Радан Кънев: Ако ГЕРБ често разчита на ДПС и АБВ, ще погуби този парламент

"Ако някой е очаквал бързи успехи в съдебната реформа, ако някой е очаквал серия от победи, то той е очаквал две трети мнозинство на реформаторите на изборите."

© Анелия Николова

"Ако някой е очаквал бързи успехи в съдебната реформа, ако някой е очаквал серия от победи, то той е очаквал две трети мнозинство на реформаторите на изборите."Радан Кънев е лидер на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок. "Дневник" разговаря с него за реформите, отношенията с коалиционния партньор ГЕРБ, опозиционната партия ДПС, с която Реформаторите постигнаха "исторически компромис" за поправките в Конституцията, както и за предстоящите местни избори на 25 октомври (прогнозите на Радан Кънев за балотажите на тях - четете тук).


Реформаторският блок търпи критики дали обещаните от него реформи реално се провеждат. До момента има ли реформа, която е изпълнена максимално близо до обещаното в предизборната кампания миналата година?


- Уникално близо до всичко обещано е здравната реформа. С приемането на второ четене на Закона за лечебните заведения около 90% от записаното в програмата на Реформаторския блок и в програмата на правителството е вече факт. Периодът, за който се случи, е изключително кратък. Тук трябва да отдадем необходимото на качествата на Петър Москов, които бяха в основата на преодоляване на съпротиви от всички страни - политически, корпоративни и какви ли не.
На второ място е успешното, но трудно сътрудничество с ГЕРБ, защото е ясно, че в основата на всяка успешна реформа в този парламент е общата воля на ГЕРБ и на Реформаторския блок. Вече след това е съставянето на парламентарно мнозинство, а ГЕРБ и Реформаторският блок са доста далеч от 121 депутати.


По отношение на всички останали усилия безспорен е напредъкът в правосъдието и то е безспорен както на законодателно ниво, така и на ниво успехи в кадровата политика при сегашните много тежки условия и със сегашния Висш съдебен съвет. Изборът на председател на Върховния касационен съд и на Софийския градски съд - двете най-важни съдилища извън системата на административното правосъдие показва, че промяна в правосъдието в България се случва. Това са първите добри новини в правосъдието от минимум 10 години, да не кажа от десетилетия насам.


Естествено, постигнатото съгласие по конституционна реформа е изключителен успех, но то трябва да се прехвърли към гласуване в залата, което предстои другата седмица на първо четене. И дай Боже скоро на второ четене.


Доста е орязан "изключителният успех".


- Най-същественото нещо на този етап е постигнато. Идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет и то при тези квоти на отделните съвети е една десетгодишна битка, която започна през неправителствения сектор, граждански активизъм и политическата борба.


Всеки, който е бил част от тази борба, знае, че само преди година тя изглеждаше безнадеждно. Никой не вярваше, че реформата може да влезе в програмата на правителството в този парламент. За да стигнем дотук отново ще отлича хора, защото промените се правят от хора. Те не се правят нито от партии, нито от парламенти, а преди всичко се правят от хора. Един забележителен личен успех на министъра на правосъдието Христо Иванов.


А пък политическият успех на Реформаторския блок ще дойде с гласуването в залата. 


Очаквате ли да мине това гласуване?


- Аз съм сигурен, че ще имаме 160 гласа, което е важното. Дали ще имаме 180 гласа имаме още една седмица да се постараем, за да ускорим процеса. Важното е да стане, не робувам на срокове, а на крайния резултат.


"В ГЕРБ има хора, които желаят съдебната реформа, но има и хора, които се противопоставят."

© Анелия Николова

"В ГЕРБ има хора, които желаят съдебната реформа, но има и хора, които се противопоставят."


Мислите ли, че в ГЕРБ всъщност има истинско желание тази реформа да се случи или те просто играят, че я искат? Изглеждаше неправилно построено цялото прокарване на промените в Конституцията - те го прехвърлиха основно към Реформаторския блок.


- В ГЕРБ има хора, които желаят тази реформа, но има и хора, които се противопоставят. Големият политически успех е и в това, че имаме Реформаторският блок, който е записал тази промяна в програмата си, имаме ГЕРБ, който е доста колеблив, и всички останали парламентарни сили, които влязоха като противници на подобна реформа. Тук изключвам Патриотичния фронт, защото тяхната програма не е толкова задълбочена, но те винаги са искали правосъдна реформа.


Така че успехът е да събереш мнозинство там, където е трудно, и това постигнахме. Парламентът постоянно гласува безспорни закони, но те не предизвикват публично внимание. Тук става дума за изключително тежка политическа борба по събиране на мнозинство. Това е следващата крачка към неправителствените организации и гражданския активизъм - да събереш квалифицирано мнозинство.


Не е въпросът кой е искрен и кой не е, а дали общественият натиск, натискът от Европейския съюз, желанието на всички български граждани в крайна сметка ще се превърне в промяна, защото на нас тази конституционна промяна ни е нужна, за да отпушим реформата, и оттам нататък да започнем процеса за прочистване на правосъдието, който ще е дълъг и ще е битка на всяка крачка.


Искам да подчертая, че ако някой е очаквал бързи успехи в тази сфера, ако някой е очаквал серия от победи, то той е очаквал две трети мнозинство на реформаторите на изборите. Резултатът е доста различен от това и аз съм обещавал и единственото, което мога да обещавам оттук нататък, е, че водим тази битка с упоритост и стъпка по стъпка ще вървим напред.


Ще внесе ли Реформаторският блок част от отпадналите идеи, сред които явното гласуване във Висшия съдебен съвет, между първо и второ четене?


- Ще ги внесем. Въпросът е около кои от тях ще съберем мнозинство. Оптимист съм за явното гласуване, защото след издънката за избора на Мая Манолова за омбудсман, след който никой не призна, че я е подкрепил, мисля, че всички защити на тайното гласуване рухнаха драматично. Никой повече не може да излезе и да защити тайното гласуване публично. Видяхме какво е тайното гласуване - избрахме омбудсман, а след това всички си късаме ризите, че не сме гласували за него.


Мисля, че с оглед на изявления на политически лидери и публичния ефект от избора на омбудсман, тайното гласуване е вече незащитимо.


Каква е ролята на ДПС при промените в Конституцията, които нарекохте "исторически компромис"?


- Ролята е ключова. Затова нарекох компромисът исторически. Защо трябва да крием? Или БСП, или ДПС - една от големите опозиционни партии трябваше да подкрепи тези предложения и то в този им вид. БСП влезе в някакъв деструктивен ступор, не само по тази тема - оказа се, че с тях диалог не може да се води. Обратно ДПС влезе в разговора конструктивно, с желание да подкрепи и обезсмисли едновременно съдебната реформа. Това, което постигнахме, е, че те я подкрепиха без да я обезсмислят.


Знам, че мнозина от нашите привърженици няма да го приемат. Но работата на политика не е да робува на настроения, на крайни резултати. Ние сме близо до краен резултат, на който не сме се надявали.


"Уникално близо до всичко обещано е здравната реформа."

© Георги Кожухаров

"Уникално близо до всичко обещано е здравната реформа."


Каква е цената на "историческия компромис" и ще я разберем ли някога, знаете ли я и вие?


- Няма никаква друга тема, която се е вплитала в преговорите между нас и ДПС. Те бяха изцяло върху конституционните промени и съдебната реформа. Тоест тук няма търговия.


Винаги съм казвал, че сделките в политиката не са нещо лошо, в развитите демокрации те се случват непрекъснато. Тук нямаше сделка, въпросът беше ДПС да избере дали е проазиатска или проевропейска партия, най-малкото на публично ниво. Те направиха крачка към това да се заяват за проевропейска сила. Тяхната цена е тази. Тя е в тяхната собствена политика, а не в друго на втори план.


Може ли да сте сигурен, че сделката не е случила другаде - напр. между премиера Бойко Борисов и ДПС, а вие само да сте довършили преговорите?


- В деня преди подписване на новия конституционен проект всички политически сили без БСП и "Атака" се бяха обединили около скопения вариант, около имитацията. Това, което после се внесе, го постигнахме ние в преки преговори с ДПС, а не някой друг. Ако е имало сделка, ние сме я разтурили.


Сигурно сте чували оценката, че каквото и да се случва, ДПС печели. Не смятате ли, че сега ДПС получава легитимация и през вас. Тя иска да се заяви като проевропейска партия, но видели ли сте някаква промяна в ДПС,  че не е партията на обръчите, на влиянието на Делян Пеевски, а наистина е тръгнала в друга посока?


- Пак очаквате много бързи решения и развития. Ако ДПС има желание да се променя, това ще им отнеме поне толкова време, колкото отне на десницата да се промени, тоест 10-12-15 години. Те можеха да се спънат още на първата крачка, но са достатъчно политически хитри, за да не го направят. Така че дали ДПС се легитимира, това е част от тяхното политическо битие. Естествено, че като политици направиха верен ход за себе си. А нашата задача не е да им пречим да се променят.


Приемлив партньор ли са вече ДПС за Реформаторския блок?


- Категорично не. Много след подписване на конституционния проект казах, че това бяха преговори между управляващи и опозиционна партия. Преговори за конституционно мнозинство изискват разговори с опозицията.


Казвате, че ДПС са в опозиция, но почти няма важно решение без те да участват във вземането му. Преди време бяхте казали, че ДПС имат влияние и няма смисъл избирателите да бъдат лъгани за този факт. Какво е влиянието на ДПС за първата година на това управление?


- Твърдението, че няма важно решение без подкрепата на ДПС е предизборно твърдение от арсенала на Лютви Местан. Това е дълбоко невярно. В сряда (16 септември - бел.ред.) отхвърлихме поредното предложение на БСП за премахването на плоския данък без ДПС. Включително и лозунга, че ДПС е спасителят на плоския данък вчера се провали в парламента.


По отношение на напредналата здравна реформа няма нито един ключов въпрос с подкрепа на ДПС. Те водеха съпротивата. По отношение на Закона за предучилищно и училищно образование, който върви всеки ден в парламента, няма нито едно ключово гласуване с подкрепа на ДПС. Това се отнася и за законите за МВР, за енергетиката, и за още десетки наистина важни гласувания. Плоският данък е знамето, което размахват, но от вчера нямат основания да размахват и това.


Въпреки това няма да отрека, че ДПС имат своето влияние. Имат много силен изборен резултат, имат много силна парламентарна група в този разпокъсан парламент. Тяхното влияние е като резервен вариант на ГЕРБ, защото те могат да ги обезпечат с мнозинството тогава, когато минат към реакционен, а не реформаторски тип решения. Такъв беше случая със Закона за Националната служба за охрана. Също така, когато ГЕРБ не търсят подкрепа в рамките на коалицията, например по някои проблемни текстове в Кодекса за социално осигуряване. И в двата случая се оформя алтернативното мнозинство ГЕРБ, ДПС и АБВ, което придава особено значение на ДПС.


Не трябва да имаме никакво съмнение, че честото използване на това алтернативно мнозинство ще погуби този парламент. Това го знаят еднакво добре и Борисов, и Местан, знам го и аз.


Лидерът на ДПС Лютви Местан заговори за нова формула на управлението след местните избори. Има ли връзка изказването му с думите на премиера Бойко Борисов, че общият резултат на ГЕРБ и Реформаторския блок на вота е важна оценка за управлението и при лош резултат означава лош сигнал на избирателите към правителстовото?


- Моето впечатление от Борисов - и за времето, в което не сме познавали, и за периода, в който се познаваме, е, че е ловък политик. Това означава, че той никога няма да допусне трайно мнозинство с ДПС и АБВ в рамките на този парламент, защото това ще е краят на неговата собствена политическа кариера.


Нова формула на управление може да има в нов парламент. Естествено това зависи от волята на премиера и най-голямата партия.


Ние сме готови да се явим всеки един момент и да вземем по-добър резултат от предишните избори.


"Твърдението, че няма важно решение без подкрепата на ДПС е предизборно твърдение от арсенала на Лютви Местан."

© Анелия Николова

"Твърдението, че няма важно решение без подкрепата на ДПС е предизборно твърдение от арсенала на Лютви Местан."


Тоест не сте склонни на нова управленска формула в рамките на този парламент ?


- Няма обществена готовност за нова управленска формула в рамките на този парламент. Тя ще бъде пагубна за всички участници в нея, може би дори и за ДПС.


А какво е имал предвид Местан според вас?


- Местан като всеки политик разговаря с избирателите си преди изборите.


Преди време казахте, че Реформаторският блок е в добро здравословно състояние, но в лоша физическа форма. В какво състояние е коалицията преди местните избори?


- Можем да гледаме на Реформаторския блок като уморена коалиция от партии с доста неуспехи зад гърба. Но може да гледаме на Реформаторския блок като на едва зараждаща се нова, единна и модерна десница. Кое от двете ще се случи не зависи от отношенията на националните лидери.


Нашите търкания и умения за постигане на съгласие и компромиси са известни. Зависи от това дали ще изградим силно местно лидерство. Успехите на нашите кандидати по места абсолютно независимо от коя партия на блока излизат те, като доста от тях са безпартийни, ще предопределят и спортната форма на Реформаторския блок.


Нашите мускули са в момента в градовете и селата на България. Ние от партия на жълтите павета в рамките на тази кампания се превръщаме в национална дясна формация. След тези местни избори потенциалът ни за явяване на парламентарни, президентски и други национални избори ще е друг.


Ще има ли единен политически субект? Петър Москов заговори за предприемането на стъпки към създаването на единен политечески субект. Трябва ли и кога Реформаторският блок ще стане партия?


- Ще се върна на местните избори и местните лидери като наистина двигателят на това Реформаторският блок да се превърне от коалиция от центъра на София в национална модерна десница. Няма силен кандидат на Реформаторите в момента, на когото ако му зададете този въпрос, да се поколебае за секунда. Отново независимо от коя партия членува, ако е в някоя от партиите. Всеки силен местен лидер ще ви каже, че би искал единството вече да се беше случило, а като не се е случило, би искал да се случи максимално бързо.


Няма по-силен агент на обединението от всички тези хора, на които след безкрайни преговори, кандарми и пазарлъци им се убива устремът. Така че след като преодоляхме поредния етап от преговори в рамките на коалицията успешно, мисля, че ние изградихме тъканта на единната политическа сила. Тя е вече налице.


Кога ще има глава тази тъкан?


- Когато говоря за съдебната реформа, казвам, че къщата се гради от основите, същото казвам и за политическа партия. Една политическа партия, за да бъде трайна, а ние искаме партия, която след 20 години да управлява България, се гради от силните си местни лидери. Проблемите, които преодоляваме по места, със здравите основи на политическата сила, която в скоро време и за дълго ще управлява България дай Боже и със собствени мнозинства, колкото и сега да изглежда трудно.


Вижте как премина до момента историята на Реформаторския блок. Всички предвиждаха да се разцепим заради преговорите за европейските избори. Там, заради очаквания резултат, ние трябваше да наредим двама души за цялата страна. Наредихме естествено 17. На следващите избори вече всички бяха убедени, че вече сме се разпаднали, защото трябва да наредим 31 души. Наредихме всичко, постигнахме съгласие, формирахме една силна парламентарна група, която никой не отрича, че работи единно. Положихме много сериозна основа за единството на Блока с парламентарната му група.


"Една политическа партия, за да бъде трайна, а ние искаме партия, която след 20 години да управлява България, се гради от силните си местни лидери."

© Георги Кожухаров

"Една политическа партия, за да бъде трайна, а ние искаме партия, която след 20 години да управлява България, се гради от силните си местни лидери."


Признавам, че и в моите очи изглеждаше невъзможно да постигнем централна регистрация и общо явяване в 265 общини, постигнахме и това. Вървим по много ясен път и с много ясни крачки както в управлението на държавата, така и в структурирането на политическата ни сила. Темпото не е това, което най-запалените ни привърженици очакват, но за съжаление в България никое темпо не е достатъчно високо. Ако се огледаме в какъв свят живеем в момента, това да се движиш е предимство.


Изглеждате като семейство, което е заедно заради общ интерес или заради децата, а иначе за всички е ясно, че сте разделени.


- Затова никак не обичам семейните метафори в политиката. Семейството е наистина заедно, за да се обича, а политиците не са заедно, за да се обичат. В цялата българска политика имам един приятел - днес е министър на здравеопазването, утре може да не е, но приятели ще си останем. С всички други хора ние сме се събрали да вършим работа в името на общите цели и в рамките на Реформаторския блок, и в коалицията с ГЕРБ, и в мнозинството с Патриотичния фронт и АБВ.


Нали всички са наясно, че насила няма да се заобичаме. Но както няма да се заобичаме, така се налага всяка седмица с АБВ да сядаме и да взимаме важни решения, които да са от полза на хората. Семейството е ориентирано към щастието на неговите членове, политическата дейност е ориентирана към добруването на други хора.


Коя ще е тази политическа партия, която искате да изградите, и след 20 години да управлява България?


- Естествено, че Реформаторският блок или негов пряк наследник. Никога не съм криел, че съм привърженик на френския модел на десницата - той е на постепенно, но много категорично федерализиране на субекти до изграждане на единна дясна партия. Въпросът е дали има воля.


Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ е готов за предсрочни парламентарни избори, но няма да ги предизвика. А Реформаторският блок готов ли е за предсрочни парламентарни избори?


- Това, че сме готови за предсрочни избори, особено след цялата организационна работа покрай местния вот, няма съмнение. Днес сме доста по-силни от преди една година. Дали сме готови да предизвикаме това зависи от стабилността на мнозинството в парламента и готовността му да продължи реформаторската политика. Така че простият отговор зависи от Патриотичния фронт и от АБВ, защото ние не вярваме, че реформаторско мнозинство с ДПС е възможно и няма да участваме в такова под никаква форма.


Все пак ДПС са в управлението, неофициално.


- Това е тяхното твърдение. Не го споделям. Решението дали този парламент има бъдеще не зависи дали в него има проблематични гласувания, а дали важните гласувания, които движат страната напред, минават. Ако партньорите от мнозинството спънат важните решения - здравната реформа, съдебната реформа, ако поставят на карта сигурно и геополитическата ситуация на страната, този парламент ще стане време и в такъв случай сме в готовност да предизвикаме предсрочни избори.


Но ако ме питате дали ще предизвикаме предсрочни избори, защото този парламент не е идеален, то по-добре да не бяхме влизали в него. Това, че не е идеален, си личеше от първия ден.


"Ако българският парламент не гласува упорито антикорупционно законодателство, това ще е знак, че той не е полезен за страната."

© Надежда Чипева, Капитал

"Ако българският парламент не гласува упорито антикорупционно законодателство, това ще е знак, че той не е полезен за страната."


Ще предизвикате ли предсрочни избори, ако няма реформаторско мнозинство зад антикорупционния закон?


- Ако българският парламент не гласува упорито антикорупционно законодателство, това ще е знак, че той не е полезен за страната.


Добър ли е този законопроект?


- Ако беше слаб, никой нямаше да се противопостави. Всички щяхме да си го сложим на ревера и да се хвалим. Мераклии за имитации на реформи са всички политици в 43-тия парламент. Законопроектът е сериозен, той е голяма крачка напред. Той въвежда първия етап от румънския антикорупционен модел. Вторият етап - независима антикорупционна прокуратура, насочена срещу коруцията по висшите етажи на властта, до този момент не е подкрепен от ГЕРБ и не изглежда възможен в този парламент. Това е нещо, с което сме се примирили, за съжаление.


Вторият етап на румънския антикорупционен модел ще бъде решен в следващи парламенти, където Реформаторският блок ще има много повече народни представители. Но първият етап е в програмата на сегашното правителство и той трябва да се случи, това е императивно.


Тоест се заобикаля прокуратурата?


- Ние не я заобикаляме, но сме само ние. Сблъсъкът за реформа в прокуратурата в България в момента е самотно занимание на Реформаторския блок и на министър Христо Иванов.


Кои са най-големите ви уроци от тази първа година на управлението?


- Може би тактически е по-правилно да ги запазя за себе си. Нямах нужда от това да се уча, че политиката е изкуство на преговорите и компромисите. Знаех го. Голям урок занапред е работата с нашите привърженици, защото обединяваме хората, които най-радикално искат реформи. В българската политика компромисът често пъти е мръсна дума, често пъти се възприема като отрицание за морала, така че големият разговор за етиката на обществената отговорност, необходимостта в даден момента да жертваш собствения си морален образ в името на полезни резултати е нещо, което в обществения живот, не само в политиката, предстои.


Това, че политикът не е в парламента, особено в правителството, за да си пудри образа, а това да постига полезни резултати, дори често пъти с цената на публичния си образ, е нещо, което тепърва трябва да бъде говорено. Дълбоко разделено общество като нашето, с тежка травматична история, пълна с политическо насилие, кражби и корупция, това нещо не се разбира от само себе си, както в Холандия, Белгия или Финландия се разбира от само себе си. Ние сме различни общества и имаме да извървим дълъг път натам.


Има ли компромис, който не бихте направили?


- Повечето компромиси не бихме направили, но те остават невидими, защото не сме ги направили.


Прогнозите на Радан Кънев за местните избори - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Радане, колко по-често трябва ГЕРБ да разчита на ДПС и АБВ за да разберете, че сте използвани за параван и че нищо не се е променило? Изпуснахте момента да предизвикате нови избори и да имате по-голяма тежест.

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#1] от "neznaiko.bg":

  Позитанските лакърдии не вървят. Помага ви единствено неадекватността на РБ. За АБВ настояваха точно реформаторите, а че ДПС било в някаква скрита коалиция си е просто невярна опорна точка.

  ПП И така в шеги и закачки ще минат 4 години за ужас на сини и червени камуняки

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 559 Неутрално

  И още нещо - бяхте решени да борите корупцията. Как ще стане като въобще не за какво става въпрос. През следващите 7 години България ще получи около 15 млрд евро от фондовете на ЕС, реално там се съсредоточава най-голямото крадене. ГЕРБ и ДПС за това управляват. Почти всички пари ще минат през министерствата на регионалното развитие, на транспорта, на земеделието, на екологията и държавни структури като АПИ, НКЖИ, фонд Земеделие и т.н. Пич, вие нямате едно назначение там, никой който да контролира или забелязва корупцията която ще се генерира.

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  "Ако ГЕРБ често разчита на ДПС и АБВ, ще погуби този парламент"

  ГЕРБ направо ще се самопогуби

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  не е проблем ДПС ,а че ДС е в управлението ,там може да се съберат поне 150 гласа ,тоест управляващата власт в момента е на партията на ДС

 6. 6 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 624 Неутрално

  мохабети. В семитските езици /еврейски и арабски/ "х"-то почти не се произнася, та ако напишем "моабети", пак ще е верно /вярно/. Ама, Радане, те тия трагичи моабети как излизате от властта ние ги слушаме откак влезнахте в нея. И откак я "реформирате". Ама вие сте все във властта, все не я реформирате, ама все сте в нея. Щото такава е висшата политика... Оф....... поредните гнидии

 7. 7 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 624 Неутрално

  мохабети. В семитските езици /еврейски и арабски/ "х"-то почти не се произнася, та ако напишем "моабети", пак ще е верно /вярно/. Ама, Радане, те тия трагичи моабети как излизате от властта ние ги слушаме откак влезнахте в нея. И откак я "реформирате". Ама вие сте все във властта, все не я реформирате, ама все сте в нея. Щото такава е висшата политика... Оф....... поредните гнидии

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#7] от "stokn":

  Така е. Поредна популистка формацийка, чийто полет във властта ще е краткотраен. Хората се наслушаха на приказки, а действия няма никакви.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#7] от "stokn":


  До коментар [#8] от "Читател":

  Казаното в интервюто за вас е ли нищо?
  Действително ли смятате, че до тук всичко е симулация?
  На Реформаторите са оставени най-тежките проблеми в държавата!
  И те се движат крачка по крачка.

 10. 10 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#9:"Alexander97"]Казаното в интервюто за вас е ли нищо? [/quote]
  извинявайте, ама вашата изящна словесност попречи на горкия ми мозък да я възприеме.
  Бихте ли сформулирали въпроса си по-така, като за нереформатори?

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Весело

  Каква трябва да е честотата.

 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#10] от "stokn":

  Чрез вашата ирония, ще слезете до мезетата на Ф. Боков.
  Изглежда, имате тежъки проблеми с възприемане на прочетеното -дислексия и/или когнитивен дисонанс!

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3537 Любопитно

  Добре, де, и ако реформите забуксуват, както изглежда, че ще стане, КОЛКО ВРЕМЕ му давате на ТОЗИ парламент, Радане? Щото и на нас почна да ни омръзва от говорене в бъдеще време.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "neznaiko.bg":

  Ако продължава да плещи по същия начин, в един следващ парламент, било при предсрочни или редовни избори Реформаторите ще гледат през крив макарон и ще подсмърчат жално ,чакайки нови опорни точки от Гуруто!

 15. 15 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alexander97":

  оф...

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Радан Кънев с някои негови изказвания ми напомня култовите изцепки на Моу, Венци Стефанов и Пената.

 17. 17 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Радан Кънев като зам.председател на ДСБ беше силен в изговарянето на детайлите особено по икономическите теми. Сега ми се струва,че типично български се опитва да прави политика отгоре отгоре,някакви стратегии,планове за далечното бъдеще и прочие . Не приемам,онова което трябва да се реформира в страната-административна и институционална оптимизация, премахване пречките ама наистина радикално опростяване правилата за предприемаческото съсловие,предприемането на драстични мерки срещу разхищението на пари от бюджета и в този ред мерки, са нещата които могат да допринесат за успеха на страната. Всичко друго ще се загуби по пътя и не разполагаме с историческо време за дълго обмисляне и бавно и мъчително преформатиране на обществените отношения.

 18. 18 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#3] от "neznaiko.bg":

  Корупцията по фондовете почти изцяло минава на местно ниво. След няколко седмици ще имаш шанс ти самият да допринесеш за това, лицата, които я движат до сега, да изгубят местата си.

  Иначе на национално ниво РБ имат много механизми да я спрат. Първо, чрез закони – в момента се подготвя нов закон за обществените поръчки, съобразен и с новата европейска директива. Бъди сигурен, че той ще сложи край на много от схемите. Второ, не си прав и за назначенията – обществените поръчки са под тоталния контрол на министъра на икономиката, а той е от РБ.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  На РБ му е трудно да бъде толкова гъвкав,колкото е лидера на ГЕРБ с постоянно менящото си мнение и склонност към компромиси.

  Tony
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Струва ми се, че ако се отърват от Лукарски и Кунева ще бъдат още по-разпознаваеми, опозиционни и от там с повече подкрепа.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "В ГЕРБ има хора, които желаят тази реформа, но има и хора, които се противопоставят."
  ---------------
  Това трябва да е пределно ясно на всички, които гласуват за ГЕРБ. В крайна сметка всички искаме едно - да живеем в демафиотизирана нормална държава. По делата трябва да ги съдим. Когато например един финансов министър работи явно за интересите на ДПС и в ущърб на данъкоплатците, то той трябва да си ходи и натискът за това трябва да дойде и от гласуващите за партията, която е издигнала този министър. Когато една партия продължава да поддържа безспорно компрометирани фигури в управлението на различни важни институции (БНБ, КФН), то избирателите на тази партия са длъжни да дадат ясен знак, че не са гласували за това!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 23. 23 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#18] от "Батков-вън":

  Грешиш изцяло, че обществените поръчки са под контрола на МИ. Специално за транспортната инфраструктура има едни комисии към АПИ и НКЖИ които правят класирането на офертите. В тях има хора които дори не разбират материята и често са назначения с политически протекции. В земеделието всички пари минават през Фонд Земеделие. Там също трябва да дадеш за да вземеш. На местно ниво също има корупция, но тя е да се набутат по-малки фирми като подизпълнители. За големите търгове най-често се решава в София.

 24. 24 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Радан говори умни и трезво, с реализъм, което няма как да се хареса на екзалтираните щурмоваци, искащи едно или друго "сега, тук и веднага".
  Вина за истеризирането на всеки разговор имат и журналистите, които дъвчат винаги едни и същи пикантерии, нарочени за особено важни и вълнуващи обществото. Ама кога точно ще се разпаднете, ама готови ли сте за избори... Какво очаквате да отговори? Не сме готови, ще се разпаднем на 19.11. в 13.52 ч.?!

  Има неща, които са възможни и се случват, неща, които са възможни, но не се случват, както и неща, които не са възможни и затова не се случват.
  Въпросите към Радан и другите от управлението трябва да са концентрирани към възможните неща, които не се случват. Примерно - РБ припознаха за едва ли не "своя" министърката на държавната администрация, по съвместителство и вътрешна. Никой не пита ни нея, ни Радан, ни другиго, какво, аджеба, става с тая административна реформа? Расте ли администрацията, смалява ли се, по-добре ли работи, по-зле ли.
  Но явно по-важно е да мятаме пипер във въздуха...

 25. 25 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#2:"Олд Шетърхенд"] Помага ви единствено неадекватността на РБ. За АБВ настояваха точно реформаторите, а че ДПС било в някаква скрита коалиция си е просто невярна опорна точка. [/quote]
  Ти нещо се обърка май?
  РБ настояваха Патриотичния фронт да е в управлението.
  АБВ и Гоце са си дружки на Бойку от време оно.
  "Ало, Танов .... Първанов ме помоли ...." и т.н., да не се връщаме в историята, която всички знаем много добре и която за съжаление мат'рияла не оценява с нужната критичност.
  С ДПС ГЕРБ са комбина там, където се е цоцало, където трябва да се замитат следи или тепърва има да се цоца - подуправителите на БНБ, КТБ, Закона за НСО, пенсионните фондове, Булгартабак-Лафка, ПИКливите Прас медии и ролята им за формиране на неокомунски "култ към личността" на Бойку.
  В тази връзка е добре винаги да се припомня знаменитата статия на Георги Боздуганов за заплеснатостта на обсебения гербски мат'рял - "Безкритичните и критичната маса на недоволството", но предупреждавам, както го е направил и авторът в подзаглавието - това е "Четиво за хора с IQ над 100 и поне 60% сиво *"
  http://vevesti.bg/35446/bezkritichnite-i-kritichnata-masa-na-nedovolstvoto/

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Весело

  [quote#0:"Радан Кънев"]Никой повече не може да излезе и да защити тайното гласуване публично. Видяхме какво е тайното гласуване - избрахме омбудсман, а след това всички си късаме ризите, че не сме гласували за него.[/quote]
  Изненада!
  Маноловица може да се окаже полезна за нещо!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Изборът на председател на Върховния касационен съд и на Софийския градски съд ... показва, че промяна в правосъдието в България се случва"

  Както винаги за костовака "промяна" е да стане някой , за да седне някой друг.
  И мъгла , мъгла на къбета и само мъгла ... е и малко "бостан" де да не забравя зомбито да скандира.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#4:"daam"]"Ако ГЕРБ често разчита на ДПС и АБВ, ще погуби този парламент"

  ГЕРБ направо ще се самопогуби[/quote]
  Това и вярното куче на Бойку от "Движение 22 септември" Едвин сугарев му го написа, но когато ДОН"Буда" е тотално зависим и контролиран от ДС мафията и същата тази мафия му "прави предложение, на което не може да откаже", то няма накъде - не само ще се прегръща и целува с Местан, ами и ще му се нагъзва щом требе у БОСТАНя.
  "Едвин Сугарев: Борисов да се пази - ДПС е прегръдката на смъртта"
  http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/53904-edvin-sugarev-borisov-da-se-pazi-dps-e-pregradkata-na-smartta.html

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Господин компромис пак се изказва неподготве

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Весело

  [quote#27:"Карла"]Както винаги за костовака "промяна" е да стане някой , за да седне някой друг. [/quote]
  [quote#29:"shileto"]Господин компромис пак се изказва неподготве
  [/quote]
  Герберите в усърдна защита на статуквото!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#30] от "Храбър":


  [quote#28:"choss"]то няма накъде - не само ще се прегръща и целува с Местан, ами и ще му се нагъзва щом требе у БОСТАНя[/quote]

  А за това какво ще кажеш? Друго си е да си "автентичнодесен" , личи си от километър умното и красивото , даже позитанците не са толкова фини.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 32. 32 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#10:"stokn"]Бихте ли сформулирали въпроса си по-така, като за нереформатори?[/quote]
  Простият въпрос, "като за нереформатори", е - освен Реформаторите, има ли други в тоя Парламент, които да правят нещо добро за страната и нейните граждани?
  Това, че реформите се движат изключително бавно, крачка по крачка и с непрекъсната битка за всяка направена стъпка, че се спъват непрекъснато, а навярно и голяма част от тях въобще няма да се случат, е казано много ясно и конкретно от радан Кънев. Остава само гербавия мат'рял да го проумее, ама четейки такива като теб, "stokn", съм много скептичен.

 33. 33 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#13:"дедо Андро"]Добре, де, и ако реформите забуксуват, както изглежда, че ще стане, КОЛКО ВРЕМЕ му давате на ТОЗИ парламент, Радане? [/quote]
  Ами, ясно е, че всички важни решения ще се вземат след местните избори.
  Ако минат поправките в Конституцията, тогава ще се гледат законите за съдебната власт, антикорупционния го отложиха за декември. Това са най.важните и ако не се случат, то е реалистично да очакваме в началото на 2016-та РБ да излязат от управлението. Това, което ще им е жизнено необходимо, е да получат подкрепа от гражданското общество чрез външен натиск и протести. .... а и да успеят да се консолидират най-накрая дотогава.

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  До коментар [#31] от "Карла":
  Интересно ти от какъв зор ми представяш това мнение?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  [quote#32:"choss"]Остава само гербавия мат'рял да го проумее, ама четейки такива като теб, "stokn", съм много скептичен.[/quote]

  Госпожата-другарка се прави на неразбрала и отегчена, а мат,ряла гербав си има проблем с разбирането, барабар с голЕмия си началник. Само авантицата винаги бързо я надушват/разбират!
  Току що научих, че не са и много спокойни за здравето и животеца си нещастен - ходели с оръжие на "работа" - многозарядно!
  О.р. - полковник Марков пред телевизора!!!

 36. 36 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#22:"virtual brain"] Когато например един финансов министър работи явно за интересите на ДПС и в ущърб на данъкоплатците, то той трябва да си ходи и натискът за това трябва да дойде и от гласуващите за партията, която е издигнала този министър. Когато една партия продължава да поддържа безспорно компрометирани фигури в управлението на различни важни институции (БНБ, КФН), то избирателите на тази партия са длъжни да дадат ясен знак, че не са гласували за това![/quote]

  ++++++++++++++++
  Ето тук идва и ролята на независимите медии за "освестяването" на заблудения мат'рял.

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#36:"choss"]Ето тук идва и ролята на независимите медии за "освестяването" на заблудения мат'рял. [/quote]
  Там е работата, че такива....(хайде да кажем) почти няма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#31:"Карла"]А за това какво ще кажеш? Друго си е да си "автентичнодесен" , личи си от километър умното и красивото [/quote]
  На красивото не държа чак толкова.

 39. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  Радане, Радане, рожба на дедо Иван - накрая мутрити ше ти турят "бан"))))

 40. 40 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 316 Весело

  Радан говори като партиен секретар, високопарни думи, дела мижави!

  Дневник сигурно го готвят за следващ премиер?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 41. 41 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  не знам за този парламент, но следващите избори със сигурност ако държат такъв крив курс към сиви партии

  Cogito ergo sum :)
 42. 42 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Има два варианта : или наистина не си разбрал , или си разбрал и се правиш на улав.
  И в двата варианта , по очевидни причини , е излишно да ти обяснявам. Ае беги.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 43. 43 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Българите не са искали никакви реформи, ако бяха искали реформи Реформаторският блок щеше да има значително повече депутати. Така, че с този изборен резултат, колкото може изстискайте да направите реформи, където поддат контрите.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Радан е прав отначалото до края.Много усилия струваше, особено на ДСБ,компромисите, свързани с Конституцията.Но един добър политик си личи по това, дали поставя обществените над личните интереси.Защото политиката е изкуство на възможното,а не на желаното.

 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Весело

  Супер!
  СДСто основа ...  ... СДСто

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Весело

  Ми те имат общо 107 депутата

  Борисов притежава 84 депутата.
  СДСто има 23 депутата

  Цитат:
  "... Тук става дума за изключително тежка политическа борба по събиране на мнозинство. Това е следващата крачка към неправителствените организации и гражданския активизъм - да събереш квалифицирано мнозинство."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Весело

  Всички неолиберални, неоколониални и олигархични сили - от вън и вътре - ни натискат.

  Цитат:
  "Не е въпросът кой е искрен и кой не е, а дали общественият натиск, натискът от Европейския съюз, желанието на всички български граждани в крайна сметка ще се превърне в промяна, "

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пътят пак ще е толкова дълъг, че СДСто пак няма да го преживее

  Цитат:
  'и оттам нататък да започнем процеса за прочистване на правосъдието, който ще е дълъг и ще е битка на всяка крачка."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Никой нищо не е очаквал от Симбиозата ГЕРБ + СДСто.

  Цитат:
  "Искам да подчертая, че ако някой е очаквал бързи успехи в тази сфера, ако някой е очаквал серия от победи, то той е очаквал две трети мнозинство на реформаторите на изборите. Резултатът е доста различен от това и аз съм обещавал и единственото, което мога да обещавам оттук нататък, е, че водим тази битка с упоритост и стъпка по стъпка ще вървим напред."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Обобщение:

  СДСто повтаря все същите изтъркани неолиберални, десни, либертариански, пазарнофундаментални глупости от 1990 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Весело

  До коментар [#7] от "stokn":
  До коментар [#8] от "Читател":
  Толкова години минаха и хич не се променихте. Краднахте, лъгахте, манипулирахте, убивахте и унищожавахте 45 години и накрая чрез Лилов се опитахте да окаляте всички (Всички сме виновни!).
  И сега не падате по-долу. Пак се опитвате всички да окаляте, та белким не ви различим като непроменилите се комунета!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Весело

  [quote#42:"Карла"]Има два варианта : или наистина не си разбрал , или си разбрал и се правиш на улав. [/quote]
  Ми ти нищо не си казала бе моето момиче!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  При тази политическа конфигурация, Реформа е невъзможна -
  всяко друго е мимикрия на яловия ни Политически модел ...

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "На второ място е успешното, но трудно сътрудничество с ГЕРБ, защото е ясно, че в основата на всяка успешна реформа в този парламент е общата воля на ГЕРБ и на Реформаторския блок."

  Общата воля на гербери и ръбести не чини и лула тютюн , ако агите не решат да пхравят исторически компромиси . Докато Радановите "компромиси " си имат точното название - СЪГЛАШЕНИЕ .

 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Изборът на председател на Върховния касационен съд и на Софийския градски съд - двете най-важни съдилища извън системата на административното правосъдие показва, че промяна в правосъдието в България се случва."

  Да бе , преди" промяната в правосъдието "в България председателите на ВКС и СГС се поръчваха по интернет .

 56. 56 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Аз харесах интервюто. Добре се обоснова Радан. Наистина мисли зряло. Не може с толкова малка група в парламента, РБ да диктува нещата. Съобразяваш се с положението. Особено ми допадна, че се обсъжда румънския опит в правосъдието и антикорупционните практики. Дали ще доживеем да ги видим работещи? Нека на следващите избори да им дадем доверие с поне двойно по-голяма група, а защо не и мнозинство, ако желаем реформите да се случат.

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално


  "Естествено, постигнатото съгласие по конституционна реформа е изключителен успех, но то трябва да се прехвърли към гласуване в залата, "

  Естествено е , раданчо , да кажеш Хоп , след като прескочиш ямата . Какво съгласие си постигнал , след като право куме , та в очи ти казват , че ако няма / според едни / или ако има /сроред други / изменение в обявените вече промени в Конституцията , ще гласуват ПРОТИВ . Гьонсуратлък е да наричаш това " постигнато съгласие ".

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#56:"oziris7"]Нека на следващите избори да им дадем доверие с поне двойно по-голяма група, а защо не и мнозинство, ако желаем реформите да се случат. [/quote]

  Нищо против да им дадете и квалифицирано мнозинство . Резултата ще бъде отново същия . Умряла работа са политици като ръбестите . Спомни си какво лъготеха преди изборите , докъде я докараха след . Ако не се сещаш , спомни си барем признанието на Лукарски - Трикове . И трици в очите на льольовците .

 59. 59 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тоя така се думка хвалебно, че го чувам през океана. "Ех защо не съм Пишурката, да напиша чудна драма - за жабите, за мишките и боят им с цар Радана" беше попитал поетът, все едно че е погледнал в бъдещето!

 60. 60 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#58] от "papyre":

  Хартиен ли си или от папур? Какво мнозинство, бре, каква група? Тия стават само за много и големи приказки. Пък и са тънкообидни...

 61. 61 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#58] от "papyre":

  Извинявай, грешен съм! В тъмното не съм се ориентирал вярно. Прав си!

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#61:"ИванКар"]Извинявай, грешен съм! В тъмното не съм се ориентирал вярно. Прав си! [/quote]

  Не го осмисляй като грях . Не всеки има очите на Самуил и да вижда и в тъмното . Макар че е по- скоро въпрос на осмисляне . Което впрочем , мисля, че не става с бързане . Но пък е характерно на човешкия род .
  П П Относно хартия и папур . Се си мисля , че става въпрос за едно и също нещо - хартия . Която става пък И ОТ папур .За папирус става въпрос . Но става и от оризова слама . Примерно . Да не говорим , че е използвана и агнешка кожа . Но това е друга тема . .


 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#56] от "oziris7":

  Твоята теза ще се сбъдне на по, по-следващите избори, Колега ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK