За хартиената лодка, торния бръмбар и защо Лиза реши да се задържи в България

За хартиената лодка, торния бръмбар и защо Лиза реши да се задържи в България

© Георги КожухаровЗакъснявам с 15-ина минути за срещата ни. С усмивка младата жена приема извиненията ми, и само след половин час ще ми признае, че закъсненията са една от особеностите на българите, които още не може да си обясни. Тя е от Австрия, и като се изключи всеобщия навик на неточност тук, смята че българите и австрийците доста си приличат.


И понеже откакто живее в София е свиканала да чака, Лиза Хайдингер винаги носи книга със себе си, за да запълва времето. Няма смартфон и не се вълнува от социалните мрежи и светските клюки. Трябват й само приключения - написани, нарисувани, татуирани, или преживяни някъде по пътищата на Европа.


Заминаващи


Лиза е на 25 години. Израснала е в малък град във винения район на южна Австрия - "австрийският Мелник", както тя го представя. Завършила е графичен дизайн и фотография в университета за изкуства в Линц. Сега работи по специалността си в малко студио за графичен дизайн в София и извън работата и пътешествията учи нов занаят - да татуира. Ако всичко върви по план, в края на септември Лиза и двама приятели ще отворят собствено студио за татуировки на "Пиротска".
В България се озовала преди 4 години по програма "Еразъм". Избрала да дойде тук, защото й било любопитно как изглежда в действителност тази страна, която в австрийските вестници се споменава само като пример за лоша икономика в ЕС.


Митовете за България веднага били разбити. Животът в София й се сторил страхотен. Бързо намерила приятели и даже се влюбила, обаче не била очарована от Националната художествена академия, където била на обмен.


"Тук системата още е много строга и несъвременна. Технически художниците, които завършват тук, са май по-добре от тези, които са завършили в моята академия в Австрия, но като философия на изкуството няма много обучение. Няма много лекции за смисъла, за мисленето, за откриването на собствения стил. В Линц е по-свободно, без много ред, хората не учат толкова много техника, но учат много философия и се опитват да открият нови пътища и стилове", разказва Лиза на прекрасен български, без запъвания и с фин акцент (но не благодарение на Академията, където отказали да организират курсове по български за чуждестранните студенти и "или не можеха, или не искаха да говорят английски"). Според нея колегите й българи нямали много амбиция да бъдат автентични, а упорито се движели по стъпките на старите майстори - точно както ги възпитава и Академията.


Пристигащи


След като довършила обучението си в Линц решила да се върне обратно в София заради едно момче - руснак, когото срещнала в Академията. Намерила стаж в австрийското посолство, и когато приключила и с него вече била убедена, че иска да остане. "Вкъщи нямах работа и тук нямах работа, но така или иначе вече бях тук – реших да търся и бях успешна", е простичкото обяснение.


Обича работата и екипа си, "като семейство". "Сцената на този бизнес е много малка. Има три огромни рекламни фирми и към десет малки студиа. Те нямат голям капацитет, затова съм голяма късметлийка че намерих това място. В малките фирми всеки прави всичко – копирайтинг, уеб дизайн, графичен дизайн. Докато в големите фирми всеки се специализира в нещо определено, което също е добре като обучение, но за мен е интересно да пипнеш от всичко", разказва Лиза.


Всъщност не е фен на големите рекламни агенции, защото не обича пропагандата. В малката фирма се занимава все с приятни задачи като дизайн на технически каталози ("което е много интересно, защото си нещо като преводач между инженери и клиенти") и с лога и цялостното визуално представяне на малки нови фирми.


В останалото време се наслаждава на българската природа. Понякога просто отива на гарата и хваща


следващия влак за където и да е


Не обича да планира, но обича да пътува. Много.


Вече много приятели и семейството й от Австрия са идвали на гости, и с тях е обиколила по-голямата част от страната. "Показах им Рилския манастир, места, каквито изобщо няма в нашия регион. Пирин е мястото, което най-много ми хареса", разказва тя и добавя: "Много ми трябва да съм навън, където няма лаптоп." В бягството си от технологиите е обходила и повечето страни на Балканите.


За София казва, че е


"като някаква стара гадна жена, която понякога е много мила"


"Има толкова много тайни места, трябва да я откриеш. На пръв поглед е малко мръсна и не толкова красива, но ако прекараш по-дълго време тук е много приятно място за живеене и ще я обикнеш". Прави й впечатление, че е много спокоен град като за столица. В другите столици хората са много по-изнервени и стресирани. "Е, карам колело, което си е голямо приключение. Вече се научих да карам с каска, защото таксистите са луди!", възкликва Лиза.


Парковете са любимата й част от София. ("Борисова е много чудно място – толкова огромно и с гора!"). "Много обичам и този район около джамията, което е странно защото знам, че много хора се страхуват от него, защото има много чужденци, бежанци, непозната атмосфера. Според мен няма нищо страшно тук. Всъщност има един футболен фен клуб – това май е най-страшното", разказва австрийката.


Валентин Белоусов и Лиза по време на тазгодишния "София диша". Задачата им е да нарисуват значението на някой израз на собствения си език, за да помогнат на някой, който го учи, да разбере по-лесно. Проектът е <a href="https://www.facebook.com/LinguCards?fref=ts" target="_blank">LinguCards</a>.

© LinguCards

Валентин Белоусов и Лиза по време на тазгодишния "София диша". Задачата им е да нарисуват значението на някой израз на собствения си език, за да помогнат на някой, който го учи, да разбере по-лесно. Проектът е LinguCards.


За три години е намерила своята среда и местата, на които се чувства комфортно. Според нея няма толкова много разлика между австрийците и българите, даже изобщо, ако вземеш да ги сравняваш с испанците, които са много по-отворени и топли хора.


Най-голямата разлика между живота там и тук е редът и мисълта за дългосрочния ефект. "Като карам колело и като има вече велоалеи - не много, но ги има... ами, те са много тъпи. Който ги е строил може би никога не е карал колело. Това ми е също много странно – правиш нещо, но не мислиш за бъдещето или за хората, които трябва да го ползват".


Друг пример - "Доктороската градина, до която живея, миналата година беше в ремонт, и сега е много красиво място. Обаче няма решение за тоалетни. Навсякъде има химически тоалетни, които страшно загрозяват, и са мръсни и неприятни. Как можеш да направиш концепция за цял парк и да не предвидиш тоалетни? Ако там (в Австрия) има такова недоглеждане, хората ще се оплачат и това ще се промени", разказва Лиза Хайдингер.


Но въпреки уредеността, все още не й се връща там. "Австрия е за пенсия, преди това трябва нещо по-различно". Влече я Южна Америка, но предвид че не обича да прави планове... засега няма други планове, освен да стане добър татуист и студиото да потръгне.


На борда на хартиената лодка сред големите вълни


С руснака Валентин (онзи същият) и с българина Наско това лято Лиза се заема да ремонтира и оборудва собственото им студио за татуировки в центъра на София. Всеки от тях има свой стил - Валентин е бижутер, а Наско е художник на графити и стрийт арт и прави "неповторими татуировки, които изглеждат като акварелни рисунки". Лиза обикновено работи само с черно или с един цвят, основно с линии и точки, не със сенки и обеми.


"Има много тату-студиа в София, но според мен нашият шанс е, че сме много различни от другите. Не само като стил, но и като атмосфера в студиото. Те винаги са тъмни и много агресивни, има агресивна музика. При нас – защото и тримата сме много меки хора – ще е по-отворено, по-светло и по-приятно", разказва младата жена.


Татуировките са нейна страст още от тийнейджърските години, а първата татуировка на тялото й е от 18-годишна. По-новите - по краката й са собствено дело, защото "какъв по-добър начин да се упражняваш?". "Това беше първата с много помощ, това беше втората - без помощ и много грешки, и третата вече технически е много по-добра, след много упражнения върху свинска кожа и върху моя учител", разказва тя и сочи колената си.


Торният бръмбар е последната. За Лиза той е символ на съзиданието - "Та той гради дом от екскременти! Може да вземе гадостта и да я преобразува в нещо готино".


"Искам и аз да съм като скарабей",


смее се австрийката и пак със смях добавя - "Мисля следващата да е хлебарка, защото само те ще преживеят атомната бомба". "Другата е опит за линии. Това беше моята ситуация миналото лято – когато бях като малка хартиена лодка в големите вълни - без план, дори без апартамент.".


За хартиената лодка, торния бръмбар и защо Лиза реши да се задържи в България

© Личен архив


Обичайният начин да се научиш да правиш татуировки е първо да можеш да рисуваш и след това да намериш учител с опит, който да ти покаже, разказва Лиза. В Австрия всъщност има и училище за татуисти, но е много скъпо и тя го намира за несериозно. Преди две години е попаднала на такъв човек, ентусиазиран да предаде знанията си и оттогава тече подготовката й. Вече има няколко доволни клиенти - предимно нейни приятели, а има и цяла опашка от чакащи да отвори студиото.


"Най-важното е да изгубиш тази граница да имаш страх от болката и от това да причиняваш болка на някой друг.", казва тя и добавя, че чувството е много особено. Освен това трябва да учиш много за кожа, дерматология, за хигиена и след това да се упражняваш отново и отново. Най-добра работа върши свинската кожа или прясна кожа от месарницата. "Има много хора, които се научават сами. По-скоро трябва да имаш много приятели, които ти вярват, за да започнеш да имаш клиенти.", допълва момичето.


И кожените чанти са добра основа за упражнение на татуировки.<br />Още от проектите на Лиза можете да видите в блога й - <a href="https://iwilleatyourcat.wordpress.com/" target="_blank">iwilleatyourcat.wordpress.com </a><br />

© Личен архив

И кожените чанти са добра основа за упражнение на татуировки.
Още от проектите на Лиза можете да видите в блога й - iwilleatyourcat.wordpress.com


<a href="https://iwilleatyourcat.wordpress.com/" target="_blank">https://iwilleatyourcat.wordpress.com/</a>

© Личен архив

https://iwilleatyourcat.wordpress.com/


Хигиената е на почит в съзнанието на Лиза и обкръжението й. Стерилизирането и подмяната на елементите за еднократна употреба са ритуал, който нито тя, нито колегите й не си помислят да пропуснат. В този ред на мисли, й се струва много неразумна модата по българското Черноморие да си направиш татуировка и да отидеш на плаж. "Свежата татуировка е рана, която не може да се излага на слънце. Има кръв, нехигиенично е. Това е бозотговорност към самия себе си", отсича тя.


Следващата, или може би най първата стъпка е смисълът на татуировката. "Никога не бих отишла в едно студио и да избера нещо от каталога. Никога. За мен това е нещо много индивидуално. Има студиа, които работят много бързо по готови модели, но това не е за мен". Задачата на татуиста е да реализира идеите на клиентите си, които обикновено имат само някаква концепция, но не и конкретния образ в главата си. За целта обаче е важно и те да познават стила на художника, за да знаят какво да очакват. Процесът по доуточняване и напасване понякога продължава дълго, но с гаранцията, че няма втора такава.


Лиза е убедена, че таутирането е нещо много естествено и лично.


"Това е много традиционна техника, навсякъде в целия свят има племена с такава традиция. В един момент сме изгубили това, поне в Централна Европа не е толкова известно и само подземните типове имат татуировки. Беше ми интересно откъде идва промяната в отношението – защо в Европа е нещо толкова лошо, само за престъпници и проститутки, а всъщност е нещо много човешко – практика, която хората имат от пет хиляди години насам", разсъждава тя.


Според нея обяснението е, че татуриовките са се използвали като стигма в много трагични събития - например през Втората световна война, за да се маркират евреите в лагерите. "Японците са направили същото с китайците – както се маркират кравите и свинете и овцете. Обяснимо е да има отвращение към тази част от история на татуировките, но не и като цяло.", убедена е тя. За нея татуирането е изкуство, а всяка татуировка - символ на различна частица от теб самия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  И понеже откакто живее в София е свиканала да чака, Лиза Хайдингер винаги носи книга със себе си, за да запълва времето.Истината е,че нас отдавна са ни приучили да чакаме.

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе" Дневник", ще ме накарате да звънна на нашият познат- австриец, който също е от Линц, само, че е лекар и който иска да живее постоянно в България- човекът искаше тук да си открие кабинет/ със специалност е, а преди това е работил като военен лекар/ и да ви го доведа да ги интервюирате Неговото "занимание" е малко по-сериозно от откриването на студио за татуси- не мислите ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Аууу... още една която смята за готино да започне материала си с това как закъсняла за срещата и това било характерно за българите. Характерно е за теб. Аз никога не закъснявам за срещи. И съм българин.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  "За София казва, че...е много спокоен град като за столица. В другите столици хората са много по-изнервени и стресирани..."

  Това естествено тукашната популация не особено умни "граждани" не го оценява и само квичи и се самосъжалява "колкойгаднотук"

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#2:"logika"]Абе" Дневник", ще ме накарате да звънна на нашият познат- австриец, който също е от Линц, само, че е лекар и който иска да живее постоянно в България- човекът искаше тук да си открие кабинет/ със специалност е, а преди това е работил като военен лекар/ и да ви го доведа да ги интервюирате


  Неговото "занимание" е малко по-сериозно от откриването на студио за татуси- не мислите ли [/quote]

  както би казАл поета:

  "кога се е ляла стомана в страната
  на розите и на цървулите"

  ако се публикуват новини Извън дневния ред на населението..няма да има интерес

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Професия татуировчик, хоби - висене по градинки!... Данке, Лиза, такива си имаме предостатъчно!

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#5] от "стефанов": Набързо можем даже и да оженим за втори път австрийчето, но за българка- разведен е, само, че бившата му съпруга е прокурор, а човекът си е интелигентен и няма да се вържа на акъла на всяка наша златотърсачка

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Не мисля, че българите закъсняваме за срещи. А и генерализирането за цял народ е доста идиотско.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  До коментар [#2] от "logika":Населението има нужда,не само от лечение,пиене и ядене,не е добитък.Понякога му се дощява и нещо за душата,сиреч изкуство!А какво по-добро от красива татуировка?В начинанието има и здравен елемент-обещава по време на творческия процес,да съблюдава хигиената .Това ще предотврати възможните заразявания,вместо ,да с
  е татуират с игла,конец,кибр.клечка и туш,ще ходят в ателието и.Освен по-здравословно,резултатът е и по- красив

 10. 10 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 524 Весело

  Тази Лиза изглежда е много отчаяна !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1601 Весело

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Аз така като гледам и Лиза, а и авторката на интервюто, вероятно общуват с определен тип хора, за които точността е признак за остарели виждания. Иначе от работата ми с чужденци последните 12 години мога да преценя, че всички понякога закъсняват и това не е някаква драма. Единственият проблем на българите, и то от женски пол е, че понякога закъсняват нарочно за работни срещи, с което се опитват да покажат някакви лични емоции към този, с когото се срещат, което вече е тъпо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Тези явно още от ученическата скамейка ги зомбират колко е лошо на изток от Виена и как непрекъснато трябва да се набиват канчетата на унтерменшите от "Нова Европа" - в материала това се случва поне няколко пъти. Но пък с охота приемат азиатци и африканци, които осир@т пейзажа на иначе красивите им градове. Сбъркана работа.

 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Интересно, како ше прай тез шарените крака, кат влезе у възраст, ама нейе само тя, та може и да има илач...

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#12] от "volarok":

  Ей ся каш, не си ли расист ли къв ли си?...

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#10] от "E_E_U_":

  Не не е, просто си гледа кефа с руснака, другото квото дойде!

 16. 16 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Нормално е София да предлага повече възможности от град като Мелник, та бил той и в Австрия. Ако се сравни пък с градове като Линц или Виена (с която всъщност би трябвало да се сравнява) животът е може би по-спокоен, но и доста по-евтин.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  [quote#14:"convince"]Ей ся каш, не си ли расист ли къв ли си?...[/quote]
  Не съм, просто констатирам.

 20. 20 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 488 Неутрално

  дневник, уволнихте ли си коректора? пълно е с правописни грешки, не се чете направо!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 21. 21 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 634 Любопитно

  Много и е забавно, няма що. Само ми е интересно, след около 5-10 години, като (ако) решат с рушняка да създадат семейство, дали ще е все така оптимистична? Щото ще трябва да "бутне" за да роди нормално, да си купи количка с яки гуми, кола с рали окачване (евентуално), да се чуди ще я бъде ли детската ясла/градина, да търси някакво нормално училище за децата, в бизнеса да цака на знайни и незнайни рекетьори (държавни и частни), и така... Да я видим след 5-10 години дали няма да се е изнесла накъм Австрия с пяна на уста и да се кълне, че "никога вече..."

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 22. 22 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 670 Весело

  Китайците нищо не са правили с японците. По-скоро обратното....през Втората световна война....

 23. 23 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  [quote#13:"convince"]Интересно, како ше прай тез шарените крака, кат влезе у възраст, ама нейе само тя, та може и да има илач...[/quote]

  До коментар [#13] от "convince":
  Кат влезне у възраст лодката ще потъне а бръмбара ще се превърне в хлебрка.

  California Über Alles
 24. 24 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#21] от "Maynard":

  Такива като тази не раждат деца. Считат го за глупаво и недостойно занимание, което ще им губи времето и няма да могат да "търсят себе си" на спокойствие. Истината е, че са толкова 'арт' и 'алтернативни', че не могат да живеят спокоен живот.
  Навремето имах приятелка-художничка. По цял ден купони, събирания, дискусии, креватни забавления ... Живот си живеехме почти година. И като отворих дума да живеем заедно, да си купим апартамент писна, че не била "човек за такива скучни неща". Закономерно се разделихме. До днес прави изложби и живее сама, само сменя партньорите си. Така че от художнички бягам и не поглеждам назад.

  Жалко, че България привлича разни безделници - татуировчици, вместо лекаря от поста на "логика". От него обществото би имало много повече полза.

 25. 25 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Татуировките причиняват авто-имунни заболявания, НЕ СИ ПРАВЕТЕ, освен временни.

 26. 26 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 237 Весело

  Абе, какъв е тоя хейт на кило? Занимавала се с несериозни работи, висяла по градинките, общувала с не знам какви си. А какво трябва да прави: да виси пред компютъра в офиса и да плюе по форумите, щото си няма работа?

 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Весело

  Най-накрая се появиха и нормални хора в София.
  От тоя дребноеснафски манталитет на неуспели дюканджии с мислене на парче, взе да ми се повръща, та затова и неходя до столицата.
  Сега може и да кацна, да огрея задръстените дървени философи с присъствието си, както и да се срещна с Лиза и Валентинъ.
  Бравос! Разбрала е що за стока са нашите псевдо-интелектуалистчита с отлична граматика и куха кратуна:
  "Според нея колегите й българи нямали много амбиция да бъдат автентични, а упорито се движели по стъпките на старите майстори". Сигурно не рядко и се е случвало да чуе прочутият български тъпизъм: "Ти кой си бе, че ще даваш оценки? Ама Умберто Еко казва едикво си, ти кой си? Ти ли ще оправяш света, ма, я си гледай кухнята и прави деца, че след 10-15 г ще ривеш, маааа.!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Под слънцето има място и нужда от всякакви хора. Няма какво да мерим мравките-работници е щурците със същия аршин. Да идват, да живеят, да работят и да се опознаваме и обмемяме разбирания. И двата Чипа имат нужда от ресет...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "Алф":

  ++++++++++
  Супер точно.
  Заслужаваш едно котенце с хрупкави картофки!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#3] от "Олд Шетърхенд":

  Аз също....ще закъснея единствено ако съм умрял.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#30] от "soul":

  Затова народът е казал, голям залък лапни, голяма дума не казвай! На всеки може да се случи да закъснее, просто за някои това е част от ежедневието! Имам такъв познат от Германия. За съжаление не познавам японец, за сравнение! 😀

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хибаво е, че момичето търси себе си и й харесва да живее в България. Такива чужденци трябва да се насърчават. Статистическите сводки за жизненият стандарт и БНП на глава от населението не говорят нищо сами по себе си и тя добре го е разбрала.
  Манията с татуировките обаче не е много здравословна. Едно време се татуираха само объркани от тежката служба войници, пандизчии и криминални типове. Татусите винаги са приемани като израз на незрялост, обърканост и прекалено лековато отношение към живота. Дори за много професии по света не се приемат кандидати с видими татуировки. Какво ли е пък удоволствието да си носиш "стигмите" цял живот, особено ако престанат да ти харесват в един момент?!

 33. 33 Профил на gryncharov
  gryncharov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не виждам нищо лошо да ни запознават с различни хора. И какво лошо против висенето в градинките, вие пък висите по задимените квартални кафенета... Момичето работи освен това, висенето е само за свободното време. Работи като дизайнерка, което явно някои от коментарите го приемат на нивото на боклукчиите. Бих казал, доста некадърен хейт сте вкарали в първите коментари... нека сега аз да се пробвам

  Моят проблем със статията е относно мита за некадърната ни икономика. Когато дошла в България ... "Митовете за България веднага били разбити." Не виждам корелацията между това, че 21-годишна мацка с приключенски дух се кефи на студентския живот и купони и се влюбва, и това, че държавата, в която това се случва има добра икономика.

  Т.е. за мен е интересно да чуя за това какви хора има, но нека не прибързваме с изводите, че като цяло в България животът е хубав (или по-хубав от Виена/Австрия)

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#3] от "Олд Шетърхенд":

  Напълно съм съгласен с написаното и аз не закъснявам. Мисля, че е изключително невъзпитано. И това, че някой закъснява не е повод за хвалба

 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#3:"Олд Шетърхенд"]Аз никога не закъснявам за срещи. [/quote]

  и аз. само че сме малцинство. за жалост. спазването на уговорки в БГ е като свинско на мюсюлманска трапеза.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#33:"gryncharov"]нека не прибързваме с изводите, че като цяло в България животът е хубав[/quote]

  хубава е, ако си чужденец. всички приятели немци, които са се озовавали в българия, са си умирали за нея. просто защото не са граждани на съответната република.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#31] от "2.50":

  Е, ес де, малко сол в пипера!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 38. 38 Профил на bgl
  bgl
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Манипулация умножена по безкрайност. В превод "За да не вземете да се замисляте какво в действителност се случва около вас си носете навсякъде книга, по-възможност от тези които най-много затъпяват". Някой казват, че сапунените опери от по 1000 серии са измислени от латино-американските диктатори за отвличане вниманието на населението. Това със книгите е просто версия "Милениум". Не, че съм против четенето - но на една стойностна книга се падат по 1000 Бул Шъта. А и освен това навсякъде да четеш като машина без да си оделяш време за наблюдение и размисъл си е направо чалгализация на душата.

 39. 39 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#29] от "СДС":

  С акцент на котенцето, моля!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 40. 40 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  "Няма много лекции за смисъла, за мисленето, за откриването на собствения стил. "

  В правенето на татуировки е заровено кучето...

  Форумът е в будна кома...
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Забележете, как за пореден път основните забележки на един модерен човек от развита държава се въртят около градската среда, заварена в столицата на държавата. Не е заплатата, не е заведенията, не е магазините, не е дори болниците. Софийската история е съвсем ненормална работа....

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK