Стефан Попов: ДПС е като числото Пи

Д-р Стефан Попов

© Велко Ангелов, Капитал

Д-р Стефан ПоповВ края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за коментар и оценка. Започваме с мнението на философа д-р Стефан Попов - изпълнителен директор на фондацията RiskMonitor.  


Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията?


- Това е значителна стъпка предвид факта, че от поне 15 години се говори за структурния проблем в съдебната власт. От друга страна - това е малка стъпка. Тя трябва да бъде последвана от други - не само законови, в закона за съдебната власт, но и конституционни. Надявам се да започне процес на продължителни конституционни промени. Дори бих искал да се надявам, че той ще трае години, пет или десет години.
Разбирам, че това е нереалистично, но се надявам така да стане. България има нужда не от нова конституция, както смятат някои, а от продължително, но дълбоко пренаписване на съществуващата.


Ще допринесе ли тази малка стъпка за реформиране на съдебната система и при какви условия?


- Разделянето на Висшия съдебен съвет е един минимум, но промени в съдебната власт, особено на конституционно равнище, не могат да се усетят утре или след месец. Те ще се усетят след години. Важно беше да започне от някъде. Това дава една малка надежда за бъдещ процес.


Първото, обаче, което ще се усети, е облекчение в самите юридически колегии, особено сред съдиите. По-голямата част от тях не можеха да търпят това смесване, което има сега в съдебния съвет.


Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис?


- Ако ме питате на каква цена ДПС подкрепя реформите, не знам.


Промените могат ли да създадат възможност в бъдеще прокуратурата да не бъде безконтролна?


- Не, те не засягат прокуратурата. Напротив, отделянето на управлението на прокуратура и следствие в самостоятелна камара може дори и да я затвори допълнително. Но в момента проблемът не е каква да бъде прокуратурата, а дали да има независим съд. Съдът не може да бъде независим, ако се управлява от общ орган заедно с прокурори и следователи. Сега засега сме дотук.


Механизъм за отчетност на прокуратурата бе едно от предложенията, които не се приеха. Това е въпрос на бъдеще.


Акциите на кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?


- Може би на Радан Кънев като "главен преговарящ". На Христо Иванов, разбира се, който показва, че ако си зареден с достатъчно воля в една разкисната и разсеяна среда, тази среда започва леко да се структурира около източника на воля. Това е принципна и много добра демонстрация и поука.


А на г-н Местан сред неговите етнически избиратели ще се гледа като на фатален фактор. Както става непрекъснато от 1992 година насам.

Делян Пеевски и лидерът на ДПС Лютви Местан (в гръб пред него) в пленарна зала

© Георги Кожухаров

Делян Пеевски и лидерът на ДПС Лютви Местан (в гръб пред него) в пленарна зала


Как разчитате гласуването за референдума?


- Аз съм против недобре промислени референдуми, какъвто смея да кажа е случаят. Това беше еуфория от протеста, но не беше добра идея. Остана смисленият въпрос за електронното гласуване. Останалите въпроси не са добри и президентът не трябваше да се ангажира с тях. Но поред:


Първият въпрос, за задължително гласуване е нещо, което ще ме накара лично никога да не гласувам дори да правя сутрешна разходка до съседното училище с урните и комисиите. Такова насилие на държавната власт над себе си няма да приема. Но то освен това е неизпълномо в масови мащаби, не може да бъде приложено, няма надежден правоприлагащ механизъм.


Вторият, просто питане дали да има мажоритарно избрани депутати, е доста неопределен. Не е ясно за какво се пита. Добре е да се опита със смесена система с процент, може би 20-30% мажоритарен вот. Може да стигне до 50%, както беше през 1990 година. Но е рисковано да се вдига над това ниво. Трябва да се експериментира с един разумен минимум и след това да се оценяват резултатите.


Изобщо въпросът с избирателния закон бе свръхдраматизиран преди 2-3 години, включително по време на протестите. Аз съм сред малкото, които не смятат самото законодателство за значителен проблем. Проблемите са другаде, не в пропорционалния вот. И въобще не са в процедурната форма, а в дълбоката криминализация на институциите, а тя няма да помръдне от смяната на Изборния кодекс.
 

Като цяло, мисля, че парламентът и по-специално ГЕРБ бламира (своя) президент и това не е добре. Но тук има пореден системен дефект на конституционно ниво - инициативите на президента за законодателство, за конституционна промяна или за референдум са рискови инициативи. Ако мнозинството го поддържа, няма нужда от неговата инициатива. Ако не го поддържа, той бива бламиран. Това е ситуация на "загуба-или-загуба", каквото и да направи. Или е зле, или е излишно. Така че подобни правомощия трябва да се вземат от президента, за да не се излага самият той, както стана сега.


Единственият начин да прокара нещо подобно в парламента е да лобира и да събере подкрепа по неформален начин, с публични послания и с авторитета на институцията. А не с формално предложение, което може да бъде отхвърлено или окастрено. Някой зле го съветва, щом той не разбира тази си зависимост от Народното събрание.


Изненада ли е изборът на Мая Манолова - депутат от БСП, за омбудсман. Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?


- Не спирам да се изненадвам на вселенската наглост на хора, попаднали в политиката. Те си загубват ума и се веят зомбирани в публичната сфера. Мая Манолова гласува "за" и защитава депутата Пеевски, заради когото страната се вдигна на крак цяла година; защитаваше полупрестъпното правителство на Орешарски; твърдеше, че протестите са срещу кеш заплащане; после ги нарече форма на временна заетост. И какво ли не... И сега заема позиция на конституционно определен защитник на гражданите. Само умопомрачен човек може, веднъж казал тези неща и заел такива позиции, да реши да става не друго, а омбудсман. Това е абсолютно принципен въпрос.


На мен лично тази жена ми е симпатична, има нещо младогвардейски непосредствено в нея. Твърдението, че може да се справи е несериозно, защото не това е е проблемът. Все едно утре Сидеров да стане комисар по ромска интеграция, а Борисов - главен драматург на Народния театър. Сигурно и това може, всъщност. Но и начинът, по който се мисли за омбудсмана в Народното събрание е умопомрачителен.


С какво ще запомните този политически сезон? Защо?


- С началото на битката за съдебната власт.


Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция? Можем ли да говорим за промени в конфигурацията й?


- Тази коалиция нито е стабилна, нито е нестабилна. Тя е тип мнозинство, което всеки ден се предоговаря, по всеки повод, за всеки конкретен въпрос. Може това да не е толкова зле. Едно предимство в този тип коалиране за България виждам във факта, че всичко, което става, е много повече публично, отколкото преди. Недостатъчно, но повече. Спомнете си тайнствата на злощастната тройна коалиция цар-Станишев-ДПС. Това беше доста уродлива конструкция.


Каква е оценката Ви за ролята на ДПС?


- Ролята на ДПС е да има роля във всичко. И я има.


Какво очаквате да покажат местните избори?


- Никакви изненади. Много ГЕРБ, малко БСП, ДПС е като числото-константа Пи. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  масон. Не че казва неверни неща - напротив. Но сгрешена му е камбанарията, той и братчо му юлианчо са от най-големите майкопродавци на бг-то. все с добри намерения, все в името на толерантност..., демокрация...

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мисля да апострофирам Попов - Не ДПС е числото Пи, ами негово величество българския народ е това число. Така ги подрежда в парламента, БСП, ДПС, ПФ, ББЦ, АБВ и Атака = над 50% процента - какво Пи...какви 5 лева??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Мдаа..дай да потвърдим едни опорни точки..За съжаление в България не остана и един независим анализатор. На всеки му дават опорни точки и му плащат..за да кажел "личното" си мнение..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  "Първият въпрос, за задължително гласуване е нещо, което ще ме накара лично никога да не гласувам дори да правя сутрешна разходка до съседното училище с урните и комисиите. Такова насилие на държавната власт над себе си няма да приема."

  Само този пасаж показва що за птица е тоо. Аз с човек, който показва инат и се прави на велик не искам да имам вземане - даване. Само примерът с Австралия е достатъчен, там гласуването е задължително и на последните избори гласуваха 93% от населението. Не защото някой ще им направи нещо ако не гласуват, а защото са съвестни граждани и смятат че щом държавата ги кара да гласуват има за какво. А отделно при задължително гласуване ДПС няма да е числото пи. Ама "философа" е над тези неща

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  "Като цяло, мисля, че парламентът и по-специално ГЕРБ бламира (своя) президент и това не е добре."

  А това просто не е вярно, гусин дървен философ

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  " тази жена ми е симпатична, има нещо младогвардейски непосредствено в нея"....Хи хи, заразява с комсомолско дръзновение а ха хаа....направа можна да падладееш

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":
  е па бивш шеф на отровено общество, сегичка на фондация риск мониторинг /?!?/ дето е против паметници на бг царе в сф, щото там не им било мястото /?!?/, брат му предложи да закрием Бг Православна Църква...
  ...

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  "Но тук има пореден системен дефект на конституционно ниво - инициативите на президента за законодателство, за конституционна промяна или за референдум са рискови инициативи. Ако мнозинството го поддържа, няма нужда от неговата инициатива. Ако не го поддържа, той бива бламиран. Това е ситуация на "загуба-или-загуба", каквото и да направи. Или е зле, или е излишно."

  И това просто не е вярно. Идеята на законодателната инициатива на Президента е колкото да предлага закони, толкова и да повдига злободневни въпроси. И ако не бъде подкрепен дори се вдига повече шум и за каузата се говори повече. Гусин философа предлага Президента да си мълчи. Можеше да минем и без тоя "анализ", с леко притеснение очаквам следващите. А "анализа" на Дайнов дори няма да го чета

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3687 Весело

  Май съм съгласен с доста от неговите твърдения. Но най-много ми хареса смисълът му за хумор:
  [quote#0:"Статията"]Все едно утре Сидеров да стане комисар по ромска интеграция, а Борисов - главен драматург на Народния театър. Сигурно и това може, всъщност. Но и начинът, по който се мисли за омбудсмана в Народното събрание е умопомрачителен.[/quote]

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Все едно утре Сидеров да стане комисар по ромска интеграция,


  Това, между другото, не е лоша идея. Лошото е, че оня плазмодий и за това не става

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Съгласен съм с почти всичко казано от вас господин Попов.Първият въпрос, за задължително гласуване е нещо, което ще ме накара лично никога да не гласувам дори да правя сутрешна разходка до съседното училище с урните и комисиите".И без да ме задължават аз гласувам РБ,преди за СДС,ОДС,аз така съм си избрал,не ми трябва ден за размисъл защото мисля през цялото време.Изтърваната реплика от Бойко,че лично той би подкрепил Мая изигра лоша шега сред неговите натегачи в парламента.Избрахме си болшевик за омбудсман.

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"Олд Шетърхенд"]А това просто не е вярно, гусин дървен философ [/quote]
  Даам....ама едни философи имаме - луда работа.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#11:"chicago514"]".И без да ме задължават аз гласувам РБ,преди за СДС,ОДС,аз така съм си избрал,не ми трябва ден за размисъл защото мисля през цялото време.[/quote]
  личи ти

 14. 14 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  На тоя брат му беше дописник тук /проверете, ще ви отнеме 30 - 40 секунди/. Ма кви убави, принципни ги пишеше...
  После стана министър на екологията /???/ в 1-то правителство на любимия ни президент. И ... продаде половината гори на бг за половин /заплата?, реформа?, демокрация?/ - за половин мандат. Проверете, тук, ще ви отнеме 30 - 40 секунди.
  Ама иначе кви принципни ги бичат. Интервютата и коментарите

 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  ТЪЙ ДЕ ....

  ама лъсна Коалицията >


  Рефор'Местан ....
  а и се поизнерви Малкият Мук
  от сърбане на шербет-кафе с Местан .......

  та тъй де .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2356 Любопитно

  [quote#12:"oporna_to4ka"]А това просто не е вярно, гусин дървен философ - цитат на коментар #5 от “Олд Шетърхенд”

  Даам....ама едни философи имаме - луда работа. [/quote]

  Тъй, тъй, на вас само един ви е нужен, ама да е Вожда, нали! "Народа" много обича "философите", особено "дървените"

 17. 17 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Съгласен съм с мението на Попов.
  Всичко казано от него се потвърждава при логично и разумно осмисляне на действителността - т.е. от валагнето на малко мисъл.

  Виждам, че разни "мислители" "точки" и др. по-горе се нахвърлят върху личността на Попов, че дори и на брат му.
  Точно поради невъзможността им да отрекат логичното обяснение на видимите факти търсят "аргументи" в оплюването на вестоносеца.

  Простодушна манипулация.
  Не се питам #КОЙ има интерес да отвлича вниманието от правилното интерпретиране на фактите.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Благодаря Ви, г-н Попов. Вие много точно казвате това, което мисля и аз. И което се опитвам да кажа понякога. Разбира се, далеч
  не толкова сполучливо.

 19. 19 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Странно как правилно е анализирал МаяМата, но въпреки това му е симпатична.

 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#19:"wiligri"]Странно как правилно е анализирал МаяМата, но въпреки това му е симпатична.[/quote]
  Нарича се - Стокхолмски синдром.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Никакви изненади. Много ГЕРБ, малко БСП, ДПС е като числото-константа Пи.

  Ама лошото е, че числото Пи няма край. Това май е изпуснал от полезрението си този .......хм.....политолог.

 22. 22 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Анализът на г-н Попов е реалистичен.
  (Когато предмет на обсъждане бъде публикация на брат му – тогава нека тя се обсъжда по същество.)

  "Статуквото" е постоянно на власт – има едно незначително прекъсване само от няколко години – и "дереджето" ни е резултат от това безкрайно, полу-криминално, прикрито-комунистическо управление.

  Днешната коалиция е неестествена и принудителна - затова и оценките за нея будят спорове. Но има тенденция, отстоявана със зъби и нокти от реформаторите, която я легитимира пред обществото и обяснява на света.

  Колкото до "числото ПИ", него трябва да сведем само до статистическата му тежест – тогава и политическата му тежест ще се промени.

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Еволюцията е криволичещ процес. При Попов тя се движи според откъде го духне вятъра. Какво може да ни каже днес вуйчо Стефан за следното негово мнение:

  "Но, що се отнася до конституцията, аз нямам никакво съмнение, че на президента трябва да му бъдат отнети всякакви правомощия да надзирава и конструира изпълнителна власт. Тази възможност трябва да му се вземе радикално и веднъж завинаги."

  http://www.dnevnik.bg/intervju/2006/09/18/282952_stefan_popov_do_kraia_na_kampaniiata_i_drugite_desni/

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Весело

  Горният линк всъщност е от друго фиаско на политолога като шеф на кампанията за президент на Неделчо Беронов (RIP). А това е линка за кастренето на президентските.
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2008/07/22/529338_stefan_popov_kazusut_bulgariia_nadhvurlia/

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  "Какво очаквате да покажат местните избори?
  - Никакви изненади. Много ГЕРБ, малко БСП, ДПС е като числото-константа Пи."

  За РБ нито дума...
  😀

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на cocalero
  cocalero
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поредното дясно лицемерие!
  Очевидно е ,че така наречените протестиращи са шпиц команди на ДСП
  Очевидно е ,че ГЕРБ и БСП имат уговорка ,но протестиращите някак си избягват удобно да протестират срещу собствения си коалиционен партниор . Повече от очевидно е ,че Манолова и нейните 38 гласа от БСП няма никога да стигнат ,за избирането и на този пост !
  Очевидно е ,че във това общество се обича да се драматизира и видите ли умните и красивите вадят лозунги от рода на : Манолова по лоша и от Пеевски .
  Очевидно е ,че на обществото му липсват всякакъв рефлекси ,за съпротивление освен ако не се отнася ,за собствения му джоб .
  За това е и ясно и очеизвадно ,че тези протести отразяват много малко политическа ангажирана част от обществото . Реалните проблеми са успешно заметени под масата ,ала за тях няма #КОЙ да протестира ...Очевидно !

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много точен анализ на Стефан Попов.
  Все ми се иска въпросите в референдума да се прецизират,защото това си остава нещо като манджа с грозде.
  За М.Манолова,по-скор бих я кръстила Зоя Космодеянская с порочен привкус.

  Tony
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Винаги чета с интерес изказванията на тези неолиберални фондации с гръмки имена! Те четат всички от една и съща книга.
  Мая Манолова е най-добрият избор за омбудсман и ще работи много добре.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Великата реформа в Конституцията се състои да разделят Комисията на 2 комисии. Аз се чудя защо пак успяха да забаламосат Народа с тези безмислици и да го занимават с тях безкрайно, от сутрин до вечер, в продължение на 10 месеца!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Борисов има само 80 депутата и ще не ще се хвана с неадекватниците от Реформаторския Блок. Доган не му позволи да направи явна коалиция с ДПС, защото има още нужда от Борисов. И така се получи този цирк. Единственото смислено нещо през цялото това време е изборът на Мая Манолова за омбудсман.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Аз съм против недобре промислени референдуми, какъвто смея да кажа е случаят.
  ----------------------------
  Е как тъй всички станахте противници на тоя недобре премислен референдум СЛЕД гласуването ......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 32. 32 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  И на мен Мая ми е симпатична.
  Особено с раиран костюм!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  " Много ГЕРБ, малко БСП, ДПС е като числото-константа Пи. "
  И само ние можем да променим това.

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Много добър анализ.Малко се посмях и малко ми стана тъпо.

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Споделям изразените мнения на Ст. Попов. Допадна ми и стилът, и изказът му.
  Да, числото Пи е константа, но е и ирационално число... Математици и музиканти бяха композирали красива мелодия по последователността на цифрите на Пи... съотнесено към ДПС, това би била какофония.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Точен анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#28] от "socialen":

  Какъв "s*cialen" - просто "комуне".

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "Само умопомрачен човек може, веднъж казал тези неща и заел такива позиции, да реши да става не друго, а омбудсман."

  АБСОЛЮТНО Е ПРАВ!!

  Наглостта на червените не знае граници.

  Горко на оногова, който опре до Мая Манолова да защитава правата му.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  "България има нужда не от нова конституция, както смятат някои, а от продължително, но дълбоко пренаписване на съществуващата."
  Още при приемаане на сегашната конституция много хора знаеха, че тя е едно недоносче. През годините започнаха да се проявяват нейните несъвършенства. Сега се опитват да прекрояват на парче дреха, която е изначално сбъркана при скрояването. Никакво пренаписване няма да ни спаси, имаме нужда от нова конституция, върху която да стъпи новото законодателство. Стига работа на парче, направете нещо, което да изтрае векове, а не ден за ден.

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#30:"socialen"]Единственото смислено нещо през цялото това време е изборът на Мая Манолова за омбудсман.[/quote]

  Учедвам се на способността ти да казваш неща, диаметрално противоположни на истината. Независимо на каква тема.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Съгласен съм напълно със Стефан Попов. Много точни отговори.

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Две неща са абсолютно вярни.
  Промените в конституцията няма да премахнат корупцията.
  Промените в избирателния закон няма да премахнат статуквото .
  Нужни са радикални и много по дълбоки промени

  klimentm
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#39] от "proza":

  Вярно , гиньо ганевската конституция трябва да бъде променена но имаме ли време за това и трябва ли да се надяваме че парламент подобен на днешния ще направи по добра?!

  klimentm
 44. 44 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#39] от "proza":
  Този убавец е просто част от пропагандната машина. Няма почтен мислещ човек, който да смята, че трябва да правим "дълбоки" промени десетилетия наред, вместо да приемем нова конституция. Друг е въпросът, че с тоя "политически елит" е по-добре да си караме със старата...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 45. 45 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ДПС винаги е било представлявано от числото 00.

 46. 46 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не знам, защо интелигентни и образовани хора бъркат референдума с гласуването за неговото провеждане? Г-н Попов, това, което решаваха депутатите не беше за или против задължителното гласуване, а дали да има допитване, на което хората да кажат, дали да има или да няма задължително гласуване. Това, че Вие сте против, няма как да се разбере, точно защото тези депутати Ви отнеха възможността да го заявите. На всичко отгоре, Вие сте им благодарен и смятате, че са постъпили правилно. Наистина не разбирам...при това, след над половин милион подписа.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":
  [quote#38:"Norman Granz"]Само умопомрачен човек може[/quote]

  "Истинският социалист може да защитава едновременно две напълно взаимоизключващи се становища. Но не само това - той дълбоко вярва и в двете."

  Извинете ме, ако не съм съвсем точен - цитирам по памет. Знаете кого.

 48. 48 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#4] от "Олд Шетърхенд":

  Реагирате според мен емоционално.

  Във Вашия пост се съдържа ключа. "Австралийските граждани са съзнателни"

  Прав е г-н Попов. В нашия случай няма сила на света, която да ме накара да гласувам ако и да е задължително.
  Какво? Ще се инкриминира негласуването ли? И при три последователни негласувания - съответно рецидивист, прангите и 5-6 години в Белене?

  Какво пречи сега на гражданите да гласуват?
  Моето лично мнение, е че масата негласуващи НЯМАТ МНЕНИЕ И СА В БАЙГАНЬОВСКАТА ПОЗИЦИЯ: ВСИЧКИ СА МАСКАРИ и АБЕ, К'ВО ЩЕ ИМ ГЛАСУВАМ НА ТЕА?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 49. 49 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#11] от "chicago514":

  +++++++++++++++++++++++++++++++=

  Това "задължително гласуване" ми напомня на задължителните есенни бригади за прибиране на реколтата....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 50. 50 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#27] от "Free person":

  Бих я кръстил по-скоро Павлик Морозов с рокля.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 51. 51 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Попов, заради такива като тебе сме на това дередже, защото се мислят за интелигентни и не ходят да гласуват, затова пък ниската изборна активност позволява на купените гласове и нискоинтелигентните ръбове да напълнят народното събрание с такива помияри , че после се чудим защо сме турски кенеф ! Затова се предлага задължително гласуване - за да се повиши избирателната активност, без непременно да се тъси сметка на негласувалите, но да се обезсмисли купения и контролиран вот ! Второ, това което се предлага за съдебна реформа като промяна на конституцията е сапунен мехур който с нищо, ама с нищо няма да подобри качеството на съдебния продукт ! Корумпетата и некадърниците и зависимите магистрати като ги разделиш на два отбора ще станат ли честни , свестни, морални и ще прилагат ли закона справедливо за всички ? Там само пряк избор на магистрти от народа , ежегодет отчет пред народа и зарлащането да зависи от рейтинга който си заработи ! Никакви имунитети, никакви независимости и безотговорности ! Стига комунизъм ! Който не става -шута , а не независим и несменяем доживот ! И за конституцията не съм съгласен с автора ! Нашата не става и за тоалетна хартия ! Комунисти я писаха, 39 депутати не я подписаха и с право, а и трябва и конституционен съд за да и запушва дупките с поредните дивотии като "ДПС не е етническа партия" , за връщането на "царските" имоти и тн.. За останалите неща съм съгласен с автора !

 52. 52 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар № 49:"serafin" "Това "задължително гласуване" ми напомня на задължителните есенни бригади за прибиране на реколтата.... "
  Байно , тогава се наслаждавай на "експерти" като бат Сали да приемат закони, хидроинженера Доган да раздава порциите,да кадрува и да купува гласове, Пеевски да е най-успелия млад "бизнесмен" и мафията да си има държава ! След това псувай на воля , ама не е виновен който яде баницата !

 53. 53 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#4] от "Олд Шетърхенд":

  В Гърция също е задължително. И има санкции ако не се гласува. И на последните избори активността беше 63%. Което значи, че 37% не им дреме за санкциите и не ги интересува. Което пък, доказва тезата на този политолог. Че не е толкова важно какво ПИШЕ в закона, а как се спазва. Нужно ли е да се питаме ние до кои сме по-близо като манталитет, до гърците или до австралийците? Затова и тези, които вярват, че едно пренаписване на конституцията ще даде голяма промяна, са наивни. Проблемът не е липсата на закони. А нагласата, светогледа на повечето българи. Тук държавата е враг, институциите са канали за лично облагодетелстване, всеки се мисли за най-хитър и "работи системата". Всеки е сам за себе си. Не можем да се обединим за нищо, защото всеки опит за обединение се бламира от мързеливци, хитреци, продажници и некадърници. Както е казал преди толкова много години поета - "Не сме народ, а мърша!" Оттогава промяна няма. И не виждам изглед да има.

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#47:"Един препатил"] цитирам по памет. Знаете кого. [/quote]

  Давила?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#52:"mils5656"]като бат Сали да приемат закони, хидроинженера Доган да раздава порциите,да кадрува и да купува гласове, Пеевски да е [/quote]
  много се пениш! Не гласува ли за някои от партиите, чиито лидери редовно ходят да пият кафе с Доган?

 56. 56 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Хареса ми до частта, в която напълно ненужно споделя личната си симпатия към Манолова. Лицемерно е.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 57. 57 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"chicago514"].Избрахме си болшевик за омбудсман.[/quote]Това е по-малкото зло, по-голямото е, че си избрахме болшевик за премиер през 2009 г, а още по-голямото зло е че този закоравял болшевик сега за втори път ни е премиер, а най-голямото зло е това, че този болшевик е много по-закоравял и радикален от Мая Манолова и не само от нея, а от всички бивши и сегашни болшевики в България. На това отгоре, ББ още си пази партийния билет на БКП, който отказа да върне в края на миналия век и така си остана лоялен към БКП, като пожертва тогава кариера в системата на МВР в името на своята партия. А сега пък ББ казва, че е антикомунист - все едно на времето Ал Капоне да каже, че е антимафиот. Голяма метаморфоза, нали?!

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Числото Пи, още се нарича Лудолфово число или Архимедова константа е една от най важните константи в математиката, м/у впрочем ....

  Сравняването на ДПС с Архимедовата константа е на практика много голяма похвала, най малкото щото числото ПИ е ирационално число, т.е. то не може да бъде представено като отношение на две цели числа. т.е. не е проста работа....

  Някои не са си учили старателно уроците в училище...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 272 Любопитно

  Не знам тези хора в това ДПС как издържат на толкова негативизъм. Трябва предсрочно да ги обявим за национални герой. Толкова несправедлива жлъч и помия се излива отгоре им, сигурно горките се чувстват като във свинска кочина. Много миризма на фекалии и урина и безполезно и непродуктивно грухтене на тестостерон и алкохол. Жалко че, ги ползват само като тоалетна хартия!!!! Жалко!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "Олд Шетърхенд":

  Кое точно не е вярно?! Не е важно, колко са гласъвали За въпросите. Важното е, че достатъчно не са гласували за да не минат!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#58] от "boby1945":

  Числото Пи е съотношението на обиколката на кръга към неговия диаметър. А диаметърът минава през центъра и съединява противоположните точки. В този смисъл може да се разсъждава и философски по сравнението!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#61] от "tribiri":

  Говори се за "Числото Пи" не за диаметъра на кръга......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В подчертано андрешковски стил, авторът ни предлага тъп нож за рязане на пастърма ...

 64. 64 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 761 Весело

  За недолюбващите конспиративните теории:
  Пеевски не е маша.Той е най-великият.
  А ние сме толкова отворени, че всичко разкрихме, и му лъсна онази работа.
  Той(Кой), сам се пъха в лицето на свободните граждани.
  И гражданите ,свободно протестират, а други свободни и умни доста граждани, ни обясняват нещата.
  Ние не разбираме, и ни се повтаря.
  От една лабораторна трибуна
  Ние нищо не разбираме.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 65. 65 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#52] от "mils5656":

  Нямам отношение към Бат' Сали, но именно той а не вие тръгна по циганските махали да раздава презервативи и да апелира да се въздържат от индустриално раждане.

  Впрочем и без да е задължително гласуването не съм изпуснал нито едни избори от 1991 година до сега.
  Дори на балотажа Първанов-Сидеров отидох и пуснах недействителна бюлетина.

  И до сега не съм се пребоядисал.

  Така че въпросът е другаде, не в това дали е или не е задължително гласуването

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 66. 66 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "Много ГЕРБ, малко БСП, ДПС е като числото-константа Пи"

  Не зная, хората може вече да са поразочаровани /от ГЕРБ/. Ще видим

 67. 67 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Драги форумисти с числото Пи се изчислява и лицето на кръга,а лицето на ДПС е многолико...

 68. 68 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Гневно

  Изобщо не четох мислите на този човек. Всеки умен човек знае, че ДПС е лицето на мафията в политическия живот в чист вид. Това изкуствена организация, направена единствено да служи на тъмните сили, мафията и ДС елементите. Най-тъжното е, че в основата на ДПС са българи, продажници, жадни за власт и за пари, може би в обратен ред. Те разчитат на тормоза и владеенето на простото турско население, което се държи за шията и не му се дава да мърда. Най-тъжното е, че реално, дори и така, ДПС има под 500 000 насилствени гласоподаватели, но с тях владее почти целия политически и голяма част от икономическия живот! Ето това е непростимо и непрежалимо! Отвратен съм от продажните български властимащи, които тромозят целокупния български народ. А и апропо - мисля, че е време, вместо да се изтипосва Пеевски, да започне да се говори директно за Доган. Време е за кардинално разчистване на кочината, така мисля аз!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 69. 69 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Д (п) С е като Пи-пи дългото чорапче.

 70. 70 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#65] от "serafin": Ти недействителната бюлетина за гласуване ли го имаш. Фалш.

 71. 71 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#64] от "Белият Негър": Албайно да не си.

 72. 72 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm": Трябва да се стигне до дъното, до самото корито. Че оттам да се почне, след окончателно пречистване. То така почват от по средЪта до каймака. Всички искат да го ближат (каймака), за радост и приказ.

 73. 73 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#70] от "Nazlim S":

  Естествено е гласуване!
  Изразил съм отношението си! Нито един от двамата не е моя избраник!
  None of the above!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 74. 74 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#73] от "serafin": Но как го изрази в действитерност, когато бюлетината ти не се брои.

 75. 75 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  "Остана смисленият въпрос за електронното гласуване"

  Абе интелектуалщините вече не ни ли дойдоха до гуша? Това с електронното гласуване дори не се нуждае от референдум. Няма нищо по-естествено от това да се гласува електронно.

  Всички знаем че за да се справим с ДПС беше важно да заведем гласоподавателите до урните. Е тоя философ недотракан ли докарахте за да оправдава националното предателство, което извършиха повечето български партии в парламента. И то най-вече защото една от тях са раданчовците.

  Как може в една и съща статия да се удивлява на "вселенската наглост" на ДПС и същевременно да нарича въпроса за задължителното гласуване "насилие". Ами плачкайте тогава още 25 години. Всичко около нас е така добре заслужено.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 76. 76 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 225 Гневно

  "Мая Манолова гласува "за" и защитава депутата Пеевски, заради когото страната се вдигна на крак цяла година; защитаваше полупрестъпното правителство на Орешарски; твърдеше, че протестите са срещу кеш заплащане; после ги нарече форма на временна заетост. И какво ли не... И сега заема позиция на конституционно определен защитник на гражданите. Само умопомрачен човек може, веднъж казал тези неща и заел такива позиции, да реши да става не друго, а омбудсман. Това е абсолютно принципен въпрос."++++++++

 77. 77 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 225 Гневно

  "Изобщо въпросът с избирателния закон бе свръхдраматизиран преди 2-3 години, включително по време на протестите. Аз съм сред малкото, които не смятат самото законодателство за значителен проблем. Проблемите са другаде, не в пропорционалния вот. И въобще не са в процедурната форма, а в дълбоката криминализация на институциите, а тя няма да помръдне от смяната на Изборния кодекс."
  ++++++++++

 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#4] от "Олд Шетърхенд":Съвестта не може да бъде наложена със закон. Негласуването също е отношение към политическата класа. Когато не ми хареса един ресторнат, аз не ходя после в него. А според Вас аз трябва да бъда задължен със закон. WTF?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]Мисля да апострофирам Попов - Не ДПС е числото Пи, ами негово величество българския народ е това число. [/quote]
  Може би защото негово величество българския народ вече няма за кого да гласува и или "ходи за гъби" или избира "по-малкото зло"(гласува с отвращение), а резултатът се оказва почти константна велична?!!!

 80. 80 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#77] от "stanislavski_him":

  [quote#77:"stanislavski_him"]И въобще не са в процедурната форма, а в дълбоката криминализация на институциите, а тя няма да помръдне от смяната на Изборния кодекс." [/quote]

  За какво си му сложил плюсове? Това му интервю е сложено за да оправдава тия които гласуваха против референдума.

  Значи ще си ги държим тия депутатчовци вкарани с партийни листи и те ще се справят с "дълбоката криминализация на институциите". Как ще стане това? С катарзис или с магическа пръчица. Тия докато не ги прослушаме един по един и то в рамките на 1 - 2 парламента нищо няма да стане. Те са едни нагли безскруполни типове овладели кранчето и захапали кокала.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 81. 81 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  ДПС знаят, че не могат да надскочат себе си, поради което трупат финансов ресурс, предимно чрез обществени поръчки, както и медийно влияние и влияние в съдебната власт. Това са основните причини да представляват незаобиколим фактор в държавата. Ето ги кадрите, които Доган отглежда в продължение на 20 години. Тук той наистина сложи ДС в малкия си джоб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK