Петер Харолд, банкер: Даваме знак на инвеститорите, като стъпваме на българския пазар

Петер Харолд, банкер: Даваме знак на инвеститорите, като стъпваме на българския пазар

© Анелия НиколоваАвстрийската банка HYPO NOE Gruppe отвори постоянно представителство в София в понеделник. Групата присъства в България от няколко години с трансгранични финансирания, основно на проекти от областта на публичното финансиране и на перспективни частни проекти. Банката работи вече от няколко години както на основния си пазар в Австрия, така и в определени страни от Дунавския регион. Целта на Дунавската стратегия на банката е да подкрепи устойчивото развитие на държавите от този регион и да финансира предприятия в него. По тези теми е разговорът с Петер Харолд, изпълнителен директор на HYPO NOE Gruppe Bank AG. 


Защо решихте да стъпите на българския пазар, на който работят много банки и конкуренцията е голяма?


- Ние в Долна Австрия сме свикнали да работим в условията на голяма конкуренция. Още повече че там рефинансирането на публични проекти е свързано с явяването на търгове и конкурси. И можеш да печелиш търгове, когато си добър и имаш експертиза в това, което правиш. Ние имаме и възможно най-добрия рейтинг, присъден от "Стандарт енд Пуърс".
Защо сме в България? Разбира се, основният ни бизнес остава в Австрия, но политиката на собственика – провинция Долна Австрия, е да подкрепя стратегиите на Европейския съюз, сред които има и такава, свързана със страните в Дунавския регион. Така че в съгласие с това ние искаме да сме активни като банка. Дунав започва в Германия и стига до България и Румъния, затова сме тук. Искаме да сме представени в дунавските страни на ЕС. Когато имаш експерти на място, които говорят езика, придобиваш по-добра представа какво се случва в страната, отколкото ако трябва да я придобиеш от публикации в медиите или от анализи.


Какви операции ще финансирате?


- Имаме на разположение 16 млрд. евро. Основна част от бизнеса ни е финансирането на публични проекти. Това означава, че рефинансираме такива обекти, но също се занимаваме с финансиране в здравния сектор, но също и с такива, свързани с инфраструктурата, възобновяемата енергия. Така че това е доста широк спектър.


Тоест няма да давате например потребителски кредити?


- Не, за да правим това, трябва да сме представени на място, а тук пазарът е наситен с банки. За нас е важно да предлагаме добавена стойност на клиентите си. От наша гледна точка това означава експертиза.


Кои са вашите конкуренти на българския пазар?


- Всички големи български банки, защото всички те също работят в този сегмент. Но нека да дам един пример. Във Виена се взема решение за изграждането на детска градина, ние поемаме гаранцията за строителството и за енергийната ефективност. Грижим се за строителството. Така че кметът получава готова сграда.


Очаквате ли да получите достатъчно добри проекти за финансиране и кога?


- Ние вярваме, че има пазар за банки като нашата, защото България е член на ЕС, има много проекти за развитие на инфраструктурата. И въпреки че за много от тях ще има финансиране от ЕС, винаги има нужда от местно съфинансиране.


Имате ли прогнози за това кога може да се види макар и относително сближаване в цената на кредитирането между отделните страни - членки на ЕС, тъй като в момента разликите са значителни в страни като Австрия и България например?


- Това в най-голяма степен зависи от икономическото развитие на отделните страни. А също и от влиянието на различни ситуации върху всяка от тях като тази в Гърция, например. И трябва да се преценява на какви рискове е подложена всяка от страните. Тоест много фактори влияят, но по-бързите темпове на икономическо развитие водят до стопяване на разликите в цената на кредитирането.


Споменахте ситуацията в Гърция. Лично вие смятате ли, че рискът за България от влошаване на ситуацията там е много висок?


- Смятам, че България вече направи доста, за да държи нещата под контрол. Има начини и средства, чрез които да се държи под око ситуацията.


Как гледате на проблема с корупцията в България, която влияе на правенето на бизнес?


- Това е един от факторите, които задължително оценяваме, когато решим да финансираме даден проект. Но смятам, че тук се промениха много неща. Ние развиваме дейност и в други страни с подобни проблеми. Имаме си процедура за такива неща. Освен това имаме достатъчно проекти в Австрия и в този смисъл бъдещето ни като банка не налага непременно да имаме проекти в България или в която и да било друга страна.


Какво прогнозирате за цената на кредитирането в развитата част на Европа в обозримо бъдеще?


- Ако се погледне към последните месеци – в САЩ се поддържаше нулева основна лихва от страна на Федералния резерв. Но сега се чува, че през есента ще започне поетапното й вдигане, така че трябва да се следи ситуацията там, защото е много вероятно лихвите да тръгнат нагоре. Ако се гледа какво става в Европа – все още имаме така нареченото количествено улеснение, прилагано от ЕЦБ, което означава, че пазарът ще продължи да се наводнява буквално с евтини пари. Така че явно това ще продължи. Краткият отговор е, че лихвите в близкото бъдеще няма да претърпят промени. Може да станем свидетели на някакви движения в дългосрочен план.


Какъв знак за вашите австрийски клиенти, за имиджа на България и за други инвеститори е отварянето на вашето представителство в София?


- Това е знак, който искаме да дадем. От доста време имаме представителство в Прага, в Будапеща, отворихме в Букурещ и беше ред на София. Искаме да покажем, че вярваме в развитието на страната. И ако се погледне на икономическите данни, те показват, че страната се развива.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  " Искаме да покажем, че вярваме в развитието на страната."
  Добре е някой да ни го каже,че и ние да повярваме.

 2. 2 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Човекът право си го казва - ще финансират големи обекти в България и Румъния - къде финансирани от държавните и общински бюджети, къде от фондовете на ЕС.Просто се разширяват на изток, пък и инвестициите им са доста малки - офис и няколко служителя, сериозната работа винаги може да се свърши от разстояние от компанията майка.

 3. 3 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Добре е, дано не ги повредим като японците, които бяха тук да строят метрото и обещаха да НЕ се върнат.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Хм, тоя не беше ли навремето шеф на Биохим?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Същият е.
  Някой има ли представа къде е офиса?

 6. 6 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Намерих го:
  Телефон: +359 888 392 336
  Адрес: бул. „Н. Й. Вапцаров“ 55, София 1407, България

 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ако някой се интересува - не случайно австриецът казва Дунавски регион. ТОва не е просто географски термин, а специален регион на ЕС, който ще има собствена стратегия за развитие и програма за финансиране.
  http://www.danube-region.eu/

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Да, сега се сещам, малко се е поосвинил.
  Тоя като му кажеха от Виена, че времето е слънчево, излизаше смело на Раковски в проливния дъжд и обратното....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Точно тези фалираха преди няколко години, вероятно поради некадърност. Тогава се наложи да ги национализират. Сега идват тук като спасители.

 10. 10 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#9:"12345"]Точно тези фалираха преди няколко години, вероятно поради некадърност. Тогава се наложи да ги национализират.

  Сега идват тук като спасители.[/quote]

  има достатъчно матрял........
  ненаучил урокът "КТБ" , готов за нови подвизи
  .......

  имали 16 МЛРД Евро ?!

  и БГ Банките са Свръхликвидни..

  Пари има достатъчно - Няма ИДЕИ

 11. 11 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 783 Любопитно

  Звучи добре и умерено оптимистично, като го четем в статията. Но като чуя финансова институция от Австрия, съдържаща HYPO в името си, веднага ми настръхва четината!
  Бързо ли забравихме чудесата и огромните злоупотреби на шефовете на Хипо лизинг - един от най-лудофинансиращите всичко що желаеше финансиране. Например няколкото велики търговци в България на яхти, частни самолети, суперспортни автомобили, фабрики за екзотични производства и какво ли още не. Накрая когато се разбушува кризата, лъснаха и свръхрисковите им портфейли. Някакви пари влизаха от Австрия през тях в България и доста миришеха на водка със сельодка, съдейки по фирмите, които "гравитираха" около всичко в което имаше ХИПО... може и да греша. Лично съм им бил клиент с години и имам някакъв поглед и отвътре.
  А фактът, че колеги по-горе разпознаха интервюирания, като бивш "отговорен Австриец" на висока банкова позиция у нас, подхраниха съмненията ми в още по-голяма степен.
  Или с други думи - прекалено хубаво, за да е вярно

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 12. 12 Профил на Stanislav Kmetski
  Stanislav Kmetski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Как гледате на проблема с корупцията в България, която влияе на правенето на бизнес?

  - Това е един от факторите, които задължително оценяваме, когато решим да финансираме даден проект. Но смятам, че тук се промениха много неща. Ние развиваме дейност и в други страни с подобни проблеми. Имаме си процедура за такива неща."

  Несъмнено добра оценка на климата в България. Хората се славят, като специалисти на мръсните пари... Навярно скоро ще захлебят проектно

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3622 Любопитно

  [quote#8:"qwertqwert"]Тоя като му кажеха от Виена, че времето е слънчево, излизаше смело на Раковски в проливния дъжд и обратното.... [/quote]
  Организирано оплюване ли правите заедно с "cases"...или сте един и същ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на cosmo
  cosmo
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#9] от "12345":

  Ако малко повече съумяваме да проникнем в детайла, може би ще съумеем и да направим разлика между HYPO ALPE ADRIA и HYPO NOE.

  Всяка провинция в Австрия има собствена HYPO банка, чийто основен бинзес е насочен към финансирания в публичния сектор. Тук става въпрос за банка, в която 100%-ов акционер е провинция Долна Австрия, а не за ALPE ADRIA (Провинция Каринтия), която фалира и (наистина) беше националиризана от федералното правителство на Австрия.

  Двете институции имат толкова общо, колкото Coca Cola и Pepsi Cola.

  Та молбата ми към 12345 е: нап'ни се малко да се просветиш, преди да пишеш с ПИК-овски патос ! If that is too much asked ... then let it be ...

  Cosmo

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK