Илия Троянов: България е изпаднала в наложената й от елитите амнезия

Илия Троянов

© Дневник

Илия Троянов"Дневник" препубликува интервюто от "Дойче Веле". Акцентите и заглавието са на редакцията. Оригиналното е "Провалът на българския народ в опита му да узрее". 

 
В германските медии вече излязаха редица положителни отзиви за "Власт и съпротива". Романът на Илия Троянов разказва за България след Втората световна война. Авторът сблъсква изповедите на двама противоположни герои в периода 1944 - 2000: Методи е комунист, после офицер в ДС, после - олигарх, докато неговият някогашен съученик Константин е анарихст, осъден от комунистическия режим на дълги години затвор и заточение.


"Война и мир", "Престъпление и наказание", "Живот и съдба", а сега "Власт и съпротива". Случайно ли е това?


- Става дума за основните въпроси на човешкото съществование и на обществото като цяло. За мен беше важно още със заглавието да заявя, че, описвайки една конкретна човешка история от втората половина на 20-ти век в България, същевременно размишлявам за индивида и държавата, за отделния човек и обществото.
Зад единия от двамата главни герои в романа Ви, Константин, очевидно се крие съдбата на известния български дисидент и анархист Георги Константинов. Показва го и името, което сте избрали. Но кой е прототипът на неговия опонент, Методи?


- Не смятам, че в романа е описан едно към едно човекът, за когото говорите. Предполагам дори, че той самият би Ви възразил, защото на своя герой аз съм приписал много качества, които реалният човек няма. Вярно е обаче, че използвах неговото досие в Държавна сигурност и че той определено беше един от най-важните ми събеседници през последните години.


Колкото до Методи, това е изцяло измислена фигура. Разбира се, аз внимателно съм проучил биографиите и мемоарите на подобни фигури в България, следил съм техните изяви в медиите и лично съм разговарял с трима от тях – всичко това е обобщено в образа на Методи.


Константин и Методи – човек веднага ще се сети за Кирил и Методий. Нарочно ли е?


- Нарочно е. Тук има две различни равнища. Първо – препратката към Кирил и Методий, с която искам да онагледя противопоставянето между старо и ново. Но с името на Методи аз намеквам и за "метода", който и у Оруел, и в редица други антиутопии присъства като типичен инструмент на всяка идеологическа, тоталитарна конструкция.


Вашият роман е "голям подарък на германската литература", пише списание "Шпигел". Това без съмнение е истински комплимент. За българската публика обаче книгата може да се превърне във важен тласък към преосмисляне на близкото минало. Такъв ли беше замисълът Ви?


- Да, абсолютно. Доколкото ми е известно, досега в България няма подобен роман, за съжаление. За разлика от други литератури като румънската или полската, например. Освен това имах чувството, че някои български колеги сякаш нарочно избягват тази тема. В България аз се ориентирам много добре, както във времето, така и в пространството. Същевременно съм и достатъчно "чужд" и България не може да ми замъгли погледа. С други думи, навярно забелязвам неща, които един местен човек няма да забележи – просто защото гледам тази страна хем с вътрешен, хем с външен поглед.


Романът Ви в момента се превежда на български…


- За мен това е изключително важно! Книгата ми не е някакъв екзотичен поглед към България, тя няма за цел да обясни на чужденците какво е България. И малцината българи, които вече са я чели, го потвърдиха: това е книга, която спокойно може да е написана от български автор за българска публика. В това отношение не правя никакви компромиси.


Нека да вляза в ролята на "адвокат на дявола" и да изкажа обратното предположение: че романът Ви все пак е писан от перспективата на един западен автор, че е черно-бял, че подценява комплексността на българската действителност?


- О, това много би ме изненадало! Разбира се, някой може да твърди подобно нещо, но аз съм убеден, че романът е дори прекалено комплексен. Който казва, че е черно-бяла конструкция, навярно изобщо не го е чел. Радвам се обаче, че в този роман всеки читател открива нещо различно. Едни ме упрекват, че Методи е прекалено симпатичен, други обаче смятат това за много силно решение: че Методи не е просто някаква карикатура на Злото. Едни казват, че Константин ти лази по нервите, други пък – че е въздигнат на пиедестал. И тъкмо тези противоречиви реакции показват, че романът е много комплексен, че не е писан от някаква западна перспектива.


В този роман много българи "говорят" през мен, аз съм нещо като усилвател на български гласове: както на хората, съпротивлявали се срещу режима, така и на офицерите от ДС или членовете на номенклатурата. Ще ми се наистина да се е получил български роман с универсално значение, така бих го формулирал.


Как оценявате дискусията за комунистическото минало в България?


- Тя е изключително незадоволителна. Удивително е, че в България критичната дискусия изобщо не е започнала още, а мнозина вече казват "Писнало ми е!" – това е истински абсурд! Пак повтарям: в България изобщо не са започнали да преработват многобройните проявни форми на репресията, както и контаминацията на цялото общество от комунистическия режим.


А каква е причината? Опортюнизъм? Или, че всички имат по някой труп в мазето? Или пък, че хората в България просто го смятат за маловажно?


- Да, всички тези причини са валидни, а сигурно има и още много. В България не се случи смяна на елитите. Ако следите българските медии, веднага ще установите, че от 1989 година насам върви последователно идеализиране на бившите служители на държавата и същевременно – маргинализиране на участниците в съпротивата. Все още не всички архиви са достъпни. Говори се само за архивите на ДС, но какво става, примерно, с архивите на Министерството на правосъдието? Там със сигурност има информации за извършените тогава престъпления и репресии, които би трябвало да се разследват, но това няма как да стане, защото архивите са недостъпни.


Ще го кажа така: в България е изпаднала в наложена ѝ от елитите амнезия.


Мнозина българи сигурно ще Ви възразят: "А откъде да вземем нови елити? От чужбина ли да ги внесем?"


- Толкова по-лошо за България, ако освен тези корумпирани и некадърни елити няма други. Тогава трябва да кажем: "Последният да изгаси лампата." Такава фаталистична нагласа според мен е недостойна за зрели граждани. Фактът, че милиони хора напуснаха България след 1989 година за мен е драматично доказателство за пълния провал на елитите, за провала на българския народ в опита му да узрее.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 644 Неутрално
 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Интересно, кога авторът е напуснал България. Тонът на изказванета му е съвсем в стил ДВ.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 654 Любопитно

  До коментар [#2] от "Алф":

  Само това ли се сети след като прочете (или не прочете) интервюто?
  Последният абзац е болезнено точен[quote#0:"ИТ"]- Толкова по-лошо за България, ако освен тези корумпирани и некадърни елити няма други. Тогава трябва да кажем: "Последният да изгаси лампата." Такава фаталистична нагласа според мен е недостойна за зрели граждани. Фактът, че милиони хора напуснаха България след 1989 година за мен е драматично доказателство за пълния провал на елитите, за провала на българския народ в опита му да узрее.[/quote]

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  - Толкова по-лошо за България, ако освен тези корумпирани и некадърни елити няма други. Тогава трябва да кажем: "Последният да изгаси лампата."Ами лошо е.Това го знаем всички.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2932 Весело

  До коментар [#2] от "Алф":

  Ъ-ъъ, неграмотен ли си сам да провериш, или не си узрял още.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Много е хубаво последното изречение, но с разменени места: матряла не може да излъчи различни от себе си елити. Sad bu true.

 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много полит. коректни книги се пръкнаха...хеле ако в САЩ си чернокожа писателка и пуснеш нещо за страданията на своите..
  .. веднага те поемат и ставаш Тони Морисън..

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 670 Неутрално

  В България на всички граждани е обяснено, че са трета категория хора и няма значение какво искат, какво могат, какво мечтаят.. Имат значение само приумиците на Брюксел, фондове, програми.. Умишлено българинът е превърнат в същество което не трябва да мисли и живее, а да се подчинява и съществува. Честито на гордеещите се с усвояването на фондовете и обичащи зависимостта.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ... България е изпаднала в наложена ѝ от елитите амнезия...

  Ми не е лошо малко амнезия и за германските елити , че с тия комплекси дето още ги държат , много неща се объркаха напоследък..

 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 586 Разстроено

  Няма какво да се заблуждаваме , комунизмът не си е тръгвал от тази страна и още дълго няма да си тръгне .ДС пипалата са навсякъде , от правителство през парламент до медиите и бизнесът.

 11. 11 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1100 Весело

  Дневник,
  моите извинения но между:
  ...Провалът на българския народ в опита му да узрее...
  и
  ..България е изпаднала в наложената й от елитите амнезия..
  разликата е доста сериозна.
  Най-малкото, защото се губи главният герой - българския народ.
  Все пак "Война и мир", не се казва Страданията на "Граф" Пиер Безухов.
  Наистина, този преход е провал на народа като съвкупност от характери и ценностна система или по-точно изразява реалното положение за нашата ценностна система. А олигарсите или псевдоелитът се е пробвал и в Чехия, и в България по един и същи начин. Защо на едното място е станало едно, а на другото друго, това е същността.

 12. 12 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Така е като ги пожалихме 96/97 година.

 13. 13 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lemmy":

  И е така и не е така. Нещата са свързани и има постоянно въздействие между тях. Но за мен първопричина за всичко случващо се са престъпниците с каскетите, дошли на власт след руската окупация през 1944. Те и господарите им почти изцяло избиха духовния, стопански и обществен елит на България. Нещо което се е случило само при нас. От всички окупирани от северноазиатците територии, нашите каскети са се оказали най-кръвожадни, глупави и готови да слугуват на господарите си от Москва.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 14. 14 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Авторът не може да даде решение. Всъщност никой не може. В едно отношение съм съгласен с Боко, "материалът" е лош.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Най-обичам главният виновник/в случаят Германия/ да се надсмива над жертвата си/в случаят България/ с анализи.. Първо ни превръщат в колония и после ни се смеят че сме го позволили. Безценно!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  уви, знаем го в този форум - във форума на в-к дума "знаят" нещо съвсем различно, армията зомбита зад тях - също!

  именно това е и големия проблем че българите които обслужваха тоталитарния режим днес обслужват лъжата с всичките инструменти с които разполагат и по този начин саботират обществения консенсус който може да изправи нацията на крака...

  .... в същото време това е и клопката на дявола - продължавайки да служат на лъжата дори тези хора обричат себе си, роднините и близките си на един непълноценен живот и страдание!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  Вашият роман е "голям подарък на германската литература", пише списание "Шпигел".
  ___________
  Абе пускам сутринта рано рано НВО и какво да гледам и там турски сериал ( ходжа ,ислямско погребеие и милитва) ... ужас , ужас гледам инфото - "Пет години ", драма, Германия, 2013, [15+]
  Малей това германците здраво ги друса толерастията и либерастията така ,че изобщо не можем да вярваме ,че точно те могат да направят качествени рецензии!
  Така ,че съвсем нормално си е да се финансират всякакви автори които пишат колко е лошо е било едно време и колко е хубава демокрацията от американски тип на мултикулторното общество където всички ще са съгласни като в Германия !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Още от първите запазени египетски документи, от преди 4500 г., та до днес, всеки голтак след голям обществен метеж е искал старият елит да се замени с нов, който естествени включва и него. Проблемът е, че за 4500 години не се намери начин елит да е 99% от населението и по тази причина там се влиза с определени качества, които не се променят - силни зъби и нокти.

  Иначе за елитът преди девети се изказва още Стамболов, когато се поставя въпросът за раздаване на благороднически титли в България:
  "Не може да е граф този, но който майка му и баща му пасат свине в Балкана"!

  Толкова за българския елит!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  , за провала на българския народ в опита му да узрее.
  =============================
  Другарят Троянов не се ли смята за част от този народ или е просто немец говорещ донякъде български?

 20. 20 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хора,които използват ръцете си ,когато те убеждават обикновено не са много сигурни сами в своите мисли.
  А иначе пропагандата срещу България върви с пълна сила-всички отделили се от българския народ се използват по пълна програма.Използват се ,даже и романи художествени измислици да ни внушават външното виждане ,какво е било тук,хора избягали и скъсали с нашата действителност.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3571 Весело

  [quote#20:"rurade"]А иначе пропагандата срещу България върви с пълна сила-всички отделили се от българския народ се използват по пълна програма.[/quote]
  Мириканците пуснаха един документале филм /Merchants of Doubt/
  Разликата е ,че българските професионални либерасти и култивираните в либертариански НПО инкубатори тролове , още не са започнали да се разкайват и да споделят какво причиняват на България либертоносците от ордена на Дарк Сорос!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  У нас репресиите след 9.9. са били жестоки.Избит е цветът на нацията.С тази негативна селекция ,какво да очакваме освен незрял народ и стокхолмски синдром?

 23. 23 Профил на лицемеркел
  лицемеркел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ОДо коментар [#3] от "The Dark Prince Of Bankya":
  Напротив. Точно последният абзац показва, че робува на баналните идеологеми и е загубил връзка с бившата си държава.
  Милионите българи напуснаха страната основно поради икономически причини.
  Липса на работа, доходи, дори елементарни средства за препитание.
  А, това бе породено от ликвидирането на българската икономика с цел нахлуване на чуждото производство, чужди банки, концесионери, мобилни оператори, търговски вериги и енергоразпределители.
  В крайна сметка - превръщането й в колониална държава.
  Нещо, в което съществен дял има и новата му родина

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3571 Любопитно

  Фактът, че милиони хора напуснаха България след 1989 година за мен е драматично доказателство за пълния провал на елитите, за провала на българския народ в опита му да узрее.
  _____________
  Още една лъжа повтаряна хиляди пъти! Геополитическите лаборатории на финансовите ни доброжелатели обраха като зрели праскови критично количество човешки ресурс от България , като преди това с либерастийска пропаганда им промиваха мозъците и ги настройваха срещу собствената им култура, история и срещу семейните им и религиозни ценности!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  [quote#19:"Каишков - Гласът на Америка"]Другарят Троянов не се ли смята за част от този народ или е просто немец говорещ донякъде български? [/quote]
  Германия се напълни с "интелигенция" тип - /Христофор Белокровский/ !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на Илия!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на лицемеркел
  лицемеркел
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski":
  Нищо й няма на селекцията.
  Българската етническа нация продължава да е прекрасна.
  Поставени при равни условия българите, славяните се справят по-добре от всякакви други.
  Примерно в тениса при жените в Топ 15 десет са момичета от славянски произход.
  За физическа красота пък да не говорим.
  Това, което другите нации се стремят и засега го постигат е именно да не допуснат да бъдем поставени при равни условия

 28. 28 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "др. Иванов":

  колко примитивно изказване, другарю.

  т.е. ти не отричаш, че след 9 септември, България е управлявана само от елити на комунистически свинепаси и говедари.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 29. 29 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#23] от "лицемеркел":

  Никаква банална идеологема няма тук. Факт е, че ние излъчваме вече толкова години скапани елити. Също така е факт, че ние търпим тези елити.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#27] от "лицемеркел":

  Аз говоря за интелект и памет, ти говориш за физически белези.Не оспорвам твоята теза .Просто говорим за различни неща.

 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  70 000 си драли гърлата със Слави под проливен дъжд на Националния стадион. А после елитите виновни. Стадото целото в бела перушина, пот и сълзи. Баят е матряла, баят.

 32. 32 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Чакам с нетърпение тази нова за нас книга на Илия Троянов да излезе на български.
  Много ми се иска българинът да излезе от летаргията и да прочете своята история от 9-ти септ. 1944 насам.За мен е много странно,че всеки,който иска да стори това,все още няма пълен достъп до архивните документи,няма лустрация,има само една невидима стена,в която отново можеш да си разбиеш главата.

  Tony
 33. 33 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 714 Неутрално

  България много сравнително лесно да излезе от тежката ситуация. Но за целта е нужен разум, диалог, любов, по-малко егоизъм. С омраза, надменност и властващи беззаконие и шуробаджанащина, без качества като професионализъм и компетентност затъването ни е гарантирано.

 34. 34 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#33:"faraon"]България много сравнително лесно[/quote]

  България сравнително лесно

 35. 35 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Абсолютно точно казано. Само да допълня, че всичко това е причинено от СССР и по-конкретно от Сталин, койта "насили" България през 1944 г., корумпираха населението й с промотирането на т.н. комунисти за сметка на безпартийните, обезкървиха селото с лишаването от собственост, причиниха демографската катастрофа, а през 1987 г. изоставиха България на произвола на съдбата. Добре, че бяха Европейският съюз и НАТО за да се минимализират някои от загубите на нацията.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Романът може да е добър , ще го прочета , като излезе ..
  Друго, основно , не ми харесва. в идеята, в цялостната постановка ...на автора ...
  Анархистите са левичари, бяха и съюзници на ленин - после той ги изби, но...
  В тезата на романа : По принцип , те СА БЛИЗКИ по идеи и идеология типажи, а не са разлчини или противопоставени, каквато вероятно е била идеята на автора ...А това е важно ..НЕ анархистите , с идеите на Бакунин ,Махно : и другите , бяха и СА били основните опоненти на комунистите у нас ..
  Нашият "голям" герой, например, Г.константинов, разтягащ локуми и доста лъжи през последните години , верно е бил пандизчия,
  НО..оставен да си живее в центъра на София, жена му - научен работник- СЛЕДВА си и си завършава,
  ТОЙ си контактува редовно с другарите - ПО ИДЕЙНИ 'спорове и т.н...Един стар лъжец, правещ се на герой, за мен ..) 'Разговори в кръчмата " - ...)
  ДОКАТО , дори , социалдемократи са УБИВАНИ в затворите или направо разстрелвани-Пастухов и ЛУЛЧЕВ, да не говорим за Никола Петков или демократи,националисти и прочие БЪЛГАРСКИ депутати, учители,свещеници , интелигенция, поети, хора ЛИШЕНИ - децата им- да следват , мачкани цял живот и т.н..
  ДРУГ трябваше да ти е главният герой - някой , който оживял , ЖИВЕЕ цял живот ИЗВЪН или около границите на СИСТЕМАТА- комунистическата ... Имаше такива достойни хора ..Даже бивши професори , от преди 9-ти септемеври ...
  Мисълта ми - НЕ анархистът , е "МОДЕЛЪТ" на ОПОЗИЦИЯТА , на съпротивата СРЕЩУ комунизма ,у нас ...Имаме и Горяните , и т.н..Не той олицетворява противника на комуниста в живота ни ...
  За горния анархист -константинов, истинския , мисля, че още е жив -ВРАГОВЕТЕ също бяха : българската' буржоазия", капитализма , ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ , дребните търговци, собствениците по селата и т.н..
  Старата песен на анархистите ..., което е пълна глупост и доста БЛИЗО до комуно идеите ...)
  Така че, с две думи, Троянов, един анархист НЕ може да бъде антипод на един другар от ДС-БКП - по това време ...Те , в много отношения се сливат , като образи, за разлика от истинските демократи, антикомунистите , николапетковисти, дори десните социалдемократи по това време ..:)
  Поне така, аз мисля ...:)
  Грешна ти е постановката, изборът на героите , а романът ти може и да е добър - за германците ...)

  BIG AL
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А комунистите добре бяха научили "уроците" на ленин и сталин ..Избиеш ли елита , истинския , на един народ, то , този народ става стадо ..
  Вменяваш му животински страх за живота му - и той, народът или по- голямата част от него - се превръща в стадо..
  Избиваш Царя и семейството му в Русия или принц КИРИЛ дори , в България . После започваш с писатели, поети, журналисти, преподаватели в Университета, опозиционните водачи на партии, свещениците - дори , учители , , предпиемачи,взимаш земята на селянина, БЕЗ СЪД и присъда - убиваш или изселваш и...лениновоте- сталиново уроци - са перфектно изпълнени ...
  Забраняваш партийте , налагаш жесток цензура , смачкваш СВОБОДИТЕ , личните на гражданина , лишаваш го от ПРАВОТО дори да МИСЛИ САМ - доносници навсякъде, намаляваш дори кръчмите - защото ТАМ са се събирали преди комунистите и са опасно място за контакти между гражданите : .... Ограждаш цялата една държава с телени мрежи с ток и се стреля на месо, ако някой припари ..
  Подбираш САМО своите си - за всякакви постове в държавата, смачкваш и свободата на мислене в Университетите и ....още много неща от сталиновите УРОЦИ и ...И
  се "появява" един народ ,едно огромно стадо, след години , което вече е лишено от възможността да МИСЛИ и ...си избира , , ДНЕС - "елита , които да го управлява ..:)))
  Това е, с две думи ....)

  BIG AL
 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Елитите ще се сменят бавно и постепенно. Просто много по-бавно, отколкото си представяхме. Едва от скоро започнаха да навлизат в политиката хора, несвързани с комунистическото минало. Оказа се, че сред останалите, които са свързани, няма качествени хора. Или са корумпирани по балкано-комунистически, или са честни, но страхливи или мързеливи, или прекалено цинични, за да станат лидери. Отварянето ни към Запада създаде ново поколение от нормални, оптимистично настроени хора, които започват да променят България. Но ще изиска много време. Трябва и поколението на такива като Боко да се пенсионира. Както и да не допускаме Русия и русофилите: носители на мизерия и регрес, да влияят.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  "....първопричина за всичко случващо се са престъпниците с каскетите, дошли на власт след руската окупация през 1944."

  Не е за жалост!Защото, те не идват на празно.Има почва за това нещо.Ролята им е голяма и ужасяваща,но има и други страни,където идват такива с каскети,и звездички на шапките,но нещата при тях, не са съвсем същите,като тук.И тогава и сега.

  "Нашата помология е създадена в дворното стопанство, тя е работа на личностния тип, на интимния човек. Когато той бе потопен в поредната вълна — защото комунизмът е такава вълна, преди него има оранжевогвардейци и какви ли още не — той загина. Цялото това обругаване на интелектуализирания тип, на новия тип индивидуалност, което стига тия форми при комунизма, то е подготвено и реално е съществувало в българския обществен живот като една тенденция, то не е измислено от комунистите. То е възприето от тях в тяхната адулация към т.нар. народностно начало. Това е една тенденция вътре в самия български обществен живот и психика, която много успешно беше овладяна от комунизма и направлявана.....

  .... Решават, че кооперативната форма е най-добрата и че България трябва да мине към пълно коопериране на земята. Това решение е взето в министерството на земеделието в 1938 г., когато министър на земеделието е Иван Багрянов. Чиновници от министерството отиват в съветската легация и искат да им дадат цялото законодателство за колхозите и совхозите. От руска страна са били убеждавани, че това не е възможно за България, защото колхозите и совхозите предполагат национализиране на земята. От българска страна е показано неразбиране, какво значи това национализиране на земята. Една комисия от шест души е успяла все таки да получи от Москва около стотина брошури, трудове и т.н. и е работила за коопериране на цялото българско земеделие. Тази комисия се саморазтурва в деня на конфликта между Германия и Русия."
  http://chitanka.info/text/11660-idejata-za-ravenstvo-sred-bylgarite

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  Илия Троянов е роден през 1965 година,а през 1971 година семейството емигрира в Западна Германия и въпреки това ,той знае много повече за България и нейното комунистическо минало,отколкото много от промитите мозъци,които живеят тука.
  "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" беше първата ми среща с този изключителен автор.Чакам с нетърпение издаването на " Власт и съпротива".

 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не можеш, Троянов, с две думи, за правиш събирателен образ на опозиционера в България - представяйки го за ..анархиста константинов...
  Анархистите в България винаги са били много малко , под 0.01 %...)
  Много повече бяха интелигентите, земеделците , буржоазните 'гадове ' , предпиемачи и дребни търговци, преподавателите и учителите , бившите офицери на царя , членове на буржоазни партии и т.н... бяха много повече от ..анархистите - по брой ...)
  Всяко едно от горните съсловия , бяха по- многобройни опозиционери, противници на комунистите в България ...)
  И в Белене , дори , анархистите са ..много малко ...
  Това ми е основната критика и мисъл ....

  BIG AL
 42. 42 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Съгласна съм с твърдението, че политическият ни елит е некадърен и корумпиран. Но смяната на този т.нар. елит с други хора не може да стане поради факта, че тези са се окопали и пазят статуквото като онзи на амбразурата. Те ритат против мажоритарната система и електронното гласуване, сакън да не отпаднат от копанята и други хора да ги заместят. От друга страна, не смятам, че човек, който не е преживял този т.нар.преход в България, може да прави анализи на станалото. Предпочитам да слушам гласа на хора, които са го преживяли, които са страдали като нас от всички дивотии, случили се през последния четвърт век.

 43. 43 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Весело

  До коментар [#38] от "stupid_american":
  Уважаеми, какво се получава в бг,
  а! Светлото капиталистическо бъдеще се отмемя! Ще чакаме и баце, да се пенсионира, т.е. още 20 години. Е много тромав тоя капитализъм бе, ако с такива темпове върви, то тук няма да има кой да му се зарадва, освен циганите и бежанците, ако все още има социални помощи!

 44. 44 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#42] от "proza":

  Този елит няма как да бъде сменен защото зад него стоят чужди интереси. На елита му е разрешено да краде около 2 милиарда годишно, които са за спортни площадки, екопътеки, улички и т.н. при положение че могат да се крадат пари с различни проекти някой трябва да е луд да развива нормален бизнес, или циганите ще му откраднат продукцията или самата държава!

 45. 45 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#43] от "tvi63":

  Капитализмът, както виждате, хич не е тромав. Дойде кажи-речи за една нощ. Но обществено-политическият преход, който би трябвало да го съпровожда и коригира се забави заради тежкото комуностическо минало.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 46. 46 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "tvi63":

  И отново не сте прав: ако елитът ни действаше според чужди интереси, тогава е по-лесно да го сменим. Проблемът е, че елитът в БГ обслужва единствено своите интереси и че е истинско олицетворение на народа. С отварянето на хората към цивилизования свят, започват да се наблюдава леко обогатяване. Разбира се, простолюдие винаги ще има. Важното е то да не става елит, както другаря Иванов забеляза по-горе, със зъби и нокти. щото те друго нямат.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 47. 47 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Весело

  До коментар [#45] от "stupid_american":

  Ами той уважаеми и соца дойде за една нощ, ако си спомняте миналото и тогаз беше тежко, имаше даже и национални катастрофи, но успя пустия му соц, да построи доста села и градове, успя да образова населението, успя да подобри здравеопазването, армия успявяше да поддържа, а прогресивния кап не може за 25 години един нов самолет да купи!

 48. 48 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#46] от "stupid_american":

  Еми виждаш ли това е едно от противеречията на демокрацията, избира мнозинството, което както сам отбелязваш няма как да е богато и образовано! Така че е напълно нормално елита да не е най доброто от народа, а за много други държави това е добре дошло! Но проблемите с елита не са само сега, или при соца, не случайно нямаме загубена битка, но нямаме к спечелена война!

 49. 49 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#45] от "stupid_american":

  Нека да поставим въпроса и по тази начин, в какво положение са и страните където не е имало комунизъм, където елитите са старите. Ами повечето от тези страни, въпреки че са с по висок стандарт на живот са затънали в дългове, с охромна младежка безработица, с не особено добро здравеопазване и образование, със зле въоръжена армия!

 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#31:"Lemmy"]70 000 си драли гърлата със Слави под проливен дъжд на Националния стадион. А после елитите виновни. Стадото целото в бела перушина, пот и сълзи. Баят е матряла, баят.[/quote]
  Прав сте-елитът произхожда от народните маси.А там е пълно с калпав материал.Пример-като телефонните измамници звъннат на бабичката и й кажат,че дъщеря и й блъснала с колата дете и го е убила,същата бабичка търси начин отрочето й да избегне правосъдието като даде подкуп.Изобщо не я интересува,че е убито дете-тя търси по вторият начин да уреди проблема,защото това за нея е в реда на нещата.Същото е и с тези,които дават подкуп на катаджии-знаят,че са в нарушение,но искат да заобиколят правилата и да се отърват.Докато не се промени това мислене няма как да стане.

 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "tvi63":

  Не само социалистическите страни построиха села и градове (между другото, соцът разруши българското село, но това е друга тема). Цивилизованите западни страни построиха всичко, което соцът построи, с три основни разлики: построиха повече; построиха по-качествено; построиха без цената на това да живеят в диктатура. Така че, заслугите на соцът са, че ни лиши от същото.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#49] от "tvi63":

  [quote#49:"tvi63"]Ами повечето от тези страни, въпреки че са с по висок стандарт на живот са затънали в дългове, с охромна младежка безработица, с не особено добро здравеопазване и образование, със зле въоръжена армия![/quote]

  Има младежка огромна безработица в няколко страни от ЕС като Испания, Италия, Гърция и Португалия. Иначе останалите твърдения са силно преувеличени, особено що се отнася до здравеопазването.

  Никой не е казал, че тези страни са без проблеми, така или иначе. Но факт е, че хората в тях живеят най-добре от всички други по света.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 53. 53 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  И този Троянов е от групата автори, които описват или снимат неща, за които са чели или в най-добрия случай чували разкази.за времето на тоталитаризма.И затова историите и героите в книгите и филмите им са неправдоподобни, клиширани и изсмукани от пръстите. Но на западните литературни и кинофестивални журита, много им допадат тези истории за мрачната действителност отвъд Желязната завеса и не пестят хвалебствия и награди. И такива като този прехвален автор и дузина като него, знаят добре това и правят нещата за награди, не че имат илюзии, че някой ще седне да ги чете или гледа.Примери бол!

 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тази песен е изтъркана. На нея се хващат, ако изобщо, само родените след 1990 година. Тая "книга" от седмици се опитват да я рекламират. Явно, че е гола вода.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#53] от "glaxo":

  Много мразите някой да казва истината за комунизма, а? Тва, че хората се наливаха с лимонада и вкисната бира по банкети в хоремази не прави действителността по-малко мрачна, даже напротив.

  Липсата на свобода беше факт: не можеш ни да си кажеш мнението, ни да пътуваш, ни да напуснеш. Само това стига едно ежедневие да се окачестви като мрачно.

  А и не е лошо да прочетеш книгата, преди да й правиш рецензии, не мислиш ли?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 57. 57 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Истинското име на Кирил е Константин докато на Методий е Майкъл или Михаел.
  Добре замислено, жалко, че нямам достъп до българска литература освен тази от интернет, но книгата е добра за новото поколение родено след падането на системата което донякъде хич не го интересува това а повече $$$$$$$.

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#54] от "socialen":


  [quote#54:"socialen"]Тая "книга" от седмици се опитват да я рекламират. Явно, че е гола вода.[/quote]
  Няма как и да е иначе, авторът беше отведен като 4-5 годишно дете от България още в 1971, отрасъл е в Кения и Германия откъде да познава страната България и реалностите й?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#56] от "stupid_american":

  вярно че си stupid_american, 98% от хората въобще не се интересуват от неща като:
  [quote#56:"stupid_american"]не можеш ни да си кажеш мнението, ни да пътуваш, ни да напуснеш.[/quote]
  Още повече че твърдението не е вярно! И мнението можеш да си кажеш, ако искаш, и да пътуваш можеш всеки втори ден по 150 българи пътуваха само по направлението София - Франкфурт... е( и да напуснеш моеш, родителите на автора напуснаха България в 1971 със съвсем обикновена кола през границата при Калотина.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на solo_traveller
  solo_traveller
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Може би историята, разказана в тази книга ще е интересна на германците (западните най-вече), защото разказва за непознати земи и хора, за непознат обществен строй (т.е. за тях нещо екзотично, непреживяно). Лично у мен не предизвиква никакъв интерес, даже темата ми е скучна, може би защото съм отраснала във времето на т.н. 'развит социализъм' (през 1989 г. бях на 18). Авторът явно много се вълнува от този исторически период, навярно защото не е живял в България в тия времена.
  А фактът, че е българин по произход го кара да дири вдъхновение в българската тематика, мислейки, че това ще го направи интересен и уникален (на Запад може би). Има толкова много книги и автори в световната литература, които са по-интересни и стойностни (мнението ми, разбира се, е чисто субективно).

 61. 61 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#59] от "boby1945":
  [quote#59:"boby1945"]98% от хората въобще не се интересуват от неща като:
  не можеш ни да си кажеш мнението, ни да пътуваш, ни да напуснеш.
  [/quote]

  Не съди по себе си. И не лъжи - точно така си беше.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 62. 62 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#59:"boby1945"] И мнението можеш да си кажеш, ако искаш[/quote]

  Кажи го на човекът, когото осъдиха на 7 години затвор за надпис "Долу Тодор Живков"

  [quote#59:"boby1945"] и да напуснеш моеш, [/quote]
  Кажи го на хората, които затрелваха по гръцката граница.

  Наистина се боря да не наруша добрия тон с подобен комунистически гьонсуратлък, щото ми стана наистина скверно за паметта на стотиците хиляди хора, пострадали от комунизма. Що за низки хора сте бе, мама му стара? Минаха се 25 години и вече започнахте с агресивното ревизионертво на неща, които са документирани и вече широко известни. Тая поръчка от Москва цял живот ще я изпълнявате, гиди продажни мизерабли.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 63. 63 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#62] от "stupid_american":

  Уважаеми, сега има не стотици хиляди, а милиони, безработни, бездомни, пак казвам в другите страни, та за техния живот нещо кажи! Жертвите на комунизма никой не ги отрича, ако тръгнем назад обаче ще трябва да осъдим и френската революция!

 64. 64 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#63] от "tvi63":

  Безработицата и бездомието обикновено са плод на грешни избори, които човек е правил през живота си.

  Жертвите на комунизма стават такива заради липсата на елементарни човешки права, като право на изразяване, събиране, пътуване. Именно затова е жизнено необходимо да се изучават зверствата на комунизма. За съжаление, около 1% от българските студенти в Американския университет, според техен преподавател, знаят, че през комунизма е имало концлагери.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 65. 65 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Не виждам никакъв елит - само парвенюта, милиционери, назначени олигарси, простеещи драскачи, съставящи закони и ДС социопати.

  Но да, те се грижат за амнезията на цял един народ.

 66. 66 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#64] от "stupid_american":

  Ами тогава защо спорим, ако не си от елита, ако не си успял, значи просто си направил грешен избор, дали е било социализъм, капитализъм или постсоц, ти свеждаш всичко до индивида! Според теб ще излезне че закупилите дизелови коли, примерно, просто са направили грешен избор а не са били излъгани!

 67. 67 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#64] от "stupid_american":

  Бъди сигурен че за сметка на това 100% знаят че успех в живота се постига с връзки и подмазване на правилния човек!

 68. 68 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "tvi63":

  [quote#66:"tvi63"]Ами тогава защо спорим, ако не си от елита, ако не си успял, значи просто си направил грешен избор, дали е било социализъм, капитализъм или постсоц, ти свеждаш всичко до индивида! [/quote]

  Само дето при комунизма "правилиният" избор бе дали да си член на БКП, или, още по-зле, и на ДС. Тоест, да си част от потисническа, мракобесна организация.

  В демократичните общества изборите са в какъв университет да учиш, каква специалност да избереш, каква работа да почнеш.

  Така че, разликата е огромна.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 69. 69 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Верен анализ на Илия Троянов за ситуацията в България - подкрепям напълно...

 70. 70 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ТРОЯНОВ ВИНАГИ МИ Е БИЛ ИНТЕРСЕН, когато се опитва да вникне в същността на българския "преход".
  Но както всеки външен наблюдател Е ЗАБЛУДЕН, че на българския народ му позволено да си избере елит.
  Ако прозре че тази възможност Е ОТНЕТА на народа , точно както преди 10 Ноември и, че в българия избор НЯМА, тогава може и да напише добър истински политически роман за българия. И да спре да се оправдава с "лошия избор" на българския народ.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 71. 71 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 543 Разстроено

  Според мен, в основата на всичките ни беди е бедността - толкова масова, оскотяваща и дегрдираща. Няма как като мислиш за хляб, да ти пука за дебата за миналото, бъдещето или каквото и да било. И да, знам, че във форума на Дневник това трудно се разбира, но е така. България и българите са ужасно, безобразно бедни, деградирали от мизерията, в която са затънали.

 72. 72 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#8:"ostin22"]Умишлено българинът е превърнат в същество което не трябва да мисли и живее, а да се подчинява и съществува. [/quote]
  Че кой му пречи да мисли. Все някой друг му виновен, а той целият в бяло. Да не би турците да са подкрепяли нашето възраждане? Когато се научи да носи отговорност за постъпките си, тогава е пораснал. И човекът и народът.

 73. 73 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#71] от "red.mary":

  Ами според американеца от форума, мизерията е личен избор, демек сега е демокрация, можеш да учиш в оксфорд или софийскиия, можеш да работиш в кауфланд или за майкрософт, можеш да караш мерцедес или дачия, можеш да спиш в кашони, или в мезонет, оттеб зависи!

 74. 74 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#67] от "tvi63":

  [quote#67:"tvi63"]Бъди сигурен че за сметка на това 100% знаят че успех в живота се постига с връзки и подмазване на правилния човек![/quote]

  Така ли си представяте живота? Има и такива случаи, разбира се, но, за съжаление на хората, които изповядват подобна философия, повечето успехи се дължат на труд.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 75. 75 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 488 Весело

  не познавам нито един бг.съвременен автор,затова и не изказвам мнение ,но "колумнистите"и "философите" които се подвизават, са прототипи на Ivan Krasnukin (Chekhov "Hush"

  Der Steppenwolf
 76. 76 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#74] от "stupid_american":

  Аз преподавам на студенти и знам какво мислят и те как си представят живота, много от тях се оплаквали че дори в тъпия тмаркет без връзки вземали трудно! Затова и децата не искат да учат особено природоматемарическите науки! Впрочем неуважението към знанието и специалистите тръгна от сдс, за да стигне до невероятни висоти при герберските калинки!

 77. 77 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#76] от "tvi63":

  Откакто съм се прибрал в България, съм си намерил вече два пъти работ без никакви връзки. Така че, кажете на вашите студенти да се потрудят малко повече.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 78. 78 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 226 Весело

  До коментар [#77] от "stupid_american":

  Нека позная, работил си за майкрософт, обаче ти е писнало от поредния тъп уиндоус. Напечелил си доста пари, и си решил да се върнеш, щото си ценен специалист по си++! Сега имаш много време да пишеш във форума, щот си бачкаш от къщи и за един два часа на ден си изкарал двата бона!

 79. 79 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#56] от "stupid_american":

  Напротив! Истината за комунизма и диктаторите като Т.Живков и техните слуги от ДС, милицията, партийните секретари и активисти трябва и се казва в литературата и киното.Но малко са истинските,талантливи творци, като Иван Андонов, който с филма си "Вампири таласъми", още преди 20 години каза всичко за онзи мрачен период. Или с книгите и публицистиката си Георги Марков, Петър Увалиев, Димитър Инкьов, Димитър Бочев или Румяна Узунова! Да не пропусна и написаното от Цветан Тодоров. Както и от сериозни автори от Софийския университет ( Ивайло Дичев, Георги Каприев, Калин Янакиев). Повечето сегашни автори, пишещи по темата, нямат ярък талант, интелектуалната класа и житейска мъдрост, още по-малко са изстрадали това, за което пишат или снимат. За да завладеят читателя и зрителя. Образовани са, интелигентни, изкарали писателски курсове , но са раздвоени между два свята - на сегашното си битие обърнато често към западноевропейския литературен вкус и мода и балканския си(провинциален) корен. Нищо лошо, ако успяват да ги съчетаят, но уви по-често остават само с претенциите! Прочел съм доста: Ил.Троянов, Ал.Попов. Г. Господинов,М. Фучеджиева и още много последните години и знам за какво става дума! А за киното даже не ми се говори!

 80. 80 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  "Фактът, че милиони хора напуснаха България след 1989 година за мен е драматично доказателство за пълния провал на елитите, за провала на българския народ в опита му да узрее."

  Абсолютно вярно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 81. 81 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#40] от "rosiraycheva50._":

  Прочети " Събирачът на светове", една космополитна книга.

  http://helikon.bg/index.php?action=product&cid=1&pid=47860&itemId=500000/books/118/-Събирачът-на-светове_641695.html

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 82. 82 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#70] от "Mickey":

  Не е заблуден. Просто се чуди каква дума да използва за мръсната пяна, дето си плува отгоре толкова години вече.

 83. 83 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#60] от "solo_traveller":

  ++++++ И аз мисля като Вас!

 84. 84 Профил на ZanzibarHero
  ZanzibarHero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#70:"Mickey"]Но както всеки външен наблюдател Е ЗАБЛУДЕН, че на българския народ му позволено да си избере елит. [/quote]

  [quote#65:"tily_lily"]Не виждам никакъв елит - само парвенюта, милиционери, назначени олигарси, простеещи драскачи, съставящи закони и ДС социопати. [/quote]

  Тука има елит - тука нема елит !!!

  А какво ако "ЕЛИТЪТ", който управлява България, не е Български елит.

  А какво ако това е естествена ситуация в периода на развития КАПИТАЛИЗЪМ, в който България с "потопи" след разпада на "Соц. лагера" (който я изолираше да усети, това, което изпитва в момента)...

  Това са по-трудни за изследване въпроси и май е по-лесно да се "бяга" в миналото, отколкото да се погледне истината в лицето.

 85. 85 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#76:"tvi63"]Впрочем неуважението към знанието и специалистите тръгна от сдс, за да стигне до невероятни висоти при герберските калинки![/quote]

  Неуважението към знанието и специалистите тръгва от червената паплач, която руснаците ни натресоха. Не само неуважение, страх и завист цареше сред горките простовати обирджии на мандри, сложени да управляват цяла държава.

 86. 86 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#84] от "ZanzibarHero":

  Виж сега, това мисленето не е за всеки.

  Няма капитализъм, както нямаше и социализъм - само техни ерзац-форми.
  Едни и същи управляваха тогава, управляват и сега, като имитират многопартийност, крадат като за световно и пълнят празните глави с удобно за тях съдържание.

 87. 87 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#84] от "ZanzibarHero":
  [quote#84:"ZanzibarHero"]А какво ако това е естествена ситуация в периода на развития КАПИТАЛИЗЪМ[/quote]
  Е , НЕ Е.
  Механизма на демокрацията се състои в това, че дори само маскари да се стремят към властта в една държава, в борбата си с другите маскари за народния вот , те се стремят да правят по добри неща за народа от другите маскари. А другите маскари като дойдат на власт осъждат и вкарват в затворите тези маскари които са били на власт и вършили золоми. Но после имат едно на ум че и те ще бъдат сменени един ден и внимават какви ги вършат.
  НИЩО ТАКОВА НЯМА В БЪЛГАРИЯ!
  БГ се управлява от един център(ДС-БКП) и която и да е от сътворените от него "партии"(леви-десни-националистически-турски) е на власт, играе по неговата свирка. На никой косъм от главата не пада. И само смешно театро се разиграва че уж били врагове.
  На практика "изборите" в БГ са същите както по тошово време. Без значение как гласува народа- БКП-ДС е винаги на власт.

  ТАКА ЧЕ НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УПРЕКВАН, ЧЕ ИЗБИРАЛ("елит" ГРЕШНО, защото верен избор не му е даден. И това ДС-БКП го постига с недокоснатите силови лостове , плюс Организираната (от тях) Престъпност оглавена от верни бивши ченгета.
  Троянов трябва да спре да упреква народа и да напише нова истинска книга.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 88. 88 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#68] от "stupid_american":
  [quote#68:"stupid_american"]Само дето при комунизма "правилиният" избор бе дали да си член на БКП, или, още по-зле, и на ДС. Тоест, да си част от потисническа, мракобесна организация.
  [/quote]
  ТОЧНО ТОВА Е УСЛОВИЕТО ДА СИ В ПОЛИЧЕСКИЯ ЕЛИТ(пък останалия) НА БГ И ДНЕС.
  Другите неща са нужни също, но ВТОРОСТЕПЕННИ , както си бе и преди 10 Ноември.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 89. 89 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Диагнозата на тема елити е точна, но интересно защо никой българин не се почуства засегнат от назидателния тон на изказването по адрес на целия народ.

  Такъв патерналистичен тон упражнява средностатистичният Ханс Глупака и един сънародник го е попил. Ето това е жалкото.

  А по-жалкото е, че сами така плюем по този същия народ, че даже не обръщаме внимание, когато го правят други...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 90. 90 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  Ами този субект не ме интересува, а тонът му е типично в немски стил. Та се чудя колко време му е заело да попие немския начин на поведение и изказ.

  Та какво точно ме попита...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 91. 91 Профил на solo_traveller
  solo_traveller
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#83] от "glaxo":

  Благодаря Ви за оценката, май че само Вашата е положителна. Аз не съм и очаквала друго, много, много рядко пиша коментари тук. И не защото нямам какво да кажа. Обаче книги чета всекидневно и на разни езици и си мисля, че все пак имам някакъв изграден литературен вкус. Първата ми 'среща' с Илия Троянов беше с 'По пътя на Ганг'. Ами не, не става - просто казано, не ме спечели, има нещо в тоя автор, което е фалшиво и дразни. Но човек може би трябва да е прочел хиляди книги като мен, за да може да го усети.

 92. 92 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#91] от "solo_traveller":

  Радвам се, че сме "сродни души", като светоусещане и литературен вкус. И аз намирам тази натрапчива експлоатация на темата за времето на тоталитарната държава и нейните архетипове и клиширани стереотипи, твърде маниерна и преднамерена( в смисъл да се хареса на издател или както и Вие казвате да задоволи нечие любопитство към непознатото и екзотичното). Преди време бях разочарован и от "Физика на тъгата" , очаквания повече от 10 години роман на Г. Господинов (след интереса към оригиналния стил на "Естествен роман" ) . Споменавам го , защото книгата е симптоматична за тематичния интерес и творческото кредо на съвременните ни млади автори. Опитват се да вървят напред, непрекъснато гледайки назад. Както и да е! Има толкова талантливи и умни хора написали истински книги, които могат да ни дадат познание, духовна храна и естетическа наслада, че не си заслужава да се задълбавам. Бих си позволил да Ви препоръчам една такава, мъдра и увлекателна в своята енциклопедичност, (а е и в контекста) : " Това не е краят на книгите" на двама от най-значимите мислители и за радост наши съвременници - Умберто Еко и Жан-Клод Кариер. Поздрави!

 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Провалът на българския народ в опита му да узрее"?

  Още една реклама на още един антибългарски и антинароден пасквил. Но защо Дойче веле не каже нещо са своя елит, който вчера поканва всички араби да се заселят в Германия, а днес ги препраща в друтите държави, защото Германия нямало как да ги приеме? Или Меркел не е от елита на Германия и на ЕС?

  Всъщност кментарите тук, легализиращи тази антибългарщина, показват че не българският народ, а българският псевдоелит трябва да узрее.

 94. 94 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#55] от "socialen": ≪Дяснолибералният англосаксонски Капитализъм по американски образец, познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство, Обективизъм, Монетаризъм и Пазарен Фундаментализъм, и сляпата вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила разсипаха за 26 години и Източна Европа, и развитите страни, а нашите будали тръгнали да борят "КДС", "ДС", "комунистите" и прочие глупости. Пещерен Антикомунизъм и Неолиберализъм!≫

  Когато един политизиран автор защитава текущото статукво, той не пише за съвремието, защото в него за нас за сега няма нищо хубаво, а търси нещо в миналото, за да го оплюе. Така съвремието ще изглежда по-привлескателно за съвременните хора. Особено ако тези хора не познават исината за миналото и му вярват.

  Не че миналото ни не беше лошо! Беше!!! Но за повечето българи настоящето също е лошо, може би повече дори от преди, макар и по друг начин, и по други причини.

  À à è ѝ ò „″ –

 95. 95 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#71:"red.mary"]България и българите са ужасно, безобразно бедни, деградирали от мизерията, в която са затънали.[/quote]

  Хм, от наблюденията ми съм стигнала до извода, че най-деградирали са някои от най-богатите (материално) българи.
  Но пак те са и сред най-бедните (духовно).

 96. 96 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#94] от "glog":

  Днес е тотална трагедия и катастрофа!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 97. 97 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#74:"stupid_american"]за съжаление на хората, които изповядват подобна философия, повечето успехи се дължат на труд.[/quote]

  Колко ли труд полагат нашите 'избранници' в парламента, за да попаднат там? Тарифата била около 3 милиона лева.

 98. 98 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#79:"glaxo"] Повечето сегашни автори, пишещи по темата, нямат ярък талант, интелектуалната класа и житейска мъдрост, още по-малко са изстрадали това, за което пишат или снимат. За да завладеят читателя и зрителя. Образовани са, интелигентни, изкарали писателски курсове , но са раздвоени между два свята - на сегашното си битие обърнато често към западноевропейския литературен вкус и мода и балканския си(провинциален) корен.[/quote]

  Много точен и концентриран анализ.
  Може би съвсем логично е, че подобни автори прилагат същите методи, както на времето одобрените от комунистическата власт писатели - те се носят по вълните на силната за момента идеология. И отново те не залагат на талант, прозрения, идеи, а на това, което си мислят, че ще се хареса на западния пазар.
  Лично аз не съм успяла да прочета повече от страница от никой от изброените от вас писатели.

 99. 99 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#85] от "tily_lily":

  И сега цари не по-малко неуважение, страх и завист в различните среди - научни, на културата и изкуството, управленчески и пр.

 100. 100 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  "човешкото съществование"

  'Що така бе Миме?

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK