Моника Маковей, eвродепутат: Каква различна мотивация могат да имат магистратите от това да прилагат закона

Моника Маковей, eвродепутат: Каква различна мотивация могат да имат магистратите от това да прилагат закона

© Надежда Чипева, КапиталПосещението на бившия правосъден министър на Румъния Моника Маковей в България предизвика силен интерес. Тя участва в дискусия за съдебната реформа, организирана от новосъздадената инициатива "Правосъдие за всеки" заедно с българския правосъден министър Христо Иванов. Посланието й беше, че за да има реформа, просто трябва да има хора, които да искат да разследват политици и корупция, свързана с тях. Тези хора трябва да имат лична независимост и да не се страхуват, смята още Маковей. Тя неколкократно повтори, че страхът парализира.


Убедена, че не може да няма прокурор в България, който да иска да си върши работата, особеностите на българския контекст и съдебна система сякаш й бяха убегнали или по-скоро не й се вярваха. Според нея, ако един магистрат не следи за спазването на закона - каквато трябва да е основната му работа - той просто не трябва да е магистрат.


"Дневник" й зададе няколко въпроса след дискусията.

Казахте, че едно от решенията за справяне с корупцията са хората. 
- Това е единственото решение. Иначе какво - да се създават институции пълни с хора...


Проблемът е, че в съдебната система у нас има много хора, но дори и да им бъде създадена среда, която да им позволява да са независими, ще останат много, които са зависими. Как се преодолява това?

- Става въпрос за лична независимост. Дори и да е записано в закона, че съдиите, прокурорите и следователите са независими, това не е достатъчно. Необходими са личности, които са независими по природа. Не всеки може да бъде следовател, прокурор или съдия - трябва да си смел, да поемаш рискове, да следваш целите си, да забравиш за всякакъв страх. Трябват хора, които са силни и са изключителни професионалисти. Да не се съгласяват, че "не могат". Да, могат, ако искат.


Тоест по-скоро сте съгласна с министър Христо Иванов, че трябва да се промени начинът на подбор на хората, може би трябва да се променят критериите?


-  Има частни компании, които използват различни тестове за оценка на професионализма, честността, как хората реагират на стрес, като последното е изключително важно. Например в Холандия имат специални тестове за съдии, т.е. не трябва да ги измисляте. Мисля, че Холандия ще е щастлива да ви подкрепи с въвеждането на такъв тест. Трябва да направите  това за критериите,  имам предвид, че не трябва да чакате, докато промените конституцията, докато измислите нови критерии, докато се приеме този или онзи закон, и чак тогава да съобщите, че ще разследвате корупцията.


Не, това трябва да се случва паралелно. В Наказателния кодекс е разписано как се разследва корупцията, пране на пари, данъчни измами, длъжностно престъпление, нали? Щом го имате като текст и имате прокурори и съдилища, това е всичко, от което имате нужда сега.


Ако искат, ще променят конституцията, нека го направят, но ви трябва един човек, който да започне да разследва. Боже господи, само това трябва!


Може би липсва мотивация. Тук има наистина доста притеснителни примери.


- Какво имате предвид под мотивация?! Тогава трябва да си намерят друга работа. Каква  различна мотивация могат да имат съдиите, прокурорите или следователите. Тяхната работа е да разследват. Ако аз съм прокурор в България и знам за много измами или за случай на корупция и не съм мотивирана да разследвам?! Това за мен е неразбираемо. Мотивацията е, че парите на хората са откраднати и ти можеш и трябва да разследваш, да докажеш и накрая човекът, отговорен за тази измама, да бъде наказан.  Това е мотивацията за магистратите. Защо са избрали тази професия? За да прилагат закона, нали? Тогава нека го направят!


Но тук прокуратурата проявява двойни стандарти. Преди време граждани подадоха сигнал срещу един банкер, един депутат и неуспял шеф на ДАНС - Делян Пеевски, за който се твърди, че е свързан с прокуратурата, и един телевизионен водещ. Разследван е само банкерът, и то защото е във война с депутата. Или друг пример - прокуратурата прекрати всички разследвания, свързани по някакъв начин с настоящия премиер Бойко Борисов, когато стана ясно, че той се връща на власт… 


- Обясних, че изразът борба срещу политическата корупция означава, че ние приемаме, че имаме корумпирани политици. Парадокс е да се бориш с политическата корупция, защото трябва да го правиш със законите, институциите и правилата, които същите политици са приели. Те нямат интерес да създадат орган или закон, който може да стигне до тях и те да се окажат в затвора някой ден, както се случи в Румъния. Така че те се съпротивляват.


Например миналата седмица десет депутати от парламента, от които пет са разследвани, инициираха промяна в закона, така че да се промени румънският наказателен процесуален кодекс, така че да се намалят правомощията на прокурорите. Обикновените хора, срещу които има разследване, не могат просто да поискат да променят закона, нали? Затова казвам, че е трудна борба, но в края на деня тези, които са започнали тази борба, ще победят. Тук има обществена подкрепа за това и идва моментът, когато политиците вече са делегитимирани.


В България имаме една дума, която стана популярна и която символизира тъмните сенки, зад които се съпротивляват срещу промяната. Хората, вътре от системата. Думата е  задкулисие - може би няма директен превод на английски. Нещо като схема на зависимости между отделни магистрати и хора с власт, която блокира реформата. Какъв съвет бихте дали за справяне с това?


- Добре, значи не разчитаме на политиците - може би  ще има един или двама, които ще променят нещо, но ако не може да сме сигурни в тях, трябва да се съсредоточим върху магистратите. Един прокурор трябва да има! И не е нужно да търси одобрението на главния прокурор, той трябва да си свърши  работата.


В Румъния имате случай на прокурор, който се самоуби, защото не беше съгласен с действията, които началниците му искаха той да предприеме. В България също има подобен случай - през 2000 година един прокурор - Николай Джамбов, се самоуби, след като публично се възпротиви срещу политиката на тогавашния главен прокурор и заради това беше притискан. Как може реформата да се справи с това?

- Случаят с румънския прокурор беше, че той беше инструктиран да разследва свой колега прокурор, който е разследвал близък до тогавашния премиер, свързан с контрабанда със Сърбия по време на ембаргото. Този млад човек осъзнава, че това е постановка, и отказва да повдигне обвинение срещу своя колега, защото той си върши работата си. Впоследствие започва да бъде притискан. Неговата саможертва не е била напразна. Даде пример.


Съвет към тези прокурори, които, както и министър Иванов каза, се опитват всеки ден да си вършат работата, но някак си за тях не се чува.


- Да продължават да го правят, да не се страхуват! Сигурно и в Румъния е имало страх, може би има нервност постоянно. Но трябва да се прави. Вторият път, вторият опит ще е по-добър и после даже е приятно. Това е тяхната работа. Ако се съмняват, че трябва да го правят, значи не трябва да го правят.  Ние сме хора, не сме различни румънците и българите, още повече прокурорите. Защо тук не може някой да започне? 


Какво бихте казали на премиера Бойко Борисов? Пред "Нова тв" казахте, че той не иска да се бори с корупцията? 


- Аз дадох това интервю преди няколко дни, помня, да. Но по-скоро имах предвид политическата класа. Не искам да споменавам конкретни личности. 


Аз работих във враждебно правителство и среда. Първите разследвани политици бяха от правителството, в което участвах. Вицепремиерът беше един от тях, не може да си представите заседанието на правителството, след като медиите съобщиха за разследването. Той ми крещя, премиерът пък каза, че е мислил, че ще тръгнем срещу опозицията. Разследванията се базират на доказателства и срещу когото има доказателства, той ще бъде разследван. Просто трябват хора, които са уверени в себе си, които не се страхуват и  не се отказват. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pataklamabg
  pataklamabg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Moтивация за лична облага, какво друго

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Нищо друго освен лично облагодетелстване.

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Цитат:
  "Ако искат ще променят Конституцията, нека го направят, но трябва ви един човек, който да започне да разследва. Боже господи, само това трябва!"

 4. 4 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Преди "Ало, Ваньо. . ." да влезе в пандиза, а не да се пъне да ни "управлява", НИЩО НАМО ДА СЕ ОПРАВИ.

 5. 5 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Право в десятката:
  "Необходими са личности, които са независими по природа. Не всеки може да бъде следовател, прокурор или съдия - трябва да си смел, да поемаш рискове, да следваш целите си, да забравиш за всякакъв страх. Трябват хора, които са силни и са изключителни професионалисти. Не се съгласяват, че "не могат". Да, могат, ако искат."

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Жената просто не може да проумее държавата Тиквостан:

  "Може би им липсва мотивация. Тук има наистина доста притеснителни примери..

  - Какво имате предвид под мотивация ?! Тогава трябва да си намерят друга работа. Каква различна мотивация могат да имат съдиите, прокурорите или следователите. Тяхната работа е да разследват. Ако аз съм прокурор в България и знам за много измами или за случай на корупция и не съм мотивиран да разследвам?? Това за мен е неразбираемо. Мотивацията е, че парите на хората са откраднати и ти можеш и трябва да разследваш, да докажеш и накрая човекът отговорен за тази измама да бъде наказан. Това е мотивацията за магистратите."

 7. 7 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Прокопиевата медия на ПъМъ-то и РъБъ-то откриха негативната кампания срещу Борисов предизборно. Нищо, разумните хора забелязват какво той прави и пак ще гласуват за ГЕРБ. На тях не им е нужна самопровъзгласила се, политически нелигитимна организация да им казва кое е правилно и кое не. Всички знаем от къде се финансира ПъМъ-то. А Бойко движи реформите без много шум. И ако РъБъ-то и другите партии работеха малко повече щяха да ускорят промяната на конституцията, за която ГЕРБ вече събра необходимите подписа.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Имам чувството, че сме влезли в цикъла "яйцето или кокошката" и не можем да излезем. Тя е права, че хората са важни, че докато няма хора, които искат да се въздава справедливост, законите няма как сами да го направят.
  Кое е по-важно: институциите или хората? Институциите и правилата ли "правят" хората - или хората правят институциите? Дали един абсолютен султанат с тотална авторитарна власт, но добър и мъдър тиранин (или главен прокурор) е по-добре от абсолютна демокрация, тайно гласуване и пр., обаче с кьопави хора начело?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  Нищо не ти се разбра от коментара.

 10. 10 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  "Просто трябва хора, които са уверени в себе си и които не се отказват".

  Съжалявам, знам, че пак ще прозвучи грубо, но въз основа на личния си опит и опитът на моите колеги, мога да ви гарантирам, че в прокуратурата няма да намерите НИТО ЕДИН от хората, за които говори Моника Маковей.
  Всичко е изринато из основи!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Весело

  Как каква! Повелята на "господа", предадена от посредниците му!
  То затова има толкова много претенденти за поста.

 12. 12 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Необходими са личности, които са независими по природа. Не всеки може да бъде следовател, прокурор или съдия - трябва да си смел, да поемаш рискове, да следваш целите си, да забравиш за всякакъв страх. Трябват хора, които са силни и са изключителни професионалисти. Не се съгласяват, че "не могат". Да, могат, ако искат. "

  Само че тук и да ги има такива те не виреят, не са допускани напред и нагоре, стоят натикани в някой ъгъл като безгласни букви заменени от удобни послушковци, които знаят, че трябва да правят това, което им се каже, без значение от професионализъм, морал и етика.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 13. 13 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Любопитно

  "Ако искат ще променят Конституцията, нека го направят, но трябва ви един човек, който да започне да разследва. Боже господи, само това трябва!"

  Тази жена ми изглежда все по-ограничена, а идването й тук като голям кьорфишек. Кой имаше полза от бълнуванията на човек, който казва, че законите не са важни, а "сама птица" прави пролетта? Смела била, избирала главния прокурор "с психолог", противопоставила се на съпартийците си във властта, но после гушнала евродепутатската заплата и ходила да съветва Груевски?! Щяла да стане български министър на правосъдието, ако я поканят?! Моля?! Организаторите на шоуто в х-л "Хилтън", не ви ли дожаля за горкия Иванов, който седеше безмълвен на стола зад новото "анти-ГЕРБ" знаме"... "смелата" г-жа Маковей?!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 14. 14 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Black Ice":

  Това е много добър коментар. Вчера това в Хилтън беше един голям цирк.

 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#13] от "Black Ice":

  Kрачунов, здравей!
  Почитател съм на творчеството ти!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#14] от "ryg53430442":

  Нидялко, привет!
  Да, много е талантливо момчето ти!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Трябват хора, които са силни и са изключителни професионалисти".
  В съдебната система сигурно има хора, които са добри професионалисти, но те са сковани от страх. Никой не смее да се противопостави на Цацаров и Пеевски, защото следват заплахи, уволнения, рекет...Тези двамата, заедно с Борислав Сарафов, са организирана престъпна група.

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Весело

  До коментар [#15] от "BG Reality":

  Имаш предвид Крачунов, от оня сайт-парцаляк, собственост на Борисов и Пеевски?

 20. 20 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 875 Любопитно

  До коментар [#13] от "Black Ice":

  Абе , тая да не разкрила Слънчо , та виеш като линейка ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 21. 21 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#14] от "ryg53430442":

  Създават новите митове и легенди, само дето лошо са подбрали героинята. Намерил се "един човек", за който институциите (конституцията, законите) "не са важни" и ПМ, в хор с некадърника, медиен рупор на др. Алексей Петров, да "набиват канчето" на Борисов и да го обвиняват в манипулации и лъжа. Как не разбраха, че работят срещу България (CVM-ът е общ за България и Румъния) и министъра, издигнат от собствените им среди?! Изкорени ли Румъния корупцията по върховете или затъва все повече в нея, въпреки "медийното правосъдие" и "телевизионните белезници" (по думите на Кънев)?! Ами не е! Сигурно защото др. Маковей от 2007 година не е в Букурещ, а самовлюбено изпълнява поръчки като настоящата й мисия. Добавям, с егоцентризъм, достоен за освидетелствуване. Точно тая ще каже, че правителството и в частност Борисов нямали воля за промени и ще ги обвинява в "лъжа"! Да им имам патриотизма на другарите от ПМ!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 22. 22 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "Black Ice":

  И да не забравяме, че Борисов е от изпълнителната власт, не законодателната. Само парламента може да промени конституцията. ГЕРБ вече са събрали необходимите подписи, докато РБ само си говорят. Излиза, че ГЕРБ вършат работата на РБ.

 23. 23 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Необходими са личности, които са независими по природа."
  Такива не останаха. Оцеляха по-кротките, тези с преклонената главица.
  Прекрасна жена, верни думи. Дано на някой магистрат да му трепне сърцето и да свърши работа за пет пари.

 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  До коментар [#21] от "Black Ice":

  За разлика от Тиквостан, в Румъния в затвора има премиери и министри за 1-2 кабинета, прокурори, съдии, едни от най-богатите хора в Румъния - като милиардера Бокали собственик на Стяуа и т.н.
  Разследват дори шефа на едно от анти-корупционните им звена.
  Тук:
  1. няма нито 1 осъден
  2. Цацаров бди като орлица да ен паден косъм от Боко , Пеевски, доган и шайките им.

 25. 25 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#20:"navy"]Абе , тая да не разкрила Слънчо , та виеш като линейка ? [/quote]
  Не мога да разбера с какво ги "страхува" Маковей, та са се ожесточили така тролите.

 26. 26 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#25] от "fatoumata":

  С нищо не ни страхува понеже нищо ново не е казала.

 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#22] от "ryg53430442":

  Точно, че Борисов е от изпълнителната власт. По румънските представи за борба с корупцията, достатъчно е премиерът (вицепремиерът) или министърката на правосъдието др. Маковей (единствената и неповторима боркиня) да искат да пратят всички в затвора, или да подбират подходящия ("твърд като скала" главен прокурор и да са събрали "доказателства" (пита ли някой какви са, щом законите не са важни?) и веднага съдът (той пък по презумпция в Румъния е "некорумпиран", хехе) ще ги изпрати в затвора пред зоркото око на телевизионните камери и на т.н. "разследващи журналисти", които както чухме са изключително добре платени (явно, щото снабдяват румънския "железнотопковец" с "доказателства"...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  [quote#22:"ryg53430442"]И да не забравяме, че Борисов е от изпълнителната власт, не законодателната. [/quote]
  Затова ли ВИСШ МАГИСТРАТ беше записан в БАНКЯ да казва: "ШЕФЕ, не се подсмихвай, ти си го ИЗБИРАШЕ"?

  Кога ВИСШ МАГИСТРАТ се обръща към "премиер" с ШЕФЕ?
  Какво означава, че ПРЕМИЕР си "ИЗБИРАШЕ" Гл. Прокурор?

 29. 29 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "stenli1":

  Стенли - тогава да те осъдим теб и да те тикнем в пандиза за да се доближим до румънската бройка. Може да осъдим и Антоанета Цонева и Асен Генов. А защо не и Костов.

 30. 30 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#28] от "stenli1":

  С изказването си, че законите не са важни, тази Моника ми падна в очите. Борисов е знаел какво говори и е знаел, че за нея законите не означавар нищо. Срам за ПМ, срам за Радан и Иванов, че са поканили човек, за който законите не важат. Оставка на РБ и Радан.

 31. 31 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нима Моника не знае отговора на този толкова наивен въпрос?
  - ПАРИ -> ВЛАСТ -> ПАРИ+1 -> ВЛАСТ +1 -> ПАРИ+2 ...
  Нима магистратските хотели, само една малка надводна част на айсберга, не го доказват?
  На България, след Освобождението й е трябвало специален "Закон за съдене на разбойниците". Сега й трябва специален "Закон за съдене на магистратите" - за едно и също престъпление, ако редовият гражданин е осъден тежко, магистратът трябва да бъде осъден поне 2 х тежко.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 32. 32 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#31] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Решението е да се разкарат всички кагистрати родени преди 50-те и 50-те години с още закостеняло комунистическо мислене и да се вкарат хора на възраст максимум 45. Не виждам друго решение.

 33. 33 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Най-често срещаното престъпление на магистрата е да изкривява закона в своя полза. Ето защо гражданското общество трябва да му наложи строг контрол и санкции само и единствено за това - да следва и прилага стриктно буквата на закона, еднакво за всички. Равенството пред закона е юридическо базисно условие за наличие на демокрация. Ако го няма, демокрацията е само на думи, фалшива.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  [quote#30:"ryg53430442"]С изказването си, че законите не са важни, тази Моника ми падна в очите. [/quote]
  Герберче, тя казва, че има закони и те трябва да се прилагат.
  Че прокурори и съдии трябва да вършат това, за което са назначени.
  Тя казва, че и най-хубавия закон, нищо не може да направи, ако нямат читави хора, които да го прилагат съвестно.

 35. 35 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "ryg53430442":
  Приветствам, но така директно на практика е невъзможно. Възрастовата дискриминация е грубо нарушение на гражданските права. Макар че вратички има. Например КОНКУРСИ! Старите не могат да учат и помнят така, както младите. Например ЛУСТРАЦИЯ! Не може да нарича магистрат този, който е вземал съдебни решения под давление на партийната си принадлежност към една диктаторска власт. Сигурно има още НАПРИМЕР...
  Нашият интерес като избиратели е да издигнем такива хора в Парламента, които да намерят такива "НАПРИМЕР"... И да ги превърнат в закони.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 36. 36 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#34] от "stenli1":

  Не каза това. Стига си манипулирал. Тя каза ясно, че законите не са най-важното. Тази жена с това изказване изгуби цялото ми уважение. Ако е така, утре мога да отида да ти ограбя апартамента и да кажа, че законите не са толкова важни. Тази жена изгуби всякаква легитимност с това изказване.

 37. 37 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#26:"ryg53430442"]С нищо не ни страхува понеже нищо ново не е казала. [/quote]
  И това те мотивира да напишеш десетина коментара под статията?
  [quote#30:"ryg53430442"]С изказването си, че законите не са важни, тази Моника ми падна в очите.[/quote]
  Четенето те затруднява? Цитирам: "В Наказателния кодекс е разписано как се разследва корупцията, пране на пари, данъчни измами, длъжностно престъпление, нали? Щом го имате като текст и имате прокурори и съдилища, това е всичко, от което имате нужда сега."

 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#36] от "ryg53430442":

  Прочети цялото интервю пак.
  Ако и тогава не можеш да се справиш, може да прочетеш и цитатите в коментари №3 и 6

 39. 39 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Боже Господи!Доживях, румънка да ни дава акъл!Като че ли нашите тикви-политици , не разбират как да се унищожат разбойниците!?

 40. 40 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Знае ли някой от пишещите в този форум, че другарката Моника Маковей през последните две години е съветничка на...македонския премиер Груевски? Корупцията през последните две години в Македония доста е нарастнала.
  Май наистина ще се окаже, че тази така парадно "смела" другарка е поредното мероприятие?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 41. 41 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 448 Неутрално

  За кой закон става въпрос,за този който си приеха БСП и компания-през 2008,според който висшите държавни служитеви се оневиняват,ли?

 42. 42 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  [quote#33:"Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!"]Най-често срещаното престъпление на магистрата е да изкривява закона в своя полза.[/quote]
  Най-често срещаното "престъпление" е отказът от правосъдие (изразяващо се в бавно и неефективно правораздаване, както и в мотане на делото по няколко пъти в една и съща инстанция, като от двуинстанционно, производството става 5-инстанционно). Липсата на капацитет у случайниците, накичили се с магистратско звание да прочетат, разберерат и приложат закона еднакво спрямо всички, шуро-баджанащината и политическото слугуване заради облагите, които дават съдийската тога и лъскавите съдебни палати (осигуровките са за сметка на държавата, премии от няколко хиляди лева годишно, изгодни кредити, неизброими неформални зависимости с точните хора, имунитет и безоблачен път нагоре в кариерата, тоест пълна безнаказаност за безхаберие, наглост, раболепие пред силните на деня и в системата, нежелание да си гледат работата, за която им се плаща). Определящите принципи в работата на днешните съдии са "гарван гарвану око не вади" и "аз на тебе, ти - на мене", а на закона... "майната му, копче не могат да ми кажат".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 43. 43 Профил на gru
  gru
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хората са устроени така,че да си движат живота в посоката с най-малко съпротивление! Защо му е на някой човек от разследващите органи да се мъчи да работи,да рискува здравето си,да трепери за семейство,да мисли дали няма да му подпалят дома,след като може да се сниши и да си гледа спокойно живота и просто да чака поредното индексиране на не малката заплата. Плюс това,като не работи активно шанса да допусне грешка е минимален и трудно ще го уволнят. Така мижитурски може да му мине кариерата,даже и да не се замесва в разни схеми. Това е малодушието всъщност което затрива обществото,защото малодушните,нито убиват,нито предателстват,но благодарение на тях съществуват и убийствата и предателствата!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кой сериозен магистрат ще каже без да се замисли, че е готов да стане правосъден министър на чужда държава?
  Да не би Моника Макавей да е завършила право в България, та така смело се съгласява? Или е толкова гениална, че ще изучи българското законодателство за една нощ?
  Кой сериозен магистрат ще каже, че нямаме нужда да променяме законодателството си, след като не го познава?
  И що за съвет е да кажеш, че трябва да намерим честни, почтени и смели хора и да ги сложим на правилните позиции в прокуратурата и съда?
  Ако на румънците им пише на челата “честен, почтен и смел”, то на българските чела няма такива надписи.
  Нашите проблеми си ги знаем най-добре ние и никой отвън няма чудодейни лекарства за тях.
  Но нямам нищо против, ако на челото на юриста-лидер на ДСБ, който посрещна Моника Маковей на летището, пишеше “глупак".

 45. 45 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#40:"Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!"]Знае ли някой от пишещите в този форум, че другарката Моника Маковей през последните две години е съветничка на...македонския премиер Груевски?[/quote]
  Как да не знаем, като всички троли го написаха вече? Толкова ли не можете да намерите компромати срещу Маковей, та въртите едно и също? Да, тази смела жена не е решила проблемите нито на Македония, нито на Румъния. Тя обаче е направила много, за да тръгне Румъния в правилната посока. С кое от казаното от нея не сте съгласни?

 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Разследванията се базират на доказателства и срещу който има доказателства, той ще бъде разследван. Просто трябва хора, които са уверени в себе си и които не се отказват."
  Няма нужда от коментар. Трябват качествени хора.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#45] от "fatoumata":

  А вие от ПМ, РБ и прочие целодневно фабрикувате компромати срещу Борисов за да осъществите Костинброд 2. Компромати, които са лъжи, но са ви удобни. Докога? Или искате БСП и ДПС заедно с Атака да се върнат на власт.

 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Любопитно

  До коментар [#13] от "Black Ice":

  Жената била тъпа? Ти голяма бяла птицо, не се надигай от локвата!

 49. 49 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Любопитно

  [quote#46:"Lady Zeppelin"]Трябват качествени хора. [/quote]
  И Маргарита Попова, и Татяна Дончева са "качествени" хора, ако започнем да обобщаваме недопустимо. Интересно, защо подценявате посочения от Раданчо министър на правосъдието? Той не е ли качествен човек, "за разлика" от Борисов? Каквито и да са ми възраженията срещу него, той е класи НАД тази простовата и... донякъде нагла в самозамайването си женица.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 50. 50 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Весело

  До коментар [#48] от "hodounski":

  "Всяка жаба да си знае гьола, "всичколожке" с пропуски в образованието и многобройни правописни грешки!"
  Без уважение,
  Голяма бяла птица, наричана още щъркел!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 51. 51 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#49] от "Black Ice":

  Иска ми се Борисов да каже днес, че уволнява Иванов за не свършена работа и че е предложил на Моника мястото на Иванов. Как ще реагират от РБ и феновете на ПМ. Ще изквичат на умряло. Борисов би им вкарал гол с този ход.

 52. 52 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#50] от "Black Ice":

  Обущарю,обувките!

 53. 53 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#49] от "Black Ice":
  В статията е обяснено кои са качествените хора:
  "Не всеки може да бъде следовател, прокурор или съдия - трябва да си смел, да поемаш рискове, да следваш целите си, да забравиш за всякакъв страх. Трябват хора, които са силни и са изключителни професионалисти."
  Татяна Дончаева не е от тях, макра и да казва някои истини.
  По въпроса за министър Христо Иванов, изобщо не си права. Засега има пълното ми доверие. Заявявала съм го неведнъж.
  За последен път тази сутрин.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#49] от "Black Ice":
  До коментар [#47] от "ryg53430442":

  Вместо да плюете жената дайте няколко примера как Баце си върши работата като хората... и е читав човек...


 55. 55 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ф.Нинов":

  А ти дай пример какво е свършил Иванов до сега като правосъден министър.

 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#55] от "ryg53430442":

  Според мен Баце не е читав, защото отрича румънските реформи твардейки колко хубава си е ситуацията в България... а през това време Румъния се доближава до белите държави.

 57. 57 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2154 Неутрално
 58. 58 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ф.Нинов":

  Ама защо пак за Борисов говориш? Питах те да дадеш пример за това какво е направил Иванов като правосъден министър. И ще ти кажа - нищо не е направил. Защо обвинявате Борисов за провала на Иванов? Борисов трябва да го уволни веднага заедно с министъра на образованието. От РБ им е много лесно да преписват бездействието си на Борисов. Даже и ГЕРБ трябваше да им събере необходимите подписа за промяна на конституцията.

 59. 59 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Любопитно

  До коментар [#53] от "Lady Zeppelin":
  [quote#53:"Lady Zeppelin"]По въпроса за министър Христо Иванов, изобщо не си права. Засега има пълното ми доверие.[/quote]
  Тогава би трябвало да се отнасяш с известна доза подозрение към подвикванията на съмишлениците си тук (а и там, на мястото на събитието), че биха искали Маковей на мястото на Иванов. Или това в случая няма значение? Какъв е смисълът на наставленията, които ни дава госпожата и на какво ново ще научи тя Иванов, ако българската конституция не му дава право да подбира главния прокурор "с психолог" или без такъв? Не му ли се удря шамар в лицето, като се изважда на преден план "смел" и "твърд като скала", но отдавна забравен в Румъния бивш министър със съмнителна за размера на засегнатите интереси безстрашност, консултиращ понастоящем известния с привързаността си към лукса Никола Груевски? Или "качествените хора" ще ги намерим и назначим на местата във ВСС и на Цацаров с магически пръчици по подобие на приказката за Пепеляшка, в която г-жа Маковей е играла някога главната роля?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 60. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#58] от "ryg53430442":

  Ами Баце нали затуй е премиер да назначава и уволнява министри? В първия си мандат той показа, че отлично се спрява с уволненията. Даже накрая бастиса всички до крак... та и самия Дянков.... пък сега някакъв си Иванов бил проблемът...
  Виж ако става дума за Патриарахът или за Папата в Рим <- тях не може да ги уволни.

 61. 61 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Весело

  [quote#51:"ryg53430442"]Иска ми се Борисов да каже днес, че уволнява Иванов за не свършена работа и че е предложил на Моника мястото на Иванов. Как ще реагират от РБ и феновете на ПМ. Ще изквичат на умряло. [/quote]
  А ако тя вземе, че вкара твоят Борисов в затвора, кой ще "квичи на умряло"?

 62. 62 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#61] от "stenli1":

  А ако тя вземе, че вкара Костов и Радан в затвора, заедно с Пеевски и Доган, ти ще квичиш.

 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#62] от "ryg53430442":

  Като за начало стига да намери Братя Галеви и Брендо...

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#51] от "ryg53430442":

  Съгласен! Голям кеф!

  Фен на РБ.

  klimentm
 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#62] от "ryg53430442":

  Ще квича от радост!

  klimentm
 66. 66 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 522 Разстроено

  О, Боже, колко е права, трябва само воля, защо ни гъбаркат с промени, законови, конституционни, все нещо им пречи. ЗСВ е най-променяният закон. И нищо, една кръгла нула.
  Трябват ни само хора - честни и достойни, нищо друго. А ние - с Б.Б. и Цацта срещу корпупцията, Боже мой.........

 67. 67 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#66] от "red.mary":

  Ами да, нито Радан, нито Москов, нито Кунева са честни. Трябват ни млади хора то 30 годишна възраст да са в политиката, които не са обременени с комунистическото мислене.

 68. 68 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да се позволи действителна работа срещу корумпираните в тази страна, означава смърт на политическата кариера на Борисов.

 69. 69 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 325 Неутрално

  интересно, когато гласовете
  на истинските борци срещу корупцията
  започнаха да се чуват и да идват по-близо
  до бастиона на червено депесарската тирания
  започнаха сериозни напъни на оперативните работници
  по заглушаване и контрапропаганда, чрез очерняне,
  вулгаризми, клевети и други подобни техники
  на ченгетата. лека полека се свършва.

 70. 70 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#67] от "ryg53430442":

  не дрънкай глупости.
  следи си записките от
  руското посолство.

 71. 71 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#70] от "mihail_p":

  Искаш да кажеш от Американското посолство.

 72. 72 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#59:"Black Ice"]Или "качествените хора" ще ги намерим и назначим на местата във ВСС и на Цацаров с магически пръчици по подобие на приказката за Пепеляшка, в която г-жа Маковей е играла някога главната роля?
  [/quote]
  До коментар [#59] от "Black Ice":
  Нищо не става с магическа пръчка. Става с желание, с ясна цел, с упоритост и постоянство.
  Безнаказаната корупция във властта дойде до гуша на повечето и хора и липсата на бързи резултати ги прави нетърпеливи.
  На мен ми се струва, че Христо Иванов знае какво иска да постигне и прави каквото е възможно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 73. 73 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#72] от "Lady Zeppelin":

  Нищо не прави Иванов. Посочи ми нещо съществено, което е направил до сега за съдебната система? Бойко трябва да го смени и да сложи Моника на неговото място.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  "Те нямат интерес да създадат орган или закон, който може да стигне до тях и те да се окажат в затвора някой ден..."
  Ние затова сега наблюдаваме с интерес,кой не иска поправки в Конституцията,кой не иска разделяне и нови хора във ВСС,кой не иска над гл.прокурор да има все пак някакъв контрол.КОЙ.

 75. 75 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#73] от "ryg53430442":
  Вярно е, че резултати още няма. Съпротивата срещу реформата вътре в съдебната система е огромна. Той искаше независимо звено за борба срещу корупцията, но надделя Цацаров и звеното отново е подчинено на него.
  За сметка на това Христо Иванов неотклонно атакува спорни решения на ВСС.
  "Министърът на правосъдието Христо Иванов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) три решения на Висшия съдебен съвет (ВСС), с които бе отказано на два пъти образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Владимира Янева за нейни действия като председател на Софийския градски съд (СГС). Той обжалва и отказа за образуване на дисциплинарно производство срещу следователя в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Петьо Петров.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/23/2518892_hristo_ivanov_atakuva_v_suda_otkazite_na_vss_za_dela/
  Негово е и предложението за промяна на закона и разделянето на ВСС на две колегии.
  Така че, мисля, че министърът има желание за промяна, знае какво прави и се опитва да постигне със законни средства.
  Трябва да му дадем време за резултатите.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 76. 76 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "BG Reality":
  С какво се занимавате и всички над 1500 прокурора ли познавате,та правите подобни обобщения?В нашият случай по-скоро проблемът идва от хората по върховете на прокуратурата.Те трябва да са основните борци срещу корупцията на висше ниво.

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ф.Нинов":

  В такива случаи може да се направи доста,стига да има желание.А тук се ограничават да ги пуснат за издирване от Интерпол и дотам.Четох че американските щатски шерифи били намерили човек на круизен кораб по неговият фейсбук профил-естествено под други имена.И в момента в който стъпил на сушата бил арестуван.

 78. 78 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Просто трябва да се действа.

  plamenhristov5
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Любопитно

  [quote#7:"ryg53430442"]Нищо, разумните хора забелязват какво той прави и пак ще гласуват за ГЕРБ.[/quote]
  Какво прави Боко?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Покланям се пред тази смела жена! Тук такъв човек не вярвам да се появи в следващите 10 г. . Има подходящи хора и сега, но никой не ги допуска, защото са нужни послушни дупедавци. България е най-корумпираната държава в Европа, а причината за това са тия нещастници в изпълнителната власт и в парламента.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#12] от "bee":

  Точно казано и е абсолютната истина.Както сочи Евростат ,докато не се изгонят от власта и се ЛУСТРИРАТ за период от мин.35 год.повече от 850 хил.комунистически и агентурни престъпници ,разпределени в повече от 850 мафиотски клана взаимно прикриващи се и защитаващи се ,чрез семейственост,вдаимна зависимост и агентурна обвързаност и от позициите на власта България е обречена.М.Мокавей само подтвърждава една стара истина проверена в живота на Германия и отличниците от империята на злото.Без декомунизация на българското общество ,което вече е и биологическо увредено от повече от 70год.натрапен комунизъм ,без никаква вътрешна съпротива.Пълно бездействие ,и примерение ,което доведе до издигане по върховете на власта доказани криминалци с комунистически и агентурен корен и произход.Друга такава държава няма.Затова сме последни по всичко затънали в мизерия ,недоимък и биологическа безизходица .След това се правиме на света вода недопита".

 83. 83 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#10:"BG Reality"]мога да ви гарантирам, че в прокуратурата няма да намерите НИТО ЕДИН от хората, за които говори Моника Маковей.
  Всичко е изринато из основи! [/quote]

  2029
  10 дек, 2014
  Съдебен борд е нужен. Не вярвам системата да се самоизчисти. Просто не пускат читави в играта.

 84. 84 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#1] от "pataklamabg":
  До коментар [#2] от "chicago514":

  Помните ли текста от някаква песен "мене ме нема у целата схема"
  И целта става..... : "Аз да попадна у некоя схема"

 85. 85 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Независими личности? Що е то? Тук е пълно с плужеци, които са готови да продадат и майка си само да се уредят.
  И кой ще ги извади на светло и ще ги сложи на достатъчно отговорен пост? Трябва да е по случайност.
  Кой ще въведе и проведе холандските тестове? Директорите на училищата от Ардино или Кърджали ли, дето са постигнали резултати от матурата по-добри от тези в СМГ?

 86. 86 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Моника явно не се е ориентирала, че е попаднала в страната на мафията ! Тук магистратите са недосегаеми, корумпирани и зависими наглеци на които се плаща или да нарушават закона или да го прилагат според човека конюнктурно ! Тук 99% от магистратите не стават за тази работа, а единия процент не са убедени, че ще могат да се справят със съпротивата и неодобрението на останалите 99 % ! Затова у нас са толкова кът истинските магистрати с топки които могат да свършат нещо както трябва ! У нас е пълно с гнили ябълки, меки китки, корумпета, съображета и всякакви маскари ! Това ни е проблема, а не толкова законите и правилата ! Но има смисъл и от промяна в правилата за избор и контрол, ако магистратите се избират и отчитат ежегодно от народа, който им определя рейтинга и от него да зависи заплащането им за следващата година ! После строго да се следят имуществените декларации на магистратите и на родата им от началота на кариерата им до края ! При несъответствия да се слагат на полиграфа и който не издържи шута и аут от системата ! Но пак опираме до това ,че няма кой да го приеме това ! Хора с топки няма !!!

 87. 87 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  " Става въпрос за лична независимост. Дори и да е записано в закона, че съдиите, прокурорите и следователите са независими, това не е достатъчно. Необходими са личности, които са независими по природа. Не всеки може да бъде следовател, прокурор или съдия - трябва да си смел, да поемаш рискове, да следваш целите си, да забравиш за всякакъв страх. Трябват хора, които са силни и са изключителни професионалисти"

  При такава постановка, наистина няма нужда от каквито и да било законодателни промени, обаче.., кой ще ги търси, намери и назначи на водещи позиции в системата тези хора, ако и след като бъдат намерени. Ще има принцип за избирането им или ще ги изберем .. по цвета на очите например.
  И ако сбъркаме в този/тези избори..какво, ще
  е опитаме пак, само че тези, които имат право и задължение, хем трябва да действат много свободно, хем в същото време, избираните, трябва да са много независими.
  Аз лично не виждам отговор на тези въпроси, като поне по външните признаци и съобщения, се радвам за Румъния и румънците, но поне на мен ми изглежда , някак случаен, я не систематичен резултат.
  Но случаен или не, добрия резултат си е добър, въпроса е, че няма как ние като общество, да го постигнем, без някакъв неизвестен орган ( нещо като ВСС) да започне търсенето и намирането на подходящите хора за подходящите места - защо ми се вижда познато.

 88. 88 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар №39:"stanislavski_him" "Като че ли нашите тикви-политици , не разбират как да се унищожат разбойниците!?"

  А аз доживях да видя някой българин който не е наясно , че няма как нашите политици да се борят със самите себе си , защото корупцията започва от тях и те почти всички са за затвора по критериите на Маковей ! Ами ще ни дава акъл госпожата след като там е натикала маса министри, депутати, олигарси в панделата, а нашите само имитират някаква дейност без нито един от едрите риби заслужено да е попаднал в затвора !

 89. 89 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  При цялото ми огромно уважение към госпожа Маковей и наистина голмите ми симпатии към нея, тя очевидно все пак не разбира ситуацията в България в момента, според мен.
  Тя казва уверено, и натъртва за кой ли път:

  "Ако искат, ще променят конституцията, нека го направят, НО ВИ ТРЯБВА ЕДИН ЧОВЕК, КОЙТО ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАЗСЛЕДВА. Боже господи, само това трябва!"

  Аз съм съгласен с това мнение дотолкова, дотолкова много пъти съм твърдял и напомнял, че при профила на българската организирана престъпност и мафия в малка България ДОРИ И ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ПО-ГОЛЯМО РАЗСЛЕДВАНЕ ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНО ОТ ИСТИНСКИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ НЕЗАВИСИМИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ - НО ИЗЦЯЛО, ПРЕЦИЗНО И КАКТО ТРЯБВА, ПОЧТИ ВСИЧКИ ПО-ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ И КУКЛОВОДИТЕ ИМ МОГАТ ДА БЪДАТ ОСВЕТЛЕНИ И ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪДА!
  Но що се касае до уверението на г-жа Маковей, че дори и един единствен човек, който има необходимите качества - смел, професионалист, независим и необвързан,... да започне да разследва че това щяло да промени решаващо положението това просто нито е вярно, нито е реалистично. Ако бе така, то сред българите има такива хора, но това не се случва!

  Проблемът е, че госпожата не разбира, че ЕДИН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, СЛЯЛА СЕ С ДЪРЖАВАТА, тоест И СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА! Или по-точно, ако трябва да съм съвсем прецизен - той може, но шансовете му за успех клонят към нулата.
  Тук става дума не само и просто за корупция, за епизодични престъпления и пр., А ЗА СИСТЕМА, И ТО ПРЕСТЪПНА СИСТЕМА И ТЯ СЕ БОРИ И ПРЕБОРВА НАЙ-ДОБРЕ И УСПЕШНО ЧРЕЗ ... СИСТЕМА, СИСТЕМНИ МЕРКИ, ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ!

  Аз вече съм абсолютно убеден за себе си - ако има някакъв шанс изобщо България да избегне катастрофата, то той непременно преминава прес консолидирането на гражданското общество върху идеята и програма ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕРКИ И ЗАКОНИ АНТИМАФИЯ!
  Вижте дори и последния проблем - в Гърмен (но същата на практика картинка се вижда навсякъде - и в Катуница, и другаде).
  Вижте кметът - ДЕЖУРНИЯТ ПРЕСТЪПНИК! И ДЕЖУРНО НЕОСЪДЕН - ОТ ДПС, РАЗБИРА СЕ!
  Вижте как ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ВЛАСТТА ТАМ ОТКРИТО ОБЯВЯВА ПРОСЕНЕТО (и то организирано, а явно покрай него и други престъпни дейности) ЗА ... НОРМАЛНО, ЗА РАБОТА!!!!!!

  Вижте как циганки ... ГОНЯТ БЪЛГАРИ - ОНЗИ СТАР ДЯДО, И ЖУРНАЛИСТИ - Бенатова, и евала и на това момиче! - ЗАЩОТО ... СИ ГОВОРЕЛИ ПОКРАЙ ПЪТЯ!!!
  Незаконни постройки и прилив преди изборите, откровена демонстрация на къщи и коли, КОИТО ОЧЕВАДНО НЕ ОТГОВАРЯТ НА ДОХОДИТЕ ИМ! Заплахи и измами...


  И ... ТАКА Е С ГОДИНИ! И НЯМА ДЪРЖАВА!!!

  Аз не разбирам как някой вижда отделните "дръвчета", а не съзира "гората"!
  Да бе само на едно или на две места - да приемем, че може да е локално! От локалните хора и ситуации, от локалните власти и положение, НО ТАКА Е НАВСЩКЪДЕ ДРУГАДЕ - В РАЗЛИЧНИ ВАРИАЦИИ!
  Явно, че става дума за СИСТЕМАЍ! ЗА ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ, КОИОТ СЕ УПРАВЛЯВАТ, КООРДИНИРАТ И КОНТРОЛИРАТ ПО СВОИ СИ НЕФОРМАЛНИ КАНАЛИ И ВРЪЗКИ И ЗАД ТЯХ СТОЯТ ХОРА И ЛИЦА, СВЪРЗАНИ С ... МАФИЯТА!!!
  Тоест - преди с БСП и ДС кръговете и обръчите, А СЕГА С ТЕЗИ НА ДПС ПРЕИМУЩЕСТВЕНО!

  Питам защо никой от ДПС и ГЕРБ не присъства на срещите с г-жа Маковей? Защо и как ИНАЧЕ ПЛАМЕННИТЕ ПРОПОНЕНТИ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ ОТ ДПС МЪЛЧАТ КАТО ПУКЕЛИ, КОГАТО ОНЕЗИ ЦИГАНИ НАПАДАХА И ГОНЕХА СТАРИЯ ДЯДО И БЕНАТОВА, ЗАЩОТО СИ ... ГОВОРЕЛИ ПОКРАЙ ПЪТЯ, И СИПЕХА ЗАПЛАХИ?
  Защо един път не излязоха с декларация тези боклуци, мошеници и мерзавци, когато грабят и насилват непрекъснато българи разни малцинствени лица и групи?

  Аз не знам как тези отявлени българомразци не виждат как всичко това един ден ще се обърне като бумеранг преди всичко срещу тях, И ЧЕ ТОЗИ ДЕН НАБЛИЖАВА И НЕ Е НИКАК ДАЛЕЧ! Защото е само въпрос на време българите - ограбвани, насилвани, охулвани, мамени, подложени на тенденциозен геноцид и война срещу тях ДА СЕ ОСЪЗНАЯТ И ИДЕНТИФИЦИРАТ ВРАГА СИ И ОТ КОГО И КОИ ИДВАТ В КРАЙНА СМЕТКА ВСИЧКИТЕ ИМ ПРОБЛЕМИ И МЪКИ!!!
  И тогава ни бели автобуси, ни цаци, катарзиси и гениални пожарникари или хидромелиоратори ще спасят задниците им....

 90. 90 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "ryg53430442":

  Не знам защо сте така настръхнали НИКОЙ не обвинява само БАЦЕ просто той е на власт сега И цацата е негов човек... И коамунетата да бяха все тая. Никой не му се иска да свърши нещо щото трябва дупе и гащи...

  www.soundcloud.com/x2805
 91. 91 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 225 Весело

  Доколкото схващам "експертното" предложение на Маковей е... да сложим правилните хора на правилните места. Това е супер, прекрасно! Сега остава да реши и проблема КОЙ ще избере, правилните хора, и КОЙ ще определи правилните им места. Ако успее да реши този проблем - това означава смърт на демокрацията, просто защото ще е измислила нещо по-добро. Най-добрия обществен строй става диктатурата, начело с правилния диктатор.

  Аз като типично като гербер ще пренеса съветите на Маковей на футболния терен: Вземете Роналдо, Меси и Саурес, сложете Моурино за треньор и нещата ще потръгнат. Боже господи, само това трябва!

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 92. 92 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "Black Ice":
  Кой ти каза че тя е казала че законите не са важни бе Трольооо. цитат

  Не, това трябва да се случва паралелно. В Наказателния кодекс е разписано как се разследва корупцията, пране на пари, данъчни измами, длъжностно престъпление, нали? Щом го имате като текст и имате прокурори и съдилища, това е всичко, от което имате нужда сега.

  В НПК има всичко за всичко, от кражба на кокошка до корупция. Какво не ти е ясно? Ко ми се правиш на ударен.

 93. 93 Профил на gg2
  gg2
  Рейтинг: 251 Неутрално

  montealba,

  Thanks very much for contributing to this forum!
  In Bulgaria we can't believe even for a split second that a high ranking politician can be jailed.
  There have been a few indictments but they all crumble down eventually.
  We are completely disillusioned that there will be any justice for any politician no matter how outrageous the crime.
  I like the american style law that you mentioned since it really helps tracking down the rest. This type of law simply shows that the resolve in your country for fighting corruption is much stronger (well, it's non existent in Bulgaria, so that's not too difficult to beat).
  Another advantage you have is the disconnect from Russia.
  There is a lot of russian money in Bulgaria which messes up our lives.
  Not to mention that for decades our society, institutions, way of thinking was russian based and taken as a whole this is still the case.
  But I have to say, your successes are really putting pressure on our politicians so we are grateful for that. I feel EU and now even Romania are our only hopes.

  One question, do you think your politicians will find a way to fight back and eventually diminish if not suppress the effectiveness of these institutions long term?
  I mean, this is a long process and in a way it seems you lucked out, it was like an accident the politician in Romania allowed this to happen and will eventually correct.

  Thanks!

 94. 94 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2497 Весело

  До коментар [#92] от "simon40":

  Трольо, не продавай на краставичаря краставици! Ако не ти е ясно, питай! Маковей иска да ни каже, че са необходими хора, които да разследват подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления, като за това не било нужно да се променят закони и дори да се пипа конституцията. Хората според нея решават всичко, даже "един човек"... ако може, такъв като нея - на вид смотан, но твърд и безкомпромисен! Е да, ама НЕ!
  Тук съдиите и, най-важното, председателите на съдилищата се назначават от ВСС, но от лобито на Цацата (Доган), който си подбира и всички прокурори (следователи), тоест каквото каже Доган, това се случва. ВСС се избира от прокурорите, съдиите (избрани по посочения по-горе начин) и в НС (пак с активното участие на ДПС). Ерго, ако Цацата иска да разследва, ще има разследване и обратно, ако не ще - никой копче не може да му каже! Същото се отнася и за съдиите, натиснати от удобните председатели, които още си имат "червените телефони" с ЦК на БКП, които сега звънят директно в Сараите. Ако следиш какво прави Цацата, преди това Велчев, а преди това Филчев (за Татарчев няма да те карам да си спомняш), ще знаеш как вървят нещата с разследващите и с волята на магистратите да осъждат силните на деня! Кви маковейски "хора", кви 5 лева! Хабер нямаш от белия свят, трольо!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 95. 95 Профил на Roksana Arsenieva
  Roksana Arsenieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "ryg53430442":

  Аз съм завършила Международно право МАСТЕР , български гражданин съм познавам българското законодателство ,отврътена съм от съдебната порочна -криминална не човешка практика .Не съм обвързана с никоя партия , нито с БГ МАФИЯ -СъД.Не съм челен на МАСОНСКИ СЕКТИ ИЛИ ДРУГИ ПОДОБНИ ОБРАЗОВАНИЯ.Много независим човек съм. НО , ОТ ТАКИВА КАТО МЕН МАФИЯТА ГИ Е СТРАХ .И НИКОГА НЯМА ДА ДПОПУСНАТ ТАКИВА МАГИСТРАТИ ТЕ ДА ИЗВЪРШАТ РЕФОРМАТА МАКАР И за един магистрат , с това ограничено бг законодателство той може да я извърши ако ,има волята "някой " ДА ИЗПЪЛНИ СЪДЕБНА РЕФОРМА ,ТЯ ВЕЧЕ НЕ ДА ЗАПОЧВА А , ДА Е КЪМ СВОЯ КРАЙ - СЪПРОВОДЕНА С МНОГО АРЕСТИ ,ЗАТВОР КОНФИСКАЦИЯ НА ПРЕДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО И ПАРИ ПО НЕ ЗАКОНЕН ПЪТ.От финала да е на лице факта че , не само правата и имуществата на гражданите да са въстановени но , и в Държавната ни хазна ,ще има толкова пари колкото няма в Централна Европейска Банка .НО , ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ТОЧНО ОТ ТОВА ГИ Е СТРАХ.
  И подкрепям думите на Моника Маковей .

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Любопитно

  МОЧА на секи км

  Права е дамата, но в различен свят.

  Свят на модерно Евросъюзно Римско, Ромско или Румънско право.
  Романоезично, Румъноизично или Латиноезично.

  Това магистрати е чужд концепт ашладисан в нашавата съдебна система.

  Какви магистрати?

  Вишисти всякакви получават такива дипломи и звания. Съвсем не само юристи.

  Затова нашавата ни съдебна система буксува.

  Не е овладела речника на Ленин, или по русскому языку.

  Поне български да владееше, светлина би влезла в тунела.

  Цари лингвистична ентропия и злоупотреба с чужди слова,
  само и само за имидж пред Европа.

  Сива икономика, сива съдебна система и все такива едни неразбории.

  Средствата за масова информация осветляват, осветляват,
  а по-тъмно става... или същото.

  Пример:

  Магистрати ли са Съдебните заседатели?

  Кой ги избира?
  Кога?
  За мандат от колко години?

  Какви достойнства трябва да притежава един Съдебен заседател?

  "Моника Маковей, eвродепутат: Каква различна мотивация могат да имат магистратите от това да прилагат закона"


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK