Антоанета Цонева, наблюдател: Изборен турист в село е равен на три контролирани гласа

Антоанета Цонева

© Надежда Чипева, Капитал

Антоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е ръководител на Института за развитие на публичната среда, който е сред най-активните наблюдатели на изборния процес. Миналата седмица организацията представи проучване на база на данни на Министерството на вътрешните работи за броя променени регистрации по настоящ адрес. Според него над 36 хил. граждани са се пререгистрирали тази година за периода февруари-април спрямо предходния период на 2014 г. Най-много от тях са във Видин, Враца и София-област. "Дневник" разговаря с Антоанета Цонева за предпочитаните места за т.нар. изборен туризъм, както и за установяването на контролираните регистрации по настоящ адрес.


Каква е тенденцията при преселване на избиратели чрез регистрации по настоящ адрес – от една област в друга, или вътре в самите общини и области?


- Всъщност е много трудно установимо, но на база на данните, които изследвахме, нашата хипотеза е, че по-скоро се наблюдава циркулация вътре в самите области и общини, отколкото много силно преместване на групи от хора в една област в друга, което не изключва да има и такива случаи.
Какъв би бил мотивът да преместиш хора и в по-малки населени места?


- Мотивът за преместването на хора, да речем, на ниво община - от центъра към по-малки населени места, е следният - да се влияе върху изборния резултат и в населеното място, и в общината. Защото там, където има избор на кметове на кметства на селища с повече от 100 жители, както повелява законът на Мая Манолова /БСП/, който понижи летвата, има по-малко население и респективно и по-малко избиратели и да промениш резултата в един мажоритарен вот е много по-лесно.


Разбира се, това има и други измерения. Ако приемем, че т.нар. изборни туристи и тяхното преместване формално на книга е контролирано, техният вот също ще бъде контролиран и може да се предположи, че след като те са там, за да бъде избран конкретен кандидат, вотът им ще бъде повлиян от техните организатори както за кмет за населеното място, така и за кмет на общината и за общински съветници. Тоест по този начин, освен че преместваш хора, на които влияеш за избора на кмет на кметства, много по-лесно в тези малки селища от една-две секции се контролира поведението на избирателите на общинско ниво. Това явление поразява целия изборен процес.


Защо има най-голямо увеличение на новорегистрираните граждани по настоящ адрес в областите Видин, Враца и София-област? Какво показва това?


- Важно е да се каже, че ние сме изследвали данни от февруари до април и сравняваме броя на хората, които са се регистрирали през 2015 г., спрямо регистрираните за същия период на миналата година. Действително в класацията на областите най-високо отклонение има във Видин, Враца, Софийска област, Кюстендил... Действително във Видин е почти седем пъти нараснал броят на избирателите, а в тази област, заедно с Враца, при изборния процес има доста опити за манипулация - контролиран вот, купен вот. Софийска област също, където през 2011 г. имаше сигнали за химикали в тъмната стаичка със симпатично мастило, което Централната избирателна комисия призна, че всъщност се е случвало. Имаше голямо напрежение в тази област. Сегашните данни са поредното потвърждение, че към тези места има такъв интерес.


Как си обяснявате, че в София-град няма промяна, а в доста от големите областни градове ръстът варира около 2 пъти в повече?


- В София практически е нула, очевидно няма интерес от извършването на подобен тип действия. В Кърджали е отрицателна например. В големи области като Монтана има висок риск - четири пъти. Така е и в Хасково. Ако се разгледа на локално ниво, ще се види, че има много големи девиации. Ако направите преглед на всичко, което се е случвало на предходни избори на тези места, ще се преповтори такъв тип влияние. Очевидно това е устойчиво на такива места.


Всъщност това, което показват данните, е част от контролирания и купения вот. Ако си представим, че поведението на един човек би могло да бъде контролирано в такава степен, че той да бъде пререгистриран формално от едно място на друго, с висока степен на вероятност можем да твърдим, че поведението му е контролирано.


Изследвали ли сте коя партия има най-много изборни туристи?


- Трудно е да се направи такова заключение, защото на местни избори участват доста регионални организации. Трябва да се види на места, където местната администрация е извършвала нарушения на закона, защото все пак трябва да кажем, че е важно да знаем кои регистрации са извършени в нарушение на закона, защото вероятно има хора, които просто са се преместили по една или друга причина.


Там, където регистрациите са извършени в нарушение на закона, участие са взели от местната администрация. Вече има такива установени - във Видин бяха извършени проверки от полицията и прокуратура в 11 общини и бяха направени над 200 дерегистрации. Единствено кмет на общината, кмет на район и кмет на кметство могат да приемат документи за промяна на адресната регистрация. То се вижда и от тази проверка във Видин, че актовете за нарушение са издадени на кмета и на общински служители.


Има ли начин да се противодейства на такъв вид изборен туризъм? Как?


- Оттук нататък само властите могат да действат, защото на 26 април изтече срокът за промяна на настоящия адрес, на който да можеш да гласуваш. Няма поле за превенция сега, а само санкция.


Може би ще помогне целият този шум и кампания, която в момента тече от всички страни, отварянето на данните за броя регистрации от Министерството на вътрешните работи също, защото с тези данни в момента вече имаме цялата картина, защото преди знаехме някакви отделни случаи през годините. Сега очевидно има реакция от страната на политически партии, на гражданското общество, има и предложения за промени в законите. Вероятно тези хора, които са били регистрирани по настоящ адрес, организаторите може и да не преминат към следващата последна стъпка - подаването на заявление 14 дни преди изборите за гласуване по настоящ адрес.


Ако в момента знаем, че има такива хора, които са организирани да гласуват по определен начин, и институциите не приемат действия, това нарушава тотално доверието в изборите.


В момента има предложения за изменение на Закона за гражданската регистрация, с който да се проверят адресните регистрации по настоящ адрес и при установени нарушения да се заличат?


- Този проект предвижда по какъв начин ще бъдат открити нарушенията, да има ясна процедура за дерегистрация. И в момента законът, ако бива прилаган правилно, не би трябвало това да се случва. И по сегашните правила има определен брой хора, които могат да живеят на определена квадратура, изискват се определени документи - нотариален акт за собственост, изисква се разрешение или съгласие на собственика. Очевидно там, където има нарушения, тези изисквания не са били спазени.


Според мен законът дава достатъчно гаранции, но всъщност не се изпълнява. Основната част от тези изменения, които минаха на първо четене, са насочени точно към санкциите. Какво да се прави, когато се установи нарушение. Разбира се, има и други предложения, свързани с регистрацията, но основният фокус на вниманието е към санкциите.


Какво прави гласуването по настоящ адрес по-рисково спрямо гласуването по постоянен адрес?


- Тук проблемът е при регистрацията. Очевидно е, че при такъв тип организация се изисква определен брой хора, които да регистрираш, да влезеш с някакво престъпно взаимодействие с местната власт. За да могат да гласуват тези хора, те трябва да подадат заявление в 14-дневен срок преди изборния ден, тоест има още една административна стъпка, която трябва да се извърви, за да могат да бъдат извадени от списъците по постоянен адрес.


Трябва още веднъж да се направи усилие в тази посока и в тези малки населени места с една-две секции просто контролът върху поведението на избирателите и по-лесен и самото отчитане после на резултатите също - дали в тази секция има точно такъв брой гласове, каквито се очакват. Като цяло до тези места много рядко стигат наблюдатели на изборния процес, изобщо по-трудно е за наблюдение на правоохранителните органи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Нека медиите бухалки и техните форумни глашатаи да кажат сега кое не е вярно и кое е вредно за политическия процес от това, което прави Антоанета Цонева и нейният институт.

 2. 2 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Решението е много просто,променя се закона и се налага глоба на кметовете извършили неправомерна регистрация по 1000лв за всеки отделен случай.

  писнало ми е от левичари
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Морална полицайка №1 Антоанета Цонева се беше скрила за няколко месеца. След няколко инструктажа и свежо финансиране отзад Океана, ето я пак сред народа.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":
  До коментар [#4] от "bludniq_sin":
  Кажете другари-комунисти, кое от това, което Цонева казва, не е вярно и е вредно за политическия процес!
  А блудния син е обикновен лъжец, без потенциал да лъже така, че някой да му повярва. За последното се иска да казва и малко истина. Цонева работи по проекти, за които се прави строга финансова отчетност и се калкулира възнаграждение, което е съобразено с равнището на доходите в България за подобен род труд. Блудния син съди по руските пари, които се дават на килограм, без никаква отчетност, за да се очернят най-достойните публични фигури и да се поддържа робската психика на остатъците от хора, зомбирани от комунизма.

 6. 6 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  А сега се скрий и ти, стига тролене!

 7. 7 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Най-видната грантаджийка намерихте да коментира!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Явно троловете се мобилизират на определена от слугите на Дебелия стръв - Антоанета Цонева яко им бърка в мозъка

 10. 10 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Не знам кой плаща на Цонева,нито знам за какво се бори,нито ме интересува.Знам само,че псува по-добре от мен.

 11. 11 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Любопитно

  БГ демокрацията е странно нещо. "ПМ" не е участвала никога в изборите, пък управлява държавата. Как става тая работа и демократично ли е това?

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#8] от "impala":
  Цонева ти дава с кофи проблеми в изборния процес, ти обаче не слушаш! В името на какво? Кои институти, посолства и личности, финансирани откъде слушаш? Или считаш, че само хора, които говорят без да използват пари, т.е. без да се хранят, обличат и да имат покрив над главата си, могат да свалят модела Кой?!?

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#11] от "Либерален монархокомунист с фашистки наклонности":
  Ами поставяй важни проблеми, изразявай важни позиции и ще "управляваш" и ти колкото и ПМ! Това е една от възможностите, които дава демокрацията на всеки гражданин. Но това не е управление, а коректив на управлението.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#14] от "Максим Александров":
  Кои сте "вие"? Рублофилите ли изхабихте тези лица?! И така, докато "изхабите" всички граждани, които мислят с главите си.

 16. 16 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#13:"авторът"]Но това не е управление, а коректив на управлението.[/quote]

  Той и Йоло Денев е "коректив" и нон-стоп "изразява позиции", ама до сега не са му дали да назначи министър, зам. министри, шефове на агенции и прочие.
  Та нали точно за това протестираха - защото ДПС назначаваше "свои хора" където свари. И сега се повтаря същото, с малката разлика, че ДПС поне участваха на изборите.
  Не е ли демокрацията това - имаш мнение - изразяваш го - събираш хора, които са на твоето мнение - правите организация (партия, движение, мрежа) - участваш на изборите - хората гласуват за теб - управляваш.
  Щото другото - "дай да турим наши хора тук и там, щото сме готини" не е демокрация, туй е вид шуробаджанащина.
  Така че, както написах във ФБ на героинята на статията по-горе, нека тия млади и хубави хора се съберат, си направят партия, участват на избори и ако хората им дадат кредит на доверие (уж в нета го имат) да управляват. Иначе започва да се задава въпроса, защо да назначават техни хора, а не хора, примерно на Бирената партия или на Пастафарианците.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#16] от "Либерален монархокомунист с фашистки наклонности":
  Е нали точно затова нападнаха ПМ от всички страни като заплаха за олигархическата сигурност - да не създадат партия, която да оглави протестите.

 18. 18 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#12:"авторът"]Или считаш, че само хора, които говорят без да използват пари, т.е. без да се хранят, обличат и да имат покрив над главата си[/quote]
  Тук също идва едно ярко несъответствие, колега.
  Хората обикновено ходят на работа (повечето от 9 до 6) и се занимават със протести, митинги, шествия, сваляния на самозабравили се, неясно от кого назначени ДП-та в СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ. Така тези хора изразяват гражданската си позиция.
  Другите, които се занимават с политика, взимат парите за храна, облекло, дом и подслон работейки за ПАРТИИТЕ. Така те имат цял ден да правят протести/контрапротести, шествия, да ходят по Бузлуджа (ако щеш) и прочие. Но когато го правят, те са видни на всички за кого го правят.
  И тук идва проблема - някои граждански активисти действат "на мускули" - със собствени пари в свободното си време, други - партийните активисти - действат по поръчка и с пари на партията си ... и изведнъж идват едни трети, които са превърнали това, което правят първите в свободното си време и вторите, като партийни задачи в БИЗНЕС. Това не е приятно за много хора.
  Я си представи сега, че Руското и Китайското посолства вземат и те да си направят По една "Красная мрежа" и по една "Цин Мин Бин мрежа", които също да изказват граждански позиции за кинти и да се натискат да влизат в управлението на страната вместо да се назначават хора, излъчени от полит. партиите, които са събрали гласовете на гражданите на изборите. Какво правим тогава и гот ли ще се почувстваш.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 19. 19 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#17:"авторът"]да не създадат партия, която да оглави протестите[/quote]

  Регистрация на партия, правене на устав, свикване на учредително събрание, набиране на 500, а после 2000 гласа (за бройката не съм сигурен но беше нещо в този порядък) се прави изключително лесно.
  Не ми казвай, че ПМ са по-неграмотни от Бисер Петното, който успя да си направи партия и да се ръга да участва на ляво и на дясно (слава Богу без никакъв успех).
  Така че, идеята, че ако са били тръгнали да правят партия Ирена Кръстева е щяла да ги изяде, че да не си направят партия, не ми се струва много състоятелна.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 20. 21 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Весело

  Опа, Доларовата Тони пак е на линия да работи по проект )))

 21. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  То добре,че е "Протестна мрежа" да научаваме някой меко казано нередни неща.

 22. 23 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Антоанета Цонева, наблюдател!?
  Как да наречем това - Атлантически свян ли . Пишете я поне политолог, изборолог, фондационалист, рубломразец 2-ра степен. Наблюдателите пари не вземат... или?!

 23. 24 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#21] от "polux":
  Рубли за развитие на демокрацията не се дават. Рубли се дават безотчетно за разбиване на демокрацията. Та какво казваш, че нещо не ти се разбира?

 24. 25 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "авторът":

  Сънуваш рубли в кошмарите си ли?

  Не че и на теб ти се разбира, де ))))))

 25. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До троловете, изброени по-долу:
  Никой от вас ли не може да каже нищо за работата на Антоанета Цонева, а не само да плюете името и личността й по стар комунистически маниер? Реални ли са проблемите, с които се занимава нейният институт, какви проблеми пропуска, как би трябвало да се работи по-добре? Кажете вие как виждате проблемите като сте, така да се каже, класи над нея? Нали получавате рубли - оправдайте ги!
  До коментар [#3] от "12345":
  До коментар [#7] от "Thermobee":
  До коментар [#4] от "bludniq_sin":
  До коментар [#11] от "Либерален монархокомунист с фашистки наклонности":
  До коментар [#21] от "polux":


  До коментар [#23] от "peshkobg":

 26. 27 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "авторът":

  Пич, не получавам нищо. Имам мнение. Успокой се. Вероятно вече си заслужил твоето.

  И свикни с мисълта, че има хора, които съвсем безплатно и принципно не приемат позицията на А. Цонева, очевидно и неприкрито заплатена от една Американска фондация.

 27. 28 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Пиша плюс на тия, които аргументирано са се изказали против Цонева и ПМ. Аз съм десен избирател и тия Институти и лаборатории също са десни структури, но нещо не ми вдъхват доверие. Ще кажа защо. Те винаги бият барабана, че тяхното дясно е най-вярно и най-правилно и тук прозира нечий почерк от десетина години. Само че аз си спомням добре тоя период, когато нито Цонева, нито Асен, нито другите са се занимавали стая работа. Всеки може да си каже мнението, но категорично да се бие в гърдите че е най-прав-моля. Някъде другаде тия номера.

 28. 29 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#26:"авторът"]До троловете[/quote]

  Ясно, човекът следва старата болшевишка максима:
  Който не е с Протестна Мрежа е ТРОЛ, Който е против протестна мрежа е два ТРОЛа!

  Пояснение - ТРОЛ - Товарищ Руский Олигархичный Антидемократ.

  Обаче, аз се разкайвам и искам да стана
  ГОБЛИН - Герой Освободител Борещ се за Либерализъм и Имащ НПО!

  Скоро, на стената на един музикант от група "Хиподил" във ФБ имаше пост "Престъпление е да се критикува ПМ"... Ако бях само либерал и нямах фашистки наклонности, щях да се притесня от подобно антидемократично поведение, но нищо.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 29. 30 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#27] от "polux":
  До коментар [#28] от "man_un":
  До коментар [#29] от "Либерален монархокомунист с фашистки наклонности":
  Отворете сайта на института на Цонева, вижте с какви неща се занимава и кажете - реални или измислени проблеми са това, кажете кои по-важни проблеми трябва да се разглеждат и как! Очевидно е, че нямате аргументи, които да оправдаят плюенето по Цонева освен това, че такава влиятелна публична фигура не трябва да се оставя на спокойствие, защото е извън контрола на олигархията. А на онези от вас, които говорят само за пари от "Америка за България" пожелавам да спечелят грант от тази фондация, за да видят с колко труд и отчети, какви средни за българската интелигенция доходи се изкарват. А като се интересувате от влиянието на парите, защо, например, не се поинтересувате от милионите на Бареков и как те се отразиха на политическото му поведение преди година-две.

 30. 31 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Скоро не беше се изявявала тази recipient member на Американското посолство - вероятно е била на обучение някъде по програмите им за налагане на " democratic practices" сред туземците от бившия съветски блок. Но съм сигурен че тази вечер се разхожда със сервилна усмивка сред поканените на приема в двора на бункера в Лозенец. Заслужило си го момичето- много сили хвърли миналото пролет, когато се показваше в едър план пред всяка ТВ камера с раничката на гърба по протестите , за да я видят колко е всеотдайна employers от фондациите-спонсори.

 31. 32 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  За съжаление, под тази статия печелят троловете... не се коментира статията, а авторката...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 32. 33 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тази не беше ли протестърка? Оказва се, че работи в институт за развитие на публичната среда...Какво ли работят в този институт? Колко ли наброяват? Дали някъде по света има подобен институт? На протестите командироват ли ги, що ли?

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 33. 34 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ния":
  С терминът протестър, моделът "Кой" нарича активните граждани. Да, тя е активна колкото цялата армия комунистически тролове във форума. А какво работи института, можеш да видиш на сайта му - все неща, като тези, за които говори в интервюто. Там можеш да видиш, че това не е путиновски институт с 5 зам.директори и 50 души персонал, от които повечето ченгета, а група млади хора, които работят все за каузи, които развалят спокойствието на модела "Кой". Кое разваля твоето спокойствие? Какво би трябвало да прави този институт, според теб?

 34. 35 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо никой не пита тази дама откъде са доходите й, къде работи, кой и срещу какво й плаща да е такава дейна общественичка?!?

 35. 36 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#35] от "polux":
  Вече отговорих в пост 30 и 35. Да речем, че има 1-2% от доходите на Бареков, преди да замине в Брюксел. Но защо ти и твоите колеги от центъра не се интересуват дали Цонева повдига важни въпроси, дари върши полезна работа за продухването на демокрацията от платения вот, от процедурните хватки и пр.? И защо не можете да си представите, че изхвърлянето на олигархията от България е кауза, която не може да изкара хиляди на площада, стотици да вкарват разум в главите на хора като вас и пр.? Нали сте леви, русофили и пр., вървете напред с идеите, а не с парите.

 36. 37 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#32] от "the_flea":

  и те ще се наСИРИЗЯТ скоро, споко
  ако не напишат нещо днес нали няма да им платят, а няма друга статия под която да плюят безнаказано...

 37. 38 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Любопитно е ,че в най пропадналите градове видин и враца се избират комунисти за кметове.Според маркс-енгелс капитализъмът е враг на работниците.георги гергов руски гражданин член на бсп,платежоспособен,/няколко българи умряха да,ама колко даде руският народ за победата/.Врачанските дупки по основните им пътища са същите както преди 20 год.Относно видин там командва мишо миков.за бсп трябват бедни гладни и онеправдани.даваме малко и после искаме от другите да додават.сиризийска им работа.

  Ръй! Ръй!
 38. 39 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тази измислената Антоанета Цонева само ДНЕВНИК я рекламира, ама тя горката за нищо не става, не разбирате ли.

 39. 40 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#39] от "magistrat":
  Колко си безсилен. Това ли са ти аргументите срещу нея?!

 40. 41 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#12] от "авторът":

  Да, засегна интересен аспект на този проблем -системата #КОЙ разполага с ресурса на цялата държавна администрация, полиция, съд, медии-бухалки, тролове и цялата тази организирана гавра е отлично финансирана, а тези, които се опитват да разградят модела, трябва да са голи, боси и с трънен венец на главата по възможност?!?

  Антилогиката на това общество е забележителна.

 41. 42 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#39] от "magistrat":

  Тва можеш да го разправяш на бабите пред блока, те може и да ти повярват. Тук не минава - или се аргументираш, или те пращаме при бабите на пейката, да си клюкарите на спокойствие.

 42. 43 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#42] от "tily_lily":

  И бабите пред блока знаят, че Антоанета е измислена героиня, така че аз няма какво ново да им кажа......

 43. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Ако някой реши да се продава по време на избори, ще се намери кой да го купи. Тогава има голямо търсене. А ако броя на продажниците е голям, няма спасение. Остава да се легитимира напълно копуването на гласове, че пари да се състезават срещу пари. Както е във футбола. Там забрани няма. Тя политическата класа и без това е долнопробна и продажна. Все едно е за кого гласуваш, поне да изкяриш 50 лева.

 44. 45 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  По принцип е права за изборния туризъм Цонева, но има нещо друго - свободното придвижване на хора, капитали и информация в границите на ЕС е основата на договора ни за присъединяване. Ако 5000 англичани се заселят в Трявна примерно и обърнат вота, това изборен туризъм ли е?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 46 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#43] от "magistrat":

  Е, сега стана ясно какви източници ползвате )
  Сърдечни съболезнования.

 46. 47 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#45] от "Darcas":

  Не е, слънце, не е изборен туризъм. Щото на тях няма да и е платил местния феодал, мутро-олигарха или друго говедо от системата, за да гласуват за него...

 47. 48 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  Направо една борса за гласове да има и да се търгуват публично - примерно 500 роми от Левски на ДПС се търгуват срещу 500 софиянци на ГЕРБ

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  [quote#48:"Darcas"]Направо една борса за гласове да има и да се търгуват публично - примерно 500 роми от Левски на ДПС се търгуват срещу 500 софиянци на ГЕРБ[/quote]
  Идеята е страхотна! Да я обсъдим във форума и ако всички я приемем да се предложи за узаконяване. 3 млн избиратели по 50 лв равно на 150 млн. Щом всичко е с пари в тази държава, защо моят глас трябва да е безплатен? Не искам да правя подаръци на долни субекти.

 50. 51 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#47] от "tily_lily":

  Брех, в Англия няма олигарси, или мафиоти? )

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 51. 52 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#51] от "Darcas":

  Дълбочината на мисълта ти изненадва и очарова: значи олигарсите и мафиотите от Англия ще платят на 5000 англичанина (примерно), за да се заселят в Трявна?!?

  Велико. Тъпомера не го хваща просто ))

 52. 53 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#52] от "tily_lily":

  Ми ако могат да източат пари по няколко проекта защо не? Там е пълно с отрепки на социални помощи, които за някой паунд отгоре са готови на всякакви неща. Аз дадох като пример, но и ти с твоя задълбочен интелект се гмурна в буквализма. Тва задълбочените интеректи сме опасни а?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 53. 54 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#53] от "Darcas":

  В някоя паралелна реалност англичани източват пари от проекти, за да подкрепят изборно български мутро-феодали.

  Не знам на какво си, но ти се отразява зле )

 54. 55 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Пак се хвана за буквалистиката. Няма смисъл

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 55. 56 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#40] от "авторът":

  Авторе ,Вие роднинска връзка с г-ца цонева имате ли или просто сте си протестърчета .
  Некви зависимости прозират и то отдалеч

 56. 57 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#30:"авторът"]Очевидно е, че нямате аргументи, които да оправдаят плюенето по Цонева освен това, че такава влиятелна публична фигура[/quote]
  Моляяя.-цонева влиятелна фигура,да не дава Господ. Влиятелна , в смисъл ,че твърде много се влияе от едни зелени парични знаци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK