Виктор Лилов, ДЕОС: Като втори кмет на София Петър Диков не е избиран, но пък прекалено овластен

Виктор Лилов

© Юлия Лазарова

Виктор Лилов"Дневник" започва поредица от интервюта с кандидати за кмет на София. В тях са зададени и част от въпросите на неформалната група "Право на град", в която са събрани различни хора - архитекти, политолози, социолози, общественици и други, обединени от идеята да влияят за по-добро управление на София и по-добра градска среда.


Виктор Лилов е кандидатът за кмет на новата политическа партия ДЕОС, която се определя за либерална. Лилов беше част от Гражданския съвет на Реформаторския блок, но заради различия с политиката на коалицията той го напусна след извънредните парламентарни избори през 2014 г. Той е музикален продуцент, собственик на "Месечина мюзик", която продуцира "Карандила". "Дневник" разговаря с него за проблемите на града и какво обещава той, ако спечели изборите.


Каква оценка поставяте на управлението на София от досегашния кмет Йорданка Фандъкова?
- Йорданка Фандъкова е кмет, който се опитва да отдалечи управлението на града от модела "Софиянски", но не съм убеден, че това е достатъчно, за да може столицата да придобие облика на европейски град и - по-важното - да се управлява като европейски град - прозрачно, с приоритети в чийто център са поставени гражданите, жителите и гостите на града, хората.
Кои са основните проблеми в града?
- Градът се управлява без визия. Проблемите се решават на парче, тогава, когато възникнат. Ако трябва да избера няколко основни, то те са: непрозрачното и неадекватно усвояване на публичния финансов ресурс, изключително високата замърсеност на въздуха, недостъпната среда за майки с колички и хора със затруднено придвижване и не на последно място - провалът на София като кандидат за културна столица на Европа.


На олимпийския принцип ли влизате в битката за София?
- В битката за София влизаме напълно сериозно, като основното ни послание е, че сегашното управление на града има алтернатива, която поставя в центъра интересите на обикновените хора, на предприемачите, на активните граждани, които вярват, че решението на проблемите зависи от самите тях.


Ние ще имаме представители в Столичния общински съвет и те ще поискат преразглеждане на приоритетите за управление на града.


Kои са Вашите три водещи приоритета в управлението на града? "
- Прозрачното управление на публичните финанси, особено в частта на обществените поръчки и управлението на общинските фирми, здравето на жителите и гостите на града - съкращаването на замърсяващите въздуха, опасни за здравето емисии основно от стари дизелови автомобили и отоплителни инсталации на твърдо гориво е ключов приоритет и третият е достъпна градска среда, включваща базисни неща, като например изграждане на тротоари навсякъде, адекватна система от велосипедни алеи и значително по-добре организиран и със справедливи цени обществен транспорт, който много по-малко замърсява въздуха.


Как ще гарантирате неприкосновеността на парковете?
- Подробните устройствени планове са регламентът, с който се управляват парковете. В тях не бива да се оставят вратички, които допускат частни интереси във вреда на зелените пространства. Същото важи и за общия устройствен план на София, който беше приет през 2009 г. с практическия консенсус на всички политически сили, участващи в управлението на София, и който позволи днес някой под прикритието на офшорни фирми да излива бетон в Борисовата градина (мястото, известно някога под името "Софияленд").


Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?
- На първо място, адекватен инвеститорски контрол. Общината трябва да задължи извършителите на лошо строителство да платят за това, че влагат некачествени материали и че не спазват технологиите за поставяне на настилка. Това важи не само за тротоарите. Заради немарливост, корупция или користни интереси, когато контролът върху изпълнението не е осъществен, трябва да плащаме отново за ремонт на ново строителство, което е абсурд.


Как ще въведете работещо разделно събиране на отпадъци и какъв нов метод за изчисление на такса смет подкрепяте? Може ли да падне цената на такса смет? Как?
- Подкрепям дерегулирането в този сектор. Гражданите трябва да имат възможност да избират сами доставчика на тази услуга в условията на свободен пазар. Трябва да имаме предвид, че отпадъците представляват реален, при това ценен ресурс. Трябва да се намерят икономически стимули хората не само да намалят "производството" на отпадъци, но и да ги разделят, търсейки най-добрата цена от доставчика на услугата.


Представете си, че фирмата която извършва сметоизвозване, ви е предоставила маркирани чували за отпадъци и таксуването се извършва на брой извозени чували, като за сепарирани отпадъци има съществена отстъпка. Още по-радикално намаляване на изхвърлените отпадъци може да се постигне, като се въведе депозит за опаковките на напитки и хранителни продукти например.


Това са само няколко идеи как не само да намалим разходите и влагания ресурс за сметоизвозване, но и да изчистим облика на града от "неправилно паркиралите" грозни тенекиени и пластмасови казани, преливащи от боклуци.


Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект? Харесва ли ви ремонтираният бул. "Витоша"?
- София има двама кметове. Единият от двамата не е избиран, той няма никаква визия за града, но за сметка на това има прекалено много власт. Резултатът е отблъскващ, вижте например ремонтирания наскоро бул. "Витоша", който прилича на центъра на малък провинциален турски град (без лоши чувства към комшиите) и по никакъв начин не напомня за представителна улица на европейска столица.


София става все по-бутафорна, а истинското архитектурно наследство, даващо историческия облик на града, се разрушава - достатъчно е да спомена знакови места като Захарна фабрика, къщата на архитект Фингов, Къщата с ягодите. Паралелно с това ние нямаме нито един успешен архитектурен проект, реализиран от големи имена в архитектурата на XXI век.


София няма визия за бъдещето си. Това за мен е срамно, защото бутафориите, с които постепенно запълваме градската среда, не оставят следа. Поради тази причина не мисля, че арх. Диков има някакво бъдеще. Учудваме се как този човек все още е главен архитект на града. Вероятно има заслуги, но те едва ли са към хората на София.


Как ще намалите праха във въздуха и на земята в града?
- Вече споменах за проблема със замърсяването на въздуха и причините за това замърсяване. Решенията са очевидни - на първо място, подобряване на привлекателността на обществения транспорт. Трябва да се преосмисли тарифирането, като се въведе почасов билет, както и атрактивни абонаментни тарифи. Трябва да се инвестира в транспортния парк, като основният критерий при избора на автобуси, трамваи, тролеи и т.н. е да са беземисионни или с ниски емисии на пушеци и дим.


Тук включвам изграждането на буферни паркинги и въвеждане на интегрирана информационна система за запълняемостта на паркингите, като същевременно тарифите за паркиране там следва да са по-атрактивни от синята и зелената зона. Изключително важно е изграждането на цялостна система от велоалеи и пешеходни оси, свързващи парковете в града.


Така ще изчистим центъра от паркирали автомобили и ще върнем града на хората. София трябва да се превърне в уникален зелен град, в който човек без риск за здравето и опасност за живота си да измине пеша или с велосипед разстоянието от единия до другия край на града.


Какво конкретно ще направите за намаляване на шума в града?
- Очевидно е, че ако вкараме още повече автомобили и разширим съществуващите пътни артерии, ще увеличим и шума. Най-важното, което ще направя, е да променя планирането на градската среда. Това е ключово важно и затова ще направя всичко възможно в София да се създадат зелени пояси около основните пътни артерии и шумозаглушаващи стени там, където не може да се направят зелени пояси. Не трябва да се допуска смесването на индустриални с жилищни и увеселителни зони.


Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?
- Необходими са мерки, които да стимулират собствениците на паметници на културата да ги възстановят и опазват в първоначалния им вид. Общината трябва да направи оценка и изцяло да обнови регистъра на паметниците на културата. Възможно е да се помисли и за създаване на особен защитен статут на историческия център на София, както е в много европейски градове.


Истински ме боли, когато фасадите на великолепни сгради, като например баухаус архитектурата на Дома на железничаря са практически невидими, защото са закрити от безобразни реклами и унищожени от фасадни преустройства. Това е само един пример за безхаберно отношение.


Не трябва да забравяме за огромния потенциал, който имат минералните бани около София. Градът е възникнал заради тях, а тази в центъра е изобразена символично и на герба на града. Това наследство днес е почти унищожено. Обидно е. Не мисля, че е редно сегашният заместник-кмет по културата да продължи ангажимента си и в следващия мандат, особено след провалената кандидатура на София за културна столица на Европа, състоянието, в което се намира културното наследство на града ни, и диснификацията на градската среда.


Как оценявате паметника на цар Самуил?
- Като бутафория без послание, подигравка с паметта на този владетел, оскърбителна със светещите си очи за ослепените му войници.


Какъв резултат ще е успех за вас?
- Успех ще е да изпратим силно и ясно послание, че алтернатива за София има. Убеден съм, че бъдещите ни представители в Столичния общински съвет ще защитават интересите на града, неговите жители и гости.


За кои избиратели се борите? Кой е вашият опонент и пряка конкуренция в изборите?
- Според нас до момента нашите избиратели не са имали адекватно политическо представителство и гласуват на принципа на най-малкото зло. Основният процент от гласове ще дойдат от тези, които вече не искат да гласуват "против", а "за", несъмнено част от тези хора са разочаровани от политическото статукво и от партиите, които са ползвали дадения им кредит на доверие. Нашите избиратели са успешни хора с добра професионална реализация, които знаят, че градът ни има огромен потенциал, и те ще подкрепят свои представители с визия, способна да реализира този потенциал.


Каква е позицията ви за бежанците и политиката на България? Общината може ли да има роля и каква? България няма никаква политика по отношение на търсещите убежище у нас.
- Не съм сигурен дали и в Министерския съвет знаят кой в момента отговаря за интеграционните политики. Общината може да се включи много по-активно в изработване и прилагане на конкретни мерки по отношение на бежанците - свързани с обучение по език и изграждане на информационни центрове.


Общината също може да проведе и информационна кампания за своите граждани, в която да разкаже истинските истории на тези хора. Тя също така може да подкрепи доброволците и неправителствените организации, предоставяйки общински ресурс както като сграден фонд, така и материални ресурси, с които да облекчи положението на тези хора. За съжаление ключови мерки като бърз и без излишни формалности достъп до трудовия пазар са в ръцете на законодателя и държавната администрация. Липсва единен координационен център, а с оглед на случващото се страната ни трябва да се готви за все повече хора, търсещи убежище.


Как ще коментирате решението за спирането на услугата Uber?
- Решението на Комисията за защита на конкуренцията е символ на отказа на сегашните управляващи да влязат в XXI век на смарт приложенията и интелигентните системи, улесняващи ежедневието ни. Подозирам, че в това решение прозира и сериозен лобистки интерес, свързан с лизинговите фирми, предоставящи автомобили за таксиметров превоз. Това е илюстрация на нездравословна среда, която прогонва инвеститорите и ограничава иновациите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Арх. Диков има бъдеще - като пенсионер.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има логика в това твърдение. И магистратите не сме ги избирали, а са много овластени.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#1:"staska 27/8"]Арх. Диков има бъдеще - като пенсионер.[/quote]
  То така и баба знае...
  Нека първо поработи за някоя частна фирма...да види, как конете ядат боб, пък след десетина години, може и да го пенсионираме...

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Поредно продуктово позициониране, което е представено като редово интервю. Начи така са си разделили рекламата в "Дневник" - статия, банер, статия, банер... Статии за ДЕОС, банери за РБ.

 5. 5 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Естественото бъдеще на арх. Диков, както и на главните архитекти на много от българските градове, е ЗАД РЕШЕТКИТЕ.
  Те много добре си знаят защо.
  Но ние не знаем как да ги вкараме там, защото насреща си имаме цялата мощ на мафиотизираната ни държава.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Човека ще управлява прозрачно,ще спре старите дизелови коли и ще забрани печките на твърдо гориво.

 7. 7 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нежният кандидат кмет.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 8. 8 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#4] от "Читател":

  И точно под статията виждаш "Още от Интервю" и интервюта с кандидатите на ДПС и БСП... Доста си смешен.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#8] от "globetrotter":

  БСП и ДПС са парламентарно представени партии и не е учудващо, че техни представители са интервюирани, сеш' се? Докато ДЕОС са пълни пионери и усилено лансирани на страниците на наш "Дневник" с редица материали, което си е чист политически PR. И другата опция, според "Икономедиа", са РБ. Това е. Дотам се простират хоризонтите и симпатиите им. Много плоско и прозрачно.

 10. 10 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много добро интервю! Наистина истинска алтернатива за София, а дано и за България. Успех на изборите!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От друго интервю на Лилов:

  С какво подмени принципите си РБ?

  - Ами то е очевидно. Целта, заради която беше съставена тази коалиция, беше да изхвърли мафията от властта. Солидна част от мафията присъства във властта чрез една от най-популистките партии у нас – ГЕРБ. Разбира се, ГЕРБ не е хомогенна организация, там има множество отделни групи, които са в конфликт, но сенчестите обвързаности и непрозрачната политика са характерни за тях. Това ясно се вижда от лъкатушещото поведение на Борисов – днес подкрепя едни мерки, например за контрол върху "Нефтохим", утре – пряко противоположни. И когато РБ казва, че прави съюз с една обвързана с мафията организация, за да бори мафията, това е, меко казано, шизофренично. За мен адекватното поведение на РБ беше да остане в опозиция и така в дългосрочен план би получил по-силна подкрепа за реформаторски политики.

  Ако РБ беше в опозиция, това правителство нямаше да има дълъг живот, но като са в коалиция с ГЕРБ, те го укрепват. И правителството оцелява, без по същество да прави каквито и да са реформи. Реформите са замазани, проточени, силата им е намалена чрез купища уговорки, изключения и т.н. Самите реформатори се поддадоха на съблазънта да почнат един кадрил от назначения по разните етажи на властта… Но личният ми опит показва, че има множество механизми, далеч не са само административните, за влияние върху публичните политики, дори като опозиция. Може би начинът да правиш реформи е да не седнеш в министерското кресло.

  Браво! Абсолютно точен анализ за менте реформаторите и мутрите, дето се борят с мафията.

  Цялото интервю си заслужава!
  http://m.dnevnik.bg/intervju/2015/06/26/2560192_viktor_lilov_nito_kriia_orientaciiata_si_nito_se/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#11] от "fortunes":
  Вече станаха много коментариите в духа "Защо няма да гласувам за РБ".
  И за кого ще гласуваш? За ДПС, ГЕРБ, БСП или АБВ? Или може би за Атака? Или направо за кандидата на "Движение Русофили"?

 13. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Никога вече за менте реформаторите! Те се оказаха пълни лъжц, предатели и опортюнисти! По-добре направо за ГРОБ да се гласув, отколкото за патериците им. Алтернативи много: ДЕОС, Десните, Зелените. Менте реформаторите трябва да бъдат наказани от бившите им избиратели, иначе политиците ни няма да се научат на принципност и последователност.

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Никой не си зададе естествения въпрос защо този кандидате кмет е избран за кандидат? А отговора е много прост - защото името му (виктор лилов) странно напомня това на другия кандидат - Вили Лилков..
  Гнусни гадни трикчета на жалки организацийки..

 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  A, и още нещо -това е кандидата на либерастите... Ония същите , които с отворени обятия приемат всякакви "бежанци", и са в прегръдка с ЛБГТ обществото.. не напразно кандидата е с мека китка (това е съвсем сериозно).

 16. 17 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "bestbuy":

  точно обратното—ДЕОС обявиха кандидата си още през юни, докато РБ регистрираха техния през септември

 17. 18 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Месечина мюзик турлю гювеч, пича поне няма как да го шантажират с това че е обратен! И това, което казва в по-голямата си част е верно... Кофтито е, че на думи всички говорят истини, от Кадиефф до любовницата на дудука.

 18. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  [quote#18:"keipax"]на думи всички говорят истини, от Кадиефф до любовницата на дудука.[/quote]

  Плюс малко утопии като тегленето на боклука или предаването му в платени пликове. Свидетел съм, как сънародници в Швейцария, живущи в общини с такова сметосъбиране, сутрен си носеха кофичките от кисело мляко и черупките от яйца в пликче до автобусната спирка и там го тъпчеха в уличното кошче, за да спестят 1 франк при 4000 франка заплата. Представи си София на какво би заприличала...

 19. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Не може да е овластен,без някой да го е овластил.

 20. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#15] от "bestbuy":

  На мен ми хареса, че не говори за грандоманските проекти като завода за боклука и пътните тангенти. Говори пресичане на града от край до край пеша и с бебшка количка. София е един компактен град, вътрешният ринг от паметник Руски до паметник Левски гугъл мапс ми го дава 2,4 километра, 29 минути пеша. В напречна посока, от канала на "Евл. Георгиев" до "Лъвов мост" е абсолютно точно толкова. Ако се оправят и защитят срещу автомобили тротоарите, нуждата от всякакъв довеждащ транспорт отпада поне на 1/3 ей така от нищото, а инвестицията в нови тротоари е смехотворна и върху нея е наложено политическо ембарго, за да има къде да паркират 700 и кусур хиляди автомобили, пуснати в града с презумпцията за "двата семейни автомобила са част от линията на бедността и наличието им трябва да бъде подпомогнато от общината".

  Същото е със завода за боклука, на който трябвало да се подават годишно 150 000 тона нерециклирана хартия и пластмаса, за да прави горими пелети от тях. Сигурно затова жътите кофи станаха по 2 броя на цял квартал - да има кой да вози, "обработва" и гори нещо, което трявба да се завърти в съвсем друг цикъл

 21. 22 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 685 Весело

  С радост отбелязвам, че кандидатът за кмет на фирмената партия на Икономедия поне вече не възнамерява като градоначалник да узаконява гей браковете в София - както прокламираше в първите дни, след като беше обявена кандидатурата му.

  С което не искам да коментирам самите бракове, а наистина се радвам, че за няколкото месеца оттогава поне е научил кой какви правомощия има.
  Има прогрес в либералните сай-фай среди!

 22. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#22] от "forza":

  Гледай да не се фиксираш толкова по темата, защото историята е пълна с примери, как противници на една идея, потапяйки се задълго в нея в името на борбата, в един момент осъмват като нейни апологети.

 23. 24 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Един кандидат за кмет би трябвало да знае какво върши главния архитект, какви задължения има и какви правомощия има. Иначе става смешен. Демонизирането на главния архитект е систематична политика на тази медия, за което използват всякакви мераклии за кметове - Кадиев, Лилов, Мирчев и изобщо всеки, който се отзове.

 24. 25 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  За да намалее замърсяването на въздуха са необходими мерки в поне още 2 посоки. 1. Да се намали праха по улиците. Има много кал смляна на прах. Идва от минаването през кални локви. За целта трябва да се затворят всички "язви" - неасфалтирани улици, големи кални пространства между блокове и т.н. (аз живея в Слатина и до нас - от балкона ги виждам - има поне 4 такива.) Разбира се, трбва да се мият и улиците. Ако някой пита откъде пари за миене - от намалени сметки за миене на лични коли и болнични за респираторни болести. 2. Да се намали отоплението на твърдо гориво - изолация, дограми и възобновяеми източници на отопление.

  Никола Йорданов
 25. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  главния архитект трябва да бъде
  изборна длъжност. да се избира
  от СОС+камара на архитектите
  с мандат на кмета.
  както е сега е корупция пар екселанс.
  на никого не се отчита освен на кмета.
  прави си каквото си иска, тоест решава
  дали и кои планове ще се правят с конкурс.

 26. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  [quote#25:"Никола Йорданов"]Има много кал смляна на прах. Идва от минаването през кални локви. За целта трябва да се затворят всички "язви" - неасфалтирани улици, големи кални пространства между блокове и т.н. (аз живея в Слатина и до нас - от балкона ги виждам - има поне 4 такива.) [/quote]

  Kaква Слатина, там е ясно. В "ултимейтив-прайм-бизнес-дистрикт"-а около летището, на бул. "Колумб" между Т-кръстовището и салона на... Ланчия и Мазерати )) има една огромна кална локва, колкото 2 футболни игрища, в която представителите на ай-ти-криейтив-пи-ар-сошъл-медия, плюс клиентелата на луксозните марки, паркират в една рядка кал до глезен. Включително водещи от Нова телевизия, юристконсулти, до зам. директори с 8-10 хиляди лева заплата. Всички в кочината.

 27. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  [quote#9:"Читател"]БСП и ДПС са парламентарно представени партии и не е учудващо, че техни представители са интервюирани, сеш' се? Докато ДЕОС са пълни пионери[/quote]

  На сайта на offnews върви анкета "За кого ще гласувате". След 1 ден гласуване се вижда, че вотът в София няма да има нищо общо с този в страната, че да вземаш за меродавна точка парламентарната конфигурация. Все пак, движим се сред хора, знаем какви са трендовете в София и то от доста време насам.

 28. 29 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Този кандидат е реална алтернатива на статутквото. За съжаление е прекалено прогресивен за Бай Ганьо. Човекът е смел - ясно заявява нещо, което в Ориента се приема за недопустимо. Ясно е, че има топки, но за Ганя двата чифта топки заемат цялото внимание и не може да погледне отвъд тях. Българският народ е т*п и пр*ст и си избира такива политици. Тук дори и да се появи визионер, няма да има шанс, защото българинът толкова си може.

 29. 30 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "mihail_p":

  Защо говорите неща, които не разбирате? Главният архитект сега по закон се избира с конкурс от комисия, в която влизат представители на общинския съвет, министерството, камарата на архитектите и др., отчита дейността си пред общинския съвет ежегодно и заданията за конкурсите се приемат от СОС+камарата на архитектите. Точно като го искате. "Пар екселанс", като казвате. И всяко нещо, което подписва или откаже да подпише, подлежи на незабавен контрол от ДНСК и съда.

 30. 31 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 685 Весело

  До коментар [#23] от "cinik":

  Благодаря за съвета!
  Ще продължа обаче съвсем умишлено да се фиксирам, защото подсъзнателно копнея да стана апологет - разкрит съм, признах си, олекна ми, ох!

  Но пък историята е коварна и е пълна и с други примери. Често най-големите борци за разни свободи, първи са готови да потъпчат свободите на инакомислещите.

 31. 32 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 685 Любопитно

  [quote#28:"cinik"]На сайта на offnews...[/quote]

  Това ли е официалната "меродавна точка" за трендовете в София?

  Няма какво да се гадае по офф- и он- хвърлен боб.
  Остават десет дена, трендовете ще се изтрендят по възможно най-видимия начин.

 32. 33 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "staska 27/8":

  Като затворник бих казал

 33. 34 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ghost":

  Той е работил - той е архитектът на Бизнес парка. Не прави ли впечатление с тъпоъгълността си ?

 34. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#34] от "Радио Плутон":

  Всъщност Бизнес-паркът не е лошо място. Аз поне не знам друго, където инвеститорът да е направил езеро с папури между сградите и съботно-неделно време децата от Младост-4 да ходят да хранят костенурките от пасарелката

 35. 36 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  Ммм, не е лошо сравнено с останалото построено...

 36. 37 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  Папурит енадали са принос на Петър Диков, съдейки по по-нататъшните му подвизи.

 37. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#30] от "homer":

  нещо ти не разбираш.
  от колко мандата е сегашния главен архитект.
  да ти кажа.
  от три.
  от десет години.
  не ми обяснявай някакви сос някакви еди какво си.
  мандатност.

 38. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#30] от "homer":

  не подлежи.
  днск прави проверки.
  не проверява всичко.
  съда е по следващ етап.
  прочети си зут.

 39. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#34] от "Радио Плутон":

  не е архитектът,
  а градосторителя.
  има разлика.
  сградите са ги проектирали много хора.

 40. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  "Как оценявате паметника на цар Самуил?
  - Като бутафория без послание, подигравка с паметта на този владетел, оскърбителна със светещите си очи за ослепените му войници."

  Тук силно се разминава с другаря Мирчев!
  😇

  I Want To Believe
 41. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Покрай колоритната личност на Виктор Лилов съвсем убегна от вниманието друга знакова кандидатура. Виенският юрист Емил Георгиев, съпредседател на ДЕОС и боец от ключовите делевизионни диспути, е кандидат за районен кмет за центъра на София (район Средец).

  Това е доста проблематична част от града, където се пекат цяла редица архитектурни покушения, от които софиянци после ще си скубят косите. Достатъчно е да спомена само одобрения проект за "реконструкция" на пл. "Славейков" със запазване на битака от сергии върху него. Тежък конфликт се очертава и за Жълтите павета. ДЕОС иска пешеходна зона, общината искаше първо тунен с две рампи върху паветата, после се отказа в полза на подземен гараж под паметника на Цар Освободител, с копане като за метрото и на прогнозна цена колкото за още 1-2 допълнителни метростанции по кварталите.

 42. 43 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  ...тунел, не тунен исках да кажа. Както и да е, напълно антагонистични позиции на кандидатите за р-н Средец - избирателят е призован да направи своя цивилизационен изобор.

 43. 44 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 381 Весело

  Блабла - никаква конкретика. Лилов само дъвче клишета. Да каже откъде ще намери пари за велоалеи, пешеходни зони и "изхвърлянето" на колите от центъра. И баба знае така - да предъвчи клишетата от фейсбук. Неубедително лице.

 44. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#44] от "rco14365113":

  Смяташ ли, че пешеходната площ е по-скъпа от магистрали, тангенти и трасрапид-железници, които се търкалят по другите програми? Кое е най-евтиното от всичките? Плочка 40 на 40 сантиметра е 2,40 лева на борсата. Ще си сметнеш ли нататък?

 45. 46 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Е, че мафията на буда доразсипа София е ясно и че харченето на евро пари за грозни и некачествени строителства е ясно. Просто нека кандидатите са по-конкретни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK