Проф. Александър Кьосев: Ние не знаем как да съчувстваме на толкова много хора

Проф. Александър Кьосев: Ние не знаем как да съчувстваме на толкова много хора

© Надежда Чипева, КапиталКак да постъпи Европа? Да приема ли бежанците, защото това е неин хуманен дълг - или да прояви егоизъм? "Каквото и да направи, Европа няма печеливш ход", казва в интервю за Дойче Веле проф. Александър Кьосев, публикувано в началото на седмицата. Заглавието е на "Дневник". 
Постепенно проблемът изкристализира: Европа хем не може и не бива да се откаже от своите високи идеали и ценности, тоест - длъжна е да приема бежанците, хем на практика вече изнемогва от притока на толкова много хора.


И двата подхода, моралният и прагматичният, крият капани. Моралният отговор на дилемата предполага, че съчувствието е лесна работа. Но то не е лесна работа. Първо: никой не може да си представи нещастие, което е умножено по толкова много хора. Цифрата на бежанците е такава, че надскача способностите на човешкото съчувстващо въображение. Ние можем да съчувстваме на един човек, на двама души, на конкретни хора, които виждаме. Но когато става дума за няколко милиона - това вече влиза в сферата на абстракцията. И тогава съчувствието е демонстративно, то не е истинско.


Вторият капан са сантименталните медийни образи, които се разпространяват и свеждат проблема за съчувствието до някакви архаични клишета като страдащите дечица, например. Тези клишета събуждат човешкото съчувствие, но не решават проблема с огромната цифра. Ние продължаваме да не знаем как да съчувстваме на толкова много хора. Тъкмо поради това онези, които казват, че съчувстват, звучат кухо, патетично и декларативно, пък и мнозина не им вярват. Може би е по-добре да говорим за "хуманен дълг", защото дългът не предполага непременно съчувствие.
А къде издиша позицията на онези, които казват: "Затваряме границата, арабските и африканските страни да се оправят сами с проблемите си"?


Истинските политици трябва да взимат решения с далечен прицел. В момента мнозина казват: "Европа застарява, трябва да си набавим работна ръка". Това са глупости. Да, икономическият проблем съществува. Да, възможно е прииждащата евтина работна ръка да ускори европейската икономика. Но животът не се състои само от икономика. Тук идват хора с други културни нагласи. Мултикултурният модел на съ-съществуване се провали и се превърна в поредица от пожелателни, идеалистични заклинания. А за него се говори все още в нормативен смисъл, тоест - така, сякаш той все още продължава да се реализира.


Истината обаче е друга. Досегашната рецепта за съжителство на културите не доведе до това, до което искаше да доведе. Тя не доведе до десегрегация, не доведе до интеграция, напротив. Проучванията показват, че дори сред най-интегрираните мюсюлмански общности в Мюнхен, във Виена или в Париж се раждат младежи, които после стават джихадисти. В така наречените културни контакти, за които ние знаем малко, се случват някакви алхимически процеси. Ние трябва да ги изследваме, а не да даваме лесни предписания.


Тоест, онези, които мислят политически, трябва да могат да обяснят какво се случва. А големият проблем на сегашните обяснения е, че те са монокаузални. "Монокаузални" означава да обясняваш всичко с една причина. С други думи, в случая се изпускат онези безброй много сплитания от причини, които са довели до настоящата ситуация. Един от аргументите на моралистите гласи: "Западът трябва да разтвори границите си, защото той е виновен за случилото се". Те повтарят, че Либия и Ирак са били като естествени филтри, които са спирали бежанците, а Западът ги е разрушил - и сега си сърба попарата. Този начин на мислене изцяло премълчава вината на конкретните африкански и арабски режими и вината на джихадистите, той "забравя" за колониалния процес, довел до тези асиметрии между мечтаната Европа и останалата част от света.


Тоест, да търсим причините на няколко съвсем различни места, така ли? Не монокаузално?


Да, те могат да се търсят преди два века, преди около десет години, в цялостните икономически и социални неравенства или пък в сблъскването на религии. Иначе казано: ние не знаем обяснението, ние сме объркани. А когато не знаеш обяснението на нещо, ти не можеш да предвиждаш добре. Защото прогнозите се базират на изчисления на тенденции и причини. Когато не ги знаеш тези тенденции и причини, става истинска каша. Тогава взимаш решенията си на базата на съвсем всекидневни, глупашки допускания. А това е много лошо.


В обобщение: има едновременно криза на моралния разум, криза на обяснителния разум, криза на експертния разум, който трябва да каже какво именно се случва в момента, и най-сетне - криза на политическия разум, който взима решенията.


Особено в България често може да се чуе мнението: "На тези хора не им е мястото в Европа, не ги щем". Доколко релевантен е този аргумент?


Едно от най-вредните неща е разсъждението в твърди, геополитически категории. Ние се намираме в следната легитимационна дилема: Ако Европа, която е издигнала идеите за универсалните човешки права, реши да затвори границите си, тя в някакъв смисъл ще се отрече от фундаменталните си ценности, които я правят притегателен център за толкова много хора. Тогава тя ще стане не-универсална, не-Европа, не-защитник на човешките права. И това усилва най-важното обвинение към нея в момента: обвинението в двойни стандарти и в лицемерие. В този смисъл това е ужасна автолегитимационна дилема: каквото и да направи, Европа е хваната в една вилица, където няма печеливш ход.


На мен ми се струва, че при това положение внимателните политически действия - с някакви филтри, с някакви квоти, с опитите да се регулира някак потокът - като временна мярка са най-правилни. Необходима е обаче истинска, сериозна дискусия за съдбата на либералната култура и за съдбата на Европа и нейните ценности - за това как тя се отнася като "пропагандатор" на определени ценности към останалия свят.


Както се вижда, хората в арабския свят и в Африка са разделени между два полюса. Бихме могли да ги наречем с традиционните имена "почвеници" и "западници". Почвениците в случая са фундаменталисти, ислямисти и джихадисти, които създават нетърпима атмосфера в онези страни. От отсрещната страна са хората, които имат друга духовна родина и се насочват към нея - към Европа. В същото време обаче, парадоксално, Европа ги тълкува като "различни". Сигурно между тях има и провокатори, сигурно между тях има и джихадисти - и това превръща ситуацията наистина в една огромна каша. Независимо от всичко това обаче Европа е длъжна да помни онези фундаментални принципи, които я дефинират.


На обвинението в лицемерие аз бих отговорил, че нито думата "Европа", нито думата "Запад" назовават някакъв единен субект. В Европа винаги е имало убийци, диктатори, цинични геополитици, вождове на тоталитарни режими, които са предизвикали ужасяващи геноциди. Имало е обаче и хора, политически сили, многовековен просвещенски процес, които са налагали едни дотогава нестабилни ценности. Тези ценности продължават да бъдат възможност - възможност, за която се борят хората, вярващи в тях. Възможност, която обаче яростно отричат други хора в Европа, които не вярват в ценностите на Просвещението.


В обобщение мога да кажа, че кризата е двойна. Защото редом с практическата, конкретна криза, върви и кризата на обяснението, на дискусията за това какво да правим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Мултикултурният модел на съ-съществуване се провали и се превърна в поредица от пожелателни, идеалистични заклинания."

  Мултикултурализмът е възможен, но единствено и само там, където всички признават светското начало на държавата. Общности с теократични нагласи много трудно ще съжителстват помежду си.

 2. 2 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#0:"дневник"] Проф. Александър Кьосев: Ние не знаем как да съчувстваме на толкова много хора [/quote]

  по същия начин , по който на нас са ни съчувствали през априлското въстание ,
  през старозагорското клане...

  животът има Две константи:

  - несправедлив е
  - въпреки първата , Продължава

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  и този храненик на Сорос дума не обелва за естественият страх на хората от исляма и тероризма и за притеснителното множество на прииждащи САМИ мъже без жени и деца и за проявите на агресия и неспазване на законите от "бежанците" и МАСОВАТА лъжа за "изгубените" паспорти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  [quote#1:"Александър Кьосев"]Както се вижда, хората в арабския свят и в Африка са разделени между два полюса. Бихме могли да ги наречем с традиционните имена "почвеници" и "западници". Почвениците в случая са фундаменталисти, ислямисти и джихадисти, които създават нетърпима атмосфера в онези страни. От отсрещната страна са хората, които имат друга духовна родина и се насочват към нея - към Европа. В същото време обаче, парадоксално, Европа ги тълкува като "различни". Сигурно между тях има и провокатори, сигурно между тях има и джихадисти - и това превръща ситуацията наистина в една огромна каша. Независимо от всичко това обаче Европа е длъжна да помни онези фундаментални принципи, които я дефинират.
  [/quote]
  Браво Кьосев ти постави знак за равенство между вековните противоречия в Русия и тези в ислямският свят. От пропагандна гледна точка сигурно е много удобно но няма нищо общо с действителността. Тези мюсюлмани дето ги определяш ката западници се интересуват изключително от материалните блага на Запада и нямат грам желание да вземат нещо от културата му дори и да не желаят да го покоряват като джихадистите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#1:"persifedron1"]Мултикултурализмът е възможен, но единствено и само там, където всички признават светското начало на държавата. Общности с теократични нагласи много трудно ще съжителстват помежду си.[/quote]


  Мултимултикултурен модел - "Произведена" дефиниция -
  Няма такъв модел

  ако влезеш в " целите" на тази публикация...

  ще изпуснеш същественото , Фундамента и ще изпаднеш в дребнотемие

  не разсъждавай по публикацията - тя Подвежда , отклонява , размива!!

  в живота 1+1= Колкото Трябва

  въпр е дали ще си жертва или хищник ,
  тук няма "въздържал се"

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  ..... хем на практика вече изнемогва от притока на толкова много хора."Европа няма да изнемогва,ако това са хора които идват да работят и да приемат ценностите на Европа.Тези хора обаче в много голямата си част идват заради социалните помощи.Те си представят така живота-Европа ще ни храни и облича,а СА ще ни строи джамиите,това е което искат.Ако ще работят,най много някаква търговийка.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дезинформиран":

  Не е точно такава историческата истина. Точно Априлското въстание и зверското му потушаване са отразени от много интелигенти на Запад Виктор Юго, Уилям Гладстон , свиква се Цариградската конференция а Бисмарк казва „ Място за Турция в Европа няма “ и така се отваря пътят за Освободителната Руско-Турска война 1877-1878г.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#7:"КМЕТ В СЯНКА"]Не е точно такава историческата истина. Точно Априлското въстание и зверското му потушаване са отразени от много интелигенти на Запад Виктор Юго, Уилям Гладстон , свиква се Цариградската конференция а Бисмарк казва „ Място за Турция в Европа няма “ и така се отваря пътят за Освободителната Руско-Турска война 1877-1878г.[/quote]

  прав си ,-това е историческата истина !!.....
  както и при ""Бомбеният килим" нас София , с демократични бомби през ВСВ

  "Регистрация на събития" ..някого да е "стоплило" такова "съчувствие???
  "
  а тези ОРКИ скоро ще ти седнат на масата , ще ти посегнат на имуществото..

  дано си заинтересован да го пишеш....защото иначе е много лош атестат за теб

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Весело

  много интересно като така подробно се разчепква ситуацията защо дума не се обелва за позицията на САЩ и на Еврейската общност !?!? Хайде професоре - не се срамувай и не се страхувай - Сорос е само един благ старец и прощава всичко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 487 Неутрално

  С човещина трябва да се подходи към всеки един проблем професоре! Мярката е човечността.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дезинформиран":

  нещо бъркаш история и настояще.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  Що за статия е това ? Така ли ще се откупват хилядите грехове на Европа. Хайде без меланхолии ! Когато се сваляха правителства и се режисираха арабски пролети , къде бяха тези чувства ? От вътре е диня а от вън е зелена..... така ли стана сега !??? А Турция не е узряла за европата и не притежава никакви европейски ценности , но вече от година насам , без да мрънка вади европейските кестени. Срамота !

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#11:"КМЕТ В СЯНКА"]нещо бъркаш история и настояще.[/quote]

  възможно е да си прав ,
  но ако си съглася с теб..тогава и аз ще Греша !

  Всеки може да сбърка Диалектиката..
  по две причини:

  - или е неинформиран/дезинформиран

  - или е заинтересован
  .......
  историята винаги се повтаря , заради късопаметните
  [quote#10:"oporna_to4ka"]С човещина трябва да се подходи към всеки един проблем професоре! Мярката е човечността.[/quote]

  на такива като теб трябва да.....им се пуска житейския Антивирус- наречен Екзорсизъм

 14. 14 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  приятно интервю, макар че има неща, с които не съм съгласна. някой спокойно да говори за проблема, а не с този интензивен драматизъм, тъй характерен у нас. освен това ми се ще някой да каже нещо за насторенията у нас, щото имам чувството, че ние жалим и страдаме много страстно и повече за евентуалното заробване на западна европа от мюсюлманите, отколкото самите западноеврпейци. тъй като никой не си прави илюзии, че бежанците ще се юрнат за българия, то затова и нямаме проблем с квотите.
  аз имам много проблеми с бежанската политика, но признавам, че бесния расизъм у нас ме стъписва.

 15. 15 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#9:"КМЕТ В СЯНКА"]много интересно като така подробно се разчепква ситуацията защо дума не се обелва за позицията

  на САЩ и на Еврейската общност [/quote]

  пак ли еврейски конспирации ??
  може ли да те накара някой Насила да си тъп ??

  колективната глупост обезсмисля всяка конспирация

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ти как установи това , аз не виждам в кадрите само мъже ,а има и деца и жени , много е лесно ,като нямаш идентификация и паспорт ,шапката ,откъде си и с лоу коста обратно от където си дошъл за сметка на парите на еврочиновниците ,които се оядоха ,грубо е да правим заключения от рода ЕС това ,ЕС онова ,все още нищо не сме допринесли за развитието на ЕС ,едиствено им изнесохме 1 милион цигани,които са на врата на тяхната социална система ,което си е много по голямо нашествие от сегашното ,ама никой не коментира това явление ,а и не се чувства ,че застрашава ЕС или други страни ,що ли ,дали от чист расизъм .

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сериозно? Професорът твърди, че знаем как да си се представяме на чуждо място?
  Хем сърби, хем боли, професоре!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Цялата масова психоза на бежанците има в основата си Германия на Меркел. Нито французите нито британците са приритали да "дават убежища" и то в противоречие с всички закони. Ако канцлер(кат)а най накрая вземе адекватно политическо решение, кризата ще се реши сравнително бързо. Независимо от общите приказки на Кьосев който ни обясняваше че всеки момент достигаме рая на капитализма или на Андреев който редовно в Дойче веле обявява какви зверове са българите и как добрите бежанци се крият при добрата баба Меркел от тях.

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Има нещо обнадеждващо в заявката на професора, че "необходима е обаче истинска, сериозна дискусия за съдбата на либералната култура", макар да е спрял по средата и да не е събрал интелектуалната смелост да каже, че либералната европейска култура е в дълбока криза, да не кажем в клинична смърт.

 20. 20 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Проф. Кьосев пропуска една от съставките на коктейла от чувства, който бълбука в "старата кана" - християнска Европа. Тя се нарича "страх". Първичен един такъв, инстинктивен, непреодолим и... нарастващ. Не че няма да можем да се справим с тълпите от "пешеходци", но.. дали? Не че няма да ги приобщим, но... дали? Не знаем какво друго искат, щом не става дума само за спокойствие, храна и вода... Какви са тези решителни, готови на всичко, добре организирани и саможертвено мотивирани да стигнат там, където са ги пратили (поканили). За няколко седмици правила, създавани няколко десетилетия, станаха на пух и прах. Западната "витрина" - премахване на границите, подпомагане на държавите и налагане на общи ценности изчезнаха или се превърнаха в отрицанието си. От друга страна, какво да очакваме - империите никога не са били създавани само със закони. Налагани са със сила, нов морал, реки от кръв и страхопочитание. За разлика от нашия страх, засега страхопочитанието на нашествениците друговерци липсва. Те постигат целта си без оръжие - с мръсотия, планини от боклуци, отказ от храна и вода и даже бой с камъни с бебета на гърди... Биха стигнали и до Америка, ако можеха да плуват. Все още не могат, но... Ще видим. Щом ги пуснахме "под масата", скоро ще очакваме те да налагат и начина, по който ще ги храним, обличаме и обгрижваме все с една идея - да ги приобщим, без да засягаме чувствата им. Едва ли, но... да не забравяме оптимистичната нотка... "На страха очите са големи".

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 21. 21 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ние можем да съчувстваме на един човек, на двама души, на конкретни хора, които виждаме. Но когато става дума за няколко милиона - това вече влиза в сферата на абстракцията. И тогава съчувствието е демонстративно, то не е истинско.
  *********************************

  Хубав цитат на класическото "Смъртта на един е трагедия, гибелта на милиони - статистика!".

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drug":

  ПЪРВО прочети внимателно какво съм написал и после коментирай . БИ било добре !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Европа е християнска цивилизация. Не искаме джамиите да господстват над християнските храмове!

 24. 24 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 470 Неутрално

  .. И двата подхода, моралният и прагматичният, крият капани...

  Хеле моралният колко капани крие - не е истина...
  .. само че живота в организираната му част се изгражда първо върху прагматичните ... включително капитализма и демокрацията..
  ..опрем ли до морала става страшно...там комунисти ,фашисти ,ислямисти и пр. -нямат стигане..

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  част от поредицата , ценностите като фундамент на европа . чии ценности , на ЕС където всяка (особено ние ) спазва правила и спешно е затваряла глави , реактори .... или техните ценности (дори и чисто хигиенни ) ? нека най после някой да ме обори че няма сценарий .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Стига с тази толерастия вече!

 27. 27 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#16:"edin drug"]аз не виждам в кадрите само мъже ,а има и деца и жени ,[/quote]
  Именно - " в кадрите". А кадрите са за шараните, които имат склонност да им вярват. Защото не знаят, че зад кадрите стоят режисьорите им...Разбира се, че сред бежанците има и деца, и жени, само дето броят им е по-малък от този на младите мъже. На "кадрите" не е така. Режисьорско решение. Което никак не е безцелно.

 28. 28 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#26] от "balkantourist":
  [quote#26:"balkantourist"]Стига с тази толерастия вече![/quote]

  ..Може ли ,ако обичаш, поне веднъж да разберем от Вас нетолерастите и недемокрастите - какво точно предлагате..?
  ..Ще прощаваш ама досега само псувни и пяна на устата ..то хубаво ама- какво да се прави - дето викал оня вашия писател..

 29. 29 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ние не знаем как да съчувстваме по принцип, толкова сме прости

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 30. 30 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не мога да разбера напъпващия негативизъм към позициите на г-н Кьосев. Фактът, че човек /който традиционно се определя от възпитаните червени глави тук като "соросоиден толераст"/ говори откровено за това, че " Досегашната рецепта за съжителство на културите не доведе до това, до което искаше да доведе." е позитивен. Каквито и възражения да имаме към позициите на автора, няма никакво съмнение, че той е стъпил здраво на земята и се опитва да разсъди нещата без да поставя задължаващи идеологически маски при анализа си.Това заслужава уважение, среща се рядко у нас. За сравнение - свръхполиткоректната изява на Огнян Минчев от вчера!

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай Цолев":

  ти говори за себе си а за нас дай личен пример. същото важи и за професора с политкоректните отговори на инсценираното интервю.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  До коментар [#28] от "lynyrdS":
  толкова е елементарно , че даже не вярвам някой сериозно и безплатно пита . първо да влизат по законен начин където и да е . второ не може български пенсионер да получава в пъти по малко от издръжката им .........

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално  До коментар [#20] от "Резистентна":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "deribeev":
  [quote#32:"deribeev"]толкова е елементарно , че даже не вярвам някой сериозно и безплатно пита[/quote]
  ..Елементарно казваш..колко му е за тебе..сигурно го беше и предвидил и само да бяха те питали - сега нямаше да има проблем.... Елементарно а.. и плоско като монитор.. други предсказания ?

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  Много противоречиви разсъждения.Защо не си признаем,че въпреки съчувствието се страхуваме и искаме тези хора да стоят по-далеч от Европа.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  http://www.blitz.bg/news/article/359983

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#26] от "balkantourist":

  Нация, която употребява понятията "толерантен" и "либерален" в обиден контекст, не заслужава да съществува.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 38. 38 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нека позная, ти си от хората, които под "съчувствие" разбират споделяне на призиви за помощ във фейсбук, стига да се отнасят за хора с български имена или поне да са приемливо бели на цвят.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 39. 39 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Стойностни мисли. Едни от малкото, появили се в кресливите апели от едната и другата страна. Разбира се не дават , както на кресльовците им се иска, път и още по-малко точен план за справяне с кризата. Дилемата между хуманност и интереси действително съществува. Още повече , че хуманността може да се разглежда като бъдещи интереси. Та не е ясно дали практикуваното в момента нищоправене и спасяване по единично на европейските страни не е най полезния ход. Все пак се ограничава донякъде емигрантския наплив, а невъзможността да се помогне на всеки се прикирива под липсата на функционалност на системата.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "owen"

  мисля, че настроенията у нас отчасти - и разбираемо - са исторически обусловени от близостта и историческата ни съдба като част от османската империя - нещо, с което западните държави, накъдето се устремяват мигрантите, никога не са се сблъсквали - и политически, и на ежедневно ниво. типичен казус е питанията на приятели немци, които получавам - "какви културни разлики да очаквам?", след шокиращото осъзнаване, че посрещането с немския еквивалент на вита баница води до неминуемото питане "а сега какво ще ги правим всички тези очевидно толкова различни хора?". та. тези "културни разлики" никога не са били част от живота на тези хора, за разлика от историческата травма на българия, която е част от българската идентичност. оттук насетне всичко е въпрос на нюанси, където фактор са образованието, културата, критичността, способността за отграничаване на българина. за съжаление, всички тези en masse не са на особено високо ниво. за себе си съм го решил този проблем - съчувствие и помощ на индивидуално ниво, след внимателно разглеждане на отделните случаи, и съответно, отказ от безогледно приемане на "феноменът масова миграция" като нещо позитивно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 831 Неутрално

  И още нещо. Относно причините за случващото се. Колкото и да квичат путинофилите или читачетата, пишещи във форума за регреса или дори разпада на ЕС, истината е точно обратната. Просто една аналогия. През 80-те години на 20-век примера в стандарта , развитието, хуманността и т.н. на западноевропейските страни доведе в крайна сметка до падането на Берлинската стена и последващото демократизиране и обединяване на почти целия континент. По подобен начин сега съществуващия Европейски съюз действа като положителен пример на народите в околоевропейския свят най-вече , арабските страни, Турция, Украйна , Русия. Това разбира се води до кризи , примерно арабската пролет, украинската, настоящата бежанска. Точно желанието на имигрантите да се доберат до лелеяната Европа , а не до богатите арабски страни показва най-добре за какво става въпрос. Така че арабите , турците /с кюрдите барабар/ руснаците и т. н. да си сядат на задника и да си оправят кочинките, в които живеят. Както се видя от примера на Източна Европа, става. Макар да не е лесно, признавам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай Цолев":

  прочети ПАК №40 и приеми реалното предизвикателство ако имаш достойнство и самоуважение ! Да видим кой само лала .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 487 Неутрално

  За какви обвинения в двойни стандарти пише този професор? Ползването от тези универсални човешки права, става на базата на организиране на човешките общности в държавни и наддържавни образования. Европа е това, което е, защото по трудния начин се е научила да лови риба. Останалите няма нужда да ткриват топлата вода, а може да ползват нейния опит. За мен е наглост, вместо да се учиш да ловиш риба, за да успееш и ти, да седнеш на масата на успелите рибари,да ги подяждаш и отгоре на това да си недоволен,че не е приготвена по твой вкус и искаш да я преправят. Горчивата ирония е че готвенето на рибата по твой вкус,я прави опасна за здравето и живота на всички ви и после няма кой да ви лови риба и ще изпукате от глад.

 46. 46 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Кьосев е един лалджия-конформист!

 47. 47 Профил на miroslavb
  miroslavb
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Професора се загрижил за съдбата на либералната култура и за съдбата на Европа и нейните ценности. Не става ясно дали говори за класически либерализъм, или за типичния: Демокаратична партия (САЩ); ALDE (Европейска либерална партия). Ако е втория - не, мерси. Политическата свобода изисква да можем свободно да определяме личния светоглед.

  Цитат: "Ако Европа, която е издигнала идеите за универсалните човешки права, реши да затвори границите си, тя в някакъв смисъл ще се отрече от фундаменталните си ценности"

  - Не съм съгласен. Универсалните човешки права са за всяка конкретна държава да ги гарантира на хората които са в границите на тази държава. Не е работа на една държава да се грижи за целия свят. Именно границите на една държава я обособяват и я осмислят. И не е универсално човешко право, правото да нарушиш границите на една държава и да се заселиш там.

 48. 48 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Айде и тоя се включи в задочното обвиняване на българите, че били безчувствени и безчовечни. А интервюто взето от комсомолския секретар андреев, няма да се очудя, ако и този преподавател не е от бкп.

 49. 49 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "zegi":

  Много мило да прочетем от теб толкова прекрасни неща,за което поздравления..
  .. но да не ставаме сантиментални ,нито наивни..
  .. демокрацията и свободата имат жестоки врагове , те са в политиката идеологиятта и т.н. но започват от човешката природа..нещо повече - много често обикновените хора са безсилни , стават жертви .. което е и една от причините за настоящата криза..

 50. 50 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 315 Неутрално

  По-добре е да сме расисти, отколкото глупави. Историята не прощава на вторите.

 51. 51 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай Цолев":

  Ама ти си съчувствай, бе, човек- колкото и както искаш. Никой не те спира, напротив- похвално е. Но много моля без дайте да дадем- не искай това от нас и не ни натрапвай какво искаш ти. И би ли разяснил на нас, невежите тук, как ще проявиш съчувствието си освен ДА НЕ ПРИЕМЕШ имигранти у вас на изхранване? Защо искаш от нас да направим нещо, което ти категорично отказваш да направиш?

 52. 52 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николай Цолев":

  Ти Господ ли си, че да решаваш кой да съществува и кой не? Да ти напомня , че Хитлер не е българин и не ние сме палили газовите камери и да сме виновниците за Холокоста. Върви и го кажи на майка си, че не заслужава да съществува, щото точно това означава написаното от тбе.

 53. 53 Профил на fvi03474382
  fvi03474382
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тази статия определено е на едно ниво по-високо от плоско манипулативните памфлети, на които се нагледахме. Тук директно се отричат евтините хуманистични клишета и дори се признава открито икономическата база на Е-миграцията.До момента ,в който стигаме до Но......-то. И уникалното умозаключение за "хората, които имат друга духовна родина и се насочват към нея - към Европа." Е ,признавам ,че факта за арабите мюсюлмани ,връщащи се към европейските си духовни корени е сред най-уникалните глупости ,които съм чувал през живота си !

 54. 54 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Например:
  Ако дадеш милостиня на един просяк - молещ за такава, това е израз на състрадание, но ако след него се наредят на опашка още десетина просяци, тогава отказът ти на милостиня разбираемо не би се приел за липса на състрадание!!
  Обаче:
  Ако една малка държава окаже помощ и приюти временно няколко хиляди бежанци - това е проява на солидарност и толерантност! Ако обаче същата държава (или по-голяма такава) откаже помощ и приют временно на няколко десетки хиляди ( или стотици хиляди - за по-голямата държава!) бежанци - това вече не е проява на солидарност и толерантност??!!
  Защо ли е така?

 55. 55 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#20] от "Резистентна":

  ++++++
  А, между другото, за този страх от исляма има едно много интересно видео на д-р Бил Уорнър. Малко е дългично , но е добро
  https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 56. 56 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#45] от "totodd":

  Много точно сравнение. Поздравления!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 57. 57 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 736 Гневно

  Тоя професор изприказвал един вагон приказки и нищо конкретно не предлага.

  За мен: политиката е ясна и проста, както в Канада и Австралия. За да дойдеш трябва да си нужен, трябва да знаеш, че в Европа ще спазваш европейските правила! Точка!

  Всички икономически мигранти обратно по лодките, аз няма да ви плащам да си седите по цял ден на пиаца и да не се хващате на работа!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 58. 58 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Интервюто определено е по-добро от помиите тип "ред сълзи, ред сополи" и псевдоанализите, с които ни заливаха напоследък. С една дума - сложиха малко сол в манджата, за да не е толкова невъзможна за преглъщане. Обаче миш-маша, въпреки прибавянето на някои истини, си остана манипулативна бъркотия. Според мен, няма как другояче да е, докато не се направи анализ по Хегеловите критерии. Имам предвид, че вертикалната структура на построяване на причинността, за да е вярна, трябва да се съобразява с спиралата на общо-особено-единично, които се подчиняват на принципа за отрицание на отрицанието Например, проф. Кьосев казва:
  "Монокаузални" означава да обясняваш всичко с една причина. С други думи, в случая се изпускат онези безброй много сплитания от причини, които са довели до настоящата ситуация.
  Това е и вярно, и не е. Проблемът не е в монокаузалността, а в това, че причината и последствията се дават на една плоскост – единично се обяснява с единично, което съвсем логично води до силно стесняване обхвата на проблема (и съответно решението) и лесно може да бъде атакувано с аргумент, който изтъква друго последствие от същата или дори по-висока степен.
  Затова и авторът, и политиците не успяват да намерят решение...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#42] от "zegi":

  Точно, затова тези общества и етноси решиха, вместо да строят новото да се преместят там където то е построено? Несъкрушима логика, но защо ли критикувам след като и в България процесът е донякъде сходен.

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#29] от "Николай Цолев":

  Подобно съждение звучи като самооценка, но няма да споря с вас, съгласен съм.

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  Съгласен съм с позицията , "при това положение внимателните политически действия - с някакви филтри, с някакви квоти, с опитите да се регулира някак потокът - като временна мярка са най-правилни." Както и със съчетаването на процеса с националните нужди и изискванията за развитие, и икономическо, и културно чрез интегриращи програми, за които да се изисква априорното съгласие на подалите заявления за убежище.
  Навремето по време на флирта на Бил Клинтън със Саудитите и помощта за Босня споделих с един про-арабски приятел какво може да се очаква. Разбра го на 11 септември, оттогава разговорът ни е различен.

 62. 62 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#61:"daskal1"]Разбра го на 11 септември, оттогава разговорът ни е различен.[/quote]

  малко на принципа на "тепърва бабо за дърва", да...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 63. 63 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Допълнение към пост 58
  Дали пък да не дам още един жокер на автора? Използвайте при анализа Логиката на Хегел и не забравяйте и принципа за количество-качество-мяра...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 64. 64 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Другарят професор пропуска нещо много важно - Европа, основно Германия и Франция се чувстват гузни за това, което преди са правили в Африка. Гузни и за това, че са подкрепили НАТО и САЩ при опитите им да свалят Асад. И сега се чувстват длъжни да помогнат. Но, както отлично се знае, човек от гузна съвест, прави още по-големи грешки...

 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [#50] тъкмо расизмът е глупав.
  Полезен е само за мутроелита, а на раята вдъхва единствено илюзия за превъзходство над други бедняци, друг келепир няма за голтаците.
  Беден, но горд с расата си - не е ли връх на глупостта?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 66. 66 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 414 Любопитно

  До коментар [#48] от "doxen":

  "няма да се очудя, ако и този преподавател не е от бкп"
  Аз пък съм учудена от липсата на елементарна грамотност на писане и изразяване.
  За домашно, прочетете за двойното отрицание в българския език

 67. 67 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#19] от "Lemmy":
  А, професорът не е от тези които избягват каквито и да били теми и проблеми. По-скоро интервюто като формат не предлага достатъчно пространство за по-задълбочено развитие на определени тези. Това за което г-н Кьосев говори е, че Европа спешно има нужда от всеобхватна дискусия относно принципите на здравия разум и човечността, че тези неща не са даденост и за тях е нужно да дадат своя принос хората от всяко поколение,което вярва в тях.
  Откровенна дискусия за всичко, а не истерии от ляво и дясно. Най-опасното е ако се поддадем на инстикта на черупката или синдрома на щрауса -последното е характерно за голяма част от европейския елит и повечето левичарски и кривоосъзнати либералистични кръгове.....

 68. 68 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#39] от "zegi":
  Поздравления за добрия коментар

 69. 69 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  " Ако Европа, която е издигнала идеите за универсалните човешки права, реши да затвори границите си, тя в някакъв смисъл ще се отрече от фундаменталните си ценности, които я правят притегателен център за толкова много хора."

  Универсалните човешки права са само част от това, което наричаме европейски ценности.

  Другата част са гражданските задължения да спазваш законите, да си плащаш данъците, да работиш и да си гледаш децата, да им осигуряваш образование и т.н.

  Няма права без задължения!

  И обратно- който не си спазва задълженията- няма права на гражданин.

  За да приемат толкова мигранти, европолитиците нарушиха сума закони, те са последните, които могат да говорят за европейски ценности.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK