Боряна Димитрова: Стои въпросът има ли кой да се противопостави на безконтролна с години местна власт

Боряна Димитрова

© Георги Кожухаров

Боряна ДимитроваСоциологът Боряна Димитрова -  управляващ партньор в "Алфа Рисърч", коментира някои от резултатите на най-новото проучване на агенцията.


Какво показва новото явление, регистрирано от изследването на "Алфа Рисърч" през юни  - да расте и одобрението, и неодобрението към министри, отговорни за реформи във важни сфери като Ивайло Калфин и Петър Москов?


- Това е един от най-интересните резултати от проучването и наистина е новост за бедната откъм реформаторски усилия българска реалност. Тепърва ще го проследяваме, но засега мога да кажа следното – по въпроси, които засягат широки социални групи, каквито са пенсионната и здравната реформа, вече има критична маса от хора, които си дават сметка, че решаването на проблемите не може да се отлага.
До момента подобни тези се изказваха главно от експерти или анализатори, но обществеността до голяма степен оставаше "глуха" за аргументите им и наказваше "реформаторите" със загуба на доверие. За първи път, в резултат от щастливо сечение между лично упорство на съответните министри, лансиране не на най-радикалните, но видими стъпки за промяна и умение за мобилизиране на политическа и съсловна подкрепа, одобрението към тях расте. Поради обичайните причини – медийни атаки, консолидиране на засегнатите и пр., неминуемо започва да расте и кръгът на противниците.


Какъв ще е изходът от този сблъсък не мога да кажа. Много ще зависи и от политическата подкрепа, и от първите резултати. Иска ми се обаче да направя една аналогия с така актуалния тези дни конфликт в ромските махали. Най-честата констатация, която се чува по този повод е "държавата е абдикирала, не може да се реши лесно проблем, трупан с години". Е, ако повторим същия този модел на нищонеправане и трупане на проблеми в социалната, здравната, пенсионната и пр. сфера, няма как след няколко години да не последва взрив и разпад на всички социални системи. На България й трябват успехи поне в една сфера, за да може колелото да се завърти на обратно.


Защо мнението за премиера Бойко Борисов е по-добро отколкото за правителството, което той оглавява и за което е отговорен? Същият въпрос се отнася и за главния прокурор и прокуратурата?


- Най-напред да уточня, че има съществена разлика между тях. Борисов е политическа фигура, преминал през множество избори и получил подкрепа на значителен брой избиратели, които дори и да не харесват едно или друго правителствено решение, един или друг министър (особено в условията на коалиционно правителство) продължават да имат лично доверие към него като към единствена обединяваща фигура, която прави възможен настоящия кабинет.


Главният прокурор е чисто институционална фигура, деполитизирана по смисъла на конституцията и законите и като такава би било нормално да има много висока обществена подкрепа, вкл. много над премиера. Подкрепата от 6 на сто (за прокуратурата) и 13 на сто (за Сотир Цацаров) е показателна само за дълбоката криза на доверие към тази институция и за нищо друго. Ако не се дължи на случайни фактори, тази минимална разлика отразява единствено по-високата разпознаваемост на главния прокурор.


Доверието към съда, прокуратурата, следствието е много ниско. Същевременно министърът на правосъдието Христо Иванов, който предлага сериозна реформа в системата, също е в дъното на класацията на одобряваните министри. Защо е така според вас?


- Няма да влизам по същество в дебата за съдебната реформа и промените, предлагани от министър Иванов. Също както не разисквам по същество предложенията за социална и пенсионна реформа. От експертна гледна точка и в едните, и в другите, със сигурност има и добри, и не дотам добри неща. Трябва да се знае обаче, че одобрението за едно реформаторско действие не произтича пряко нито от рационалните аргументи за него, нито от чисто експертната му обосновка, а от достигнатото равнище на обществена подкрепа. В изследванията на общественото мнение ние не работим с малките групи прокурори, следователи, съдии, полицаи, лекари, и пр. заинтересовани страни, а с широк кръг от граждани, които не са експерти, но биха искали да си представят резултата от усилията в съответната област.


От тази гледна точка, в случая със съдебната система се допускат три основополагащи грешки. Първо, такава тежка реформа е наложително да има мощна политическа подкрепа и следователно, неин мотор да бъде силна политическа фигура, която да може да убеждава партиите да действат в определена посока. Второ, малко наивно разясняването на съдебната реформа се основава на принципа "най-важното е невидимо за очите" - обществено достъпната информация за тази реформа засяга основно процедури, вътрешни правила и съперничества, които оставят безучастни или объркани неекспертите. Невидимото за очите е привлекателно в литературата, но е пагубно за събиране на обществена подкрепа. И трето, липсват, или остават незабележими онези макар и малки промени в ежедневната практика, които да мотивират хората да подкрепят министъра. Гражданите могат да са много мощен негов съюзник, ако дебатът не остава експертно затворен.


Политическата сила Реформаторски блок също не трупа позитиви с подкрепата си за промени. Към излъчените от нея министри има атаки. Може ли да се смята, че обществото всъщност не иска реформи?


- Позитиви отдавна вече не се трупат с "подкрепа за", а със способността да се извеждат ясни приоритети, да се предлагат решения и да се постигат резултати. По принцип смятам за много погрешно питането "иска или не иска обществото реформи". Реформите са инструмент в полето на политиците, гражданите искат резултати. Ето, един министър като Тодор Танев, към когото имаше много атаки и който продължава да е с нисък рейтинг, удвои, например, позитивните си оценки с принципната си позиция по казуса в Свищовската стопанска академия. Успехът е най-добрият Пи Ар и когато реформаторите покажат своите успехи – като единодействие, качествени кадри в управлението, по-добри условия за бизнес, по-добро правосъдие, способни кметове и пр. - ще натрупат своите позитиви.


Почти изравнени са нагласите за смяна и за запазване на кметовете на предстоящите местни избори, можем ли да направим извод, че нагласите за промени и за запазване на сегашното положение взаимно се обезсилват? Не обрича ли това на неуспех всяка реформа или е обичайно състояние?    


- По отношение на кметските избори ситуацията във всяка община е различна. На места има силна подкрепа към настоящите кметове, на други – силно недоволство, на трети – поляризирани нагласи. Тези настроения не са пряко свързани с реформите, а с качеството на местната власт и с това доколко живи са местните общности. С процеса на обезлюдяване на големи части от страната, който след "липсата на работа", хората посочват като втори по значимост проблем, стои по-скоро въпросът има ли изобщо кой да се противопостави на една безконтролна с години местна власт.


Как си обяснявате спада на одобрението към министъра на културата Вежди Рашидов?


- С дълбоко неприемливото за обществото поведение покрай случая с "Йоан Кукузел" и изложбата в Лувъра. При събития от такъв характер, които са от малкото поводи за гордост на българите, обидното и пренебрежително отношение към хората на изкуството, не се прощава. Не всеки разбира от тракийска култура, но слава Богу, все още хората разбират от култура на поведение. Рейтингът на Рашидов пада рязко дори сред симпатизантите на ГЕРБ.


Забелязвате ли нещо ново около мнението за основните политически сили?


- Драматично ново – не. Подозрението и разочарованието от партиите преобладава в мнението на по-голямата част от хората. Новото е, че точно защото няма много примери за принципно и честно поведение, малкото изключения се забелязват и ценят.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 920 Весело

  Толкоз по въпроса.Ако някой иска повече,да се договори за цената с платените социолози.

 2. 2 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ""По отношение на кметските избори ситуацията във всяка община е различна. На места има силна подкрепа към настоящите кметове, на други – силно недоволство""
  Дори вече се започна с компроматите, за да може да се породи желаното "недоволство". Наскоро гледах клип с кмета на Пазарджик, в който са го изкарали някакъв холивудски милиардер. Както са представени нещата, от един селски имот внушават, че едва ли не е притежател на имение в Бевърли Хилс.
  Дано не се хванат на глупават въдица съгражданите му. Защото доколкото си спомням при неговото управление, от един прашен мърляв и неприветлив град той го превърна в един от най-лъскавите и приятни градчета в България. Явно си обича града човека.
  Дано не сглупят пазарджиклии да се ловят на подобни въдици, защото после може задълго да съжаляват и да се тръшкат за загубените придобивки.
  Виждал съм го същия сценарий във Враца, когато наклепаха тогавашния кмет, за да пробутат кандидата на Герб, Тотю Младенов. От едно китно,чисто и сладурско градче успя за година да го превърне в една от най противните кочини в България. Че после и министър го направиха, по какви заслуги, не знам.
  Ботевград, пак се врътна подобен сценарий. Абе компроматна война.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се внушава : " Сергей Дмитриевич, Пеевски, Първанов и Сидеров ще се противопоставят на беззаконието ".

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дали има кой да се противопостави? Ами май не или поне така изглежда .........за сега.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Има.
  Това са местните.
  Които не трябва да спят, защото в противен случай няма да имат власт работеща за тяхното благо и такава слугуваща на местни и чужди деребеи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 479 Весело

  Даа,идват избори,започва наддаването ... "анализатори" и "социолози" са "впрегнати" и подгряват публиката за "точния" избор...

  Liberate Your Mind!
 7. 7 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":


  [quote#5:"Храбър"]Които не трябва да спят, защото в противен случай няма да имат власт работеща за тяхното благо и такава слугуваща на местни и чужди деребеи. [/quote]

  Голямата власт винаги и свързана с големи отговорности.
  За съжаление нашите политици нямат подобно тълкуване на нещата.

 8. 8 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  спасението на давещите се
  е дело на самите давещи се
  .....
  трябва да учим Капитализъм по 10 часа седмично в училище...

  40 год след последния който помни безхаберието може да има резултат

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  "Стои въпросът има ли кой да се противопостави на безконтролна с години местна власт"
  Как да се противопостави,като те са еманация на централната власт.

 10. 10 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Говоренето на Димитрова е говорене на политолог,
  почти нищо общо няма със социологията.
  А, ако трябва да сме още по-точни - говоренето й е на PR-поддръжка.
  Влязат ли веднъж в медийното пространство, социолозите не устояват на изкушението да се превърнат в политолози.
  А, може би така си вдигат цената?

 11. 11 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"Десен сектор"]трябва да учим Капитализъм по 10 часа седмично в училище...
  [/quote]
  В час по история.
  Капитализмът отдавна бе елиминиран от финансово-олигархичния спекулативизъм.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#2] от "jovanoty":


  [quote#2:"jovanoty"]Виждал съм го същия сценарий във Враца, когато наклепаха тогавашния кмет, за да пробутат кандидата на Герб, Тотю Младенов. От едно китно,чисто и сладурско градче успя за година да го превърне в една от най противните кочини в България.[/quote]

  Понеже не познавам Пазарджик и не мога да взема отношение към положителните или не съвсем промени в града при въпросния кмет, можеше и да ви повярвам, въпреки историята със секретарката на кмета, от където доста силно намирисваше на корупция. Също така и "селския' имот, дай Боже всекиму, съвсем не е безобиден.
  Но като наричате Враца китно градче, съвсем ме разубедихте, че става дума за истина или оне някакво що-годе обективно мнение.
  Питайте врачани, ако искате, като как оценяват града си, но никога, от преди 89-та та до ден днешен, Враца никога не е била китно градче, дано някога стане.
  И ако около центъра, в годините назад все пак имаше някакъв фасон, то кварталите са просто безобразни, пътната мрежа доста зле, проблемите с водата изглеждат вечни и инициативата в гражданите изглежда недостижима мечта.
  Така че, остава другата възможност, да пишете ей така, понеже мразите някой си и харесвате някой си, в партиен план де.

 13. 13 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Моделът, който стартира още с появата на ГЕРБ и първите местни избори, беше: да спечелим големите градове и да ги оставим във феодално владение на победоносния кмет.
  Мисленето на тандема Борисов-Цветанов се свежда до печелене на избори и разгръщане на силите (циганите) за печелене на следващите, и следващите... Какво става между изборите в общината не ги интересува. Всъщност интересуват ги и парите по програмата "Регионално развитие", част от които чрез елементарни манипулации достигат и до партийната каса.
 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Да, докато местните не се отърват от нагласата те и ние, от мисленето, че пак нищо няма да стане - ще е така. Особено важи за места, превърнати в бащиния на кметовете.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Боряна Придворната, дето Рапона най й вервал....

 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Весело

  До коментар [#10] от "Слав":

  Мамата на т.н. Политология се казва, Социология на управлението ...

 17. 17 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Слав":

  Така се заработват пари.. Ако е само статистика, няма да интересно...
  А така между другото се внушават кои са правилните хора, защо са правилните, как се обединявали хората - единствена фигура, друга НЕМА....
  Както е казал народът -парите при пари отиват....

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  Положението по места е на ниво феодален строй,властта е с години несменяема корумпирана и държи съд,прокуратура.полиция и всичко останало в ръцете си.  klimentm
 19. 19 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#12:"tsvetko_51"]Питайте врачани, ако искате, като как оценяват града си, но никога, от преди 89-та та до ден днешен[/quote]
  Много си беше чист и спретнат Враца , в периода 2004 до 2007. Градинките потдържани, дупките се оправяха за дни. Зимата с падането на снега, се почистваше много бързо.По това време проблеми с водата не съм виждал.
  Аз не съм от Враца и като страничен наблюдател си го пожелавах това и за моя град. После дойде Тотю и веднага стана ужасно. мръсно, дупки, първия сняг седя докато стана на лед навсякъде. Това не го бяха виждали там. Обикновенно беше за пример.
  Никой не обичам и не мразя, просто после им казвах на познатите ми оттам, че те са си виновни.

 20. 20 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#18:"klimentm"]... властта е с години несменяема корумпирана и държи съд,прокуратура.полиция и всичко останало в ръцете си. [/quote]
  ++++++++
  отчитайки се единствено пред тези, които са я поставили на власт, а именно - креатурите на ДС!
  [quote#0:"статията"] ... стои по-скоро въпросът има ли изобщо кой да се противопостави на една безконтролна с години местна власт.[/quote]

  [quote#0:"статията"]Подкрепата от 6 на сто (за прокуратурата) и 13 на сто (за Сотир Цацаров) е показателна само за дълбоката криза на доверие към тази институция и за нищо друго. Ако не се дължи на случайни фактори, тази минимална разлика отразява единствено по-високата разпознаваемост на главния прокурор. [/quote]
  Няма как да не е разпознаваем с тази своя корпулентност ...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Стои въпросът има ли кой да се противопостави на безконтролна с години местна власт"

  Не е безконтролна. Областната управа би следвало да контролира местните. Такава и е работата. А службите да следят за нарушавоне на закона. Но рибата се вмирисва от главата.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  “Трябва да се знае обаче, че одобрението за едно реформаторско действие не произтича пряко нито от рационалните аргументи за него, нито от чисто експертната му обосновка, а от достигнатото равнище на обществена подкрепа.”

  Излиза, че обществото предпочита да живее с болестта, вместо да я лекува?!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#22:"2.5"]Излиза, че обществото предпочита да живее с болестта, вместо да я лекува?! [/quote]
  Често е така, за съжаление.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Не разбирам защо приемаме или се примиряваме с тезата за "безконтролната" местна власт, като не казвам че няма такова нещо.
  Но макар и веднъж на 4 години ние избираме, при това чисто мажоритарно кмета, а от първото гласуване и общинския съвет.
  И когато някой кмет е избран с половината на половината на гласовете, защото половината не отиват до урните, а от тези които отидат, с гласовете на малко повее от 25%, някой става кмет.
  А след това най-малко 75%, но често и повече викат: "Аууу, какъв лош феодал ни е кмет, как краде, как урежда обществените поръчки, раздава терени разрешения и т.н. и какъв имот си е заформил".
  И понеже сме много ядосани, как да го накажем...избираме го още веднъж.
  А после са ни виновни американците, руснаците, брюкселските зелки и небесните тела.

 25. 25 Профил на zuh59397508
  zuh59397508
  Рейтинг: 217 Неутрално

  33 вече минавам половин България,минавам и през Враца-там НИКОГА,ама НИКОГА не са имали свестни улици или околовръстен път,дупка до дупка,еле подлезът под гарата е класика!Затова пък в половин България на пътя да не видиш КАТ-аджия,във Враца ще има поне на 3-4 най тъпи места,като бензиностанцията на изхода за Монтана,където 100 м преди да излезеш извън града има ограничение 40 км/час!По-тъпо от Враца и врачанЕ нЕма!И нЕма и да има!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK