Стефан Попов: Това централно място в София не трябва да се пипа, камо ли да се плячкосва

Стефан Попов

© Велко Ангелов, Капитал

Стефан ПоповДнес официално беше открит паметникът на цар Самуил в центъра на София, до базиликата "Св. София", а в общината беше внесена подписка с искане събитието да бъде отложено. Подписката започна ден преди церемонията, в интернет. В писмото, разпространено в социалната мрежа "Фейсбук" от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов, се казва: "нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които, изглежда, този проект си поставя".


Стефан Попов е доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк (1996).


Какво не ви харесва в паметника на цар Самуил - владетелят не заслужава паметник, фигурата не струва, мястото до базиликата "Св. София" не е подходящо, малко е късно за паметници на царе или нещо друго?
- Моето лично мнение няма особено значение. Както става в социална мрежа аз скромно си казах мнението, че преди всичко на това място не трябва да се строи нищо. Не само този паметник, а никакъв паметник. След това видях случайно как изглежда въпросният паметник: той става за комикс, за черна утопия в детска литература, за анимационен сериал на ужасите и други. Но какво значение има аз какво мисля. Може да не съм прав. Безусловно вярно смятам едно: това чувствително място в столицата не трябва да се пипа, камо ли да се плячкосва с тази инсталация.


На второ място смятам, че подобни решения не трябва да се вземат по този начин. Във всички западни градове, в които съм живял доста, подобно контрабандиране на ключови за градската среда елементи е недопустимо.


Как трябва да се взимат решенията за вдигане или пък събаряне на паметници?


- Когато става дума за силна интервенция в самото сърце на града, Общината е длъжна, първо, да инициира широко обсъждане и докато то не се състои, да не предприема нищо. Второ, в случая с този паметник да направи табла, добре видими на мястото; аз бих направил дори макет и бих го оставил там няколко месеца.


Подписката, която събрахте и която приканваше общината да не бърза с инсталирането на фигурата, обезсмисли ли се от тържественото откриване с гвардейска рота и с участието на президента и патриарха?


- Не. Напротив. В момента общината готви цяла серия покушения над градското пространство. Най-недопустимите са реконструкциите на площад "Александър Невски" и на Борисовата градина. Има и ред други, но тези са най-съществени. Убеден съм, че след такава мощна и напълно спонтанна опозиция ще мислят по-внимателно.


Тези хора там трябва да се научат, че градът е живо тяло, а не площадка за блиц експерименти. И двете реконструкции трябва да се спрат. Нито площадът, нито паркът имат нужда от друго освен от чистота, градинари, прилично поддържане. Тези пространства имат нужда от уважение и внимание.


Според македонски сайт "Споменик на цар Самоил ги македонизира бугарите". Ако оставим настрана претенциите на Скопие към цар Самуил, какво ще кажете за тази фраза?


- Ще кажа, че в Македония тече бавно полудяване. Те ликвидират столицата Скопие с тези циркове. След унищожителното земетресение през 1963 година Скопие има градосутройствен план, направен от Кендзо Танге. Той прави и центъра, както и някои сгради.


Сега няма следа от това начало, както поради бедността на Македония, така и, много повече, от реминисцентната психоза, ако мога така да кажа, в която македонското общество живее.


Разумната позиция спрямо македонските ексцеси, както с паметници, така и с изказвания, е позиция на съчувствие като към човек, който не може да се оправи в този свят и е потънал в някакъв сън, унес.


Вдигането на паметника на Самуил съвпада с разрастващото се строителство на крепости, намерение за възстановяване на Голямата базилика в Плиска, предпочитанието към филма по "Време разделно"... Какво става?


- По принцип това е лоша тенденция. Тя подсказва, че България няма проект. Проект означава обърнатост към бъдещето и поемане на риск. Ако в твоя проект се настани трайна ориентация към митове от миналото, това означава не само, че не се придвижваш напред, но и че се чувстваш добре да се връщаш назад. Отпускането в едно минало не е национално-отговорна позиция и програма, както някои се опитват да твърдят. То е резигнация, самодоволство от стоенето на едно място. Ако си представите финалната точка, до която би могло да стигне един по-радикален реминисцентен проект, тя е сам да станеш паметник, да се изживяваш като монумент. Което означава, че си напуснал света на живите, но това те устройва, така си добре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (190)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов,

  ----

  Да уточним, че Стефан Попов преди фондация RiskMonitor, е работил в фондация Отворено Общество , на "финансиста" Джорж Сорос.
  Това е важно, за да се разбира позицията на Стефан Попов.

 2. 2 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 367 Весело

  Този и паметник на Левски или Ботев да бе открит, пак щеше да плюе...

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  "... реминисцентната психоза..."

  Стефан Попов отново е в добра форма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#1] от "mg.forum":

  ама и репортерката не пада по-долу :
  Вдигането на паметника на Самуил съвпада с разрастващото се строителство на крепости, намерение за възстановяване на Голямата базилика в Плиска, предпочитанието към филма по "Време разделно"... Какво става?

  Виж как ги боли в редакцията, че българинът се стреми да опознае миналото си, да разбере, че не е подметката на ссср/сащ и че е наследник на велика държава .. И затова са всички тези кампании срещу крепостите, Базиликата и сега срещу Самуил. Защото целта им е да събудят патриотизма - най-страшното за левичарите и либералите, на чиято издръжка е дневник.

 5. 5 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  че преди всичко на това място не трябва да се строи нищо
  ---

  А какъв е аргумента за това, че там не рябва да се строи нищо?
  Има доста пространство около Ал. Невски.

  А къде по скромното му мнение "може" да се строи?

  Зашото подозирам, че щеше да каже същото за всяко друго място.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Паметникът си е на точното място. Този лаладжия да си намери друго занимание...

 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  В България всеки разбира отвсичко!

 8. 8 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  След това видях случайно как изглежда въпросният паметник: той става за комикс, за черна утопия в детска литература, за анимационен сериал на ужасите и други.
  ---

  Пак изсмукано от пръстите.

  ПОчти всички паметници на фигури от това време - Средновековието , изглеждат по този начин.
  Напълно нелеп аргумент, които и той сигурно съзнава колко е нелеп.

 9. 9 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 903 Неутрално

  България няма проект.

  Е, ако питаш Бойко Борисов, проекти много

  Сега сериозно, това ми се струва много важно, че наистина България и българите нямат проект, нямат идея, която да ги сплотявя, без значение от политическите им пристрастия, възрастта им или от мястото където живеят или работят.

 10. 10 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#4:"Alkizeer"] Защото целта им е да събудят патриотизма - най-страшното за левичарите и либералите, на чиято издръжка е дневник[/quote]

  Това е така,но Попов е казал и нещо вярно, ние нямаме визия за бъдещето, нямаме цел, която да преследваме.

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "mg.forum":
  Това е важно, за да се разбира позицията на Стефан Попов.
  ---------------------------------------
  А също така е важно, за да се разбере защо единствен Дневник дава трибуна на такива световно неизвестни ..... същества?...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#10] от "wallenstein":

  Това е така, за жалост, но вината за това положение е на всички, вкл. и на онези, които му плащат заплатата на тоя изпълнителен директор.

 14. 14 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#10:"wallenstein"]Попов е казал и нещо вярно, ние нямаме визия за бъдещето, нямаме цел, която да преследваме.[/quote]

  За да им цел една държава, и да може да я следва, тя трябва да е солидарна вътре в себе си, и да има културна идентичност.

  Точно това се постига с такива неща като паметника на Самуил.
  ВИнаги националната идентичност минава през прогаганда, и масово образование.

 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alkizeer":

  Идеята ми беше, че обединяващото може да има само идеален характер, идея някаква. В рамките на казаното не се сещам, коя точно идея въплатява Самуил, общо взето един трагичен държавник.

 16. 16
  objective
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 691 Весело

  "...тя е сам да станеш паметник, да се изживяваш като монумент. Което означава, че си напуснал света на живите, но това те устройва, така си добре..."

  Като че ли се сещам за един с такива мечти...

 18. 18 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#14:"mg.forum"]Точно това се постига с такива неща като паметника на Самуил. [/quote]

  Пиша ви плюс, но не съм съгласен, че с паметници се постига единение.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  Идеи Под Игото

  1. Свобода Или ссср.

  2. Победа над корупцията.

  3. Равенство пред Закона.

  4. Просперитет за Всички Български Граждани.

  пп
  Вас, собствено, защо Ви е грижа?
  Кандидатсвате за българско гражданство?

  До коментар [#9] от "Додо":

  Сега сериозно, това ми се струва много важно, че наистина България и българите

  нямат проект, нямат идея,
  която да ги сплотявя,

  без значение от политическите им пристрастия, възрастта им или от мястото където живеят или работят.

 20. 20 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#16:"objective"] Да, гледката за самоотвержения поборник за святата национална кауза Самуил е толкова потресаваща, че сърцето му не издържа. [/quote]

  Звучи гръмко, но не отговаря на историческата реалност. Националната кауза като идея идва далеч след Самуил.

 21. 21 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ало гусин Бойко Борисов, що нема паметник на княз Александър Батемберг ?
  Все пак той е обединил БЪлгария против волята на Европа.
  Тва май не се харесва на интернациналния коминтерн в ЦРУ и Брюксел.
  Тъй да се каже "изпраща грешно послание" до плебеите.
  Току виж гръмне революция.

 22. 22 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Слънцето грее, вятърът духа, земятя се върти, соросоидите са против паметника на българския цар Самуил. Соросоид обида ли е?

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Този е против защото не са му разрешили от хАмерика да го харесва. Нищо не казва за недоразумението при НДК

 24. 24 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Самуил вкара България в 200 г гръцко робство.
  Александър Батемберг обедини България напук на Европа.
  Самуил има паметник, Батемберг - не.
  Ах, каква политическа коректност !
  Явно другарите от Брюксел смятат Батемберг за евро-скептик и враг на евро-атлантизма.

 25. 25 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#24:"f31"]
  Самуил вкара България в 200 г гръцко робство.[/quote]


  Хайде стига глупости!!! Дай Боже на всекиго такова "робство". Цялата българска култура е копие на византийската. И в това няма нищо лошо. Както римската културна традиция оформи немските племена, така византийската културна традиция оформи нас.

 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  Пространното интервю по никакъв начин не ме убеди, че докторът по философия г-н Стефан Попов има някакво ексклузивно право да се разпорежда с "живото тяло" на града.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  [quote#24:"f31"]Самуил има паметник, Батемберг - не. [/quote]

  До коментар [#24] от "f31":

  Княз Александър Батенберг е човекът, за когото лобирате, демонстрирайки грамотност, равна на познанията Ви по история.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#24:"f31"]

  Самуил вкара България в 200 г гръцко робство. [/quote]

  Да, продаде я за 150 хиляди долара за неговото НПО. При това без бой и никакво опъване.

  [quote#24:"f31"]Батемберг - не.[/quote]
  Батемберг има МАВЗОЛЕЙ, при това на централно място в столицата.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B2%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B9_%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80_I_%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3

  [quote#25:"wallenstein"]Дай Боже на всекиго такова "робство". [/quote]

  Да, голем кеф е било - без самоуправление, без българска църква, със зловещи данъци.
  Пусти Петър Делян, Никулица, Георги Войтех, Нестор, Лека и Добромир и Травъл, дето са правили "протести" против добрите византийци (и са се разделили с главите си). Явно сите са били някакви болшевики и путинистии и са мислили само лошото на България.

  п.п.
  Боже, събери си вересиите!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 29. 29 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Защо Самуил, а не
  Цар Симео̀н I Велѝки е български владетел, управлявал България от 893 до 927 г. по време на Първата българска държава. Успешните войни на Симеон срещу Византия и сърбите довеждат до временно разпростиране на България върху по-голямата част от Балканския полуостров и господство в Югоизточна Европа. При управлението му България граничи с три морета — Бяло, Адриатическо и Черно, а някои съвременници сравняват столицата му Преслав с Константинопол.

  Симеоновото царуване е и период на културен разцвет, наречено Златен век на българската култура от Спиридон Палаузов - български историк през XIX век. Създадената през 870 г. Българска православна църква става първата нова патриаршия извън Пентархията, а българските глаголически преводи на християнски текстове се разпространяват из целия славянски свят.

  И да попитам, агент Кардам няма ли и на Ивайло свинаря паметник да вдигне? И той е известен български владетел...

 30. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#28:"Либерален монархокомунист с фашистки наклонности"]Да, голем кеф е било - без самоуправление, без българска църква, със зловещи данъци. [/quote]

  Надали византийските данъци са били по високи от тези, събирани от българските владетели. Това със самоуправлението не го разбрах, ще трябва да го поясните. За църквата е глупост.

 31. 31 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо няма паметник на Аспарух ? Все пак всички ние сме тук във форума благодарение на него. Или независима държава в тила на европейска Византия е някак...как да кажа...малко тъй...уф, на езика ми е...абе, кофти за брюкселския коминтерн ?
  До коментар 27 :
  Аверче, лобизма е ВАША запазена марка, натресена от САЩ.
  Аз гласувам за БЪЛГАРСКИЯ цар Симеон Сакскобурготски, а не за мекерета на Великите сили.

 32. 32 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#8] от "mg.forum":

  [quote#8:"mg.forum"]Пак изсмукано от пръстите.

  ПОчти всички паметници на фигури от това време - Средновековието , изглеждат по този начин.
  Напълно нелеп аргумент, които и той сигурно съзнава колко е нелеп. [/quote]

  хайде бе!
  дай някакъв пример?

  ето как изглежда например паметника на един друг свободно избран персонаж от историята, горе долу от същата епоха - Вилхелм Завоавателя
  http://www.vanderkrogt.net/statues/object.php?record=frbn032&webpage=ST

  какво общо има с халтурата и кича , които днес намериха официално мястото си на пъпа на София?

  но да не ходим толкова далече. навремето стила на спорния паметник "Създатели на Българската дръжава" на Шуменското плато шокира не един, шуменци го кълняха сутреин, обед и вечер, но едва ли някой е спорил, че в него има силен артистичен стил, талант и художествени качества .

  http://iseebg.com/fx/?p=1099&album=65&gallery=79&pageid=1099&pid=2198

  паметникът на Самуил в София е боза, халтура, комиск, бутафория, македонизиране.

  ужас !


 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  [quote#28:"Либерален монархокомунист с фашистки наклонности"]Батемберг има МАВЗОЛЕЙ, при това на централно място в столицата. [/quote]
  Но вече има няколко инициативи да го разкарат от там, не отговарял на съвременните , ековиждания на протестни, соросни, евроромски... виждания!
  Ха на бас, че до 1-2 години ще настане вой от НПО-та да го разкарат!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 681 Весело

  [quote#22:"rosko11"] Соросоид обида ли е?
  [/quote]
  Зависи самият ти как си оценен- като "десен"/демократ/ или като "ляв"/социалист/. Ако си в първата група-можеш да ползваш тоя термин почти без проблем.Ако си във втората група- обида е.
  Сега чакаме. ще видим кой в кой група е.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Преди КГБ измисли Македония и раздели народите.
  Сега ЦРУ измисли Самуил и иска обединение.
  Същата полит-технология, същата гадост.
  Така ще е докато ни води лобист, а не български цар !
  Българите обругаха собствения си ЖИВ цар Симеон Сакскобурготски, а после се чудят що Великите сили ги юркат кат крепостни селяни !

 37. 37 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#30] от "wallenstein":

  Явно в часовете по история си ходил да играеш футбол. Но нищо, все-още има надежда да понаучиш нещо. Чети внимателно, ако трябва, повтори:

  Самостоятелната Българска патриаршия е понижена в архиепископия с център Охрид, а нейното управление преминава изцяло в ръцете на византийското духовенство.
  Въведена е византийска данъчна система, но с по-високи налози и такси.
  През годините на византийското владичество настъпват сериозни демографски промени с българското население – хиляди убити, пленени; после много смесени бракове на българската аристокрация, което затруднява организирането на антивизантийска съпротива.
  Въпреки това са направени няколко опита за съпротива и отхвърляне на византийската власт:
  Въстание на Петър Делян (внук на Самуил)– Белград, 1040 г.
  В тема Паристрион данъчно неподчинение на населението през 70-те години на 11 век.
  Бунтове на българите в Пловдив, Средец и Несебър през 70-80-те години на 11 век.
  Развиват се и форми на социална и религиозна съпротива срещу византийското владичество – павликянството в Пловдивско, богомилството в Охрид, Родопите и Тракия. (ЗАЩО???)
  Та освен въстанията, питам ЗАЩО са се появили и АСЕН И ПЕТЪР, след като е бил такъв рахат?  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 38. 38 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#31:"f31"]
  Защо няма паметник на Аспарух ?[/quote]

  И паметник на Аспарух ще направим, ама пак ще ревне някой защо няма паметник на Симо Кобургготски, пък правим паметник на "някакъв си" Аспарух.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 39. 39 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#36:"f31"]ЦРУ измисли Самуил[/quote]

  Не мога да намеря емотиконите за "фейспалм" и "аплодисменти", за това ще коментирам само с едно ЕВАЛЛА!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#21:"f31"]Ало гусин Бойко Борисов, що нема паметник на княз Александър Батемберг ? [/quote]
  В София освен руски и съветски паметници друго има ли? Хубав или лош, това е първият паметник на български монарх.
  Обруган автоматически! За комикс би, за филми на ужасите, и какво ли не.
  А онова .айно пред НДК какво е? А оня моча да не би да е в окрайнините на града?

 41. 41 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ''ориентация към митове от миналото''
  Цар Самуил е историческа фигура, а не мит. Аз също доста обиколих по света и всяка нация си цени историята. Не става въпрос за маниакалност и шовинизъм, а просто монумент на един български държавник. У нас националистите не са и половината, за радост, няма тенденция да се радикализираме. Цар Самуил не е измислен, той е съществувал и не е странно да има негов монумент.

  В България цари по-скоро презрение и неуважение към другия, не виждам някаква нездравословна идеализация на цар Самуил сред населението.

 42. 42 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 861 Неутрално

  БГ сапиенса е забит в чалгата, в бутафорията, в ракийката и салатката. Гербеджиите напипаха пулса и сега, начело с бутафорната Фандъкова, ще ни подложат на изтезание. Правилно казва Попов - достатъчно е тази лелка да почиства и да поддържа градинките - нищо друго да не пипат.
  Излизат ми ченгета и недоклатени комунисти/Близнашки/ да защитават паметници стил хепи соца.
  Затова и тук не се обръща внимание на естетическите качества на паметника, а се пишат простотии от сорта - соросоиди, що го няма Аспарух и т.н. и т.н.
  Българинът е с празна кратуна и с такава ще остане и затова ще е вечно недоволен и нещастен . Ако ще и сто пъти да се разходи до Западна Европа - пак същия селяндур ще си остане.
  Пример - настоящият паметник.

 43. 43 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интересно, защо няма паметник на Цар Калоян ?
  Може би защото Калоян разби евро-кръстоносците и пи вино от черепа на латинския евро-атлантик Балдуин ?
  Ах, колко политически некоректно ! Та това е евроскептицизъм другари ! Тва е антиглобализъм, който може да прерастне в анти-американизъм ......
  Докато не върнем монархията всички ще ни подритват кат помияри. Тва е положението.

 44. 44 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  бате каквото и да говириш, такива неща не се организират 2 дни преди факта да е свършен. Що реши, че с тая подписка изведнъж общината ще отмени всичко и президента няма да дойде и патриарха ще се откаже и изобщо как ги мислите тия неща не знам. Следващия път по отрано и по аргументирано ако имате проблеми с подобни проекти. Общо взето да си беше мълчал в този случей...

 45. 45 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#29:"joro4900"]Защо Самуил, а не
  Цар Симео̀н I Велѝки е български владетел, управлявал България от 893 до 927 г. по време на Първата българска държава.[/quote]
  Вие още ли не сте разбрали че миналата година,в началото на ноември,се навършиха 1000 години от кончината на Цар Самуил?
  Искате паметник на Симеон Първи.Това е опасно.Представяте ли си че някой пак няма да разбере и ще тръгне мълва че е издигнат паметник на Симеон Втори.Което може да хвърли в паника цялото републиканство войнство.

 46. 46 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 369 Весело

  щом соросойдите квичат,значи случват се хубави работи.Рев за паметника,рев и за Време Разделно.Явно народа все още държи на историческата си памет.Сега някой ще трябва да се обяснява за какво са усвоени грантовите субсидий

  България над всичко!
 47. 47 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Не че нещо, ама все пак предпочитам архитек или скулптор да обсъждат простраството около Св. София.
  На философите силата би трябвало да е другаде.

 48. 48 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Пак да попитам, досега къде спахте?

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Не е прав горепосоченият. Президентът ни го е каза много ясно днес - колко по-лесно е да се руши. Нима катедралата "Александър Невски" и тя е трябвало да бъде на друго място, да не би някому нещо?

 51. 51 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Това , че толкова малко форумници са разбрали посланията от статията , говори много лошо за българската нация.Твърде малко се отличаваме от нашите братя - "македонците". Може би те са малко по-големи "патриоти" от нас , защото са си запълнили всички кьошета с паметници на личности ,живели преди хиляди години.Свръхмерният патриотизъм е признак на ниско самочувствие ,а в случая с тази статия замъглява съзнанието на средностатистическия читател до там , че да определи автора като враг на всичко българско , пишещ в изгода на Сорос (горкия ,дали знае кой е Самуил ?)

 52. 52 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 369 Неутрално

  тия дето питат,защо няма за този владетел ,а има за онзи,ще реват и плюят,за всеки Български исторически паметник.Запомнете им никовете и следете реакциите им при издигането на паметника на Кан Исперих да речем

  България над всичко!
 53. 53 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Прекалено е краен философа. Защо да няма паметник на цар Самуил в центъра на София?! Малко множко ми дойдоха светещите очи, ма има оправия.

  chavo64
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3974 Весело

  ТАСС 0.2

  Позицията на Стефен Попов е ясна и категорична,
  но Вашата... мекушава.

  Можехте да избълвате справедлив протест срещу протеста на деца, задници, соросоиди........ против принципната позиция на историчаря Дъродар Димитрoф.

  До коментар [#1] от "mg.forum":

  Изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов,
  ----

  Да уточним, че Стефан Попов преди фондация RiskMonitor, е работил в фондация Отворено Общество , на "финансиста" Джорж Сорос.

  Това е важно, за да се разбира позицията на Стефан Попов.

 55. 55 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#51:"the_axel"]Свръхмерният патриотизъм е признак на ниско самочувствие[/quote]

  Да, а съвременният национал-нихилизъм (разбирай див либерализъм) явно е признак на високо самочувствие?!

  п.п.
  Направете паметник на Хидает Паша (Станислас Греам Бауер Сенклер) - той е представител на два братски народа - английския и османския. Това би трябвало да ви успокои.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  СВОБОДНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  ЕВАЛА ЗА ЦЕЛИЯ ТЕКСТ И ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ.

  "Стефан Попов:

  Това централно място в София не трябва да се пипа,
  камо ли да се плячкосва

  От Мария Велковска"

  Днес официално беше открит паметникът на цар Самуил в центъра на София, до базиликата "Св. София", а в общината беше внесена подписка с искане събитието да бъде отложено.

  Подписката започна ден преди церемонията, в интернет.

  В писмото, разпространено в социалната мрежа "Фейсбук" от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов, се казва: "нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи.

  Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които, изглежда, този проект си поставя".

  Стефан Попов е доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк (1996).

 57. 57 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#30:"wallenstein"]Надали византийските данъци са били по високи от тези, събирани от българските владетели. [/quote]

  Доста по-високи са били, а от 1040 г. вместо в натура, почват да ги събират в пари. В отговор на това избухва въстанието на Петър Делян, което за малко да успее.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 58. 58 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Така не може, така не трябва, а КАК, КАК СЕ ПРАВЯТ НЕЩАТА СПОРЕД ВАС?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "Додо":

  Това пък толкова не е вярно. Разбира се, че българите имат проект - да живеят в нормална държава и да не се срамуват да кажат откъде са.
  Проблемът е, че друг основен и обединяващ проект е да се оплюе де що има що-годе читаво.
  Тази събота бях изключително на път да набия един дядо в селото, където имам наследствена къща и често ходя.
  Съдържателят на магазинчето, моля ти се, тази пролет сложил райграс на дивата поляна около него, посадил жив плет и цветя, забол една млада върбичка и още две-три дървета и турил пейка с масичка. И дядото дойде да му крещи, щото това не било "негово" и нямал право да слага райграс и пейки! Там едно време (преди сто години) дядото си пасял магарето!
  Направо ми идваше да го удуша с голи ръце и да изпреваря природата с година-две!

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 616 Гневно

  ВНИМАНИЕ !
  СТЕФАН ПОПОВ Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ ЗА ПРОВОКАЦИИ.
  През декември 2012/януари 2013 г, на страниците на в. Капитал се разгърна дебат на тема ""За или против новата политика на България спрямо Македония". Там същият този Стефан Попов се опитваше да прокарва КОМИНТЕРНОВСКИ МАКЕДОНИСТКИ ТЕЗИ, като например тезата, че Р. Македония, независимо от нейните провокативно нагли исторически манипулации, трябва да бъде подкрепена от България за влизане в ЕС безусловно !
  И ето, че сега отново генерира и раздухва под измислени предлози скандал около откриването в София на паметник на цар Самуил !!! Явно от някога му е поставено поръчението СИСТЕМНО ДА ПРОВОКИРА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО
  по исконни за него национално-исторически теми !

 61. 61 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#42:"SSS"]Българинът е с празна кратуна и с такава ще остане и затова ще е вечно недоволен и нещастен . Ако ще и сто пъти да се разходи до Западна Европа - пак същия селяндур ще си остане.
  Пример - настоящият паметник.[/quote]
  Не се разстройвайте,колега!Не разбрахте ли че става въпрос за история,за държавност,а не за конкурс за красота и изящество.
  Или сте от тези,които много добре разбират,и поради това губят самообладание?

 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  България е страна на филистери-патриотари, които не са в състояние да отсеят същината на проблема и замесват във всичко голяма доза политиканство. В случая се обсъжда чисто естетическата страна на злополучния паметник на Самуил, но те обвиняват всеки, съмнил се в художествените му достойнства, в 'соросоизъм', 'петоколонизъм на Русия/САЩ', 'родоотстъпничество' и какви ли не други абсурдни 'грехове'.

  Стефан Попов е напълно прав и дано подписката да окаже 'събуждащ' ефект върху некомпетентните чиновници в СО.

 63. 63 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "Моето лично мнение няма особено значение."
  Интервюто можеше да приключи с това първо изречение.


  [quote#9:"Додо"]България и българите нямат проект, нямат идея, която да ги сплотявя, без значение от политическите им пристрастия, възрастта им или от мястото където живеят или работят. [/quote]

  Така е, и това всъщност оправдава паметника, при всичките му кусури.

  https://goo.gl/8NG90J
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на slavv
  slavv
  Рейтинг: 418 Гневно

  Този паметник освен че е кич, има негативно излъчване. Не може български цар да е с преклонена глава. Няма паметник в София с преклонена глава! Погледнете паметниците на духовниците патриарх Евтимий и Климент Охридски - гледат напред и нагоре! А
  царят Самуил преклонил глава и със светещ поглед!

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  [quote#5:"mg.forum"]А какъв е аргумента за това, че там не трябва да се строи нищо? [/quote]
  На мен също не ми харесваше избора на това място. После чух, че там е била най-посещаваната от цар Самуил черква за молитви и реших, че това е причината за този избор.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Любопитно

  [quote#65:"slavv"]Не може български цар да е с преклонена глава[/quote]
  Разбира се, че не може. Особено като са ти ослепили голяма част от армията, ако си истински български цар, мяташ салфетки или примерно играеш хоро... нали?

  Доброто е заразно
 68. 68 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#66] от "Храбър":

  Кръстен е в тази църква. Самият Самуил.

  Доброто е заразно
 69. 69 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#32:"stephan"]паметникът на Самуил в София е боза, халтура, комиск, бутафория, македонизиране.
  [/quote]

  Точно! Но някои се опитват да го забулят в патриотарски ореол.

 70. 70 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мнението на човек взел докторантура от престижното Ню Скуул за това, че подобни важни проекти имат нужда от широк обществен дебат ми изглежда по-разумно от ентусиазираното откровение на скулптор, че ние ще имаме първата статуя в света със светещи очи - и че са ги изключили, не мисля, че решава въпросителните около стила, в който е издържано творението, определението "комиксов" ми се струва особено удачно. Ефектът за съжаление е комичен - подобна бутафория излязла сякаш от къщата на ужасите в някой увеселителен парк не е "патриотична", а напротив е обида за историческата ни памет.

 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#66:"Храбър"]там е била най-посещаваната от цар Самуил черква за молитви [/quote]

  А дали е документирано това или е част от бомбастичните митове и легенди на 'историка' Б. Димитров?

 72. 72 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 369 Весело

  До коментар [#71] от "princess_x":

  нема се плашиш за вас соросойдните лакей ,цялата Българска история е мит.За нас Българите обаче тези паметници са уважение към дедите ни.По-здрав от нас неудобните,нетолерантни Български селяндури. .!.

  България над всичко!
 73. 73 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално
 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#43:"f31"]Може би защото Калоян разби евро-кръстоносците и пи вино от черепа на латинския евро-атлантик Балдуин ? [/quote]
  Боже опази ни от илитерати с РС на работното си място! Защо бъркаш Калоян с Крум? Калоян никога не е светотатствал с главата на крал Бодуен.
  Между другото Калоян (Йоаница) също може да е евроатлантик - той е единственият български владетел, коронясан от римския папа.

 75. 75 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Крайно време е някои "софиянци" да си спомнят същинските чувствителни места в града, а не да бият тъпана при всяка инициатива, която не им харесва. Мястото е добро. Паметникът също. Необходимо ли е цар Самуил да изглежда като Пришълеца, за да се хареса на някой си?

  CONTADOR GRATUITO!
 76. 76 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 369 Весело

  До коментар [#75] от "г-н Думанов":

  тц ако беше американски летец пилот на бомбардировач през ВСВ щеше да има 500 статии на грантаджийчетата колко е нужен на София подобен паметник и дали няма да е най добре да се построи на мястото на Александър Невски,защото това е екологично,естетично и модерно и не е патриотарско и митологично

  България над всичко!
 77. 77 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Това е паметник на културната инфантилност на управляващите. Да не кажа нещо по-лошо.

 78. 78 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Попов ми е силно антипатичен, особенно с нелепата си позиция срещу паметника.

 79. 79 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "Тези хора там трябва да се научат, че градът е живо тяло, а не площадка за блиц експерименти"

  Напълно съм съгласна.
  за жалост заприличахме на македонците по комплексарщина.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 80. 80 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 519 Любопитно

  Господин Попов, може ли да си гледате гьола на философските и социалните науки и да не се бъркате в стилистиката на монументализма и екстериорния дизайн?

  Благодаря!

  "Я з москалями не балакаю!"
 81. 81 Профил на maumau
  maumau
  Рейтинг: 264 Весело

  [quote#39:"Либерален монархокомунист с фашистки наклонности"] за това ще коментирам само с едно ЕВАЛЛА! [/quote]


  Патриотизъм изплетен от турцизми - безценно.

  KLETA MAJKA BALGARIQ!!!! MA4KAJ KOBRA!!!! DOLO KOLONIZATORITE!!!! PRODALJAVAME NAPRET!!!!! BALGARIQ NAT FSI4KO
 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#21:"f31"]Ало гусин Бойко Борисов, що нема паметник на княз Александър Батемберг ?
  Все пак той е обединил БЪлгария против волята на Европа. [/quote]
  Има мавзолей.
  Бойко Борисов не отговаря лично за паметниците и слава Богу.
  В Габрово има паметник на Чардафон, ако говорим за почит към Съединението.

 83. 83 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 391 Гневно

  Що трябва да слушаме С.Попов. То се вижда колко е кичозен паметника. Жалко, че не му светнаха и очите, та съвсем да си бъде в реда на нещата. Пфу!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "mg.forum":

  Е що, според Вас така усърдния популистки начин на консолидиране на нацията, не успя, ами се сгромоляса и икономически.
  Имаше и идеологическа платформа подкована изцяло политически.
  Въпреки усърдното строене, издигане на паметници и то от монументални, по-монументални и мегамонолитни.

 85. 85 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#78] от "Косьо":

  На мен пък ми харесва позицията му, но и без нея се вижда кича, а ако светнат очите му...има една игра от близкото минало, Heros,в нея така светеха очите на царете и маговете

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 86. 86 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ооо неразумний юроде!
  Защо бе, защо да няма и защо там да не му е мястото???
  "„Менталните изроди“ се дразнят от всичко национално. От всичко българско. От всичко, което би могло дори да напомня за величаво и славно минало."
  http://www.lentata.com/page_7351.html

  Време разделно е.....
  http://www.lentata.com/page_7355.html

 87. 87 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Така и не прочетох причината да го няма паметника, но важното е, че този човек не е никакъв фактор, така че може и 100 интервюта да даде и все тая.

 88. 88 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 391 Весело


  [quote#43:"f31"]Може би защото Калоян разби евро-кръстоносците и пи вино от черепа на латинския евро-атлантик Балдуин ?[/quote]


  Историята не ти е силна страна! Калоян не е пил вино от черепа на Балдуин, а и да го е правил, не е известно на историята, освен на Вас

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 89. 89 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#86] от "BSRD":

  +++++++++++++++++++++++

  България над всичко!
 90. 90 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#62] от "princess_x":

  Както винаги сте го казала много добре! И друго:проблемът освен естетически е и градоустройствен - пространството, освен сакрално, е и малко да понесе 7 метров паметник. Само на 15м. от паметника на Ив.Вазов и на 30м. от "Света София". Писах го в друг дебат по същата тема - по висок е от страничните кораби и апсидата на църквата! Грандомания и простотия! Апропо:намерих есето на Клемънт Грийнбърг и с интерес го чета! Хареса ми и сполучливо намерената от Вас аналогия с филистерите. Има една разгромна сатира(прочетох я през 80-те) за американския псевдоавангард от Браян Грифин "Паника сред филистерите "Panic among the Philistines" . Може да я намерите(да благодарим на Интернет) в PDF формат на този адрес: http://harpers.org/archive/1981/09/panic-among-the-philistines-2/

 91. 91 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#10] от "wallenstein":

  защо ви трябват колективни цели, нямате ли лични?

 92. 92 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#43:"f31"]Интересно, защо няма паметник на Цар Калоян ? [/quote]

  Щот има. Във Варна:
  http://gradat.bg/news/2009/02/15/675408_pametnik_na_car_kaloian_izdignaha_vuv_varna/?ref=miniurl
  Във Велико Търново, той е един от четиримата владетели от Паметника на Асеневци, прекрасен паметник между впрочем, имах щастието да бъда там, когато го поставяха:
  https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/kultura-i-turizm/zabelezhitelnosti/pametnikat-asenevci/
  На гроба на Калоян при църквата "Св. 40 мъченици" има много стилна паметна надгробна плоча:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82_%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_(%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE)#/media/File:Kaloyan_of_Bulgaria_Grave.JPG
  Не знам дали България започва със София, но не свършва със нея и не виждам защо паметниците на всички владетели трябва да се наредят там.

 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#87] от "kamenpavlov":

  Др. Павлов, неграмотното четене, не само е безмислено, но дори е и много вредно.
  Никъде в текста нестава дума паметник на Самуил да несъществува, а става дума за това да не е в този вид и на това място.

 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#89] от "Борис Тодоров":

  Др. Борисов,
  България наистина трябва да е над всичко, но подобни на вас хора неуспяха да я откъснат от злокобната съветско-руска прегръдка на груби изнасилвачи, поставили я в ролята на вечно благодарна проституираща, към бруталния си сутеньор.

 95. 95 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#85:"bzm"]има една игра от близкото минало, Heros,в нея така светеха очите на царете и маговете [/quote]

  Съвсем не е "от близкото минало". Heroеs VII ще излезе след няколко месеца

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 96. 96 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  И престанете с твърденията си, че нямало паметник на Аспарух. В Исперих естествено има, мен лично много ми харесват релефите, които допълват паметника на отделни каменни блокове отстрани, конникът ми се струва малко статичен, но бива.
  То в Исперих имеет си хас да нямаше, но тамошният не е единствен. В Добрич има много готин, особено конят, в Стрелча, във Варна има паметници, свързани с него ...

 97. 97 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 417 Гневно

  До коментар [#40] от "historama":

  Какво общо имат руските и съветските паметници тука, бе? Ние от тях не можем да се отървем, сега - айде да нашляпаме още, пък били те и на български владетели! Не виждате ли, че се забърква в София абсолютен тюрлю-гювеч и имам-баялдъ от всевъзможни паметници, монументи и градоустройствени безумия?

  Ей го, и Джон Клийз им го каза на софиянци, че "май трябва да започнат отначало".

 98. 98 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#40] от "historama":
  В София освен руски и съветски паметници друго има ли? Хубав или лош, това е първият паметник на български монарх.
  .............
  Именно тук ги стиска обувката.
  Др Попов е пратен през 1996 г, заедно с Левон и други ДС пезевенги, да се доизучат в САЩ и се върнат чисти, заемайки поста на ДС - корифей (сделан в симеоново) и грачи, грачи.
  Мястото не било хубаво, но за съветската армия мълчи кат г..з

  nemo malus felix, minime corruptor.
 99. 99 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#43] от "f31":
  Интересно, защо няма паметник на Цар Калоян ?
  ................
  Има, нов, във Варна.
  Голям, на кон, с вдигнат мече и с г..з към парка, Катедралата и булевард "Мария Луиза".
  Направиха го набързо, понеже в градинката през 1993 г сложиха едно балерефчи на цар Борис 3, малко, скромно, но от сърце, спонсорирано от подаяния и доброволни дажби.
  Та градинката взе да се нарича "Борисова" от хората и кмета се уплаши, нали е важно да се продължи сс заличаването на паметта за героите на 3 Българско царство, та тупнаха Калоян, грамаден, мощен, да засенчи Борис 3.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 100. 100 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#19:"dnevnikar"]Сега сериозно, това ми се струва много важно, че наистина България и българите
  нямат проект, нямат идея,
  която да ги сплотявя, [/quote]

  Това наистина е така.
  Докато бългрите не преодолеят синдрома (комплекса) Русия така ще е.
  Нали проектът България в имперска Русия е създаден с тази цел, защото на руснаците им трябва нашето местоположение но много им пречат българите.
  Нали се сещате защо е тази съпротива срещу паметника на ЦАР САМУИЛ БЪЛГАРСКИ?
  Ако ми позволите ще кажа. Много от днешните интлектуалци все още са верни на решенията на "ПРТИЯТА" от 1946г.
  Тоест няма българи и български царе , а има мизиски, тракийски и македонски такива.
  ОТВРАТ и това през 21-ви век.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK