Даниел Смилов, политолог: Ако всички стоят настрана и мълчат за съдебната реформа, агресорите ще спечелят

Даниел Смилов, преподавател и политолог

© Цветелина Белутова

Даниел Смилов, преподавател и политологМесец след като правосъдното министерство представи промените в устройствения закон за съдебната власт и внесе промените в Конституцията, с които управляващите заявиха воля за съдебната реформа, вече могат да се обозначат средствата, които противниците на идеите ползват - бягане от професионалния дебат и атаки срещу министъра на правосъдието Христо Иванов (последният пример е заседание на Висшия съдебен съвет от миналата седмица, на което членове на съвета, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров поискаха сметка от Иванов за негови думи и писаха за това и на премиера Бойко Борисов). По тази тема разговоряме с преподавателя от Софийския Университет и политолог Даниел Смилов.


Как ви изглежда общественият дебат у нас по важни въпроси - адекватен ли е, и защо не може да заинтригува общественото внимание извън някое скандално изказване? 


- Oбщественият дебат е функция на политическата система+медийната среда+автономните граждански и обществени структури: университети, НПО и т.н. Във всяка една от тези сфери имаме сериозни структурни проблеми, така че не може да се очаква много високо качество на обществените дебати. Но дори на този фон в последно време се наблюдава определена истеризация на тона и личностни нападки далеч отвъд допустимото. Наскоро сравнявах английските таблоиди със сходните им издания у нас. Ние ги бием многократно по вулгарност на изказа и малокултурие на аргументацията. За съжаление, вината за този печален резултат не е само на тези, които капитализират на база евтини трикове като ШОК, БОМБА и т.н. Ситуацията е диагноза и за консуматорите на такъв продукт – т.е. големи части от обществото. Медиите може и да са криво огледало, но и първообразът не е особено лицеприятен. 
Конкретно как оценявате споровете за съдебна реформа - аргументите и контрааргументите?


- Сериозният дебат се състои далеч от общественото внимание, докато публиката е залята с информация за личностите от едната и другата страна. Най-вече от едната, защото статуквото в съдебната система се ползва от услугите на медийна империя, специализираща в ниския журналистически регистър. Съдържателните аргументи на противниците на реформата, например, са разнопосочни и взаимноизключващи се. Ето няколко примера:


- За да се постигне реформата на ВСС – разделянето му на две колегии - не е необходима конституционна поправка (БСП);


- За да се постигне реформата на ВСС е необходима не само конституционна поправка, но и Велико народно събрание (АБВ, а от скоро и ВСС);


- Поправките са незначителни, козметични и загуба на време по отношение на истинската реформа (БСП); 


- Поправките са драматични - "изнасилване на Конституцията" (по проф. Близнашки) и "овладяване" на съдебната система....


Друго впечатление, което се налага, е, че основни говорители по определени теми стават институциите, които би трябвало да са обект на реформата. Водещ специалист по реформата на прокуратурата се оказва господин Главният прокурор. И, изненада: неговата позиция е, че каквото и да се прави, правомощията на главния прокурор не трябва да се пипат, не трябва да се поставя дори въпросът за неговата смяна, нито пък да се мисли за по-ефективни механизми за търсене на отговорност за драматични провали на прокуратурата. (Които, трябва да се каже, не липсват – от Костинброд до КТБ). 


Първи специалисти по реформата на ВСС пък са неговите членове, за които основното е, че може всякаква реформа да се прави, но не и такава, при която те трябва да прекъснат мандата си. В отстояването на тази принципна и прогресивна позиция те стигнаха дотам, да твърдят че е необходимо Велико народно събрание за разделянето на съвета на две камери. Подобен непрофесионализъм сам би дал основание да им се иска оставката в една нормална конституционна демокрация.


Безспорно всеки има право на мнение: трябва да бъдат изслушани и самите институции. Но тяхното мнение трябва да бъде умножено по ефикасността, интегритета и професионализма, който са демонстрирали дотук. А като умножавате по числа близки до нулата, резултатът е също много малко число.


Има и недобросъвестност в аргументацията. Например, някой се хване за детайли в предложената реформа: явното гласуване във ВСС или намаляването на дължината на мандата му (от пет на четири години), например. И вместо да излага спокойно аргументите си срещу тези детайли, започва да громи реформата като цяло и екипа, който я предлага. Това е интелектулна недобросъвестност, изразяваща се в липса на мяра.


Търсеният кумулативен ефект от всичко това е да се дискредитира самата идея за реформа, както и екипа зад нея.


Разгледани поотделно, всеки един от изброените контраргументи е несъстоятелен. Но тиражирани масово, те целят да създадат впечатлението за обреченост на цялото начинание. Много е интересно, че "съпротивата" срещу реформата идва най-вече от лобита със силни позиции в съдебната система. Политическата опозиция – БСП основно – не е флагман на тази съпротива. ДПС изчаква, като се надява да "изтъргува" евентуална своя подкрепа за части от пакета. По този начин основните говорители се оказват или институциите обект на реформа, или ad hoc привлечени професори и гастрольори.   


Успяват ли да се откроят смислени послания?


- Има ги, макар и не ясно откроени. За мен основният въпрос е: възможно ли е ново начало в съдебната система без революция - чрез еволюционни промени на съществуващата регламентация и практики? Конституционната поправка цели точно това – сериозен ремонт на автомобила, докато той остава в движение и може да се използва. Ще има скептици и в двете посоки – едни ще твърдят, че поправката е козметична, други – че е толкова радикална, че колата ще спре. Истината е, че тази поправка е възможност за институционални и персонални промени, която трябва да се използва.


Всички са убедени, че системата не функционира добре: затова пазенето на статуквото е загубена позиция. Имаме провали на органите, които трябва да наблюдават, оценяват и вземат съответните мерки по отношение на работата на съд и прокуратура. Прокуратурата се компрометира тежко в казусите "Костинброд" и "КТБ", но адекватна реакция от страна на ВСС нямаше. Съдът, за съжаление, е не по-малък проблем. Ключови дела се решават на формалистични основания, далеч от всякакъв здрав разум. Стигна се дотам съдилищата да се произнасят не върху вината на подсъдимия, а върху това дали е била предубедена или не долната инстанция. Ами ако самата последна инстанция е предубедена, какво става? Хората си задават тези въпроси и губят доверие в системата като цяло.


Вижте какви "казуси" са се натрупали в съдебната практика и като цяло в прилагането на закона. Политик взел хонорар като хидроинженер, но не е в конфликт на интереси, защото макар да е взел хонорара след влизането на закона за конфликт на интереси в сила, е подписал договора за него преди това. Жената на министър-председател става подизпълнител на чуждестранен консултант, получил тлъста поръчка за реклама от правителството, но нарушение на нито един закон няма.


Ръководител на комисия, който си записвал кой да "удари" по политическа линия в тефтерче, е съден за това, че не е качил на сайта на комисията някакви решения, а в хода на делото тефтерчето му е откраднато, докато вещо лице се облекчава в храстите. Млад човек има медийна империя, но юридически всъщност я няма, което не е в нарушение на нито един закон. Прокуратурата влиза в банка (след което следва масово теглене на пари от нея и фалит), за да предотврати измислен опит за убийство. Вътрешен министър, по времето на който разрешенията за подслушване са около 20 000, е съден, че е отказал използване на СРС. Банкер си раздава кредити на собствени фирми, а оттам на трети лица, но гуверньорът на БНБ не носи никаква отговорност за този пропуск в надзора, понеже е отговорен само заместникът му...


Един здрав разум би приел всичко това за някаква абсурдистка белетристика. Даниил Хармс вече е засенчен от нашата юридическа реалност. Докато това е така, гражданите не могат да имат високо мнение за съдебната система.


Все по-преобладаваща в говоренето за реформа на съдебната власт е агресията към министъра на правосъдието - вашето обяснение: статуквото се страхува и затова напада ва банк, или по-скоро е уверено, че промените няма да минат и оттам черпи кураж?


- Това е най-ниската част от конституционния дебат, за която са мобилизирани и хора със съответните таланти. Аз се възхищавам от упоритостта, търпението и жертвоготовността на министъра на правосъдието Христо Иванов. Дяволията е в това, обаче, че фокусирането върху неговите качества е една от стратегиите на противниците на реформата – да се отклони вниманието. Министърът има професионалната квлификация и най-важното – политическия мандат – да предлага съдебна реформа. Този мандат идва и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок  – т.е. от двете основни партии в коалицията. Този демократичен мандат трябва да бъде уважаван, а симпатиите и антипатиите всеки да си държи за себе си.


Нещо повече, личностите, които добросъвестно изпълняват ясен политически мандат, трябва също да бъдат уважавани. Не заради самите тях, което е базово изискване на цивилизованост, но заради хората, дали им този мандат. Това пък е изискването на елементарната демократична логика. С две думи, признак на изключително ниска култура е персонализирането на темата за съдебната реформа. 


Дали е белег на увереност или страх? По малко и от двете, защото битката далеч не е приключила.


Какво трябва да направи обществото, за да неутрализира тази агресия - видимо това не е дебат, а нападение? Как мислите?


- Рецептата е ясна: стоицизъм от страна на обектите на агресия и ясно изразена съпричастност към тях от страна на мислещите и отговорни хора. Ако всички стоят настрана и мълчат, агресорите ще спечелят. Мрънкането, обаче, не се брои за позиция: то е по-скоро печален хор в прослава на агресията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  Не ще мафията реформи и кой знае защо се оплаква на Бойко Борисов.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  За мен много смешно звучи твърдението "крият кой е авторът на идеите за реформи".
  Ами кой - може да бъде всеки, който искрено желае да се реформира тази явно недобре работеща система. И много ми се иска да успее въпреки неистовите препятствия които му се поставят отвсякъде.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Ако всички стоят настрана и мълчат за съдебната реформа, агресорите ще спечелят
  ---------------------------------------

  - Дани,

  Това е за мадам > "Браво Петя"
  която от години ни облъчва, че това се нарича намеса в работата на независимата. Вече е наложена тази Опорна Точка е и ..... ??!
  Цветанов не си мълчеше, сочеше и директно назоваваше лицата и фактите .... е й ???!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1914 Весело

  [quote#3:"barcelonski"]- Дани,[/quote] ???

 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Стигна се дотам съдилищата да се произнасят не върху вината на подсъдимия, а върху това дали е била предубедена или не долната инстанция".
  --------------------------------------

  - Ама "Браво Петя" стигна дотам да ни описва атмосферата в съдебното помещение, жуженето на мухите в помещението, гласеца на съдийката ..... това е някакъв своеобразен журналистическо-разследващ жанр ....... !?
  И така години наред + кресливата екс. вице-президентка + уволнената "претрупана с работа" съдийка ..... е й ???!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Политик взел хонорар като хидроинженер"
  "Жената на министър-председател става подизпълнител на чуждестранен консултант"
  ---------------------------------------------

  Ама кажи го дее ......
  а пък е осъден на 2-ра инстанция за "Не-подслушване" то'з дето е "Подслушвал" ........ то не бяха Цецомобили то не беше некадърен медиен джихад ..... е и ... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Съдебната система - стожер и адвокатура на мафиотщината, плаче превантивно, за да не бъде пипана. Но без реформа и изхвърляне на окопалите се там престъпници България не може да се съживи.Обществото обаче няма да протестира ако се започне с Лоената топка и екземплярите от ВСС обливащи се щедро всред потоците корупционни практики и мръсните им пари.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Нещо, под което се подписвам:

  "Ситуацията е диагноза и за консуматорите на такъв продукт – т.е. големи части от обществото. Медиите може и да са криво огледало, но и първообразът не е особено лицеприятен."

 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Ако всички стоят настрана и мълчат, агресорите ще спечелят. "
  -------------------------------

  Последно:

  Това не беше ли намеса в работата на независимата - или щом е Цветанов е намеса, щом е Хъ Иванов > не е намеса ......
  Щом го пише "Браво Петя" > е намеса и т.н. Щом си мълчи "Браво Петя" > не е намеса ....

  При Цветанов всяка седмица имаше оставка на магистрат от ВСС .... е и .... какво получи той ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  1.) Докато ГЕРБ на книга се пише дясна партия а на практика защитава каузите на ДпС - БКП вместо Демократичните ценности така ще е.
  2.) Докато Бойко Борисов във Брюксел приказва едно а на практика прави завой на изток така ще е.
  3.) Докато не се извърши пълна лустрация както в другите страни така ще е.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#9] от "barcelonski":

  Цецо, ти ли си бре ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако спреш да публикуваш на еничар Христо Иванов есетата, може би някой ще може да се изкаже.

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Аз, обратно на тав. Смилов сметам, дека личността на вносителя на толкова важни законови промени има изключително значение. Христо Иванов не е случаен човек, но публично известните му работи не са много. Писането под псевдоним на тъмна проза е от малкото му известни произведения, но освен безпокойството, което текстът предизвиква, все пак той няма нищо общо с правната експертиза.
  http://www.segabg.com/article.php?issueid=3019&;sectionid=20&id=0004902

  Та е хубаво да знаем кой какъв се явява.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Не наричай тез и онез агресори. Балгария и ББ и Тр Тр са мъже, приближени до Цветелина, дъщерята на ген Карагьозов от 1-во главно. Каквото и да става в таа дАржава, все е в полза на ДС капиталите, техните наследници. Щом и най-десните, и най-демократичните и най-реформаторските са приближени до Цветелина-спасение няма!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Министър Иванов има подкрепата на обществото,което е най-важното. Всеки опит за бламиране на реформата и министъра може да предизвика обществена реакция.Това трябва да помнят ГЕРБ и ДПС.

 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Добре , Смилов, много добре - този път ...
  Дойде време , част от юристите да станат 'революционери' или поне радикали :)
  Все пак и Дантон, и Робеспиер , и Жан Жак Русо са били ..адвокати , навремето :)
  Е , може да не стига до тях и тяхната 'дейност" с гилотината - но е факт -че без радикализъм , няма да стане :))
  А Волтер е живеел на границата на три държави - на един баир и като скива , че идват някакви войници да го арестуват , той си е обувал чехлите и ..преминавал в съседната държава..:))))

  BIG AL
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Абсурдът, български , трябва да стигне до всяка глава , гражданин, нормален човек ..Тогава привържениците на реформата ще стават все повече :)
  Все пак, Законите НЕ се правят САМО за прилагащите го, юристи, съдии и прокурори, ченгета и т.н. , ..
  ....а ЗА ВСИЧКИ граждани на дадена страна ..
  От тази гледна точка, гражданите имат ПРАВОТО да споменават майките н а.. ...прилагащите законите :))
  Абсурдно е тези , ЗАРАДИ които се налагат реформи, да имат НАЙ- висок глас- противоречащ на тези реформи :))
  Хем , негодници, хем дават компетентно мнение , какво да се прави !!!??...Достатъчно случаи си изброил :)

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Комунизмът създаде някакви 'авторитети" ,'професори" ,съдии, прокурори,
  които освен с лицемерието си - се характеризират и с наглостта си, с личния си егоизъм и алчност ,. с кариеризма си , с всички черти от характера си - с КОИТО качества НЕ би трябвало изобщо да са ТАМ - начело на Съд. система .. :))
  Жалки , малки човечета....
  Още копи- пействат присъди, мотиви, решения , анализи от компютрите си - ОСТАНАЛИ от'умовете" на Тоталитараната система ..::)))))
  Това е 'юридическа 'тайна' в техните среди ...:))))
  Когато видиш едно изречение на съдийка - дълго, без препинателни знаци, '"дълбокомислено"" и безкрайно - просто се усмихваш ..От някъде го сглобила- за да се покаже , представи - за 'авторитет" ...)))

  BIG AL
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  По-страшното е, че в НС няма критична маса от народни представители, които са осъзнали страшната и тежка ситуация в механизмите на правосъдието и обвинението...! Повечето нито искат, нито могат да се откъснат от мръсната и подла система на зависимости, така грижливо създадена и отгледана от ДС! Тази система се самоподдържа и самовъзпроизвежда от 1945-та година насам! Затова борбата срещу реформата ще е със зъби и нокти, по всички фронтове! Няма да е лесно, но не е невъзможно!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И агресорите , не са съвсем точната дума , Смилов..
  Агресорите са нещо външно ...:)
  А тук става дума - за нещо ВЪТРЕШНО ..
  Червена мафия в Съдебната система ..Симеоновци, лелки , деца на червени зеленчуци - потомствени в Системата , егоистични типове , които НИЩО друго не ги изнтересува , освен личния им интерес :)
  Мафия, Смилов, червена мафия ....)) Потомствена ...
  Прокурори и съдии с хотели, палати , имоти за стотици хиляди лева - от заплати !!?? ))

  BIG AL
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  "Поправките са драматични - "изнасилване на Конституцията" (по проф. Близнашки) и "овладяване" на съдебната система...."
  Това е по-скоро по ДПС.Сега Близнашки е техният човек,дето ще се мъчи да спъва и отлага.

 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 708 Неутрално

  стига с тоя претенциозен сарказъм.
  дела.
  прави нещо за да може съседа
  разбере какво е дпс мафия и какво
  е откраднала червената мафия.
  не ми дудняй в стил есе 10 клас
  за проблемите в България.

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Съдебната система е за боклука, булдозерите да дойдат.
  И автора на статията да приберат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Министър Иванов има кауза и трябва да бъде подкрепен! Но колко креатури има наоколо, които поддържат статуквото? Не беше ли проф. Близнашки протестър? И какво направи? Стана експерт на ДПС, защото му обещаха вицепрезидентски пост. С такива хамелеони от една страна, продажници, от друга, и некадърници, от трета, каква реформа може да стане?

 25. 25 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Даа, прав е Смилов. На крадците им е много удобно гражданите да си мълчим и да се правим на гламави. Ще продължават да ни крадат ако ние им позволяваме - хич няма да ни бавят.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 26. 26 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Министър Иванов има подкрепата на обществото,което е най-важното. Всеки опит за бламиране на реформата и министъра може да предизвика обществена реакция.Това трябва да помнят ГЕРБ и ДПС.[/quote]
  Да се внушава : " ГЕРБ и ДПС са комбина задкулисно"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Реформата е сбъркана и за това са виновни "меки" хора, правни "капацитети" като Смилов и съветниците на президента, които "коват" Иванов, докараха Близнашки и ни го натресоха като капацитет по всички въпроси! Прости им, Господи, те не знаят какво правят! Всяко колебание се наказва и хората на Цацаров са отдавна в нападение. Очаквам да започнете да се оправдавате, че не сте могли да измените конституцията и затова сте направили едно голямо... НИЩО!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#13:"Lemmy"]Христо Иванов не е случаен човек, но публично известните му работи не са много.[/quote]
  А тези, които са написали публично известни работи какво предлагат?
  Критикуват, но нищо не предлагат. Предлагат нищо да не се променя.

 29. 29 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ръководител на комисия, който си записвал кой да "удари" по политическа линия в тефтерче, е съден за това, че не е качил на сайта на комисията някакви решения, а в хода на делото тефтерчето му е откраднато, докато вещо лице се облекчава в храстите. Млад човек има медийна империя, но юридически всъщност я няма, което не е в нарушение на нито един закон. Прокуратурата влиза в банка (след което следва масово теглене на пари от нея и фалит), за да предотврати измислен опит за убийство. Вътрешен министър, по времето на който разрешенията за подслушване са около 20 000, е съден, че е отказал използване на СРС. Банкер си раздава кредити на собствени фирми, а оттам на трети лица, но гуверньорът на БНБ не носи никаква отговорност за този пропуск в надзора, понеже е отговорен само заместникът му...

  Браво, доц. Смилов - точно в десетката е анализът!!

  Оставка за Мацаров и ограничаване на правомощията на длъжността Главпрок, докога все бандити и мошеници ще заемат този важен държавен пост: Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров - ДОКОГА?

  www.commcrime.blogspot.com
 30. 30 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#27] от "Прогл@дна.":

  ...дезинформация и опорните точки...на БСП!!

  www.commcrime.blogspot.com
 31. 31 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#26] от "oporna_to4ka":

  ...те СА си комбина задкулисно - не си ли спомняте "турското" кафе в Кърджали и после оставката на Ореха!! къса памет, къса...

  www.commcrime.blogspot.com
 32. 32 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  опорните точки...

  www.commcrime.blogspot.com
 33. 33 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Виж, когато Дани Смилов говори, всичко потича ))))

  Толкова, толкова ли са наивни всички?!?

 34. 34 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Добре де, Смилов, ама съдебната реформа все повече изглежда мираж. С този главен прокурор, който самият е част от организирана престъпна група, кой може да направи промяна? Статуквото се крепи от него и от част от управляващите. Една птичка пролет не прави!

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#23:"Николай Теллалов"]И автора на статията да приберат. [/quote]
  Теб най-отпред!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Аз съм против съдебната реформа. Не за друго а само заради това, че я правят продажни и некадърни соросоиди.
  А она нахакан глупак пък какво прави в здравеопазването ... ужас! Тъп и амбициозен е най-опасната комбинация. А в реформаторския блок тая комбинация е широко застъпена.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 37. 37 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Даниел Смилов Политолог също е всеизвестен соросоид и не е необходимо да му четем мнението. Всичко отдавна му е спуснато отгоре.
  Интересно, ИПИ се спотаиха някъде. Явно са решили че при това правителство нямат шанс с пенсионната реформа. Мухахаха. Сигурно кълнат Калфин. Ама и Калфин е продажен бе, само трябва правилен подход.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK