Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция: Бизнесът е доволен, когато няма нищо общо с властите в България

Ксавие Лапер дьо Кабан

© Надежда Чипева

Ксавие Лапер дьо КабанОт близо две години Ксавие Лапер дьо Кабан е посланик на Франция в София, но той познава страната още от началото на демокрацията в бурното начало на 90-те години. В навечерието на националния празник на Франция (14 юли) разговаряме за впечатленията му от България, за бизнес средата, българите и толерантността.


Ваше превъзходителство, почти две години сте в България – достатъчно време за по-цялостно впечатление от страната. Какво е то?


- Все още сте млада демокрация, но е явно, че в България няма никакво желание за авторитарен популистки режим. Нито сред хората, нито в политическата класа. Макар че една партия особено се откроява с авторитарен елемент и "безгрешния" си лидер. Това е знак, че започвате да ставате зряла демокрация, че демократичният режим вече има корени.
А не е ли малко необичайно за "млада демокрация" усещането за умора, за резигнация, за липса на достатъчно обществена енергия, за очакване някъде другаде и някой друг да реши проблемите?


- Вашият преход беше доста труден и неорганизиран, меко казано. От 1991 г. насам сте имали 7 пъти парламентарни избори и 4 пъти Народното събрание е приключвало мандата си предсрочно. Това означава, че има някаква нестабилност – не много силна или драматична, но тя е факт.


Вероятно това ни показва, че в институциите, в избирателния закон или избирателната система може би има нещо, което пречи на правителствата да изкарат цял мандат. При това той не е много дълъг – във Франция например е 5 години. Може би има нещо, което пречи демокрацията ви да бъде по-стабилна.


Първите години на прехода бяха много, много трудни за народа. След 1997г. нещата малко се успокоиха, но междувременно много хора – вероятно 1.5 млн. души за последните 25 години - напуснаха България. А тези, които си тръгнаха, обикновено са млади, образовани и най-динамични. Резултатът е, че когато изгубите в чужбина динамичните си хора, тук не само се задълбочава демографската криза – тях просто ги няма, за да работят за страната си.


Доста обикаляте страната и виждате реалност, различна от тази в София и големите градове. Чувате ли от хората някаква идея какво искат да се промени, някаква формула?


- О, да, това наистина е доста различен свят. Мисля, че хората искат да останат в страната си, в района, където живеят, но това е доста трудно. Няма една формула, има много мерки, за да се намери решение на толкова сложен проблем.


Тук е място да говорим за бизнес, за хората, които предоставят работа. Кажете ни за френските предприемачи – какво ви казват те за бизнес средата в България?


- Много са доволни...


Сериозно? От какво конкретно са доволни?


- Да, наистина. Защото, на първо място, България е спокойна страна. Данъците са ниски, работната ръка е добре образована, заплатите не са много високи (в сравнение с Франция например), страната не е голяма, т.е. комуникациите и логистиката не са затруднени, има wi-fi навсякъде... България е в Европейския съюз, което много помага – те знаят, че каквото произвеждат тук, могат да го доставят свободно в която и да е страна от ЕС, включително във Франция. Това много помага, това е едно много, много голямо предимство.


Това са плюсове, а кои са минусите?


- По принцип френските предприемачи - работещи в България, създали тук фирма или представляващи френска компания – са много доволни, когато нямат нищо общо с държавата или общината. Разбира се, те си плащат данъците и социалните осигуровки, но не искат да се занимават с обществени поръчки например. Второ, бизнесмените са доволни, когато изнасят продукцията си, защото не се налага да влизат в голямата конкуренция на местния пазар и големи български компании – просто нямат нужните връзки, контакти за това...


Френско-българската търговска и индустриална камара в България включва около 200 компании – такива на френски граждани, както и такива, които работят с френски фирми – и те не са много на брой. Приблизително половината от тях са дружества на французи или представителства на френски компании, а другата са български фирми, които са членки на тази камара, защото искат да имат контакти с френски фирми. Броят на френските фирми е нисък, те са малко, за да формират силна група за защита на интересите си. Както за тях, така и за икономиката на Франция е по-добре броят им да е по-голям.


При контактите на бизнеса с българската администрация кое е по-голям проблем – корупцията или бюрокрацията?


- Не мога да отговоря точно, защото, на първо място, корупцията е нещо, което много трудно се доказва и е така не само в България. Но ги има и двата проблема.


Ако обобщим дотук – България се отдалечава или приближава към Франция?


- О, определено се приближава. Бил съм тук преди близо 25 години и разликата е огромна. (Бел.ред. - в периода 1991-1995 г. посланик Ксавие Лапер дьо Кабан е бил втори секретар във френското посолство в София и аташе по печата.)


Неотдавна бяхте сред общо 18 посланици, подписали открито писмо в подкрепа на "София прайд" 2015. Защо е толкова важен този въпрос?


- Не е важно толкова самото събитие, а фактът, че едно малцинство – не само в България, но и във Франция и други държави – е било подлагано на презрение, присмех и омраза. Има хора, станали жертва само защото са хомосексуални. Хомосексуалността е факт. Мисля, че хората, проявяващи такава омраза, би трябвало да познават по-добре хомосексуалните, за да разберат, че те нямат никакъв избор и че би трябвало да живеят достойно като всички. Трябва ли да не те признават за човек само защото обичаш някого от твоя пол? Мисленето на хомофобите всъщност е неразбираемо.


Събития като "София прайд" могат да помагат, първо, на самите хомосексуални, които не смеят да признаят ориентацията си, понякога дори пред родителите и близките си. Помага им да разберат, че не са сами.


Второ, помагат и на другите хора да разберат, че с кого някой е решил да прави любов си е негова лична работа. Онези, които са радикално против, трябва да разберат, че това не е техен проблем – какво лично на тях им пречи, ако двама мъже или две жени живеят заедно?


Ако това е разговор за толерантността в обществото към малцинствата, то и ромите се раждат роми?


- Не, проблемът е абсолютно различен. "Толерантност" е единствената дума, свързваща тези две групи. Все пак човек е ром, защото родителите му са такива, докато, както е добре известно, хомосексуалните се раждат в хетеросексуални семейства. Това вече означава, че ромите са една социална и етническа група.


Те живеят в определени квартали – и аз съм ходил на такива места – където някои може и да се чувстват щастливи, но това е много труден живот. Проблемът за икономическото развитие на тази група е много, много голям и е свързан с почти всички области на политическа дейност – здравеопазване, образование, сигурност, пазар на труда… Това означава, че проблемът за ромите не е само проблемът за толерантността.


Бих казал, че въпросът за толерантността към тях е най-лесният от всички, свързани с тази общност, но е и фундаментален. Ако българите разберат, че бъдещето на България е ромите да бъдат интегрирани в обществото като българите, това много ще помогне за всички последващи политики. Има българи – аз не знам колко са те в обществото – които смятат, че ромите са доволни да си живеят така. Да, ромите може да изглеждат щастливи хора, но това не означава, че са доволни, че са удовлетворени от живота си. Може начинът, по който е организирана тази общност, да не ѝ помага да решава проблемите си. Но може би те са организирани така и защото усещат нетолерантността на мнозинството, на българите? Задавам въпрос просто...


Разбирам, че някои българи имат основание да са недоволни от това, което вършат някои роми. Но не всички роми са такива. Не можеш да кажеш, че щом един човек ти е откраднал нещо, цялата общност е крадлива и виновна.


Известно е, че подобни проблеми са изключително локални, засягат конкретни общности. А какво научи Франция през годините от контакта си с българските роми?


- Българските роми не създават проблеми във Франция, те не са опасна група. Това, което току-що споделих, е резултат от личните ми впечатления в България. Иначе нашите страни си сътрудничат – предимно в борбата с трафика на хора. Това става в две направления: български полицаи идват по за няколко месеца във Франция всяка година и си сътрудничим с българската Комисия за борба с трафика на хора. Идеята е да разбираме какво се случва в кварталите, от които хората стават организатори или жертви на такъв трафик.


Към проблема за трафик на хора се добавя и този с бежанците и нелегалните имигранти. Той от своя страна засяга сигурността на външната граница на ЕС и процеса за присъединяване на България към шенгенското пространство.


- Това са две различни неща. Проблемът за Шенген идва още преди избухването на кризата в Сирия. Знаете, че от 4 години има френско предложение България и Румъния да се присъединят, засега по въздушните и морските граници. Но има пречки такова решение да бъде взето. Например, ако има съмнения, че гранична полиция или митническата служба не са достатъчно почтени, ако има корупция, значи има риск контролът на нашите граници да бъде предаден като отговорност на българите. Вероятно затова има няколко страни от Шенген, които не са докрай сигурни, че България трябва да се присъедини.


Бежанският натиск над вашата страна не е толкова силен – на вас той може да ви изглежда така, но вижте какво става в Италия, Испания, Гърция... Видяхме миналата година, че добре се справихте с овладяването на първата вълна. С оградата по границата потокът се насочи към граничните пунктове и това показва, че сериозно искате да контролирате границата си. За нас това е добър знак.


Освен това имайте предвид нещо друго. За шенгенското споразумение се води дебат дали то работи добре, дали да не се промени (това не е политическата позиция на Франция) и поради това страните членки не бързат да разширяват шенгенското пространство с нови държави.


Българите не бива да смятат, че това е нещо изключително важно. Да, като символ е важно, но за личния им живот едва ли.


Вече говорим за проблем на сигурността, а значи тук е мястото да отворим друга тема – за кризата в Украйна. Защо Франция зае тази позиция към случващото се?


- Няма кратък отговор на този въпрос. Мисля, че всички бяхме изненадани от случилото се в Украйна миналата година – в Крим и след това. Беше трудно да намерим един начин да спрем Русия. От анексирането на Крим президентът Франсоа Оланд реши да разговаря с президента Владимир Путин. Това стана на 6 юни, когато се роди форматът на т.нар. Нормандска четворка (бел.ред – Франция, Германия, Русия и Украйна) около идеята, че трябва да се разговаря с всички страни в конфликта.


Много важно бе да се демонстрира на Путин, че Европа е единна зад позицията, че не приемаме анексирането на Крим и че Русия не може да смята, че може да има нормални връзки с Европа, ако продължава с това си поведение в Украйна. Резултатите не са докрай удовлетворителни, но все пак има подобрение спрямо ситуацията от преди споразумението от Минск.


Покрай украинската криза се поднови разговорът за състоянието на НАТО. Достатъчно надежден партньор ли е България в алианса?


- Да, категорично, няма никакво съмнение и България може да разчита на Франция, ние сме сериозни партньори.


Накрая един въпрос за нещо, което аз наричам непознатото посолство. Разкажете ни за онази част от работата на вашия екип, която е важна, но не е публична, за която българите не научават от медиите, а тя е ценна за хората?


- Току-що разговаряхме с колегите, че има много неща, които правим, но не са известни. Има области на сътрудничеството ни, които не попадат в медиите, но са важни, защото са основни. Аз например посещавам гимназиите, където се изучава френски език. Те са 47 и искам да ги обиколя всичките – бил съм вече в повече от 30 и на всяка визита научавам по нещо. Уча се за младите българи, защо изучават френски, какво очакват от този език, от моята страна, какъв е имиджът на Франция, какво очакват от службите на посолството, какво мислят изобщо за Европа след няколко години в ЕС. Тези 15-17-годишни младежи ще живеят в една Европа, много по-различна, много по-обединена от нашата.


Те ми помагат да разбера по-добре българите като общност, да видя по-добре мястото на България в Европа и какво трябва да направим, така че България и Франция да бъдат по-добри членове на ЕС. Защото ЕС има големи проблеми, има хора, които се надяват този съюз да изчезне, но той е много важен за нас, без него няма да сме силни в света. За да е силен този съюз, трябва народите в него да се познават по-добре. Много сме и ако не се познаваме достатъчно, няма да има взаимно доверие. А без доверие съюзът е слаб, крехък и има опасност за неговото бъдеще.


Значи на срещите с младите българи влизате и в ролята на социолог?


- Да, може би. Но често виждам, че трябва повече да рекламирам Франция. Когато питам младите хора защо са избрали да учат френски език (разбира се, много вероятно това да е изборът на родителите им), много често отговорът е "защото това е красив език".


Много се радвам, че мислят така, но бих искал да чувам също, че Франция е икономическа сила – ние сме втората по големина икономика в еврозоната. Бих искал да чувам, че това е езикът на една научна сила, на страна с добри университети. Имам усещането, че повечето млади българи не знаят докрай какво представлява Франция, а значи – и ние, от посолството, трябва да сме по-активни и да рекламираме страната си.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1976 Весело

  Ахаааа, ама защо сложихте безгрешния в кавички А

 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ауууу,сега ще ревнат в хор парцалите на Пееф и другаря Близнашки-унижават независимата съдебна система и независимия и смел Цацаров...

 3. 3 Профил на edin_ot_mnogoto
  edin_ot_mnogoto
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Затова IT бизнеса просперира и заема все по-голяма част от БВП - заради липсата на държавна намеса :Д.

 4. 4 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  и аз искам, ако може да нямам нищо общо с държавата, ама уви...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 5. 5 Профил на dlyubomirov
  dlyubomirov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Говори си истината човека.

  ...
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  "Но не искат да се занимават с обществени поръчки"

  Ми то е ясно. Обществените поръчки се печелят от 1-2% олигархични фирми. Всички останали са в киреча...

 7. 7 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вашият преход беше доста труден и неорганизиран, меко казано...
  А Френската революция-вашия френски преход добре организиран и лесен ли е бил?
  Доколкото си спомням тогава се е използвало активно устройството на доктор Гилотен известно със звучното име гилотина за разделяне на по-умните хора от главите им!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  ''фирма или представляващи френска компания – са много доволни, когато нямат нищо общо с държавата или общината."
  Прочетете това г-н Борисов и се вслушайте в гласа на хората.Не е достатъчно само да се хвалиш,трябва много да се работи,трябват реформи.Българите се задоволяват ,все още с лъжи и обещания,но чуждите инвеститои искат много повече.Искат сигурност,искат истинско правосъдие,искат да не бъдат изнудвани от мутри и държавни чиновници.Тогава ще станем привлекателно място за тях.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Че то това не важи само за бизнеса. Кой изобщо мечтае и тръпне да си има нещо общо с "властите"?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Ха че то властите у анс са мафиотизирани партийни структури. В другите държави си имат мафии, а у нас мафията си има държава.

 11. 11 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кажете ни за френските предприемачи – какво ви казват те за бизнес средата в България?

  - Много са доволни...
  Данъците са ниски, работната ръка е добре образована, заплатите не са много високи...
  Българите са аборигени,които създават голяма принадена стойност на фреските капиталисти без да мъркат и без да стачкуват,както правят редовно френските работници!

 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 700 Весело

  "Бизнесът е доволен, когато няма нищо общо с властите в България"...
  Още по-добре формулирано може да се каже така г-н Посланник:
  "Бизнесът е доволен, когато няма нищо общо с България..."

 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 690 Весело

  20 и кусур години ни канят на "френска закуска", "американско барбекю", "руско пийване", "немска вечеря", ... нашите представИтели обаче, вместо да слушат и да си записват, пък после да помислят и претеглят решенията си, гледат да изльокат всичко на масата!
  това е проблема!

 14. 14 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Интересно интервю - особено за евтината работна ръка, циганите и 1.5 млн. емигранти.
  За циганите - темата е огромна, изговорени са хиляди часове глупости, усвоени са стотици милиони за интегриране и резултат няма. Циганите могат да започнат оттам - да си почистят местата където живеят - по тяхна инициатива и да си ги поддържат. Това ще е едно добро начало.
  А за 1.5 млн. емигранти - при малка отворена икономика с планова тежка индустрия и сринато селско стопанство, след 90 г. единствено в сектора на търговията се намираха работни места. След 99-2000 г. и навлизането на т.нар. търговски вериги, финансирани директно от съответните държави, както наскоро се оказа с близо 500 млн. евро за източна Европа, секторът търговия и той се срина, подобно на селското стопанство, и т.н. Това е и едно от причините за толкова високата емиграция и то на млади хора. Наред с всички други причини.
  А за ниските заплати - още недоумявам как примерно на бензиностанция, където цените на горивата са като тези в Германия, се получават в пъти по-ниски заплати.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Съгласен съм със всичко, с изключение на изказаните твърдения за гей парада. Всеки има право на свой сексуален живот, но не е необходимо да го демонстрира с такава радост. Ами ако след време официализираме и содомизма и направят парад, като някой си води козичката, друга - магарето и т.н. , защото имат сексуална връзка.

 16. 16 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  ...на първо място, корупцията е нещо, което много трудно се доказва и е така не само в България. .......

  .........разгеле ,открихме топлата вода.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 17. 17 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Много ми е приятно да слушам или да чета казаното от истински дипломати - езикът винаги е много ясен, точен, но в същото време премерен и... дипломатичен Ако човек се замисли, не е трудно да чете "между редовете" и да намери много послания. За мен беше удоволствие да прочета интервюто (не само в качеството ми на отявлен франкофил).

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Аз също съм доволен, когато нямам досег с администрацията, било то общинска или национална.

 19. 19 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Неотдавна бяхте сред общо 18 посланици, подписали открито писмо в подкрепа на София прайд 2015."
  Бих искал да знам дали Кабан разрешава на 3те си деца да ходят на гей парада?Ако той не е бил там с децата си просто е поредния лицемер,който има определена цел срещу добрите нрави и нищо повече!

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#17] от "Станислав":

  "отявлен франкофил".

  На български, специално за тази държава, е по-прието да се казва "франкофон". Идва от сборното име на едни племена, живели на територията на днешна Франция. По-рано на същата тази територия живеели други племена - гали. Оттам и синонима - "галфон".
  Това беше шега, не се сърдете.
  Не на шега ще нарека човека, избрал заглавието галфон. Като цяло интервюто е изключитлено умерено и дипломатично и заглавието е просто провокация. "Бизнесът е доволен, когато няма нищо общо с властите в България". В коя страна бизнесът е доволен, когато се сблъска с данъчни, охрана на труда, регулации, не дай си боже полиция. С което не казвам, че в България всичко е идеално, но човекът изтъква и положителни страни.
  И последно - като се замисля, май и аз съм най-довелен, когато нямам вземане-даване с данъчни, полиция и това не виждам нищо необичайно.

 21. 21 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 941 Неутрално

  "...те си плащат данъците и социалните осигуровки, но не искат да се занимават с обществени поръчки..."

  Когато това стане валидно и за нашите бизнесмени, тогава нещата у нас ще са наред. Трябва много силен натиск върху институциите и политическата класа, за да се използва инерцията, която г-н посланикът нарича липса на "желание за авторитарен популистки режим" и да успеем да отхвърлим олигархичния модел.

 22. 22 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "rurade":

  не знаех, че мисленето ти е останало в 18 век, ами дай да режем глави и да набиваме на кол тогава!

 23. 23 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 450 Неутрално


  за не забравяме, че човекът е български зет и ни чувства по-близки, някак си, затова е и по-директен

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Уважавам становищетот на посланик Кабан.Както винаги точен и с болка за България.
  Честит празник на Франция,г-н Кабан!

  Tony
 25. 25 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Отдавна ме дразни с некоректните си интервюта, сякаш говори на simples paysans bulgares, този пратеник на "Quai d'Orsay" и забележете БЪЛГАРСКИ ЗЕТ!
  Имам едно асоциативно предположение: главния герой ( дребен, застаряваш автор на сапунени радиосериали) от романа на перуанския писател - нобелист Марио Варгас Льоса"Леля Хулия и писача", в своите диалози, говори с омраза и обидно за аржентинците. Защо? Оказва се , че той е женен за една едра, мустаката с лош характер аржентинка , която редовно, като се ядоса, го бие.

 26. 26 Профил на ramones79
  ramones79
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много уважавам г-н Ксавие Кабан, и на ниво икономика, политика, корупция, свобода, демокрация и подобни теми можем да научим и почерпим много от него, а хубавото е че човекът е искрен приятел на България, а това наистина е важно.

  Важна е и ролята му в общественото противопоставяне на модела КОЙ, думата му се чува и дори на хора, обвързани по някакъв начин с този модел, им се налага да се съобразяват и най-малкото да отчитат мнението му, а това е от значение за България и борбата с мафията.

  Но не мога да спестя и някои критики към конкретното интервю (изказани позиции):
  1 - Не споделям позицията му за гей активизма. Той отдавна не се бори против дискриминация, това е говорене отпреди 30-40-50 години, извадено от нафталина. Ако ще си говорим истината, днес се осъществява културно-цивилизационно-ценностна революция, която се прикрива зад гей-аквитизма, но цели разбиването на основни, ключови традиции в народите - свещеният съюз на брака между мъж и жена, отношението към секса и какво е позволено и редно и какво не, и тн. Но темата е дълга.....

  2 - За ромите - тотално непознаване (или непризнаване?) на истинските проблеми. Заравяне главата в пясъка. Това не помага на ромите, нито пък на нас, съжалявам.
  Няма как да кажеш "някои от тези хора", когато всички знаем, че има цели катуни, гета и дори селища на роми, където ОСНОВЕН поминък са престъпни дейности. Основен. Това е много сериозен проблем и го имат и във Франция, лъже като казва че нямали проблеми с бг ромите там, имат разбира се. Просто не е удобно да се говори за това.

  3 - демонстрира и известно неразбиране на българчетата, учещи френски, както и (може би) за съществена част от това какво всъщност е Франция. Франция не е само икономика и наука, нито политика. Франция за много българи е на първо място култура, интелект, изкуство, традиции, взаимовръзки, общочовешки неща, цивилизация. И ние като един народ, традиционно ориентиран към духовното (въпреки всичко смятам, че все още за немалко хора е именно така) - разбира се проявяваме интерес към толкова богата култура, като френската.

  Така че, в някаква степен, настоящото интервю за мен е леко разочароващо, но дано пък живота в България отвори очите на г-н Кабан за тези неща.

 27. 27 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Къде потънаха парите от европейските програми?
  Създадоха ли се достатъчно работни места?
  Изградиха ли се икономически перспективи?
  Каква е бизнес средата в България: по-скоро конкурентна или предимно монополна?
  След толкова много изградени храмове - доволна ли е църквата?
  Колко са ограбените суми от надценени европейски проекти.
  Кои спечелиха от евросубсидиите.

 28. 28 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#3:"edin_ot_mnogoto"]Затова IT бизнеса просперира и заема все по-голяма част от БВП - заради липсата на държавна намеса[/quote]

  Едно време мутрите само от нас не взимаха рекет. Просто не знаеха как да ни "таксуват". На kB ли, MB ли - тъмна Индия, трудничко им беше. Далеч по-лесно им беше с кафенета, гаражи, сервизи, игрални зали...

 29. 29 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "raz_2_tri":

  По-скоро поведението му съответства на значението на името му на руски език-Кабан(рус)-глиган!
  Никой посланик няма право да се бърка във историята и вътрешните работи на друга независима държава пък била тя и съюзна като Република България!

 30. 30 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Много пристрастен е посланик Дьо Кабан. Много лобистки и обидни за страната и държавната администрация са приказките и намеците му за корупция и некомпетентнос на властите. Колкото и да ги украсява със благи приказки за добронамерена загриженост. И нашите "политици", сервилни НПО активисти и журналисти са готови да му пригласят! Много ми се ще в един публичен дебат със специалисти по административни услуги и гражданско(облигационно, търговски арбитраж и т.н.) право, експерти отБСК и БТПП, да обясни посланика, с какво се пречи на френските инвеститори, които между другото( както и той с половин уста признава), нямат съществено участие в стопанския ни оборот(от 200-те най-големи чужди компании само 4 са френски и то разбира се в търговията и банковото дело - дето печалбите са най - високи, пък и бързо можеш да се изнесат, като нещо не върви). Апропо: Франция е на 13-то място по преки чуждестранни инвестиции( под 3% от общите в страната ни за последните 20 години) със 3-7 пъти по-малки от тези на страни като Холандия, Великобритания, Австрия, Германия, САЩ, Гърция и по-малки от тези на Чехия или Унгария. От кой посланик от тези страни сме чули такива публични оплаквания и многословни поучителни интервюта? Или защото тук сме източноевропейски аборигени, всеки френски" предприемач" трябва да има специален правен статут?

 31. 31 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#22] от "raz_2_tri":

  Не мога да приема от французин,даже и женен за българка,и говорещ на развален български по разни развлекателни шоута да ни залива с лицемерни поучения,надявайки се ,че никой не е чел историята на Франция и да се представя за пример за подражание!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция: Бизнесът е доволен, когато няма нищо общо с властите в България"

  Това е присъда.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 35. 35 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#7] от "rurade":


  [quote#7:"rurade"]А Френската революция-вашия френски преход добре организиран и лесен ли е бил?[/quote]

  Що трябва да ни напомняш, че сме изостанали с 200 год от Франция? Ние знаем това.

 36. 36 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "iazdakaja":

  Защото трябва !След 200 години ,когато ние ще сме вече зряла презряла демокрация, а Френската република ще е вече Арабско-френски Емират нашия посланник ще ги учи как да не мачкат френското малцинство и как да предпазват парадите на френските педер@стчета!

 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  "Разбирам, че някои българи имат основание да са недоволни от това, което вършат някои роми. Но не всички роми са такива. Не можеш да кажеш, че щом един човек ти е откраднал нещо, цялата общност е крадлива и виновна."

  Тогава франсетата, защо напират да си прибираме циганите?!
  И де да бяха само те! Мьосю Ксавие е лицемерен и хлъзгав по френски!

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#36] от "rurade":

  Еехх... той и бай Тодор Цървула щеше да ги учи как да добиват рекорден тонаж чугун на глава, ама не му стигна ни времето, ни акъла, ни матряла, ни от чугун имаше нужда...

  Дано, ама дотогава - ще трябва да слушаме внимателно човека и да си водим чинно записки, защото... е за наше добро.

 39. 39 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#7:"rurade"]Вашият преход беше доста труден и неорганизиран, меко казано...
  А Френската революция-вашия френски преход добре организиран и лесен ли е бил?
  Доколкото си спомням тогава се е използвало активно устройството на доктор Гилотен [/quote]

  Там ни е май грешката.
  Ако ползвахме устройството на Д-р Гилотин за главите на няколко червени чугуна, със сигурност щяхме да имаме бърз и успешен пеход.

  майтапа
 40. 40 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#29:"rurade"]Никой посланик няма право да се бърка във историята и вътрешните работи на друга независима държава пък била тя и съюзна като Република България![/quote]

  Това важи ли и за руския посланик? Или той е друга бира?

  майтапа
 41. 41 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#20] от "grajdanin1": Спокойно мога да кажа, че лично аз съм франкофил (човек, който обича и има слабост към Франция и всичко френско) и франкофон, като Ви уверявам, че съм наясно със значението на двете думи.
  Иначе съм напълно съгласен с останалата част от коментара Ви.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Да питаш френския посланик "Достатъчно надежден партньор ли е България в алианса?" звучи като подигравка. Франция, която след 43 години "независимост" се заавърна във военната организация на НАТО чак през 2009 е последният член на пакта, който може да бъде някаква мярка за надеждност и лоялност. Иначе езикът им наистина е много красив и експресивен, но съм чувал с ушите си как на един полски емигрант от 1948 г. до днес на село му викат "полякът".

 43. 43 Профил на Християн
  Християн
  Рейтинг: 495 Разстроено

  Най-плашещо е, че броят на хората, които емигрират не просто нараства, но и се случва все по-интензивно. Какво бъдеще има място без млади и образовани хора?..

  Tu fui, ego eris.
 44. 44 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Любопитно

  Г-н посланика ме притеснява.... Иска френският бизнес да е доволен у нас, когато има нещо общо с властите? Това ми прилича на неприлично предложение

 45. 45 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#0:"дьо Кабан"]- По принцип френските предприемачи - работещи в България, създали тук фирма или представляващи френска компания – са много доволни, когато нямат нищо общо с държавата или общината. [/quote]

  Този смешник докато да се прави на велик наследник на Наполеон пред дивите балкански аборигени, явно забравя за едни 75% данък печалба, наложени на бизнеса от великата му френска държава.


  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 46. 46 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#38] от "iazdakaja":
  За какво да го слушат обикновените граждани?
  А на управляващите май не му стиска да каже нищо,защото ще е намеса във вътрешните работи на суверенна държава!
  Всяка жаба да си знае гьола и Кабан да си натиска парцалите!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  точно така
  корупцията ще ни спаси от алчния бизнес

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK