Иван Велков, "Зелените": Предлагам зелена София, ама наистина зелена

Иван Велков, "Зелените": Предлагам зелена София, ама наистина зелена

© Зелените"Дневник" започна поредица от интервюта с кандидати за кмет на София. В тях са зададени и част от въпросите на неформалната група "Право на град", в която са събрани различни хора - архитекти, политолози, социолози, общественици и други, обединени от идеята да влияят за по-добро управление на София и по-добра градска среда.


Иван Велков е кандидат за кмет на София, издигнат от партия "Зелените". Той е икономист, завършил в Пекинския "Столичен икономически и бизнес университет" като е учил и работил повече от 15 години в Китай и Далечния изток. Има над 20-годишен опит като консултант и мениджър в международни и български компании. Създавал, обучавал и управлявал успешни екипи от пазарни анализатори и специалисти в инвестиционни проекти. От девет години участва в управителните органи на неправителствени и професионални организации с нестопанска цел. Участник в работни групи по адаптиране и въвеждане на международни и европейски професионални стандарти. Хоноруван преподавател в УНСС в катедра "Икономика на недвижимата собственост".


"Дневник" разговаря с него за проблемите на града и какво обещава той, ако спечели изборите.
Кои са основните проблеми в града?
- София в момента не е град, с който да се гордеем. София не е столица за пример. София губи състезания, класации и сравнения със съвременните, проспериращи и вълнуващи мегаполиси. София губи и чара и красотата на уникалната си природа с посегателствата към Витоша, парковете и зелените площи в града.


Каква оценка поставяте на управлението на София от досегашния кмет Йорданка Фандъкова?
- Едва ли ще е много удачно да поставям каквато и да е оценка, още повече, че градът не се "управлява" от г-жа Фандъкова. Гражданите на София поставят оценките. Всеки ден. При неамбициозните цели, многото видими проблеми, безкрайните и тромави ремонти и семплите им изпълнения, управлението и състоянието на София са далеч от желаното. София е най-амбулантната европейска столица.


На олимпийския принцип ли влизате в битката за София?
- Разбира се, че не. По-скоро от принципните позиции, че нямаме право на апатия и време за губене, а и защото обичам състезанията. Едно равнопоставено и благородно съревнование за идеите и решенията за София, би било полезно, но то не се случва на практика.


Аз съм управлявал екипи, компании и проекти и съм се убедил, че процесите за намиране на най-ефективните решения са много по-ценни от компромисните резултати на всяка цена, така че, няма какво да губя в такава "битка". Имам самочувствието и опита, за да се справя, познавам много честни и почтени хора, специалисти в своята област, с които можем да направим чудесен екип. Професионален екип който може да издигне управлението на града до съвременните изисквания на XXI век.


Kои са Вашите три водещи приоритета в управлението на града?
- Първо, искаме да отворим общината за гражданите. Нашият експертен екип предлага конкретни мерки за повече публичност и контрол върху финансите на Столичната община и общинските компании.


Публикуване на тримесечни отчети, качване онлайн на всички фактури над 5000 лв. и то в реално време, създаване на публичен регистър на всички договори, които общината и общинските фирми сключват. Искаме да дадем възможност на гражданите да определят сами какво да се случва в града и в кварталите. Защо трябва някой друг, чиновник или бюрократ, да определя дали на улицата пред вашия дом може или не може да има пешеходна пътека?


Днес интернет технологиите и мобилните приложения ни дават възможност за провеждане на такова "гласуване" веднага, тук и сега. Жителите на София могат да решават как ще се развива градът всеки ден, а не на веднъж на четири години.


Вторият ни основен приоритет е София да се превърне или да се върне към същността си - да е град за хора. Град, в който вниманието е върху децата, пешеходците, велосипедисти, обществения транспорт. Град, който е достъпен за всички: за родители с колички, за възрастни хора и за граждани с двигателни проблеми. Искаме тротоарите да са за ходене, а не за паркиране. И не, не е трудно да се махнат колите от тротоарите и градинките. Просто трябва желание и опит.


И това го твърдя не само аз - в листата на "Зелените" има много доказани експерти и професионалисти и не говорим просто така. Ние знаем как да се подредят улиците и изградят паркинги във всеки квартал. Който твърди, че това не може да се случи, чисто и просто няма място в общинския съвет.


Искаме 30 милиона лева годишно да бъдат пренасочени от изграждане на инфраструктура за коли към инвестирането в инфраструктура за хора - тротоари, велопътища, достъпна и естетична среда за детски и инвалидни колички. Ще настоявам за това. Гордеем се с програмата си в частта за велотранспорта, защото тя е консултирана с водещи експерти у нас, както и с колеги в Копенхаген, Уутрехт и Хелзинки.


Трето - зелена и чиста София. Ама наистина "зелена" - с програма, визия и цел, а не както стана модерно в тази кампания - на плакати и обещания за пред избиратели. Всички изведнъж станаха зелени, еко-, био- и природозащитници, което всъщност е много добре. Значи нормалното стана модерно и в България. Значи нашите зелени каузи бавно, но методично стават общи и разбираеми дори и за политиците от всички цветове и нюанси.


Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?
- По света има решения, има и много добри практики, които можем да използваме. На първо време ще спрем неграмотните, половинчати и циклични ремонти от едни и същи фирми, ще заложим на коренно различен подход при проектирането и изграждането им отсега нататък с параметри и критерии, които да гарантират дългосрочен ефект.


Как ще въведете работещо разделно събиране на отпадъци и какъв нов метод за изчисление на такса смет подкрепяте?
- Със стимули. Фискални и пазарни. В нашата програма многo подробно сме описали система от мерки за прилагане на подхода "Нулеви отпадъци" чрез увеличаване на разделното събиране и оползотворяване на генерирания от града отпадък. Искаме приемането на общинска стратегия за повишаване на дeла на рециклираните отпадъци от 30% до 100% в рамките на следващите години, искаме повече и по-добре разположени, а не паркирани на улиците контейнери и нови подземни кофи за смет в центъра на града.


Искаме конкурс за дизайн и функционалност на нови съдове за смет и изграждане на обособени затворени зони за кофите и съоръжения за устойчиво третиране на отпадъците. Такса "смет", продуктовите такси и всички други приходи, свързани с отпадъците, постъпващи в общинския бюджет, да се ползват целево за въвеждане на устойчиви в дългосрочен план системи за управление. Поставяне на четвърта кофа за органични отпадъци за стимулиране на рециклирането им. Експериментално въвеждане на индивидуални маркирани торби за разделно събиране на смет, чрез които да се проследява изхвърлянето на различните видове отпадъци от отделните домакинства. Разделно събиране на различните видове отпадъци в различни дни, каквато е практиката в много европейски градове.


Може ли да падне цената на такса смет? Как?
- Може. С интелигентна методология, отчитаща много повече компоненти при изчислението и базирана на индивидалните специфики на района, улицата, сградата и ползвателите и собствениците на всеки имот, било то фирма или домакинство.


Формирането на начисляваната такса смет максимално би трябвало да стимулира намаляването на изхвърляния отпадък, който не подлежи на рециклиране. Тази практика може да бъде обвързана с маркираните торби за боклук - тяхното количество в контейнерите да се взема предвид за изчисляването на такса смет за съответното домакинство.


Реално събиране на глобите, предвидени в закона, както за незаконно изхвърляне на отпадъци и замърсяване на обществени места, така и за неправилно разделяне или смесване на отпадъците.


Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект?
- Едва ли някой си представя "Зелените" да работят по същият начин и модел, чийто символ е арх. Диков. Мисля, че това вече е анахронизъм. Аз съм привърженик на екипния подход. Според мен има цяла група архитекти, без амбиции да са "главни" архитекти, които могат да са много по-полезни за бъдещето на София.


Харесва ли ви ремонтираният бул."Витоша"?
- Харесват ми хората, които го изпълват със смисъл и стил и скриват, поне отчасти, недостатъците и дефектите от ремонта. Всеки път съм потресен от контраста между гледката към планината, жизнерадостната атмосфера и бозавите и криви настилки и нелепия фонтан.


Как ще намалите праха във въздуха и на земята в града?
- С всички разрешени от закона мерки и с всички съвременни решения и добри практики и примери от Европа. Задължително е. София страда генерално от този проблем, а това не трябва да е така. И сега има решения, но няма воля за прилагането им.


Как си представяте София да стане зелен град?
- А какъв друг град е възможен? Сив? Син? Червен? Не си представям друг освен зелен - а това може да стане с приемането от всички, че това е реално и нужно, с много работа и без компромиси, чрез защита, облагородяване и разширяване на зелените площи. Възможно е създаване на специален фонд за отчуждаване на терени само за зелени площи и ефективното им управление и поддържане и оттам възстановяване на зелената система на София. Доразвиване и лансиране на идеята, датираща още от 30 години на миналият век за "зелени клинове" - естествени продължения на Витоша и Стара планина в града, съобразено с днешните условия и възможности.


Програма за изграждане на зелени фасади, покриви и калкани в града по подобие на други европейски столици. Озеленяване на всички детски градини и училища. Вместо инициирани от общината конкурси за застрояване - минимална и разходно ефективна намеса в средата, без ново застрояване и запазване на автентичността и идентичността на парковете в града и Витоша. Специална грижа за вековната растителност. Подобряване на пешеходната достъпност навсякъде в парковете. Прекратяване практиката за варварско кастрене на дърветата по софийските улици и паспортизация на всички дървета в града.


Пълно проучване на броя на изсечените и засадени дървета в София в последните 20 години. Изграждане и непрекъснато осъвременяване на база данни в Географска информационна система (ГИС) за дърветата в София. Въвеждане на и тук на принципа "разрушителят плаща".


Какво конкретно ще направите за намаляване на шума в града?
- Имаме политики за намаляване на шумовото замърсяване, от изграждане на естествени "зелени" шумозащитни прегради покрай големите булеварди до промяна в скоростта и обема на трафика в определени зони, които ще започнем да ги прилагаме веднага.


Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?
- За нас София трябва безапелационно да е синоним град на културата, традициите и споделените ценности. Необходимо е далеч по-отговорно отношение към културното наследство на града и адекватното му вписване в градската среда, за пълноценно използване на културното наследство като възможност за привличане на туристи и посетители на града. Искаме създаването на общински програми за картиране и описване на всички културни и архитектурни забележителности.


Нужно е "съживяване" на проектен принцип на изоставени обекти с история чрез публично-частни партньорства или концесии с цел превръщането им в музейни и културни средища. Трябва ни стриктен контрол за нарушения и умишлени действия при унищожаването на паметници на културата, на което и сега сме ставане свидетели. Целенасочена политика по развитие на на проекти, насочени към включване на нови аудитории в културното потребление на града именно в тази сфера и такива сгради.


Тогава и на пазарен принцип апетитите към разрушаването ще спрат. Приоритетни направления, избирани от Столичния общински съвет всяка година с дебатиране и избор на различни акценти в културното многообразие на столицата за всяка бюджетна година, могат да способстват за коренна промяна в отношението към всички паметници на културата.


Как оценявате паметника на цар Самуил?
- Със смесени чувства, най-вече заради респекта към историческата личност и намеренията на авторите на идеята за това в София да има има паметник на Самуил. Иначе изборът на мястото можеше да е по-добър, а за крайния резултат с орнаментите и страшния поглед е мъчително да се говори.


Какъв резултат ще е успех за вас?
- В Столичния общински съвет да има група на "Зелените", които да покажат как наистина може да се работи за интересите на столичани и да демонстрират ефективност в решенията на проблемите им. В листата на "Зелените" са включени не безименни партийни кадри, а технократи и експерти, граждански и екоактивисти, които го правят и сега в своята дейност и професия. Опитът им ще е много полезен на жителите на София за развитието на София и знаем как да реализираме идеите си.


Ясно ни е в каква среда се намираме - с почти безплатна кампания излизаме срещу огромна политико-медийна машина. Това обаче не ни плаши, даже напротив. Защото на хората им е омръзнало традиционно да ги третират като електорални единици - четири години игнориране и няколко седмици обгрижване.


За кои избиратели се борите? Кой е вашият опонент и пряка конкуренция в изборите?
- За всички, за които нуждата от промяна, на подобряване на качеството на живота ни, за повече чистота във всяко едно отношение - и в градската среда, и в политиката, и в отношенията помежду ни, са важни и наложителни. Още днес. Опоненти са ни, втръсналите на всички казионни партии, както и техните избраници, които "работят" с основната мисъл за собствения си интерес.


Срасналите се в сива и плътна маса безлични общински съветници от гласуващи каквото им наредят и каквото си нагласят. А пряка конкуренция ние нямаме - има много, които ни имитират, има такива които използват наши теми и каузи за собствена предизборна агитация, но за нас важно е да покажем и убедим хората в смисъла и ползите от зелените идеи, които са в основата за бъдещето развитие на градовете и общините ни.


Конкуренция в това ни начинание - да искаме най-доброто, най-чистото и зелено настояще и бъдеще имаме само в месеца за предизборна агитация, след това другите спират да мислят за това. Ние го искаме и работим за това от години и ще го правим докато е нужно. Всеки ден.


Каква е позицията ви за бежанците и политиката на България? Общината може ли да има роля и каква?
- Бежанците са хора в беда, търсещи спасение от ужасите на войната и разрухата в собствената си страна. На такива хора трябва да се помага - с подслон и убежище. И това е държавна политика и човешко отношение. Общината обаче има задължения да осигури ред и сигурност за всички жители и гости на града. Вежливо, но безкомпромисно.


Как ще коментирате решението за спирането на услугата Uber?
- Ние имаме специално отношение към услугите и дейностите на принципите на "споделената икономика". Новите бизнес модели не могат да се регулират с демодирани нормативи и регулации. Светът се променя и ние трябва да сме адекватни и иновативни с правилата за средата в която живеем. Правим го индивидуално и лично ежедневно, трябва да почнем да го правим и като общност и общество.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Весело

  Зелените са същата стока като червените.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Град за хората! Звучи добре,Дано повече млади хора влязат в управлението.Всички знаем ,че не Данчето управлява.

 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Весело

  Още познат от филма "Да обичаш на инат"... Поне не се е пропил и освинил като Иван Ласкин от другия култов филм на '80те.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#1] от "Consumer":

  Браво! Успя да го кажеш първи. Дежурната реплика под статия за зелените. Сигурен съм, че дори не си прочел интервюто.

 6. 6 Профил на lup25476256
  lup25476256
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "gogo2011":

  Няма как да го е прочел, след като пуска коментар 4 минути след публикуване на интервюто. Заслужи си 20-те стотинки . Иначе Зелените правят много различна кампания този път, смислени хора са на преден план. Много по-смислени от Прошко и сина на Тошо Тошев.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Град не се строи за хората - строи се за бизнес. Хората нямат думата!

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  На тези избори май само "Зелените" са читава опция. Другите са фани единия, удари другия.

 9. 9 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#1:"Consumer"]Зелените са същата стока като червените. [/quote]
  Ами те били като дините - отвън зелени, отвътре - червени!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#2:"hodounski"]Град за хората! Звучи добре,Дано повече млади хора влязат в управлението.Всички знаем ,че не Данчето управлява.[/quote]

  И аз си мисля, че с общински съветници тип "чичаги" и "батьовци" никога няма да имаме зелен град. На думи всички са (пре)писали, по точно казано "изпецкали" в програмите си по нещо за зеления град, но когато се дойде до непопулярните мерки, сините зони, прогонването на автодебилите от тротоарите, раздигането на изгнили трошки от междублоковите площи, тогава всеки си показва какъв е. Предложението за зелена зона около Стадиона беше бламирано с безпрецедентно единодушие от 61 съветника, от които всички до един отново са се кандидатирали за нов мандат.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Програма за изграждане на зелени фасади, покриви и калкани в града по подобие на други европейски столици.
  ....
  Е тоя "зелен" ме разби, той щял да "боядисва" в зелено ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Това зелените, дето са червени ли са?

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Би било смешно, но е тъжно, защото това е нивото на всички управници - вещи в дръндрънологията

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Това момче дава добри отговори на въпросите, но мисля, че няма никакъв шанс в момента...

  Форумът е в будна кома...
 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Лично мнение: специално за София е крайно наложително присъствието в местната власт на личности, живели в световна метрополия поне 3-4, а не преминали като туристи. Малко от малко да са наясно, как трябва да се спогаждат големи групи хора на малко площ, с различен социален статус, етнос, възможности и интереси. Иначе всички затъваме заедно в блатото. Въпреки че довчера са се мислели за гениални, като са плюскали, пили, пели и драскали по мазната салфетка колко голяма е печалбата да пуснеш 1 милион коли по тротоарите, каква желязна изборна победа гарантира.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Прав е човекът,за да живеем,София трябва да е наистина зелена,а не бетонирана.
  Но това става с възпитание още от детските години - с уважение към природата,животните и хората,т.е. всичко тръгва от семейството.

  Tony
 17. 17 Профил на lup25476256
  lup25476256
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "yane_":

  Това вероятно го казва избирател на блока на снахата на Пръмов, който е в коалиция с охранителя на Бай Тошо?

 18. 18 Профил на Georgy Palpurin
  Georgy Palpurin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дали, ще имаме някога късмет с такъв късмет се удя

 19. 19 Профил на Georgy Palpurin
  Georgy Palpurin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дали, ще имаме някога късмет с такъв КМЕТ се удя

 20. 20 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Весело

  До коментар [#9] от "yane_":

  Е това е култова реплика на Алекс Алексиев, но пак събрахме минусите.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#8:"Читател"]На тези избори май само "Зелените" са читава опция. Другите са фани единия, удари другия.[/quote]

  Е, видя ли, че си намери нещо за себе си на сергията. Вчера беше писал, че с пише само за ДЕОС.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 22. 22 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Неутрално

  До коментар [#5] от "gogo2011":

  "Иван Велков е кандидат за кмет на София, издигнат от партия "Зелените""

  Това не е ли достатъчно, какво да чета и без това шансът му клони към нула.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 23. 23 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Иван Велков игра като момче във филма на Н. Волев "Да обичаш на инат". Репликата му: "Учителят пее фалшиво".

  Добро интервю, интелигентен и подготвен млад мъж! Дано успеят да влязат в общината и осъществят идеите си за просперитета на София!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 24. 24 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Любопитно
 25. 25 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#22] от "Consumer":

  Клони към нула защото е прост или защото не играе карти с подходящите хора? Не ти трябва значи да четеш или слушаш какво казва - за теб истината идва само от вожда, , Сергей, Болен и Първанов?

 26. 26 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Весело

  До коментар [#25] от "gogo2011":

  Ако четеше внимателно моите постове, щеше да знаеш че съм върл противник на посочените от теб лица. Клони към нула защото към днешна дата такова е статуквото, а лично моето мнение за зелените е крайно отрицателно.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 27. 27 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#20:"Consumer"]Е това е култова реплика на Алекс Алексиев, но пак събрахме минусите.[/quote]

  И кое е култовото?Издигната е в култ от някои? Може би от Вас и се кланяте на репликата или на Алекс Алексиев?
  За мен е едно тотално безмислено клише.
  Прочетете какво е написал човека и се опитайте да коментирате казаното.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 28. 28 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Весело

  До коментар [#27] от "Идеологически диверсант":

  Не е от мен, но съвпада с моето мнение за тях, аз съм с крайно десни политически разбирания, не ползвам обществен транспорт нито карам колело, а специално за мигрантите сме на различни планети.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 29. 29 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 388 Весело

  Най-смисленият кандидат за кмет на София и най-смислената партия в постсоц България. Успех!

 30. 30 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "...Искаме да дадем възможност на гражданите да определят сами какво да се случва в града и в кварталите. Защо трябва някой друг, чиновник или бюрократ, да определя дали на улицата пред вашия дом може или не може да има пешеходна пътека?..."
  Проблемът е, г-н Велков, че на хората (матр'яла) много-много не им дреме за "общи части", липсва им (ни) чувство за общност. Докато не се променим самите ние, няма да се промени и средата. За жалост, не всички са като вас...

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#28:"Consumer"]не ползвам обществен транспорт нито карам колело[/quote]

  Toгава най-малкото бъди благодарен на тези, които го правят, защото в каквато и кола да се качиш, кръстовището на Орлов мост си има чисто теоретичен максимален капацитет, както и всички останали светофари, разбира се. Като се достигне, надпреварата става по линия на "кой има най-дебели нерви и време за губене, да издържи по-дълго в задръстването, докато лузърите се откажат"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#26] от "Consumer":

  В икономическия бум около 2007 работех в Дружба. Всяка сутрин съм слизал от 204 на Синьото, купувал съм си геврек, минавал съм пеша до Орлов мост, там съм си купувал и кафе, накрая съм се качвал в същия 204, от който съм слезнал преди 20 минути. Това ми беше табиетът всеки ден, почти е нямало случай времето да не стигне за кафенцето или да изпусна рейса.

  И през цялото време съм се чудил на акъла на хора, които си държат старата бракма 2 години пред блока, питаш ги за колко я продават и те ти отговарят: "Не се продава. Догодина балдъзата идва студентка в СУ-то и ще и трябва кола!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 33. 33 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "Consumer":

  нали? в предизборните кампании ще ти обещаят 1001 неща, без да се обвържат със срокове и бюджети. ако случайно спечелят изборите, бързо се провалят заради алчността и корупцията, която моментално създават, след което обвиняват МВФ, СБ, империалистите, илюминатите, евреите, и завистливия Запад...

  да не говорим, че този кандидат-мушморок е завършил икономика в Пекин?!? и решил, че ще е успешен кмет на София?!? може да живеем в най-лошата европейска столица, но все пак е европейска

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  това момченце го помня от времето, когато беше имотнo брокерче (Colliers) и се размотаваше с евтин костюм из Бизнес парка

  и се сетих, че ми е познат от социалистически филм "Да обичаш на инат".

  и хоноруван преподавател в УНСС.
  от тоя се носи тежка и непоносима воня на тежък социализъм.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 225 Неутрално
 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Зелена София с червени байряци, нема нужда да се хабите, не ви щеме

 37. 37 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 225 Неутрално
 38. 38 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Велков е нелош мениджър, познавам го, акъла му щрака, но... нямаше ли начин рб+зелени+деос да го играят един отбор? сходство в програми и разминаване като личности?
  не знам, нямам идея, но според мен трябваше да са заедно.

 39. 39 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Подзравления за дадените отговори!
  Убеден съм, че няма да има подобни от другите интервюирани! Интелект, креативност, човечност .... малко позабравени качества за политици в България. Е, сега има такъв, да видим колко човеци са останали измежду хората в София!?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 40. 40 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 460 Неутрално

  [quote#9:"yane_"]

  Зелените са същата стока като червените. - цитат на коментар #1 от “Consumer”

  Ами те били като дините - отвън зелени, отвътре - червени! [/quote]
  Тва от опорните точки на кой клон на БКП?

 41. 41 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цайко":

  Ами вземи,че прочети интервюто прочети и си отговори дали са червени дали са. И виж му визитката виж и къде е учил икономика виж и къде преподава виж а и да не забравиш гледайки да си сложиш цайсите надпартийните,че да виждаш какво четеш безпартийно....ако можеш изобщо да си надскочиш партийността.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 42. 42 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#30] от "raz_2_tri":

  + Много добре казано
  [quote#30:"raz_2_tri"]Проблемът е, г-н Велков, че на хората (матр'яла) много-много не им дреме за "общи части", липсва им (ни) чувство за общност.[/quote] и "засъжаление" (само мога да добавя)
  Управниците не искат да има общество,то им пречи да си "развяват парцала" както се изразяват турците.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 43. 43 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#38] от "zidane":

  Зидане,РБ станаха сянка на герб.Няма как да застанат на една нога.Освен това на последните избори РБ сложиха квоти от дестки хилияди левове за водачи на листи и "Зелените" им биха шута.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 44. 44 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#43] от "Без соц":

  приблизително това казвам и аз - нещо не се разбират, а говорят едно и също уж. абе, българската политика си е ...ла м..ата.

 45. 45 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "Consumer":

  Уважавам това, че сте десен и т.н., имате право на своите убеждения.
  Но това с „аз не карам колело и не ползвам градски транспорт“ ме издразни сериозно.
  Значи, понеже Вие не ползвате градски транспорт, не Ви вълнува дали този град, в който живеят милион и кусур души, не всички с възможност да карат кола, ще има читава система на обществен транспорт?
  Ами аз например съм пушач. Дайте да излезем на протест да върнат пушенето на обществени места! Понеже това е моят личен интерес, пък че е опасно за здравето на другите не ми пука.
  Или пък например аз имам среден месечен доход под 1000 лв, дайте да наложим супер големи данъци на богатите, защото това е моят личен интерес, няма значение дали е справедливо.

  Обикновено аргументите в политическото мислене на българина са от този порядък и на това ниво.

  Никога няма да се оправим, докато всеки избира и си прави сметките, воден единствено от личния си интерес. Освен личния интерес има и обществен интерес. Аз ще избера кандидат за София, който има потенциала да направи София като цяло по-добро място за живеене. За всички. И за шофьори, и за пешеходци, и за велосипедисти. Защото в една добра обща среда и аз ще се чувствам по-добре и това косвено работи пак за моя личен интерес. Но къде ти елементарната мисъл на електоратя да хвърли чак дотам...

 46. 46 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Весело

  До коментар [#45] от "bombichka":

  Това го написах по повод предизборните напъни на "зеленият". Нормално е всеки да харесва различни идеи по различни теми в дадена платформа

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално


  "Устата ми голяма, главата ми зелена"

  Свободен превод на "Pretty Mouth and Green My Eyes" 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#26] от "Consumer":

  Очевидно няма защо да чета внимателно точно твоите постове. От десен мога да очаквам да прочете, да чуе, да води нормална дискусия, да говори с аргументи. Да се изплюеш срещу човек, за когото не знаеш нищо, е типично за простак като Волен. Бъди здрав, но ако това е дясното, значи наистина няма надежда и алтернативи.

 51. 51 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#29] от "rco14365113":

  Аз не видях конкретен отговор на нито един въпрос, само общи приказки. Виж отговора за Юбер, например.

 52. 52 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#45:"bombichka"]Ами аз например съм пушач.[/quote]

  Значи не си особено умен. Пушачите са най-глупавите хора - знаят, че е вредно, но продължават да го правят.

 53. 53 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Предполагам, че това не е платено интервю нали? Просто точно една седмица преди изборите от Дневник страшно много са се заинтересували какво точно мисли кандидатът на Зелените. Е, добре де не само на зелените, ами и този на червените. Аз лично други не съм видяла в сайта.

 54. 54 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Разстроено

  До коментар [#50] от "gogo2011":

  Това е трагедията, че се припознава дясното с левия русофилски продажник. Плюя на зелените защото дясната политика насърчава бизнеса, а те са пръчка в колелото на прогреса.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 55. 55 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Искам прост отговор на прост въпрос - КАКВО НАПРАВИХА "ЗЕЛЕНИТЕ" ЗА ДА СПРАТ ПОВСЕМЕСТНАТА СЕЧ В БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 56. 56 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Зелените се появяват, когато имат нужда от "червени" банкноти и никога, когато наистина са нужни. Да ме прощава Велков, но това всички го знаем. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала краката.
  Като се сетя само, че и онази изцепка, "великият" инвеститор Влаислав Панев изведнъж стана от зелените.....

 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1643 Весело

  Я-ааа, изтърсакът от "Да обичаш на инат" пораснал и запретнал крачоли в политиката. Грешен избор. Консултантски.

 58. 58 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Интересно, не е "мурзилка", "седераст", "неолиберал", "каскет", човек на КОЙ, гербераст ... ще трябва да му измислим нещо за да го мразим, не ни е комфортно така...

 59. 59 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Гласувайте за хора, които не познават Социализма !
  Младите не са окастрени от идиотщините по онова време .

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 60. 60 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Най-накрая човек с опит в реалната икономика, а не полицай или професионален политик. Визията ми за София съвпада на 90% с неговата в това интервю и поне аз сега съм сигурен, че ще гласувам за зелените. Не е лошо да споменете в кои фирми е работил, като Colliers International например. Трябваше да търся в Гугъл за да разбера, а има значение какъв опит и на какво ниво има един кандидат кмет (поне за мен).
  Иначе троловете в коментарите са наистина жалки. Хора без капка морал и мозък, готови да си продадат животеца за левче.

 61. 61 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#60] от "m_todorov":
  Съгласен съм напълно, един умерен човек, идващ от реалната икономика, образован, с опит и необременен. За съжаление системата не допуска такива... Шанс имат учителки по руски, подкрепени от пожарникаро/мафиоти със изказ и визия до филията с мас, хота от кръгов и, маси объркани в схеми с прокуратури и милиционери...

 62. 62 Профил на el_markone.
  el_markone.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#58] от "bullgar":

  Еко талибан

 63. 63 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#62] от "el_markone.":
  Хаха, Браво!
  Но не забравяй, че тези на са заедно с Тома Белев

 64. 64 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#54] от "Consumer":

  Предполага вече си прочел статията. Кое ти се стори пръчка в колелото на прогреса?

 65. 65 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#28] от "Consumer":

  По отношение на мигрантите и аз не споделям либералните възгледи, които се пропагандират отляво и отдясно, в случая и от "Зелените". Тоест в някои отношения подкрепям леви политики, в други - десни. Оказва се, че май засега няма подходяща кандидатура.

 66. 66 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#41:"Без соц"]Ами вземи,че прочети интервюто прочети и си отговори дали са червени дали са. И виж му визитката виж и къде е учил икономика виж и къде преподава виж а и да не забравиш гледайки да си сложиш цайсите надпартийните,че да виждаш какво четеш безпартийно....ако можеш изобщо да си надскочиш партийността. [/quote]
  Цъ, цъ, цъ, голям човек, а от какви работи се впечатлява.

 67. 67 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Този може да и става, ама другите от Зелените, които досега са се изразявали в политиката, нейсе...Зелени отвън, отвътре нямам идея, ама не...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK