Огнян Минчев: Нараства опасността от утвърждаване на един "мек авторитаризъм"

Мая Манолова и Лютви Местан в предишния мандат на парламента

© Красимир Юскеселиев

Мая Манолова и Лютви Местан в предишния мандат на парламентаВ края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за техния коментар и оценка. Днес редакцията представя мнението на политолога Огнян Минчев.


Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията?


- Политиците - преди всичко от Реформаторския блок (РБ), които застанаха зад каузата на съдебната реформа, трябваше да се съгласят на компромис. Ако не бяха го направили, "гъвкавото мнозинство" в парламента щеше да подхвърли някаква имитация на реформа в правосъдието за замазване очите на Брюксел (което е правено неведнъж от поредица български политици и правителства). Освен това отказът от компромис щеше най-вероятно да приключи с политическо поражение и маргинализиране на РБ. Да не забравяме и факта, че самото понятие за РБ покрива група от хора, които твърде трудно стоят заедно в политиката и още повече - във властта.
Ще допринесе ли компромисът за реформиране на съдебната система и при какви условия?


- Не мога да бъда категоричен в една сфера на юридическа експертиза. Разделянето на съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) би могло да наложи някаква по-убедителна рамка на всевластието на главния прокурор, което бе гарантирано в Конституцията от депутатите на БСП във Великото народно събрание, за да се съхранят властовите позиции на посткомунистическия елит в епохата на демократична промяна.


Същевременно съм скептичен относно дълбочината на съдебната реформа, постигната в резултат на този компромис. (Самото определение "исторически" е смешно, защото историята има навика да дава подобен статут след време - ако е заслужен, разбира се...) Все още не знаем дали Конституционният съд няма допълнително да осуети промените в съдебната система. Не знаем доколко разделянето на колегиите във ВСС няма да остане повърхностна промяна, подчинена отново на тайното гласуване на послушни изпълнители, наслагани щедро по цялата правосъдна йерархия от истинските господари на държавата. И не на последно място - всъщност знаем най-важното: за истинска съдебна реформа освен институционална преконфигурация е необходима съдържателна властова промяна.


Докато гражданите на страната ни са изтласкани в позиция на безпомощни наблюдатели от организираната олигархична престъпност на върха, контролираща както икономиката, така и трите уж разделени власти - никакво преструктуриране на съдебната инфраструктура няма да бъде достатъчно за да бъде наречено с основание "съдебна реформа".


Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис?


- Всеки компромис е обвързващ за страните - това е както силата на инструмента компромис, така и неговата слабост. Реформистките политици от РБ са политически доста слаби - те едва ли разполагат дори с всички свои 23 гласа в парламента. Споразумението за промени в конституцията върна ДПС от политическа изолация в основното русло на българската политика - разбира се с активната подкрепа на ГЕРБ.


Когато към "историческия компромис" добавим последващите актове на солидарно действие на "гъвкавото мнозинство" в парламента - превъплощението на НСО - службата за охрана, в нещо по-арогантно и от УБО, избора на Мая Манолова за омбудсман - както и координираната медийна истерия за очерняне и подигравки над водещи фигури на РБ, става очевидно, че цената на умерените институционални промени в съдебната система е укрепването на политическия съюз на статуквото.


Акциите на коя/кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?


- Преди всичко на ДПС, но също и на Б. Борисов. На практика политическото мнозинство в България функционира на две нива - официално, като легитимационно мнозинство и като фактически съюз между ГЕРБ и ДПС. Легитимационното мнозинство се състои от ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ и то е за показ пред Брюксел. Фактическото мнозинство е между ГЕРБ, ДПС и все по-често - АБВ и то отразява реалния баланс на властта в държавата, който се формира от позициите на основните олигархични структури и интереси.


С "историческия компромис" фактическият политически съюз между Борисов, Местан и Първанов "потупа по рамото" легитимационното мнозинство и в частност - РБ: "Браво момчета, я-а каква хубава съдебна реформа сте направили..."


Как разчитате гласуването за референдума?


- Зад референдума на практика не застана никой освен президента Плевнелиев. За ГЕРБ задължителното гласуване бе неудобен казус поради твърдата съпротива срещу него от страна на ДПС. Може би най-голямата партия би подкрепила утвърждаването на мажоритарния компонент в гласуването, от който винаги печелят по-големите политически сили, ако не беше реалната опасност да остане в изолация срещу ДПС и останалите по-малки партии, страхуващи се от мажоритарния ефект на концентрация на властта.


Позицията на РБ в гласуването също бе тесногръдо обструкционистка - те на практика заедно с другите партии казаха "не" на правото на гражданите да изразят мнението си за задължителното гласуване и мажоритарния вот, а не просто изразиха своята позиция срещу тези евентуални промени в избирателния закон след референдума. Третият въпрос - за електронно и дистанционно гласуване бе подкрепен може би с надеждата, че няма да представлява достатъчно голям интерес за мнозинството граждани.


С какво ще запомните този политически сезон? Защо?


- С размиването на границите между политиката на промяна и политиката, охраняваща статуквото. Зад скърцащата официално управляваща коалиция се формира съюз на статуквото с ядро оста ГЕРБ - ДПС, който се ползва с подкрепата на медийния монопол, и който обслужва основните властови интереси на олигархичната върхушка в България. Опитите да се оспорят позициите и действията на този съюз на статуквото срещат все по-войнствена, все по-често истерична реакция от страна на обслужващите реалната власт медии.


Ако концентрацията на властта в ръцете на олигархичното статукво и неговото "гъвкаво мнозинство" продължи, налице е нарастваща опасност от утвърждаване на един "мек авторитаризъм" зад изпразнените от съдържание властови процедури на една все по-фасадна демокрация.


Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция? Можем ли да говорим за промени в конфигурацията й?


- Ако РБ и ПФ са съгласни да поддържат формата на досегашното си присъствие в коалицията и са готови да правят компромиси с политическите си позиции в името на единството на коалицията, този кабинет има всички шансове да оцелее поне до президентските избори през 2016 г. Има спекулации за това, че ако тези двама малки партньори в коалицията не се представят много убедително на предстоящите местни избори, ГЕРБ ще предприеме ремонт на кабинета - както персонален, така и като формула на властта. Не съм много убеден в това.


За Борисов поддържането на раздвоението между официална - легитимационна коалиция и фактически съюз на властта по оста ГЕРБ - ДПС е много удобна формула. Официалното мнозинство и правителството му са лицето за пред Брюксел, а фактическият властови съюз и "гъвкавото мнозинство" в парламента - инструмент за същинския контрол върху държавата и ресурсите на страната.


Откритото извеждане на властовия съюз между ГЕРБ и ДПС на сцената освен непопулярно е и твърде рисковано за позициите на Б. Борисов на върха на държавата. Който не вярва, че е нездравословно да управляваш открито с ДПС - да пита Филип Димитров, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Не че полускритият алъш-вериш със Сарая е безопасен за ГЕРБ и лидера му - имаме някои спомени от ранната 2013 г. по този въпрос. Но поддържайки двете коалиционни формули - официалната коалиция с РБ, ПФ и АБВ и фактическата коалиция с ДПС - Борисов се опитва да си осигури пространство за маневриране и удължаване на времето, през което крокодилската захапка на Сарая ще го достигне така, както и всички негови предшественици - партньори на ДПС.


Каква е оценката Ви за ролята на ДПС?


- Публичната памет в България е тъжно кратка и от това се възползва ДПС. Имам чувството, че от съзнанието на активната част от обществото е полуизтрит споменът за удивителните безобразия, извършени от ДПС във властта само допреди година. Затова на дневен ред е промъкване на групировката обратно на власт. Докато през първите месеци на настоящето управление ДПС играеше ролята на обидената евроатлантическа невинност в опозиция, понастоящем Местан не без удоволствие демонстрира актовете на присъединяване и консумиране на "консенсуална" власт - при промените в конституцията, при закона за НСО и т.н.


Няма как ДПС да бъде извадена от властовото уравнение на България за по-кратък или по-дълъг период от време без да се предприемат твърди и болезнени политически мерки срещу всеобхватния контрол на олигархичния елит върху институциите на държавата. Това, което днес е известно е, че не ГЕРБ и Б. Борисов ще бъдат тези, които да решат подобна отговорна и изключително тежка задача пред обществото и държавата.


Огнян Минчев

© Юлия Лазарова

Огнян Минчев


Какво очаквате да покажат местните избори?


- Победа за ГЕРБ, съхраняване на позициите на ДПС с опасност за разширено влияние сред ромските общности, опити за лансиране на нови политически ГМО в услуга на руската пета колона в България, опасност от допълнително раздружаване на и така не особено дружния РБ...


Изненада ли е изборът на Мая Манолова от БСП за омбудсман. Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?


- Лидерът на ГЕРБ иска да даде на всички по нещо и да си осигури максимално съгласие и спокойствие на власт, в което няма нищо лошо. Но има някои опасности от средносрочен характер. Откритата политическа прегръдка на управляващи и опозиция създава устойчива представа за заговор на политическия елит срещу обикновените граждани на страната. Този ефект се получава още по-лесно когато политическото съгласие е очевидна проява на олигархичен консенсус.


Обединението на елита срещу нацията завършва по два начина: или с отхвърляне на станалия омразен на всички политически режим на сътрапезничество, или с налагане на някакъв тип диктатура за да оцелее политическия режим, утвърждаващ олигархичния консенсус.


А иначе изборът на Манолова за омбудсман е нова крачка към моралната и институционална деградация на българската политика. Омбудсманът е позиция, предполагаща неоспорим морален авторитет - там няма много друга власт. Да сложиш на тази позиция човек като Манолова, която дори не се извини за участието си в безобразието от 11 май 2013 г. в Костинброд, е открита подигравка с този нравствен статут на гражданския защитник - всъщност, поредна подигравка със стандартите на гражданско и политическо поведение в България.

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добър анализ, обективен и лесен. Лесен, защото действията на ГЕРБ са крайно елементарни. Още през първият мандат на Бойко написах тук, че той легитимира едно ново БКП заедно с ДПС и БСП (отцепниците от АБВ). Не мога да разбера обаче как толкова години електората на ГЕРБ не го проумява това нещо и продължава да вярва сляпо в партията.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 391 Весело

  каквото и да правят наште политици , все нови бкп-та създават. Няма изненада - само това са учили, това знаят!

 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Оги, кат истински последовател нан Янус, пордължава да живее едновременно в два паралелни свята. В опита обясни необяснимото , и да възвеличае едни, и да сатанизира други
  Щото няма как едновременно да са верни две неща - хем реформата да е истинска, пълна и компромиса да е правилен - за да не пробутаме на Европа едно менте, а от друга страна - да е много съмнителна, и например да засилва позицията на комунетата, и осбено техното олицетворение - Цацаров.
  Както се казва - на всекикиго по нещо, да живеят наште

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#1:"Ghost Writer"]толкова години електората на ГЕРБ не го проумява това нещо и продължава да вярва сляпо в партията[/quote]
  Има няколко потока привърженици на Герб - бивши комуняги верващи на енерал Борисов, лумпен пролетариат, прекланящ се пред мутренското минало на премиера, мюлюцюнерите за ползу джобу и накрай на многобройната част, женската, вижда в Боко своя сексуален символ. Тук не става дума за идеи и здрав разум....

 5. 5 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 867 Весело

  "А иначе изборът на Манолова за омбудсман е нова крачка към моралната и институционална деградация на българската политика."
  Не може да се каже по-добре.
  Всъщност може, ето как:
  https://www.youtube.com/watch?v=uiqVQvkcKh0

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  "Мекият авторитаризъм" отдавна е факт. Особено откак боко е на власт.


  До коментар [#4] от "dobrich":

  Боко го избират шопи+шопеещи се, олигарси+свързани с тях, администрация и купени гласове

 7. 7 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#1:"Ghost Writer"]Още през първият мандат на Бойко написах тук, че той легитимира едно ново БКП заедно с ДПС и БСП[/quote] Не БКП, а ОФ.

 8. 8 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  АЗ пък не мога да разбера как Минчев е вече втория социолог/политолог, уотевър, който ни обяснява, че в "историческия компромис" има някакъв елемент на полезност и в същото време ясно вижда, че той на практика легитимира водещата роля на ДПС във властта. Нито една от предлаганите "реформи" няма достатъчна значимост и потенциален ефект, за да оправдае това. Самият факт, че "реформата" минава с одобрението на ДПС, вкл. и лично със "за"-то на депутата Пеевски, го потвърждава. Щом тези, с които би трябвало да се пребори реформата, я одобряват, е....л съм я и у реформата.

 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Откритата политическа прегръдка на управляващи и опозиция създава устойчива представа за заговор на политическия елит срещу обикновените граждани на страната. [/quote]
  Нещо да кажете, г-н премиер?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "...безобразието от 11 май 2013 г. в Костинброд" си беше не ММ, а приготвените и надписани за правилните райони бюлетини. Аман от усърдни политикани, които искат да вярваме на думите им, а не на очите си. Кой храни този господин, за да вика на черното бяло?

 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Резултатите от гласуването за референдума показаха че никаква съдебна реформа няма да има. Всичко ще е една проформа и "исторически" пунтове на квадрат. Хоратаняма откъде да знаят върви ли реформата, правилни ли са ходовете й, колко време трябва за да се види резултат. Каквото и да им поднесат или ще трябва да повярват или не. Само че каква вяра да имаш на хора които току що са те изиграли и са ти отнели правото да се произнесеш когато си искал да се произнесеш. ТЕ ПРОСТО НИ ИЗКЪШКАХА В ЪГЪЛА.

  Аз на такива хора и кошница с круши няма да им оставя да ми я пазят, а какво ли остава да чакам от тях съдебна реформа с която излизат от безнаказаност. Ще ни лъжат докрай!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  ...... "мек авторитаризъм".В България всяка власт се стреми към авторитаризъм,няма значение от цвета.Трудно се променят тоталитарни навици.

 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1041 Гневно

  Нахалство, наглост, безочие, гнус, отврат и цинизъм. БСП/като мандатоносител - Станишев и кликата му, част от която е и номинираната от чугуненете глави за омбудсман и яростно защищаваща модела "КОЙ"/ и ДПС/като управляващи/ за година и малко със скудоумната си политика и управление върнаха страната поне десет години назад. Поради тази причина на тях като партии, както и на техни претставители, българските граждани не трябва да им позволяват дори да помиришат власт или властови позиции, поне в следващите 20 години.
  Избрана за омбудсрам персона/впрочем този избор трябва да баде пряк - от българските граждани, а не да бъде разменна монета за всякакви парламентарни сделки/, е най - голямата гавра с българските граждани. Което ще означава, че комунизмът никога няма да си тръгне от тази иначе красива страна. Ще продължават да си тръгват нормалните. Докато останат само комунисти. Очевидно това е стратегическата цел. Жалко.
  "Мая, търсят ти сметка за Костинброд. Това е жлъчно отмъщение, което обаче няма да се получи. Този пасквил, който представлява странен микс между поетическия талант на Деса Поетеса от "Шоуто на Слави" и странния синтаксис на бивши министри ще остане в аналите на 42-рото Народно събрания като срам за парламентаризма" - Изказване на Местан по време на дебатите в 42 - то НС по искането на ГЕРБ за оставката на Манолова като зам. председател на парламента.
  Изборът на омбудсрам, е просто възнаграждение от ДПС, за аферата Костинброд. На въпроса, защо и ГЕРБ подкрепи този избор, всеки може да си отговори сам. Както му харесва....

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  "Мек авторитатизъм"-значи РАЗМИТА отговорност ПАК! Питаш Боко-КОЙ присъедни ВЕИ-тата, КОЙ продаде остатъчния дял от ЕРП-тата, кой продължава да сключва договори с НЗОК с всяка нова частна клиника-, кой ще присъедниява нови ВЕИ-та на оборски тор? Отоговорът пак ще бъде-всеки друг но не и Бойко. Нехайство+гнусен корпоративизъм и долен лобизъм+НУЛЕВА защита на обществения интерес="мек авторитатизъм" през РАЗМИТАТА отговорност! ПИСНА МИ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Референдумът беше средството с което жалката управляваща коалицийка можеше да изземе политическата инициатива и чрез промени в избирателния закон да мине в реална атака за убедително спечелване на следващите избори. За да няма нужда от половинчатост, исторически компромиси и легитимиране на ДПС. Президентът им даде средството в ръцете, народът им го даде, а те охлювите се свиха в черупките си. Направиха си дребни сметчици. Останаха си малки, свитички и дребнави.

  Реформаторите се хванаха за смешните си 23 парламентарни столчета и ни казаха че толкова им стигат. Борисов пък реши че за него най-важно е да запази премиерското си канапенце което се крепи на едно опънато въженце. Годинка да е още, две да е ама негови да са.

  Жалки шушумиги. Пак сме се надявали на грешни атове. Те излязоха смирени магарета.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petak":

  Всъщност гласуване по текстове на реформата не е имало. Компромиса е полезен с това, че все още има малък шанс да се случи съдебната реформа. ДПС също отстъпи, защото ако бяха пробутали техния вариант, може би вече щеше да има промени в правителството.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  Когато всички са във властта/ както става сега/ ,народът е опозиция.Наесен ще си проличи.Използваха ваканциите и жегите да гласуват 5 гнусотии, но хората не забравят.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#3:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Щото няма как едновременно да са верни две неща - хем реформата да е истинска, пълна и компромиса да е правилен - за да не пробутаме на Европа едно менте[/quote]
  Опитваш се да припишеш твоите мисли на О. Минчев.
  Я се върни и си прочети по-внимателно статията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#0:"Огнян Минчев"]Докато гражданите на страната ни са изтласкани в позиция на безпомощни наблюдатели от организираната олигархична престъпност на върха, контролираща както икономиката, така и трите уж разделени власти - никакво преструктуриране на съдебната инфраструктура няма да бъде достатъчно за да бъде наречено с основание "съдебна реформа".[/quote]
  Докато гражданите на страната гласуват за организираната олигархична престъпност (ДПС/БСП/АБВ/ГЕРБ) истинска съдебна реформа, а с нея и истинска справедливост няма да има!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Добър коментар, това и очаквам от Огнян Минчев. За съжаление нищо в държавата ни не се прави за доброто на гражданите. Обслужват се само интересите на ДПС и останалата мафия. Мисля, че от сближаванетено си с ДПС Борисов ще загуби, предполагам още на тези избори

 21. 21 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 465 Неутрално

  В тази връзка могат да се припомнят оценките на Борисов за катастрофата КТБ И посочените от него виновни - Орешарски /БСП-ДПС/, финансовият му министър Чобанов /ДПС/, управителят на БНБ и останалото ръководство /ДПС/. Може да се добави службата за финансово разузнаване към ДАНС /според наблюдатели, Татяна Дончева, например, по онова време изцяло манипулирани от ДПС/ и т.н. ДПС бе главният фактор старото ръководство на БНБ да остане. За Искров имат друго наум сигурно. Тъй че ДПС запази позиции за манипулация финансовата система. Това е съществена победа и израз на задкулисното мнозинство ГЕРБ-ДПС. Победа извоювана пряко волята на партньорите от РБ и ПФ. Отделен въпрос е доколко ще се отрази електорално въпросният съюз. На ГЕРБ, разбира се. Защото избирателите на ДПС са константна /постоянна/ величина. Ако се проследи политическото битие на посочените от автора Филип Дивитров, Кобурготски и Станишев перспективата не е розова. Но може да се добави и президентът Стоянов. С когото ДПС се изгавриха и подкрепиха на втория тур Първанов. За да го подменят със стратегическия си партньор. Тогава, все още.

 22. 22 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 867 Любопитно

  [quote#10:"naiden_pravdev"]"...безобразието от 11 май 2013 г. в Костинброд" си беше не ММ, а приготвените и надписани за правилните райони бюлетини. [/quote]
  Безобразието от Костинброд беше въпиющо нарушение на всякакви закони и на конституцията, но не от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов, макар да не ги харесвам, а от страна на БСП и ДПС. За такова нещо подготвилите го хора трябва да получат ефективни присъди, начело с онова л***но Барека, Мая Манолова, Станишев и Лютви Местан.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 23. 23 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Много е точен Огнян Минчев. За съжаление избирателите на ГЕРБ не четат подобни материали, още по- малко могат да ги разберат. Не вярвам на нито една дума на Бойко - като каже нещо, знам, че е точно обратното.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Това внушение, уж "гарантирано в Конституцията"
  Не е вярно.

  Вярно е, че (в Конституцията) прокуратурата
  е изтипосана (много неудачно) като част от Съдебната власт.

  Неудачно - като терминонелогична мъгла,
  и предвид нормални компетенции на прокурорска власт -
  специална разследваща и на защитник на законност,
  в частност чрез (обвинителни) искове по предписан в закона Съдилищен ред.

  Теминологична "боза" е, че от езикова некомпетентност и/или умишлено, в обща категория "Съдебна" са сложени Съдийска Съдилищна власт и по-нисша прокурорска.

  ОБАЧЕ

  Конституцията все пак прави достатъчно ясно разграничаване
  между съдии, съдебни заседатели, прокурори, следователи.

  Указва Уникални за Съдилищна власт компетенции
  (Конституционни задължения, права и... компетентност),
  различни от прокурорски. Има достатъчно текстове в този смисъл.

  Казва, че структурата на прокуратура е подобна на структурата на Съд. Структурата на едно нещо да е подобна на структурата на друго. Става (Конституционна) реч за структурно подобни,
  но качествено Различни неща.

  Та, въпрос на компетентност и на избор е,
  дали Конституцията се тълкува цялостно
  и в съответствие със здрав разум и съвест,
  и с традиции на международното право,

  или мърляшки и корупционно изгодно,
  по "втория начин".

  "Разделянето на съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) би могло да наложи някаква по-убедителна рамка на

  всевластието на главния прокурор,
  което бе гарантирано в Конституцията

  от депутатите на БСП във Великото народно събрание,

  за да се съхранят властовите позиции на посткомунистическия елит в епохата на демократична промяна."

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2054 Неутрално


  Става все по-ясно, че ГЕРБ се коалира с РБ и ПФ за пред Европа, но флиртува с ДПС за запазване на статуквото . В същото време РБ се опитва да се се задържи във власта, а трябваше вече да е напуснал правителството .
  Е, след всичко което видяхме през последните 2 седмици може да се направи извод : В много близко време ГЕРБ ще започне да губи подкрепа, а РБ ще се окаже на жълтите павета от което следва, че няма нищо хубаво за България .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  НЕ АВТОРИТАРНА И ЕДИННА ЕВРОПА

  Откакто бекапета на кпсс са на власт...

  Новото е Безпрецедентно:

  БКП лидерът на ГЕРБ се оплака на ЕС,
  че Русия натискала България!

  пп
  Другото е по старому:

  БСП се оплака (на Бузлуджа), че България и въобще Западът
  натискат Русия.

  До коментар [#6] от "Хи-хи":

  "Мекият авторитаризъм" отдавна е факт. Особено откак боко е на власт.

 27. 27 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 970 Неутрално

  добър, макар и лесен за правене анализ.
  но не е мек авторитаризъм, а мек олигархизъм.
  при авторитаризма управляваш сам (като Орбан), а при олигархизма се скриваш зад "тематични" съгласия и "консенсус" за прокарване на корпоративни интереси срещуположни на обществения интерес.

  Истината ни прави свободни.
 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#9:"дедо Андро"]Нещо да кажете, г-н премиер?[/quote]
  "Няма как ДПС да бъде извадена от властовото уравнение на България за по-кратък или по-дълъг период от време без да се предприемат твърди и болезнени политически мерки срещу всеобхватния контрол на олигархичния елит върху институциите на държавата. Това, което днес е известно е, че не ГЕРБ и Б. Борисов ще бъдат тези, които да решат подобна отговорна и изключително тежка задача пред обществото и държавата."
  И от мене също - Нещо да кажете г-н Премиер?
  въпросът се отнася и за т.нар. "десни" гербави избиратели.
  Общият генерален извод от цялото интервю с Огнян Минчев е, че "решаването на подобна отговорна и изключително тежка задача пред обществото и държавата" - "да се предприемат твърди и болезнени политически мерки срещу всеобхватния контрол на олигархичния елит върху институциите на държавата.", може да се направи единствено от Реформаторския блок, ако разбира се РБ успее да се консолидира и обществото го припознае, давайки му по-голямо доверие от това на ГЕРБ на следващите Парламентарни избори.

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Минчев, повтаряш стари тези и си прав , общо взето ...

  САМО в едно НЕ си прав , а и дори си и противоречиш:
  Сега и днес в България , НЯМА да се маргинализираш , /Реф. блок- ако не приемел компромисите / ,
  АКО си ПРОТИВ
  цацаров и ТАЗИ прокуратура ,
  ако си против старите заместници в БНБ ,
  ако си против НСО- да охранява Доган ,
  ако "вадиш" предложения от Съд , реформа ,
  ако се ДОГОВАРЯШ тайно с ДПС и т.н...
  Няма да има маргинализация , А УВЕЛИЧАВАНЕ на гласовете си, влинието си , авторитета си - като ПАРТИЯ или коалиция - АКО ЗАЩИТАВАШ принципи, мерки, предложения .и си ПРОТИВ горното ..))
  Може да не си на власт - СЕГА - но в никакъв случай , няма да се маргинализираш ...)
  ВСЕ пак в България има и МИСЛЕЩИ граждани ..))
  И има не само път за "мек авторитаризъм", а ясен ПЪТ - към путинизация -от две -три - партии- ГЕРБ, ДПС , АБВ ...
  Другите не ги броя ...)

  BIG AL
 30. 30 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Достатъчно с небивалиците за сближаване на ГЕРБ и ДПС!
  Всеки, който си мисли, че ДС може да бъде извадена от политическия живот, а ДПС - от Народното събрание е или агент на същата или ... мечтател. Напоследък т.н. "политолози" предпочитат да направят някоя или друга вярно-невярна констатация, заставайки удобно на заплютата като "опозиционна" позиция. Нито един от тях не навлиза в причините, детайлите и начините, по които ДПС се превръща в политическия и социален монструм, хидрата, тумора, обзел всяка клетка от нещастния български "организъм".
  Нито един от тях не си дава сметка (или умишлено ни заблуждава, какъвто е случаят с Минчев), кои са обстоятелствата, даващи възможност на шепа агенти на ДС-КГБ да командват парада с 10-15 на сто от гласовете на избирателите:
  1. Желязната (военна) дисциплина в редовете на тази т.н. "партия", съпроводена с убийства и политически шантаж и популистично украсена със сватби на стадиона, размахване на мръсни гащички, връщане на невярната съпруга гола и посред нощ на родителите й, любовни връзки с журналистки и мъжки секретарки, "самоубити" в банята;
  2. Противопоставянето на останалите политически субекти, особено ярко изразено в отношенията между ДСБ+БСП+Атака+ПФ+АБВ и ГЕРБ, често изразявано чрез "ръководната роля" на Доган (Местан);
  3. Ако Доган (господарите му от Кремъл) е решил да накаже някого (Костов, Борисов), той е готов да мине през трупове и да организира преврати, включително и чрез създаване на нови партии (НДСВ) с парите на подчинения му ДС-КГБ "бизнес" (Мултигруп, КТБ, Гриша Ганчев, Алексей Петров, Сашо Дончев и т.н.) Същото се отнася за съдружника му в далаверите, а после икономически и политически съперник за милиарди - др. Иван Костов;
  4. Ако някой като последно споменатия реши да заличи ДПС от политическата карта заради подялбата на баницата (власт и пари), той получава ШУТ, който го изхвърля от властта задълго (за Костов то се превърна в "завинаги" - голямата част от избирателите му се преливат обратно в съда, от който са налети - ибрика на Сокола.
  5. Ако някой като Борисов реши да започне "хибридна" война с "Доган и Кремъл & Ко.", което значи външно усмивки, кафепития и най-вече СПАЗВАНЕ на закона (dura lex sed lex) и смъртна заплаха за цялостно и безпощадно унищожение, той получава ядрена бомба - заплаха за убийство, съдебно преследване (впрягане на цялата т.н. "съдебна власт", преврат с пълна мобилизация на политическите врагове (вкл. ДСБ) и впрягане на парите на всички "бизнесмени", облажили се от куфарчетата на Луканов и Костов и от енергийните проекти на Москва.
  Мога да продължавам, но защо да съм аз глашатаят... Докато ДПС е българското НС и има 1/6 от него, НИКОЙ не може да спекулира с обстоятелството, че Местан добре владее правилата на играта, съдържащи се в КРБ и всеки един закон. Напротив, тръгващите с рогите напред, но с разпасана малобройна команда срещу "армията ДПС" са тези, които наливат... масло (още власт) в адския огън, разпален от Путин не само у нас.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 31. 31 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#8:"Petak"]АЗ пък не мога да разбера как Минчев е вече втория социолог/политолог, уотевър, който ни обяснява, че в "историческия компромис" има някакъв елемент на полезност и в същото време ясно вижда, че той на практика легитимира водещата роля на ДПС във властта. Нито една от предлаганите "реформи" няма достатъчна значимост и потенциален ефект, за да оправдае това. Самият факт, че "реформата" минава с одобрението на ДПС, вкл. и лично със "за"-то на депутата Пеевски, го потвърждава.[/quote]
  Съгласен съм, че най-вероятно практическата полза от "историческия компромис" ще е минимална и сериозна реформа на съд. власт няма да произтече от това, но все пак можем да отчетем няколко позитивни неща от случилото се:
  1. Ясно се вижда в и от обществото, че политическа воля за реформа на тази изключително ретроградна система има и тази воля се олицетворява от Реформаторския блок.
  2. Вижда се също, че политическата тежест на РБ е малка, а "сестринската" партия от ЕНП - ГЕРБ не е съдружник в тази битка.
  3. Вижда се явната вече връзка ГЕРБ - ДПС.
  4. За да се изолира ДС олигархията/ДПС/, водеща политическа сила трябва да стане Реформаторският блок.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  Добър анализ. Свръх фокусиран върху ГЕРБ все едно Дайнов го е писал, същевременно леко под сурдинка говори за РБ.

  Все пак споменава за основният им грях на РБ /Реформираните Бостани/, това е че ЛЕГИТИМИРАХА ДПС, върнаха ги през парадният вход на бял кон в политиката чрез съглашателството си за конституцията. С тази тяхна стъпка те и легитимираха сътрудничеството на ГЕРБ с ДПС, след като РБ могат защо да не го прави и ГЕРБ? Паднаха последните бариери пред откритото навлизане на ДПС във властта.

  Впрочем Огнян Минчев не анализира и че това съглашателство беше предопределено още в момента в който беше поставено като цел промяна в конституцията. Дори Маковей им го каза, че това не е необходимо и е само губене на време, отклоняване от основната задача. КОЙ им сложи тази идея в главата, КОГА се появи тя?

  Аз го знам, идеите за промяна в конституцията и ВНС /другата посока на РБ/ се появиха по време на февруарският преврат 2013г, активно мероприятие което вече е казано от Гордиевски и Калугин че беше планирано и координирано от КГБ/ГРУ. Имайте предвид това когато някой ви се яви с идеи за ВНС и промени в конституцията.

  Другото което леко подминава с танцова стъпка Огнян Минчев е въпросът за Референдума. Там някакъв пазарлък бил станал, какво толкова. Напротив, това е категорично сваляне на маската от лицето на една от политическите сили която претендира да е единственият борец против олигархията и "единствените автентични" десни. Те дори вече не се крият, казват че са против мажоритарното гласуване защото има опасност да не влязат в парламента. За тях местата им в парламента са по-важни от правото на хората да си кажат мнението.

  Което първо е лъжа, със смесената система към която се върви /предложението на ГЕРБ беше "ЧАСТ от депутатите да са мажоритарно избирани"/ те ще си влязат от пропорционалната квота. Друго ги боли, че в тази квота ще се намали броят на местата за номенклатурата, ще им се разбърка вече изградената пирамида.

  Лъжа е и твърдението им, че така се намалява представителството на малките партии. Точно обратното, те получават по-голям шанс, естествено ако успеят да извадят качествена кандидатура. Защото при мажоритарната система можеш да участваш дори само с един депутат, той ще дава гласност за позицията на партията. Докато при пропорционалната система трябва да са над 4%, т.е поне 10 депутата. Шансът на малка партия да има представител е 10 пъти по-голям. Но се иска качеството, нещо с което нашите партии трудно ще се похвалят.

  Т.е. битката им на Реформираните Бостани е за партийната номенклатура, не за демокрацията. Разбираемо, при тези много на брой партии при тях, само Вождовете им които трябва на всяка цена да се уредят с депутатските кресла колко са.

  Всичко това не го е разгледал Огнян Минчев. А той има капацитета да го направи. Причината е известна негова деформираност в посока анти-ГЕРБ и про-РБ /Реформиран Бостан/. Но все пак в сравнение с Дайнов е на значително по-високо ниво.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#19:"Храбър"]Докато гражданите на страната гласуват за организираната олигархична престъпност (ДПС/БСП/АБВ/ГЕРБ) истинска съдебна реформа, а с нея и истинска справедливост няма да има![/quote]
  Другият голям проблем е, че и медиите са техни или на тяхна страна. Единици са журналистите и политолозите, които имат смелостта да се опълчат на "организираната олигархична престъпност (ДПС/БСП/АБВ/ГЕРБ)", да застанат на страната на Реформаторския блок и да призоват гражданите да гласуват за тях. Дават им медийна трибуна от време на време и това е, но да заемат позиция - е, за това се иска смелост.
  В София, в големите градове, където са повечето от активните българи, РБ имат влияние, защото самите граждани не се влияят толкова от медиите, мислят и правят разумен избор. В останалата част на страната, където хората "вярват на това, което кажат по телевизора" - там какво правим?

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#26:"dnevnikar"]"Мекият авторитаризъм" отдавна е факт. Особено откак боко е на власт. [/quote]
  Неговото е цвете, спомняш ли си един който носеше прякора Командира? И чиято парламентарна група се ръководеше от Класната? Само прякорите са достатъчни да опишат какво беше. И наследството му още стои "Под вънкашност чужда и име ново". Но както казва народът ни "Вълкът козината си мени но нрава не".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#20:"daam"]Мисля, че от сближаванетено си с ДПС Борисов ще загуби, предполагам още на тези избори[/quote]
  За местните избори едва ли ще се почувства, но да се надяваме за следващите Парламентарни хората да прогледнат и се осъзнаят.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#22:"captainFill"]Безобразието от Костинброд беше въпиющо нарушение на всякакви закони и на конституцията, но не от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов, макар да не ги харесвам, а от страна на БСП и ДПС. [/quote]
  Активно подкрепено от ДСБ, не го забравяйте. Особено когато почнат да ви се представят за единствените "автентични десни" и "борци с ДПС". Костов застана до Станишеф в денят за размисъл! и призова изборите да бъдат отложени докато се напечатат нови бюлетини, защото със сегашните те щели да бъдат фалшифицирани. Как ще бъдат фалшифицирани скромно премълча. След като се проведоха и всички ги признаха че не са фалшифицирани също не даде обяснение.

  Костов беше участник в класическо активно мероприятие и то планирано и координирано от чужда държава. Директно казано национално предателство и опит за държавен преврат. Явно школата в Кременчуг е имала широк профил на обучение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Щом Бойко и ГЕРБ не щат да изритат ДПС от властта , тогава край с България ако народа не изрита този хаирсъзин от властта ! Щом е в коалиция БОСТАН той не е никакъв българин ПОРАДИ ФАКТА ЧЕ НЯМА НИЩО ПРОТИВ МАФИОТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ДПС- с обръчите, с политическия рекет, с незаконното кадруване, с турцизирането на ромите, с вербуването на еничари и купуването на гласове- всичко това в нормалните страни е незаконно и се преследва от закона ! А тук Бойко ги величае, лъска им имиджа и го приема за нормално ! Значи той не е нормален ! Е, само с Винету няма как да стане държвник и мъж с топки ! С него България пропилява един от последните си шансове за спасение ! Затова да го сваляме и да си ходи за да не пречи на спасението на България !

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#19:"Храбър"]Докато гражданите на страната гласуват за организираната олигархична престъпност (ДПС/БСП/АБВ/ГЕРБ)[/quote]
  Забравил си да сложиш +РБ, дори такъв виолетов трубадур като Дайнов вече го слага. А впрочем кой чрез приватизацията създаде олигархията?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#31:"choss"]. Вижда се явната вече връзка ГЕРБ - ДПС. [/quote]
  И още по-явната РБ-ДПС. Еднакво гласуване за унищожаване на Референдума, съвместен проект за промяна /мижава/ на Конституцията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  "...то отразява реалния баланс на властта в държавата, който се формира от позициите на основните олигархични структури и интереси."
  Олигархията управлява държавата,управлява съдебната система,икономиката и всичко,което е важно за държавата.А ние,от които зависи,кой ще ни управлява и дали ще може да се справи с олигархията,гледаме безучастно и повтаряме,че от нас нищо не зависи.Зависи и то много.Но българите предявяват права,където ги нямат и не ги използват там,където ги имат.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#9:"дедо Андро"]Нещо да кажете, г-н премиер? [/quote]
  Ами ще каже, те Реформаторите като се прегръщат с ДПС аз пък защо не? Тях като ги няма да гласуват в парламентарна зала вместо тях ще гласува ДПС.

  Вижте какво, всички знаете истината но се правите, че не я знаете. ББ използва ДПС като противотежест на Реаниматорите които се заканиха и се опитват "да му чупят пръстчетата". Е, показва им, че нямат тази сила. Поставя ги пред трудният избор, или да са принципни и да напуснат властта или да се примирят.

  И те избраха кокала на властта но така показаха истинският си образ. Вече не го и крият, с гласуването за Референдума ясно го показаха и вече публично го декларират, че за тях важното е да са в парламента, а какво мислят хората им е все едно. Надяват се на малък но фанатизиран електорат, / "синьото ДПС" / че при следващите избори пак ще ги вкара. Но понеже не са много сигурни гледат да ги отдалечат колкото се може повече.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Тоя анализ е добре избирателите на ГЕРБ да го прочетат доста внимателно. И добре да се замислят.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#8:"Petak"]АЗ пък не мога да разбера как Минчев е вече втория социолог/политолог, уотевър, който ни обяснява, че в "историческия компромис" има някакъв елемент на полезност и в същото време ясно вижда, че той на практика легитимира водещата роля на ДПС във властта.[/quote]
  Ами в трудна позиция е. От една страна всички ясно виждат, че тази "реформа на Конституцията" е мижава работа, мизерни резултати и то много съмнителни, тепърва ще минава през КС който може и да не го одобри, тепърва ще се види дори разделен ВСС КОЙ ще е в него да гласува. При тази доста прогнила съдебна система вероятността мафията да си вкара своите хора там е доста голяма, каква тогава е ползата от разделянето?

  А същевременно тази имитация на реформа с огромните и компромиси е направена от тези на които той симпатизира.

  Всичко това Огнян Минчев го вижда и няма как да си затвори очите иначе тотално се излага. И избира тактиката под сурдинка да признава някои недостатъци но да не задълбава много в тях, само да маркира когато се отнася за неговите хора. А когато се отнася за тези против които той е обратното, развихря се с пълна сила. Тенденциозно но все пак от умен човек, спазил е някаква мярка, ако си по-наивен ще тръгнеш натам накъдето те води.

  Макар че Огнян Минчев си е поставил много трудна задача, да ни убеди че може да се пребори мафията със съгласието на самата мафия, като се приема това която тя иска. Както правят Реаниматорите с конституционните си промени. Чудя се какъв глупак трябва да си за да го вярваш и правиш. Или те приемат, че хората са толкова глупави да го повярват. Май че е второто, съдя по гласуването им за Референдума.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  [quote#22:"captainFill"]Безобразието от Костинброд беше въпиющо нарушение на всякакви закони и на конституцията, но не от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов, макар да не ги харесвам, а от страна на БСП и ДПС.[/quote]

  А защо не си зададете въпроса: Това Въпиющо нарушение, защо не беше наказано?!...

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#33:"choss"]В София, в големите градове, където са повечето от активните българи, РБ имат влияние[/quote]
  И още по-голямо влияние ГЕРБ. Дори в синята София ви бият навсякъде.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#6:"Хи-хи"]Боко го избират шопи[/quote]
  По тази логика ДСБ са хептен шопи, виж резултатите им по секции.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Т.е. накратко казано с малки изключения политиците в НС са избрани не от нас, а от олигархията. И когато тя нареди, те се съюзяват без оглед на изборните резултати. А ГЕРБ е най-изгодната партия за олигарсите. Уж не е тяхна, а сляпо изпълнява техните желания. Докато ДПС е концентрираната политическа еманация на олигархията.

 48. 48 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  [quote#28:"choss"] може да се направи единствено от Реформаторския блок, ако разбира се РБ успее да се консолидира и обществото го припознае, давайки му по-голямо доверие от това на ГЕРБ на следващите Парламентарни избори. [/quote]

  Напълно съм съгласен, с това, но засега ми звучи като утопия! Избирателите в България, явно не са "узрели" за такова гласуване.

 49. 49 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#30:"Прогл@дна."]Достатъчно с небивалиците за сближаване на ГЕРБ и ДПС!
  Всеки, който си мисли, че ДС може да бъде извадена от политическия живот, а ДПС - от Народното събрание е или агент на същата или ... мечтател. [/quote]
  "Гладната", хубаво си натряскала тоя пасквил, ама нищо не казваш, защо аджеба Бойку е толкоз сие с ДПС?

  [quote#30:"Прогл@дна."]Нито един от тях не си дава сметка (или умишлено ни заблуждава, какъвто е случаят с Минчев), кои са обстоятелствата, даващи възможност на шепа агенти на ДС-КГБ да командват парада с 10-15 на сто от гласовете на избирателите[/quote]
  А ти даваш ли си сметка за обстоятелствата, а?
  Аз мога да направя едно "обосновано предположение" за тези обстоятелства и то само в 2 точки:
  1. Когато изборната конфигурация позволява мнозинство - БСП/АБВ/Атака/или която е там пропутинска формация/ + ДПС - тогава явно се прави коалиция и се управлява.
  2. Когато изборната конфигурация не го позволява и ГЕРБ са водеща партия, тия шепа агенти с техните 10-15%, стисват яко за топките ДОН"Буда" и така вземат под свой контрол и неговите 35-40% "заблудени десни" гласове и пак си управляват.
  Защо им се получава? Ами защото бат Бойку е най-доброто "дясно" менте, което успяха да изработят и пробутат на мат'ряла. Ранното СДС ряпа да яде. То може и да беше тяхно творение и да бе бъкано с инфилтрирани ДС агенти, но поне в него имаше и отявлени антикомунисти - Филип Димитров, Иван Костов, Стефан Савов, Светослав Лучников, Багрянов, Мозер и т.н. В ГЕРБ - цък, 0 антикомунисти, само партийни секретари из цялата гербава върхушка, деца и внуци на комуняги, предвождани от един недеполитизирал се бивш пожарникар, преквалифицирал се в Ипонски охранител на бае Тодар /кумирът му/, в СИК-аджийски ортак на Пашата и нелегален производител на цигари и дрога. Нищо чудно, че се стигна до досието ДОН"Буда", с което го държат здраво за "под шлифера". Същевременно ДС мармотите завиха това л... в целофан и изграждайки му перфектна легенда го пробутаха на десния избирател за шоколадче. А "легендата" започна, както знаем с охранител и довереник на цар Симо, мина през Главен секретар на МВР и хвърковат медиен борец срещу престъпността, Генерал, чиито пагони му закичи лично ДС агент Гоце Първанов по предложение на ДС агент Сава Доган /каква ирония за "бореца" само/, кмет на София и стигне до Премиер управляващ страната вече втори мандат.
  Наближава обаче времето на тази легенда да се сложи край, защото информационните технологии днес не са като преди 10-15 год. и нищо не може вече да остане скрито-покрито. Има социални мрежи, фейсбуци, хаш-тагове, маш-тагове и всякакви други джаджи, дет и аз не ги знам, но даващи възможности на гражданското общество да финтира "големите" прас и др. присъдружни на властта медии, да изкара кирливите задкулисни ризи на ДС политиците и контролираните от тях "десни" Граждани за Евразийски Регрес на България и да ги покаже на яве. Остава само критична маса от заблудения мат'рял да се разблуди и се присъедини, както през 1990 и 1997 г. към активните граждани.

 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#48:"batzdravo"]Избирателите в България, явно не са "узрели" за такова гласуване.[/quote]
  Как биха "узрели" като всеки ден им изпращат само "Труд", "Телеграф" и "24 часа"!? Като по телевизорите си гледат само Алфа ТВ!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Любопитно

  [quote#32:"Fred"]Все пак споменава за основният им грях на РБ /Реформираните Бостани/, това е че ЛЕГИТИМИРАХА ДПС, върнаха ги през парадният вход на бял кон в политиката чрез съглашателството си за конституцията.[/quote]
  Ако е така, Боко що дрема пред вратата като куче-пазач тогава, а не влезе вътре да помага?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#49:"choss"]Защо им се получава? Ами защото бат Бойку е най-доброто "дясно" менте, което успяха да изработят и пробутат на мат'ряла. [/quote]
  Още като го появиха започнах да му казвам (а и ГЕРБ) "дясно мюре".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2108 Весело

  [quote#41:"Fred"]ББ използва ДПС като противотежест на Реаниматорите които се заканиха и се опитват "да му чупят пръстчетата". Е, показва им, че нямат тази сила. Поставя ги пред трудният избор, или да са принципни и да напуснат властта или да се примирят. [/quote]

  Браво Fred, браво! Истиски разсъждения на ГЕРБерска каракачанка-демократ.
  Ние сме тук за борбите, щото много ги обичаме! Гиди пей'ливани!

 54. 54 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ghost Writer":

  Народът е малко повреден от 45-те години липса на частна собственост, затова лесно бива привличан от колектвини идеи за гарантирани доходи предимно държавни или общински. СДС след 1989 г. мислеха, че като върнат земята в реални граници ще се създаде средна селска класа. Впоследствие се оказа, че в България няма желаещи да работят земята си, отвикнали са да имат собственост, т.е няма селяни. Има селяндури, но това е друга тема. В ГЕРБ поне половината са бивши комунисти, членове на БКП-то или на Комсомола. Десните българи основно са извън пределите на страната.

 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2108 Весело

  [quote#50:"Храбър"] Като по телевизорите си гледат само Алфа ТВ!?

  [/quote]

  Мно'о глупав народ, нали.
  Друго си е чл.1 и Фейсбук. Ама само "страничката" на Вожда, другите да се забранят!

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  [quote#54:"ck"] Впоследствие се оказа, че в България няма желаещи да работят земята си, отвикнали са да имат собственост, т.е няма селяни.[/quote]
  Не е само това.
  За да обработваш земя ти трябват машини и механизация, а всякакъв подобен инвентар бе отмъкнат от комунистическите кметове и подобни, които така се превърнаха в съмишленици на престъпните цели на БСП/ДПС.
  В повечето случаи ефектът беше обратен на това което искаха от СДС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petak":

  Нямаше кой друг да даде липсващите гласове до 180. Това е толкова ясно, няма защо да се обяснява. Тук да спомена ролята на БСП-то. БСП-то преднамерено отказа да даде подкрепа за промени в Конституцията с цел ГЕРБ да се "гушне" с ДПС-то и това да доведе до отлив на гласоподаватели на ГЕРБ. В БСП-то се надяват тези гласоподаватели да се върнат при тях (защото е ясно, че поне половината гласуващи за ГЕРБ са бивши БКП-членове или комсомолци). Борисов вероятно в договорка с Местан изиграха ролите си така, че Радан Кънев, а не Борисов да издейства подкрепата на ДПС-то. Така и стана. Но това е безопасно за РБ, защото ДПС-то публично атакуваха Реформаторите, а и Патриотите и е ясно че аншлус между ДПС-то и Реформаторите няма. ДПС-то от тук нататък ще изпълнява ролята на лошия елемент в българската политика. А двубоят между ГЕРБ и Реформаторите очевидно ще продължи през есента.

 58. 58 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  [quote#51:"Храбър"]Ако е така, Боко що дрема пред вратата като куче-пазач тогава, а не влезе вътре да помага? [/quote]

  Не като куче-пазач, а като сводник, за да прибере "бонуса", след изнасилването на РБ, от ДПС. А след това да се "накичи" с титлата "Държавник"

 59. 59 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#32:"Fred"]Все пак споменава за основният им грях на РБ /Реформираните Бостани/, това е че ЛЕГИТИМИРАХА ДПС, върнаха ги през парадният вход на бял кон в политиката чрез съглашателството си за конституцията. С тази тяхна стъпка те и легитимираха сътрудничеството на ГЕРБ с ДПС, след като РБ могат защо да не го прави и ГЕРБ? Паднаха последните бариери пред откритото навлизане на ДПС във властта. [/quote]
  "Фреди", ти май четеш анализа на Огнян Минчев, както дявола Евангелието? Освен това използваш този свой крив прочит за оправдаване действията на герб в ачик-ачик достлук с ДПС.
  Виж как хубавичко ти го е казал Минчев за "легитимирането" на ДПС от страна на РБ -
  "Политиците - преди всичко от Реформаторския блок (РБ), които застанаха зад каузата на съдебната реформа, трябваше да се съгласят на компромис. Ако не бяха го направили, "гъвкавото мнозинство" в парламента щеше да подхвърли някаква имитация на реформа в правосъдието за замазване очите на Брюксел (което е правено неведнъж от поредица български политици и правителства). Освен това отказът от компромис щеше най-вероятно да приключи с политическо поражение и маргинализиране на РБ."
  .........
  Казал е и кой по-скоро легитимира ДПС -
  "Споразумението за промени в конституцията върна ДПС от политическа изолация в основното русло на българската политика - разбира се с активната подкрепа на ГЕРБ."
  .........
  И за да няма съмнение в криворазбрания ти прочит и нескопосан опит завоалирано да ни го пробуташ, като оправдание за вече видните от всички уж "задкулисни" игри герб-ДПС, Оги Минчев накрая заключава, забивайки ви го в оср....те гербави г.... и директно в тоз на батя ви Бойку -
  "Няма как ДПС да бъде извадена от властовото уравнение на България за по-кратък или по-дълъг период от време без да се предприемат твърди и болезнени политически мерки срещу всеобхватния контрол на олигархичния елит върху институциите на държавата. Това, което днес е известно е, че НЕ ГЕРБ и Б. Борисов ще бъдат тези, които да решат подобна отговорна и изключително тежка задача пред обществото и държавата."
  Това, "Фреди" е фундаменталния извод, който българските граждани трябва да направят, ако искат да имат бъдеще тук, в Родината си.

 60. 60 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2136 Весело

  [quote#49:"choss"]"Гладната", хубаво си натряскала тоя пасквил, ама нищо не казваш, защо аджеба Бойку е толкоз сие с ДПС? [/quote]
  ГлЕдна, не гладна, другарю Чос! Та, Чосчо, що не си гледаш пенсията и остарелите руски инженерни книжки, с които е пълна библиотечката ти, а си тръгнал да биеш тъпана като правоверен костоварин, а?! Хич не ми разправяй кои са излъганите избиратели, ясно! Вие - ти и всички стотина души около Костов сте тези, които след плесницата на (с)ДС останахте да им крепите милиончетата. Вие, Чосчо, сте тези, които отклоняват... не много... 2 на сто от десните гласове с лъжите и клеветите по отношение на ГЕРБ. Капка по капка вир става, казва народът. Е, и тук е така. Две на сто за Костов, 2 на сто за Кунева, 2 на сто за Бригадирския зет Светльо Тъпото, 2 на сто за Дончева и т.н... Докато се делите (или ви делят) както на Доган (ДС-КГБ) му се иска, докато ви лъжат с всякакви трикове и "трикчета", всички ще се давим в лодката с кормчия тов. Путин! Е, ние поне се хванахме за минаваща рибарска лодка. Да не сме луди да се давим по сто пъти, щото на Костов така му се приискало с личната му партийка и с милиона в банката на Путин.
  И... не се занимавай с мненията ми, не са лъжица за твоята уста.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 61. 61 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Откритата политическа прегръдка на управляващи и опозиция създава устойчива представа за заговор на политическия елит срещу обикновените граждани на страната
  _____________________________________
  Моите уважения към О.Минчев,но да беше продължил изречението и с някакъв вид предложение за гласуване на съд.реформа в НС.Съгласен,че ДПС са вредни за държавата,но ги има.Това също е констатация,както и горното на Минчев.Всеки може да ги прави.

 62. 62 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#34:"Fred"]Неговото е цвете, спомняш ли си един който носеше прякора Командира? И чиято парламентарна група се ръководеше от Класната? Само прякорите са достатъчни да опишат какво беше.[/quote]
  Ето, "Fred"-ито е типичен представител на ДС-гербавия тролетариат!
  И какво беше бе, Фреди, при Иван Костов, а?
  - Банкрутирала банкова система - СТАБИЛИЗИРАНА.
  - Фалирала държава - СТАБИЛИЗИРАНА
  - Хиляди на практика фалирали държавни предприятия /включително и тези, сложени в т.нар. "забранителен" списък - ПРИВАТИЗИРАНИ
  - Липса на свободен частен сектор предприемачи, с изключение на назначените комунистически капиталисти-монополисти - СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НОВИ ФИРМИ, стопански растеж на икономиката и БВП с над 7-8%.
  - От пълна външна изолация на България - ЗАПОЧВАНЕ НА ПРЕГОВОРЕН ПРОЦЕС ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕС. Преговори за членство в НАТО, завършили с успех, Отпадане на визите за страните от ЕС, затваряне на 3/4 от преговорните глави.
  Наследството на Костов е ясно и недвусмислено - България е пълноправен член на НАТО и ЕС.
  Що се отнася до прякорите "Командира" и "Класната", те са измислени от същия ДС-арски тролетариат тогава, към който и ти може би вече си бил зачислен и активиран. Между другото прякорите са много точни и ярко контрастират със също толкова точните прякори на днешните ни "ръководители" - "Тиквата", "Рапоня", "Буда" - за Бойку, "Ухото" за ЦвЦв, ИФА-та и т.н. екзотики от сегашния политически маймунарник.
  А наследството на Бойку може да се окаже връщане на България в евразийската кочина, ако българите не се събудят най-сетне и не му бият шута на следващите парламентарни избори, давайки властта на действително проевропейските политици на Реформаторския блок.

 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#60] от "Прогл@дна.":
  До коментар [#38] от "Fred":

  Герберите, авторитарно управление значи, че нищо в управлението на една държава или партия, не става без разрешението на едно лице - Боко. Което е най големия авторитет в държавата, като за това работят медиите на всички нива у нас/май има САМО една опозиционна вестникарска медия. Групировката на Прасчо се скъсва да го хвали. Трябва ли да давам примери с Боко?! У нас авторитаризма е мек, защото сме в ЕС и защото Боко си е доста посредствен. Ако имаше някакви управленски качества и не беше страхлив, Боковия авторитаризъм щеше да бъде твърд!!!! Не веднъж съм ви казвал, че имате проблем, голям проблем. Защото когато една партия/държава се управлява авторитарно, сгромолясването в един момент е сигурно. Такива примери от историята много....Не е възможно човек да не греши и най умните го правят. Да не говорим за смехотворните изцепки на премиера, които вие неуморно се трудите по форумите да представите в благоприятна светлина.....

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5014 Неутрално

  Аман от дълбокомислени анализи . Нещата са очевидни . Риформата погребана, парите откраднати, виновниците доволни, потърпевшите четат анализи.

  klimentm
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#65:"choss"] Огнян Минчев[/quote]
  Въпросния мастит полиолог също се беше вкючил в хора апологети на Боко преди време. За да обърне палачинката, значи че нещата не са никак добре...

 68. 68 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  [quote#67:"dobrich"]Въпросния мастит полиолог също се беше вкючил в хора апологети на Боко преди време. За да обърне палачинката, значи че нещата не са никак добре... [/quote]

  [quote#66:"choss"]
  Наш кат та стиснат за топките, как ти са ококорват комбалите, напрао ша изфръкнат. [/quote]

  Ясно ли ти е за Минчев? В момента се "кокори", па дано го огрее Слъчо.

 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  [quote#63:"dobrich"]Групировката на Прасчо се скъсва да го хвали. Трябва ли да давам примери с Боко?![/quote]
  Пък уж Прасчо е опозиция!?

 70. 70 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Добър коментар на Минчев,само че не разбирам какво "положително" вижда в "историческия компромис" обявен от Радан Кънев. Самият анализ няколко абзаца по-надолу го потвърждава / че компромисът е всъщност безсмислен /. РБ, при стеклите се обстоятелства - липса на истинска подкрепа от ГЕРБ и останалите "партньори",трябваше да се оттегли от властта и да заеме принципна позиция, трябваше да завалят оставки. Надеждата,че чрез подобни "компромиси" ще бъде по-лесно да се вземат гласове на местните избори и, че все пак орязани и ялови реформи е за предпочитане пред никакви, е грешна. Тотално грешна и объркана.
  Ако РБ не са на висотата на предизвикателствата трябва да се върви към нова формация и платформа. В политиката винаги се правят компромиси, но има тънки червени линии, които никога не бива да бъдат пресичани, иначе безпринципността и опортюнизма се превръщат в същност.
  В подобен ред на мисли, смятам и гласуването против правото на референдум за колосална глупост и липса на принципи. Аз също съм против превръщането на правото на глас в задължение,но също така смятам,че хората имат право да изкажат своето мнение,независимо от личните ми убеждения. Да не говорим за контекста в който всичко това се случва.....

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#23] от "soave":

  Не, този път не е достатъчно точен Отнян Минчев и анализа му не се различава много от мненията във форумите за БОСТАН и т.н.

  Например:
  ".... организираната олигархична престъпност на върха, контролираща както икономиката, така и трите уж разделени власти .."

  Към този цитат би могъл да добави, че организираната олилигархична престъпност контролираща икономиката и трите власти е създадена и ръководена от руската пета колона с участието на БСП, ДПС, АБВ и т.н. Достатъчно е да си спомним , че за наследник на Мултигруп беше посочена корпорацията ДПС. Без това пояснение се внушава, че ГЕРБ е също олигархична престъпна групировка - теза, налагана в началото на 2013г. от почти целия ни "елит", а само след няколко месеца се оказа, че ГЕРБ е единствената надежда за измъкване от блатото Орешарски-Станишев. Да припомня също, че от всички гласове на последните избори прозападните партии ГЕРБ и РБ имаха общо около 36%, а струва ми се, че дори в Украйна и Молдова прозападните партии имаха около 50%. Като добавим също доминирането на БСП, ДПС и т.н . в държавната администрация в т.ч. правоохранителните органи, бизнеса, медии и т.н. мисля, че и Алекс Алексие да беше министър-председател щеше да бъде принуден да избира - дали да прави малки стъпки напред свързани с определени компромиси или да се върне в САЩ

 73. 73 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#60:"Прогл@дна."]ГлЕдна, не гладна, другарю Чос! Та, Чосчо, що не си гледаш пенсията и остарелите руски инженерни книжки, с които е пълна библиотечката ти, а си тръгнал да биеш тъпана като правоверен костоварин, а?! [/quote]
  Гледна ли си, Гладна ли си, не та знам к'ва си, ама ако искаш да ти казваме Гледна си тури Е у ника.
  Другар мое да викаш на вождя си бат Бойку, зер той си'й йощ комуниз. Аз самия съм генетично несъвместим с таз порода, по дедова ми линия. Ама моя дядо не е бил кат бат Бойковия - да са го претрепали щот задирял чуждите булки. Моя е бил по-бамбашка. На портите на къщата му пишело "Кулак - Народен враг № 1". Не № 2, не № 3, а и сама можеш да се досетиш, какво им се е случвало на тия, които са били № 1 срещу комунизете/така им викаше дядо ми/. Та да ми подреждаш в една редичка Костов и Путин и от тази позиция да се пробваш да внушаваш, че ДСБ са такива, каквито единствено те точно не са, е замаянска работа, която въобще не хваща дикиш. Ние в ДСБ-то сме всички с изострено обоняние, отдалеч подушваме комунизите и не им даваме дори да припарят край нас, камо ли да прекрачат прага на "Кърниградска". Не съм пенсионер, не съм и инженер. Икономист съм, а единствените руски книги в библиотеката ни са романи от руските класици.

  [quote#60:"Прогл@дна."]Вие - ти и всички стотина души около Костов сте тези, които след плесницата на (с)ДС останахте да им крепите милиончетата. Вие, Чосчо, сте тези, които отклоняват... не много... 2 на сто от десните гласове с лъжите и клеветите по отношение на ГЕРБ.[/quote]
  Виж сега, да ти обясня нещо. Нашите гласове са били 50%, падали са до 2%, пак се покачват - до 8.89% и те така. Партиите, които са достатъчно дълго време в политиката, графиката на резултатите им през годините наподобява синусоида - нагоре, надолу, после пак нагоре и те така, както вече казах.
  Графиката на резултатите на герб и сама можеш да си я начертаеш - тя мяза на "сгромолясоида", съвсем като тая на НДСВ-то, само дето дъгата й е по-голяма, та ще иде под нулата не след вторите, а след третите избори.

  [quote#60:"Прогл@дна."]И... не се занимавай с мненията ми, не са лъжица за твоята уста.[/quote]
  Е тук вече не позна. Форума е свободен и само Модито може да ни цензурира, не и ти. А чия лъжица за чия уста е, се вижда от оценката на четящите.

 74. 74 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#67:"dobrich"]Въпросния мастит полиолог също се беше вкючил в хора апологети на Боко преди време. [/quote]
  Всеки има право на своя катарзис.
  Що се отнася до ДПС, там е константен през цялото време, което е по-важното.

 75. 75 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  " Споразумението за промени в конституцията върна ДПС от политическа изолация в основното русло на българската политика - разбира се с активната подкрепа на ГЕРБ."

  Очаквахме го, случи се. ДПС бяха изпаднали от копанята и много се разтревожиха, но няма страшно, пак се докопаха до заветната копаня, да им е честито. Да им е честит и на ГЕРБ вечният съюзник на всички управляващи партии и вечен паразит, смучещ благата на България. Ще дам гласа си за онази все още несъществуваща партия, която ще отсвири Догановци и Местановци и ще ги постави на мястото им. Всичко останало е шкарто и смърди.

 76. 76 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#68:"batzdravo"]Ясно ли ти е за Минчев? В момента се "кокори", па дано го огрее Слъчо.[/quote]
  По-скоро ми изглежда, че с тоя им достлук с ДПС-то, нещо е "набрал" и на гербавите.

 77. 77 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Весело

  Никви" Бостани" да не чувам повече, днес др.Москов е пръв приятел на премиера Борисов.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 78. 78 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Уважавам О.Минчев, не веднъж съм бил съгласен с анализите му, но тоя път се е объркал.

  Няма фактически реалности, няма виртуални реалности!

  Реалността е една и тя е, че всички РБ- исти един по един се заклеха във вярност в коалицията, признаха премиера Борисов за свой шеф и му стават на крака, когато влиза в стаята!

  Е го днес и др.Москов!

  Освен това , всички от управляващите вкупом върнаха и легитимираха ДПС във властта- нещо, което ПРОМЕНЯ ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕАЛНОСТ след последните избори.
  Няма "Бостан- мостан".
  Единствената опозиция сега са БСП и Атака.

  Които са на доизживяване.На път сме да останем без опозиция!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 79. 79 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 813 Любопитно

  До коментар [#61] от "ret":
  Ами аз не знам Минчев какво мисли по въпроса, но Бойко можеше да събере Местан и Първанов заедно и да им обясни,че понякога е по-добре малко,отколкото нищо, след което да огласи пред цяла България,че е твърдо зад законопроекта на собствения си министър и че в съдебната реформа повече компромиси са невъзможни. Бойко можеше драматично / в негов стил / да обяви,че отечеството е в опасност от червено-депесарски заговор и да подеме кампания за нови избори и масово гласуване. Имаше начини,но не и желание. Едва ли резултатите щяха да са по-лоши / даже смятам,че щеше да е обратното /.....

 80. 80 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Весело

  АвторЪт трябва да е доволен за успешно изпълнената мисия за поставяне на диктатора-карикатура от бай Ганьовски тип на власт. Нали авторЪт се бори за това близо две години с истински марсистко-ленински плам . Хубавото от цялата тази работа, че естествения ход на нещата предполагат, че живковистката карикатура на власт сега ще завърши по подобен нашин като модела си.

 81. 81 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Положението е следното. Всички партии в парламента, вкл. вероятно и някои от РБ СА РЕАЛНО ПРОТИВ ВСЯКАКВИ РЕФОРМИ И ПРОДУКТ И ТВЪРДИ ЗАЩИТНИЦИ НА СТАТУКВОТО! Като започнем с БСП, традиционно обременената и най-много исторически виновна за безброй мъки и нещастия на народа ни, ДПС като политическия авангард на предтвителството н чевената ДС-КГБ мафия, Болен и Атака - това са застаналите открито в подкреп на статуквото, с известни нюанси на лъжите и манипулациите им пред хората и ЕС, пред света.
  После едва ГЕРБ, най-голямата партия.

  Борисов е функция, продукт на червената ДС-КГБ мафия и е изцяло зависим от нея, и това е повече от очевадно. Но неговат задача, неговата ниша е да е в "дясно"! И да доминира там, и като такъв и от там и в контактите и връзките и със Западв и САЩ.
  Защото това е приложението на отколшния план на мафията ДА ОКУПИРА, ПРЕВЗЕМЕ И ДОМИНИРА В ЦЯЛОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРНАСТВО - "ЛЯВО", "ДЯСНО" И "ЦЕНТЪР", КАКТО И НЕ САМО В КОНТАКТИТЕ И ВРЪЗКИТЕ С РУСИЯ, КОИТО СА СИ ГЕНЕТИЧНИ И НЕРАЗРИВНИ, НО И ... В ТЕЗИ С ОСТАНАЛИЯ СВЯТ И ОСОБЕНО ГОЛЕМИТЕ НА ЗАПАД!
  И доколото контактите и връзките с Путин и Москва не са били никога проблем там п- - ТЕ ИМ СЛУЖАТ - а по-скоро боричкането е кой да е първият им прислужник и упълномошен да представлява руските интереси, респ. контрол и власт в България, И БИТКАТА ЗА ТОВА И ЗА КОКАЛА Е ТРАДИЦИОННО МНОГО ОЖЕСТОЧЕНА ТАМ, то особено ценни са Путин и мафията са ... т.н. Троянски коне, тоест онези, които са техни, но са "дълбоко внедрени и зкаонпириани" близо до Запада или най-добре в самия Запад до най-високите му полтици, управници и кръгове! Защото това са нови и други източници и канали на влияние и власт, опосредствани, но много важни за тях!

  При това положение на страната на малката ЗАСЕГА група от наши представители от РБ има само няколко, но важни и проверени оръжия - ИСТИНАТА, ОТКРИТОСТ, ОТКРОВЕН ДИАЛОГ С ОБЩЕСТВОТО И ПОДРЪЖНИЦИТЕ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ И ПОЧТЕНИОСТ!
  ДЕН СЛЕД ДЕН, СЕДМИЦА СЛЕД СЕДМИЦА, МЕСЕЦ СЛЕД МЕСЕЦ!
  Колкото повече хора се увлекат, и им се даде право и възможност да учавстват в решенията и са ангажирани и да се интересуват какво и как правят управниците и политиците, И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙСТВИЯ, ФАКТИ, ВРЪЗКИ, ДЕЛА И РЕЗУЛТТИ НА УПРАВЛЕНИЕТО, толкова по-добре!
  И НЕПРЕКЪСНАТ КОНТРОЛ И ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ!

  ПРИМЕР - ВАРНА ВЧЕРА И ДНЕС!

  Ако пренесем и преекспонираме това, което стана във Варна, там проблеми са точени с години, общинските служители са си правили далявери и безобразия и са били на път да направят и пробутат нови.

  И когато св вдигат достатчно много и достатъчно ангажиртани и разгневени хора, НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ НА МОМЕНТА, ВЕДНАГА - ТИ ДА ВИДИШ!?!

  Ако се вдигнат по съшия начин 100-200, 000 софиянци и българи, или защо не и милиоон, пред Народното Събрание и Правителството на Борисов, да видите как тези за нула време ще гласуват и правилните закони за Съдебната реформа, и ще започнат да работят като хората...Или ще се разкарат, и другите ще го правят (а ако не - и те, и така докато се научат, а междувртеменно съответните партии да си носят отговорност)
  Така стоят нешата и с ВСС и главна прокуратура, и с Конституционния съд,...

 82. 82 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#70:"thepirineagle"]Добър коментар на Минчев,само че не разбирам какво "положително" вижда в "историческия компромис" обявен от Радан Кънев. Самият анализ няколко абзаца по-надолу го потвърждава / че компромисът е всъщност безсмислен /. РБ, при стеклите се обстоятелства - липса на истинска подкрепа от ГЕРБ и останалите "партньори",трябваше да се оттегли от властта и да заеме принципна позиция, трябваше да завалят оставки. [/quote]
  Ами, Минчев сам казва, че не може да направи оценка на "историческия компромис". Дали ще доведе до реални промени или не, дали е безсмислен или не, предстои да видим, защото ще има още много опити да бъде спънат, предстоят серия гласувания в Парламента. Това, което е положителното е, че за обществото е видно, че единствената политическа сила, която има воля и натиска да се правят реформи, е Реформаторският блок. Всички останали, включително и ГЕРБ, играят контра.
  Дали РБ трябва да напуснат управлението? Много хора от тук коментиращите са крайни, даже и ти, че трябва да се оттеглят. Огнян Минчев е направил обаче същият извод, който аз от месец казвам -
  "Освен това отказът от компромис щеше най-вероятно да приключи с политическо поражение и маргинализиране на РБ."
  Аз също мисля така, ако РБ бяха се оттеглили сега, то щяха да се превърнат в беззъба опозиция и да се маргинализират, а герб и Бойку щяха да продължат да си управляват "в малцинство", но във формат герб/ДПС/АБВ.
  напускане на правителството и управленската коалиция РБ трябва да направят едва тогава, когато това напускане със сигурност би предизвикала управленска и парламентарна криза, която неминуемо би предизвикала нови Парламентарни избори. Не по-рано. Ако се бяха направили на яки и непреклонни за промените в Конституцията, нямаше да има избори, защото все още я няма ситуацията, сиреч необходимият външен обществен натиск към политиците в Парламента, а и лятото точно преди ваканцията е най-неподходящото време за протести и оставки.
  Виж, наесен, когато почне новия политически сезон и започне окастрянето на конституционните промени или направо отхвърлянето им от Конституционния съд, окастрянето или неприемането на антикорупционния закон, за което Румен Петков и АБВ открито говорят, бламирането на Закона за здравеопазването на Петър Москов, тогава наистина може и да се създаде ситуация, защото хората от конституционни промени може и да не разбират много-много, но към корупцията са пределно чувствителни и може да излязат на улицата. Едни по-мощни протести, съчетани с напускане на управлението едва тогава от РБ и оглавяването им, могат да предизвикат разпускане на Парламента и значителна промяна в съотношението в един бъдещ Парламент.

 83. 83 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В България трябва да се въведе извънредно законодателство "Антимафия" и временно да се възстанови смъртното наказание, според мен, въпреки че аз по принцип съм убеден и твърд негов противник. Но при това положение друг изход няма!

 84. 84 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#71:"cannibal666"]И кой нормален човек би гласувал за сбирщината въшливи костомолци + Кукуневица ? Никой естествено[/quote]
  Ами, засега са към 300000. Не е никой, нали?
  От самия РБ зависи, а с малко по-сериозна медийна подкрепа и току виж станали 3 пъти повече.

 85. 85 Профил на papen
  papen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#62] от "choss":

  По принцип съм съгласен, но само една вметка за ЕС:
  Още 7-то ВНС през 1990 г. гласува желанието да станем член на съюза, а през 1995 (по времето на Жан Виденов) Парламентът гласува и решението за официално подаване на молбата за членство. Аз самият от доста време се мъча да си обясня тези факти и каква е била причината БСП да инициира тези процеси.

 86. 86 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#72:"beroe"] Без това пояснение се внушава, че ГЕРБ е също олигархична престъпна групировка - теза, налагана в началото на 2013г. от почти целия ни "елит", а само след няколко месеца се оказа, че ГЕРБ е единствената надежда за измъкване от блатото Орешарски-Станишев. [/quote]
  Огнян Минчев е много по-компетентен от всички нас, дето си чешем клавиатурите тук във форума, за да направи точен анализ, вместо да внушава каквото и да е. Аз също мисля, че герб са от същия пропутински отбор и в никакъв случай не са единствената надежда за измъкване от блатото, особено сравнявайки действията им с тези на РБ. Просто досега ДС кукловодите умело заглавичкваха народа уж, че топката веднъж се ритва "у лево", после уж "у десно", ама накрая тя се у полето на путинистите си остава. Отделно бат Бойку умело заблуждава бюрократите в Брюксел, че е баш, най, проевропеец, ама реве с крокодилски сълзи срещу санкциите към русляците. Еврочиновниците може и да забаламосва, обаче американците не може и това триседмично вече посещение на Радан Кънев е достатъчно ясен знак, че "кучият син" /по грамите на щатския департамент/ май вече не се води " но нашият кучи син", а се определя, като "пропутинския кучи син".

 87. 87 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#77:"mr.wonderworld."]Никви" Бостани" да не чувам повече, днес др.Москов е пръв приятел на премиера Борисов.[/quote]
  Като му окастрят здравната реформа и закона, пак ще си говорим.

 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#86:"choss"]Отделно бат Бойку умело заблуждава бюрократите в Брюксел[/quote]
  Хем ББ тъп, чел само Винету, хем умело заблуждава онези дърти лисици в Брюксел... наистина полета на теменужената мисъл е недостижим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#84:"choss"]От самия РБ зависи, а с малко по-сериозна медийна подкрепа и току виж станали 3 пъти повече. [/quote]
  Медийната подкрепа си я имате, вечер като си лягам гледам дали Радан не се е скрил под леглото, по цял ден само него виждам по телевизиите, може и там да се е пъхнал. Сериозно, този човек или си има двойници или е измислил телепортацията, буквално мигновено сменя студио след студио.

  И въпреки това не виждам подкрепата ви нещо много да расте, все на границата на влизането сте.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#79:"thepirineagle"]Имаше начини,но не и желание. Едва ли резултатите щяха да са по-лоши / даже смятам,че щеше да е обратното /....[/quote]
  Еми, то, желанието, специално в бат Бойковия случай, се мотивира по два начина, свързани с отдавна известната ни поговорка за "моркова и тоягата", сиреч с пари /т.нар. предложение, което не можеш да откажеш/ или с яко стискане за топките, при едно запълването на празната засега папка от досието на ДОН"Буда".

 91. 91 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много минорно звучи,но е реално, за съжаление.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#85:"papen"]Аз самият от доста време се мъча да си обясня тези факти и каква е била причината БСП да инициира тези процеси. [/quote]
  Много просто, целият този Сценарий беше направен комунистите да станат капиталисти. И е естествено те да са там където са другите, богатите капиталисти, в суматохата може и да отмъкнат нещичко. Пък и пътем "троянският кон" за който намекнаха руснаците, въобще седенето на двата стола и цицането от две бозки им е мечтата на нашите бивши комунисти.

  Със социализмът е свършено и си го закопаха самите комунисти. Тяхната битка е само и единствено ТЕ да са капиталистите. Това не могат да го разберат глупаците които все още гласуват за БСП. Но май че вече проглеждат кои са отгоре им, съдя по подкрепата за БСП.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#81:"info111"]Всички партии в парламента, вкл. вероятно и някои от РБ СА РЕАЛНО ПРОТИВ ВСЯКАКВИ РЕФОРМИ И ПРОДУКТ И ТВЪРДИ ЗАЩИТНИЦИ НА СТАТУКВОТО![/quote]
  Ако съдя от гласуването за мажоритарните депутати /което единствено може да разклати статуквото/ май че за статуквото от РБ не са "някои" ами ВСИЧКИ. И колкото и да е неприятно за някои и да не пасва на идеологическите им схеми но ГЕРБ не го е страх от такава промяна на статуквото, пак от гласуването си личи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2136 Весело

  [quote#73:"choss"]Нашите гласове са били 50%, падали са до 2%, пак се покачват - до 8.89% и те така. [/quote]

  Ще правиш синусоиди, когато се явите сами на избори. Дотогава ще се догаждаш, че 8 делено на 5 даже и две не прави. Ако не беше червената кукувица, "петимата от РМС" още щяха да си плащат кафетата сами, щото любимият ви Костов остави паГичките на паГтията си в банката на ВТБ, хахахх.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 95. 95 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#82:"choss"]единствената политическа сила, която има воля и натиска да се правят реформи, е Реформаторският блок. [/quote]
  В рамките определени от ДПС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 96. 96 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  [quote#95:"Fred"]В рамките определени от ДПС. [/quote]
  Те са двете страни на една и съща монета (КГБ-ГРУ) и скоро това ще се разбере. Всички мушенгии на Драгалевския командир ще излязат на светло. Ще почакаме резултатите от местните избори и от проверката за парите на КТБ.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  [quote#94:"Прогл@дна."] щото любимият ви Костов остави паГичките на паГтията си в банката на ВТБ, хахахх. [/quote]
  Не само това, остави ги без партийна субсидия като направи онази коалиция с БДФ мисля се казваха. Ако се бяха явили самостоятелно все пак щяха да вземат по нещо като минали 1% а така за предизборната си агитация разчитаха на парите на Червената Кукувица И за благодарност после и забиха ножа в гърба, любимият номер на Мавъра.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 779 Неутрално

  [quote#88:"Fred"]Хем ББ тъп, чел само Винету, хем умело заблуждава онези дърти лисици в Брюксел... [/quote]
  Селският тарикат и хитрец поначало не блести с кой знае какъв интелектуален капацитет, а и сам си го казва - "аз съм прост и вие сте прости, та....".
  А брюкселските наивни чиновници, от които южните ни съседи измъкнаха над 300 млрд евра само с тарисатлък, са последните, които бих определил, като "дърти лисици". Е, има някое и друго изключение по-хард, като Шойбле, Мойбле, ама другота е "майка плаче, грамофон свири".
  Виж, с американците нещата не стоят баш така. Там, ако си "кучи син", трябва да си наистина "прозападен кучи син", а не да носиш разни каракачанчета на северо-изток, да блянунаш за някакви хъбчета, уж да си за санкции, ама да ревеш, че изпитваш малки неудобства от това, да променяш "Визията 2020" на Министъра на отбраната и ред други селски номера от баш Гражданина за Евразийски Регрес на България. При янките тия номера не предат, Фреди.

 99. 99 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  [quote#97:"Fred"]Не само това, остави ги без партийна субсидия като направи онази коалиция с БДФ [/quote]
  Ако си забелязал, той винаги е в някаква коалиция.. Първо и основно беше "синята", после за президентските избори БДФ, сега се намърда в гнездото на "червената кукувица" - изяде й яйцата и снесе своите - яркочервени на сини точици, тъй че отдалеч да изглеждат като теменужени... зер партийната секретарка обича да говори точно на цветята. ДСБ се появява самостоятелно само, кожато стане дума за подривни действия, за някой и друг протест... Прощавай, и протестите си скриха зад Протестна мрежа. Винаги в нападение, винаги после "света вода ненапита".

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 100. 100 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2136 Любопитно

  [quote#98:"choss"]Селският тарикат и хитрец [/quote]
  Мутренската терминология ви е типична. От времената на Славчо Христов и СИК ви е останала, нали? Какво ли те питам - рибата не се вмирисва откъм опашката... където, апропо, си ти.
  (Извинявай, мислех, че си пенсиониран инженер, завършил в Москва.)

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK