Радан Кънев: Разликата между нас и ГЕРБ е, че те не подкрепяха реформа на прокуратурата

Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Радан КъневПо горещата тема с постигнатия "исторически компромис" за промените в конституцията публикуваме интервюто на Радан Кънев пред "Нова телевизия" от петък (24 юли) - направено часове след обявеното споразумение и малко преди макар и с трудности да бъдат събрани 180 подписа за новия проект за поправки.


В него лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок, който в четвъртък води преговори на две срещи с лидера на ДПС Лютви Местан, коментира подробно постигнатата сделка, негативите й и какво следва. Разговорът е с незначителни съкращения, в него Кънев обяви, че заминава и на триседмично работно посещение в САЩ.


Компромис, отстъпка, сделка, падение, кое?
Заглавието ли цитирате? Защото не съм… честно казано...


Не само...


- Не съм имал време да чета много. Когато говорим за конституционно мнозинство, то очевидно, че е компромис. Това дори не може да бъде новина. Въпросът е нещо друго и то е, че според шаблона, напълно верен шаблон, на политиката е и възможното. През последните два дни Реформаторският блок в една тема го направи изкуство на възможното. Никакъв шанс нямаше да мине при това мнозинство, в този парламент, пълният вариант на преустройство на ВСС.


Защо?


- С правомощията в колегиите и с разпределението в колегиите, оригиналното, както бяха внесени в първоначалния… не. 


С изслушването на прокуратурата, с явното гласуване...


- Казвам, реформата на ВСС в своята цялост, без никакви отстъпки, през това мнозинство, в това Народно събрание не можеше да мине. 


Това, защото нямате доверие на ГЕРБ? Защото не застанаха твърдо зад гърба ви или просто защото сте малко като съвкупност?


Във вторник… аз разказвам дните, както бяха, защото хората трябва да знаят информацията и да можем набързо да кажем какво се случи. Във вторник беше срещата ни с г-н Борисов и г-н Местан. Тогава възможният компромис, около който имаше много по-голямо мнозинство и г-н Борисов каза: "Каквото се съгласите, това се съгласите", т.е. и ГЕРБ можеха да бъдат в това мнозинство, беше предвидено ВСС да не се реформира изобщо. Тоест да се преобърне съотношението в колегиите и всички правомощия да са в пленума, а не в колегиите. 


Тоест същото да остане де факто...


- Тоест нещата да останат същите. Ние затова тогава реагирахме много рязко, ако си спомняте, и през медиите много категорично. В сряда вече това нещо изглеждаше като правата да са в пленума, но съотношението в колегиите да се промени така, че в прокурорската колегия прокурорите да имат мнозинство, в съдийската да има паритет. Обратното на всякаква логика. В четвъртък следобед вече нещата изглеждаха точно както са в първоначалния законопроект. При положение че една-единствена парламентарна група отстояваше, при положение че за другата (бел. ред. - предложенията на ДПС) - в сряда се бяха събрали достатъчно партии, които да формират конституционно мнозинство. 


Защо ГЕРБ ви изостави? Или никога не сте вървели в една крачка по темата?


- Нямаме еднаква настойчивост по тази тема.


Защо?


- Нашата предизборна програма...


Те са най-голямата партия...


- Това, което се прие, като пълна реформа на ВСС, пълна промяна на управлението на българската съдебна власт, защото това е…


Още не сме чули какво казва Конституционният съд.


Е, не! Вижте, Конституционният съд си е Конституционен съд. Ние там нито влияем, нито можем да предвиждаме, нито можем да избегнем. 


Да, но в крайна сметка усилието ви е нещо да стане де факто на терена на практиката.


- Конституционният съд проверява всеки закон, когато някой иска да бъде проверен. Естествено, че ще провери и този. Въпросът е, че разделяне на ВСС има само в една предизборна програма. Осем партии има в парламента, а разделяне на баланса в прокурорската колегия има само в една предизборна програма. През целият този път това е борба на Реформаторския блок, за която ние убеждаваме все повече и повече колеги. Когато съставихме правителството, убедихме ГЕРБ и Патриотичния фронт. В момента сме убедили ДПС, нещо невъзможно в този парламент. В последните две години българската политика се върти около острия сблъсък между реформаторите и ДПС.  


Говорите за разделението на ВСС. 


- Ние сме по всеки въпрос най-остро сблъскващите се политически партии. Около нашия конфликт се върти животът на това Народно събрание. И ние успяхме да постигнем съгласие с тях. Защото предвид тотално безотговорната позиция на БСП няма конституционно мнозинство без ДПС в този парламент. Просто не съществува.


Ние постигнахме конституционно мнозинство с ДПС, което по най-важния въпрос, далеч най-важния по съдебната реформа – управлението на ВСС, истинската здрава основа, по която може да се тръгне. Защото това е начало. Нека да не се лъжем. Това е начало…


...Компромисът с най-острия ни политически опонент – и днес, и утре ще бъде най-острият ни политически опонент - беше постигнат върху твърдата форма на нашата предизборна програма. 23-ма души, като искам да подчертая – освен че много партии в този парламент никога не са искали това нещо да се случи, дори са противници на съдебната реформа, както многократно казах, във всяка парламентарна група и във всяка политическа сила България има и противници на съдебната реформа. Така че дори и при нас имаше хора, които всъщност дърпат каруцата назад. Толкова….


При вас – имате предвид в Реформаторския блок?


- Да, разбира се.


Кои са тези хора?


- Аз дори не мога да съм сигурен, аз наблюдавам публични позиции. Но фактът е, че промяната на правосъдието е промяна на една система на корупция, навлязла толкова дълбоко, че светци и чисти политически сили няма. Аз нямам това самочувствие и за нас.


Реформаторският блок има и купени хора? Това ли казвате? 


- Не!


Такива, които си променят личната позиция?


- Не! 


Не?


- Не мога да кажа такова нещо.


Вижте обаче тази графика. Тя е от "Капитал Daily". Конституционна реформа, показва шестте момента, които трябваше според първоначалния вариант отгоре да бъдат променяни. Едни три хикса обаче сложени върху изключително знакови моменти, които няма да бъдат приети. Не се съгласихте вчера… не, не се съгласихте, а не се съгласиха от ДПС да бъдат приети. Например явното гласуване при ВСС.

Радан Кънев: Разликата между нас и ГЕРБ е, че те не подкрепяха реформа на прокуратурата

© Капитал Daily


- Това е важният въпрос. Това е тежката отстъпка. Държа да припомня, че тя беше направена много отдавна. От цяла седмица изобщо не се коментира явното гласуване. Там позицията на ДПС, на АБВ, като включим това, че ГЕРБ никога не са го защитавали явното гласуване открито, така да влезе в битка за него, на практика от първия момент, в който преговаряме за мнозинство – конституционно, е пределно ясно, че явното гласуване няма да мине през този парламент. С огромно съжаление го казвам, но не забравяйте, че този парламент е, общо взето, доминиран от партии на статуквото.


Ние с ГЕРБ, с всичките спорове, противоречия, което сме имали и ще имаме, с цялата разлика в темпото, в което искаме примерно тази реформа да се случи, все пак се движим като едно цяло в тези преговори. В различни моменти различна политическа сила е водеща и ние с ГЕРБ заедно имаме 107 от 240 гласа. Нали си даваме сметка за това нещо?


Разлика е ясна, обаче...


- Видяхте по отношение на явното гласуване каква съпротива имаше и като няма 160 гласа, нека да гледаме в крайна сметка и математиката, като няма 160 гласа – няма 160 гласа! Не искам да ….


Защо Бойко Борисов не беше настоятелен по време на разговорите с ДПС за явното гласуване? То той периферен, на някой може да му се струва…


- Не, не, този не е. Виждам, понеже гледате инфографиката, не искам да влизаме на темата кой внася законопроекта. Изобщо не ми пука кой го внася. Важен е резултатът. Не искам да влизаме в темата….


Това, което показах, беше нежеланието на събралите се вчера... например пред Народното събрание.


- Това отчитане [на прокуратурата], което бяхме предвидили, беше смокинов лист. Имаше предварително отново яснота, че в настоящия парламент сили за конституционна реформа на прокуратурата няма. Това е официална разлика между нас и ГЕРБ. Значи, по тази тема ние сме 23-ма, ние не сме 107. 23-ма конституция променят само в революционна обстановка, с картечници, а не с парламентарни средства.


Така че вчера въпросът седеше така – пълна реформа във ВСС, това, което пак казвам, беше невъзможно да се постигне! И всички знаеха, че е невъзможно! Всичките ви колеги в парламента ми се смееха какво ходя още да преговарям? И аз всеки път им казвах – ще стане, ще стане, 180 гласа ще съберем. На другото блюдо на везната –на едното е пълната реформа на ВСС, на другото е явното гласуване. Вярвайте ми, че и двете са изключително важни. Двете, заедно беше невъзможно да минат. Нови избори или правим едното. Много сериозно се консултирахме със всички колеги – с Христо Иванов. Ако успеем да се преборим за истинска промяна на ВСС, това достатъчно начало ли е? 


Предпочетохте големия компромис за явното гласуване, за да няма нови избори. И тук веднага изниква репликата на вашите опоненти – сега са хванали кокала, на едни следващи избори може и да не влязат в парламента...


- Не, за да няма нови избори. Ние, ако бяхме хвърлили кърпата драматично. Да кажем – или всичко, или нищо. Все едно държим мнозинството в парламента, ако с това си тръгваме, ние днес щяхме да тръгнем на нови избори с 15-18% популярност.

Радан Кънев в кулоарите на парламента

© Анелия Николова

Радан Кънев в кулоарите на парламента


Мислите ли?


- Само че, като вземем 15-18% и 45 народни представители, ще променим ли ВСС 45 народни представители? Не! Ние сме там за един конкретен резултат. И ние, ако всичко мине и никой не се изметне, ще постигнем в най-радикална форма, най-важната задача на предизборната си програма…


Кой би могъл да се изметне?


- Едно към едно това, което сме обещали. Вчера Христо [Иванов] каза, "ако постигнеш и двете неща, никакво колебание по въпроса дали приемаме или не приемаме другия компромис. Защото с 20 души, които го искат наистина, в парламента да получим 180 гласа – това е наистина много голяма победа. Не за нас. Ние ще си претърпим щетите, виждате заглавията. Само че, хиляди пъти съм казвал – в политиката си, за да търпиш щети в името на резултата. Всеки българин, който иска съдебна реформа, ще получи най-устойчивата основа на тази реформа. С конституция, дадена възможност съдебната и прокурорската колегия да се чистят и да се борят с гнилочта вътре в тях, защото за това става дума в тази промяна. Нещо изумително важно.


Обиден ли сте на Бойко Борисов за неговите реплики, че не сте го информирали какво точно е направено? Че едва ли не е разбрал от Михаил Миков как дотук нищо не е направено и той малко излизал в неудобна позиция по време на срещите. Че едва ли не той е започнал разговора с партньорите и с опозиционните партии в парламента. Включително имаше и сериозни критики към Реформаторския блок, не са си свършили работата. 


- Аз, г-н Борисов ако е обидил някого, то това е най-вероятно г-жа Цачева, която е първият вносител на този законопроект по списък. И останалите 83-ма…


За вас беше, не беше за нея. 


- Ами, вижте, вносители сме всички. Така че аз се надявам, че г-жа Цачева не се е обидила. Тя е дама и председател на парламента, лошо е да я обиждаме. Аз не съм в това Народно събрание, за да се обиждам и да се цупя, и дори да коментирам подобни неща. Ако отиваш на преговори, отиваш подготвен. Ако не си подготвен, не отиваш. И както виждате, вчера и онзи ден, когато подготвеният човек отиде - и отиде при верния човек, накрая имаше резултат. Така че много ми се иска да гледаме резултат…


Имате предвид срещата Местан – Радан Кънев ли?


- Вие за нея се сетихте. 


Да потвърдим, за нея ли говорим?


- Да. Нямаше вариант в този парламент да се промени конституцията. Пак казвам – при безогледно глупавото поведение на БСП, които изтърваха своя исторически шанс да станат някой в българската политика и продължиха по пързалката, където седнаха с гласовете си за Пеевски…


Попитахте ли г-н Местан…?


- В този парламент вариантът да има конституционно мнозинство минава през преговори между най-тежките политически противници в парламента – Реформаторски блок и ДПС. Затова го нарекох исторически компромис, защото следващия път, когато ние с тях седнем на една маса с тях да преговаряме, няма да е близо. 


Попитахте ли г-н Местан "какъв е проблемът ви с явното гласуване"? Защо най-важните хора в съдебната система, онези които кадруват и от чието решение зависи изключително много, да не застават с лицата, имената и решенията си публично?


- Знаете ли кое е най-лошото? Защото явното гласуване нямаше да мине и в предишния закон, това беше напълно ясно. Лошо е, че искат да отпадне от сегашния точно, за да избягат от този публичен дебат, колегите! Те нямат отговор защо не го искат. Искат то да не се дебатира в зала. Защото в противен случай само ние щяхме да гласуваме за него, но щеше да има дебат.


Вчера Цветан Цветанов каза, че е ЗА публичното гласуване, явно. 


- Да, да! Ние сме заедно вносители, ние можем да гласуваме различно. Затова големият успех сега е, че ще има вносители, достатъчен брой, за да е ясно, че тези текстове ще минат. Това ни беше грешката между другото. Голямата тактическа грешка – да внесем 130 подписа. Както правителството преговаряхме 45 дни. Но влязохме в парламента и Борисов взе мандата, когато имахме правителство и за един ден свършихме работата. Така и тук трябваше да преговаряме тогава, до 160 подписа, а не айде джаста–праста, Борисов, Бъчварова, Христо Иванов обявяват конституционна промяна и ни я пращат в парламента. Трябваше да седнем в парламента и както в последните дни преговаряхме в екстремни условия, много по-спокойно да преговаряме до 160 подписа и да ги внесем, както сега ще направим с минимум 160…


Кадри на живо гледаме от Народното събрание, ако може на оператора да му се каже отново да покажем плаката на протестиращи. Не тези, които протестират срещу вас, а тези, които по-скоро ви симпатизират, от "Протестна мрежа". Плаката, ако можем да го прочетем. Ако не, да не губим време. Не мога да го възпроизведа, защото ви слушах. Нещо лошо пишеше. Ето го….


Радан Кънев: "Осрахте се" с извинение към зрителите. Вижте, аз затова казах – резултатът в политиката се плаща с тежка цена от политиците. А и нашата работа е да си плащаме цената. На разочарованите хора, на тези, които ще загубят доверие, но да нараства доверието…Между другото виждате ли как нараства доверието в това Народно събрание? Всеки един го атакуват. В едни медии пишеше Местан предаде своите. И видяхте вчера, беше доста интересно. И какво ли мисли сега Делян Пеевски?


А какво ли мисли сега Делян Пеевски според вас?


- О, не знам! Всеки, който прави компромис в името на резултата, понася определени жертви. И това е функцията на политиката, особено в осемпартийни парламенти. Всяко решение в този парламент е плод на трудни преговори, само че българските граждани виждат, че се водят трудни преговори, че се ядат горчиви хапове в името на резултата. 


Сделка – тази думичка харесва ли ви? Това ли е думичката за това, което постигнахте вчера, освен компромис, за което се съгласяват? Реформаторите, ДПС сключиха сделка за съдебната реформа. 


- Аз неведнъж през изминалите седмици казах, че сделка в развитите демокрации е добра дума. Политическа сделка се използва непрекъснато и така се наричат важните политически компромиси. Българската демократична система е доста по-незряла и при нас, всеки път най-естественото нещо, т.е. сделката в името на мнозинството се приема, като предателство. Знаете ли, ние сме все още продукт на учебниците по история, в които болшевиките бяха добрите. В света, освен в нашия окаян соцлагер и в някои страни от Централна Европа, нещата са били доста по-умерени, няма учебници, в които болшевиките са добрите. Така че хората са научени, че да търсиш съгласие и мир е добро. Да разстрелваш противниците си по улицата, докато наложиш своето, е лошо. В нашите учебници пишеше друго. Имаме вътре в себе си най-читавите хора. Дори аз и вие знаем много добре, двамата – имаме едни болшевишки пориви, когато ни се иска изведнъж да запалим този парламент и да се приключи. Само че, когато е направено това нещо, резултатът е бил много лош.


Не постъпиха ли много хитро ДПС, когато приеха, направиха компромис, факт – наред с вашия голям компромис обаче всички тези взаимни компромиси, този план В отива в Конституционния съд, а Конституционният съд все пак е в този състав, който реши Делян Пеевски, въпреки че беше шеф на ДАНС само за няколко дни, отново да стане депутат. Нещо, което юристи казаха, че е абсолютно правно нерегламентирано.


- Конституционният съд е Конституционен съд. Той има право да се произнася по всеки законопроект, включително по конституционния законопроект, стига да бъде надлежно сезиран, съответните хора, включително всеки депутат в българския парламент, имат право да го сезират. Така че това е все едно да сключим какъвто и да било договор и да кажем – той може да отиде в съда. Да, всеки договор може да отиде в съда. Ние се надяваме, че сме направили, в случая едно вярно решение. Ако Конституционният съд, не дай боже, се произнесе негативно, ние трябва да сядаме и пак без революционен патос, с много сериозни преговори, да мислим кога ще е следващото Велико народно събрание, защото аман вече от решения, които трябва да ги взима Велико народно събрание. Толкова много се събраха, че явно някой ден ще трябва и то да се събере. 


Какви са сроковете?


- Тъй като не сме говорили прецизно за срокове вчера, аз мисля, че 180 души през ваканцията на извънредно заседание не можем да ги съберем. Ще се окаже, че са някъде по чужбина повечето колеги. Логичното е първите дни на септември, които са вече работни дни, да гласуваме на първо четене, ако се съберат 180 гласа, което ще е много голям успех, ние може до средата на септември да приключим с тази промяна в конституцията и да преминаваме към местни избори с една наистина поставена основа на реформа. Пак повтарям, за да не очакват хората, че безобразията в България ще свършат на 15 септември.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Требе да признаем - Кънев е най-великия реформатор раждал се по нашите земи.
  Поведе 20 и победи 220 депутати, с което съдебната реформа се претвори от мечта в реалност

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  ГЕРБ и ДПС "държат" прокуратурата и назначават Цацаров.

  БОСТАН не дава да се закача прокуратурата

 6. 6 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Копеле,велик си,гуем си!Наесен Дпс ще вее байрака,а ти ще подсмърчаш отстрани и ще си викаш:Къде ми беше акъла?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 473 Неутрално

  С кой акъл си изтегляш собствения законопроект и подкрепяш орязан такъв на ''опозицията''? Идиот ли си?Или..отдавна се досетихме,не ни смятай за идиоти от момчилградските села.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2035 Весело

  прокуратурата държи герб на каишка ,КОЙ гербер смей да лай срещу нея

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Отново ще напиша, че уважавам Радан Кънев.

 10. 10 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко мили думи за Делян П.! Май наистина проституцията е по-почтено занимание от политиката.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Добре отговаря Радан, но вижте въпросите.
  До един са насочени за разцепване на коалицията.
  И си задавам простия въпрос, ако журналистите и медиите, които се правят на големи радетели на прозрачността успеят в това си намерение, кой ще спечели от това? Отговорете си и ще видите как стърчи носа на задкулисието.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3807 Весело

  "А какво ли мисли сега Делян Пеевски, поред вас?"

  Той също подкрепи реформата. Както и бат Сали...

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#0:"статия"]- Това е важният въпрос. Това е тежката отстъпка. Държа да припомня, че тя беше направена много отдавна. От цяла седмица изобщо не се коментира явното гласуване. Там позицията на ДПС, на АБВ, като включим това, че ГЕРБ никога не са го защитавали явното гласуване открито, така да влезе в битка за него, на практика от първия момент, в който преговаряме за мнозинство – конституционно, е пределно ясно, че явното гласуване няма да мине през този парламент. С огромно съжаление го казвам, но не забравяйте, че този парламент е, общо взето доминиран от партии на статуквото.[/quote]
  На изборите се дава сила за промени,после идват само кухи претенции.И дори от улицата не можем да променим,това,което сме пропуснали пред урните.

 14. 14 Профил на merch0
  merch0
  Рейтинг: 237 Весело

  "...води преговори на две срещи с лидера на БСП Лютви Местан "
  не, че нямат връзка, ама все пак или сменете БСП или лидера

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#4] от "comtec":


  [quote#4:"comtec"]Не разбрах - с каква цел се публикува интервю отпреди 4 дни?[/quote]
  Всичко което води до раздори и евентуален разпад на коалицията, без значение старо-ново, влиза в употреба.

 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Нямаме куптура и навик на преговаряне. Не признаваме чуждо мнение. Факт!
  Но в едно пъстро НС, друг избор освен взаимноизгодно (компромисно) споразумение няма.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Кънев, що тогава не оттеглихте подкрепата за този кабинет бре? Що следите още там?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 19. 19 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  Те са част от тази мафия, нема какво да ми внушават. Да не съм сляп.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 20. 20 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#1:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Требе да признаем - Кънев е най-великия реформатор раждал се по нашите земи.[/quote]
  Което е истина си е истина, независимо, че се изговаря от виден червенушко!
  +++++++++++++

 21. 21 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#2:"Реформиран Соросоид"]Радан е пич, мегавипедропишковец и истински демократ-реформатор! Възхищавам му се![/quote]
  Което е истина си е истина, независимо, че се изговаря от виден червенушко!
  +++++++++++++

 22. 22 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#5:"stenli1"]БОСТАН не дава да се закача прокуратурата[/quote]
  Както клекнаха за съда, ще клекнат и за пуркуртурата.

 23. 23 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#6:"hmc12310991"]Копеле,велик си,гуем си![/quote]
  Което е истина си е истина, независимо, че се изговаря от виден червенушко с инвентарен номер за ник!
  +++++++++++++

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  "Около нашия конфликт се върти животът на това Народно събрание. И ние успяхме да постигнем съгласие с тях. Защото предвид тотално безотговорната позиция на БСП няма конституционно мнозинство без ДПС в този парламент. Просто не съществува.”

  Kaкво излиза, както и да въртим се връщаме на думите на Местан, че “ДПС е незаобиколим партньор”! Дай боже с поне с последните си действия, комунистите да се дозакопаят! Така, поне ще консумират истинската файда от целувката на Орлов мост!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#17] от "oporna_to4ka":

  Разочаровани? Не. Кънев постигна максимума от това, което можеше да се постигне. Разочаровани (макар да не е точната дума) сме от поведението на Герб, което не застана зад законопроекта и даде сила на ДПС.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#4:"comtec"]Не разбрах - с каква цел се публикува интервю отпреди 4 дни?[/quote]

  С пропагандна.

  Hamster
 27. 27 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Голямата грешка на РБ е, че допуснаха изискването на ДПС да се направи запитване към КС след първото гласуване на поправките в Конституцията.

  1. Първо, това е неконституционно. КС не е горна камара на парламента, за да се иска мнението му в процеса на законодателство.
  Едва след приемането на поправките КС може да бъде сезиран.
  2. Влиза се в схемата на ДПС. Ако КС направи мътни тълкувания с много двусмислици ( както може да се очаква), това може да даде козове на ДПС да се оттеглят от "споразумението" с оправданието, че КС е изказал "накакви сериозни притеснения за конституционност". Иначе ако ДПС се бяха съгласили на поправките без условието за питане на КС, при евентуално "измятане" по време на гласуването те за пореден път ще се докажат като ненадежден, нелоялен политически субект. И това още повече ще ги капсулира.

  Но станалото-станало.
  От тук насетне това, което Радан Кънев и Хр.Иванов трябва да се опитат да направят, е след евентуалното приемане на първо гласуване на поправките на Конституцията, преди второто гласуване да внесат допълнителни текстове, които да имат шанс да бъдат приети. И чрез граждански натиск ГЕРБ и ДПС да бъдат принудени на отстъпят и да се съгласят на редакция навнесените и гласувани на първо четене предложения.
  1.Например да се прибави текст преди второто гласуване, че "тримата големи" се отчитат периодично пред общия пленум на ВСС под формата на "съдебен контрол", по подобие на парламентарния контрол над парламента.
  2. Да се разшири малко кръга на институциите, които могат да сезират КС. Към ВАС да се прибави и "всеки 5 членове на ВСС" да могат да сезират КС по законността на избора на висши магистрати на ръководни постове.

  Според мен само тези допълнителни поправки имат шанс да минат, защото срещу тях трудно би се намерили издържани аргументи.
  И тогава РБ ще могат да претендират, че не са направили "пълен компромис", а са успяли да наложат по-радикален вариант спрямо предложенията на ДПС.

 28. 28 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Раданови оправдания !

  Усети се в 12 без 5 и ся се 4уди защо Местан го прекара.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#28] от "lottalove":

  Оправдания за какво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 579 Неутрално

  както винаги - РАЗГРОМЯВАЩА, КАТЕГОРИЧНА И НЕОСПОРИМА ПОБЕДА ЗА РБ

  смешно ли е, жалко ли е , ще се преброят на изборите

 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Твърде застъпено нарцистично високомерие. Слаб политик. Вярвам в добрите му намерения, но просто няма маята за този вид деликатна работа.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Бе засега има събрани 180 подписа които не са реформа.

 33. 33 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Друго, което могат да направят от РБ между първото и второ гласуване на конституционните поправки, е да внесат текст за избор на Главен съдебен инспектор. По сегашната система той се избира от парламента с 2/3 мнозинство. Обаче се видя, че над година и половина не можаха да формират това мнозинство, за да изберат нов Гл. инспектор. Редно е да се добави, че при невъзможност от парламента да избере ( например след след две процедури) Гл. съдебен инспектор, той се назначава от президента. Така хем се допълват правомощията на държавния глава, хем той влиза в ролята си на арбитър, когато политическите сили не могат да решат даден проблем.

 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  "23-ма конституция променят само в революционна обстановка, с картечници, а не с парламентарни средства."

  Поне става ясно кой за каква реформа е в този парламент.
  И ГЕРБ се изявавят повече или по-малко като партия на статуквото. За другите партии е ясно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9118 Неутрално

  Малко журналисти вникнаха достатъчно в проблема,за да коментират и задават адекватни въпроси.А на някой може би така им беше наредено.Но много хора следиха с интерес всичко,което се случваше.Виждахме и отчаянието ,и неудовлетвореността ,и безсилието,че не можеш да направиш това,което си обещал и което е нужно.И е учудващо,че има отново хора,които да казват на черното бяло.Че едва ли не РБ е можел,но е отстъпил пред ДПС.Не,не можеше.Всичко,което беше възможно е направено.Но докато не станат промените факт,всъщност,нищо не е направено.А Борисов да си помисли следващия път,като премиер ли ще се държи или като...

 36. 36 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Защо "журналиста" прекъсва Радан Кънев на всяка дума?

 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  ГЕРБ не подкрепиха и промяната на прага за валидност на референдумите. Умишлено го оставиха така за да са те тези които да решават дали да се съобразят с резултатите от референдума или не. Нещо като партия-майка.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 38. 38 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кремена":

  Ти там ат Австрия недей да ндаваш акъл , кой го бива и кой не.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 39. 39 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 40. 40 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кремена":

  Кой е свършил повече? Мен пък Радан ме кефи, има си убеждения и си ги отстоява. И е прав, че по-добре някаква реформа, отколкото никаква.

 41. 41 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Безобразията няма да свършат на 15 септ., каза Радан. То тогава ще почне позитивната работа, ако мога така да се изразя. И все пак кога да очакваме някакъв положителен резултат, напролет, година, живот и здраве. Да не стане като френската революция, единствения келепир е "Марсилезата"...

 42. 42 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Безобразията няма да свършат на 15 септ., каза Радан. То тогава ще почне позитивната работа, ако мога така да се изразя. И все пак кога да очакваме някакъв положителен резултат, напролет, година, живот и здраве. Да не стане като френската революция, единствения келепир е "Марсилезата"...

 43. 43 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Щом в "коалицията" се дърпат обвиняват и карат, ще съм по-спокоен. Явноо не са се договорили за всеки да има по кокъл и кротко тихо да си покрадват имитирайки консенсус и управленческа толерантност. По ме е страх от коалиция както беше ДПС-БСП когато нещата ставаха винаги мирно, тихо, без упреци, защото като си налапал кокала не искаш да мътиш водата.

  [quote#39:"Tru Soulja"]ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО[/quote]
  И кой да сложим ? Някой който върви комплект с ДПС ли ? А не, мерси !

 44. 44 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 847 Гневно

  До онзи ден мислех, че Кънев още не се е усетил как е изигран ... но сега съм убеден, че човекът просто съзнателно се превърна в един от "политическия елит" ... хареса му. Едни витиевати приказки за компромиса в политиката ... едни "национално отговорни" потупвания по рамото на ДПС (абе, Радане, нали щяхте да разграждате мафиотския модел на тази партия ?!?!) ... и за награда - триседмично работно посещение в САЩ.
  ... Ха познайте ще излезе ли истината за далаверите със субсидираните цени в енергетиката (за американските Марици, пък, да не говорим). Дали във феодалните владения на ДПС ще влезе държавата ??? Патриотите също подвиха опашки по темата - никакви не се чуват ... Комисията за КТБ пък преписа вестникарските факти, закри случая - и всички доволни.
  ... Накратко - с реформите дотук !!! Да влезне следващия лаладжия ! ... Наивен "матр'ял" - бол.

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре де, защо сам се натиска да се излага?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК С ЯСНА ТВЪРДА ПОЗИЦИЯ ЗА РЕФОРМИ НАВСЯКЪДЕ
  ДОРИ БОКО ДЕТО ВСЕ ПОЗИРА КАТО ТВЪРД МЪ6КАР Е МЕК КАТО МОМА В СРАВНЕНИЕ С РАДАН ПО ПОЗИЦИИТЕ СИ ЗА ВСЯКО НЕ6ТО

 47. 47 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Разликата е огромна, те работят а вие приказвате празни приказки по студията и се хвалите с това

 48. 48 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#36] от "georgigv":
  За да не се излага с много думи, те за туй!

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  "Никакъв шанс нямаше да мине при това мнозинство, в този парламент, пълният вариант на преустройство на ВСС."

  Защо го приехте тогава? Че той и комунизмът си беше компромис. Компромис със съвестта.

 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  [quote#38:"Tru Soulja"]
  Ти там ат Австрия недей да ндаваш акъл , кой го бива и кой не.[/quote]
  Смешник. Споделям мнение, акъла си го пазя за моите си делнични битки. Ще съм доволна ако в България има повече политици с горещи сърца , но студен разум. Нямам нищо против и Кънев да е един от тях, но за сега не се справя добре. В едно отегчително дълго интервю, не прочетох много ясно изразени мисли, да не говорим за съществени. Това на което е наблегнал е ролята и то единствена на РБ за провеждане на съдебна реформа. Дори и да приема че е така/а то не е/ пак звучи доста инфантилно.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#50] и чисти ръце, нали?

  Леле.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Защо журналистите не започнат да задават на ББ и компания следните въпроси :
  След като внесохте първоначалния проект, защо после се изметнахте и подкрепихте този на ДПС ?
  Защо не застанахте на твърда позиция и поехте водеща роля в преговорите още в началото ?
  Защо се държахте безотговорно като фурнаджийски лопати, а после се опитахте да си припишете приемането на компромиса.
  Горното развитие има ли връзка със срещата на ББ с Местан ?
  Пеевски и ДПС държат ли в някаква зависимост ББ ?

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5273 Неутрално

  Късно е вече да се плаче Кънев!

  klimentm
 54. 54 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "jovanoty":

  Ако ви е останало малко акъл и инстинкт за самосъхранение трябва да идете в квартал Драгалевци да почукате на вратата на Иван Костов и да кажете:Г-н Костов простете ни , че бяхме толкова глупави, върнете се ,станете ни премиер.Така трябва да постъпите с тези аматьори дето сте ги избрали доникъде няма да стигнете.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 55. 55 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "jovanoty":

  Те сегашните си вървят комплект с ДПС , ако не знаеш , ония ден гласуваха закон за задължително изкупуване на енергия от оборски тор и някои хора бяха благоразумни и изчислиха , че това решение ще натовари НЕК с 127 милиона лева , сещаш ли се кой ще го плати това?Ще има да се чудите що сметките за ток са ви толкова високи , ама като ви е толкова акъла....

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 56. 56 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Защото предвид тотално безотговорната позиция на БСП няма конституционно мнозинство без ДПС в този парламент

  Позицията на БСП винаги през последните 25 години е била тотално безотговорна и насочена единствено към задържането на власт - на всяка цена.

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Да! Тежко е положението на кукловодите. не могат да извадят компромат срещу Радан Кънев. Виж, Бойко Борисов го държат в шах заради минали подвизи, на Иван Костов му пришиха наличието на влог в КТБ, обаче тук удариха на камък ... не можел да говори добре, да ама сякаш може

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#52] от "antonio_vivaldi":

  Защото не твърдата народна воля, а задкулисието е основният фактор в българската политика. Докато народът не удари по масата и не каже искаме здрав, независим, справедлив, работещ съд и честна добре работеща прокуратура - така ще се случва!
  По моето скромно мнение тази промяна в Конституцията се прави за да се удовлетвори донякъде Европейската Комисия и да се демонстрира напредък. Донякъде ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  При тези преговори, лъсна задникът на ГЕРБ. Не съм изненадан.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 60. 60 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Ситуацията е патова. Мафията в лицето на всички парламентарни партии без РБ, разбира се - всяка играеща своята игра в зависимост от пистата, която босовете й са отредили - направи тактическо отстъпление и не можа да блокира и убие изцяло съдебната реформа веднага, още в зародиш, колкото и да искаше, поради много сложната за нея вътрешна и международна, и най0вече в Европа, обстановка, и особено заради събуденото българско гражданство.
  Реформата дори не е и стартирала и големият успех за РБ, Радан Кънев, Христо Иванов и съмишлениците им, тоест нашите избраници е, че успяха засега да запазят социалния мир.
  Салата на мафията е в това, че контролира де факто цялата държава и всички власти и ресурси, в лъжите и манипулациите, в сделките на тъмно.
  Салата на РБ е в това, че огромната част от гражданството ги припозна като изразителни на интересите им и застана зад тях, както и ЕС и САЩ, макар и тромаво и недостатъчно решително все още, но тенденциите са абсолютно ясни.
  Войната тепърва предстот!

 61. 61 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#57] от "vxa15365434":

  "Да! Тежко е положението на кукловодите. не могат да извадят компромат срещу Радан Кънев."

  Те могат, винаги могат (спомни си партийната книжка на Софиянски), и сигурно ще опитат пак да го направят, но никой не им вярва и нема да хване декиш, тоест ще се самопрострелят - виж какро стана със зле скроеното активно мероприятие на Цацаров срещу Христо Иванов чрез анонимен сигнал на полуграмотния червен перач и ДС доносник Блъсков...Бяха необходими няколко дни за да лъсне цялата съшита с бели конци акция - след Костинброд, след дивашката атака на КТБ, чувалите уж изнесени КЕШ 200 милина и кредитни досиета за 3.5 милиарда, както излъгаха теи, след арестувнето на абсолютно невинни хора за убийство на абсолютно жив и здрае човек тези май накрая разбрах, че единственото, което првят с криминалните си зависимости е да увеличават криминалните си досиета и престъпления в тях, И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ, ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩИ С ВЛАСТ И СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ И С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ НАРОДА, ДЪРЖАВАТА И НАЦИОНАЛНАТ СИГУРНОСТ!

 62. 62 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Радане,тук колега правилно зададе важния въпрос:

  С какво прокуратурата държи ГЕРБ на толкова къса каишка.
  И доколото е ясно, че Доган и Пеевски колят и бесят в прокуратурата, особено чрез слугата си Цацаров, а Борисов (и Цветанов) са категорични лидери в ГЕРБ, то въпросът е И КАКВО ТОЧНО СВЪРЗВА ДОГАН (ПЕЕВСКИ) И ГОЦЕ ТОЛКОВА НЕРАЗРИВНО С БОРИСОВ?

  Майки предвид общите им червени ДС-КГБ кукловоди, отговорът вече е очеваден, мисля, но не е зле да го чуем и от представителите ни - кое свързва всичките тези в борбата им срещу промяна на статуковто и съдебната реформа и по-добро бъдеще на България и народа?

 63. 63 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tom Sawyer":

  Човекът 100 пъти казва, че иска резултат някакъв, а не да се тръшка. Ама трол чете ли?

 64. 64 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#31] от "Кремена":

  Рече и отсече меродавно.
  Боже, о, Всевиждащи, под ник "Кремена" ли пишеш ? Или сме имали СИП "Психология"?

 65. 65 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  [quote#64:"Джонджо"]
  Боже, о, Всевиждащи, под ник "Кремена" ли [/quote]Не знам дали съм всевиждаща, но загубих 30 мин. от времете си за да установя, че си от сектата костова и я караш под прикритие. Удобно, а може би просто навик от службата в известно управление с две букви?
  П.С Опцията за следене или отбягване ама хич не те касае. Само ти можеш да я използваш за другите. По презумпция ,нали?
  О.К няма да те "следя". Расзбрах каквото ми е нужно, няма нужда да ми реагираш.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK