Марси Рийс, посланик на САЩ: Не бива да изпускате момента за съдебната реформа

Марси Рийс, посланик на САЩ: Не бива да изпускате момента за съдебната реформа

© Анелия НиколоваПосланикът на САЩ Марси Рийс приключва мандата си на 28 юли. След като наследи поста през октомври 2012 г. от Джеймс Уорлик, Рийс стана свидетел на едни от най-турбулентните времена от началото на прехода в България. След няколко смени на властта, предсрочни избори, и протести Рийс би казала на наследника си, че го чака много интересна и важна задача. "Дневник" разговаря с Марси Рийс за двустранните отношения между България и САЩ, съдебната реформа, енергийната сигурност, толерантността.След три години, прекарани като посланик на САЩ в България, какви са впечатленията ви? Кои са най-големите промени, на които станахте свидетел?


- Мислих си за това. Имаше пет правителства – три избрани и две служебни – за трите години, през които бях тук. Това означава срещи и запознанства с много различни политически играчи и хора на различни позиции. Същевременно имаше много динамика във външната политика. Атентатът в Бургас се случи в деня на изслушването ми в Сената, преди да дойда в България, и оттогава научихме много повече за екстремистките групировки, нестабилността в Близкия изток, възхода на "Ислямска държава", разви се кризата в Украйна и всички притеснения, които идват с нея. Така че наистина беше много динамична обстановка.
Когато за пръв път дойдох тук, си казах, че искам като част от мисията си да разширя и задълбоча отношенията между двете ни държави особено в сфери като култура, образование, сфери, в които хората имат интерес. Мисля, че работихме усърдно.


Посещението на държавния секретар беше решаващ момент, когато решихме да създадем четири работни групи . Мисля, че направихме много през годините, да разширим отношенията си, ще отбележа и споразумението за превенция на износ на антики. Важното за тези работни групи, е че си говорим за важни неща, на определено ниво, редовно. Това е ключово за разбирателството и за вършенето на работа.


В прощалната си реч призовахте да се борим за свободата си. Застрашена ли е свободата ни и срещу кого да се борим?


- Всъщност говорех за Роза Паркс – една от моите героини. Чернокожа жена, която се е борела за свободата на афроамериканците в страната ми. Исках да кажа, че гражданите имат отговорност в демократичното общество.


Една от темите, за които говорех, докато бях тук, е свободата на медиите, която е особена важна за мен, защото преди много време бях журналист и мисля, че медиите имат много важна роля в информирането на хората по въпроси от обществен интерес. особено в информирането на избирателите. Разследващата журналистика също е много важна.


Когато има непълна свобода на медиите, когато чуваме за случаи на автоцензура, когато има проблем с прозрачността на собствеността, това предизвиква притеснения. Имаше времена, в които се смяташе, че журналистиката трябва да бъде напълно обективна. Днес и в САЩ сме приели, че една медия заема една политическа позиция, а друга медия – друга позиция и това е приемливо, ако знаем кои са собствениците и знаем какво да очакваме, когато четем. Прозрачността на собствеността е много важна.


Значи трябва да се борим за по-добри правила в медийния сектор?


- Има съществуващи инструменти, например закона за достъп до информация, що се отнася до разследващата журналистика.


В България в момента се провежда и гореща дискусия за съдебната реформа. Миналата седмица Вие припомнихте колко важни са тези промени. Ако не се случат, какво ще означава това за България? Какъв е залогът?


-  Върховенството на закона е много, много важно, съдебната реформа също, както по-специално и промените, които ще помогнат за справяне с корупцията. Трябва да работите непрекъснато над това, ние в САЩ също работим над това. Тук съдебната реформа и дискусиите за нея наистина достигнаха до точка, когато може да се каже, че това е много голяма национална дискусия. Обществото, НПО-тата се интересуват, правителството предложи програма, парламентът обсъжда. Така че изглежда като момент с набрана голяма инерция, има както се казва моментум и той не бива да се изпуска. Трябва да се възползвате от това. Ако тази енергия не донесе истински резултати, хората ще бъдат много разочаровани.


Как това се отразява на имиджа на България пред инвеститорите например? Предвидим партньор ли е България?


- Вярно е, че за инвеститорите силата на върховенството на закона е много важна. И не само за чуждестранните инвеститори, но и за българските, защото те имат нужда от предвидимост. Тези неща са свързани – икономически просперитет и ефективно върховенство на закона.


Какви са всъщност основните притеснения на инвеститорите, решаващите фактори да дойдат, да останат?


- Много е важно, че България е член на ЕС. Достъпът до талантлива работна ръка, владеенето на чужди езици, особено ако инвестицията включва търговия извън България. Подходящото образование и умения за конкретния бизнес, разумни заплати. Плоският данък е привлекателен. Върховенството на закона, процедурите за регистриране на бизнес определено са фактор в решението за инвестиция тук.


Друг сектор с американски интереси е енергийният сектор. Какво според вас трябва да се промени или пък да спре да се променя?


- Мисля, че енергийният сектор основателно беше обект на голямо внимание. Енергийната сигурност е много важна и България работи над това. Едно от развитията е отварянето на проучвателните работи за подводните находища в Черно море, предстои търг и се надяваме, че американски фирми ще участват.


Разнообразието в енергийния сектор също е важно. Не само на източници, но и на маршрути. Като цяло това е европейски проблем, не само на България. Така че Южният газов коридор ще е много важен, интерконекторът между България и Гърция ще допринесе за диверсификацията, както и други интерконекторни проекти. Има много идеи как да се разшири енергийната диверсификация. Това се обсъжда в двустранните ни работни групи, много се случва в тази сфера и това е важно и полезно.


В енергетиката нещата трябва да се мислят дългосрочно, защото отнема време да се реализират енергийните проекти. Според мен България предприема стъпки да развие способността си да предвижда и планира и ние допринесохме с помощ в този аспект.


Енергетиката е една от сферите, в която страната е уязвима заради зависимостта й от вноса на руски газ. България е близо до конфликта в Източна Украйна, изправена е пред увеличени бежански потоци заради нестабилността в Близкия изток. На каква международна помощ може да разчита страната, за да се справи с тези предизвикателства?


- Именно заради това диверсификацията е важна - защото когато има множество източници, купувате газ и петрол от различни източници и ги получавате по различни пътища, тогава сте по-малко уязвими към промяна на цените и геополитическите развития.


ЕС говори за вертикален коридор, т.е. има европейска дискусия за това, как да се подобри енергийната ситуация в редица държави. Когато се мисли за тези тръби, това изисква сътрудничество, например южния коридор, веднъж построен, ще бъде пример за успешно сътрудничество.


Марси Рийс, посланик на САЩ: Не бива да изпускате момента за съдебната реформа

© Анелия Николова


Обект на разгорещен дебат беше разполагането на военно оборудване в България и провеждането на учения. Част от политически наратив беше, че по този начин България компрометира суверенитета си. Какво бихте казали на поддръжниците на тези твърдения и на българските граждани като цяло?


- Когато си член на НАТО, ти си член на организация за колективна сигурност. Всички страни-членки имат полза от ангажимента на всички останали – един за всички, и всички за един. България също има полза. Част от членството в такава организация е да се провеждат учения заедно. Военната организация е като елитен спортен отбор - трябва да се упражнява заедно и да може да използва определено вид оборудване заедно. Всъщност никой не говори за постоянно разполагане на техника.


Министър Картър (Аштън Картър - министър на отбраната на САЩ – бел.ред.) обяви, че оборудването ще бъде придвижвано между няколко държави, това е предложението. Мисля че това е нещо, с което България трябва да се съгласи, защото това е да си част от колектив, това е избор, колективно усилие. Всеки има полза.


Бях на полигона Ново село, за да видя ученията и това беше наистина впечатляващо. Имаше предимно български войски, дълга колона от български танкове и двата американски танка. Това беше учение за подобряване на оперативната съвместимост. Сега тези два танка са в друга държава.


Означава ли това, че е имало по-скоро комуникационен проблем?


- Мисля, че прозрачността е много важна. Да казваш на обществото какво правиш и защо го правиш. Може би можехме да поговорим повече за това предварително, но си мисля, че министерството на отбраната положи много усилия да бъде прозрачно и да обясни подробно на обществото какви учения ще се провеждат и какво оборудване ще се използва.


Може да се очаква разширяване или промени в двустранното споразумение за сътрудничество в отбраната между България и САЩ?


- Не знам за такива планове.


В началото на годината вицепремиерът Ивайло Калфин настоя за облекчаване на визовия режим. На какъв етап е този процес?


- Програмата за отмяна на визовия режим е обект на законодателство и има специфични изисквания, които държавите трябва да спазят, за да бъдат допуснати до нея. България е спазила някои, но не всички изисквания. Това е ситуацията за момента.


През последните години имаше и много промени във вътрешната сигурност. Мислите ли, че българските служби за сигурност са достатъчно добре реформирани и могат да бъдат надежден партньор?


- Вярно е, че имаме много добро сътрудничество в прилагането на закона, много последователно и ефективно, може да твърдим, че имаме добри резултати. Вярно е, че организацията, която се занимава с борбата с организираната престъпност първо беше към МВР, след това към ДАНС, после обратно в министерството на вътрешните работи. Когато местиш така организации, има неизбежни смущения. А прилагането на законите трябва да бъде наистина много практично и професионално. Но ние наистина имаме много добро сътрудничество, включително в борбата с наркотрафика.


Преди няколко седмици се проведе София прайд 2015 г., който Вие заедно с още редица посланици подкрепихте. Как оценявате нивото на толерантност в България?


- България има репутация на толерантна страна и пъстро общество. И все пак чухме публични изказвания, които са много далеч от толерантната гледна точка. Хубавото е, че лидерите ви проговориха за това и напомниха на хората за добрата репутация на България и за това колко е важна толерантността. София прайд е важно събитие, защото дава на различните хора усещане за увереност, усещане че има хора, които ги подкрепят. Мисля, че тазгодишното събитие беше много добро и това се дължи на хората, които го организираха и проведоха.


Изглежда международната политическа общност е по-склонна да защитава толерантността, отколкото българските политици. Каква страна ще виждате, когато си отивате от България? Върху какво трябва да се фокусираме?


- Труден въпрос. По-скоро ще наблегна на надеждите си за България и надеждите на българите за самите тях – ръст на икономиката, възможности за хората. Бих искала да видя повече пътувания, повече обмен между САЩ и България. Дълбоко в себе си съм оптимист. Мисля че България има голям потенциал, много добро стратегическо разположение с голям потенциал за бизнес и земеделие. Богатата култура на страната също много ме впечатли. Разкажете ни за "непознатото посолство" - онази част от работата на вашия екип, която е важна, но не е публична, за която българите не научават от медиите, а тя е ценна за хората?


- Когато се опитваме да промотираме повече търговия между нашите две държави, често си говоря с хората, че много неща се случват в ИТ сектора, пример са и аутсорсинг центровете тук. Когато говоря с бизнесмени, им казвам "Знаете ли, аз имам глобален обслужващ център в посолството. Имаме 43 българи, които работят тук, които на практика работят за целия Държавния департамент". Така че ако сте в посолството на САЩ в Еквадор например и не можете да си попълните командировъчните, вдигате телефона и говорите с англоговорящ българин, който ви обяснява как да го направите. Много хора намират това за изненадващо, Друг може би непознат факт е, че в Посолството работят много повече българи отколкото американци.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  "Друг може би непознат факт е, че в Посолството работят много повече българи отколкото американци."

  ПРЕДАТЕЛИ НА ОТЕЧЕСТВОТО!!

  Де го Волен да им поиска личните карти и да им размаха пистолет в лицата?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В случая и България и САЩ имат полза от съдебната реформа. САЩ ще ударят по руското резидентство, България ще има възможността да почисти гнилите ябълки във властта и с по-качествени и морални хора да тръгне напред.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  [quote#2:"deribeev"]може да ползват тяхната подлост [/quote]

  Така трябва да говори един истински комунист!

  Народен съд за тия подлеци!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  [quote#4:"Never surrender"]САЩ ще ударят по руското резидентство...[/quote]

  Затова и отчаяната съпротива на ... you know who.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Вярно е, че е крайно необходима съдебната реформа, но аман от загрижени посланици, охрижеащи незнайни лобита и нездрави интереси.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Да, ве. Тя, мафията и дори дребните бандити, само това чакат. Ще има да си помечтаем за съдебна реформа и ефективна система на правоприлагане и правораздаване. Нужна е реформа на цялата ни политическа класа, щото със статуквото на прехода няма как да очакваме нещо по-различно.

 9. 9 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 633 Неутрално
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1049 Весело

  Каква е разликата между съветския посланик от едно време и американския сега?

 11. 11 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Абе да го кажа по-просто - от реформата ще страдат бейовете от ДС и ДПС.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]"Друг може би непознат факт е, че в Посолството работят много повече българи отколкото американци."

  ПРЕДАТЕЛИ НА ОТЕЧЕСТВОТО!! [/quote]
  Споко! Кой знае каква част от тях работят за когото трябва.

 13. 13 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#3:"brown_bear"]Тая краварка от позицията на каква смее да дава акъл на 1300 годишна държава?! [/quote]
  В страната на краварката маса хора могата да проследят рода си примерно до 17 век.
  В нашата и във вашата страна колко могат да го направят?

 14. 14 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#10:"SSmart"]Каква е разликата между съветския посланик от едно време и американския сега?[/quote]

  1. Можеш да разказваш колкото си искаш вицове за Обама.
  2. Можеш да си вземеш куфара и да се изнесеш от България в която посока искаш.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 15. 15 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#8:"Читател"]Нужна е реформа на цялата ни политическа класа[/quote]

  Ако има истински, справедлив съд политическата класа много ще внимава какво прави, защото ще се влиза в затвора за нещата, които правят сега.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  [quote#10:"SSmart"]Каква е разликата между съветския посланик от едно време и американския сега?[/quote]

  Ще отделя малко време да ти отговоря сериозно.

  Посланиците на западните държави-съюзници на България се опитват да ПОМОГНАТ на страната ни да стане поне малко по-уредена и подобна на техните. Надявам се, няма да отречеш, ч страни като САЩ, Великобритания, Германия, Франция и т.н. сапо-уредени, богати и проспериращи от нашата? Е, на тях им е изгодно и България да е поне маааалко по-уредена, богата и просперираща - ако не друго, то за да не я носят наг гърба си в ЕС и НАТО.

  За 25 години ние доказахме, че не можем да се управляваме сами. Трябва някой да ни научи как става. Всички съвети, които ни дават посланиците на уредените, богати и проспериращи държави - от Джеймс Пардю през Джереми Хил и Джон Байърли до Матиас Хьопфнер, Джонатан Алън и Марси Рийс - са ПРИЯТЕЛСКИ съвети, имащи за цел не да ни навредят, а да ни помогнат.

  Само дето вие, от червената бригада, подскачате първосигнално и ги обвинявате, че искат да ни колонизират, да ни обезличат, да зачеркнат "славната" ни 1300 годишна история.

  Какво сме ПОСТИГНАЛИ за 1300 години, дето можем да се гордеем с него СЕГА, можеш ли да ми кажеш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Няма да го изпуснем.Бойко каза,че ще уреди нещата,щото другите не могат да ги уредят.До края на седмицата ще се съгласят толкова колкото е нужно за конституционните промени.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  [quote#13:"Мондиана"]В нашата и във вашата страна колко могат да го направят?[/quote]

  Хващам се на бас, че една немалка част от пишещите тук могат да го проследят поне 3 поколения назад:
  1. Прадедо - АБПФК, крал кожухчета от германските военни складове;
  2. Дедо - полковник от милицията, издавал разрешителни за екскурзия до Охрид и бележки за следване на "неблагонадеждни";
  3. Тейко - "честен частник", източил и приватизирал някое ДСО и основал фирма със странно звучащо английско име с български букви;
  4. Потомък - член на Че Гевара и Младежкото движение в БСП, пишещ едно и също в няколко форума: за Путин, който "вдигнал Русия на крака", и за омразното ГМО, от което децата ни ще светят в тъмното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на brown_bear
  brown_bear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мондиана":

  Особено афроамериканците,нали?

 21. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Дотука, с БГ суверинитета !

 22. 22 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  обикновено интервю ,
  класическа дипломатическа риторика..нищо съществено а и няма как да бъде иначе

  Истината не е в устата на говорещия
  а в учите на чуващия (пардон , на слушащия)

  в БГ 5 % Чуват , останалите просто ги вее вятъра

 23. 23 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "След наследи"... ох горката редакция. Време е да се наемат журналисти, навършили 25 години и с повече от 4 по БЕЛ.

 24. 24 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 897 Неутрално

  С интерес очаквам да видя името на новият посланик на САЩ в България!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  американците като демократична дьржава
  защо не са 1 млрд и нещо както индия и китаи

 27. 27 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#3] от "brown_bear":


  [quote#18:"brown_bear"]Ти вече си колонизиран! Ти си вече една проста слуга, ефтин бачкатор,роб на запада! [/quote]

  А ти, с този аватар и с това поведение, да не би да си гръцки популист и екстремист?

  Що не си идеш отдето си дошъл и да оставиш САЩ и България намира?

 28. 28 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#25:"Je Suis NSA!"]Като напишеш половината изречение на чужд език, по-умен ли се чувстваш? [/quote]

  добро попадение..

  http://binar.bg/32569/10-nachina-da-skriesh-che-si-prost/

  всяка прилика с действ лица и събития...дали е случайна , как мислиш ??

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "- Вярно е, че за инвеститорите силата на върховенството на закона е много важна. И не само за чуждестранните инвеститори, но и за българските, защото те имат нужда от предвидимост.”

  Баба Рийс да ходи да повтаря тези глупости на инвестиралите в Гърция! Още повече Американците нямат никакъв проблем да инввестират в страни където крепят марионетни диктаторски режими(напр. в Близкия Изток)!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#26:"dearblue"]американците като демократична дьржава
  защо не са 1 млрд и нещо както индия и китаи[/quote]

  Би ли казал защо трябва да са 1 млрд.? Какъв е недостатъка да са 320 млн.?

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#29] от "2.50":

  абе вие от първо главно на дс
  не научихте ли някои други
  идеологеми освен тези с режимите.
  останали сте си в нафталина на края на 70те
  години. повтаряте едни и същи неща,
  които вече не се разпознават. тоест живеете
  в миналото.

 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#30] от "Never surrender":
  щото не могат да отглеждат деца до зрели индивиди които да отстояват свободата по света и в сащ

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#31:"mihail_p"]абе вие от първо главно на дс
  не научихте ли някои други
  идеологеми освен тези с режимите.[/quote]

  Всеки който не се е навел в правилната посока е от Първо Главно? За разлика от вас, видимо не съм запознат със структурата на ДС! Като говорите за идеологеми, вижте само каква свобода и демокрация наложиха с малоумията си Щатите в близкия изток... Тези дето на талази се опитват нелегално да пресекат турската граница, нямат ли нищо общо с политиката на тази г-жа?

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Цялото интервю е безсмислено.Какво става, дето щяха да дадат ефтин газ отСАЩ или всичко е било една голяма уйдурма,колкото да замажат очите на бедния народ.Защо нищо не се говори за американските централи разбойници тук,а казва в средата на интрвюто ''България трябва да се съгласи''за еди какво си.Това ми мяза на ултиматум в някои посоки на американската политика тук у нас.

 35. 35 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Абстрахирайки се от меродавния, имперски тон, всичко което е казала е истина.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 36. 36 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  от глобалното затопляне ще доидат проблемите на америка и света след като се разтопят полярните шапки на двата полюса и се активират разломите и вулканите поради използването на петрола като гориво произвеждащо парникови газове
  сащ имат разрешение на вьпроса като използват ватерфуелселл добиваики водород и кислород от водата изобретена от стенли маиер в сащ и не отделящ парникови газове

 37. 37 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  водната пара която се образува след ватерфуелселл се охлажда от космоса и водната пара пада отново като дьждове и снегове в зависимост от сезона и може би ще вьзстанови отьнялия лед на полюсите
  и ще доведе до охлаждане на климата на земята и решаване на проблема със засушаването

 38. 38 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ватерфуелселл ще реши и проблема с питеината вода по света когато ги използват за получаването на дестилирана вода

 39. 39 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това дето го казва за съдебната реформа, сигурно и го е подсказал Президентът!

 40. 40 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#14] от "Never surrender":

  1. И тогава се разказваха вицове за бай Тошо и даже много по-смешни от сегашните!!! Той даже си ги колекционираше!
  2. Сега можеш да си стегнеш куфара и да отпрашиш, но нямаш пари , а тогава си имаш пари ,но не можеш да отпрашиш! Къде са плюсовете и минусите всеки сам може да си прецени!
  3. Едните не са по-Убави от другите, но е факт ,че сега сме много по-зле като държава и нация!

 41. 41 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Железна логика, ръкоплескания. Една държава щом е богата трябва да ни казва какво да правим и ще станем и ние богати. Като се подразбира че всички богати държави по братски са се загрижили за добруването и просперитета на бедните държави и са си поставили за цел бедните държави да им вземат пазарите, производството и суровините и да разположат войски на тяхна територия за да ги охраняват.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3563 Любопитно

  [quote#2:"deribeev"]може да ползват тяхната подлост , но не ги назначават в посолство .[/quote]
  Ти от подлостта на руското посолство ли се възползваш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "SSmart": Разликата между някогашния съветски посланик и сегашния американски е съществуването на този форум. Ако беше изказал мнение тогава, те очакваха много сериозни неприятности (като Белене, например).

 44. 44 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#40] от "SSmart": Съвсем ясно е кой е "по-зле" сега. Тези, дето ги хранеха от Рила и УБО доставяше консумативи. Макар че и сега те са с максимални пенсии, пък и заработват дращейки по форумите колко е било хубаво и колко е зле сега.
  Зле е само за мързеливите и глупавите и за пенсионерите, дето няколко пъти окрадохте с любимата си Партия.

 45. 45 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#29] от "2.50": Мисленето не се различава от това на арабите: ако САЩ и Израел не съществуваха на земята щеше да е рай.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  Агромная

  СССР се разпадна и сега савецкия пасоль е нелегитимен.

  До коментар [#10] от "SSmart":

  Каква е разликата между съветския посланик от едно време и американския сега?

 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#45] от "Velichka Draganska":

  Нищо подобно!
  Нямам против щатите да сведат съществуванието си до степен да не си навират гагата в живота на другите! И нещо, което вероятно ви е трудно да разберете, но без тях държавата Израел щеше да просъществува не повече от година....

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  християните в свободния свят не са плодовити и се води воина на ембрионално ниво с аборти и хапчета анти бебе а като пораснат децата са атакувани от наркомании и алкохолизьм
  християнството иска да има здрави плодове за разпространение на божието слово
  ис уса христианс
  is usa christian

 49. 49 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Посланик Рийс, ако не друго, е по-умерена и дискретна в поведението и изказванията си, за разлика от Уорлик, който нямаше нито такт, нито мярка в приказките си.Но и тя не познава истинските проблеми в правоохранителната система.Не в законовата уредба и в съда е проблема , а в слабата професионална подготовка и системните дефицити в прокуратурата и изключително слабата подготовка, кадрово и техническо обезпечение в следствието.Сегашния дебат за т.н. "съдебна реформа", стана толкова банален и некомпетентен, че загуби смисъла си. Нищо няма да се случи-в това съм повече от сигурен. На г-жа Рийс бих препоръчал да погледне и правораздавателната с-ма в САЩ, чийто проблеми не са по-малки. И да знае, че ако не в друго в премахването на смъртната присъда сме 30 години пред тях.В 32 щата има смъртна присъда , над 3000 хиляди са осъдените, които чакат изпълнение( 2013 г са изпълнени 40 присъди), а до преди 10 години мярката се прилагаше и за малолетни. При 4,4% от световното население, в САЩ са 23% от затворниците( 2,3 МИЛИОНА ДУШИ или 723 на 100 000 население). Голяма част от тях в много строги и сурови( да не кажа нечовешки от гледна точка на европейските правни стандарти) условия.

 50. 50 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 41 Неутрално

  "Не бива да изпускате момента за съдебната реформа"

  Оф, Марси, добре че си ти да ни го кажеш.

  "Когато си член на НАТО...всички страни-членки имат полза от ангажимента на всички останали – един за всички, и всички за един. България също има полза."

  Ъхъ, колкото васалът - от феодал.

  "Всъщност никой не говори за постоянно разполагане на техника."

  Всъщност постоянните учения (над 150) говорят точно за това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK