Евгений Дайнов: Изборът на Мая Манолова може да се окаже "рожденият ден" на коалиция "БОСТАН плюс"

Евгений Дайнов

© Цветелина Николаева, Капитал

Евгений ДайновВ края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за оценка и коментар. Днес ви представяме мнението на политолога Евгений Дайнов.


Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията?


- Ако е първа крачка в дълъг маратон на постоянна дейност за законодателно преборване на задкулисието и ако Реформаторите имат капацитета да проведат такъв маратон – "компромисът" е достатъчна основа за оптимизъм.
Въпросът е дали видимата част на компромиса е всичко в този компромис. Ако има скрита част, за която не знаем, компромисът е обречен, независимо от това какво пише в скритата част.


Ще допринесе ли той за реформиране на съдебната система и при какви условия?


- Може да допринесе при следните условия:


а) поддържане на маратонското усилие, описано горе


б) разбиране, че става дума за цялостно системно усилие, в което да бъдат включени всички, които искат промяна – например позитивният импулс, носен от Съюза на съдиите, да навлезе във Висшия съдебен съвет след неговото разделяне и освобождаване на съдиите от мафиотско-кагебисткия контрол на главния прокурор


в) разбиране, че при сегашната конфигурация в парламента трябва да се търси допълнителен източник на подкрепа за реформаторското усилие – като например постоянното присъствие и натиск на гражданите. Това може да стане при едно много важно условие: Реформаторският блок незабавно и несимволично да прекрати пренебрежително-високомерното си отношение към българските граждани. Инак те няма да се включат; и поне част от РБ по необходимост, следвайки "железния закон на олигархията", ще стане съставка на модела #КОЙ; а другата част от РБ ще бъде изхвърлена от политиката.


Какви са/ще бъдат страничните ефекти от направения компромис?


- Зависи от това как се менажират. При дългосрочното и решително усилие, описано от мен дотук, страничните ефекти могат да бъдат предимно позитивни (ефектът на доминото). При липсата на усилие цялата работа много лесно може да се превърне в звънче, закачено на свинчето #КОЙ.


Промените могат ли да създадат възможност в бъдеще прокуратурата да не бъде безконтролна?


- Не и след отпадане на изискването Цацаров да се отчита пред парламента. Но все пак при свиване възможностите на главния да управлява цялата съдебна система според своите интереси и приумици "безконтролна" вече може и да не означава "безпределно овластена".


Акциите на кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?


- Би трябвало на РБ, който показа неочаквано устойчиво поведение. Но "компромисът" не бе оставен на терена сам по себе си. Около него веднага се натрупаха събития, инициирани от коалицията БОСТАН (т.е. ГЕРБ + ДПС), които със своето безобразие да поставят под въпрос постигнатото с "компромиса": отказът да се гласува реформаторското законодателство на министър Москов; контраатакуването на референдума – като такъв, и на онзи, предложен от президента; поведението на коалиция БОСТАН покрай прераждането на Мая Манолова в омбудсман; разпадът на полицейския апарат на три групи – стачкуващи, отказващи да работят и биещи населението; легализирането на НСО като ударна бияческа бригада на властта; опитът на ДПС да премахне преференциалното гласуване; откровеното саботиране на антикорупционното законодателство на РБ в парламента.


Предизборното подгонване на Огнян Донев допълнително затвърждава впечатлението, че след като бе направена (заявка за) крачка в посоката на законността, тя веднага бе последвана от масиран поход в обратната посока – на властовия произвол.

Бойко Борисов и Лютви Местан в парламента

© Анелия Николова

Бойко Борисов и Лютви Местан в парламента


Накратко посланието към нас е следното:


"Помислихте си, че покрай разни Раданчета и Мегленчета сте победители? Я си помислете пак. Ние хвърляме в лицата ви всичко, което искахте; и продължаваме да правим всичко, което вие не искате да правим. И ще го правим все повече, пазени от въоръжени отряди, на които дадохме законовото право да изтърбушват бременни и да пребиват деца. Когото не харесваме – даваме на Цацаров. А вие няма да можете да направите нищо. Вашето президентче го сложихме на мястото му. Дори няма да можете да преподреждате листите при избори. И никой никога няма да ни разследва за корупция. Не сте доволни? Заповядайте в приемната на Мая..."


Как разчитате гласуването за референдума?


- Напълно безпомощното (поради напреднала форма на необяснима самовлюбеност) поведение на РБ позволи на останалите снизходително да "нашляпкат" президента. Посланието на парламента към Плевнелиев беше съвършено ясно: "Момче, не си никой и най-малко – представител на гражданите във властта. Ние сме властта. Седи си на столчето и си чакай кротко края на мандатчето."


Което отново разкрива формиращата се пред очите ни със светкавични темпове нова коалиция "БОСТАН плюс" (т.е. ГЕРБ + ДПС + други желаещи). Макар това да беше видно и по-рано, РБ не промени поведението си в съответствие с тази промяна на ситуацията, продължи да гледа само себе си и така обслужи акцията срещу президента. И не само: така позволи на Бойко Борисов да обвини РБ за атаката срещу Плевнелиев, т.е. да постави РБ в ъгъла и да подготви почвата за изхвърлянето на "реформаторите" през балкона.


Изненада ли е изборът на Мая Манолова от БСП за омбудсман? Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?


- За поведението на ГЕРБ по време на гласуването знаем малко; едва ли ще узнаем повече. Но цялостното поведение на ГЕРБ – като например неиздигането на собствен кандидат, неподкрепянето на кандидата на РБ – разкрива устрема на инерцията, която влачи нещата към коалиция "БОСТАН плюс". Докато БСП е доволна, че й се обръща внимание, тя няма да пречи на този процес, макар да играе някаква опозиция. Но в крайна сметка и БСП най-вероятно ще договори своето влизане в коалицията.


Ако всичко това не бъде спряно от РБ и/или гражданското общество, то в бъдеще изборът на Манолова може да стане историческата дата, която да се води като "рождения ден" на коалиция "БОСТАН плюс".


С какво ще запомните този политически сезон? Защо?


- С това колко усилия бяха вложени за стартиране на главните реформи и как в последните седмици на сезона срещу тях се сформира огромно парламентарно мнозинство, структурирано около ГЕРБ и ДПС.


Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция?


- Между тези, които искат да живеят в нормална държава, и онези, които си я искат такава, каквато е в момента – между тези две позиции няма и не може да има примирие. Или едното, или другото. В парламента това изглежда така: или се правят реформите, разбиващи модела #КОЙ и връщащи държавата на гражданите, или моделът #КОЙ се засилва, а гражданите биват държани в положението на крепостни селяни.


Форматът "реформаторска коалиция" беше заявка за първото. В края на сезона видяхме обаче как се оформи мнозинство в подкрепа на модела #КОЙ. ГЕРБ е видимо по-доволен в тази, а не в реформаторската конфигурация.


Ще рече: освен ако ГЕРБ не минат през програмата "катарзис по домовете", наесен ще имаме коалиция в подкрепа на #КОЙ, както и да изглежда тя (заявена, незаявена, де юре, де факто и пр.).


Значи говорим за промени в конфигурацията на управляващата коалиция?


- Според Аристотел нещата в крайна сметка следват природата си. Очевидно е, че природата на ГЕРБ е много по-близо до тази на ДПС и АБВ (и не само), отколкото на РБ. От тази ("есенциалистка") гледна точка естественото развитие на нещата е РБ да бъде поставян в нарастваща изолация, за да се разчисти теренът за единни действия на останалите. Още повече че след всяко единодействие, тези останали – ГЕРБ, ДПС, АБВ, ПФ, екс-Барековистите (и тук-там БСП), се чувстват все по-комфортно и "естествено", видимо радвайки се да са в компанията един на друг.


Тази инерция на щастието най-вероятно ще постави под удар и единственото постигнато реформаторско действие – "историческия компромис". Ще се изумя, ако през новия сезон този "компромис" продължава да има зад себе си 180 подписа.


Разбира се, при хората не само природата определя нещата, тъй като те разполагат и с разум, който е способен да надделее над природата. Да очакваме обаче това да стане норма за ГЕРБ е, струва ми се, неразумно.


Каква е оценката Ви за ролята на ДПС?


- ДПС взе инициативата и изяжда останалите като смок жаба. Но успява да инжектира в този процес достатъчно упойка, та върху физиономиите на изяжданите да блуждае щастлива усмивка.


Какво очаквате да покажат местните избори?


- Очаквам резултатите да бъдат разчетени от заинтересованите така: в страната има, реално погледнато, само две партии – ГЕРБ и ДПС. И е естествено те да се договорят да "държат властта" на всички нива на обществото (виж: "коалиция БОСТАН" горе).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1087 Гневно

  #омбудСРАМ!!!

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4810 Неутрално
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Реформаторите трябва да напуснат коалицията и да я оставят да се развива според естествените си наклонности и валенции.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Народно събрание - пълна измама.

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2975 Весело

  Синия шаман е препушил с трева и препил с мескал !

  Демек халюцигените не му понасят !!

  Майчето за съжаление се оказа с квартира в БЛОКА , демек тука по подходящо би се оказало заглавие - БЛОКСТАН !!!

 6. 6 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Свиквайте. Това ви чака.

 7. 7 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Уф, малко е краен Дайнов в оценката си, но се опасявам, че може би всъщност е прав. Особено по отношение на "природната близост" между ГЕРБ и ДПС и липсата на разум, който да надделее над природата... А това би било много тъжно за всички нас, които очакваме някаква промяна на модела #Кой.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 978 Неутрално

  "... в страната има, реално погледнато, само две партии – ГЕРБ и ДПС."

  Ами от нас зависи дали това положение ще се запази или ще се промени.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално


  Горките реформаторчета!
  Мъчно ми стана за тях
  Всички /лоши/ срещу тех, и сал те кат шепа спартанци срещу сганта на Ксерокс

  Всички на площада . Да ги защитим от лошите . С които те също се прегръщаха . В исторически компромис..

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#6] от "dvemnv":


  [quote#6:"dvemnv"]Свиквайте. Това ви чака.[/quote]

  Откъде накъде пък трябва да свикваме.
  Ние можем да променим нещата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":
  "Реформаторите трябва да напуснат коалицията "

  Не, не трябва да напускат. Трябва да правят реформи независимо от загубата на власт, защото реформите са цел а властта не е.

  подпис
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Весело

  Сред другите безобразия Миндя е пропуснал да спомене, че освен Огнян Донев, данъчните подгониха и друг стожер на демокрацията - българския наместник на Газпром, компрадор Сашо Дончев с пълна данъчна ревизия вкл. и газетата му "Сейчас".

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Едно не е коментирано – дългата ръка на Русия.
  Продължава контролът от нейна страна.
  Тънкият гласец на ББ за хъбчета и спиране на санкциите.

 15. 15 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#10:"simval"]Ние можем да променим нещата. [/quote]

  И как ще го направите?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#15] от "dvemnv":

  Поживей и ще видиш.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  Ама не можеш да го опровергаеш. Можеш само да плюеш.

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  [quote#11:"Иван К"]Трябва да правят реформи независимо от загубата на власт, защото реформите са цел а властта не е.[/quote]

  Хубаво като пожелание, но как с двадесетина и нещо гласа с/щу останалите ЗАВИСИМИ?

 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 22 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Нищо ново! Всичко е както си беше. Дори не имитират дейност, а открито се гаврят....

  Имало едно време ссср...
 22. 23 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2975 Весело

  До коментар [#19] от "Blood Red Skies":

  Ти кво си мислиш ?

  Че не се знае кой как е гласувал по групи ???

 23. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  [quote#9:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Горките реформаторчета!
  Мъчно ми стана за тях
  Всички /лоши/ срещу тех, и сал те кат шепа спартанци срещу сганта на Ксерокс [/quote]
  Те спартанците не са ходили на преговори с Ксеркс. И не са правили временни съюзи с него. Освен онзи грък който ги е превел през обходната пътека да ударят в гръб. Така че такава е ролята на РБ, на гърка водещ Ксеркс през обходната пътека.

  Иначе Дайнов прави неистови усилия да скрие предателството на своите опитвайки се да ги скрие в общият гъсталак и обилно повтаряйки ГЕРБ, БОСТАН и т.н. Като не можеш да отречеш очевадното поне кажи че не са само те,това му е метода. В БОСТАН+ нито веднъж не споменава поименно че И ТЕ са там, скромно го обобщава с "всички желаещи". Ами кажи си го Дайнов че и твоите вече са от желаещите.

  Интересно ми е как ще оправдава Дайнов когато се окаже, че "историческият компромис" е един надут балон и когато дойде време до гласуването на законите нищо няма да остане от него. Той вече си подготвя почвата, "много изненадан" щял да бъде ако тези 180 депутати останат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 25 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2032 Разстроено

  [quote#0:"Статията"]Разбира се, при хората не само природата определя нещата, тъй като те разполагат и с разум, който е способен да надделее над природата. Да очакваме обаче това да стане норма за ГЕРБ е, струва ми се, неразумно.[/quote]
  Това казва всичко...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 25. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  [quote#20:"Alexander97"]Хубаво като пожелание, но как с двадесетина и нещо гласа с/щу останалите ЗАВИСИМИ? [/quote]
  Тези двадесетина гласа точно те са от зависимите. Ако РБ бяха гласували ЗА мажоритарното гласуване то щеше да мине, виж разпечатката по групи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  ДПС строи стратегията си на "изяждане" върху очевадното неистово желание на РБ да остане във властта и паническия страх да се окаже извън нея при едни нови избори, които са нормалният изход от тази абсурдна ситуация.
  А мнозинството,което уж ще прокара конституционни промени, служи наю РБ като смокинов лист,за да оправдае ципрасовото им поведение-те на практика се отказаха от всичките си "реформи".

 27. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  [quote#12:"Lemmy"]Сред другите безобразия Миндя е пропуснал да спомене, че освен Огнян Донев, данъчните подгониха и друг стожер на демокрацията - българския наместник на Газпром, компрадор Сашо Дончев с пълна данъчна ревизия вкл. и газетата му "Сейчас". [/quote]
  Това му е стилът на него в това интервю, пропуска неудобните факти. Например, че плюса на БОСТАН+ вече са и неговите любимци от ДСБ, нито веднъж не ги споменава пряко, скромно ги забутва във "всички желаещи". И че нещо повече, при гласуването за референдума БО липсва и коалицията вече директно е РадаСТАН.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Този парламент близо една година се караха и всичко важно го оставиха за после,за след изборите.

 29. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred":

  Управител Радев беше безрезервно подкрепен от РБ, но уговорката с #Kой за двамата компрометирани подуправители си остана и не чухме Дайнов да пищи.

 30. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мая пак ги разби!
  Следващият й пост вместо президент трябва да е шеф на НАТО, че хептен сме я закъсали по тази линия!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 32 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#17] от "simval":

  Не знам на какво се базира ентусиазма ти. Не вярвам на избори да се случи промяна. Масовият избирател е прост - вярва на телевизора, гледа с умиление ББ и вярва, че той се бори с лошите, а все някой му пречи. ДПС и БСП си имат своя електорат, а очевидно няма да има и задължително гласуване, което беше шанс да бъдат натикани в миша дупка - както и атакистчетата.
  Та, какво ти остана като вариант - да създаваш революционни комитети.

 32. 33 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Непосредствено след изборите коментирахме тук, че най-естествената за герб коалиция е с дпс.
  Тази коалиция си съществува и тя е основната. Всичко останало е прах в очите.
  Започва бавно и полека да се официализира

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 33. 34 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  То беше ясно, че така направената коалиция е нестабилна. Ясно е, че само РБ правят някакви усилия за реформи. Ако все пак бъдат бламирани, трябва да напуснат коалицията и ясно и простичко да обявят истината. Цялата истина. Тогава имат шанс, на следващите избори читавите българи да застанат зад тях масово.

  chavo64
 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1912 Весело

  "Накратко посланието към нас е следното:

  "Помислихте си, че покрай разни Раданчета и Мегленчета сте победители? Я си помислете пак. Ние хвърляме в лицата ви всичко, което искахте; и продължаваме да правим всичко, което вие не искате да правим. И ще го правим все повече, пазени от въоръжени отряди, на които дадохме законовото право да изтърбушват бременни и да пребиват деца. Когото не харесваме – даваме на Цацаров..."

  Съвсем са полудели путиноидите! Почна да им липсва "белият автобус". Реват ли реват! "Овчев, Орех ... къде сте... върнете се, бе-е-е..." А, др. Дайнов? ГЕРБ ли ви настъпи или Путин ви плати, че почнахте да пеете една и съща песен всички уж политолози?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 36. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Гневно

  [quote#0:"Дайнов"] Реформаторският блок незабавно и несимволично да прекрати пренебрежително-високомерното си отношение към българските граждани. [/quote]
  Най-малко реформаторския блок се отнася пренебрежително към българските граждани драги!
  Ако беше така жизнено важните реформи за България щяха да започнат не при този парламент (в който РБ най-после влезе), а още по времето на продължителното властване на статуквото и особено при първото управление на ГЕРБ.
  Интересно дали едно управление, което не е извършило нито една от ЖИЗНЕНОВАЖНИТЕ реформи за страната може да се нарече "уважително" към българските граждани!
  Нахалството и наглостта на някои греберски коментатори (тук влизам и Цв. Цв.) става нетърпимо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 38 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#3:"Norman Granz"]Реформаторите трябва да напуснат коалицията[/quote]
  Хайде де ... ръчкай драгалевците да се махат ...

  - Какво стана с "кратък манда" ...... и избори ??!

  доктор КОЙ вече говори за следващ мандат.

  настроение > подканващо

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 38. 39 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  [quote#37:"Храбър"]Нахалството и наглостта на някои греберски коментатори (тук влизам и Цв. Цв.) става нетърпимо! [/quote]
  Щото "вашите" с "метлите" и с цвъцканията на другарката ви Кунева (като тазсутрешното "единодушно" гласуване, хахах) са умерени, тъй ли?! Даже Дайнов се отъждествяма вече с РБ (май досега беше "диня".
  А бе... намерили сте, та премерили, разпасана команда такава! Я, кротвайте и "управлявайте" с десетината си човека в НС и запазете "гнева" си за тогава, когато станете поне 4 пъти повече, става ли!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  "Очаквам резултатите да бъдат разчетени от заинтересованите така: в страната има, реално погледнато, само две партии – ГЕРБ и ДПС"

  Навремето Доган се изкара борец срещу т.нар. "Двуполюсен модел". Двадесет години по-късно отново се докарахме до този модел, само че бидейки част от него ДПС вече не се притеснява от съществуването му...

  I Want To Believe
 41. 42 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Да ни е честито и това.
  Късата политическа памет на българина става все по-къса.
  Какво ли още ще видим?

  Be3Al2(Si6O18)
 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3595 Любопитно

  До коментар [#39] от "Прогл@дна.":
  Понеже го раздаваш широко ухилена, що не отговориш на въпроса защо герберите не желаят премахване на анонимното гласуване?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  [quote#9:"ПРОРОК ИЛИЯ"]и сал те кат шепа спартанци срещу сганта на Ксерокс [/quote]

  Небешели сганта на Минолта?

 45. 46 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Типична прогресивно-левичарска, поредна безсмислица от привилегирования аутсайдер Евг.Дай.
  Вместо безполезната застаряваща всезнайковщина ще много по-полезно да се потрудим изборните резултати да не принуждават Реформаторската коалиция да моли подкрепа от противниците си.

  Колкото до меди Доган - вече е олигарх, има си парламентарна партия и е прозрачно предвидим корумпиран глупак.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 46. 47 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  До коментар [#44] от "Храбър":

  Кво анонимно гласуване? Научи си урока! Чл.5, ал.3 от Закона за омбудсмана!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 47. 48 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Накратко посланието към нас е следното:

  "Помислихте си, че покрай разни Раданчета и Мегленчета сте победители? Я си помислете пак. Ние хвърляме в лицата ви всичко, което искахте; и продължаваме да правим всичко, което вие не искате да правим. И ще го правим все повече, пазени от въоръжени отряди, на които дадохме законовото право да изтърбушват бременни и да пребиват деца. Когото не харесваме – даваме на Цацаров. А вие няма да можете да направите нищо. Вашето президентче го сложихме на мястото му. Дори няма да можете да преподреждате листите при избори. И никой никога няма да ни разследва за корупция. Не сте доволни? Заповядайте в приемната на Мая..."
  Точно, кратко, ясно...
  ...за съжаление....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 48. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  [quote#34:"chavo64"]Ако все пак бъдат бламирани, трябва да напуснат коалицията и ясно и простичко да обявят истината. Цялата истина.[/quote]
  Коя истина, че обещанията им са били "предизборни трикчета"? Че се съюзиха с отявлени мафиоти какъвто е кметътът на Хасково, кметът на Пазарджик? Че отгоре на това г-л Атанасов има смелостта да заяви че пак така ще направят защото "хората го избират". Скромно забравяйки да уточни, че това става с купените цигански гласове. И още много на брой, списъкът ще стане дълъг да ги изброя...

  [quote#34:"chavo64"]Тогава имат шанс, на следващите избори читавите българи да застанат зад тях масово.[/quote]
  Според мен с последните гафове които ясно показват истинският им образ подкрепата им почва да се ерозира. Това не е шега работа, изплюха се в лицето на 500,000 българи които ги подкрепиха в подписката за референдума и показаха, че на приказките им не може да се разчита. Само партийни фанатици не виждат това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 50 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1912 Весело

  [quote#44:"Храбър"]Понеже го раздаваш широко ухилена[/quote]
  Раздавам го, да! И ще продължавам да го раздавам докато ви чета, че станахте смешни. Трябва непрекъснато да показват как Мая Манолова приема поздравления след избора - вашите хора наскачаха да отидат до нея, а Зеленогорски даже се поклони, хахах.... Даже Миков беше по-сдържан с поздравите и ръкостисканията към другарката ви, хохохо... Оня ден за промените в конституцията Кунева и депутатите й гласуваха "по съвест", нали? Раданчо им показа как става това още в първото заседание на НС. А сутринта червената кукувица ще се пеняви, че от несъществуващия "блок" (защото това си остана наименование само на парламентарна група) гласували "единодушно". И тая ще ми пише закони?! Ще ме уморите от смях, казвам ти.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 50. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Особенно радващо е да четеш Дайнов и да гледаш как прогнозите му не се сбъдват... Поне не повече от тези на Кольо Колев.

  Мумии

 51. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално


  Истината, според мен е, че всички ни предадоха, а единствените, които печелят са ДПС ... както винаги ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  [quote#33:"serafin"]Непосредствено след изборите коментирахме тук, че най-естествената за герб коалиция е с дпс.[/quote]
  ББ не е глпак и прекрасно знае, че всяка прегръдка с ДПС е смъртоносна. Като започнеш от "депесарският шут" на Доган и свършиш с изритването на Олигарски няма някой който се е прегърнал с ДПС и да не е смазан.

  Затова ББ въобще не би погледнал към ДПС ако не беше принуждаван. От такива като Радан които щяха да "чупят пръстчета", от останалите в тази измъчена коалиция които си мислят, че могат да изнудват с гласовете си за да получават власт много по-голяма от парламентарните им резултати. И той им показва, че има кой да му подкрепя законите.

  Опитвайки се грижливо да пази дистанция от ДПС, използвайки го рядко. Той самият Москов им го каза, "ДПС получава сила само когато гласовете на ГЕРБ и РБ са разделени". И пак Москов се оплака, че при гласуването на здравният му закон само 8 души от РБ са били в залата, усилвайки по този начин силата на ДПС.

  Да не бяха глупостта и вирнатият нос на Радан, желанието му "да чупи пръстчета", да беше по-умерен и ДПС нямаше нито веднъж да получи тази възможност.

  Само че за него по-важното изглежда е да реве за БОСТАН, да трупа евтини политически дивиденти. Е, дойде момента в който и той пристана на Местан, първо за конституцията после за референдума, ОПРЯ ДО ДПС и край, лицемерната му игра свърши, всички видяха че и той се заиграва с ДПС.

  Нещо повече, прави го в РЕШИТЕЛНИ моменти. Това не е шега работа и не са избори на БНБ подуправители, ЗА КОНСТИТУЦИЯТА и за РЕФЕРЕНДУМА става дума. Край, маските паднаха и вече си имаме "синята Атака" която ще прислугва на ДПС. Отначало срамежливо но с времето все по-открито.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  [quote#52:"niksan1"]а единствените, които печелят са ДПС[/quote]
  Докато българските партии са разделени и се надяват чрез ДПС като съюзник да побеждават така ще е. Ще побеждава ДПС а не те, ДПС ще използва тях а не те ДПС, 25г непрекъснато доказват това но те са такива невероятни глупаци и толкова лакоми за власт че не искат да го видят.

  Затова една по една ще отиват в небитието, първо малките след тях големите. Само ДПС ще остава и дори ще става по-голяма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 56 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За гняв на целокупното ГЕРБерство, истината е точно такава, каквато я е описал Дайнов.
  ...и за съжаление на целокупното гражданско общество.

  "Я з москалями не балакаю!"
 56. 57 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Държавата се "управлява" от ГЕРБ (84 депутата), ДПС (38 депутата) и БДЦ (15 депутата). За Коалицията ГЕРБ + ДПС пиша от миналата година.

  Обаче, Мая Манолова е най-подходяща за омбудсман!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 58 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#3:"Norman Granz"]Реформаторите трябва да напуснат коалицията и да я оставят да се развива според естествените си наклонности и валенции.[/quote]
  Нямат смелост. И имат алчност. Че кой ще е Лукарски (примерно) извън тази коалиция? Нищо и половина.

 58. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Още не могат да намерят #КОЙ!
  Това с #КОЙ е същото като СДСто и Демокрацията 1989-1995 година!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 60 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тази коалиция никога не е умирала.

 60. 61 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  [quote#52:"niksan1"]Истината, според мен е, че всички ни предадоха[/quote]
  До коментар [#52] от "niksan1":

  Чета и уважавам мненията Ви, но... Не виждате ли, че цялата тази истерия е насочена пряко срещу ГЕРБ? Не усещате ли, че пишете любимата фраза на ДС (след "разделяй и владей" "всички са маскари"?! Че всичко, което се пише и говори последните дни за референдума и за Маяма е "прах в очите" и част от негативна предизборна кампания на отчаяни и търсещи "силната ръка" на ДпС партийки и партийчета, чийто план да свалят правителството все не се осъществява?! Забележете! Става дума и за тяхното правителство! Те секат клона, на който са седнали. Питате ли се защо го правят, сui bono?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 61. 62 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred":
  Същноста на този "смешен плач" е да се прикрие със смокинов лист /признанието е на Р. Кънев/ почти пълния провал от учàстието на РФ в управлението.
  То не беха лъжи /Кънев и Лукарски/, неадекватни изказвания и деиствия /Танев, Ненчев, Москов, Хр. Иванов и др./ на министри и др., пълни провали на голямата им и неслучила се гордост - реформите, че требе некак си да се изтрие некак си срама позорен от челото. И по техен стародавен фарисейско костовистки навик - търсят / и намират сред редиците си / всички възможни врагове.
  Освен това требе да имат и индулгенция /предварителна/ сред заклетите си привърженици, щото наскоро /на изборите/ ще дойде кръчмаря със сметката.....
  А като им казвах, че управлението не е като да се търкаляш по паветата и да се надуват вувузелите - те беха умни, красиви и готини

 62. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#52] от "niksan1":

  А! Добрутро!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 63. 64 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#37:"Храбър"]Ако беше така жизнено важните реформи за България щяха да започнат не при този парламент (в който РБ най-после влезе), а още по времето на продължителното властване на статуквото и особено при първото управление на ГЕРБ. [/quote]
  А защо не в периода 1997-2001 ???
  Как хубаво си написал всичко, но все едно този период не съществува, и все едно РБ не помогна за маяма ... не те иронизирам, всичко това просто е жалко !
  Избора на ММ за омбудсман е груба обида за нормалните хора, и тепърва ще има обратен ефект, независимо, че конюнктурно изглежда правилно ...
  Бог да пази България !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 64. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#46] от "Bulgerman":

  Доган управлява. Борисов е протеже на Доган. Доган създаде Борисов и ГЕРБ именно, за да управлява!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 65. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  [quote#11:"Иван К"] Трябва да правят реформи[/quote]
  И в МВР ли?

 66. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  "... ДПС взе инициативата и изяжда останалите като смок жаба. Но успява да инжектира в този процес достатъчно упойка, та върху физиономиите на изяжданите да блуждае щастлива усмивка..."!

  Ами, така си е...! Бате Бойко си реже ленти и друго не го вълнува! Щастлив и доволен, че ДПС пак на него разчитат! Беше се омърлушил, че Бареков може да го замести, ама извади късмет, покрай раздялата на Пеевски с мустака Василев!

  Бивш tww09306483.
 67. 68 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  А това че перфораторите саботираха референдума в интерес на ДПС начало на коя коалиция е? Да не ни излезе скъпо уговорката за половинчатата съдебна реформа.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 68. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Весело

  ... разбиране, че става дума за цялостно системно усилие, в което да бъдат включени всички, които искат промяна – например позитивният импулс, носен от Съюза на съдиите, да навлезе във Висшия съдебен съвет след неговото разделяне и освобождаване на съдиите от мафиотско-кагебисткия контрол на главния прокурор ...
  --------------------------------------
  Ех, Дайнов, ех, Евгениййй ... гений ... генийййй ...
  Без да защитавам Хамсийков ... сал да попитам ...
  Яневата на Цацаров ли беше подконтролна?
  Или Красьо Черничкият?

  Айде, със здраве!

 69. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  "И никой никога няма да ни разследва за корупция. "
  Боже,голяма безнадеждност лъха от това интервю.Дайнов никога не е говорил по-песимистично.

 70. 71 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Статуквото се окопа,независимо от усилията на РБ.Всичко важно - за след изборите.Всъщност - Манолова печели и ще омбудсманира от октомври,т.е добра дошла за изборите,референдумът осакатен до немай къде,окопаване ,с цел опазване от ""народната любов"" - НСО!
  Фарс!Срам!

  Tony
 71. 72 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Евгений Дайнов: Изборът на Мая Манолова може да се окаже "рожденият ден" на коалиция "БОСТАН плюс"

  Дайнов , както винаги е точен.
  Както преди няколко дена беще пунктуално точен когато публикува фундаменталния си анализ "Историческия компромис" се оказа рожденният ден на коалицията РАДАСТАН"

 72. 73 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Изборът на Мая Манолова може да се окаже "рожденият ден" :)
  .........................
  Дайнов, рожденият ден на коалицията БОСТАН - е някъде в миналото, сключен в потайни доби, мъгла и тъмнина ,и трябваше и до ден днешен - да е ТАЙНА ..)
  Явната за повечето граждани "тайна " колаиция , ще продължи да бъде 'тайна" - до президентските избори ...ТОГАВА , съвсем "изненадващо" ,национално отговорните от ДПС - ще подкрепят ЯВНО , най- достойния за президент на България !!:)
  А до тогава , колкото по- малко РЕФОРМИ , толкова по- добре - за най- национално отговорните от ГЕРБ и ДПС ..>)

  BIG AL
 73. 74 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Евгений е направил безпощаден анализ, за жалост - верен.
  Тежко ни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 74. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Разбира се, тайната не е вече толкова тайна, колкото се искаше на ББ и местан ...Малко са нервни и сега ще правят ЛУПИНГИ - преждевременно , защото тайната им , изплува - стана явна - за тяхно нещастие :))

  BIG AL
 75. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Ние във форума сме една извадка,недотам представителна,но все пак.Вижте как си говорим,как се обиждаме и оценяваме.Така е и в обществото.Никоя, разделена като нас нация,не може да върви напред,не може да развие икономика,не може да вдига стандарт,няма да осъди и корумпираните.Цялата ни енергия отива да се самоизяждаме.

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "... Не сте доволни? Заповядайте в приемната на Мая..."
  Не може да се отрече на Дайнов качеството да обобщава политическата ситуация в няколко изречения.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 78. 79 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много е смешен опитът да се "скрие" ръката на главния индианец. Нищо ф тази държава ни са случва без знанието и благословията на главния мафиот! Туй да се помни и никога да не се забравя! Обладаните от стокхолмски синдром нещастни създания, никога няма да вкусят свободата, защото да слугуват на мафията, за тях е не само приоритет, а тръпка, докарваща ги до извратен оргазъм в в необятния космос на хипоталамуса

 79. 80 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Изборът на Мая Манолова не е рожден ден на коалиция Бостан. Изборът реши вътрешнопартийни проблеми на БСП, не на ДПС. И не заплашва устоите на държавата, така да се каже. Има някакво морално измерение. Но Менда Стоянова нали се изказа по въпроса. Как нямало да се забрави "Костинброд" и пр. Истински коалиция Бостан показа мощта си в избора новия /стар/ екип на ДПС в народната банка. Същият който проспа катастрофата КТБ. По-точно, с чието съзнателно бездействие и ослушване бе предизвикана въпросната катастрофа. Това вече не е морален въпрос /само/. Това се отнася до финансовата стабилност и до стабилността на самата държава.

 80. 81 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#80] от "nik_177.":

  Основният въпрос, който терзае Бб е цената на тока. Мая с метлата е само параваян, зад който се разпилява обществената енергия. Изпитан мафиотски метод. И тъй като мафията в момента е купила държавата, прави опити да се шегуфка с простия народец. Да, ама нема да стане. Няма да позволим на някакъф небръснат, дебел и запуснат, плешиф австралопитек да си прави майтап с интелигетните българи. Мутри, разкрити сте и ще бъдете пратени там, където ви е мястото. Вервайте ми

 81. 82 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#76] от "rosiraycheva50._":

  +++++++++

  Лошото е, че май винаги сме били такива като нация. Народопсихология, уви. Злобни и заядливи, разединени, недоверчиви, завистливи, комплексирани, мнителни, невярващи в личности и авторитети... Форумът е добро и съвсем гладко огледало.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 82. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#79:"Сиянието на Мрака"]Много е смешен опитът да се "скрие" ръката на главния индианец. Нищо ф тази държава ни са случва без знанието и благословията на главния мафиот[/quote]

 83. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Какво ще стане после ли ???
  Ами да ви кажа и дано да се лъжа , но едва ли ...:
  Боко ще стане президент или поне така искат ...
  Мин. председател ще стане някоя Лили, Мента или друг модел - подобен на 'фандъковия " модел ...
  На Боко няма да са му нужни, вече , разни реформатори , искащи промяна ..
  Ще каже : АЗ съм промяната и тя ще я бъде , доколкото АЗ искам да я има ..АЗ съм президентът - избран!!!
  И ще има право , за този путински модел , да ви кажа ...
  Зад него ще са милиционерите , цацаров и прокуратурата МУ, ДПС -стадото и фирмите им , пеевски и ......
  всичките възможни БОКЛУЦИ в България , които си искат путинския модел ...
  Силата , надяват се, да бъде - с тях ..Няма да има мърдане - срещу ТЕЗИ ...Или ,поне ТЕ така ще си мислят :)
  Но , наесен , ще видим и ГРАЖДАНИТЕ , които са ПРОТИВ тези мои ПРЕДВИЖДАНИЯ ,
  ще видим искащите реформи, свобода и НЕ путински модел , в България ..
  Ще си видим СИЛАТА НИ - нашата ...
  Ще си видим и водачите си - достойни ли са или ще си издигнем НОВИ !! ...И това ще видим и решим ...
  Има си хас -"моделът" на Империята на ЗЛОТО - да се върне в България !!??.... 25 години след 1989 година ...!!???

  BIG AL
 84. 85 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#55:"Прогл@дна."]Атака прислужва пряко на Путин. ПФ - също! АБВ, БСП - също! [/quote]

  Е, те още не са почнали да се извиняват на Владимир Владимирович по руската телевизията, колко са лошави тия санкции, нито Бога са молили да се разберат "началниците" и да паднат тия пусти санкции.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 87 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Защо го пиша ли , горното ??
  Ами защото е по- добре яростна , дай Боже - 15-20 % ОПОЗИЦИЯ , с добри изгледи за БЪДЕЩЕТО, искаща РЕФОРМИ, ПРОМЯНА ,свобода и демокрация ,
  отколкото да си 4-6 % присъдружна на Боко - партия или блок от ..разни депутати...

  BIG AL
 87. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  МОЧА имени П.Лелина

  Дълъг... дълъг... пустослов...

  Ясна цел и план - ако и
  недовършено готов,

  будният др. Иванов
  (бъркан тук-таме с Буда)

  сложи се и ни предложи:

  Мая в гащи обмудсрани
  много-много да не май се,

  а до в Шеф на НАТО гащи
  да се изпоходят наште!

  "Евгений Дайнов: Изборът на Мая Манолова може да се окаже "рожденият ден" на коалиция "БОСТАН плюс""

 88. 89 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 479 Неутрално

  РБ се поставят в ситуацията да легитимират коалицията БОСТАН без санкцията на гражданите, но това ще си има цена.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 89. 90 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Само преди година и нещо Дайнов беше във възторг от предложението на президента за референдума. В телевизионно студио въодушевеният Дайнов нарече президента "умел фехтовач" който с предложението си елегантно върнал топката в полето на БСП и ДПС.

  Днес след като реформаторите записаха имената си на траурна плоча редом с имената на депутатите от ДПС и БСП трябва да призная че Дайнов е намерил верния тон за да отбележи предателството им.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 90. 91 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "звънче, закачено на свинчето #КОЙ" всъщност казва всичко

 91. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Весело

  Немат проблем във висшия пилотаж.

  пп
  стига Върховният путиноводител не ги свика
  за в некой парад победы...

  До коментар [#75] от "BIG AL":

  Разбира се, тайната не е вече толкова тайна, колкото се искаше на ББ и местан ...

  Малко са нервни и сега ще правят ЛУПИНГИ - преждевременно , защото тайната им , изплува - стана явна - за тяхно нещастие )

 92. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Прав е авторът, толкова могат РБ-тъта.... едно е да искаш, друго е да можеш....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 94 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Дайнов е прав. Много песимистично звучи, но в контекста на събитията от последните две седмици, в същност, е напълно реалистично. Трябваше само да ни се отворят очите, за да видим истината за т.нар. "исторически" компромис.
  Срамно е, че в 21 век, член на ЕС се управлява точно като бананова република!

  [quote#8:"simval"]Ами от нас зависи дали това положение ще се запази или ще се промени.[/quote]
  Вече сме малко, имам такова чувство. При манипулирани избори.... просто не зная как ще стане....

 94. 95 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#64] от "роджър":

  Тази обида няма да бъде забравена през лятото, защото август е ваканционен само за депутатите. Не е влязла в закона за омбудсмана възможността гражданите да се откажат от своя защитник. Това изглежда доста дискриминационно. Дори един презрян престъпник може да откаже назначения му служебен защитник, но гражданите на България са лишени от това право. Има и други форми на натиск - порой от жалби (не че няма поводи), ако избраната встъпи в длъжност, всеки ден, всяка минута, хиляди...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 95. 96 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Категорично! Но на снимката на Дневник трябваше да са Костов и Доган, а не Борисов и Местан, но на Даянов не му стиска да го каже, понеже и той е на винаги е бил на хранилката.

 96. 97 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 487 Неутрално

  И разбира се, нито дума за това как РБ предадоха народа с отказа си от истински мажоритарни избори и с това, затвърждаване на статуквото в политиката!
  Много е интересен е един такъв "пропуск" от политолог......................

 97. 98 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "В края на сезона видяхме обаче как се оформи мнозинство в подкрепа на модела #КОЙ. ГЕРБ е видимо по-доволен в тази, а не в реформаторската конфигурация."
  РБ няма какво да търси в такава коалиция. Да се опитат в рамките на няколко месеца след местните избори да прокарат още два-три важни реформаторски закона и ако не успеят да напускат коалицията. Важно е така да се поставят, че ГЕРБ и ДПС да са виновните за блокирането на законите. След година и половина в управлението и две години в опозиция на следващите избори ще получат поне двоен резултат и ще имат повече възможности да влияят.

 98. 99 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#94] от "Orchid":

  Не сме малко, просто партиите излъчват грешни послания. Ако гласуваме 60-70-80%, няма кой да купи изборите. Нито една партия досега не е казала: Гласувайте масово, все едно за кого, за да заличите манипулирания вот!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 99. 100 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#90:"emil (МЕРЗАВЦИТЕ ВКУПОМ ПРЕЦАКАХА РЕФЕРЕНДУМА!!!)"]въодушевеният Дайнов нарече президента "умел фехтовач" който с предложението си елегантно върнал топката в полето на БСП и ДПС. [/quote]

  ама Ръбан Кунев > е умел Кафе-Пияч !!!

  Миндянския го интересуват само
  бостанските кафета, но не и РадаСтанските шербет-кафета

  Иначе е ясно, че се нацвъцкаха в последните дни преди ваканцията ..... и са длъжни да квичат, че драгалефците и без това спихват все повече ....
  настроение > подчертано подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK