Гари Левсли, "Контур Глобал Марица-изток 3": В България все още има силни бизнес групи, които крадат от енергетиката

Гари Левсли, "Контур Глобал Марица-изток 3": В България все още има силни бизнес групи, които крадат от енергетиката

© Анелия НиколоваНа 14 август компанията "Контур Глобал Марица-изток 3" и държавната Национална електрическа компания подписаха предварително споразумение за намаляване на цената, по която НЕК изкупува произведения в ТЕЦ-а ток през следващите 10 години. По този повод "Дневник" разговаря с главния изпълнителен директор за Европа на американското дружество Гари Левсли.  

Защо се забави подписването на финалното споразумение между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания (НЕК)? Очакваше се то да стане факт към 1 юли, а междувременно и другият американски инвеститор - "АЕS Марица-изток 1", получи разрешение от банките преди повече от месец?


- Въпреки битуващото схващане, че договорите на двете компании са сходни, и свързаните с това очаквания, че преговорите вървят успоредно, всъщност става дума за два отделни процеса. Споразумението е обемно и условията в него, по които се преговаряше – с особена важност, ето защо на нас ни отне повече време да постигнем баланс и взаимна изгода. Като се има предвид обемът и особено важността на това споразумение, за нас беше важно да бъдат постигнати взаимно удовлетворяващи клаузи, а не просто нещо да бъде подписано. 


За какво конкретно се разбрахте?
- Най-важното в допълнителното споразумение е, че НЕК пое ангажимента, разбира се, подкрепена от компанията майка - Българския енергиен холдинг, и Министерството на енергетиката, да изплати всички натрупани задължения към нашата компания, а ние ще намалим цената за мощност, която НЕК следва да заплаща на нашата компания по силата на договора, който изтича през 2024 г.


Колко ви дължи НЕК?


- Към днешна дата - около 400 млн. лв. 


От коя дата споразумението влиза в сила и с колко ще падне цената?


- От момента, в който страните изпълнят задълженията си, които са условие то да влезе в сила - най-важното е НЕК да изплати задълженията си, които са натрупани до влизането в сила. Веднага цената за мощност ще бъде  намалена ефективно със 17 процента. Но не и по-рано, нито със задна дата. Искам да подчертая, че всичко е в ръцете на НЕК, БЕХ и правителството.


Какво ще се случи, ако НЕК не намери парите? Държавата вече обяви, че няма да гарантира бъдещия заем.


- НЕК и БЕХ са изцяло държавни компании и ако те са сериозни, ще направят необходимото, за да се издължат. Това е изцяло във възможностите на държавата. Както казваме ние, британците - има ли воля, има и начин. Сега ще стане ясно дали такава воля има.


Защо компанията се съгласи да бъде намалена цената за разполагаемост и как ще компенсира намалението на очакваните приходи с 50 млн. лв. годишно? 


- За нас главната полза е, че ще си получим закъснелите плащания, които, както казах, възлизат на значителна сума. Освен това получаваме и предвидимост и сигурност, че в бъдеще НЕК ще спазва договора и ще се издължава навреме за произведеното от нас.


Електроенергийният сектор в България беше, а и все още е, в състояние близко до колапс. За щастие сегашното правителство осъзна, че електроенергетиката е на ръба и за разлика от всички предишни правителства избра не да се прави, че не го забелязва, а да предприеме конкретни мерки. Ние получихме увереност от това, че бяха започнати реални реформи и се предприемат мерки за намаляване на дефицита на НЕК, което може да доведе до превръщането й отново в стабилен партньор, и затова решихме, че можем да направим отстъпка и с това да допринесем за стабилизирането на електроенергийния сектор.


Планирате ли да ограничите инвестициите или да пристъпите към съкращения?


- Досега "Контур Глобал" е вложила в България 650 млн. евро между 2004 - 2009 г., за да приведе инсталациите на ТЕЦ-а в пълно съответствие с българските и европейските екологични стандарти. "Марица-изток 3"  беше първият подобен ТЕЦ в Югоизточна Европа, който отговори на тези изисквания. През последните 4 години сме вложили само в екосъоръжения допълнително около 20 млн. евро, за да сме в пълно съответствие с новите изисквания на ЕС, които ще влязат в сила през 2016 г.  Затова може да се каже, че централата не изисква нови големи капиталови инвестиции, тя е надеждна и отговаря на всички изисквания за надеждна експлоатация. Разполагаме и с 500 висококвалифицирани и ценни за нас специалисти и се гордеем с тях. Няма да има намаление на екипа, който на този етап е оптимален, а впрочем и няколко пъти по-малък от този в сходни компании. 


Казахте, че електроенергетиката е много близо до колапс. Смятате ли, че може да бъде оздравена, ако не в краткосрочен, то поне в средносрочен план?


- Правителството предприе много от необходимите стъпки, включително и с промените в законодателството, но все още сме в началото на този процес. Предстои да прокара и прилагането на тези закони в сектора. За нещастие все още има силни бизнес групи, които се мъчат да заобикалят и нарушават закона, да не спазват правилата и, честно казано, да крадат от системата. Правителството не трябва да отстъпва. Ако не го направи, ако остане силно и смело в прилагането на мерките и политиките, съм уверен, че ще се справи и ще се стигне до преодоляване на кризата в енергетиката.  


Ще назовете ли крадците?


- Не е моя работа да ги назовавам, мисля, че всички ги знаят. 


В същото време се говори, че прокуратурата трябва да провери договорите на двете американски компании  - инвеститори в "Марица-изток", заради съмнения за нередности, както и за това, че договорите трябва да бъдат денонсирани. Как гледате на тези инициативи?


- В нашите договори няма нищо лошо или грешно. Договорите с "Контур Глобал" са допринесли за инвестиция от 650 млн. евро в България. В последните пет години най-различни групи, в това число депутати, и членове на правителството, различни хора се опитваха да търсят нередности и бяхме подложени на много проверки, които не установиха нищо такова. Аз мисля, че това се прави от същите групировки и хора, които се опитват да отвличат общественото внимание от това, което те правят, с обвинения към легалния бизнес.


Честно казано, това свири на струната на национализма и популизма в съзнанието на хората. Смятам, че това е доста вредно за икономическия и инвестиционния климат в България. В същото време, когато НЕК изплати старите си задължения, това ще е съществен позитивен сигнал към световната инвестиционна общност, че България се съобразява със закона и спазва своите задължения по търговските договори.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK