Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Ако недоволството на пациентите е критерий, за месец 150 болници ще бъдат закрити

Д-р Венцислав Грозев, председател на Български лекарски съюз

© Юлия Лазарова

Д-р Венцислав Грозев, председател на Български лекарски съюзСлед балотаж и разлика от седем гласа с втория, д-р Венцислав Грозев пое ръководния пост на най-голямата медицинска съсловна организация в България - Българския лекарски съюз на 9 май. Досега той беше председател на регионалната колегия на БЛС в Плевен. Завършил е Медицинския университет в Плевен през 1983 г., а през 1991 г. специализира в обща хирургия. По-късно придобива още няколко специалности - по изгаряния и пластично-възстановителна хирургия, лапароскопска хирургия и спешна хирургия при масов травматизъм и работи като хирург в Клиниката по хирургия и колопатология на УМБАЛ "Г. Странски".


Веднага след избора си Грозев постави "връщането на медицината в лечебните заведения" като един от основните си приоритети и призова да се изчакат три месеца, за да се видят ефектите от идеите на здравния министър. "Дневник" разговаря с него за част от плановете за реформа на здравното министерство, за приоритетите на лекарския съюз и проблемите с финансирането в здравната система. 


Как се съгласихте да поемете този пост? Какви са ви амбициите за три години мандат?
- Съгласих се с много размишления, с много "за" и "против", с разговори с хора от предходното ръководство, с хора от регионалните колегии. Прецених, че на този етап бих могъл да събера в себе си сили и възможности да направим така, че да сложим още поне една тухличка нагоре, защото аз съм определено човек, който смята, че трябва да имат приемственост и градивност.


Много неща са свършени досега, определено, и то в положителен аспект. Обикновено бързаме да отречем хората преди нас, но това в никакъв случай не трябва да е така. Разбира се, също сигурно е имало пропуски и грешки – дума да не става, но ще гледаме тези неща да бъдат изгладени и да направим така, че нещата да бъдат малко по-добре оттук насетне.

В този ред на мисли – какво си казахте с предишния председател на съюза д-р Цветан Райчинов?
- Пожела ми успех и разбира се, при необходимост винаги ще бъде на среща, ще мога да споделя и неговия опит и знания, които в никакъв случай не са малко. Разбира се зависи от много обстоятелства. Не се знае в какво поприще ще бъде оттук насетне д-р Райчинов, така че ще се спазва известна етика и в тази насока. Не може да се иска непрекъснато помощ и той пък постоянно да е всеотдаен и да ни води за ръчичка. 
Мислите ли да промените някои от, така да ги наречем – триковете – на досегашните ръководства на съюза? Последния път д-р Райчинов в прав текст каза на журналистите, че вече е достатъчно само да намекне за лекарски протести, за да сплаши институциите.

- Вижте, това не са трикове, аз не го приемам по този начин. И аз не съм по-малко твърд в това отношение. Зависи от обстоятелствата, в които ни поставят. Ако има достатъчно разум, достатъчно конструктивизъм, ако има решения, които не внасят сътресения в системата, кой ще тръгне на протести?! Но ако нещата стигнат до там, че ние просто да нямаме друг изход... Не е хубаво да поставяш котката в ъгъла.
Какво се случва в отношенията ви със Здравната каса – не ви отпуснаха исканите 25 милиона и сега искат да намалят цените на клиничните пътеки.
- Виждате каква е ситуацията, от тези 25 млн., които би трябвало да бъдат раздадени на болниците и особено тези, които работят по спешност, се отиде на 15 млн. - пак едно половинчато решение. И веднага след това се появи ново искане за освобождаване на средства от резерва на касата, която поне по думите на нейния управител в момента не е в състояние да отреагира. Ще се отпуснат евентуално някакви 67 милиона, които биха могли да покрият част от плащанията на дейности.
Активно започва да се говори и да се подават реплики за преговори за намаляване на цени на клинични пътеки, с което Българският лекарски съюз категорично не е съгласен. Ще трябва да намерим друг модус вивенди, за да не стигаме до сътресения в системата и неприятни последици.


Каква е реакцията на съюза към решението на ВАС за спиране на лимитите за болниците? 
- Определено имаме отношение и посъветвахме своите регионални колегии, че не е правилно да се тръгва да се завишава дейността във връзка със спирането на лимита. Там има юридически постулати, които трябва да бъдат спазени. Съдът поясни, че спира, но не отменя действието на лимитите (де да беше така), т.е. имаше опасност болниците и техните мениджъри поголовно да тръгнат да завишават обемите, както и без това се твърди от страна на управителя на НЗОК, че се прави. Според него на годишна база е около 2.7% завишаването на обемите в болничната помощ и се очаква до края на годината тези размери да достигнат 12-13%. Но ако това не беше разяснено болниците щяха да задлъжнеят страшно и щеше да се стигне до фалити. Никой няма полза от това.
Ние няма да спрем да си търсим правата и да искаме тези лимити да отпаднат и да има друга форма на отчитане на дейността на болниците. Много се говори вече и ние постоянно настояваме да се упражнява контрол.
Специално при клиничните пътеки, за съжаление в болниците се получава това – поръчваш количество и получаваш количество. Това е клиничната пътека – Х случая приети в болница докарват У финансови ресурси. Когато срещу този У на изхода не е искано качество в началото, получаваш само количество. Но ако поискаш качество ще трябва да ти дадат, обаче срещу съответното финансово оезпечение. 


В едно от първите си интервюта поставихте приоритет за връщане на медицината в лечебните заведения. Какво означава това?


- Това означава, че лекарят трябва да има едно изконно и основно задължение – да прави това, което знае и може да го приложи по възможно най-добрия начин, за да помогне на своите пациенти.  


Ето това значи - лекарят да не се занимава с бумащина, да не мисли за битовизми и тем подобни, а основно да мисли и да насочва своите усилия към пациентите. Това е връщане на медицината в болниците, а не да се чудят и управителите на лечебните заведения и самите лекари откъде какво да докарват, как да го отчитат, за да могат в крайна сметка да подишат спокойно.


Миналата седмица казахте, че естествено има нужда от реформа, но че до момента не сте чули достатъчно конкретика. Къде има неясноти?
- Нямаме достатъчно конкретика наистина. На първо място за провеждането на реформата в болничната помощ. Там нещата очевидно не са достатъчно ясни и нямаме достатъчно информация, с която да си съставим позиция. Дай Боже, така да се осъществява реформата, че да задоволи максимален брой хора и да доведе до по-добро качество и по-добри условия на труд на работещите в системата на здравеопазването – не само лекари, а и всички.
Част от реформата трябва да бъде насочена и към младите лекари, за да можем да задържим тези хора като създадем оптимални, ако не идеални, условия за тях. Далеч съм от мисълта, че можем да постигнем условията, които осигуряват страни в западната част на ЕС, но е крайно време да се мисли по тези въпроси. Има известни стъпки, които се предприемат в това отношение, например Лекарският съюз вече покани представителите на различни структури на младите лекари да се срещнем с тях, да си поговорим, да видим каква е проблематиката, която най-вече ги касае и какви са техните виждания и искания.    
Кой според вас е основният приоритет? 

- Основните ни приоритети са два – остойностяването на лекарския труд и задържането на младите хора в страната. Те са взаимно свързани между другото. Ако ние достатъчно добре остойностим лекарския труд и създадем достатъчно приемливи условия, по този начин ще създадем и предпоставка за задържане на младите хора тук в страната. Защото при сегашните условия губим изключителен интелектуален потенциал и не мога да разбера толкова ли сме богати, че си позволяваме подобна загуба. 


А в рамките на реформата според вас откъде трябва да се почне? 
- Точно тук трябва да се започне – реформата трябва да доведе до остойностяване и до подобряване на условията на работата. В същото време трябва да се направи така, че пациентите да са доволни и те да получават по-качествена и по-стойностна здравна услуга. Аз винаги съм го казвал и пак ще го подчертая - няма лекар, който да мисли лошото на своя пациент. Усилията трябва да бъдат насочени и към връщането на едни изконни ценности, наречени доверие между лекар и пациент. Ако за съжаление продължим в сегашната посока, няма да стигнем до добър край. 

В такъв случай защо наричате "крайност" идеята пациентите да оценяват болниците и да са фактор в определянето на средствата? 
- Неудовлетвореността, която съществува като понятие за оценка на качеството има своята стойност, но тя е изключително субективен фактор и не може да бъде един от основните. Да, тя има място в системата на оценка на качеството, но ако там са 10 критерия, то според нас неудовлетвореността трябва да бъде на 9 място и ако всеки един критерий носи определено количество точки образно казано, тя да донася например 0.3 от общо 10. Разбирате, че това е изключително огромен риск – неудовлетвореността като оценка, гарантираща съществуването на лечебното заведение.
Не е задължително да е неудовлетвореност, може да е удовлетвореност, нали така? Все пак това е целта.
- Съгласен съм. Но ако тази неудовлетвореност като субективен фактор е един от основните определящи моменти в системата, я си представете какво ще стане. Всеки един човек по различен начин усеща себе си и чувства удовлетвореност или не. Като познаваме народопсихологията си трябва да ви кажа, че ако този фактор е в тази система с основна значимост, за един месец 150 болници ще бъдат закрити.

Ясно е, че не бихте се съгласили с намаляването на клиничните пътеки, но какво според вас е решението на това недофинансиране? И всъщност това ли е проблемът - недофинансиране? 
- Определено.


Ние се движим в един порочен кръг. Българският лекарски съюз още в края на 2014 г. заяви, че дефицитът на касата ще се види във второто шестмесечие, но май прогнозата не беше вярна. Още в първото шестмесечие започна да се говори за намаляване на цените и повишаване на обемите. Лимитите довеждат до такива ситуации.


Ние не бягаме от контрол, контрол трябва да има – на разходваните средства, на правилен и неправилен прием на пациенти, но когато лимитираш априори една дейност и зад това лимитиране има определено количество финансов ресурс, който в никакъв случай не е достатъчен – ето го резултатът. Налага се отново да започнем да говорим за актуализация на бюджета на НЗОК.


Ясно  е че парите не достигат, ясно е че финансовото министерство сигурно изпитва затруднения, но в края на краищата това е негов проблем. БЛС държи и ще продължава да държи, че тази дейност трябва да бъде финансирана в оптимален вариант. Аз знам, че никъде в света няма здравна система, която да е доволна от финансирането си, но едно е да си недоволен със 160 млрд. и е друго да си недоволен с 3 млрд. 


А как трябва да изглеждат клиничните пътеки? 
- Определено облекчени от излишни процедури, които са и финансово разходни. Облекчени от ненужни количества изследвания или образна диагностика, от които също може да се спестят определени средства. И най-важното - в тях да съществува понятоието остойностяване на труд.


Никъде в тези пътеки не фигурира труда като част от техния финансов израз. Никъде. И това е точно един от проблемите, които довеждат до този финансов недоимък. Като цифра погледнати парите са уж много, но виждате какво се случва на практика. Не твърдя и не казвам, че и ние нямаме вина някъде да се случват неприятни практики, но там където има подобни преразходи за тях има контрол.


И ако тези преразходи се случват на десет – петнайсет места в страната, моля касата да си упражни контрола и да има съответните санкции. Но не може с тези няколко лечебни заведения да се отъждествява цялата система, особено в болничната помощ. Там където има такива огромни пикове нека да се направят проверките и да се види на какво се дължат – колко са основателни, колко не са, каква е заболеваемостта, има ли ситуация или не... Но на базата на това да излезеш с извода, че повсеместно в България се прави – не е вярно. Идете в големите болници и ще видите, че тези неща не са така, пък и не само там.


Част от реформата са и сливанията на лечебни заведения. Казахте, че за момента подкрепяте протестите на колегите си от Комплексните онкологични центрове в Русе и Пловдив... 

- На събора взехме такова решение относно сливането на КОЦ-овете. Там има проблеми със собствеността – коя е общинска, коя е държавна. Министерството на здравеопазването има своите законови правомощия там където става въпрос за негова собственост, така че това е друг въпрос.


Пак твърдя, че в една такава ситуация трябва може би малко по-бавничко да се бърза, за да няма сътресения. Защото здравеопазването, а то не е само медицина, нищо че това е основната част - то не обича много резки и бързи движения.


Ето, министърът на здравеопазването се срещна с протестиращите в Русе и това е един от начините да се чуе мнението на хората, да се сподели и неговото виждане. Това според мен е правилен подход. Ние също поехме ангажимент да се срещаме с хората и една от задачите ни за следващия месец-месец и половина да се чуем с колегите си в регионите и регионалните управителни съвети на БЛС. 


Националната здравна карта, която планира здравното министерство, ще позволи на касата да не подписва договори с всички лечебни заведения. С това съгласни ли сте? 

- Съгласен съм, че тя трябва да съществува и трябва да се изработи съвместно и с помощта на Българския лекарски съюз и неговите регионални колегии. 
За другото вече, трябва да видим какви ще са термините в отделните закони – "заплаща" или "закупува" и в каква степен. Тук ще зависи от нивото на акредитация на болниците, на тяхната компетентност, на възможности, обезпечаването им с достатъчно лабораторна апаратура, образна диагностика, кадрови потенциал. Но това са неща, по които на този етап се въздържаме от коментар, по простата причина, че все още не са на дневен ред. 

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  реформата трябва да доведе до остойностяване и до подобряване на условията на работата.
  ----------------------
  Тц.
  РЕформата трябва да доведе до по-качествено здравеопазване, намаление на показателите на смъртност, намаление на лекарските грешки и то при по-ефективно използване на огромния предоставен ресурс.
  Ако за това е необходимо подобряване условията на работа - да , добре. Ако не - гледай те си работата.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 442 Весело

  Намериха си майстора. Вълк в кошарата.

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  От една страна е така. Ако недоволството на пациентите е критерий, цялата държава е за закриване. От друга, ако не от пациентите, как да разберем, че са некадърни/корумпирани?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И този господин Грозев не е в час!
  Точно качеството на здравеопазването и удовлетворението на пациентите трябва да са определящите приоритети, а не неговите измислици! Бърка следствията с причините!
  В здравеопазването трябва да се въведат повече пазарни механизми при гарантиран минимум за бедни и малолетни!
  Да се излезе от тъпото и не ефективно администриране!

 5. 5 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  ..."" да се изчакат три месеца, за да се видят ефектите от идеите на зрдравния министър.''...
  Това е разумна позиция, но три месеца са кратък срок. Когато пациентите са недоволни или практически ги няма, защо е необходима болница там. Ако бъдат закрити 150 болници, то ще е положителна стъпка. Справка: България има 400 болници, а Холандия 17.

 6. 6 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Ако недоволството на пациентите е критерий, за месец 150 болници ще бъдат закрити"
  Вярно. За съжаление. Пациентите, заради които съществува т. нар. здравеопазване, са последните от които някой в тази държава се интересува. За това обаче, са си виновни пациентите.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Вече почвам да си мисля,че само докторите имат права и всичко,което се прави е само и единствено те да са добре.Не съм била права да смятам,че най-важни са пациентите и тяхното здаве.

 8. 8 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А кое да е критерий- доволството на оядените типчета с бели престилки ли ? И чакайте бе, нали вече бяха клиенти, а не пациенти...Така ни убеждава бялата мафия от няколко години.

 9. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  "остойностяването на лекарския труд и задържането на младите хора в страната"

  Това е невъзможно.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 10. 10 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#6] от "subaru":
  [quote#6:"subaru"]пациентите, заради които съществува т. нар. здравеопазване, са последните от които някой в тази държава се интересува. За това обаче, са си виновни пациентите.[/quote]

  Хайде сега, да ти обясня с думи прости: и футболът се играе заради феновете, но те не могат да управляват клубовете, поради простата причина, че не са достатъчно компетентни и са субективни.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#9] от "grand funk railroad":

  Ако се остойности труда ,изведнъж ще лъсне неприятната истина, че трудът струва по-малко от хигиенните материали.

 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "grand funk railroad":

  Благодаря Ви за "обяснението" с "простите думи". Те обикновено се използват от титаните на мисълта за да ги разберат простаците. В България, ако някой не може да защити тезата си с аргументи обикновено прибягва до сравнения с футбола. С което силно ме впечатлихте. Хайде сега аз пък да Ви запозная с една мисъл на Умберто Еко/дали знаете кой е той или не няма никакво значение/, която е подходяща за Вашето "просто" обяснение. Тя е следната: - "За всеки сложен проблем има просто решение, и то винаги е погрешно". Ако искате да го цитирате коректно, една подсказка - това е от книгата му "Махалото на Фуко". Колкото до пациентите, те плащат и заплатите и екстрите на такива като изказващия се. Високомерието и парвенющината винаги вървят ръка за ръка.

 13. 13 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Какъв е този прост.к?
  Защо да се питат пациентите?
  1. защото ти плащат заплатате бе крет.н
  2. защото болниците не съществуват заради лекарите, а заради пациентите.

 14. 14 Профил на victor40
  victor40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чета форумите на Дневник редовно. До сега не съм писал. Регистрирах се специално, за да напомня на някои превъзбудени "пациенти", че тази част от населението /практически всички, защото и лекарите са хора/, освен права, с които се оглушават всички, има и ЗАДЪЛЖЕНИЯ!!. Много е лесно, когато си се разболял, да метнеш всички негативи и отговорности върху лекарите. Част от демотивацията на медицинския персонал за работа е, именно, грозното отношение на пациентите към тях, писането на жалби да всички възможни институции, голямата част от тях - неоснователни. Но......лекарят е разкарван, разпитван, пише обяснения, че няма сестра и т.н. И ако тимтим си мисли, че с нещастните осигуровки, които плаща, може да си осигури читав лекар, когото да нарича кретен и/или да го понабие, ако му е кеф......за какво си говорим?!?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#14] от "victor40":

  ++++++++Точно и ясно! Цял живот пие и яде мас Вуте и доктора виновен,че има кръвно.

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Всъщност това е най-правилният критерий.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#12] от "subaru":

  Този елементарен коментар, пълен с високопарни изрази на псевдоинтелектуалец, доказва, че не съм сбъркал с простите думи.
  Въпросната мисъл на Умберто Еко е толкова популярна, че се съмнявам да сте чели "Махалото на Фуко" или нещо друго от него.
  Малко уточнение: пациентите плащат само една малка част от заплатите на лекарите, а моята я плащат пациенти от една друга държава, където подобни глупости не могат да се случат.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Докторе,някой от тези сгради,дори и по африканските стандарти трудно ще минат за болници.Бе достатъчно лекари,без апаратура,даже без спално бельо.Там хората само пият хапчета,в това се състои лечението им.Не сме толкова богати,за да търпим това.Ние сигурно сме на първо място в Европа по брой на болници.България намаля с 3 млн,а болниците се увеличиха,това нормално ли е.

 20. 20 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Съгласен съм.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Световната Банка каза-за Б-я 50 болници за пре-достатъчно! Само в Сф има над 90 частни такива! Ето къде отиват парите, и защо НЕ СТИГАТ
  В Румъния забраниха държавно финансиране на частни клиники, заради източване!
  Но тук не е Румъния, тук властва мрака, корупцията, корпоративиъзмът, сатанизмът!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#5] от "yorddj":

  Стига сте тиражирали глупостите на политическата класа :

  Абсолютна лъжа е че в България имало повече
  болници и болнични легла:
  AUSTRIA (2013)
  278 болници с 66 831 легла (данните са от сайта на
  австрийската статистика www.statistik.at)

  БЪЛГАРИЯ
  262 болници с 45 537 легла (данните са от НСИ)

  ДОЛНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ ПРОДЪЛЖАВАТ само и само да не се плаща за здравеопазване.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 23. 23 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#13] от "timtim":

  Венци Грозев е всичко друго, но не и простак... бих казала умен и кадърен специалист, но кофти човек...

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#21] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Какво държавно финансиране бе, вноските са на вносителя , не са на правителството или както му викате неграмотно 'държавата'
  Докога с профанските интерпретации ? Утре ако има още 20 фонда и са частни какво значение има кой финансира една болница и дали е частна или държавна след като парите са си на вносителя - обикновения български гражданин. Неграмотни сте си по финансовите въпроси и не правите разлика между данъци и здравни вноски

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  Пациентът е неудовлетворен системно от това ,че не влиза на 10-тата секунда в кабинета, че плаща и едно левче ('и това им е много на тея доктори'), от това ,че доктора му изписвал 'скъпи и 'силни' антибиотици' , от това ,че го пращат на изследвания, от това ,че не го пращат на изследвания, от това ,че не го снимат , от това ,че 'много го снимат', от това ,че за банални оплаквания не му дават талони, от това ,че жена му не може да вземе талон за мъжа си (легнал с бирата на дивана и казал Оди ми вземи там един талон ма), Да изреждам ли всички ежедневни неудовлетворености на редовия соц-консуматор на незаплащано здравеопазване ? Това са гадни комунистически инструменти за системен шантаж на лекарите и вие и ние го знаем. Разликата е ,че Москвеца и шайката около него са решили да използват пациента като башибозук ,който да вършее с мъгляви критерии за ' неудовлетвореност. Докъде ще ви докара това другарки и другари комуняги от Деградаторския Блок ? До 'намалено поведение' и стригане на доктори, дисцип и интерниране може би........ ? Скъпо ще си платите за това на изборите.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 26. 26 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 656 Весело

  Лекарите е крайно време да спрат да говорят за управление на ресурси и пари. Нека си гледат своята професия. В здравните заведения не е задължително директорът да е лекар, напротив, това си е бизнес и трябва да се ръководи от човек, който разбира от бизнес. Иначе вечно някак си са недофинансирани милите те. БЪлгария не ме обича, а аз съм е*ати пича...

 27. 27 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#18] от "grand funk railroad":

  Разкрихте ме, че съм "псевдоинтелектуалец"! На всичкото отгоре "елементарен и"високопарен". Убийствена комбинация. Ами сега? Прозрение, което заслужава адмирации! Това впрочем, е характерна черта на всички титани на мисълта с "простите думички" в речника си. А думите при всички индивиди винаги са проекция на мисълта. Хайде сега по същество. Във всяка една държава вкл. и в България колега, данъкоплатците/Пациентите/ директно или индиректно плащат 100% от заплатите на лекуващите лекари, медицински сестри и санитари включително и в частните болници. Поради което е нормално да имат изисквания и претенции за качеството на услугата. Нищо повече. Срещат се и медици, на които това не им харесва, защото се отнасят към Пациентите като към плебс. Отделен въпрос е че не винаги медицинският персонал е верният адресат на критиките. В Бг това е съзнателно търсен ефект и е изгодно за абдикиралата от здравеопазването държава. Лекари мизантропи се срещат не само в БГ но и в "други" държави. За съжаление. Но и вие сте хора. Срещат се и лекари, като този на снимката с грижливо поддържани мустачки. Те обикновено стават председатели на нещо си. Да е жив и здрав! Та кой казвате беше Еко? Може би, "зъболекар - импресионист"? Желая Ви успешен ден! Завиждам на пациентите Ви. Наистина.

 28. 28 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако недоволството на пациентите е критерий, за месец 150 болници ТРЯБВА да бъдат закрити!

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  " Основните ни приоритети са два – остойностяването на лекарския труд и задържането на младите хора в страната."

  Менят се началниците на лекарския съюз, но не се мени нрава им - и този началник говори, на практика само за пари.
  И забележете, ако ние пациентите трябва имаме думата ( интересно кой друг е по-важен), щели да бъдат затворени 150 болници. А да си съществуват като някакви паметници, само за да се плащат заплати на персонала може.
  Не съм против да се плаща повече на лекарите, все пак по света е така, но... и ние трябва да получаваме истинска, компетентна и с човешки елемент лечение, а не да бъдем досадния навлек, който трябва да бъде понасян, за да има повод да се искат пари.

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#18] от "grand funk railroad":

  Напротив, пациентите плащат ЦЯЛАТА заплата на лекарите и ЦЕЛИЯТ масраф на болниците.

  Да Ви кажа ли откъде идва основната част от издръжката на болниците? От данъците. А кой плаща данъците? Пациентите, разбира се. Това, че не дават парите директно на лекарите и болниците, а заобиколно, чрез държавата, не значи, че някой друг плаща вместо пациентите.

 31. 31 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#30] от "luda_krava":

  По тази логика и лекарите финансират болниците, тъй като плащат данъци и са потенциални пациенти.
  Прочетете #24 и #25.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Не е работа на БЛС да се занимава с пари, пациенти и болници. БЛС изобщо нищо не прави за квалификацията на българските лекари, за лицензното осигуряване на всички лекари, които искат да практикуват в България , за търговията с лекарствани средства, за етиката в отношенията между лекарите, за осигуряването на правна и гражданска защита за всички български лекари членове на БЛС. Управителният съвет на БЛС изобщо не знае защо е създадена съсловната организация на лекарите, нито познава основните и функции! Пълен резил!

 33. 33 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#14] от "victor40":

  Сигурно твойте осигуровки са щастливи?
  Ако шефът на лекарския съюз смята, че мнението на пациентите няма значение, то не мога да го нарека по друг начин освен кретен.
  Все пак съм му работодател. Най-малкото ми дължи уважение!

 34. 34 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#23] от "kakaginka":

  Како, какво е "кофти човек".
  Не е ли простак?

 35. 35 Профил на victor40
  victor40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  тимтим, не мога да не ти кажа, че си мноого смешен с напъните си да се правиш на работодател, на когото и да било. Прочети какво е постнал д-р Дулитъл и, евентуално, ще ти стане ясно, че няма как, бг-пациентът да е критерий. По много причини. И една от тях е, че болшинството са като теб!

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#31] от "grand funk railroad":

  Да, и лекарите включително, защото и те когато се разболеят, ходят на ... лекар , лежат по болници, оперират ги...

  Извинявам се, имах предвид чрез осигуровки, а за останалите категории пациенти - деца, пенсионери, майки/бащи, инвалиди плаща държавата чрез данъци. Така че наистина основната издръжка идва от пациентите, но те не са "клиенти", нито лекарите са търговци.

 37. 37 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#6:"subaru"] За това обаче, са си виновни пациентите. [/quote]
  Браво, с младежки плам
  Сподели как да не са виновни!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 38. 38 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#33] от "timtim":
  [quote#33:"timtim"]Все пак съм му работодател. [/quote]

  Работодател ще му бъдеш, когато имаш неговия ценз. За теб това е невъзможно.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 39. 39 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#36] от "luda_krava":
  [quote#36:"luda_krava"]Така че наистина основната издръжка идва от пациентите, но те не са "клиенти", нито лекарите са търговци. [/quote]

  Така е, но това не означава, че мнението на пациентите може да бъде ОСНОВНИЯТ критерий за оценка на лекарския труд.Разбира се, че това мнение трябва да бъде взето под внимание, но има толкова много други компоненти...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK