Маргарита Илиева, адвокат: Прокурорите често потулват фактите, които разкриват деянието като подбудено от омраза

Маргарита Илиева

© Личен архив

Маргарита ИлиеваМаргарита Илиева е юрист, директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК), експерт по антидискриминационно право. Тя води и е спечелила няколко дела пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Едно от тях е по жалбата на един от пострадалите мюсюлмани - Вели Караахмедпри акцията на "Атака" през 2011 година пред Софийската джамия. Той не получи никаква адекватна реакция от българските правозащитни институции, но ЕСПЧ осъди България. Разговаряме с Илиева за опита й свързан с престъпленията от омраза.


Във вашата практика досега, имало ли е случаи на осъдени за престъпление от омраза?


- Без много думи: не. Нито един осъден. Повечето изобщо не стигат до съда, а камо ли да излязат успешно от него. В моята практика един-единствен случай – побой над афрофранцузойка, придружен с груби расистки оскърбления - успя да влезе в съда. НО: не с правна квалификация като престъпление от омраза – вместо това като престъпление по хулигански подбуди. И: с пострадалата не бяхме призовани за съдебното заседание, а съдът въпреки това дал ход на делото и го разгледал, без да получим възможност за участие - тя да се конституира като частна обвинителка и гражданска ищца, а аз да защитавам правата й.
Бяхме лишени от възможност да се борим с неадекватната правна квалификация, дадена от прокуратурата, вредите й да бъдат обезщетени, да се наложи адекватно наказание, съразмерно на понесеното от нея и на обществения интерес от това уязвимите да бъдат под закрилата на закона. В резултат извършителите бяха освободени от наказателна отговорност, бе им наложено вместо това административно наказание. С това съдът им отправи следното послание: "Няма нищо, не се притеснявайте, нищо толкова не сте направили." Към жертвата посланието бе: "Теб те няма, не те виждам и нямаш значение." А към обществото, включително към всички бъдещи извършители и жертви, бе: "Разбира се, че няма да признаем, че българи са отговорни за престъпление от омраза. Разбира се, че това е по-важно от правата на една чернокожа."    


Поисках от главния прокурор да поиска от съда делото да се възобнови заради тежкото процесуално нарушение - изключването на пострадалата от достъп до участие по делото. Главният прокурор отправи такова искане до съда и сега чакаме новото раздаване на картите. Разбира се, перспективата е Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), ако българският съд пак не успее да се справи с така основното си задължение да не бъде сляп. 


Друго мое дело, което не успя да влезе в българския съд благодарение на прокуратурата – тя го прекрати на всички инстанции без никакво разследване въпреки настойчивите ми жалби от името на пострадалия – бе решено обаче от ЕСПЧ през март 2014. Това е делото Абду срещу България - скинарски побой над двама суданци в центъра на София, придружен с расистки обиди. ЕСПЧ осъди България за нарушения на Член 3 – забраната за нечовешко/ унизително отнасяне, в неговия процедурен аспект заради отказа на разследване, както и във връзка с Член 14 – забраната за дискриминация. Съдът изтъква, че когато има съмнения, че насилнически актове са породени от расистки нагласи, властите са длъжни да вземат всички разумни мерки, за да проверят чрез разследване дали деянието е расистки мотивирано. Да се третират расистки мотивираните насилия наравно с дела без расистки елемент е равносилно на затваряне на очите пред специфичната природа на актове, които са особено разрушителни за основните права, пише в решението. 


Каква е причината нападенията над чужденци, бежанци, роми, хомосексуални хора да се регистрират най-често като тежки хулигански прояви, а не като престъпления, мотивирани от омраза? И какви са ефектите, които произтичат от това?


- Първо, бих добавила към изброяването на потърпевшите и жените. Когато жени стават жертва на издевателства заради сексистки предразсъдъци – като Нона, чието лице бивш партньор заля с блажна боя, или на убийства – като бременното момиче, погубено също от партньор, защото не искал детето им и заради презрението, което култивирал към жените, това не са хулигански деяния или просто убийства. Това са женомразки престъпления и е крайно време да говорим честно за тях и да не ги изключваме от въпросите. Сега те са изключени и от закона – в Наказателния кодекс (НК) няма разпоредба, която да даде основание правосъдната система да ги признае като това, което те са. Същото е положението и с хомофобските престъпления. 


Това е плод на психосоциалния феномен на отричането (на английски език установено понятие - denial): нацията ни, в лицето на законодателния си орган, се преструва, че такова нещо като хомофобски и женомразки насилия няма. Пак отричането е причината расистките престъпления институционално да се прикриват като хулигански – и далеч не винаги тежки, както предполагате, въпреки че в НК има норми, по които те може правилно да се квалифицират като престъпления от омраза. Тук вече обществото ни действа не чрез законодателя си, а чрез прокуратурата – тя е тази, която отразява обществените нагласи на отказ да се признае истината за това, че българите не са "толерантни", а редовно тормозят и насилват различните.


Разбира се, това важи за повечето общества, не само за нашето. Ние сме просто хора като другите и като тях боледуваме от расизъм, сексизъм и други омрази - тези омрази са обичайна патология. Това, в което се различаваме обаче от много други общества, е малодушието на критична маса от нас, което пречи да си признаем патологията и егоизма, който кара да предпочитаме малодушието пред честността. 


По случаите, по които сте работила какъв е бил профилът на извършителите - изповядвали ли са някаква конкретна идеология, членували ли са в неонацистка организация, какъв им е бил социалния бекграунд, възрастта и т.н.?


- На това не може да се отговори, защото такива данни разследващите не събират - в съзвучие с отказа им да видят мотивацията от омраза на дейците. Освен възрастта - основно са между 20 и 30 г. Нападателите на французойката били с черни дрехи и бръснати глави. Това обаче не е достатъчно, за да кажа при липсата на разследване по въпроса, че са били скинхедс или подобни. Този детайл отсъства и в обвинителния акт.


От медиите знам, че единият от нападателите на друг мой клиент – ром, е сред учредителите на неонацистката партия "Националистическа партия на България". Това лице е от представляващите тази партия, от т.нар. "Национален изпълнителен комитет". Партията бе учредена, но съдът отказа да я впише в регистъра. По делото за регистрацията й представих становище от името на група хора, защо подобна организация не може да стане българска политическа партия. Спирането на тази формация от достъп до участие в политиката с правни средства е един от успехите ми в сферата на речта и престъпленията от омраза. Въпросното лице – нападател, е активно и в различни антиромски прояви, като последните в Гърмен и Орландовци – вижда се на медийни снимки. 


По делото Абду полицията изрично констатира, че нападателите са скинхедс, регистрирани за хулиганство, грабежи и кражби. Тази тяхна принадлежност към субкултура на омразата обаче не се разследва, защото прокуратурата отказа да приеме предложението на полицията да квалифицира насилието като престъпление от омраза. Мотивът й бе, че нямало достатъчно доказателства за расистката мотивация – вместо да постанови да се разследва тя, за да бъдат събрани такива. Впоследствие ЕСПЧ акцентира, че самата полиция определя в доклада си дейците като скинхедс и се произнася, че предполагаемата расистка мотивация на насилието, сама по себе си, съставлява накърняване на човешкото достойнство на потърпевшите.


Съдът отбелязва, че прокуратурата не е счела за необходимо да бъде разпитан очевидецът за расистките обиди, които той е могъл да чуе, нито дори самите нападатели за тяхната мотивация и възможността да е расистка. ЕСПЧ изтъква, че с жалбоподателя сме посочили всички тези пропуски на разследването пред по-горестоящата прокуратура, но тя ги е игнорирала. Съдът изрично се произнася, че "предвид точните и обосновани доводи на жалбоподателя в хода на наказателното производство, компетентните органи са разполагали с елементи, сочещи възможна расистка мотивация за насилието […] и са се провалили в задължението си да вземат всички разумни мерки за разследване на евентуалния расов мотив".


Защо всички институции отричат съществуването на подобен проблем - какво липсва?


- Мисля, че липсващото е воля. Донякъде това вероятно е свързано с наследството от комунистическата държава: вследствие нейната пропаганда срещу западния свят думите "дискриминация" и "расизъм" придобиха силно стигматизиращ характер. Те са недопустимо признание за самите нас. 


Не мисля, че е нужна чувствителност, за да видиш расизма в престъпленията от омраза. Това са доста отявлени актове. Не говорим за завоалирани стереотипи, а за чисти, открити ненавист и агресия. Не мисля и че липсата на опит може да е причина. В годините на прехода на прокурорите се наложи да се учат да се занимават с по-сложни престъпления.


Разбира се, че са способни да се справят – ако поискат. Тук имаме отказ. Имаме съпротива срещу това да се признае, че сред българите има расисти, които мразят и "бият негрите". Съществува табу върху това признание. В съзнанието на много хора, изглежда, самото нещо – расисткото, дискриминационното поведение, е отделено от неговото име, от думата за него – расизъм, дискриминация. Поведението може да се приема, но да се признае характера му, като бъде наречено с нелицеприятното му име, това за мнозина не е по силите им. Например, скоро ми се мярна пред очите в новинарски сайт анкета дали недопускането на роми в обществени плажове било дискриминация. Що за въпрос е това? Това е като да се питаме дали даването на пари на полицай, за да не ти напише акт, е подкуп. 


Сякаш в България не е особено на почит интелектуалната честност и говоренето открито и искрено за спорни неща. Приоритет е да се мълчи. Назоваването на нещата, казването на истината за тях, когато тя не се споделя от мнозинството, не е социално успешна стратегия. В такава културна среда за индивида е по-лесно да си затваря очите пред нещата и да не казва истината за тях, отколкото да се отграничи от останалите, като поеме отговорност за наричането им. Това обаче е път по надолнище и бързо се стига далеч – до прикриване и лъжи.  


Например, прокурорите и разследващите често потулват и изключват от делото фактите, които разкриват деянието като подбудено от омраза. Така, например, по делото на французойката в обвинителния акт не само липсват фактите за расистките оскърбления, но и се твърди фактическа неистина – че деянието било "без установен личен мотив". Значи, тя е стояла с приятели на спирка на градския транспорт сред други чакащи. Пристига превозното средство и с него бъдещите й нападатели. Виждат я през прозореца и се спускат към нея с викове "Чернилка" и имитират "маймунски" звуци. Пребиват я, без да се интересуват от никого другиго наоколо. Тя единствена е мишена на насилието и причината за това е ясно изразена от нападателите й: тя е "чернилка" и "маймуна". Причината е, значи, идентичността й. Прокуратурата от това не успява да установи "личен" мотив. 


Разбира се, някой закостенял юрист-формалист може да отговори, че "личен мотив" има, когато нападател и жертва се познават отпреди и причината за нападението е случка между тях. Например, скарали се за границата на имот. Добре. Трудно ли е обаче да се схване от самото значение на думите "личен" и "личност", че идентичността на жертвата (етнос, раса, пол, религия и пр.) е относима към нейната личност. Може ли идентичността на човека да няма общо с личността му? Ако насилието е заради идентичността, то е заради личността. Но много български юристи предпочитат да мислят в зададените им кутийки, отколкото сами да си дават сметка за значението на нещата. Това може би също е наследство от тоталитарната държава. Да се оразличиш, да формираш и заявиш мнение, което те разграничава и отдела от другите, това не е безопасно и не се приема добре. Добре е да се мисли групово. Тук дори и либералите го правят. 


А може обяснението да е още по-лошо. Може полицаите и магистратите да се виждат в невъзможност ефективно да преследват и накажат българин, когато той е насилил различен – ром, чернокож, арабин. Може за тях това да е като заемане на страна. Да имат племенно мислене, в което не истината, а кланът има значение. Затова те да са на страната на българите, а не на техните жертви. Това не е изключено, тъй като тук по правило сякаш родството има превес над справедливостта. Рядко някой ще заеме страната на нероднина срещу неправ роднина. Отделната личност и това дали тя има право или е крива е страничен, вторичен въпрос. Определяща е опозицията "свои - чужди".


Да видим как се проявява и съдът по делото на момичето от Франция. Както казах, той призовава нередовно пострадалата и въпреки, че сам изрично констатира това за протокола, разглежда и решава делото без нея – като освобождава извършителите от наказателна отговорност. В присъдата повтаря 4-5 пъти мантрата за неустановения личен мотив.  


По делото Абду полицаите, регистрирали нападението, бяха изрично посочили, че нападателите са скинхедс и бяха изрично предложили на прокурора да образува по чл. 162 НК, т.е. да го квалифицира като престъпление от омраза. Прокуратурата отказа това с неразумен мотив, както споменах, и определи деянието като лека телесна повреда, за да не го преследва (преследва се по частен ред).    


По Абду правителството поддържа в своя защита пред ЕСПЧ, че пострадалият можел сам да преследва нападателите си за нанасяне на лека телесна повреда. Това ни дава представа за нагласите и в Министерството на правосъдието по тези въпроси. ЕСПЧ изрично отхвърля този довод в решението си, като казва, че такова производство не би касаело расистките обиди и расистката мотивация за насилието, които съставляват същностен елемент в случая. 


Може би омбудсманът е единствената българска институция, изразила тревога от ръста на престъпленията от расова омраза и призовала съдебната система да "не свеждат такива деяния до хулигански прояви, а да разследват за възможни престъпления от омраза" (през 2013 г.). 


Забелязвате ли повишаване на медийната, обществената и/ или институционална чувствителност към престъпленията от омраза в последните няколко години? 


- Със сигурност има повишаване на чувствителността и критичността. Общата причина е развитието на обществото ни. Нито журналистите са толкова безчувствени, колкото бяха преди 10 години, нито гражданите, ангажирани с обществените въпроси, са толкова безразлични и несолидарни с малцинствата. За това развитие имат принос и делата за реч на омразата и за престъпления от омраза, които ние водим от години и които провокират дебати и постепенна промяна на нагласите.


Едно от първите такива дела бе това, което заведох в началото на 2006 г. от името на група лица и организации срещу Волен Сидеров заради неговата пропаганда на омразата. Тогава мантрата сред българския елит бе, че всякакви действия, а особено правни действия, срещу такъв човек само щели да му придадат по-голямо значение, а трябвало да бъде игнориран. Такава нагласа също бих определила като проявление на отричането. Когато заведох това дело, нито журналистите, нито ангажираните граждани, които в последните години критикуват Сидеров, бяха с нагласата, че пропагандата му срещу малцинствата е нетърпима. Двадесет-тридесет бяха известните хора, които ме подкрепиха в това дело, като публично се изказаха, а търсих подкрепа в продължение на месеци. Срещу неонацистката партия миналата година успях да мобилизирам 112 души за само няколко дни. Това е мерило за съвсем друг обществен статус. 


Междувременно успях да осъдя от името на мюсюлманин България в ЕСПЧ за допустителството от страна на властта на тормоза на "Атака" над молещите се в софийската джамия – делото Караахмед. Това решение придаде още един тласък на развитието на общественото разбиране, че това са осъдителни прояви, а не част от нещата, за които си затваряме очите и отказваме да им кажем името.   


Друга конкретна причини за промяна са многото бежанци, чиято горчива съдба тук привлече вниманието на повече хора към каузата на различните. От една страна, бежанците са романтичен образ, а от друга, в случая те са чужденци от древна култура, а не нашите роми, които все така продължават да не се ползват от солидарността на много от съчувстващите и помагащите на бежанците. Тук бих отбелязала и това, че много от активистите срещу расизма и хомофобията изобщо нехаят за сексизма и дори твърде често спокойно изразяват сексистки нагласи, сякаш това е приемливо. Но както казват гърците, сига-сига – малко по малко. 


Какви мерки би препоръчала, за да се промени неглижирането или отказът на институциите да преследват престъпления от омраза?


- Правни действия и публичен дебат, публичен дебат и правни действия. 


И нетърпимост на професионалната общност на журналистите към свои членове, които си позволяват да правят печалба от популистката неприязън към ромите и другите нехаресвани малцинства, като предлагат на медийния пазар услугата "враждебна реч". Твърде много медии продават скъп рекламен ефир или пространство, като привличат аудитория с расистко говорене. Досега обаче незнам етичните комисии на медиите да са направили нещо по въпроса. Не може да се забравя, че престъпленията от омраза са следствие от нагласите на омраза, а те се оформят от речта на омразата. Няма свобода на изразяване на омраза в Европа. Тя е извън границите на свободното слово. 

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  Омразната риторика срещу различните

  проповядвана повече от 10 години от Дайдера на АТАКА, Каракачан и Джамбаз', Пишман Фронтовака Симьон'офф, телевизионните парцали Алфа, Бета, Скот, bTV => с услужливата подкрепа на Мустакатият Арменец бере своите резултати.

  Тези мразители няма да видят бял ден и ги очаква много тежка съдба ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  тъкво да кажа , че дамата е прекалено млада , за да се рекламира кат оадвокат...

  и Хоп..била от НПО -
  директор на Правната програма на БХК,

  сега вече нещата си идват на място

 3. 3 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  така се опорочава съзнанието...

  дадеш на гладния коричка хляб...
  и е Твой ,форевър

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"barcelonski"]от Дайдера на АТАКА[/quote]

  САЙДЕРА

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уважаема госпожо,
  Престанете да наричате тези хора различни. Те са хора като всички нас.Вие не сте защитник на правата на тези хора.
  Криминалните деяния са присъщи на всички хора.
  Вие сте наети да слугувате на интереси , а не да защитавате човешки права. .

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  като прочетох заглавието си викам"няма как да не е НЕБХК " .И съм познал...

 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 513 Неутрално

  г-жа правилно говори, но за съжаление взима само едната страна, което, по нейната квалификация, също е проява на омраза. колко пъти са завели дели срещу цигани, че тормозят бг-ри, само защото са бг-ри ??!!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Задачка за младата толерастка от снимката:

  Вчера на Витошка две циганета се държаха безобразно като търчаха насам-натам и смущаваха пешеходците, като освен всичко друго се поливаха с вода, което също много смущаваше кротката разходка на хората. Та, ако бях ги напердашил, това престъпление от омраза ли щеше да бъде или само възпитателен бой, който те без съмнение заслужаваха?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Маргарита Илиева е абсолютно права във всичките си констатации - точка по точка. И мнозинството от форума тук го доказва и ще го препотвърди по необорим начин. Сега ще бъде изредено всичко от възрастта на юристката през обидите към БХК, до "такова животно кат' расизъм у България нема"....

 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аз тоя комитет не го обичам, прекалено пристрастен е, когато става въпрос за някои общности.
  И то само, когато тези общности се оплакват, а не когато другите се оплакват от тях.
  Прекалено много внимание получава, особено в Дневник.
  Ама нека си пишат - сега е модерно да искаме повече и повече права.
  Задълженията са за будалите...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Така, аз съм расист, защото познавам десетки бедни етнически български семейства, които въпреки недоимъка си, изпращат децата си на училище, не крадат и не трепят. Голяма част (не всички) от българските роми извършват подобни престъпления, криейки се зад идеята, че са онеправдани. Ако сравним финансовото положение на двете групи семейства - етнически българи и български роми -ще видим, че е сходно, но не живеят сходно. На три къщи от баба ми друга възрастна жена е бита 2 пъти, за да си даде пенсията. Бита е от роми. Това също е дискриминация, г-жа правозащитник, но явно не ви плащат да се интересувате от подобни престъпления и какво са крещяли на бабата - викали са ѝ "дърта, парцалива българка". Ще се поинтересувате ли от жената или не, тъй като не е мургава. И не ни сравнявайте със Западни общества, защото ние колонии, в които сме убивали, не сме имали и Холокоста се е случил другаде. Лошото е, че прокуратурата ни не обръща внимание на дискриминационните елементи в престъпленията, да ги включва в обвиненията, а съда - в присъдите, та че да се успокоите и да не плащаме всички за хора, които са битови престъпници и до голяма степен сами са решили да са такива. Жалко е, че гледате едната страна, но вие също ще остареете и вероятно ще живеете в обитавана предимно от роми страна. Успех!

 16. 16 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Стигнах до антиБ ХК и престанах да чета.
  Във всеки случай пропагандата тук е на невероятно високо ниво.

 17. 17 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И защо нямаше заглавия "Сирийски каналджии се клаха в София"?
  Защото такава излезе историята според снощните новини на няколко телевизии.
  Или пишете само, ако каналджията е българин...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Прокурорите ПО ПРИНЦИП се стремят да осъдят обвиняемия, без значение от фактите. Гледат и да угодят на началството.
  Също и съдилищата като цяло - стремежът им не е да установят истината, така че от нея да се вадят изводи за причините на антиобществени явления, така че да последват мерки за премахване на причините.
  Съдът гледа интереса на държавата, различен от интереса на обществото.

  Осезаемо подобрение би настъпило, ако съдебната система функционираше според принципите на пряката демокрация, ако би работила за изясняване на проблемите в интерес на всички, включително и извърштелите на признати от обществото неприемливи действия.
  Само че в сегашната система е важен законът, интересите на олигархията, но не и истината, не и човешката личност.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лошото е, че БХК се сдоби с времето с много лош имидж, именно заради едностранчивата си реакция само спрямо угнетяването на малцинствата и тоталната липса на реакция в обратните случаи на тормоз от страна на малцинствата към българския етнос.

 21. 21 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Мине се не мине време и от БХК пак ни поучават.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "Ние сме просто хора като другите и като тях боледуваме от расизъм, сексизъм и други омрази - тези омрази са обичайна патология."
  Баси юридическо -медицинската терминология. То като погледнеш, всяко убийство, побой или дори сбиване, извършено без материални или финансови ползи излиза, че е патология - и за тях трябва много по строго наказание от другите. А пък ако те утепат или набият поради грабеж, кражба или рекет примерно, нищо работа, никой не те мрази, просто иска да се обогати. Само малко е сбъркал начина. Достатъчно е малко да го порицаем.

 24. 24 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#20] от "osho":

  щото да е лошо ? това са искали, за това пари са получили, такава поръчка са изпълнили. лошо нЕма...

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Задачка №2 за фрау Илиева

  http://www.dnes.bg/stranata/2015/09/14/romski-deca-si-nabraha-dryvcheta-v-stara-zagora.276434

  Нека ни обясни това "деяние" от омраза към българите ли е извършено или просто възпитанието на малките орки е колкото на шимпанзетата в камбоджанската джунгла, т.е. клонящо към 0?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Може ли, по-простичко да попитам госпожата или госпожицата, позволено ли е да не харесвам, всякаквите там хора с изкривена сексуална ориентация, както и определени етнически групи с техните характерни културни и религиозни особености?!
  Пак казвам, не ги харесвам! Не ги мразя, просто не ги харесвам и не ги приемам! Никой не им е отнел правата, нито им вменява непосилни задължения! Може ли, да не се чувствам виновен заради тях, нито да им съчувствам?! И аз и семейството ми, си имаме проблеми, но не занимаваме целия свят със себе си, ами гледаме да си търсим сами решенията и да работим повечко, че да сме по-малко зависими!
  В крайна сметка, какво очаква от нас, всички така да се каже нормални и средностатистически хора, въпросната дама?

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 806 Любопитно

  "Няма свобода на изразяване на омраза в Европа. Тя е извън границите на свободното слово. "
  Май на някои се иска да дойде и края на свободното слово.
  Тия отиват натам, откъдето ние идваме.

 29. 29 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#5:"rorikabc"]Уважаема госпожо,
  Престанете да наричате тези хора различни. Те са хора като всички нас.Вие не сте защитник на правата на тези хора.
  Криминалните деяния са присъщи на всички хора.
  Вие сте наети да слугувате на интереси , а не да защитавате човешки права. . [/quote]

  Естествено че който не работи за вашия работодател, "слугува", който не подкрепя вашите виждания, е "лакей", и който смее да публикува нещо в западен вестник, е "продажник".
  А вие сте кръгла нула.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 506 Гневно

  Брях, брях, много необичайно дълго интервю се постнали бе, Дневник, прегря ми чак скрола на мишката докато го прочета с погнуса - рабирам ви донякъде и вие трябва да си заработвате лебеца, та в унисон с редакционната ви политика сте се престарали с тази казионна селективна "правозащитничка", че беше позаглъхнала напоследък.....
  Все пак като цяло сте интелигентни хора - просто осъзнайте се по-скоро - с толерасткия мулти-култи обществен експеримент е свършено, обречен е, също както бе и комунизмът.Какви "расизми", 'дискриминации","омрази", "неонацисти" и пр. алабалистики я тресат госпожата (ако се счита за такава де, ако не се извинявам) - Европа е в състояние на тотална война, варварско арабско-негроидно нашествие, а вие ми радухвате самоубиствените си толерастки мантри, що за дивотия е това бе??? Ей, ги вижте ги вече са тръгнали да правят и обяваяват халифати тия диваци, утре ще ни колят, а ние им отваряме вратите още по-широко, наричайки ги най-лицемерно следвайки толерастката повеля "бежанци".
  Преди 1300 г. Великият касас сюбиги Тервел спаси християнска Европа и нейната цивилизация от предците на нахлуващата в момента агарянска паплач, спаси я като ги изкла под стените на Константинопол, с което заслужи признание и възхищение на целия континент. За да ви има и вас в момента ако щете..... Днес не е необходимо никой да ги трепеме дори, НО това е война и са необходими адекватни мерки, а не да давате позорна трибуна за сополивия вой на разни антибългарски и антиевопейски елементи.....
  Айде, трийте ме ако щете, така само може да ми опонирате на коментарите под такива статии

 32. 32 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 466 Гневно

  СТИГА С ТЕЗИ ПЛАТЕНИ ПРО-ХОМОСЕКСУАЛНИ СТАТИИ!!!

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 33. 33 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И за да има поне едно мнение по темата: Много интересна статия. Научих доста.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 34. 34 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bulgarische Motoren Werke":

  "Нека ни обясни това "деяние" от омраза към българите ли е извършено или просто възпитанието на малките орки е колкото на шимпанзетата в камбоджанската джунгла"

  Проблемът не е в циганите, а в неспазването на законите. Във всяка нормална страна се вика полиция и тя въдворява ред, независимо кой нарушава обществения ред. Повечето хора са гневни точно от липсата на законност в България. Гневът им, обаче, е насочван от политиците, които са виновни за това, към роми, хомосексуални и други различни хора. Политиците използват това, за да отклоняват вниманието от корупцията и глупостите, които правят. Циганите са също толкова използвани от тях колкото всички останали, ако не и повече.

  Към коментар 27:
  "И аз и семейството ми, си имаме проблеми, но не занимаваме целия свят със себе си, ами гледаме да си търсим сами решенията и да работим повечко, че да сме по-малко зависими! "
  Точно това е проблемът. Ако всеки гледа само себе си няма да има кой да ви защити като дойде вашият ред. Затова трябва да има общество, което да реагира на такива проблеми. Иначе, като дойде Пеевски да ви глътне бакалията с Лафка всеки ще си каже: оправайте се.

  От статията:
  "тъй като тук по правило сякаш родството има превес над справедливостта. Рядко някой ще заеме страната на нероднина срещу неправ роднина. Отделната личност и това дали тя има право или е крива е страничен, вторичен въпрос. Определяща е опозицията "свои - чужди".

  Много добре е обобщен един от най-големите проблеми на българското общество, според мен. Браво на авторката.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Те прокурорите какви още работи правят.затова сме все в дъното на класацията.

 36. 36 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#25] от "Imeto mi":
  [quote#25:"Imeto mi"]Някой прочете ли статията [/quote]
  А ти прочете ли я. Там пише, че ако не си суданец и те понапляскат в рейса, /лека телесна повреда/ ще търсиш наказанието по частен ред. /Ако пък цигани те напляскат въобще забрави нещо да търсиш/. Но щом си леко загорял суданец, бягащ от крокодилите и това ти се случи, цялата държавно-европейска машина трябва да се впрегне и да обеси напляскалите го надолу с главата.
  Пък некои думаха , че законът трябва да е еднакъв за всички.

 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Девойката от хафтекомитета помни ли скандиранията "Българите на кайма" или за такава омраза е глуха?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 855 Любопитно

  До коментар [#37] от "shileto":
  И защо тогава нито прокуратурата,нито някой не я сезира? Или така е по-удобно,българите и българското да изглеждат жертви. Случая в Сливенското гето е класически пример на подбуждане и възпитаване на деца в крайна расистка омраза. Защо никой не направи нищо? Да обвиняваш БХК за това е смешно при положение,че са заринати от работа / доколкото знам са само няколко човека /, а един куп български институции спят. И не е като правозащитните организации да не са предупреждавали, че ще се стигне дотук.....

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Междувременно успях да осъдя от името на мюсюлманин България в ЕСПЧ за допустителството от страна на властта на тормоза на "Атака" над молещите се в софийската джамия – делото Караахмед.
  .............................................................................................

  Доколкото си спомням от "Атака" настояваха да се намали звука идващ от джамията, предвид ежедневния тормоз, оказван върху българите, живеещи наблизо или просто минаващи.

 42. 42 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хе хе, не се вълнувайте хора. Вчера сирийци се клаха и веднага от БХК започнаха със гнусните си статии за внушаване, че българите са расисти.Отвличане на вниманието се вика. Така беше и когато оня циганин изнасили българчето в Дебелт. Тогава от БХК бяха публикували в пропагандната си трибуна Дневник пространен доклад за това колко тежки били условията в арестите за непълнолетни и че им се нарушавали правата. Къде беше Маргарита Илиева да защити правата на нещастното българче? Следващият път когато пак някой циганин или арабин направи беля , пак ще пуснат статии от подобен тип, пълни с омраза към българите. Айде Маргарита си заработи поредния грант.

  А аз пак да попитам: А има ли цигани расисти, а има ли мюсюлмани ислямофоби, а има ли журналисти манипулатори?

 43. 43 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#32:"Боян Цветков"]

  СТИГА С ТЕЗИ ПЛАТЕНИ ПРО-ХОМОСЕКСУАЛНИ СТАТИИ!!! [/quote]

  Това някакъв атавизъм от времената на бай Тошо ли е, фактът че една статия е "платена" да е лошо? Безплатни статии само в аматьорски блогове и доброволчески сайтове, драги. Истинските медии плащат за статиите които публикуват. Знам, знам, сложна логика за стар пагон, но бях длъжен поне да се опитам...

 44. 44 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#41:"faraon"]Междувременно успях да осъдя от името на мюсюлманин България в ЕСПЧ за допустителството от страна на властта на тормоза на "Атака" над молещите се в софийската джамия – делото Караахмед.
  .............................................................................................

  Доколкото си спомням от "Атака" настояваха да се намали звука идващ от джамията, предвид ежедневния тормоз, оказван върху българите, живеещи наблизо или просто минаващи. [/quote]
  Тоест тя лъже че е спечелила делото, така ли? Или вие сте по-наясно с делото отколкото и тя и съдът? Епа дайте му нобел на човека, дайте му два...

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#11] от "thepirineagle":


  [quote#11:"thepirineagle"]Маргарита Илиева е абсолютно права във всичките си констатации - точка по точка. И мнозинството от форума тук го доказва и ще го препотвърди по необорим начин. [/quote]Много ми е интересно как смяташ-дали ако някой те пребие на улицата заслужава по-малко наказание,ако пребие ром или гей?!Например за пребиване на ром да се дават две години,а ако пребият тебе да се да дава една.Съгласна ли си?!

 46. 46 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "афрофранцузойка"

  Тази на циганите дали казва индобългари?
  Сигурно така е политкоректно според плащачите от ХК?!

  I Want To Believe
 47. 47 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето я хубавицата. Абе що ми се чини дека е на левио брег момата?

  http://vbox7.com/play:95a034ead8

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#47] от "DOGFATHER":


  [quote#47:"DOGFATHER"]Ето я хубавицата. Абе що ми се чини дека е на левио брег момата? [/quote]Изглежда такава,но това няма значение в случая,Ако е обратна,това не я прави неприятна сама по себе си.Тя си е неприятна,без значение на сексуалната си ориентация.

 49. 49 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  Абе само любопитствах. А на някои хора със сигурност им е много приятна. Питай ромитИ, арабитИ, убийцитИ, изнасилвачитИ.

 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#15:"kamenpavlov"]На три къщи от баба ми друга възрастна жена е бита 2 пъти, за да си даде пенсията. Бита е от роми. Това също е дискриминация, г-жа правозащитник, но явно не ви плащат да се интересувате от подобни престъпления и какво са крещяли на бабата - викали са ѝ "дърта, парцалива българка"[/quote]
  Точно това ти обяснява М. Илиева: че след като българските прокуратура и съд не разглеждат престъпленията от омраза като такива, а ги третират като хулиганство, дори свидетели да кажат в съда, че са обиждали баба ти по етнически признак, няма да последва присъда за престъпление от омраза.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Моканина: "Боже, колко простотия има по тоя форум, боже!"
  Настроение: философско

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "отказ да се признае истината за това, че българите не са "толерантни", а редовно тормозят и насилват различните" -

  хайде започнаха обобщенията. Значи да кажеш "циганите крадат" е лошо, защото не всички цигани го правят, но "българите редовно тормозят различните" е ОК, така ли? Да ме приравняват на една шепа лумпени ми е малко обидно.

  От друга страна, дори в центъра на София убиха един студент, защото го помислили за гей. Съгласна съм, че такива престъпления с такива мотиви трябва да се наказват особено строго. С такава полиция, прокуратура и правна култура на политиците обаче подобни случаи ще има и в бъдеще.

 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Любопитно

  [quote#38:"Barcelina #Stop islamisation of Europe"]Баси гнусното същество! Пожелавам и да и се случи същото, като на ей-тази италианска активистка и правозащитничка -[/quote]
  [quote#38:"Barcelina #Stop islamisation of Europe"](въпросната била върла защитничка на права на всякакви пришълци, заедно с други като нея организирала шествие в подкрепа на нелегални и по време на въпросното шествие била изнасилена от нелегален) [/quote]
  Барси, какъв човек трябва да си, и каква жена конкретно, за да пожелаеш на някого жестоко да го изнасилят само защото не сте на едно мнение?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Към Маргарита, един съвет: Да се захваща с дела, не на принципа на маргаритката - това дело "да", това дело "не" и както брани каузи в които едни граждани са нарушили правата на други, така да брани каузи и в обратната посока. И със същия хъс. Инак излиза, че просто си иде реч за пари ...

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Гневно

  [quote#25:"Imeto mi"]Някой прочете ли статията или всички видяха БХК и айде да попсуваме наволя.[/quote]
  Достатъчно да е видяно и само БХК - това са пропагандатори които провикират престъпления от омраза към Закона и правовия ред.
  Ти разбираш ли за какво ни призовава адвокатопатката!?
  "чрез прокуратурата – тя е тази, която отразява обществените нагласи на отказ да се признае истината за това, че българите не са "толерантни", а редовно тормозят и насилват различните."
  ПОЛИТИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ, която да следи за нашите емоции - любов, гняв, омраза, недоверие, индивидуализъм, собствено мислене. Дори за целта поднемя понятията - ревнивостта става женомразене или сексизъм (според случая), опазването на личните права и пространство става "антитолератност"; сексуалното привличане става "хомофобия", здравият дух/тяло стават "насилие".
  Утре тая патка ще ме обвини в дискриминация, нетолератност, ксенофобия, че съм си помислил да купя само на дъщеря си шоколад вместо на целия клас. Нищо че не съм имал пари дори и да купя един шоколад. Това ли е целта, бе умника!? Да се вменява вина на всеки, когото не харесваме!

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#54] от "StanDim":


  [quote#54:"StanDim"]Към Маргарита, един съвет: Да се захваща с дела, не на принципа на маргаритката - това дело "да", това дело "не" и както брани каузи в които едни граждани са нарушили правата на други, така да брани каузи и в обратната посока.[/quote]да,ама от едни дела има полза,от други няма.Една баба като осъди един ром,от къде после ще вземе пари адвокатката-от кого?!Виж,ако ром съди България,тогава има кинти.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#50] от "7777":


  [quote#50:"7777"]Точно това ти обяснява М. Илиева: че след като българските прокуратура и съд не разглеждат престъпленията от омраза като такива, а ги третират като хулиганство, дори свидетели да кажат в съда, че са обиждали баба ти по етнически признак, няма да последва присъда за престъпление от омраза. [/quote]Дори и да има доказателства,пак БХК няма да се занимае в такъв случай-няма пари там.на рома,като го осъдят какво ще му вземат,а?!И няма фондация,която да спонсорира дела в защита на българските пенсионери.

 58. 58 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#39] от "thepirineagle":
  Зарината и от работа да измъкват пари от разни дела като на кърмачката от МОЛа и Асан които го боли зъб в затвора

 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#57:"yanne"]Дори и да има доказателства,пак БХК няма да се занимае в такъв случай[/quote]
  Не става дума дали БХК конкретно ще се занимае със случая на въпросната баба. Става дума, че ако в правосъдието няма работеща категория за престъпления от омраза, който и да се заеме, няма да има успех. И това е страшното, а не че определена организация е решила да защитава определен контингент, в който бабата евентуално не би попаднала.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#43:"yxm09384148"]Това някакъв атавизъм от времената на бай Тошо ли е, фактът че една статия е "платена" да е лошо? Безплатни статии само в аматьорски блогове и доброволчески сайтове, драги. Истинските медии плащат за статиите които публикуват. Знам, знам, сложна логика за стар пагон, но бях длъжен поне да се опитам...[/quote]

  Стар пагон? Не, колега, просто за мен "Дневник" и като цяло "Икономедия" (не само за мен) би следвало да се опитват да бъдат "десни", но с тази статия (и други подобни свързани с Български Хелзински Комитет) доказват объркаността на понятието "десен" и промотират новия комунизъм - хомофашизмът, който на Запад вече навлезе и пълзи насам.

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 61. 61 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "афрофранцузойка" - това казва всичко.

 62. 62 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 855 Любопитно

  До коментар [#45] от "yanne":
  Интересно ти как смяташ - ако група сръбски "четници" пребият българин само защото е такъв ,трябва ли да получат същата присъда, както ако същите са го били за да му вземат "само" парите? По твоята логика побоищата над евреите и палежите на тяхна собственост в нацистка Германия са обикновенно хулиганство. Също и акциите на КуКлусКлан срещу чернокожи....

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Любопитно

  [quote#59:"7777"]ако в правосъдието няма работеща категория за престъпления от омраза, който и да се заеме, няма да има успех.[/quote]
  И да има такъв текст, как ще докажеш "престъпление от омраза"?
  Ето в конкретния случай: CASE OF KARAAHMED v. BULGARIA
  (Application no. 30587/13)
  http://hudoc.echr.coe.int/eng#{"sort":["respondentOrderEng Ascending"],"languageisocode":["ENG"],"docname":["\"CASE OF KARAAHMED v. BULGARIA\","],"documentcollectionid2":["JUDGMENTS"],"itemid":["001-152382"]}
  Първо, съдът отхвърля жалбата по чл. 3 от Конвенцията: "The enjoyment of the rights and freedoms set forth in [the] Convention shall be secured without discrimination on any ground such as sex, race, colour, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth or other status"
  Второ, по чл. 9 от Конвенцията дискриминира правото на свободно мислене (на Атака) спрямо правото на свободна религия ( на Караахмед)
  Дискримина правото и по ал. 2 "2. Freedom to manifest one’s religion or beliefs shall be subject only to such limitations as are prescribed by law and are necessary in a democratic society in the interests of public safety, for the protection of public order, health or morals, or for the protection of the rights and freedoms of others.” като приема, че едната религия (ислямът) може да се изповядва където и да е било (извън определените места, в нарушение на обществения ред, с вреден шум над 80 децибела), докато другата религия (национализмът) без да е нарушила обществения ред (поне не е доказано) е виновна, че нейните "молитви" накърнявали други религиозни чувства.
  Не е я разбирам тая шизофрения - Съдът да вземе решение без да е изследвал правата на другите. Един път, за да се наложат гей-мераците (в разрез на традициите и морала на християнството) се твърди, че били "отживелици". Когато трябва да се опазва обществения ред, вярващите (нетрадиционалисти - хетерофобци, антихристияни, антибългари) получават неограничени права - мятане по улици и тротоари, вреден шум, дискомфорт на обществената дейност, водещи до психични разстройства у обикновения гражданин. И това било модерно, демократично и бля-бля...

 64. 64 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  ""директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК)""

  Ха-ха-ха.

 65. 65 Профил на dimovs
  dimovs
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Как така, драга моя? Нали проповядвате, че на земята има само една раса и един пол? Да не би да говориш за известното явление „самоомраза“ (self hate)? Ау, чичко Шорош ще ти дърпа ушите!

 66. 66 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Имам само един въпрос към тази госпожица:

  -Кога смятате да заведете дело за срещу цигани за възгласа:

  "Българите на кайма!" ?

  Благодаря.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 67. 67 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да видиш, правата им били накърнени с правната квалификация и те нямали възможност да се защитят! Ам прочети НК, пък после се изказвай неподготвена. Такава квалификация "престъпление от омраза" няма в нашия кодекс - то може да е както от любов, тъй и от омраза и туй нема ама абсолютно никакво значение. Има за проповядване и дрън дрън на омраза и етническа нетърпимост, ама за телесна повреда от омраза - нема. Каква друга квалификация да дадат на такова деяние, освен телесна повреда по хулигански подбуди, че не мога да се сетя. Както надявам се се разбрала от престоя си некой юридически факултет, ни прокуратурата, ни съда могат да променят законоустановеността на престъплението. Могат само да отчетат туй обстоятелство - омразата, като отегчаващо отговорността, но не и да си измислят подобна правна квалификация и да наложат наказание, което не съответства на престъплението. Тъй че с претенциите - към законодателя, не към прокуратурата и съда.

 68. 68 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 864 Весело

  Разкошна снимка - "Есен в парка" (година - неизвестна).

  Нещо от плажа нямаше ли в личния архив?

 69. 69 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Кой защитава моите права? Или имам само задължения?!

 70. 70 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#63] от "wanderer":

  Национализмът откога има статут на религия? Не знам кой е конкретния случай, за който пишеш, но ако става дума за нападението на Атака срещу молещите се в джамията в София, изобщо не ми е ясно как нападението им е не е нарушение на обществения ред.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 71. 71 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#67:"potrebitel1"]Такава квалификация "престъпление от омраза" няма в нашия кодекс[/quote]
  Има. Само че полицията, прокуратурата и съдът не искат да прилага законите.

  Чл. 162. (2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

  Чл. 163. (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност, се наказват:
  1. подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години;
  2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) всички други - с лишаване от свобода до една година или с пробация.
  (2) Ако тълпата или някои от участниците са въоръжени, наказанието е:
  1. за подбудителите и предводителите - лишаване от свобода от една до шест години;
  2. за всички други - лишаване от свобода до три години.
  (3) Ако е извършено нападение и от него е последвала тежка телесна повреда или смърт, подбудителите и предводителите се наказват с лишаване от свобода от три до петнадесет години, а всички останали - с лишаване от свобода до пет години, когато не подлежат на по-тежко наказание.

  Чл. 164. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) (1) Който проповядва омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.
  (2) Който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 72. 72 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSmart":

  заведи де...

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 73. 73 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Това е обвинение срещу прокуратурата ли?

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#70:"7777"]Национализмът откога има статут на религия? [/quote]
  Няма статут на религия. "Пресолил съм манджата" заради хомосексуализЪма, де ни го натрапват как религия.
  [quote#70:"7777"]ако става дума за нападението на Атака срещу молещите се в джамията в София[/quote]
  Няма нападение - има мирен граждански протест (разрешен от надлежните органи) заради нарушаване на "човешките права" и здраве поради използване на високоговорители извън религиозните норми.
  Но в решението на съда се разглежда само "провокативното" поведение" на едната страна (която защитава човешки права), а поведението на другата (която защитава религиозни права) не се коментира.

 75. 75 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 806 Любопитно

  До коментар [#62] от "thepirineagle":
  Не знам за сръбските четници , но изглежда съвсем обосновано, че тоз Абду - суданеца са искали да го ограбят. Напълно резонно, не се очаква сериозна съпротива, няма от кого да очакват помощ, вероятността да имат скъпи вещи или значителни /сравнително/ средства в брой е голяма. Ама то така, на тъпи адвокати , законите им пречат. Скинхедс или не, тези са си били грабителчета, както изглежда.
  "По делото Абду полицията изрично констатира, че нападателите са скинхедс, регистрирани за хулиганство, грабежи и кражби."

 76. 76 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#74:"wanderer"]Но в решението на съда се разглежда само "провокативното" поведение" на едната страна (която защитава човешки права)[/quote]
  Кои и чии права защитава Атака? Нарушението на обществения ред не представлява автоматично нарушение на човешко право. Освен това съм работила няколко години на "Пиротска" и воя на джамиите никак не ме е притеснявал, както и никога не са ме притеснявали камбаните на Ал. Невски, докато учех в СУ.

  И да, поведението на Атака е провокативно. Когато такива елементарни индивиди се слагат за защитици на правата ми, ме провокират да защитавам тези, от които те уж ме пазят.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Любопитно

  [quote#71:"AnarchaosBG"]Има.[/quote]
  Има "насилие", "повреждане на имот", "нападение" и "религиозна пропаганда". "Омраза" няма и не може и да има.

  Апропо, може ли да разграничите "омраза" от:
  - ксенофобия - омраза към чуждото;
  - расизъм - омраза към друга раса;
  - комунизъм - омраза към експлоатацията;
  - завист - омраза към чуждия успех;
  - анархизъм - омраза към реда;
  - атеизъм - омраза към религията;
  - демокрация - омраза към авторитарността;
  - нихилизъм - Отрицание на всичко, омраза към всичко?
  Тия думички трябва ли да бъдат забранени? Защото обявяването на някой за расист или анархист е насаждане на омраза към него. Нарушават му се и човешките права "правото да вярва в каквото си иска". Еле пък някой да е осъден за "престъпление от демокрация" - свалил авторитарен президент и посял омраза към него .
  [quote#71:"AnarchaosBG"]Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната[/quote]
  Политическите партии, не са ли "тълпа от лица, събрана за нападение на групи граждани"?

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Любопитно

  [quote#75:"zegi"]полицията изрично констатира, че нападателите са скинхедс[/quote]
  А самите нападатели знаели ли са, че са били "скинхедс"? Тяхното определение за "скинхедс" съвпада ли с това на полицията?
  [quote#76:"7777"]Кои и чии права защитава Атака?[/quote]
  Човешкото право да се протестира срещу нарушаването на обществения ред. Дори имат заведена жалба в общината.
  [quote#76:"7777"]воя на джамиите никак не ме е притеснявал[/quote]
  Сидеров с цялата "Атака" съм ги виждал на улицата, на митинг ... и никога не са ме притеснявали. Но притеснението ми, че са притеснявали други хора, което поражда напрежение. Каквото напрежение поражда всеки силен/вреден шум.
  [quote#76:"7777"]И да, поведението на Атака е провокативно.[/quote] Така е. Но също толкова провокативно е да си мяткаш килимчето по тротоари и улици, особено в час пик, нали?

 79. 79 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#77] от "wanderer":

  Много са ви объркани понятията. Да си атеист, значи да не вярваш Бог. От това не следва автоматично, че мразиш вярвашите или религията им. Да си комунист изобщо не значи, че мразиш експлоатацията; историята ни показва противното. Анархизъм, значи отрицание на държавността, но не и безредие (ама за да го разберете, трябва четене).
  И най-важното, всеки има право да мрази, но когато действа от омраза - каквито са действията на Атака срещу джамията през 2011 - това в белия свят, където Сидеров отдавна щеше да е на топло с любов, е престъпление.
  [quote#77:"wanderer"]Политическите партии, не са ли "тълпа от лица, събрана за нападение на групи граждани"? [/quote]
  Не, това ви твърдение е върха на тъпотията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 80. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#78:"wanderer"]Човешкото право да се протестира срещу нарушаването на обществения ред. Дори имат заведена жалба в общината.[/quote]
  Ами, протестираха - човешкото им право бе спазано. А после се сбиха.
  [quote#78:"wanderer"]Но също толкова провокативно е да си мяткаш килимчето по тротоари и улици, особено в час пик, нали? [/quote]
  Не е провокативно. Тук общината, за пореден път, не си е свършила работата. Знаят, че в София има една джамия; че там се събират много мюсюлмани в петък, включително чужди посланици, и трябва да си сътрудничат с джамията, молитвата да е организирана така, че да не пречи на немолещите се. А с мърлявщината си, общината на практика дава мегдан на Атака и подобните им.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Любопитно

  [quote#79:"7777"]И най-важното, всеки има право да мрази, но когато действа от омраза [/quote]
  Как направихте разликата между "мразене" и "омраза"? Внушихте ми го? Насилихте ме (да повярвам)? Или само ме провокирате?
  [quote#79:"7777"]Да си комунист изобщо не значи, че мразиш експлоатацията[/quote] Да де, ама конфискацията на частна собственост (повреждане на имота/насилствено отнемане) е породена от вярата, че частната собственост създава експлоатацията. Не случайно в някои страни са го обявили извън закона.

  [quote#80:"7777"]Тук общината, за пореден път, не си е свършила работата[/quote] А тук къде остана толератността!?
  Контейнерът за боклук често пъти липсва пред къщи, но това не е оправдание да си изхвърлям боклука на улицата, нали?

  [quote#79:"7777"]Не, това ви твърдение е върха на тъпотията[/quote] Така е, но как един полицай да разграничи "тълпа" от "навалица" и комулативно да докаже, че е "събрана", а не, да кажем, "преминаваща" (футболна/партийна/ученическа агитка)?

 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#81:"wanderer"]Да де, ама конфискацията на частна собственост (повреждане на имота/насилствено отнемане) е породена от вярата, че частната собственост създава експлоатацията.[/quote]
  Да де, според мен това идва от любовта на комунистите към експлоатацията, а не от омразата й към нея.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#81:"wanderer"]Как направихте разликата между "мразене" и "омраза"?[/quote]
  Направих разлика между мразене и действие от омраза. Например на мен тъпотията ми е много омразна, но няма да тръгна да я изкоренявам избивайки тъпанарите. Да ги мразя си е мое свещено право. Да ги избивам, защото ги мразя би било престъпление.
  [quote#81:"wanderer"]А тук къде остана толератността!? [/quote]
  Какво общо намирате между толерантността и мърлявщината?
  [quote#81:"wanderer"]Така е, но как един полицай да разграничи "тълпа" от "навалица" и комулативно да докаже, че е "събрана"[/quote]
  Вашият неудачен пример за "тълпа" беше политическа партия. Членовете на една партия са известни по име; няма как да са тълпа: група, събрана стихийно, в която личната отговорност се размива.
  Лека нощ!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#15] от "kamenpavlov":

  Във всяка раса, националност и тп има криви неща, но това не може да е повод за саморазправа. Много нормални хора не издържат, защото няма съд....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2831 Весело

  [quote#83:"7777"]няма да тръгна да я изкоренявам избивайки тъпанарите[/quote]
  Това, Вашето е лицемерие - ако не "изкоренявате тъпотията", то обричате тъпаци на самоубиване. Дори по-лошо, поради непредпазливост (нали са тъпи) може и Вас да засегнат. Сиреч, поради омраза към тъпаците Вие сте бездействали, което е било причина за загубата на човешки живот.
  [quote#83:"7777"]в която личната отговорност се размива. [/quote] Ами то от 25 години партийната отговорност е все размита. Минават от партия в партия как "калинки", опс пеперуди от цвят на цвят.
  Лека нощ!

 86. 86 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Весело

  [quote#85:"wanderer"]Това, Вашето е лицемерие - ако не "изкоренявате тъпотията", то обричате тъпаци на самоубиване[/quote]
  Вие да не би да пишете тук от отвъдното?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 87 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Мразя=Да не обичам, не харесвам някого или нещо.
  Нали не бъркам?!
  И от кога е забранено да НЕ обичаме и да НЕ харесваме?!
  Абсурдна е логическата и юридическата терминология и логика на въпросната 'адвокатка'!
  Не е ли по-просто да бди за спазването на законите вместо да търси под вола теле?!
  Защо престъпленията на циганите към българите не могат да бъдат от омраза, а обратното е възможно?!

 88. 88 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Жалко!
  Много жалко, че БХК се превърна в мръсна дума благодарение на подобни изяви, като тази на 'адокатката'. За съжаление точно такива абсурдни 'правозащитници' плюс също толкова абсурдна държава и съдебна с-ма дават възможности за изява на лъжци като Сидеров и сие.
  Ако общините години наред не си затваряха очите пред самонастаняването на катуни в общински земи, ако полицията и съдилищата бяха адекватни на циганската престъпност и изобщо държавата беше на ниво, то нямаше да стигнем нито до подобни лицемерни поучения от страна на лицемерни правозащитнички, нито до демагози, като Сидеров.

 89. 89 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И тук да си задам въпросчето: ако мразя съседите и им хвърля татул в двора, води ли се престъпление от омраза или само една част от обществото ще има право да се възползва от тези гръмки термини при съдебни процеси???

 90. 90 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1153 Весело

  До коментар [#72] от "krantare":

  Тя да заведе! Това съм писал!

 91. 91 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#57:"yanne"]И няма фондация,която да спонсорира дела в защита на българските пенсионери.[/quote]
  Не виждам как това е някаква вина на тази правозащитничка. Все-едно някой да отвори приют за изхвърлени дакели, и всички с омраза да наскачат защо не спасява далматинци, пудели, и въобще котки, хамстери, и костенурки. Сигурно е мозъчна инфекция.

 92. 92 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#71] от "AnarchaosBG":

  Добре, обаче "престъпление от омраза" като правна квалификация просто няма, както няма и "престъпление от страст". Това са понятия от англо-саксонската правна система и при нас не служат за квалификация на деянието като по-тежко или по-леко. Тия по чл.162 и чл.163 могат да се определят като дискриминацинни, а не като такива от омраза. То по принцип престъпленията против личността, когато са при пряк умисъл, обикновено се вършат поради такива чувства - омраза, рядко са от любов и с добро чувство. За афро-французойката може и да е права, обаче е въпрос на доказване. Ако прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства за расистки мотив ... И всъщност сега виждам, че е права, че съда е спал и не им е дал възможност да се конституират като страна в процеса. Формулировката "по хулигански подбуди" означава, че обвинението е било за телесна повреда по хулигански подбуди, което означава, че престъплението е против личността, а не против обществения ред и дори при старата практика има пострадал. Обаче престъпление от омраза НЯМА!

 93. 93 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#76:"7777"]Кои и чии права защитава Атака? Нарушението на обществения ред не представлява автоматично нарушение на човешко право. Освен това съм работила няколко години на "Пиротска" и воя на джамиите никак не ме е притеснявал, както и никога не са ме притеснявали камбаните на Ал. Невски, докато учех в СУ.

  И да, поведението на Атака е провокативно. Когато такива елементарни индивиди се слагат за защитици на правата ми, ме провокират да защитавам тези, от които те уж ме пазят.[/quote]

  Ако шумните молитви от джамията на вас не пречат, на други със сигурност пречат. Тези хора също имат права и те трябва да бъдат спазвани.

  От година и нещо специално се интересувам от изявите на Сидеров и не съм прочел/чул нито едно негово изказване, разпалващо омраза. Напротив, Сидеров поддържа тезата всички български граждани да са равни пред закона. В този смисъл, учудващи са нападките срещу него и неговата партия. Но да, избори идват, време е за обвинения.

  Един съвет към БХК - правата на малцинствата могат да бъдат най-добре защитени, ако техните представители се адаптират към нашето общество, ако имат образование, професия. Т.е. вместо БХК да се бори срещу последствията от неграмотността и необразоваността, по добре да се концентрира върху борбата срещу самата неграмотност, т.е. да иде сред тези хора и да ги убеждава да водят децата си на училище, да им осигурят нормално детство и възможност за по-добро образование, съответно по-добра реализация в живота. Така всичко ще се нареди от само себе си.

 94. 94 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Във вашата практика досега, имало ли е случаи на осъдени за престъпление от омраза?
  - Без много думи: не. Нито един осъден.

  Това означава,че няма престъпления от омраза!

 95. 95 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  когато бял нападне "различен" било от омраза, когато бял нападне бял, интересно какво е? Защо госпожата си мисли, че само различните групи се мразят, една група не може ли да се мрази "между себе си"? А да се обособява конкретно "престъпление от омраза" е налудничаво - има престъпления от алчност, любов, ревност, страх.... мотивации колкото искаш, всичко ли трябва да се обособява?

 96. 96 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  [quote#93:"faraon"]Ако шумните молитви от джамията на вас не пречат, на други със сигурност пречат. Тези хора също имат права и те трябва да бъдат спазвани.[/quote]
  Наистина. За да бъдат спазени, тези хора трябва да се оплачат в полицията и в общината. Дори да осъдят общината, че не осигурява спокойствието им. Нападението на атакаджиите над молещите се обаче е престъпление и не защитава ничии права.
  [quote#93:"faraon"]От година и нещо специално се интересувам от изявите на Сидеров и не съм прочел/чул нито едно негово изказване, разпалващо омраза. [/quote]
  Четете и слушате избирателно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 97. 97 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 516 Весело

  Ето и моето мнение: "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица." Ако все пак искате да го прочетете можете да го направите тук.
  "Оеь/д йдс йцмд флшд р иф,фифрокд ув,лдя мф.в'длдъд х,дкйфлр оф.д,р од м.зе ?ц.хд,рс$"
  Мисля, че се изразих ясно и точно.....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 98. 98 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#96:"7777"]Четете и слушате избирателно.[/quote]


  Не е избирателно, защото от година и нещо живо се интересувам от дейността на тази партия, информирам се предимно от телевизия "Алфа", защото само там се казват неща, които в нито една друга телевизия не се съобщават. Стигнах до извода, че Сидеров е много по-голям демократ от много други "демократи". До болка прям. Да не говорим, че изявите на неговата пария са умишлено цензурирани, умишлено поставяни в невярна светлина. Всичко това през 21-ви век! Срамота е за нашата журналистика! Но явно партиите и собствениците на медии се страхуват от това някой да каже тъжни истини пред цялата общественост.

  Между впрочем, това не е ли насаждане на омраза срещу една българска партия, срещу един български политик, зад който стоят стотици хиляди български граждани?

  Дали е имало оплаквания в полицията по повод шумните молитви не знам. А вие сигурни ли сте че не е имало такива?

 99. 99 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 524 Неутрално

  На протеста в Събота, БХК скандираха антибългарски и антиунгарски лозунги. Това не е ли расизъм?

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK