Първан Симеонов: Сега виждаме по-ясно какво и как всъщност се е случвало в лятото на 2013 г.

Първан Симеонов

© Красимир Юскеселиев

Първан СимеоновВ края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за оценка и коментар. Днес ви представяме мнението на политолога Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл".


Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията?


- Като тежка и закономерна пакетна сделка. Все едно цялата политическа прослойка си каза вкупом: дайте да видим набързо какво има за разчистване. И всеки май взе по нещо. ДПС запази важното в съдебната власт, заяви се като незаобиколим фактор, подчерта евроатлантическата си легитимация пред европейските и атлантическите партньори, взе нещо и по темата БНБ и т.н. Борисов взе отново ролята на "помирител" и получи коз за пред Запада. Реформаторите нямаше къде да ходят и представиха случилото се като победа, защото иначе щяха да загубят всякаква легитимност. БСП се освободи от вътрешна опозиция в лицето на Мая Манолова, но пък и Манолова получи страхотен трамплин.
Даже президентът не беше много енергичен в отбрана на референдума, което означава, че може би и той е получил обещание за нещо. ДСБ плашат, че ще напуснат, но е спорно докъде могат да стигнат и дали ДБГ и СДС също биха се дистанцирали от управлението.


Ще допринесе ли той за промените в Конституцията и за реформиране на съдебната система и при какви условия?


- Може да допринесе. Поне е стъпка в тази посока, но ми се струва, че най-интересното в този дебат тепърва предстои – защото се намесва Конституционният съд. Дебатът остава отворен, а като легитимен събеседник в него се утвърждава ДПС.


Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис?


- Разделихме се с още малко от наивността си.


Промените могат ли да създадат възможност в бъдеще прокуратурата да не бъде безконтролна?


- Вероятно, но я има и опасността да се върви към другата крайност – да бъде по-контролирана. Работата й да се диктува от политическата власт.


Акциите на коя/кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?


- Най-вече на ДПС. Вероятно донякъде и на ГЕРБ – защото Борисов се представи като "разсичащият възли". Не знам за реформаторите – там зависи каква интерпретация ще успеят да наложат. Засега стоят гузно пред част от избирателите и симпатизантите си, но имат късмета, че предстоящите избори са местни, а не парламентарни – в местните избори и бездруго надделява прагматизмът.


Как разчитате гласуването за референдума ?


- Като част от сделката. Референдумът беше обезсилен, още когато ГЕРБ изтегли предложенията си за сваляне на прага за валидност. Това, което се случи после, е общо действие на партиите в парламента – мисля, че няма невинни. Никоя от тях не изгаряше от желание да има референдум. И дружно го заметоха под килима. Този референдум изначално беше стъпка в грешна посока, но нищо не оправдава циничния начин, по който той беше елиминиран.

Лятото на 2015 година

© Дневник

Лятото на 2015 година


С какво ще запомните този политически сезон? Защо?


- Две години след белия автобус и т.н. Борисов, Местан и Радан Кънев са на обща снимка за съдебна реформа. Мая Манолова става омбудсман, а по улиците се използва лозунгът БоСтан, който преди време беше взет на въоръжение от... Николай Бареков. Георги Близнашки стана експерт на ДПС. Каква ирония!


Всъщност това е проглеждане – политиката, за добро или зло – явно се прави по тези правила. В моменти като този ми идва да кажа на мнозина: казахме ли ви, че така ще стане? Че ДПС ще се дореди до управлението, че ярките стойности, завещани от 2013 г., ще се размият, обезсилят или дори преобърнат. И го казвам като човек, който всеки ден си блъска главата с каузи и протести. Като че ли в лятото на 2015 г. виждаме по-ясно какво и как всъщност се е случвало в лятото на 2013 г. И не виждаме особено много разлики.


Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция?


- Лютви Местан обеща 600 дни толеранс – така че поне докато те изтекат, би следвало правителството да е стабилно. Стабилно не значи задължително да е със съвсем същите министри или съвсем същата подкрепа. Разбира се, всичко може да се случи, включително и внезапни ходове, но политическата логика говори по-скоро за стабилен кабинет.


Можем ли да говорим за промени в конфигурацията й?


- Напълно възможни са.


Каква е оценката Ви за ролята на ДПС?


- ДПС трайно върви към превръщането си във втори полюс на българската политика. Единият полюс е в лицето на Борисов – полюсът на масовия, градски човек. И един на маргинализираните общности – в лицето на ДПС. Страх ме е, че в близко бъдеще това неминуемо ще се етнизира.


Какво очаквате да покажат местните избори?


- Важни са за всички – за ГЕРБ, защото местната власт е гръбнакът им; за БСП – защото предстои да се разбере дали има още политически живот в тази партия; за ДПС – защото местните избори по принцип са предизвикателство за тях и не са стихията им, а и защото ще се види дали разширяват електоралната си география; за РБ – заради вътрешната им конкуренция; за Патриотичния фронт – заради видимия шанс да постигнат трайни позиции и в местната власт и т.н.


Изненада ли е изборът на Мая Манолова от БСП за омбудсман. Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?


- Също с голямата политическа сделка. А и с новия/стар политически стил, който се насложи – прагматичен, лишен от много контрасти. Пак, казвам, това в известна степен е и нормализация. Въпросът е да не се прекалява – защото след още едно обяснение в стил "пултовете не работеха", дори и намаляване на цените на тока, няма да задържи обаянието на настоящото управление.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  .."ДПС. Страх ме е, че в близко бъдеще това неминуемо ще се етнизира"..Дпс отдавна са етнизирани!

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията?Политическа сделка е това.Въобще от тук нататък ще видим докъде ще се стига с реформите.Така наречения исторически компромис,не е съдебна реформа.

 3. 3 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 740 Гневно

  Стига с това ДПС. ДС в действие. Вкарайте си ги в панделата или където можете. Гадост от 25 години...

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]... обаянието на настоящото управление.[/quote]
  Нима е имало такова в който и да било момент от съставянето на управлението?
  Никакво обаяние, обикновено сдружение за сладко папане, без каквато и да било отговорност.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Единият полюс е в лицето на Борисов – полюсът на масовия, градски човек. И един на маргинализираните общности – в лицето на ДПС. Страх ме е, че в близко бъдеще това неминуемо ще се етнизира."
  Гоуема мисла на гоуем социолог
  А тези, които не попадат в тези категории? И ДПС си е етническа партия от създаването си, нищо че наеха и българи за параван.

  А за гласуването за омбудсман - пултовете се били развалили, според господина
  Това е лъжа, гласуването беше тайно, с бюлетини, а не от пултовете. Помня, че бабите ни казваха :"Който лъже, той и краде."

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По традиция не ги чета БГ социолози и политолози. Ще стрелям на тъмно , пък вие ми кажете дали съм познал - Автора е стигнал до извода - ГЕРБ и ДПС са комбина?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  А патриотичният фронт? Как се вписва в тази ситуация? Валери Симеонов обясни по следния начин пробива на ДПС: Напън да се отъркат около властта, да се легитимират и покажат, че нещо зависи от тях.С една дума - неглижира ги. Щеше да е вярно, ако покрай този напън не запасиха екипа си в БНБ. С опция пак да дестабилизират банковата система, че и държавата.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  [quote#6:"oporna_to4ka"]Автора е стигнал до извода - ГЕРБ и ДПС са комбина?[/quote]
  Едентвен той ли е стигнал до този извод?

 9. 9 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka"

  С БСП комбо...продължавай да стреляш на тъмно.

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"dobrich"]Едентвен той ли е стигнал до този извод[/quote]
  Зная че ти си умен човек и знаеш че това е внушение, но пусто пара трябва да изкарваш, та ти се налага да се пречиняш.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#6:"oporna_to4ka"]ГЕРБ и ДПС са комбина? [/quote]
  Препинателният знак накрая на цитата е ненужен.

 12. 12 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До #6
  Когато не четеш, пишеш самородни глупости, а когато четеш, даваш възможност за примес на естествената глупост с неизвестни чужди съставки. Често резултатът е смешен, но понякога като страничен ефект има и разхлабване на стомаха. Който чете, нека го прави на свой риск.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Само Червен Кольо не е изокал "ГЕРБ и ДПС са комбина". Що не го пускат? Аслана, Дайнов и другите заиграха отдавна, пък Червения отдела го пази за преди местните избори.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  "Автора е стигнал до извода - ГЕРБ и ДПС са комбина?"
  Ами комбина са, до какъв друг извод да стигне? ДПС се прилепваха към всички партии - през 1991 със СДС, после с НДСВ, с БСП, сега с ГЕРБ. През 2013 се сдружиха с БСП, но като спряха еврофондовете им биха шута. Те се хранят яко от тези фондове и сега обичат ГЕРБ, защото ги възстановиха. Ако ГЕРБ ги отреже за европарите, ще ритнат и тях. Но засега ги поддържат, макар и от задна линия.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "aralambi":

  Ами така е решил БГ избирателя. Точка. Корекция на следващите избори - ако избирателя е иска. Ако не - ДПС пак са си незаобиколим фактор.

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2231 Весело

  Какво очаквате да покажат местните избори?

  ... за БСП – защото предстои да се разбере дали има още политически живот в тази партия....

  И по-точно – има ли живот след смъртта?

 17. 17 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  "ДПС трайно върви към превръщането си във втори полюс на българската политика."

  ДПС не "върви", то отдавна Е единият от полюсите (в случая със знак "-" ) . Ако използваме друга, астрономическа метафора, целта им (на ДС-КГБ) е да са "слънцето", към което гравитират всички планети (партии) в една (политическа) система. Що се отнася до ГЕРБ, Доган опита номера с "тоягата", а сега е извадил големия "морков". С един морков - лови сто заека. Борисов е наясно, че са подмолни, затова гледа да прави нещата "со кротце, со благо", но пък той няма избор. Народното събрание е пълно с истерични новополитици, които искат от втория си парламентарен ден да са "фактор", да раздават "шутове" и да "вадят ножове". Така нареченият "РБ" изпада в ярост, тресе се и се разпада на съставни части, БСП ближе рани и се опитва да събере традиционния си цигански електорат, измъкван под носа му от Местан.
  По тези, а и не само по тези, причини Симеонов не е прав (не вижда по-далеч от носа на ментора си - червения голфър). Това, което се случва е разместване между трите големи партии, като постепенно и уверено ДПС убива БСП и се разполага на второ място. Първа тя не може, но и не иска да стане, защото целта е да командва всичко и всички, независимо къде е ситуирана в пространството - обикновено на завет и без носене на отговорност.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1209 Весело

  [quote#17:"Гледна точка"]БСП ближе рани и се опитва да събере традиционния си цигански електорат[/quote]
  Абе не знам, но и вашите кметове Рейзи от Созопол и Детелина Николова от Добрич играха кьочек предизборно с циганора...

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2240 Неутрално


  От интервюто става ясно, че новият-стар стил на правене на политика, си остава непроменен, а това е така, защото се забравя решително за 2013 година и " Костинброд " . Отново и отново ченгетата от ДПС диктуват условията на " играта " и всички направиха врътки с референдума . Всички се страхуват от него ! За капак, една скандална, арогантна и агресивна жена със съмнителни човешки и юридически качества, ще бъде обществен защитник на всички българи .
  Не, благодаря !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Най-отвратителни с "компромиса" и "референдума" ми станаха "реформаторите".
  Напоследък все повече неща затварям в кавички...

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това, а и всяко друго Безотговорно заиграване с конституцията ще ни вкарват в една и съща уйдурма - моделът на политическото ни общуване днес практикува само през циничната безотговорност на партийно-политическия Субект на статуквото ...
  Територията е в дефицит на модерно Общество, докато наличното й е изритано от него и само мимикрира ...

 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всъщност автора е прав в много отношения.
  Особено за внушенията и паралелите относно събитията от лятото на 2013. И за ролята на Борисов.
  Всъшност големия победител оттогава насам е именно той.
  Което в сегашния момент е важно, здравословно и поучително.
  Борисов успя да сложи юзди на умните, красивите и готините. Тихо , кротко и кратко . Изчака ги - без екцесии и шум - да изтрезнеят от собственото си опиянение от търкалянето по паветата, и комичното си "реформаторско" удряне по гърдите и логично последвалото оплитане като пате в кълчища.
  Погледа им сеира и го опитоми.
  Щото сега реалностите са такива - т.н. трикореформатори имат една единствена роля в пиесата - да представят тоталния крах на всички свои действия и приказки като некакъв успех. И да се оправдават за пълния си недостиг на управленческа визия капацитет и кадри.
  Което е благоприиятно като цяло - допускането на екстремисти многоговоряши, но некадърни и неможещи до властта требе да се ограничава

 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Тази ''агенция'' бе създадена и екипирана да обслужва комуноидите през т.н. преход. Манипулация и дезинформация с червен привкус, но съобразена с рецептата на Гьобелс: 70% истина, 20% полуистина и 10% откровенни лъжи.

 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нито е логично обосновано,,нито е морално оправдано да се използува изразът "това в известна степен е и нормализация",
  когато става въпрос за произвеждането на недоразумението Мая в омбудсман.Това беше в пълна степен извратена порнография.
  Ерго: Афторът е лишено от логика и морал червено едноклетъчно.

 26. 26 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Акциите на коя/кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?

  - Най-вече на ДПС."

  Ще ме извиняваш, но ДПС пазарува чрез страх и контрол. За какви акции ми повориш? Кой следи тези акции? Ти си просто поредната марионетка!

 27. 27 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "исторически компромис" е имитация на реформа, която ще бъде блокирана от конституциония съд. ДПС няма да сдаде властта лесно и ще се опитва всячески да бави и увърта.

 28. 28 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От цялата политическа дейност у нас се нови силна миризма на есарисаж(за незнаещите ще поясня, че това е предприятието което събира и обработва труповете на умрелите животни и в което се носи концентрирана миризма на леш)! Просто ако от народа би зависело каква да бъде съдбата на политиците ни от 1989 г досега , убеден съм че доста от тях биха споделили съдбата на сем Чаушеску ! То затова и не дават думата на народа даже и на референдум ! Толкова са гнусни нашите политици, но явно нашия народ не се е научил да ги съди по заслуги ! Затова е залепнал на последното място и по-зле става !

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  "ДПС трайно върви към превръщането си във втори полюс на българската политика"
  Т.е.,каквото и да правим олигархията и ДС ще са в центъра на българската политика.А Борисов ще кръжи около този център и все повече ще се приближава.

 30. 30 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Две години след белия автобус и т.н. Борисов, Местан и Радан Кънев са на обща снимка за съдебна реформа. Мая Манолова става омбудсман, а по улиците се използва лозунгът БоСтан, който преди време беше взет на въоръжение от... Николай Бареков. Георги Близнашки стана експерт на ДПС. Каква ирония!"

  Извод: нормалните обитатели на тая територия, които искат да живеят в цивилизована държава не са представени и в това НС. За тях има два пътя: 1/ формират политически субект и чрез него се борят за постигане на целите си; 2/ стягат багажа и дим да ги няма.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  "Това, което се случи после, е общо действие на партиите в парламента – мисля, че няма невинни"

  "Като че ли в лятото на 2015 г. виждаме по-ясно какво и как всъщност се е случвало в лятото на 2013 г. И не виждаме особено много разлики"

  За съжаление съм съгласен, окончателно се разделих с илюзиите си. Учудвам се, че го казва човек от Галъп

 32. 32 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Този политолог е "гола вода", нищо ново не казва, освен да омаловажи работата на Реформаторите и на Радан Кънев в пробива за промените в Конституцията.

 33. 33 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прави впечатление, че изказванията и анализите на т..н. политолози, социолози, коментатори, и други представящи се за разбиращи "умни глави" всъщност са почти идентични в главните, в основните им тези и послания, особено що се касае до тумора - ОПГ Д(П)С. И някой може да възрази - ами нормално е, след като точно такава е действителността, ако не бе традиционно познатата ни сервилност на това племе, а и други (например куп платени обслужващи журналисти) журналисти като всичките демонстрират избирателна памет и колективна амнезия за основни и съществени факти, събития и взаимовръзки и ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
  Тези и такива лица като правило внимателно избягват да влизат в дълбочина на процесите, а обясняват външните им проявления и последствия, и то забележете от каква позиция, от каква гледна точка! Повече от очевидно тя не отразява гледната точка на гражданите, на българския народ, на реалната действителност и движещи сили и взаимовръзки зад сцената.
  Авторът предвещава някакъв бъдещ евентуален сблъсък по отношение на КС, но е тъжно и отегчително когато подобни анализатори предричат като бъдещи вече случили се и текущи събития и сблъсъци, като например куп спорни и скандални решения на КС - казусът "Пеевски" и др.
  Аз много бих искал някой от тези разбирачи да адресира конкретно и да коментира и анализира например какво е компетентното им мнение за т.н. Народен съд и криминалния му характер, чиято псевдолегитимност горещо е легитимирал ... Председателят на същия този КС, например. Или как е съставен този КС и чии конкретно са лобитата в него - все въпроси със силнозанижена трудност и всеизвестни еднозначни отговори. Например в светлината на огромното разграбване в държавата на десеткт милирди и естественото последващо обедняване на хората и ударно забогатяване на малцина (подбрани от КОГО и по КАКЪВ ПРИЗНАК?) и гигантско пране на пари, вкл. чрез някакви хидромелиоративни проекти от президентски спестяваня от порядъка на десетина хиляди на ... ХОТЕЛИ ЗА МИЛИОНИ!
  Авторът и другите като него визират някаква почти стерилна реалност, където непрекъснатите усилия на Д(П)С да излезе от зоната на здрача и да се легитимира като нормална партия и не криминална структура упорито се представя за естествена политическа дейност. Това са поредните опити за прогнози от миналото, и то по наложени негелни шаблони.
  Д(П)С е изправена предабсолютно същата по същество дилема, както бе и БКП в края на 1989 г. - да се опита на всяка цена, с огромните заграбени ресурси и криминална доминация да НЕ отговаря за безбройните престъпления на ръководството си да се легитимира като нормална партия, чрез мъртвата си хватка над репресивните органи и институциите на държавата, огромна корупция, злоупотреби с власт и извоювани властови позиции чрез системата си от кръгове и обръчи, тоест чрез организирани нелегитимни и полулегитимни - В УСЛОВИЯТА НА РАЗРУщЕНА И КОНТРОЛИРАНА ОТ ТЯХ СЪДЕБНА СИСТЕМА - структури и взаимовръзки.

  Накрая само да напомня, да попитам - почетният председател на ДПС, който еднолично контролира и управлява ДПС, Ахмед Доган Е ЛИ ОНЗИ НАЙ-ГОЛЯМ И ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК И УПРАВЛЕНЕЦ, ОТ КОГОТО ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ВЗИМАМЕ ПРИМЕР, както Местан и Борисов повтарят безброй пъти през годините ( а и Гоце), или ... ПРЕСТЪПНИК и МУТРА, който дори ПОРЪЧВА УБИЙСТВА и напада и пребива дори на публичрез беззащитни хора, които знае, че не могат да се защитят, пазен от охраната си - като жена му и хора от охраната му, размахва пистолет и се разкарва с чували с пари в багажника на колата си, както свидетелстват по телевизията и най-доверените му някога хора?
  Смешни и прозрачни хора са тези.

 34. 34 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 592 Неутрално

  трябва да си припомним какъв мандат бе даден на парламента от гражданите чрез протестите и изборите през 2014:

  1. изрязване на мафията от държавното управление - парламент и администрация

  2. рязка реформа в гнездото на мафията - съдедбна система, прокуратура, МВР

  3. резки стъпки в посока на праката демокрация или повече и по-ефективни механизми за вземане на решения в ръцете на гражданите

  4. пълно разследване на фалита на КТБ и връщане на откраднатите пари

  сега от дистанцията на времето виждаме че нищо от горепосочения мандат не бе изпълнено - политическата класа за пореден път показва че се чувства удобно срез задкулисни договорки и взаимно прикриване на престъпленията с пари на данъкоплатците, а ясно изразените желания на обществото не са фактор който предопределя политическия курс

  изводът е отново същия - масов и постоянен граждански натиск над парламент и институции е единствения път към подобряване на качеството на живот в България !

 35. 35 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За мен е далеч по-интересно от вялите и неоригинални тези на автора сега какви са приоритетите, интересите и политиката по отношение на конкретната ситуация и реално разположение на силите на европейските посланици в страната и на западните държави, вкл. Америка, защото те изразиха публично категоричната си подкрепа за бързи и дълбоки истински реформи, особено на съдебната система.
  Време е мисля тази подкрепа да се потвърди и в реални действия с целия огромен техен арсенал от средства за по-дискретно влияние, които притежават, особено в светлината на последователните усилия на ДПС да пази статуквото СИ, но и да се легитимира като нормална, законна, демократична и европейска партия, КАКВАТО безспорно НЕ Е!

 36. 36 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#35] от "info111":

  Това се питат много хора.Какво може да се направи срещу ДС и жащо се търпи ДС от евро и други партньорски структури.
  Едва ли е от невъзможност за справяне със ситуацията.

 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#36] от "!D !":
  Елементарно.
  Совите не са това, което са.
  Ситуацията не е такава, каквато се върти в главите на некои. И подклаждана от манипулатори и слаби политици.
  Който може, го може.
  Слабаците се оправдават. Щото е най-лесно. А пък и набиващи на плувката - бол

 38. 38 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Би било по-подходящо авторът да замени "прагматични" политики с цинични. Въпреки смешните му опити да представи всички абсурди на българския политически живот през призмата и идеята за някаква "нормалност" , за едно е прав - в Бг всичко се забравя невероятно бързо....

 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Весело

  Каквито избирателите - такива и избраните в Парламента!

  Голяма част ходиха за гъби, вместо да гласуват, но сега се оказа че в Парламента има голямо количество червени мухоморки ...

  Когато вместо 40% гласуват 90% ДПС ще си смали силата и нещата ще придобият по/правилен вид.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Чета мненията и ми се струва, че са прекалено емоционално натоварени и пристрастни към каузи и публично лансирани неясни в същността си лозунги, които в крайна сметка си остават само такива.И пак някакво задкулисие и пак ДПС в центъра на дебата.Няма да изпитвам никого по основи на правото, но каква е например, тази така предъвквана съдебна реформа и като каква , аджеба е ролята на чуждите посланици? Има ли някой от тях, или даже новия Сен Жуст - министъра на правосъдието, който да е наясно, какво е в своята класическа цялост съдебната власт, наказателния и граждански процес, правораздаването изобщо. Думата РЕФОРМА толкова се изтърка последните 1-2 години, че вече е празно клише.
  България е посттоталитарна държава с население, чиято народопсихология е по-близка до ориенталските табиети, отколкото до ценностите на хората на Централна и Западна Европа, с обществена система градена от Реформацията до днес.Рушвета, връзкарството, уреждането по втория начин е нещо напълно приемливо за 90% от населението.Същия % предпочита чалга културата.
  Никакви организационни и конституционни промени няма да променят характера на обществения живот у нас. Всичко е въпрос на време и промяна в манталитета.Това не става за 20-50 или 137 години. Пример: кои са най-гледаните и харесвани у нас сериали ? Турските и индийските! И защо? Защото те са най-близки до душевността на огромната част от българските граждани. Нищо, че всички гледат Европа и искат и у нас да е като в Дания, Швейцария или Германия! И затова такива пехливани като бате Бойко ще са обект на народната любов, още дълго време!

 41. 41 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#23] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  +++++++! Добре сте нарисували картинката!

 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "- ДПС трайно върви към превръщането си във втори полюс на българската политика. Единият полюс е в лицето на Борисов – полюсът на масовия, градски човек. И един на маргинализираните общности – в лицето на ДПС. Страх ме е, че в близко бъдеще това неминуемо ще се етнизира."

  Човекът го е казал много точно!

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "И го казвам като човек, който всеки ден си блъска главата с каузи и протести."

  С какви каузи и протести се занимаваш бе, Първане. Жалък нещастник...

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 44. 44 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#23:"ПРОРОК ИЛИЯ"]И да се оправдават за пълния си недостиг на управленческа визия капацитет и кадри. [/quote]

  Сякаш описваш ГЕРБ

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 45. 45 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 479 Неутрално

  айде нема нужда някой манипулатор от ГАЛОП да ми се прави на анализатор
  А терминът БОСТАН не е взет от Бареков, това тъпо парче не може да измисли нищо само, просто са му го казали неговите тролове, дето спамиха тогава този форум

 46. 46 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Този "политилог" открай време работи за комунистите и както много други, се опитва да насади мнението, че всички са маскари,тъй че нямя смисъл да се гласува.Обаче явно и ДпС му плащат вече,защото откровено в последните си медийни изяви ги фаворизира.

 47. 47 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис?

  - Разделихме се с още малко от наивността си.

  ++++
  Чистата истина.

 48. 48 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Две години след белия автобус и т.н. Борисов, Местан и Радан Кънев са на обща снимка за съдебна реформа. Мая Манолова става омбудсман, а по улиците се използва лозунгът БоСтан, който преди време беше взет на въоръжение от... Николай Бареков. Георги Близнашки стана експерт на ДПС. Каква ирония!

  Мда, оти ги ручахме жабетата?

 49. 49 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Всички тези договорки подкопават, а не укрепват доверието на обществото във властта и политиците и това скоро ще избие.

 50. 50 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Румънските служби за сигурност СЕКУРИТАТЕ поне свършиха едно полезно нещо- застреляха сем Чаушеску като кучета и това е една от немалкото разлики в полза на румънците ! А нашите служби ревниво пазят всякакви политически мумии и чучела, а дори Бойко Борисов охранява комунистическия диктатор Тодор Живков до смъртта му ! А ние го приемаме за демократ и добър християнин ! Каква гавра с паметта на народа ! От такива да чакаме да направят нещо добро за България е абсурдно !Явно съдбата ни е такава - все начело на държавата да застават я свинари, я пожарникари, я набедени царе, я пребоядисани комунисти, я подобия с меки китки !

 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Какво очаквате да покажат местните избори?

  - Важни са за всички – за ГЕРБ, защото местната власт е гръбнакът им; за БСП – защото предстои да се разбере дали има още политически живот в тази партия; за ДПС ....


  Големият въпрос е дали ще се окажат важни за гласоподавателите. 50% активност ще повтори парламентарните избори. Докато не се гласува масово сегашното статукво ще се възприъвежда ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 964 Гневно

  Сега виждаме по-ясно какво и как всъщност се е случвало в лятото на 2013 г.
  ................
  Сега виждаме по-ясно какво и как всъщност се е случвало в лятото на 1990 г.
  Едни хора с парички като КОЙ и подобни си правят каквото си искат, никой не смее да ги спре, камо ли да ги попита #откъдесапаритебе !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 53 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално  [quote#52:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]никой не смее да ги спре, камо ли да ги попита #откъдесапаритебе ![/quote]
  ..нема нужда.Ще ги окачват по дърветата без да ги питат...
  С последните маневри т.н политически "елит" се самоунищожи.
  На "обичайните заподозрени" се даде възможност да си правят закони по мярка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK