Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич: Объркахме доброто със злото

Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич: Объркахме доброто със злото

© ReutersБеларуската писателка и журналист Светлана Алексиевич получи Нобеловата награда за литература за 2015 г. Тя бе отличена за своите документални книги - хроники за живота в Съветския съюз и неговото наследство, разказани през личните съдби на стотици интервюирани от нея хора, които комитетът нарече "паметник на страданието и смелостта на нашето време". У нас предстои преиздаването на две от тях - "Войната не е с лице на жена" и "Последните свидетели", а до края на годината ще излезе и най-новата й творба, "Време секънд хенд. Краят на червения човек" под знака на издателство "Парадокс".


"Дневник" препечатва от портала "Култура" разговора на Алексиевич с журналиста Юрий Саприкин - за "Времето на секъндхенда", за травмите от 90-те, за обезчовечаването и тънката линия между личното и общото.


Сега у нас много се спори за 90-те години, а вашата книга "Времето на секъндхенда" е едва ли не единственото мащабно изказване в голямата литература за това време. По същността си това е концентриран вик. Хората крещят за своята беда. И това до голяма степен обяснява случващото се в Русия днес: щом бедата отмине, хората веднага искат да върнат всичко назад, да търсят виновниците, да отмъстят на някого. Това е травма, чиято диагноза още не е поставена, още повече, че никой не се е опитвал да я лекува. Сега обаче тя се промъква отново.
- Разбира се, това е реванш за 90-те, но понякога ми се струва, че е реванш за всичко, което не се случва в Русия. Мисля, че през 90-те страната не беше готова. Както не беше готова за 1917 г., както не беше готова и за перестройката. Аз си имам мой жанр – Зола казвал за себе си: "Аз съм човек-перо", аз пък съм човек-ухо. През 90-те години постоянно се повтаряше: "Ние говорим – народът мълчи". Сега той заговори и стана страшно. Но през 90-те той мълчеше, защото не беше готов за това, което говорехме. Спомням си как тогава японци снимаха филм по мои книги и ние отидохме в Иркутск, влязохме в някакъв музей и видяхме там карта, на която с червено бяха отбелязани местата, където е имало лагери. И тези лагери бяха навсякъде! Сякаш цялата земя гореше. В музея попаднахме на хора, които разказаха как довеждали кулаци с жените и децата им, давали по една лопата и една брадва на 20 човека и ги зарязвали в снега. По това време имаше президентски избори, първите избори, на които можеше да се гласува за Путин. Когато японският режисьор попита: "За кого ще гласувате?", всички в този музей отговориха: "За Путин". Отначало той не разбра и ги попита: "Защо, нали е от КГБ?". А те му отговориха: "Той единствен може да въдвори ред". Тогава той ми каза: "Не разбирам що за страна е това".


Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич: Объркахме доброто със злото

© Reuters


Преди 25 години Русия беше открита за Запада и въобще за целия свят, стремеше се, както бе прието да се говори по време на перестройката, "да се върне към нормалния живот". Сега същите тези хора смятат, че Европа и Америка са някакви изчадия на злото, че искат единствено да ни разчленят, да заграбят нашите богатства, да разрушат традиционните ни морални ценности. Може да се разбере защо хората, преживели 90-те, искаха ред и твърда ръка. Но как стана така, че се откъснахме от останалия свят и решихме, че около нас има само врагове – ето това е съвършено непонятно.


- Струва ми се, че тук има по-дълбок културен проблем. Простите неща се усвояват най-лесно. Най-примитивните неща. Има една книга – "Съвестта на нацистите", в която се разказва как фашизмът е прониквал в Германия постепенно, в продължение на 10 години. Та нали германците не са били антисемитска нация. В началото, когато им казвали: "Не ходете при този зъболекар или при този шивач", те отивали тъкмо там. След десет години наоколо вече било пълно с лагери на смъртта. Как е станало това? Трябвало е да се натиснат най-простите, най-примитивните копчета. Опитът ми от книгите, които съм написала, и от моите разговори с хората показва, че културният слой е много тънък, той отлита много бързо. И ако това се случваше само на война или в лагера! Но за това не е нужно да има екстремна ситуация, дори в мирно време  – хоп и се стига до обезчовечаване.


Струва ми се, че страхът от 90-те е свързан не само с това, че беше бедно и студено, но и с това, че внезапно на хората им се наложи да се спуснат няколко стъпала надолу по моралната стълбица. Те бяха принудени да правят неща, за които съвсем доскоро смятаха, че е невъзможно да им се случат. Живееш, работиш в научен институт, знаеш, че някъде има някакви спекуланти, но има и закон, тях ги арестуват, вкарват ги в затвора. Минават две години и самият ти вече продаваш на пазара ботуши, надувайки цената трикратно. Това е сериозен срив.


- Много хора действително се спуснаха надолу по социалната стълбица. А да се изкачат нагоре вече успяваха само малцина. Онези, които загубиха, са повече от тези, които спечелиха. Оттук и усещането за натрупваща се агресия. Основното е, че по някакъв начин успяхме да объркаме доброто със злото. Според мен това е главният проблем – доброто и злото. В моята книга "Времето на секъндхенда" има такава история: един от героите като момче бил влюбен във възрастна жена, леля Оля. После, когато той е вече в института, започва перестройката и неговата майка му разказва, че леля Оля е направила донос за родния си брат, който изчезнал в лагерите. По това време леля Оля е вече болна от рак, преди да умре той отива при нея и я пита: "Какво помниш от 1937 г?" А тя му отговаря: "О, това беше прекрасно време! Най-чудесното време в моя живот. Бях щастлива, защото бях обичана". Той й казва: "А брат ти?" А тя му отговаря: "Я се опитай в това време да намериш честен човек". Поразява го факта, че въпреки многото разкази за онова време, въпреки написаните книги, у нея няма никакво съмнение в собствената й правота. Ние си мислехме, че само поради факта, че е отпечатан Солженицин, животът вече не може да бъде както преди. Но щом това стана, всички го пренебрегнаха и се втурнаха да пазаруват. Животът ни погълна. Може и да е по-добре, че вместо автомат "Калашников" избираха нова пералня, че енергията изтече в тази посока. Но тя изтече. Тогава още можеше да се говори, че злото – това са Берия, Сталин. То беше персонифицирано. Но злото е нещо, което се всмуква в живота. И самата инерция на живота го скрива. Трябва да учим децата, трябва сам себе си да учите, ако сте млад човек – вие сте влюбен, а в същото време са арестували някого на "Блатния площад" за съвсем реален и ужасно дълъг период, но нищо не се случва, всеки живее своя живот. И тази инерция на живота е в състояние да прикрие всичко, за което се сетите.
Ето ние седим в прекрасно кафене, хората разговарят – както у нас (в Беларус – бел. ред.) хората седят в кафенетата и се подиграват с един от бившите кандидати за президент, и всички знаят, че в затвора с него се случват ужасни неща. Аз разговарях с хората на улицата и в такситата и всички казват: "Та той сам си го търсеше и ето, че си го получи". Има някаква спойка между властта и всичко най-тъмно в човека и тя много спомага за това съглашателство. Всеки човек си намира оправдание. Сега пиша нови книги – за любовта, за старостта и изчезването, за края на живота. И знаете ли, хората по-малко от всичко говорят за политика. Имаше един много интересен разказ. Някакъв човек е в концлагер, битката на фронта вече се доближава до тях и когато ги бомбардират, мъжът и жената успяват по някакъв начин да се срещнат. И той признава, че най-сексуалното, което си спомня от онова време, е сигналът за въздушна тревога, когато трябвало да се бяга към уговореното място. Разбирате ли как всичко твое заглушава всичко общо! По-късно още веднъж чух нещо подобно. Една жена разказа, че в лагера я спасила любовта. Аз питам – как? Къде? Но там някъде е било възможно да се сближиш за секунди. Когато започвам разговор с някого, се старая да го освободя от тази баналност, в която живеем, да го напрегна, иначе няма да заговори. А щом човек заговори за своето, то е най-малко свързано с общото. Особено при поколенията, които са по-далеч от първите революционни поколения, от съвършено омагьосаните от тази идеология поколения.


Частното, човешкото – то винаги побеждава?


- Винаги. И винаги спасява човека, във всички ситуации. Ето цинизмът, какво е това? Форма на защита. Дори ако говорим не за обикновените хора, а за днешните професионалисти: те са чели същите книги като нас, променя се ситуацията и те мигновено се обличат в друга форма. Променя се ситуацията, идва някакъв Вацлав Хавел и представете си тогава разговора с такъв човек – защо е правил това, какво е правил? Той ще намери система от доказателства. Говорих с един редактор в лукашенковски вестник. Когато реши, че трябва някак по-добре да се покаже пред мен, изведнъж се оказа, че нещата са могли да бъдат и по-лоши, но пък той убедил Лукашенко да не се стига дотам. Освен това изгонили някакъв човек, а той скришно му помагал, доплащал му.


Тези самооправдания, те не са се променили от времето на сталинизма. Ако не съм аз, ще е още по-зле.


- Всичко това е в природата на човека. Говоря просто за това, че злото е нещо много по-хищно, по-удобно, по-просто.  По-отработено е в сравнение с доброто. Това е вече шлифован човешки механизъм – нещо, което не можем да кажем за доброто. Щом само започнеш да говориш за доброто – всички назовават някакви имена, за които на всекиго е ясно, че ти не си такъв и никога няма да бъдеш такъв. "Аз не съм майка Мария". Човекът вече си е измислил алиби. Всички днешни въпроси водят към това, че трябва да се чете Достоевски. Защото щастието на Толстой е някакво въздушно, умствено щастие. А злото е постоянно и навсякъде около нас. Още повече, че живеем сред палачи и жертви. Ние сме постоянно в тази среда.


Има още една класа, която изпускаме от очи, когато говорим за последните десетилетия – покрай тези, които са били затворени, и тези, които са ги охранявали, има и такива, които са били затворени за криминални престъпления. През 90-те тази класа се оказа най-подготвена и най-енергична и в голяма степен нейната етика се разпростря и върху политиката.


- Но забелязвате ли, че те не бяха толкова много? Мисля, че не оценяваме степента на криминализиране на съзнанието в съветско време. Тези, които ограбиха народа, са преди всичко от комсомолската и партийната върхушка. Не откровените бандити, те работеха по-грубо, а именно тези – те се оказаха психологически подготвени. Знам няколко истории, когато парите са у главния местен комунист, който е генератор на идеи, а около него работят хулигани. В книгата ми "Цинковите момчета" един бандит, също от бившите войници в Афганистан, казва, че това, което прави сега, убийствата и всичко останало, е научил от командирите си в Афганистан, които са го изпращали да обискира нашите убити, преди още да са дошли санитарите. После на това са го научили хора, които имали пари, и които на са били бандити в същинския смисъл на думата. Какво да ви кажа… Ние винаги сме крещяли, че сме образована страна, оказа се, че не е така. Когато чета какво пишат у нас за бежанците – та това са просто диваци. Наскоро дойде шведски режисьор, който прави филм за мен. Той ми разказа: "Идвам от Вашингтон, завърших там филм, много съм уморен, но още щом се върнах, една седмица разкарвах бежанци с моята кола. Отведох при моята майка едно момче, което не беше яло нищо в продължение на десет дни. Представи си как се почувства, когато го заведох в "Макдоналдс". Струваше ми се, че все ще яде и ще яде, и никога няма да спре." А преди това бях в италианския град Мантуа, неголям град, където ми казаха: "Светлана, ще дойдете ли на марша? Знаете ли какво е това? Една вечер хората от всички италиански градове излизат на улицата, събуват сандалите и обувките си, по улиците вървят стотици, дори хиляди боси хора в знак на солидарност с бежанците. Те са намерили такава метафора. И обикновени хора, и писатели, които познавах, всички бяха там. Когато разказвам тук за това, никой дори не може да го разбере. А там всички излизаха.


Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич: Объркахме доброто със злото

© Reuters

В книгата "Времето на секъндхенда" най-много поразяват историите на бежанците, на хората, принудени да бягат в Русия от бившите съюзни републики. Те поразяват, защото през 90-те тази тема напълно отсъстваше в общественото съзнание. В късносъветските години учеха хората, че чужда беда няма, а изведнъж се оказа, че има и че дори е прекрасно, че тя е чужда и не ни засяга. Защо сте дошли, никой не ви е канил. И това не са някакви сирийци, а са хора от същата култура, от същия език. По своя мащаб това бе не по-малка катастрофа, отколкото тази, която днес се случва в Европа, но тя бе напълно зачеркната от съзнанието на хората. И сега същите тези хора се присмиват на Европа – защо приемате тези бежанци, ама че сте глупаци, те ще ви устроят джихад и халифат.


- Навярно това е нещо, което остана след съветската власт, онова, за което говори Шаламов – че лагерът развращава и палача, и жертвата. Даже университетската диплома не ни защитава от това развратено съзнание. И днес ние го виждаме в максимална степен. Колко леко хората се поддават на най-примитивните уловки. Когато Путин се появява пред камерите гол до кръста, можем да се шегуваме с това. Но когато започне да говори, това е криминален език. А когато Лукашенко заговори, това е езикът на председател на колхоз. Което не означава, че всички в Европа са само добри, но за мен беше откритие, че там има строги правила, които не могат да се престъпят. Четох как известна московска журналистка, няма да й споменавам името, написа: "Мъжът с пари е особен мъж, с особен мирис, всичко му е особено". Представям си какво би станало, ако публикуваше това в някое европейско издание. Още утре щеше да си изгуби работата и никой нямаше да й подаде ръка.


Тук има и друг момент. С разпада на СССР, когато комунистическата идея беше призната за историческа грешка, заедно с това се разсипаха и много неща, които все пак удържаха страната: представата за законите, за някаква нормативна училищна етика – какво е добро и какво зло. Излезе, че това са само приказки, с които комунистите са ни пълнели главите.


- Да, а сега се опитват да възстановят всичко това през Църквата. Но това е архаика, просто се питаш как е възможно. Аз през цялото време се измъчвам – защо страданията у нас не се конвертират в свобода? У нас е прието да се възвеличава, като се започне с Достоевски, тази магия на страданието. Даже отец Всеволод Чаплин заяви: слава Богу, свършиха ситите години, човек трябва да пострада. Но това е израждане на идеите на Достоевски. Започвам да си мисля, че страданията, напротив, циментират човешката душа и тя повече не може да се развива. Все пак за развитието на човека са нужни щастливи, нормални условия за живот. В този спор между Солженицин и Шаламов – аз съм на страната на Шаламов.


Затова, че лагерът не променя човека, а просто убива?


- Той развращава човека. И палача, и жертвата. Взех тези думи като епиграф към книгата си. Аз написах книгата "Войната не е с женско лице". Срещнах съвършено изумителна, смела жена, носител на три ордена "Слава", това се приравнява към Герой на Съветския съюз. Отидох при нея и първото, което тя ме запита, беше: "Бяхте ли в нашия клуб, взехте ли разрешение от генерала?" А защо ми е разрешение от генерала, за да поговоря с вас? И къде са тези три ордена "Слава"? Излиза, че са ги давали за нещо друго. Ето какво се случи след войната – всички си налегнаха парцалите. Същото е и при Путин. Вкара в затвора един – всички си затраяха. Убиха Политковска, убиха Естемирова. Къде са милионите, които биха излезли на улицата във всяка една страна? И пак опираме до това – объркахме доброто със зло.


Ако си спомним героите от първата ви книга и тези от последната, се чувства, че хората през това време са се изменили, започнали са по друг начин да говорят, променили са се техните чувства?


- Да. У хората днес има по-малко идеализъм. Даже у старите хора – те се чувстват измамени, на тях не се падна никакво парче от баницата. Няма какво да оставят на внуците си, освен медалите, които лежат в кутията. А за внуците това почти нищо не означава. Сега хората говорят по-откровено за себе си, говорят за всичко, както си е. Тоест преди човекът като че ли не съществуваше биологически, ако се вгледаме в нашата класика и в съветската литература: няма го човекът с всичките му вътрешности. Както казва Фурманов – исках да дам Чапаев с вътрешностите му. Но това го няма, всичко е романтизирано. И защо хората четат западната литература? Защото там има разговор за тялото, за тайната на тялото, за това, че любовта е нещо и красиво, и животинско. Нищо от това го няма в нашата литература! А сега хората вече говорят за всичко. Човекът е станал по-откровен, но не и свободен. Свободни хора не срещам.  Всички, така или иначе, са завързани за съветското време, в една или друга степен са приковани към този опит. Но вече се появи откровеност, усет за някаква широта, лексиконът се смени. И тъкмо в новата си книга за любовта аз търся тази нова канава на чувствата, нова канава на думите.


Разкажете за литературните си предшественици – Васил Биков и Алес Адамович – те на какво ви научиха?


- Научиха ме с присъствието си. Биков с човешката си издръжливост. А Адамович – както се учи човек да постави гласа си, така той ме учеше как да поставя машината на своето мислене. Той бе човек с европейски размах. Даже в Русия не съм срещала човек с такава европейска широта на възгледите. И то в съветските времена, когато това беше особено сложно. Макар че той обичаше Толстой, не Достоевски. Даже сме спорили за "Севастополски разкази" – там има толкова мъжки суеверия, които аз не приемам. Но Толстой беше негов любим писател, той откриваше в него важни за себе си неща. Отношението към моите книги в Русия е свързано даже не с отношението към Беларус, а въобще към документалния жанр. Той като че ли не съществува. Руската литература, изобщо руската култура, неохотно пропуска света в себе си. Може би инстинктът за самосъхранение сработва. В Европа се разбира, че светът днес изисква не просто друга литература, но че в изкуството е необходимо нещо да се прави, да се търси, за да се чуе целия свят. Театърът го търси, музиката го търси. А времето много бързо върви, бързо се сменят събитията, практически няма време, за да може културата да промисли някакви важни неща. Ето защо моят жанр стъпва на това, че всеки човек има своите догадки, които успява да формулира преди другите. И ако всичко това се събере заедно, се получава роман от гласове, роман на времето. Един човек не е в състояние да извърши това и културата като цяло няма време за това, в края на краищата има някаква ограниченост на формите. Сега завърших цикъл, за който отидоха тридесет години от живота ми, нови книги – за любовта, за смъртта – те изискват друг речник. Друга вътрешна настройка. В екстремална ситуация светът загрубява. А в метафизическа, екзистенциална ситуация се открива светът на чувствата, който е по-нормален. Човекът започва да говори за такива неща като щастието. Нещо изключително интимно. И тук имаме, разбира се, абсолютна липса на човешки опит. Но и абсолютно желание да бъдем щастливи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  "Защо, нали е от КГБ?". А те му отговориха: "Той единствен може да въдвори ред". Тогава той ми каза: "Не разбирам що за страна е това".Какво има за разбиране,искат си болшевишката диктатура.Свикнали са на диктатура - Царя Государя.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Поредното дуднене от интелигенти-ренегати .... Солженицин в рокля!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  Малко длъжко интервю, но всичко е казано намясто. Честита награда, г-жо Алексиевич!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 572 Гневно

  Когато прочетох горната публикация, веднага се сетих за книгата ѝ "Войната не е с лице на жена", взех я от библиотеката, не бях я отварял повече от 25 години и... само поразлистих няколко непоредни страници, за да си припомня набързо най-най-основното от духа и какво се уверих??? Че сега Светлана Алексиевич е сменила х р а н и л к а т а, , " преродила " се е и не е онази, която човечеството, вкл. и скромната ми персона помни от доста по-младите ѝ години... Е, човек се и "развива", понякога вървейки назад в развитието си... А сега , акои получи външни подбуди / какъв отвратителен израз!? /, ще напише ли пак същата "Войната не е с лице на жена"... Апропо, да завърша с въпроса: НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ТВОРБА ЛИ СЕ ДАВА, ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО ЛИ, защото мисля, че критерият се мени според "нуждите на деня"...

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]там дето да те застрелят в университет или киносалон е по вероятно отколкото да се спънеш на улицата всичко е много "човечно .[/quote]Така е,никак не е хубаво това да те застреля някой луд.Луди да управляват държава е още по зле.

 8. 8 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Наистина рядко интелигентна и мъдра жена! Истинските писатели имат особена дарба да виждат това, което обикновените хора не забелязват и разбират за него когато препрочетат книгата поне два пъти!

 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1415 Весело

  [quote#4:"boby1945"]Солженицин в рокля!! [/quote]

  Нали си даваш сметка, че така й правиш комплимент вместо да я обиждаш ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Човекът е станал по-откровен, но не и свободен."


  "Объркахме доброто със злото"
  А ние, родените в комунизъм, май никога не сме ги различавали?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 470 Весело

  да и е честит Нобел!
  aз оставам с НеНобелистите,на тези на които им го отказаха:на Jorge Llius Borges(заради връзки с Пиночет?на Grahan Greene(прекалено католицизъмJames Joyce(трябва много познание за да го разбереш)Mark Twain(вечно цензуриран)Arthur Miller(много популярен)Marcel Proust(много дълга фраза)Franz Kafka(само три новели)Lev Tolstoi(странна идеологияJulio Cortázar(невъзможен.......Virginia Woolf,John Updike...Emile Zola..Kundela,Primo Levi........

  а за почитателите на нобелистите горещо препоръчвам:Ivo Andric,Herta Müller,Elfriede Jelinec,световно известните -Eyvind Johnson y Harry Martison.......и жалко, че не е жив друг нобелист-Неруда интесна дискусия можеха да заформят с горната нобелистка

  Der Steppenwolf
 12. 12 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Много съдържателно интервю.
  Поздравления за Нобеловата награда.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 13. 13 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Тази жена "бърка" в най-болезнените рани на руското/съветското общество. Неща които ,сигурен съм в това,всеки живял в това време останал на саме със себе си ,се пита но почти сигурно няма да изкаже на глас. Толкова еретични им се струват на руснаците тези размишления. А всъщност те се опитват премълчавайки и игнорирайки да избягат. Но може ли човек да избяга от собствения си живот ?? И може ли да намери баланса в него,да разграничи категориите по които да живее без да "разчисти " миналото и се позиционира в него?? Съмнявам се .. Затънали в битовизмите на ежедневието се иска едно сериозно огледало,едно ниво,една душевна хигиена за да не те отнесе течението. И когато се обърнеш назад да не е единствения изход да се напиш за да забравиш...Наистина е "човек-ухо"!

 14. 14 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За пореден път Нобелите, тоест умните и цивилизованите хора, показаха среден на Путя? Всъщност, някога да сте виждали нормален, културен и интелигентен човек да се кефи на Путя?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ха, добриютро Светлана! Това е целта на агитпропа на Кремъл, и на всички диктаторски агитпропи - балъка да е объркан като малко дете в гора.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"Каишков - Гласът на Америка"]Убиха Кенеди. Американците вместо да излязат на улиците се зарадваха. [/quote]
  Калашник, света е голям. Кажи нещо за Китай, за Русия, за Северна Корея....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  " Когато Путин се появява пред камерите гол до кръста можем да се шегуваме с това.Но когато започне да говори ,това е криминален език.А когато Лукашенко заговори,това е езикът на председател на колхоз"......

 19. 19 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Добро сравнение!Аз не познавам творчеството на авторката, но изчетените интервюта, коментари и анотации ме карат да мисля, че политическите журналистика, облечена в премяната на висока публицистика, мереща нещата в Русия от гледната точка на западната демокрация от втората половина на м.в. насам, са тези мотивирали конюнктурното решение на Шведската академия.Останаха пренебрегнати поне 10 писатели с далеч по-значими литературни качества! И хуманисти, разбира се!

 20. 20 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]А сега решила да премине на американска издръжка, сякаш там дето да те застрелят в университет или киносалон е по вероятно отколкото да се спънеш на улицата всичко е много "човечно .[/quote]

  Къде по-добре и човечно се живее в Руссия-мать, с други думи, а?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Неутрално

  никога не съм гледал с добро око на литературните Нобели поради простия факт, че Лев Николаевич Толстой така и не го е получил.
  но има мъдрост в думите на Светлана Алексиевич, ще трябва да я прочета.

 23. 23 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#14:"stupid_american"]За пореден път Нобелите, тоест умните и цивилизованите хора, показаха среден на Путя? Всъщност, някога да сте виждали нормален, културен и интелигентен човек да се кефи на Путя?[/quote]
  За пореден път показваш, че не знаеш някои неща:
  1. Умните и цивилизовани хора не "показват среден пръст".
  2. Не се "кефят" на политиците. Коментират политиките.

 24. 24 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Казват, че наградата на Алексиевич, западна украинка, пишеща на руски език русофобски текстове , живееща в чужбина, е за литература, но всъщност това е нобелова награда за русофобство, за политика, къде е литературата.

  То по рано е имало литературни награди за политика, Солженицин, Бродски, Бунин, Шолохов, но това са Писатели.
  Къде е Солженицин и къде е Алексиевич.


 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 961 Любопитно

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  От доста места казват, че тази ако не е била анти-Путинистка, щяла да си остане световно неизвестна

 26. 26 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#11] от "La Loba Esteparia":

  Много интересен пост, има върху какво да се замисли човек при такъв подбор на нобелисти.

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 961 Любопитно

  Германия: Русия направи в Сирия за седмица колкото САЩ за цяла година“

  Сигурно не е имало американска администрация, която да се е излагала повече. Не стига, че са обучили и спонсорирали ИДИЛ (сега ИД), не стига, че водеха фиктивна война с изродите, които убиваха хора и разрушаваха световното археологично наследство, сега имат наглостта да лъжат за руските удари по безобразен начин. Никога вече не вярвайте на западни “демократични” медии.
  Това е продажна журналистика, това са журналистически про.....тки.
  Как ли ще се врътнат след все по- успешните удари на Русия. Особено са ми симпатични тъп.ците, които точно сега решиха да цитират като доказателство една белоруска писателка, която, ако не беше антипутинистка, щеше да си мре в забвение, а не в Нобелова награда.

  Богомил Бонев
  Бивш вътрешен министър

 28. 28 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич: Объркахме доброто със злото
  *************************

  Казано от човек, който отлично знае какъв "писател" е, звучи повече от комично!

 29. 29 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Творчеството ѝ - сглобено от интервюта, представянето ѝ - интервюта, разликата е, че едните тя ги взема, а другите тя ги дава. Да-аам.

 30. 30 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "nenad":
  +++++++++++
  Добър отговор на "глупавия американец"!

 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Какво има за разбиране,искат си болшевишката диктатура.Свикнали са на диктатура - Царя Государя.[/quote]

  Путин Царь-Батюшка:

  https://www.youtube.com/watch?v=7CmJepmmnKg

 32. 32 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#28] от "nenad":

  Извинете, поставих ви минус, прочитайки само горните изречения.

 33. 33 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 316 Неутрално

  И какъв е проблемът, че Путин бил от КГБ ? Буш- баща да не би да не беше от ЦРУ? Народът ги е избрал и двамата . Народът не е особено интелигентен като цяло ( избира понякога киноартисти като Рейгън!), но така е при демокрацията.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 34. 34 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#32:"yourstruly"]Извинете, поставих ви минус, прочитайки само горните изречения.[/quote]
  Никакъв проблем, стават грешки, пък и никой не е длъжен да харесва написаното от мен!
  Хубав ден

 35. 35 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Само той може!!!!! Прост народ, от 130млн.само един има способността да се справи. Е, как да намериш добри думи за този народ

 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#11] от "La Loba Esteparia":

  Подкрепям!

 37. 37 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#25:"stenli1"]От доста места казват, че тази ако не е била [/quote]
  Вероятно имате в предвид мястото - Женския пазар ?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#37] от "oporna_to4ka":

  Рано са те активирали днес

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  "Тези, които ограбиха народа, са преди всичко от комсомолската и партийната върхушка. Не откровените бандити, те работеха по-грубо, а именно тези – те се оказаха психологически подготвени."
  Колко много си приличат,комунистите там и комунистите тука.Всичко,което казва и пише,все едно се отнася и за България.Няма край тази трагедия.

 40. 40 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "Основното е, че по някакъв начин успяхме да объркаме доброто със злото. Според мен това е главният проблем – доброто и злото"....
  Няма какво повече да се каже.
  Част от пишештите тук съвсем са ги объркали тия двете неща

 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Когато Путин се появява пред камерите гол до кръста, можем да се шегуваме с това. Но когато започне да говори, това е криминален език. А когато Лукашенко заговори, това е езикът на председател на колхоз. Което не означава, че всички в Европа са само добри, но за мен беше откритие, че там има строги правила, които не могат да се престъпят....
  ................
  Много истини -от НАШИЯ живот , който сега , някои лумпени искат по младите да НЕ знаят ..
  Браво на жената ..
  Криминалните "сътвориха" , още, болшевишката революция, после поставиха колхозници - да управляват - не само ТАМ - а и в цяла Източна Европа .., а и до ден днешен ...
  Злото има дълъг живот в Съветска Русия и у нас, уви ...
  Криминални банди - управляват държавите на ..социализЪма ..!
  И до ден днешен : кастро, Ким не знам кой си , идейни - аятоласи , други - директно от кремъл и т.н...

  BIG AL
 42. 42 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Един изостанал , мачкан народ , МУ се позволи да наложи азиатско- сатрапската 'философия' на половин Европа !!??
  И сега пак искат !!??
  Аборигените , червени и то в 21- вия век !!???

  BIG AL
 43. 43 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И сега сатрапите от КГБ искат да се облекат в одеждите на 'доброто" - ТЕ , изчадията на Ада !!??
  Милиони убити от тях !!
  И някакви недорасляци ни пробутват кремълската " "философия" на : диктатура, живот, крепостничество, идеи, олигарси, комунизъм, ..
  в което време , човекът и неговият живот - НЕ струват НИЩО !!!
  .............Спира влакът някъде в Сибир, навън минус 30 градуса.
  Слизайте, казват, с по една дреха са всички , а наоколо на 200 версти няма нищо, нито село, нито колиба даже ...
  И след малко влакът си тръгва , празен ..Даже и един патрон НЕ са използвали- за масовото човекоубийство ...

  BIG AL
 44. 44 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Добре, де, шведският режисьор жалел имигрантите и ги возил с колата си, а за изнасилените шведки не му ли е жал? Не знае за тях или не ги счита за хора, или що?

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 961 Любопитно

  "Настана фашизъм. Америка се ръководи от собственици и шефове на корпорации. В цялата история на света има само една нация, която е достатъчно луда, за да използва атомната бомба срещу цивилни. И това сме ние. Съжалявам, но подобно поведение въобще не ми харесва". Това казва Кърт Вонегът в едно от последните си интервюта, дадено по щастливо стечение на обстоятелствата за български журналист.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Гласът на Америка":


  [quote#3:"Каишков - Гласът на Америка"]Убиха Кенеди. Американците вместо да излязат на улиците се зарадваха.[/quote]Кой се е зарадвал,бе?!Защо лъжеш?!

 47. 47 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#36] от "princess_x":

  да оставим настрана,че Американския континет e несъществуващ за литературата??от Toni Morrison(1993)??
  не заслужават ли за цялото си творчество Нобел:Philip Roth? Cormac Mc Carthy?Marilynne Robinson?Don DeLillo?.....Annie Proulx?

  както и с цялото мое уважение към нобелиста Солженицин и настоящата нобелистка,аз оставам с Kolyma Tales на Varlam Shalamov.чеховианов стил на писане и изстрадан живот, който ме кара да му варвам.без парични премии,без прожектори,без лукс спечелен от спомените в гулаг,в една мизерна стая(старчески дом към психиатрична болница)сам,така си тръгва от този свят.

  Der Steppenwolf
 48. 48 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#41] от "BIG AL":

  Кажи за Баце, кат излезе гордо пред сички! Как интелигентно и смислено говори. Гениален оратор! Феноменален случай! Не, не намеквам, че е клиничен, опазил ме Господ! И никой не смее дума да Му оспори)))))

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално
  До коментар [#24] от "Ixquick":


  [quote#24:"Ixquick"]но всъщност това е нобелова награда за русофобство, за политика, къде е литературата.
  [/quote]Усещам някой,който се е засегнал?!Защото съветския човек,който описва Алексиевич не се различава много от българския комунистически човек.Май някой се е познал и не му е харесало какво вижда в огледалото,а?!

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Весело

  До коментар [#27] от "stenli1":


  [quote#27:"stenli1"]ермания: Русия направи в Сирия за седмица колкото САЩ за цяла година“
  [/quote]е нали казвахте,че САЩ са правили само злини в Сирия?!Сега излиза по вашите думи,че колкото злини са направили САЩ в Сирия за 4 години,Русия ги е направила замо за седмица?!

 51. 51 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 778 Неутрално

  За качествата на "нобелистката" всичко е ясно. С тези политизирани решения НК отблъсква най-добрите белетристи от себе си. За да се излезе от ситуация, трябва да се въведе Нобелова награда за антипутинизъм.

  Иначе главното в новината е, че оранжевите вдигат на мерник Белорусия.

  The legend continues.
 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#35] от "stanislavdi":


  [quote#35:"stanislavdi"]Само той може!!!!! Прост народ, от 130млн.само един има способността да се справи. Е, как да намериш добри думи за този народ [/quote]Така е във феодалните страни,а Русия от феодализма премина направо в комунизма.Не забравяйте,че до преди малко повече от 100 години този народ е държал собствени сънародници като крепостни селяни.А движението от крепостен селянин до свободен гражданин не се минава за 2-3 поколения...

 53. 53 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 961 Любопитно

  До коментар [#50] от "yanne":

  Янке, ако можеш да четеш и се научиш да четеш до края , ще видиш кой е написал това

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#39] от "rosiraycheva50._":


  [quote#39:"rosiraycheva50._"]"Тези, които ограбиха народа, са преди всичко от комсомолската и партийната върхушка. Не откровените бандити, те работеха по-грубо, а именно тези – те се оказаха психологически подготвени."
  Колко много си приличат,комунистите там и комунистите тука.Всичко,което казва и пише,все едно се отнася и за България.[/quote]Разбира се-нашето БКП беше български филиал на Коминтерна,а нашето КДС беше филиал на КГБ и съответно нашите комунисти бяха просто руски слуги,следователно бяха и са техен образ и подобие.

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#44] от "yourstruly":


  [quote#44:"yourstruly"]Добре, де, шведският режисьор жалел имигрантите и ги возил с колата си, а за изнасилените шведки не му ли е жал?[/quote]Просто тоя режисьор знае,че не всички изнасилени шведки са изнасилени от емигранти и не всички емигранти са изнасилвачи.Нещо,което е трудно да се осмисли от съвецки человек,като тебе.Престъпникът ще бъде наказан,независими от къде е е и каква религия изповядва..

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сиянието на Мрака":


  [quote#48:"Сиянието на Мрака"]Кажи за Баце, кат излезе гордо пред сички! Как интелигентно и смислено говори. Гениален оратор![/quote]
  Но България не е диктатура и Борисов е просто премиер,който ще си изкара мандата и ще бъде сменен.По-скоро можеш да го оприличаваш на Саркози или Берлускони,от колкото на Путин...

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Любопитно

  До коментар [#51] от "bitdefender":


  [quote#51:"bitdefender"]С тези политизирани решения НК отблъсква най-добрите белетристи от себе си.[/quote]Сидеров?!

 58. 58 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Руснаците не са живяли дълго време при демокрация. След като Александър Втори премахва крепостничеството през 1866 г. идва 1917 г. с режима на комунистите, т. е около 50 г. нещо като демокрация, докато Русия е империя. През 1987 г. тоталитарният режим се срутва и до наши дни само през времето на Елцин има либерално стопанство и демокрация. Тази липса на демократични традиции наред с мощното въоръжение са причина за днешната Русия на Путин. Няма начин това да се промени без катаклизми.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#53] от "stenli1":


  [quote#53:"stenli1"]Янке, ако можеш да четеш и се научиш да четеш до края , ще видиш кой е написал това [/quote]Станке,не се моря толкова да ви чета пропагандата.А Богомил Бонев е ясен от доста отдавна...

 60. 60 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Аман от плоски коментари. И от тъпи тролове. Ти кажи на чия хранилка си. И кой ти плаща идиотщините, дето безогледно бълваш под всеки текст.

 61. 61 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#44] от "yourstruly":

  Брейвик е норвежец и изби сума хора. Значи ли това, че всички норвежци са убийци? Та така и с бежанците и шведките .

 62. 62 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "yourstruly":

  Яд ли те е, завиждаш ли? Ти какво си сътворил, умнико?

 63. 63 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#47:"La Loba Esteparia"] ... както и с цялото мое уважение към нобелиста Солженицин ...[/quote]

  Между другото Солженицин на стари години се върна в Русия, застана на руски позиции против НАТО и завърши живота си като руснак, който не прави компромиси с интересите на народа си. Ако тогава го бяха предложили за Нобел, едва ли би бил удобен.

 64. 64 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 961 Любопитно

  До коментар [#59] от "yanne":

  Янке, ти ми коментираш мнението, не аз

 65. 65 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#62:"st_kilda"]Ти какво си сътворил, умнико?[/quote]

  Коментарии, който докарват някои хора до замяна на доводите с лични нападки.

 66. 66 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Явно някои въобще не откинват що е туй демокрация. На практика демокрацията означава всеобщо гласуване според правилата на конституция. Нито един от тези елементи не е прилаган в Царска Русия пък да не говорим за съветската такава. Просто хората там не са виждали и съответно не вярват в съществуването на демокрацията. Това е известно дори и на СИРИЗА - казват че на шега Ципрас искал контрибуции от Западния свят за ползването на гръцкия патент "демокрация". Само от Русия не искал и цент.

 67. 67 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#55:"yanne"]Просто тоя режисьор знае,че не всички изнасилени шведки са изнасилени от емигранти и не всички емигранти са изнасилвачи.[/quote]

  Напротив, статистиката твърди, че почти всички изнасилвания са дело на имигранти, а за груповите процентът е 100, груповото изнасилване е било напълно непознато престъпление за шведското общество. Единственото цитираното твърдение, с което мога да се съглася, е че не всички имигранти са изнасилвачи.
  Но всички са минали най-малко 8 граници на безопасни държави, за да попаднат в Швеция, та доста са избирали.

 68. 68 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#51:"bitdefender"]Иначе главното в новината е, че оранжевите вдигат на мерник Белорусия.[/quote]

  Да, Батката с мустака е много лош, че не позволява там да се разиграе украинския сценарий.

 69. 69 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#11] от "La Loba Esteparia":

  James Joyce има много малко неща ,това едно на ръка и второ, ако вземем разказите му, част от тях са брилятни, друга част, слаби. Нобела обикновено го взимат хора, с доста повече произведения. Също така, автори, които имат постоянно високо качество на това, което пишат. Няма как само заради одисей да му се даде Нобел. поне не и в онези години. Тоест, няма нежда от много познание в този случай.
  Virginia Woolf е горе долу същият случай. Но и тя самата не дава шанс да и дадат такава награда, нали?
  Franz Kafka - имал е само два сборника с разкази, публикувани приживе. Плюс още няколко разказа из списания. е, как може да се получи нобел за такова нещо!!
  Lev Tolstoi -нищо общо с идеологията. Просто, за да спечелиш трябва преди това да те номинират. А него не са го номинирали. Е, стават и такиве грешки, но те не са в комитета, който дава наградата. Виновни са професорите, виновни са писателските съюзи. Сигурно не са го смятали за достатъчно голям, не зная. просто, това е истината. Разбира се, тази история има и продължение, а именно, че все пак, той бива номиниран. Но, когато научава за това, че има голяма шанс да спечели тази награда, той пише до комитета, че иска да не бъде номиниран и писмото му се превежда, и комитета се съобразява с неговото желание и така и той не спечелва тази награда. Но, ако е имал желание, щял е да я получи.
  Primo Levi-също не дава възможност да му бъде връчена наградата...
  Borges- на негово място е Неруда. Тоест, не би трябвало да има недоволство от ваша страна, или...

  Може и още да се пише, но общо взето, това е положението с тези автори.

 70. 70 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Разпадането на "империята на злото - СССР" е най хубавото нещо случило се на Европа и България. Трябваше да е такова и за Русия, ма робите си искат робовладетеля иначе мрат от глад.

  chavo64
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#19] от "glaxo":

  Не мисля, че сте в права посока в тези си разсъждения. Препоръчвам ви да вземете една от тези книги, може би сега, тези, които ще издаде Парадокс и да се запознаете лично с нещата, които пише. Като човек, който е прочел повечето от нейните книги, мога да зваява спокойно, че това, което тя разказва в интервютата доста далеч от това, което пише. В книгите и няма пропаганда, няма евтини неща.
  Просто, не се опитвайте да си формирате мнението по това, какво пише Дневник или какво пише Култура. И двете медии имат определен уклон и и съответно, акцентират и изваждат на показ неща, които съответстват на точно този уклон.
  Алексиевич има и други интервюта, има и други неща, които казва.
  Онзи ден, когато спечели, под статите за нея тук, в Дневник, съм дал линкове към нейният сайт с откъси от повечето от произведенията и. Има откъси на руски, английски, френски, немски и испански. Сложих и линк към кратък филм (16 минути), който е базиран на нейн разказ.

  Дневник и повечето български медии акцентират само и едниствено върху политическата част. Предполагм, че е оправдано от нейна страна да прави такива коментари, след като е живяла 10 години в изгнание. Но, аз си мисля, че трябва да се четат книгите и, а не толкова много да слушаме за позицията и за Путин или за Лукашенко. В голямата си степен, моите и нейните възгледи си съвпадат, но това няма никакво значание.
  Не искам и да ви променяма мнението за тези книги, но ето и няколо линка с материали за нея. А и ако намерите време да прочете нещо от нея, може би ще ис съставите доста по-солидно мнение за това, какво тя пише и какво не пише.


  http://www.irishtimes.com/culture/books/nobel-prize-for-literature-courage-defines-alexievich-s-work-1.2384490

  http://www.theguardian.com/books/booksblog/2015/oct/08/svetlana-alexievich-builds-individual-voices-into-a-mighty-chorus

  http://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/nonfiction-wins-a-nobel

  http://www.slate.com/blogs/browbeat/2015/10/08/svetlana_alexievich_belarusan_journalist_wins_the_nobel_prize_in_literature.html

 73. 73 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#47] от "La Loba Esteparia":

  Ако някой от САЩ има шанс, това може би е Marilynne Robinson, може би е Едуард Олби, може би е Джон Ашбъри и най-много, Пинчън. не казвам, че някой от тях ще спечели нобела. Но, те имат някакъв шанс.
  За останалите, корабът е отпътувал много, много отдавна.
  Нобела за литература е бил и ще остане предимно европейска награда. Случва се да има и африканци, има и американци, но преди всичко, европейци.
  Все пак, Франция има 15 нобелисти!

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#58] от "ck":


  [quote#58:"ck"]Няма начин това да се промени без катаклизми. [/quote]Значи катаклизмите са неизбежни в Русия са неизбежни-тя няма как да остане като отломка от миналото.

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#70] от "chavo64":


  [quote#70:"chavo64"]Разпадането на "империята на злото - СССР" е най хубавото нещо случило се на Европа и България. Трябваше да е такова и за Русия, ма робите си искат робовладетеля иначе мрат от глад. [/quote]Има една част в "Изход" ,където бившите избягалите евреи-бивши египетски роби тайно почитат египетските богове и си разказват колко било хубаво,когато са били роби..

 76. 76 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#21] от "Агент "Ивайло"":

  коя злощастна душичка слага плюсове на мнения като това.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 77. 77 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#75] от "yanne":

  Точно това се случва и в България. То и американските роби са били в стрес след Освобождението си, че трябва да се грижат захизхранването си.

  chavo64
 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Весело

  До коментар [#68] от "yourstruly":


  [quote#68:"yourstruly"]Да, Батката с мустака е много лош, че не позволява там да се разиграе украинския сценарий.[/quote]в смисъл-не иска половината Беларус да бъде окупирана от Русия ли?!Че кой ще го пита?!

 79. 79 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#47] от "La Loba Esteparia":

  Нобелистката Алексиевич казва, че ''объркахме доброто със злото'', а онези от Нобел са объркали политиката с литературата.

 80. 80 Профил на Ольга Димитрова
  Ольга Димитрова
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тази дама (украинка) открито декларира своята ненавист към 84% руснаци, които според нея призовават към убийството на украинци. Тя е родена в Украйна и поддържа Майдан, нарича го революция. Говорейки и пишейки за палачи и жертви от съветското време, самата тя е жертва на обсебване, на зацикляне върху мрачното, черното от онова време. Тя копае само това, от което психологически има нужда – да заклеймява, да демонизира руския народ и цялата нова история на Русия и Путин в първия ред. Извлича квинтесенция само на злото от трагедията на войната и тежките моменти от историята на Русия и ги превръща в съдилище на народа. Именно с това печели и предизвика симпатиите на Нобеловия комитет. В историята на Нобеловия комитет не за пръв път се случва, кога премията се присъжда не толкова за талант, колкото за популярна гражданска и политическа позиция.Решението на комитета се обяснява с политическа конюнктура. Нищо друго не прозира.

 81. 81 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#69] от "Додо":

  недоволство или доволство от моя страна???
  та аз съм родена 10 години по-късно от годината в която Неруда е получил Нобел!просто не разбирам критериите?не могат да ме убедят обясненията които дава в интервюта Kjell Espmark за един медал от Пиночет,който е "грехът" на Borges, никога не получава премията,а версите на Неруда в които говори с любов за Сталин или Мао за премираниили след Солженицин,на следващата година Неруда( всички вкусове задоволени?
  за първият Нобел за литература 1901 са дискутирани имената на Tolstoi и Prudhomme!и не отива при Tolstoi заради контраверсната му критика на държавата и църкватадават го на Prudhomme.Joyce не е номиниран,но и не му е нужен Нобел!защото има Bloomsday!всяка година


  а от настоящата нобелистка,съм чела само Voices from Chernobil
  и доста интервюта които дава!

  не е задължително всички да мислим еднакво!и всички да харесваме едни автори!нали?и в крайна сметка реалният Нобел го дава времето


  Der Steppenwolf
 82. 82 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Изкуфяла либералка, да поканиш врагове в дома си и да ги хранутиш е като да си забиеш нож в гърба. Някои от нас вече направиха тази глупост и тепърва има да съжаляваме. Сигурно са й дали нобел за тази глупост, а не толкова че изобличава Путин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 83. 83 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#81] от "La Loba Esteparia":
  За да се разбере ситуацията с Борхес, просто я сложете в съвременен контекст. Ако някой от сегашните претенденти получи медал от сегашен диктатор, или, да речем, от наскоро починал диктатор, дали има шанс да получи нобел? Аз бих казал, че такъв шанс няма. Все едно Хандке да получи нобел, след като се обяви открита за политиката на Милошевич!!!!
  Не мисля, че това е нещо, което дори се нужда е от обяснение. Това, че някой писател е получил почести или е изразил подкрепа за такъв тип режими, това просто го дисквалифицира тотално. А , това дали на вас ви харесва ил не, това е друг въпрос. Също така, дали вие смятатате, че да изразиш подкрепа към такъв режим е нещо съвсем дребно, това също си е ваша работа.
  Доволство или недовоство, не зная. Вие си знаете най-добре. Но, е факт, че вместо Борхес, наградата отива при Неруда. Тези неща, които ще каже Неруда, за Мао и т.н, Неруда ги казва след това. Тоест, много писатели правят подобни неща. Ако вземем един Солженицин-дали щеше да получи наградата, ако преди нея беше си позволил да пише или да коментира това, което направи по -късно / Антисемитизмът/
  Предполагам, че и Андрич нямаше да получи награда, или поне не и в годината, която я получи, а щеше да я вземе Толкин, но и за това си има причина, нали!
  Всеки си има право на мнение, хубава е, че има различни гледни точки. Не се опитвам да налагам или да адвокатствам.
  Виждам, че болшинството от пишещите тук съдят за това, какъв писател е Алексиевич , сама и едниствено на база на някакви интервюта. А това ми се струва дълбоко погрешно. Вижте само въпросите на журналста по-горе. Вижте в каква посока на мисли я тласка. Какво да каже тя? Чак накрая, все пак, нещо и за литературата има, но идеята на това интервю е съвсем друга.

 84. 84 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#69] от "Додо":

  Много благодаря за пространния отговор! Даже като писах одеве какво ми е впечатлението, поне от прочетеното, си мислих за Вас и дали няма да сгреша и по-някакъв начин разочаровам. Преди дни си говорихме за това кой ще е нобелиста и Ваша фаворитка беше Светлана Алексиевич, за която казахте много хубави думи.И така стана! Ще се опитам да прочета препоръчаното от Вас и да се опитам да намеря и видя това , което споделяте.Поздрави!

 85. 85 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#83] от "Додо":Много добър коментар-отговор на дебата възникнал тук ! Поздравления !

 86. 86 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#72] от "Додо":

  Уважавам вашия стремеж да обхванете въпроса в неговата цялост, да се запознаете с различни публикации и гледни точки, изобщо съм останала с добри впечатления от коментарите ви на литературни теми досега.
  Проблемът е, че намирам в собствените ѝ изказвания подъл двоен стандарт: един за западните общества (+ имигрантите), друг за руския народ, а на места направо лъжливост. И понеже са идеално напаснати с политически изгодната за определени кръгове конюктура, си го обяснявам с продажност. Съжалявам.

 87. 87 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#83] от "Додо":

  та пак до политика опира нали?ако при една единствена среща, като лице в делегация Borges получава медал е белязан!ако изкаже мнение различно от интитуционалните (Handke)отново белязана и не вярвам той да има желание за институционални признания. демонстрира го като отказа наградата Haine и после 300.000 euro Ibsenи хубаво,че казвате, че това за медала и Нобела имат връзказащото самият Espmark твърди, че не знае защо се случило така с Borges,станало е се преди да влезне в Академията той

  a нали говорим за литература!?нали наградата е Нобел за литература?

  а за моето доволство/недоволство??? отворихте дума вие,аз не мисля,че съм толкова значителна ,че да са обект на коментари в един форум моите предполагаеми от някой доволства/недоволства

  приятен уикенд!

  Der Steppenwolf
 88. 88 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  [quote#78:"yanne"]в смисъл-не иска половината Беларус да бъде окупирана от Русия ли?[/quote]

  В смисъл, че опандизи белоруските майдановци. Но той е много лош и доста мустакат.

 89. 89 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ольга Димитрова":

  За съжаление от изнесените досега интервюта, правени от нея и с нея, и аз стигам до вашия извод. Но и признавам, че Додо е прав и не съм се запознала по-цялостно с публикациите ѝ. Но и нещо ми липсва желание да отделя много време за тях, нямам доверие на тази политически удобна госпожа.

 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#47:"La Loba Esteparia"]Kolyma Tales на Varlam Shalamov.[/quote]

  да. колимски разкази - една по-малко лустросана версия на солженициния гулаг.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#83] от "Додо":

  Нека се присъединя към колегите изказали благодарност за обективния тон и професионализма в постовете ти по темата. За съжаление, такива дискусии липсват, замествани от кресливи клакьори с минимум мислене и много скандиране. Слава Богу, тук те не са активни, вероятно по мериторични съображения.
  Поздрави и на Степната Вълчица от Испанските равнини. Хубаво е за един млад изследовател (студент) да участва в подобни диалози, помага да се консолидират знанията и да се изгради професионален поглед. Лично аз, като лаик в областта, ще прочета с удоволствие указаните източници през почивните дни.

 92. 92 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Очевидно г-жа Алексиевич заслужава наградата си. Доказва го злобната червена реакция на оскотелите, търсещи оправдание за низостта си люспи на човеконенавистния, съветски, окупационен режим у нас.

  Напълно ми е безразлична руската неспособност за нормален живот и не ме интересува. Но се чудя на местните житейски некадърници как гаснат с мечти за реванш и привилегии. Знаят жалките, че не заслужават нищо от заграбеното с насилие и лъжи. И ги е страх дори да умрат.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 93. 93 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#84] от "glaxo":

  Е, чак пък разочарование Все пак, струва ми се, удържаме този дебат в някакви граници, където няма такива аспекти. И смятам, че така и трябва. Наистина, коментирахме с вас още преди да стане ясна ситуацията, че Алексиевич е възможен, и много вероятен кандидат. Единственото, което смятах, че не е в нейна полза, това е, че има много малко неща, които е написала. Но, понякога се претеглят нещата и се прави компромис. Тони Морисън спечели наградата с шести публикувани неща преди това, тоест, Алексиевич със 7 публикации не е нещо, което да е невиждано. Но, да се награди автор, който не пише проза, ето това аз наричам смелост.
  Може, разбира се, когато намерите нейните неща, и ги прочетете, да не ви допадне. Няма как да ни харесват едни и същи неща. Различни хора с различни вкусове. Но, хубаво е, човек да остане насаме с нещата, който тя пише, и е хубаво да се запознае отблизо с нейното писане, а не само с нейните интервюта. Тогава може да има по-солидна гледна точка.
  Поздрави

 94. 94 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#85] от "magelan":

  Благодаря
  Поздрави и на Вас!

 95. 95 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#86] от "yourstruly":

  Няма как човек да обхване всички аспекти. Дори и да се опитва. За мен, важното поне тук е, че сигурно над 95% от всички коментирали говорят за Алексиевич, за това, дали е добър писател, или не, сам и единствено на база на няколко интервюта. И забележете, тези интервюта са в Дневник и в Култура...
  Въобще, темата се политизира твърде много. И от там, няма как да не стане тов, което става-част от хората настръхват, други съжеляват, че така е станало, че точно тя е спечелила и т.н.
  Но, за мен да речем е изненада, че тя не е добре преведена на български. И хубавото на тези награди е, че създават търсене и сега, до няколко години, няма да има нещо, което да не е преведон от нея на български. Което поне ще даде възмъжност на хората да се запознаят с нещата, който тя е писала! Което, според мен, е добре. Но, аз спрямо интервютата няма какво повече да коментирам. Само ще кажа, че ако Дневник е достатъчно смела медия, ще вземе да попита великите интелектуалци на българия, да речем, какво мислят за бежанците от Сирия. Ако зададат този въпрос на Господинов и вземе че отговори нещо, най-вероятно това, което ще отговори ще доведе до там, че публиката му при бъдещи четения ще намалее много, много сериозно. Но, Дневник не е смела медия, без значение какво говори Прокопиев.
  Когато видя лош коментар и лоша оценка от автомобилният журанласти на Дневник, за някой от представените автомобили в същата тази медия, тогава ще кажа Браво на Дневник. Но, това няма да стане, защото те рекламират в нея и съответно, читателите ще бъдат лъгани, че всчики автомобили са топ и най-добрите...

 96. 96 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#87] от "La Loba Esteparia":

  Добре, последно по този въпрос
  Нека вземем Хандке, той е добър пример.
  В средата на 90те години, той атакува западните медии, за това, че не били интерпретирали правилно войната в Югославия. И защитава Милошевич и го изкарва жертва!!!
  Съответно, самият Милошевич, който е съден по-късно от трибунала, призовава Хандке за свидетел. Е, Хандке има останал някакъв разум и отказва, но все пак, отива и слуша и гледа и присъства. И в резултат на това, имаме отново негово есе по този въпрос. Малко по-късно, Рушди се включва и обвинява Хандке, че е получил рицарско звание от Милошевич за пропагандните си глупости, който пише в защита на режима на Милошевич. Също така, и се изумява, как е възможно, човек като Хандке, да пише и да казва, че мюсюлманите сами се били избивали, и това, за да може после да обвиняват за това сърбите!!! Тоест, от цялата тази работа излиза, че Сребреница е нещо, просто, театър, скълапена история. Тоест, клането си е вътрешна, мюсюлманска работа!!!
  Разбира се, черешката на тортата е, че произнася реча на погребението на Милошевич!!!
  Е, питам аз, това как трябва да се тълкува?!
  Мисля, че с право не му дадоха наградата Хайне, защото той щеше да си я получи, но гредският съвет на Дюселдорф каза, че няма да я одобри и просто, наградата му бе отнета, преди да му бъде дадена.
  Относно наградата Ибсен, това докара много дебати, но най-важнот, от журите за наградата казаха, че те не оценяват позициет на Хандке, полтическите му и т.н., а само творчеството му...
  Когато създаваш такива противоречия около себе си, не може да очаква друго.
  Е, аз също смятам, че е много голяма писател. 4-5 негово неща съм прочел, и макар и да не е моят тип писател, не мога да отрека, че е голяма писател. Но, не виждам шанс за нобел.

  Хубав уикенд и на Вас!

 97. 97 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#90] от "abdelhaqq":

  Добре е, ако човек има интерес към темата, да се прочетат и Колимските разкази и Архипелага. Мисля, че те по-скоро се допълват, а не влизат в сериозни противоречия. Авторите на тези произведения не са се обичали, никак дори, но са създали голяма литература!

 98. 98 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#91] от "daskal1":

  Метеорологичните условия са прекрасни за такава дискусия
  Благодаря за оценката! Нищо чак толкова значимо не съм написал. Но, темата ми е близка, това от една страна, а от друга, просто имах време днес и реших да споделя някаква мисли по този въпрос
  Поздрави!

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#97] от "Додо":

  Безспорно вярно,Солженицин сам казва че е канил Шаламов за съавтор преди да започне да пише ГУЛАГ,но му отказват.Тези двамата са толкова различни че не би могъл да ги събере на едно място самият господ бог. За различията в характерите пък да не говорим,аз боготворях Солженицин и когато прочетох"Портрет на фона на мита" на Войнович намразих книгата му, след години се оказа че Войнович е бил много прав ,че е виждал много по ясно личноста на Солженицин,всичко казано се оказа вярно,доказваха го действията на вече върналият се в Русия Солженицин.Разделям личноста на тази от писателя,често те се намират в противиречие и трябва и можем да съдим само от една гледна точка.Продължавам да обичам Солженицин и за себе си го поставям на много високо място в литературата изобщо,но според мен и той страда от болеста присъща на руската интелигенция наречена "Уникалното и специално място на Русия".
  Солженицин и Шаламов са чудесен пример как едно и също нещо може да бъде описано по два толкова различни начина и да има поразително въздействие.

  klimentm
 100. 100 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#97] от "Додо":

  да, със сигурност и двамата са напълно задължителни. но - много, много различни. в което се съдържа и част от смисъла да се прочетат, да.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK