Гари Левсли, "Контур Глобал Марица-изток 3": В България все още има силни бизнес групи, които крадат от енергетиката

Гари Левсли, "Контур Глобал Марица-изток 3": В България все още има силни бизнес групи, които крадат от енергетиката

© Анелия НиколоваНа 14 август компанията "Контур Глобал Марица-изток 3" и държавната Национална електрическа компания подписаха предварително споразумение за намаляване на цената, по която НЕК изкупува произведения в ТЕЦ-а ток през следващите 10 години. По този повод "Дневник" разговаря с главния изпълнителен директор за Европа на американското дружество Гари Левсли.  

Защо се забави подписването на финалното споразумение между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания (НЕК)? Очакваше се то да стане факт към 1 юли, а междувременно и другият американски инвеститор - "АЕS Марица-изток 1", получи разрешение от банките преди повече от месец?


- Въпреки битуващото схващане, че договорите на двете компании са сходни, и свързаните с това очаквания, че преговорите вървят успоредно, всъщност става дума за два отделни процеса. Споразумението е обемно и условията в него, по които се преговаряше – с особена важност, ето защо на нас ни отне повече време да постигнем баланс и взаимна изгода. Като се има предвид обемът и особено важността на това споразумение, за нас беше важно да бъдат постигнати взаимно удовлетворяващи клаузи, а не просто нещо да бъде подписано. 


За какво конкретно се разбрахте?
- Най-важното в допълнителното споразумение е, че НЕК пое ангажимента, разбира се, подкрепена от компанията майка - Българския енергиен холдинг, и Министерството на енергетиката, да изплати всички натрупани задължения към нашата компания, а ние ще намалим цената за мощност, която НЕК следва да заплаща на нашата компания по силата на договора, който изтича през 2024 г.


Колко ви дължи НЕК?


- Към днешна дата - около 400 млн. лв. 


От коя дата споразумението влиза в сила и с колко ще падне цената?


- От момента, в който страните изпълнят задълженията си, които са условие то да влезе в сила - най-важното е НЕК да изплати задълженията си, които са натрупани до влизането в сила. Веднага цената за мощност ще бъде  намалена ефективно със 17 процента. Но не и по-рано, нито със задна дата. Искам да подчертая, че всичко е в ръцете на НЕК, БЕХ и правителството.


Какво ще се случи, ако НЕК не намери парите? Държавата вече обяви, че няма да гарантира бъдещия заем.


- НЕК и БЕХ са изцяло държавни компании и ако те са сериозни, ще направят необходимото, за да се издължат. Това е изцяло във възможностите на държавата. Както казваме ние, британците - има ли воля, има и начин. Сега ще стане ясно дали такава воля има.


Защо компанията се съгласи да бъде намалена цената за разполагаемост и как ще компенсира намалението на очакваните приходи с 50 млн. лв. годишно? 


- За нас главната полза е, че ще си получим закъснелите плащания, които, както казах, възлизат на значителна сума. Освен това получаваме и предвидимост и сигурност, че в бъдеще НЕК ще спазва договора и ще се издължава навреме за произведеното от нас.


Електроенергийният сектор в България беше, а и все още е, в състояние близко до колапс. За щастие сегашното правителство осъзна, че електроенергетиката е на ръба и за разлика от всички предишни правителства избра не да се прави, че не го забелязва, а да предприеме конкретни мерки. Ние получихме увереност от това, че бяха започнати реални реформи и се предприемат мерки за намаляване на дефицита на НЕК, което може да доведе до превръщането й отново в стабилен партньор, и затова решихме, че можем да направим отстъпка и с това да допринесем за стабилизирането на електроенергийния сектор.


Планирате ли да ограничите инвестициите или да пристъпите към съкращения?


- Досега "Контур Глобал" е вложила в България 650 млн. евро между 2004 - 2009 г., за да приведе инсталациите на ТЕЦ-а в пълно съответствие с българските и европейските екологични стандарти. "Марица-изток 3"  беше първият подобен ТЕЦ в Югоизточна Европа, който отговори на тези изисквания. През последните 4 години сме вложили само в екосъоръжения допълнително около 20 млн. евро, за да сме в пълно съответствие с новите изисквания на ЕС, които ще влязат в сила през 2016 г.  Затова може да се каже, че централата не изисква нови големи капиталови инвестиции, тя е надеждна и отговаря на всички изисквания за надеждна експлоатация. Разполагаме и с 500 висококвалифицирани и ценни за нас специалисти и се гордеем с тях. Няма да има намаление на екипа, който на този етап е оптимален, а впрочем и няколко пъти по-малък от този в сходни компании. 


Казахте, че електроенергетиката е много близо до колапс. Смятате ли, че може да бъде оздравена, ако не в краткосрочен, то поне в средносрочен план?


- Правителството предприе много от необходимите стъпки, включително и с промените в законодателството, но все още сме в началото на този процес. Предстои да прокара и прилагането на тези закони в сектора. За нещастие все още има силни бизнес групи, които се мъчат да заобикалят и нарушават закона, да не спазват правилата и, честно казано, да крадат от системата. Правителството не трябва да отстъпва. Ако не го направи, ако остане силно и смело в прилагането на мерките и политиките, съм уверен, че ще се справи и ще се стигне до преодоляване на кризата в енергетиката.  


Ще назовете ли крадците?


- Не е моя работа да ги назовавам, мисля, че всички ги знаят. 


В същото време се говори, че прокуратурата трябва да провери договорите на двете американски компании  - инвеститори в "Марица-изток", заради съмнения за нередности, както и за това, че договорите трябва да бъдат денонсирани. Как гледате на тези инициативи?


- В нашите договори няма нищо лошо или грешно. Договорите с "Контур Глобал" са допринесли за инвестиция от 650 млн. евро в България. В последните пет години най-различни групи, в това число депутати, и членове на правителството, различни хора се опитваха да търсят нередности и бяхме подложени на много проверки, които не установиха нищо такова. Аз мисля, че това се прави от същите групировки и хора, които се опитват да отвличат общественото внимание от това, което те правят, с обвинения към легалния бизнес.


Честно казано, това свири на струната на национализма и популизма в съзнанието на хората. Смятам, че това е доста вредно за икономическия и инвестиционния климат в България. В същото време, когато НЕК изплати старите си задължения, това ще е съществен позитивен сигнал към световната инвестиционна общност, че България се съобразява със закона и спазва своите задължения по търговските договори.  

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Както и силни енергетици които крадът от нас

 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "В нашите договори няма нищо лошо или грешно."
  За вас - да.
  На нас, обаче ни е скъпичко.
  И то доста...

 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1297 Неутрално
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#2] от "theanalyser":

  Кое точно ти е скъпичко?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ъхъ, така си е. Най-силната бизнес група, която краде, са американците. Заради американците енергетиката ни е съсипана. Е, и заради корупцията в края на 20. век, когато се сключваха съответните договори, разбира се.

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] отDarth Plagueis:
  Ти случайно да си чул шефа на ДКЕВР, че причината за дълговете на БЕХ са високите цени на изкупувания ток от Мариците, високите цени на изкупувания ток от възобновяемите източници (демек перките), мегаломанския проект Цанков камък, както и виртуалния проект Белене?
  Съответно и това са причините за настоящото увеличение на тока.
  Каза го по всички медии.
  Иначе ние може и да си плямпаме тук, дружелюбно за някои държави, и не толкова дружелюбно за други...

 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "В България все още има силни бизнес групи, които крадат от енергетиката"

  Ма и вие не изоставате...

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#6] от "theanalyser":

  Дали не изброи твърде много неща, някои от които несъществени?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  "За нещастие все още има силни бизнес групи, които се мъчат да заобикалят и нарушават закона, да не спазват правилата и, честно казано, да крадат от системата."Това са думи на Васил Щонов,енергиен министър в служебното правителство.
  Това никой не го коментира.Обаче американските централи ги обръщат с хастара навън,Въпросът е да се отклонява вниманието от енергиината мафия,която съществуваше и преди да дойдат американците.То вече едва ли има българин,който да не може да посочи поне 2-3 имена на мафоти от бранша.А Цацаров нека си спи,от него това се очаква.

 10. 10 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 213 Неутрално

  крадецът вика дръжте крадецът

 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5091 Любопитно

  [quote#2:"theanalyser"]На нас, обаче ни е скъпичко.
  И то доста... [/quote]
  Нали затова намаляват цената. Пише го още в първите два въпроса към интервюирания.
  Или ти не четеш.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Изкуствено поддържаните ниски изкупни цени от АЕц и Марица изток 2 са в основите на проблемите на енергетиката (без кражбите). Комбинирани с ниските цени на въглищата от Марицата това довежда до цялостно изкривяване в сектора.
  неприятно но факт.
  А между другото. кога ще бъдат спрени централите дето не спазват еко изискванията? колко глоби трябва да платим, че да се сетят?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Невероятни наглеци. Отвратително впечатление правят захаросаните въпроси в Дневник - все едно Работническо Дело прави интервю с някой важен другар. В последния въпрос едва-едва засехнага темата за безумните цени, и британецът веднага им се скара. За колко паници леща ли са се продали?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  По интересно е защо продължават плащания по Южен поток, а не го замразят?
  "България продължава по принуда процедурите по "Южен поток":

  http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/08/26/2597608_bulgariia_produljava_po_prinuda_procedurite_po_jujen/

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 15. 15 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Цитирам разкритията на Анкетната Комисия за разследвание на злоупотрените в енергетиката, с председател Валери Симеонов. Интересно защо Дневник не ги публикува:

  Най-фрапиращото нещо бе, че няма сектор в енергетиката, в който да не се е крало и то много здраво. Това бе установено и при проверката на американските централи. Той добавя, че американските централи са злоупотребявали още с първоначалната си инвестиция. Те са представили завишени стойности на вложените средства, за да могат по този начин да си осигурят висока цена на тока, който да се изкупува от тях за целия 15-годишен период. За толкова време са им договорите, уточнява патриотът.

  Има и такива дивотии като ВЕИ-та, които са присъединени, а въобще не съществуват, не са построени, нямат никакви строителни книжа, допълни Симеонов

  Той разкри, че приятелят на президента Росен Плевнелиев - Иво Прокопиев има стотици ВЕИ-та, които са били изградени по времето, когато са се правили най-големите далавери. „Най-голямото му ВЕИ е присъединено с двойно по-голяма мощност от посочената в строителните документи. Това честен човек ще го направи ли? Той съвсем не е чист“, заяви Симеонов.

  Той уточни, че всичките фирми на Прокопиев са претърпели "странни метаморфози". В началото името му е фигурирало във всички, но постепенно и по незнайни причини то е заличено и накрая собственик на мощностите се оказва неговата секретарка, обясни Симеонов.
  Бившата шефка на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова също е сред тези, които според депутата, е замесена в далаверите. Тя с писмо е изопачила законови разпоредби и е дала възможност за злоупотреби за 52 млн. лв., с които да се облагодетелстват ЕРП-тата, обяснява Симеонов.

  „Държавата е имала неблагоразумието по времето на Иван Костов да ги сключи. Не е по-различна ситуацията и с ВЕИ-тата, които са поставени в привилегировано положение. Изкупуват им тока на висока цена, без някой да гледа дали са правени с европейски средства, не са проверявани дори документите им за присъединяване. Има дори ВЕИ-та, които уж са присъединени, а всъщност не съществуват.

  И при някои от мощностите на Ковачки има едно лудо крадене. Цените са завишени. Доказали са огромни разходи, които реално не са правили. Сериозни нарушения има и във ВЕЦ-овете. Хванаха един, който е правен от зетя на бившия областен управител на София Олимпи Кътев. ВЕЦ-овете са надписвали енергия с фактури, а никой не ги е проверявал“, заяви Валери Симеонов. Той съобщи, че сред политиците, които са въртели далавери в енергетиката, са Рамадан Аталай от ДПС, има и съдии, замесени в кражбите.

  Според него, са големи и злоупотребите в ЕРП-тата. „Те са свързани със завишаването на т. нар. външни разходи. Постигнали са си невероятни условия. Не знам с какви очи Иван Иванов и хората, които са свързани с покупката и реализацията на електроенергия, обясняват, че нямало как и че цената трябвало да се вдигне. Много са кражбите и в държавните енергийни предприятия“, подчерта Симеонов.

  „Трябва да променяме пак законите. Законът за енергетиката бе натъпкан с лобистки текстове в последната минута. Делян Добрев набута текст за една година аванс за изграждане на нови ВЕИ-та, които работят с биомаса. Това не бе предвидено в първоначалния вариант, но го предложи в законопроекта по разпореждане „свише“. Тази седмица ще заведем в прокуратурата сигналите за нарушенията, които до момента сме установили“, каза още Валери Симеонов.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 16. 16 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#15] от "Търпана":

  Няма кой да те чуе.Тук всички са отявлени либерасти и фенове на грабежа в България.Ще те нарекат патриот,националист,русофил,путинофил след като изкара тези данни за злоупотреби в сектор енергетика.
  А истината е,че няма никъде в света такива американски централи с подобни клаузи в договора - задължително изкупуване на тока.17% намаление е подаяние от страна на султана към раята(потребителите) ама нищо де нали само у нас съществува най-овчата поговорка - преклонена глава сабя не я сече.

 17. 17 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цецо":

  В ценообразуването на ТЕЦ-овете въглищата са 20-22 %. И при тези цени Мината е на печалба, и държавната ТЕЦ също.

  Ivanski
 18. 18 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма такова голямо лицемерничене, като този "брат американец".

  Ivanski
 19. 19 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#12:"Цецо"]Изкуствено поддържаните ниски изкупни цени от АЕц[/quote]
  5 блок е влязъл 1988 г, а 6, 1993 г. От влизането си в системата, кретат с някакви мижави печалби на база текущи разходи, но и досега могат да си изплатят разходите за реконструкции им, па камо ли парите отишли за инвестицията. Освен кражбите чрез евтината електроенергия, съзнателно се поддържат ниски цени, с цел да се поддържа в населението митът, че енергията им е евтина и трябват нови ядрени мощности.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Една от дългогодишните измами в енергетиката беше прокарана от петата колона и това е напълно несъстоятелният "комбиниран добив" от природен газ. Вместо по една горелка за подгряване на пара, се построиха турбини и комбиблокове за стотици милиони, на които ДКЕВР трябва да "гарантира цена съгласно формулата за себестойност", която себестойност включва първо убийствено скъпите съоръжения, второ - още по-скъпия руски газ и в тази дебела сметка усяват да турят още малко отгоре - балансиране на цената на парното. Накрая последното ни го бутат под носа ни го продават в пакет, като казват "затова им изкупуваме по 300 лева мегаватчаса, за да ви е парното по 80 лева" и дума не отварят, че преди нас добре са нахранили Газпром, Алстом и Дженерал илектрик.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Бизнес групи, в които участват и политици...за диверсификация.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  [quote#17:"Ivanski"]И при тези цени Мината е на печалба, и държавната ТЕЦ също. [/quote]
  С тая разлика, че държавната бави заплатите, а осигуровките изобщо не ги внася.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  Защо никой не обръща внимания, че НЕК (държавата) има затруднения с плащанията си към производителите, и взема заеми? Взеха 16 млрд, и все още не са отделили 400 лн за Контур Глобал!
  А в същото време разходите по Южен поток продължават, осигуровките за работниците на държавните ТЕЦ-ове не се внасят, а кой знае, може би и в АЕЦ Белене и в дирекция Бургас-Александруполис също получават заплати?

 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 687 Неутрално


  "Най-важното в допълнителното споразумение е, че НЕК пое ангажимента, разбира се, подкрепена от компанията майка - Българския енергиен холдинг...."
  Който може да обясни смислено, каква точно е ролята на БЕХ, заслужава да бъде номиниран за нобелова награда. Колкото до НЕК, той купува стока/електричество/ на цена със сигурност по - ниска/дори и с това от МИ 1 и МИ 3/ от тази на която продава същата тази стока на ЕРП - тата и реализира загуби, а ЕРП - тата реализират печалби, с които, някои от тях захранват държавните си пенсионни системи. Когато едно търговско дрежество търгува със стока, от която според здравия разум няма как да трупа загуби и въпреки това те са деклариран от самото него факт/трудно проверим обаче/, то това търговско дружество няма място на пазара. Поне така е в нормалните държави.

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Ей коментатори, прочетохте ли статията, осмислихте ли прочетеното, че да коментирате? Никъде не се казва, че ще се намаля цената на произведената ел. енергия!!!!! Ще се намаля цената на "разполагаемост", на държаните в горещ резерв мощности!!! Правите ли разлика, там е заровено кучето на високата цена на тока. Ползваме "Х" гигавата, но плащаме за разполагаемост три пъти по "Х".....там е проблема. Парите от НЕК изтичат към Ковачки и сие не за произведе ток а за уж потдържане на горещ резерв.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Енергетиката е най-голямата хранилка на мафията.

  Другите две са цигарите и горивата. Всичко това е пределно ясно на всички и на всеки. И всичко това се оправя с съвестни прокуратура и съд. Затова и се спъват реформите там. А тези кражби са всичките документирани, кой, кога, къде, за какво, колко. Който и да разрови лайната там едно 2-3000 политици и далавераджии трява да потеглят към затвора. Едно поне 30-40% от всички досегашни депутати на практика.

 28. 28 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 847 Весело

  "В същото време, когато НЕК изплати старите си задължения, това ще е съществен позитивен сигнал към световната инвестиционна общност, че България се съобразява със закона и спазва своите задължения по търговските договори. "
  Яко ги щипка по бузките и казва ние повече няма да платим подкупчета от колкото до сега.
  Ами дали !!

 29. 29 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alkizeer":

  Бе не са американците пич.Не може да се сърдиш на американците и да не споменаваш румен овчаров, христо ковачки, богомил манчев, георги първанов...изглежда избощо не си запознат със сектора енергетика в България.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#5:"Alkizeer"]Заради американците енергетиката ни е съсипана. Е, и заради корупцията в края на 20. век, когато се сключваха съответните договори, разбира се. [/quote]


  Ма наистина ли? Те все пак произвеждат, нъл тъй бе, шушомига бузлунджска?
  Я да видим голмите проекти, едто потънаха едни милиарди и едни овчари се обажиха баята, че едни гоцета, че други пачи, кадиеви, та не знам кви си още.
  а тях нещо? За оня дебил Генов - двойкаджия (ма завършил с уфсътъ в Москоу) да кажеш нещо?
  Все рубладжии

 31. 31 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#27] от "hellwitch":

  Защо прескачаш лекарствата и цените им?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 32. 32 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Крадецът вика дръжте крадеца

 33. 33 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#6] от "theanalyser":

  А защо забравяте патока, нафтовия паток и най-важното Беляне?
  Ш(ч)лем(н)а на гоце и пасмината му са причина за дълговете!!!!
  Никъде никой не съм чул да говори за загуби от дейността!

  НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ МУРЗИЛКИ, ЧЕ ТОЧЕНЕТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА С БЕЗУМНИТЕ "СТРАТЕГИЧЕСКИ" ПРОЕКТИ СА ПРИЧИНА ЗА ДЪЛГОВЕТЕ!

  Помни ли някой увеличението на капитала на южния паток и от къде взеха кинтите?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 34. 34 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#15] от "Търпана":

  А точно този мушмурок Валери "Винкела" Симеонов да прави сметки в сфера, която не му е понятна трудно мога да понеса.
  И той мълчи като комунист на разпит за южния паток, за белене и ред други "стратегически" проекти!

  Впрочем запитайте някой абонат на кабелната мрежа на телевизия "Скот" да ви каже какви документи издава при плащане

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 35. 35 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 264 Весело

  serafin-чо, опорните точки откъде ги получи? Читателите на "Дневник" са предимно интелигентни хора и макар мнозина да не харесват възгледите на Симеонов - къде поради идейни различия, къде заради медийни щампи - могат лесно да намерят десетки статии, интервюта и изявления на Симеонов по повод АЕЦ "Белене", "Южен поток", както и за ред други "стратегически проекти" от рода на "Бургас-Александруполис", "Цанков камък" и т.н. Впрочем референдума в Бургас срещу нефтопровода бе иницииран именно от Симеонов, негови хора активно участваха в организацията на подобни референдуми в Созопол и Поморие, като последният дори успя да премине непосилната "граница на законност", т.е. бе успешен. Нещо повече - на тема "патоци" и белене е често доста по-остър, отколкото мнозина "реформатори". Разбирам, че те дразни фактът, че един електроинженер по образование посочва и другите причини за колапса в енергетиката - договорите с "американските" централи, аферите със "зелената" енергия (които опорочиха добрата и правилна иначе идея - и това също го казва Симеонов в някои интервюта), далаверите в държавната енергетика и злоупотребите на ЕРП... и т.н. и пр. Както и участието на фирми, свързани с издателя на иначе уважавания от мен "Дневник". Много хора и много политици, много местни и "външни" интереси са крали и крадат милиарди на наш гръб... а това съсипва както обикновените потребители, така и бизнеса. Включително бизнес-средата в енергетикщата и почтените инвеститори там. Това са фактите. А ти пак си драскай клишенцата, белким някой ти се върже.

 36. 36 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#35] от "stoyaniva":

  Една лъжица мед трудно може да оправи кацата с катран.
  Задълженията са натрупани в по-голямата си част точно в тези проекти.
  Никъде не съм казал, че наплодените на всеки баир ВЕИ-та, фиксирани изкупни цени, топлофикации с когенерации и всякакви други соц дивотии не допринасят за влошаване на резултатите. В крайна сметка потребителя плаща всичко!
  Основният дълг обаче е от тези т.нар. инвестиции, които няма абсолютно никакви изгледи някога да се върнат.
  Говоря за дълг от инвестиционна а не от оперативна дейност.
  На фона на близо трите милиарда дълг, загубите от оперативна дейност са пренебрежимо малки и не е проблем да се компенсират.
  Това имам предвид а не само да посочим едните. Ако искаме да сме обективни и да стигнем до истината не е ураджийството препоръчвания метод на анализ.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 37. 37 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#35] от "stoyaniva":

  А всички тези "инвестиционни решения" се вземат по политически причини от управляващи! И то в последните 10-15 години!
  Така, че ако ще ровим надълбоко, да ровим!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 38. 38 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#35] от "stoyaniva":

  И тези "решения" облагодетелстват един кръжец, където няма червени, зелени, сини, пембени...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK