Евгений Дайнов: Изборът на Мая Манолова може да се окаже "рожденият ден" на коалиция "БОСТАН плюс"

Евгений Дайнов

© Цветелина Николаева, Капитал

Евгений ДайновВ края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за оценка и коментар. Днес ви представяме мнението на политолога Евгений Дайнов.


Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията?


- Ако е първа крачка в дълъг маратон на постоянна дейност за законодателно преборване на задкулисието и ако Реформаторите имат капацитета да проведат такъв маратон – "компромисът" е достатъчна основа за оптимизъм.
Въпросът е дали видимата част на компромиса е всичко в този компромис. Ако има скрита част, за която не знаем, компромисът е обречен, независимо от това какво пише в скритата част.


Ще допринесе ли той за реформиране на съдебната система и при какви условия?


- Може да допринесе при следните условия:


а) поддържане на маратонското усилие, описано горе


б) разбиране, че става дума за цялостно системно усилие, в което да бъдат включени всички, които искат промяна – например позитивният импулс, носен от Съюза на съдиите, да навлезе във Висшия съдебен съвет след неговото разделяне и освобождаване на съдиите от мафиотско-кагебисткия контрол на главния прокурор


в) разбиране, че при сегашната конфигурация в парламента трябва да се търси допълнителен източник на подкрепа за реформаторското усилие – като например постоянното присъствие и натиск на гражданите. Това може да стане при едно много важно условие: Реформаторският блок незабавно и несимволично да прекрати пренебрежително-високомерното си отношение към българските граждани. Инак те няма да се включат; и поне част от РБ по необходимост, следвайки "железния закон на олигархията", ще стане съставка на модела #КОЙ; а другата част от РБ ще бъде изхвърлена от политиката.


Какви са/ще бъдат страничните ефекти от направения компромис?


- Зависи от това как се менажират. При дългосрочното и решително усилие, описано от мен дотук, страничните ефекти могат да бъдат предимно позитивни (ефектът на доминото). При липсата на усилие цялата работа много лесно може да се превърне в звънче, закачено на свинчето #КОЙ.


Промените могат ли да създадат възможност в бъдеще прокуратурата да не бъде безконтролна?


- Не и след отпадане на изискването Цацаров да се отчита пред парламента. Но все пак при свиване възможностите на главния да управлява цялата съдебна система според своите интереси и приумици "безконтролна" вече може и да не означава "безпределно овластена".


Акциите на кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?


- Би трябвало на РБ, който показа неочаквано устойчиво поведение. Но "компромисът" не бе оставен на терена сам по себе си. Около него веднага се натрупаха събития, инициирани от коалицията БОСТАН (т.е. ГЕРБ + ДПС), които със своето безобразие да поставят под въпрос постигнатото с "компромиса": отказът да се гласува реформаторското законодателство на министър Москов; контраатакуването на референдума – като такъв, и на онзи, предложен от президента; поведението на коалиция БОСТАН покрай прераждането на Мая Манолова в омбудсман; разпадът на полицейския апарат на три групи – стачкуващи, отказващи да работят и биещи населението; легализирането на НСО като ударна бияческа бригада на властта; опитът на ДПС да премахне преференциалното гласуване; откровеното саботиране на антикорупционното законодателство на РБ в парламента.


Предизборното подгонване на Огнян Донев допълнително затвърждава впечатлението, че след като бе направена (заявка за) крачка в посоката на законността, тя веднага бе последвана от масиран поход в обратната посока – на властовия произвол.

Бойко Борисов и Лютви Местан в парламента

© Анелия Николова

Бойко Борисов и Лютви Местан в парламента


Накратко посланието към нас е следното:


"Помислихте си, че покрай разни Раданчета и Мегленчета сте победители? Я си помислете пак. Ние хвърляме в лицата ви всичко, което искахте; и продължаваме да правим всичко, което вие не искате да правим. И ще го правим все повече, пазени от въоръжени отряди, на които дадохме законовото право да изтърбушват бременни и да пребиват деца. Когото не харесваме – даваме на Цацаров. А вие няма да можете да направите нищо. Вашето президентче го сложихме на мястото му. Дори няма да можете да преподреждате листите при избори. И никой никога няма да ни разследва за корупция. Не сте доволни? Заповядайте в приемната на Мая..."


Как разчитате гласуването за референдума?


- Напълно безпомощното (поради напреднала форма на необяснима самовлюбеност) поведение на РБ позволи на останалите снизходително да "нашляпкат" президента. Посланието на парламента към Плевнелиев беше съвършено ясно: "Момче, не си никой и най-малко – представител на гражданите във властта. Ние сме властта. Седи си на столчето и си чакай кротко края на мандатчето."


Което отново разкрива формиращата се пред очите ни със светкавични темпове нова коалиция "БОСТАН плюс" (т.е. ГЕРБ + ДПС + други желаещи). Макар това да беше видно и по-рано, РБ не промени поведението си в съответствие с тази промяна на ситуацията, продължи да гледа само себе си и така обслужи акцията срещу президента. И не само: така позволи на Бойко Борисов да обвини РБ за атаката срещу Плевнелиев, т.е. да постави РБ в ъгъла и да подготви почвата за изхвърлянето на "реформаторите" през балкона.


Изненада ли е изборът на Мая Манолова от БСП за омбудсман? Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?


- За поведението на ГЕРБ по време на гласуването знаем малко; едва ли ще узнаем повече. Но цялостното поведение на ГЕРБ – като например неиздигането на собствен кандидат, неподкрепянето на кандидата на РБ – разкрива устрема на инерцията, която влачи нещата към коалиция "БОСТАН плюс". Докато БСП е доволна, че й се обръща внимание, тя няма да пречи на този процес, макар да играе някаква опозиция. Но в крайна сметка и БСП най-вероятно ще договори своето влизане в коалицията.


Ако всичко това не бъде спряно от РБ и/или гражданското общество, то в бъдеще изборът на Манолова може да стане историческата дата, която да се води като "рождения ден" на коалиция "БОСТАН плюс".


С какво ще запомните този политически сезон? Защо?


- С това колко усилия бяха вложени за стартиране на главните реформи и как в последните седмици на сезона срещу тях се сформира огромно парламентарно мнозинство, структурирано около ГЕРБ и ДПС.


Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция?


- Между тези, които искат да живеят в нормална държава, и онези, които си я искат такава, каквато е в момента – между тези две позиции няма и не може да има примирие. Или едното, или другото. В парламента това изглежда така: или се правят реформите, разбиващи модела #КОЙ и връщащи държавата на гражданите, или моделът #КОЙ се засилва, а гражданите биват държани в положението на крепостни селяни.


Форматът "реформаторска коалиция" беше заявка за първото. В края на сезона видяхме обаче как се оформи мнозинство в подкрепа на модела #КОЙ. ГЕРБ е видимо по-доволен в тази, а не в реформаторската конфигурация.


Ще рече: освен ако ГЕРБ не минат през програмата "катарзис по домовете", наесен ще имаме коалиция в подкрепа на #КОЙ, както и да изглежда тя (заявена, незаявена, де юре, де факто и пр.).


Значи говорим за промени в конфигурацията на управляващата коалиция?


- Според Аристотел нещата в крайна сметка следват природата си. Очевидно е, че природата на ГЕРБ е много по-близо до тази на ДПС и АБВ (и не само), отколкото на РБ. От тази ("есенциалистка") гледна точка естественото развитие на нещата е РБ да бъде поставян в нарастваща изолация, за да се разчисти теренът за единни действия на останалите. Още повече че след всяко единодействие, тези останали – ГЕРБ, ДПС, АБВ, ПФ, екс-Барековистите (и тук-там БСП), се чувстват все по-комфортно и "естествено", видимо радвайки се да са в компанията един на друг.


Тази инерция на щастието най-вероятно ще постави под удар и единственото постигнато реформаторско действие – "историческия компромис". Ще се изумя, ако през новия сезон този "компромис" продължава да има зад себе си 180 подписа.


Разбира се, при хората не само природата определя нещата, тъй като те разполагат и с разум, който е способен да надделее над природата. Да очакваме обаче това да стане норма за ГЕРБ е, струва ми се, неразумно.


Каква е оценката Ви за ролята на ДПС?


- ДПС взе инициативата и изяжда останалите като смок жаба. Но успява да инжектира в този процес достатъчно упойка, та върху физиономиите на изяжданите да блуждае щастлива усмивка.


Какво очаквате да покажат местните избори?


- Очаквам резултатите да бъдат разчетени от заинтересованите така: в страната има, реално погледнато, само две партии – ГЕРБ и ДПС. И е естествено те да се договорят да "държат властта" на всички нива на обществото (виж: "коалиция БОСТАН" горе).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK