Даниел Смилов: Има тенденции към плавна парламентарна деструкция

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовВ края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за техния коментар и оценка. Днес редакцията представя мнението на политолога Даниел Смилов. 


Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията? 


- Повече компромис, отколкото исторически. Повече конституционни, отколкото промени. По-добре с тях, отколкото без тях. 
Ще допринесе ли въпросният компромис за реформиране на съдебната система и при какви условия?


- Конституционната поправка трябва да се случи поради две причини. От конституционна гледна точка има смисъл в разделянето на Висшия съдебен съвет, което ще доведе до по-голяма автономия на съдии и прокурори. Ще се очертае по-ясно проблемът с отговорността и ефективността на всяка една от магистратските гилдии. От политическа гледна точка приемането на поправките ще е категорична негативна оценка на статуквото в съдебната система. Това статукво отдавна е отречено от хората в техните възприятия и нагласи – с конституционната поправка това отрицание ще бъде облечено в официална форма. 


Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис?  


- По-малки, отколкото мнозина предполагат. Ако някой си мисли, че поправката ще легитимира коалиция ГЕРБ-ДПС, ще остане разочарован. Електоратът на ГЕРБ – да не говорим за останалите граждани - едва ли ще приемат такъв маньовър. Борисов осъзнава тези обективни ограничения. ДПС ще се опитва, разбира се, да се представя като "скрит партньор" в коалицията. Това е неговата политика от самото начало на 43-тото Народно събрание. Но ако ДПС се наложи и дори официализира като такъв "скрит партньор", ако се стигне до реформатиране на коалицията с евентуално изместване на Реформаторския блок, отново ГЕРБ ще е губещият.


Истината е, че ГЕРБ и Борисов се нуждаят от Реформаторите не само за пред ЕС, но най-вече заради собствения си електорат. Присъствието на Реформаторите в управлението е последната гаранция, че ГЕРБ има шанс да се еманципира от ДПС, да не изпадне в позицията на БСП от формата "Орешарски". А такава гаранция е нужна поради амбивалентността на ГЕРБ и самия Борисов по въпроси като "Пеевски", ролята на ДПС в аферата КТБ и пр. 


В този смисъл, всяка "победа" на ДПС с "вклиняване" в коалицията има своята цена за ГЕРБ. Отношенията вътре в нея се напрягат, РБ се поставя пред избор. И изходите са два: или препотвърждаване на първоначалните параметри на управлението, или по-сериозна криза. В момента никой няма интерес от криза, така че очаквам препотвърждаване на коалиционните "обети".


Промените могат ли да създадат възможност в бъдеще прокуратурата да не бъде безконтролна? 


- Промените ще насочат прожектора на общественото внимание към дейността на прокуратурата. Ще има отделна колегия, която да е натоварена да дава оценка за дейността й. Един пример само. Непрекъснато се говори, че прокуратурата е йерархична институция, подчинена на главния прокурор. Същевременно, когато се случи сериозен гаф – било то "Костинброд" или "атентатът" срещу г-н Пеевски – отговорни се оказват или прокурори на ниско ниво, или никой. Основна задача на новата колегия е да се занимае с този парадокс и да дефинира ясно отговорностите на различните нива на прокуратурата чрез дисциплинарната и кадровата си практика. 


За целта е важно, обаче, квотата на самата прокуратура да не доминира във въпросната колегия, защото при такъв вариант ще се окаже, че главният прокурор е отговорен основно пред себе си. Паралелите със съдиите, които са вътрешно плуралистична общност, не важат по отношение на прокуратурата. 


Акциите на коя/кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?


- На нашата политическа борса проблемът е по-скоро в много ниския номинал на всички акции и нищожния им обществен оборот (разбиран като доверие). Временните флуктуации поради "историческия компромис" са без особено значение в този смисъл. Въпреки това, несправедливо е да се омаловажава постигнатото от министър Христо Иванов и Реформаторите дотук. Да, сега всички могат да се цупят, че част от предложенията са отпаднали, че други изобщо не са влезли. Но все пак не бива да се забравя, че разделянето на съдии и прокурори е тема, която е занимавала безплодно обществото от повече от десетилетие. Сега за пръв път можем да очакваме резултат по нея.


Как разчитате гласуването за референдума? 


- Страх на малките партии от мажоритарен вот, успех на ДПС за задължителното гласуване, опит за измиване на лицето на всички с електронното гласуване. За мажоритарния избор ГЕРБ пренапрегнаха ситуацията, като отказаха да се обвържат с немския модел или друг подобен, който да не изкривява в полза на най-голямата партия. Реформаторите пък се уплашиха, че така ще легитимират избирателна система, от която нямат никаква полза. Достойната позиция беше ГЕРБ и РБ да се споразуменят за определен вид смесена система и да проведат референдума, като агитират в нейна полза. И двете партии обещаваха референдум и бе редно да го осъществят. Партийните им сметчици надделяха, обаче. 


С какво ще запомните този политически сезон? Защо?


- С отлагането на разплитането на аферата КТБ, която е ключовото събитие от последните години. Докладът на парламентарната комисия беше еманацията на това отлагане. Другото запомнящо се са опитите да се неглижира гражданската позиция и енергия от лятото на 2013 г., да се маргинализират и дори преследват основните лица на този протест. Тази "реакция" е особено показателна за процесите, протичащи в ГЕРБ и повечето от останалите партии. Реформаторите подценяват тези процеси и нямат ясна стратегия спрямо тях, което ще им изиграе лоша шега, защото те също възникнаха в резултат на 2013 г. 


Изненада ли е изборът на Мая Манолова от БСП за омбудсман. Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?


- Този избор е еднозначен гаф и недомислица. ГЕРБ очевидно храни надежди да управлява ad hoc на базата на ситуационни споразумения с всички партии. За мен това е компрометиране на парламентаризма, политически промискуитет, който е деструктивен в институционален план. Изборът на г-жа Манолова, зад който липсват принципни основания, е демонстрация на тенденциите към плавна парламентарна деструкция.


Даниел Смилов

© Цветелина Белутова, Капитал

Даниел Смилов


Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция?


- Сложна.
Формулата на устойчивостта е: препотвърждаването на коалиционните договорености > опит на ДПС за вклиняване. Тази формула трябва да се прилага във всяка сфера – от съдебната, през антикорупционната до здравеопазването и пр.


Можем ли да говорим за промени в конфигурацията й?  


- Към момента е много малко вероятно.


Какво очаквате да покажат местните избори?


- Това ще са избори, доминирани от две машини: на ГЕРБ и ДПС. Което не е извинение за евентуално лошо представяне на останалите партии и особено на Реформаторите. Надеждата, която някои хранят, е РБ да "отшуми" по естествен път на тези избори и да отвори възможностите за всякакви конфигурации в стил "парламентарен промискуитет". Тези надежди са напразни, защото това, което възпира възцаряването на безпринципността не е една сравнително малка и не особено дисциплинирана политическа формация. Спирачката – доколкото я има – са обществените нагласи и очаквания към политиците. А тези очаквания и нагласи няма да станат по-позитивни към нелегитимни коалиции от рода на ГЕРБ-ДПС след изборите. Това ще е така, докато истината за КТБ и участието на всички основни герои в нейния фалит не стане ясно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3721 Весело

  Силно се надявам, че много от коментиращите под статиите ще схванат смисъла на това:
  [quote#0:"Статията"]Истината е, че ГЕРБ и Борисов се нуждаят от Реформаторите не само за пред ЕС, но най-вече заради собствения си електорат. Присъствието на Реформаторите в управлението е последната гаранция, че ГЕРБ има шанс да се еманципира...[/quote]
  Добро утро!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  .."ГЕРБ очевидно храни надежди да управлява ad hoc на базата на ситуационни споразумения с всички партии. За мен това е компрометиране на парламентаризма, политически промискуитет, който е деструктивен в институционален план. Изборът на г-жа Манолова, зад който липсват принципни основания, е демонстрация на тенденциите към плавна парламентарна деструкция."..

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  ГерБорисов се нуждае от РБ за да има с кого да се оправдават. Това го прогнозирах още при първия Боков мандат.

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Повече => Реформаторски Бостан

  Отколкото > Реформа

  ....... толко'з от ДСБ-арките ......

  Иначе лакардии > да те заболи главата ....

  настроение > подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  "Това го прогнозирах още при първия Боков мандат."
  Като познаваш толкова, защо не играеш Тото? При първия Бойков мандат вече си знаел, че ще има РБ, а той се появи чак 2013.

 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "ДПС ще се опитва, разбира се, да се представя като "скрит партньор" в коалицията".
  =======================

  Постановката > върви ...
  като за първосигнални ДСБ-арки .......

  Подпомагащи изцвъцкванията:
  - "Д"
  - контра-мюлюцюнера > Дайнов
  - ...... и подобни

  - Нещо неясно ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#5:"aralambi"]При първия Бойков мандат вече си знаел, че ще има РБ[/quote]
  Разбира се че не съм знаел, че ще има РБ. Но знаех, че ГерБорисов ще търси мюре, с което да се оправдава, за да пази статуквото....

 8. 8 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело

  "ГЕРБ и Борисов се нуждаят от Реформаторите"
  ======================

  - Дани,
  по вярното е, че
  => ДСБ-арките се нуждаят от Борисов и ГЕРБ.
  Иначе са пълни аутсайдери - разчитащи на субсидийката на Кукувицата ......
  Засега са класически тройкаджии: "не ритат мач", не закусват "филия с мас" но специално за ДСБ сме приготвили Дебел Маркуч > да поливат Магнолията, ..... че без нея са > Аут !!!

  настроение => подчертано подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Отношенията вътре в нея се напрягат,
  РБ се поставя пред избор".
  ==========================

  Напреженията са "вътрешни"
  и най-вече на => м'Орална основа.

  настроение > отегчено

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Въпреки това, несправедливо е да се омаловажава постигнатото от министър Христо Иванов и Реформаторите дотук. "
  ============================

  Прекланяме се пред м'оралните постижения на двата субекта и връчваме букет с магнолии .........

  P'S
  в маркуча сме пуснали чешмяна вода
  а не => светена вода ... да не се боят поливащите

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  "Тези надежди са напразни, защото това, което възпира възцаряването на безпринципността не е една сравнително малка и не особено дисциплинирана политическа формация. Спирачката – доколкото я има – са обществените нагласи и очаквания към политиците"

  Признахте си накрая, малко преди краха?! Колко жалко, че досега съдихте по думите, а не по делата на т.н. "блок", чиято цел бе уж да "възпита" и "сложи на мястото им" ГЕРБ и да "разкара от властта" ДПС. От друга страна "обществените нагласи и очаквания" в, засега, доста ограничен кръг от хора се формират точно от такива нефелници като автора и драгалевския шаман - бутащи фитилите на меки и кротки флегматици да стават "лидери" на "ритащата по кокалчетата" войска. Те бълнуват (като Огнян Минчев) за обществен натиск и революции, за бъркотия и паника, докато мнозинството от избирателите вече са избрали да правят предвиденото в КРБ и законите -- да гласуват и да очакват някой да се заеме с разчистването на държавата, със спирането на псувните, заплахите и размахването на оръжия в храма на демокрацията - сградата на Народното събрание (не бяхме ли свидетели точно на това).
  Не спряха да дуднат "бостан", не разбраха, че срещу Ламята (ДС-КГБ) не може да се изправи всеки "юнак" или най-малко може да е такъв, който освен да плямпа... разгърден (докато другите са с вратовръзки) друго не може. Не разбраха ли, че само истинска партия със структури и хора и в най-малките селца може да удари ДПС там, където най-много ги боли?! Докога ще ни набиват в умовете ленински революционни теории за просветеното малцинство и неориентираното, подчинено на внушения от "четвъртата власт" мнозинство?! Стига с глупостите, Смилов! Време ви е да се захващате за работа, защото наистина ставате все по-жалки. Недостойни даже за... подигравка.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Това,че ГЕРБ се нуждаят от РБ е видно и от много просто око.Вижте само атаките на всички политически сили представени в парламента срещу РБ.Това,че ГЕРБ се опитват да управляват с исторически компромиси не ми харесва.Фактически ГЕРБ избраха за омбудсман човек който смятаха лъжец,в това най малкото няма никакъв морал,да не говорим,че няма логическа връзка.Лично аз мисля,че времето след изборите до края на годината ще бъде време на промени в нагласите на партиите вътре към себе си и към управлението на държавата.

 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "една сравнително малка
  и не особено дисциплинирана политическа формация. "
  ====================

  тааа .... да си дойдем на думата !

  Станете голяма и дисциплинирана политическа формация и намалете фоновите лакардийни плямпания и ...... нещата ще си дойдат намястото.

  "Изборната машина" сме ние > които подкрепяме Борисов и ГЕРБ.

  - Сега изясни ли се ... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#12:"chicago514"]много просто око[/quote]
  Няма как да е "много" просто окото, Чикаго! "Много просто", та чак "гладко" е онова зад него. И не, не ГЕРБ се нуждае от РБ, а партийките и партийчетата от блока се нуждаят отчаяно от ГЕРБ. Защото искат властта, а властта е в НС - там, където гласуват народните избранници. Колкото по-голяма и по-единна ти е групата, толкова повече власт имаш. Просто, нали? Нямаш група, а неколцина депутати, всеки със собствено мнение по всеки въпрос и се получава... манджа с грозде! Най-лесно е тогава да обвинявате ГЕРБ за това, че ДПС има цели 34 депутати, гласуващи като един. Заради разпасаната си команда, събрана "от кол и въже" искате да разтурим парламента и да почнем отначало?! Докога?! Докато се научат някои хора, че така не става ли?! Докато разберете, че не "улицата" управлява тази държава, а НС?! Докато разберете, че ДПС ще изчезне от властта, ако бъде изместено от друга по-голяма и по-силна партия?! Колко време ви трябва да "стоплите" и защо сме длъжни ние да ви слушаме "наставленията", резултат от наблюдения с "много просто" око?!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "ГЕРБ и ДПС са комбина" е върховното прозрение на автора? Дали съм налучкал без да чета?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#14:"Гледна точка"]не ГЕРБ се нуждае от РБ[/quote]
  ГерБорисов се нуждае от РБ ЕДИНСТВЕНО за да оправдава своите действия и бездействия в полза на статуквото. Автора е забелязал това:..."ГЕРБ очевидно храни надежди да управлява ad hoc на базата на ситуационни споразумения с всички партии. За мен това е компрометиране на парламентаризма, политически промискуитет, който е деструктивен в институционален план"...ГерБорисов е майстор на врътките.

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#14:"Гледна точка"] искате да разтурим парламента и да почнем отначало[/quote]
  Не, ве Точке. Искаме да оздравите държавната сфера. Не да пазите статуквото. Преди около 2 седмици влязох в сграда на МВР - мизерия, канцеларии, като в текезарско време. И как няма да е така, като 90% от бюджета им отива за заплати. Айде това поне оправете, нали произхода ви е мюлюцюнерски....

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#11:"Гледна точка"] само истинска партия със структури и хора и в най-малките селца може да удари ДПС [/quote]
  И как ги удряте, ве Точке? Дпс увеличиха дупетатите си!?

 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  5 минуса и 2 плюса? Този автор май не се прави на гламав и ще взема да прочета статията.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  [quote#16:"dobrich"]"ГЕРБ очевидно храни надежди да управлява ad hoc на базата на ситуационни споразумения с всички партии. [/quote]
  Такова беше намерението на Борисов още от самото начало, драги! Точно след като предложи на РБ да подпишат коалиционно споразумение. Не беше ли Кънев този, който твърдеше, че без ПФ и АБВ няма да им се получи управлението?! Не беше ли Кънев този, който заяви, че неговата работа е да остане в парламента и да се грижи за осигуряване на 121 гласа в полза на общото правителство? Къде е Кънев от два месеца?! Колко депутати от РБ са в зала и как гласува "разпасаната команда"?! Кого трябваше да гонят, за да постигнат заветните 160 гласа за подкрепа на проекта за промяна на КРБ?!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 21. 21 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Герб и дпс само забъркват каши.да си ходят незабавно!!!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вероятно, че нормално мислещите коментиращи /не тези с първосигналното мислене от типа Партията е права, дори когато съгреши/ под "äнализа" ще схванат смисъла на тази мантра и нов опорен трик:
  Истината е, че ГЕРБ и Борисов се нуждаят от Реформаторите не само за пред ЕС, но най-вече заради собствения си електорат. Присъствието на Реформаторите в управлението е последната гаранция, че ГЕРБ има шанс да се еманципира...- цитат на коментар #0 от “Статията”

  Той ни казва следното - няма никакво значение какво сме говорили и какво ви приказваме, чè се прегръщаме с комунета, ДПС-та и ДС-та, или че Борисов ни сложи невидими, но здрави юзди - ние сме си най-принципните, най-умните, най-почтенните и готините. И защото оставаме наредени на софрата

 23. 23 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#18] от "dobrich":

  Увеличиха ги, да... но не за сметка на ГЕРБ, а си прибраха гласовете от БСП, Толбухин! И им вземат все по-сигурно циганите. Нашите гласове се намалиха заради костовашки "фактори" и "активни мероприятия" като Бюрека, РБ, ПФ...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#20:"Гледна точка"] беше ли Кънев .... Не беше ли Кънев този.... Къде е Кънев от два месеца?! Колко депутати от РБ са в зала и как гласува "разпасаната команда"?! Кого трябваше да гонят[/quote]
  Точно така, Точкееее.....Кънев е виновен, бат Бойко е нЕвинен!.........През първия гербав мандат Кънев го нямаше, имахте 117 дупИтата+пуделите лудото Яне и Болен+20 купени+Синята коалиция. И не направихте НИЩИЧКО!? Къде беше бат Бойко тогава за Ктб?! Пращаше хеликоптери за сръбски чалгаджийки Цеца, Лепа, Мрена и т.н.

 25. 25 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Би било добре да обърнем тенденцията към Президентска Република и максимум 80-100 депутата. Парламентарната е много грозна форма, като се сетя Сидеров как играеше кворум!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#23:"Гледна точка"]И им вземат все по-сигурно циганите[/quote]
  Вашите кметове на Добрич и Созопол играят предизборен кьочек заедно с циганите. Нещо да кажеш?!

 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#25:"oporna_to4ka"]Би било добре да обърнем тенденцията към Президентска Република[/quote]
  Ама ти верно си "позитанец", а?! Президентска република (ВНС) си е тяхната заветна мечта. Продължавай, дано само аз те чета.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#25:"oporna_to4ka"] да обърнем тенденцията към Президентска Република [/quote]
  хехехехехе....Ма бат Бойко начело, нали? Той като премиер нищо не направи, та да го чакаме като президент!?

 29. 29 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#26] от "dobrich":

  Не, последно гледах Зеленогорски на такова събиране. Отщя ми се да ви гледам сеира, Толбухин. Много ниско падате и скоро ще ви заболи.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  До коментар [#27] от "Гледна точка":

  Две Точки, пък едната била позитанец!? Айде без номера....

 31. 31 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#28:"dobrich"]хехехехехе....Ма бат Бойко начело, нали[/quote]
  Каквото каже народа. Ти може Серж да искаш, ноо народа определя.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#17:"dobrich"]Преди около 2 седмици влязох в сграда на МВР - мизерия, канцеларии, като в текезарско време. [/quote]
  Ти явно помниш текезесарските времена, Толбухин... Ми не е чудно. А и на мен не ми се е налагало да влизам в МВР, хахах... Признавам те за "милюционерски" капацитет! Всъщност, от две години и нещо те подозирам, че си изгонено от ГЕРБ, местно добричко ченге.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#27:"Гледна точка"]Ама ти верно си "позитанец", а?[/quote]
  Прогладна, от къде ти дойде на акъла да се прекръстиш на гледна точка? Искаш ли да ти отстъпя моя ник?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 34. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  До коментар [#33] от "oporna_to4ka":

  Не съм "прогладна", а "прогледна.". И всичко, за да не ме бъркат с теб. Питам, откъде ти дойде на ум т.н. "президентска република", но знам, че няма да можеш да ми отговориш. Някои неща се внушават бавно и полека и накрая мислиш, че си ги сънувал. Та и ти така.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 35. 35 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#34:"Гледна точка"]Питам, откъде ти дойде на ум т.н. "президентска република", но знам, че няма да можеш да ми отговориш[/quote]
  Амаа..лоша си! Четеш ме като отворена книга....направа можна да падладееш

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#32:"Гледна точка"]че си изгонено от ГЕРБ, местно добричко ченге[/quote]
  хехехехе......Много си далече от истината......Влязох в Мвр като свидетел на престъпление. И щях да падна от изненада. А бе хора, уволнете малко от чиновниците във ведомството за да спестите пари за консумативи и обзавеждане. Най верояно Точка ще си загуби топлото местенце, но не е голяма загуба за пропагандата на ГерБорисов.

 37. 37 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Весело

  В този смисъл, всяка "победа" на ДПС с "вклиняване" в коалицията има своята цена за ГЕРБ.

  Мбааа , каскетите от ГЕРБ викат , че няма такова нещо , закона за енергетиката , за нсо , за осигуровките , ама няма такова нещо те не са комбина. )))))))))))

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 38. 38 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#36:"dobrich"]Най верояно Точка ще си загуби топлото местенце, но не е голяма загуба за пропагандата на ГерБорисов. [/quote]
  Точка няма да си загуби топлото местенце, драги... Точка е с осигурено собствено финансиране. А по въпроса за МВР, що не говориш с Овчев? Нали той изкара цяла армия полицаи в София, а после, мисля, че ги пратиха по границата с Турция да ни пазят от имигрантите. Та питай ги, колко са полицаите, които заслужено получават заплатите си и после ми говори за бюра и компютри.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#38:"Гледна точка"] колко са полицаите, които заслужено получават заплатите си[/quote]
  Много повече са полицаите получаващи заслужено заплати, отколкото в Мвр чиновниците, трудещи се по форумите, за да отчитат дейност...

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "Ако някой си мисли, че поправката ще легитимира коалиция ГЕРБ-ДПС, ще остане разочарован."
  Ние не си мислим,ние вече сме сигурни,каквото и да говори Борисов.

 41. 41 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Хелоуин наближава, а с него и времето на бостаните.

 42. 42 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вторият мандат на Борисов - "малък, но много прост народ...".

 43. 43 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#39:"dobrich"]отколкото в Мвр чиновниците, трудещи се по форумите, за да отчитат дейност... [/quote]
  Е, значи си наясно... какво дуднеш тогава? Или ти е по-важно чиновническите места да са супер оборудвани, за сметка на заплатите на полицаите навън?! А бе комунисти сте и в червата, какво ли се занимавам с вас!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 44. 44 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не мога да повярвам, че сме плували срещу течението.

 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  С отлагането на разплитането на аферата КТБ, която е ключовото събитие от последните години.

  Изборът на г-жа Манолова, зад който липсват принципни основания, е демонстрация на тенденциите към плавна парламентарна деструкция.

  КОМЕНТАР

  Няма нужда да коментирам! Ясно е!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Смилов, за повечето неща си прав , но забелязвам някакви наченки на конформизъм :)- при теб ...
  Не е нужно 'сложно' да го обясняваш..::
  Боко го е СТРАХ - от явна коалиция с ДПС , но и той се стреми да я има - тайна и задкулистна ..
  Иска президент да стане - толкова ли сложно за разбиране ?? :
  Никога не се изказа за : Пеевски и КТБ ; за замовете на БНБ, за строги наказания - в НК-за купуването на гласове .., за влиянието - ясно и конкретно на ДПС - в Съдебната система и т.н..)

  BIG AL
 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Конституционната поправка или това, което ОСТАНА от нея- още не е факт, не е минала ..:)
  Не я обсъждай ..Има време ..Ще видм и вличнието на ДПС и ГЕРБ- в Конституционния съд ..Той отдавна НЕ Е това, което трябва да бъде ...
  Дано мине - иначе няма да я има и тази жалка поправка, от която чакаме толкова ,много :)

  BIG AL
 48. 48 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Смилов добре аргументира собствените си виждания, същевременно анализът му в по-голям смисъл отразява политическата действителност. Казвам това, защото други политолози, в други медии, казват същото с малки различия. Дъвката ДПС обаче скоро няма да бъде изплюта, дано някой не се задави с нея. Костов хубаво беше казал, че са проклятие, но ако истинската демокрация почна от неговото първо четиригодишно управление до ден днешен, то Доган се окопа още от времето на Боянските ливади. А тогава се случиха доста политически крушения, в които си се крепеше единствено ДПС. Те не се боричкаха за власт, целта им беше да правят бели.

 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В момента никой няма интерес от криза, така че очаквам препотвърждаване на коалиционните "обети".:
  ............
  Смилов, времета отново са динамични,сега и днес ..
  Ако свързваш криза , с това да има нови избори, не съм съгласен :
  Сега и днес е КРИЗАТА !! Защото няма да станат НИКАКВИ реформи ...Изборите са ИЗХОД от тази криза ...
  Днес има много случайни, КОГО представляващи депутати в Нар. субрание !!?? Кои са тези на бареков - или вече не са ??? СЕГА , какви са ???Кои са новите 'независими" ??
  Кои са тези от атака - които не участват дори в гласувания ???
  До кога ДПС - ще решава ?? И днес ??/
  Кой и защо предлага Бокова,
  замовете на БНБ,
  НСО- УБО,
  реже Съдебната , а скоро и Здравната реформа ??
  КОЙ пази цацаров ??
  Кой подкрепя мая - за омбудсман- трябвало да бъде от опозицията , каза Боко!!??
  Изобщо,СЛЕД скопяване на реформите, които се искат от над 70-80% от гражданите - да кажеш, че няма интерес от избори и пазене на статукво ??
  Кое статукво ?? На цацаров ли ??
  На мутрите осъдени - и си почиващи в Несебър ??
  Отново е време разделно, Смилов ...)

  BIG AL
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А Христи Иванов е добро момче ..
  Вчера и след 19.30 часа , още беше на работа - колата го чакаше отпред ..)
  Но, ще остане ли НЕЩО от неговите предложения ??
  А от закона на Кунева- за корупцията ???
  Пак ли ще се влачим с псевдопромени и скопени реформи ???
  Стил - ден да мине , друг да дойде ??

  BIG AL
 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Другото запомнящо се са опитите да се неглижира гражданската позиция и енергия от лятото на 2013 г., да се маргинализират и дори преследват основните лица на този протест. ....
  ............
  Ами , противоречиш си или поне на моята теза:
  ИСКАТ -
  да няма реформи, да се смачкат, да се излъжат хората, гражданите - че ЩЕ има такива , да ни будалкат , да ни се показва влиянието на ДПС - с покрепата на ГЕРБ- че тази работа - така няма да стане и т.н...
  Това ли наричаш липса на интерес от нови избори ???
  ТОВА ли наричаш липса на криза !!??
  Все пак става дума за ВАЖНИ за държавата НЕЩА !!!

  BIG AL
 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Реформаторите подценяват тези процеси и нямат ясна стратегия спрямо тях, което ще им изиграе лоша шега, защото те също възникнаха в резултат на 2013 г. ..
  .........
  Тук си прав . И как да реагират ,СКОРО, реформаторите ??
  Да станат "полу- псевдореформатори" , както ВЕЧЕ ги обвиняват ?? Пречейки им - разбира се ???
  От една страна - не били никакви реформатори, от друга - всячески им се пречи, САБОТИРАТ ги - нещо да не направят???
  КАК се реагира на такива действия и политика ??
  Като продължаваш да СТОИШ там ли ?? В управлението ???
  До кога ????

  BIG AL
 53. 53 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ...на базата на ситуационни споразумения с всички партии. За мен това е компроментиране на парламентаризма, политически промискуитет, който е деструктивен в институционален план.:
  .................
  Ами, прав си ...И какъв е отговора ????
  След като НЕ можеш да попречиш на тези ""'споразумения " ???

  BIG AL
 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  ...опит на ДПС за вклиняване...)
  ................
  Не е само опит и не е САМО от страна на ДПС ..)
  Той , този опит се посреща ДОБРОЖЕЛАТЕЛНО и с удоволствие от ..ГЕРБ-а ..))
  Т.е . , нямаме САМО опит на едната страна , а имаме СЪГЛАСИЕ и от другата страна ...)

  BIG AL
 55. 55 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Надеждата, която някои хранят, е РБ да "отшуми" по естествен път на тези избори и да отвори възможностите за всякакви конфигурации в стил "парламентарен промискуитет". Тези надежди са напразни, ...)
  .............
  Засега , Смилов , засега са напразни ...
  Хората искат промени и НЕ с ДПС ..)
  Само че , времето минава ,
  ГЕРБ-а се грижи ДПС отново да е в БЯЛО , "евро-либерали" да станат и в НАШИТЕ очи :) !!???
  Звучи, смешно , но съвсем сериозно БОКО- се стреми към това ...
  Защо ли ?? Ами вижте по- горе ...))
  Пропуснеш ли момента /Реф. блок / - после може само да ...си спомняш за това ...))

  BIG AL
 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Весело

  [quote#43:"Гледна точка"] чиновническите места да са супер оборудвани, за сметка на заплатите на полицаите навън[/quote]
  Не, ве Точке. Чиновниците в полицията трябва да се намалят, за сметка на консумативи и обзавеждане. Правиш се на ударена с мокър парцал!?

 57. 57 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гледна точка":

  активните мероприятия се
  казват атака-волен сидеров,
  ббц-николай бареков и
  в по-малка степен патриотичния фронт-
  валери симеонов и красимир каракачанов.
  общото е, че те са сложени в парламента
  с определени цели от кагебе-атака и дпс-ббц,
  а пък дс общо-патриотите. абв си е директно
  свързана с кагебе.
  и така.

 58. 58 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#57] от "mihail_p":

  Ако РБ не са "активно мероприятие", тогава защо се разпадат и не си стоят по местата? За това бяха изрично предупредени от ГЕРБ преди сключването на коалиционното споразумение. Ако не са единни в гласуването в НС и си позволяват да отсъстват (до 50% и повече) каква подкрепа на правителството СИ осигуряват? Ако някой друг (вкл. ДПС) окаже такава подкрепа, те защо пищят "бостан"?! Нямам друг отговор, освен че те са същите като Бюрека... Една им е "майката", а и в действията си не се различават.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Пак хленч да презаредим Матрицата.
  Ама не ти трябва вече тая Матрица бре! Все мераци в насока "нов бардак с нови... служителки", ама НЕ НИ Е НУЖЕН БАРДАК, ни нов, ни стар!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 60. 60 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#58] от "Гледна точка":

  сега.
  да ми се правиш на умряла лисица
  и да приказваш някакви инфантилни
  догадки разбирам.
  само не разбирам защо няма малко повече
  автентичност в анализа.
  и то не не разбирам, а недоумявам.
  предполагам, че исаков или
  командния център в парк хотел москва
  не са се събудили още.

 61. 61 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#60:"mihail_p"]защо няма малко повече
  автентичност в анализа. [/quote]
  Автентичността е във фактите, троле! Чети повече и разсъждавай... поне малко. После може и да научиш правописа.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 62. 62 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  При първия мандат на ББ/ГЕРБ още нямаше РБ - той се появи пред последните парламентарни избори!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 63. 63 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Политическата криза е факт, който упорито бива прикриван от разни евфемизми от рода на формулировките на г-н Смилов. Истината е, че политиците почти не се различават в политическите си идеи, в идеите за икономиката, националната сигурност и всичко останало. Големите разлики са в ориентацията към външни сили.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 64. 64 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#6] от "barcelonski":

  Много си активен да казваш "на черното бяло", ама сме свикнали с безумията ти.

 65. 65 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  От нас като избиратели зависи да подкрепим реформаторските тенденции. Било като гласуваме за РБ или за политици реформатори от ГЕРБ. Така ще подсилим реформаторските тенденции.

 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Ако някой си мисли, че поправката ще легитимира коалиция ГЕРБ-ДПС, ще остане разочарован. Електоратът на ГЕРБ – да не говорим за останалите граждани - едва ли ще приемат такъв маньовър. Борисов осъзнава тези обективни ограничения. ДПС ще се опитва, разбира се, да се представя като "скрит партньор" в коалицията. Това е неговата политика от самото начало на 43-тото Народно събрание.
  ............
  Истината е, че ГЕРБ и Борисов се нуждаят от Реформаторите не само за пред ЕС, но най-вече заради собствения си електорат. Присъствието на Реформаторите в управлението е последната гаранция, че ГЕРБ има шанс да се еманципира от ДПС, да не изпадне в позицията на БСП от формата "Орешарски"."

  Смилов, остави настрана ''поправката''. Ясно е, че конституционно мнозинство не може да се събере без ДПС или БСП. Тази поправка никого и нищо не легитимира.
  Като анализатор, да беше си направил труда да направиш един сравнителен анализ на гласуваните законопроекти в НС последните 2 месеца - колко от тях са приети с гласовете на управляващата коалиция и колко от ключовите законопроекти са приети от ГЕРБ/ДПС+АБВ с глас "Против" от Реформаторския блок.
  Тогава щеше да ти стане кристално ясно, че на Бойку хич не му пука дали останалите граждани харесват или не харесват маньовъра Му. Той просто изпълнява заповедите на ДС-КОЙ.
  Ако, както казваш "Борисов осъзнава тези обективни ограничения", защо минават законопроекти ГЕРБ/ДПС при яростната съпротива на Реформаторския блок? Защо Бойку активно участва в бламирането на законопроектите на РБ, като започнеш от ''поправката'', та до антикорупционния закон на Кунева и за здравеопазването на Москов и то все като лично се поставя в услуга на ДПС?
  Най-важното, което трябваше да анализираш, драги ми Смилов, е колко е независим Бойко Методиев Борисов при взимане на едно или друго политическо решение.
  Моята оценка за ''анализа'' ти е едно голямо бла-бла ярина.

 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#62:"ЮРЕЙЖА"]При първия мандат на ББ/ГЕРБ още нямаше РБ - той се появи пред последните парламентарни избори![/quote]
  Азе не съм писал, че е имало РБ през първия Боков мандат. Мисълта ми беше, че Боко се нуждаеше от някой, с който да оправдава действия/бездействия.

 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#65:"bawarec"] политици реформатори от ГЕРБ[/quote]
  Дори да има такива в ГерБорисов, всички гледат бат Бойко в очите като умни кученца....Изпълняват или са отлюспвани, ако не слушат.

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално


  До коментар [#63] от "ЮРЕЙЖА":

  Политолозите ни подминават налагащото се обобщение, че не отделните системи на партийно-политическия ни модел, а сам Той е падналият в тази дълбока криза .
  Така, говорейки за реформа и реформатори в политиката, ние следва да ги оценяваме според наличната им способност те да държат нужния курс за излизане от лабиринта на статуквото, в което сме набутани - иначе, ще си останем с говорилнята ...
  Есента наближава - ще сетим, че хисторическите компромиси от лятото са прост синтез от идейната немощ на статуквото и обикновения опортюнизъм в желанието ни да го преодолеем...

 70. 70 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интервюто на г-н Смилов, ми хареса и впечатли със следното:
  1. Относно "страничните ефекти от компромиса", авторът счита, че са "по-малко от предполагаемите. Присъствието на Реформаторите в управлението е последната гаранция, че ГЕРБ има шанс да се еманципира от ДПС, да не изпадне в позицията на БСП от формата "Орешарски". А такава гаранция е нужна поради амбивалентността (двойственост) на ГЕРБ и самия Борисов по въпроси като "Пеевски", ролята на ДПС в аферата КТБ и пр.";
  2. Относно "очаквания от местните избори", мнението на г-н Смилов е следното: "Това ще са избори доминирани...от ГЕРБ и ДПС. Надеждите,...че те ще отворят възможности за ...безпринципни конфигурации в парламента, са напразни. Спирачка...са обществените нагласи и очакванията към политиците. А тези очаквания и нагласи няма да станат по-позитивни към нелегитимни коалиции от рода на ГЕРБ-ДПС след изборите. Това ще е така, докато истината за КТБ и участието на всички основни герои в нейния фалит не стане ясна". По мое мнение, обществените нагласи ще ускорят разкриване на истината за фалита на КТБ.

 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#55] от "BIG AL":
  ++++++ За всичките коментари! Абсолютно на място и ребром поставени. Резултатът във форума? Ами много минуси от правоверни гербери/ не визирам всички членове на ГЕРБ /......

 72. 72 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Какво очаквате да покажат местните избори?

  - Това ще са избори, доминирани от две машини: на ГЕРБ и ДПС. "

  >>> А аз очаквам да изплуват парите, откраднати от БДЖ, РВД, Летището, Топлофикация, Градски транспорт, Марица-Изток,

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#25:"oporna_to4ka"]Би било добре да обърнем тенденцията към Президентска Република и максимум 80-100 депутата.[/quote]
  И на мен доста отдавна ми се върти нещо такова в главата, но като си спомня как за малко да направим този клоун Жорж Ганчев президент и как 2 мандата си избирахме Гоце и почва да ми отбива...

  Иначе можем да си мечтаем колкото си искаме, с гласуването за мажоритарните избори провалено с неоценимата помощ на РБ / Реформираните Бостани/ статуквото ясно ни каза, че няма да допусне промени. Защото това е единственият начин, депутати които наистина да са свестни, а това става като си ги избираме НИЕ, не по списъци съставени от партийната олигархия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#55:"BIG AL"]ГЕРБ-а се грижи ДПС отново да е в БЯЛО[/quote]
  Е това вече е нахално, само син комунист от Сектата може да бъде толкова нагъл.

  КОЙ върна ДПС на бял кон в политиката с тази безсмислена и безполезна поправка в конституцията, #КОЙ? Дори Маковей с която толкова се хвалехте ви го каза, че тези вашите закони и поправки са само размотаване и губене на времето. Ама не ви отърва да я чуете за това ами само за онова което ви е изгодно.

  Не е ли Раданчо който ходеше всеки ден в стаята на ДПС пред очите на ВСИЧКИ да преговаря с тях така признавайки ги за нормален и легитимен партньор?

  Ааааа, "историческият компромис", голяяяямата победа... Толкова голяма, че никой не смее да и се зарадва, всички казват "ама чакайте да видим дали ще се приеме, дали нещо няма да окастрят, дали КС пък той нали го знаете...". Всички казват "Абе не е това което трябва ама по-добре от нищо...", никой не го отчита за решителна стъпка и победа.

  И всичко в бъдеще време, то като почнат да гласуват разделените колегии не се знае дали пак няма да се гледаме с омърлушени погледи и да викаме "Каква я мислихме каква стана". Всичките тези много съмнителни печалби срещу съвсем ОЧЕВАДНОТО връщане на ДПС в политиката водени от Рамаданчо за ръка.

  Дори ББ когото толкова плюете за това, че ползва гласовете на ДПС не им позволява те да му се налагат, лавира и шикалкави но не ги пуска отгоре. А вие направо си свалихте гащите пред тях.

  И престанахте съвсем да се криете, за Референдума вече открито гласувахте заедно с тях против мажоритарното гласуване, единственото което е в състояние да измете тези политически боклуци и ще удари по ДПС. Защото ние българите сме МНОЗИНСТВО а то печели при мажоритарното гласуване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Има 2 школи:

  1. За "политгюбре" - що да в нови форми влее се добре
  (школата Реформи).

  2. За конструкт стабилен и столетно силен
  (школата Деформи).

  Плава си конструктът...
  хич не му и пука.

  Паника излишна
  се възбужда тука


  "Даниел Смилов: Има тенденции към плавна парламентарна деструкция"

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Закон "за" или "против" корупция???

  Чакай от Кунева закон против корупцията...

  Кунева заяви, че Шенген е приоритет
  пред законовите реформи.

  #Кой защо се е забързал за Шенген?

  #Кой има интерес от протакане на съдебни реформи
  и на закона против корупцията?

  До коментар [#50] от "BIG AL":
  А Христи Иванов е добро момче ..
  Вчера и след 19.30 часа , още беше на работа - колата го чакаше отпред ..)
  Но, ще остане ли НЕЩО от неговите предложения ??

  А от закона на Кунева- за корупцията ???

  Пак ли ще се влачим с псевдопромени и скопени реформи ???
  Стил - ден да мине , друг да дойде ??

 77. 77 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Весело

  [quote#0:"заглавие"]Има тенденции към плавна парламентарна деструкция [/quote] тоя кога ше се научи да говори на български, стегнато, кратко и ясно, а не да лепи-клише, чуждица, чуждица-клише? И да обяснява кратко и ясно!
  Аз знам кога, ама няма да е скоро!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 78. 78 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не е тенденция, факт е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK