Георги Кадиев, "Сердика": Доволен съм, че не съм партиен кандидат - не са ми на главата партийни хрантутници

Георги Кадиев, кандидат за кмет на София, издигнат от местна коалиция "Сердика" (АБВ и "Български социалдемократи")

© Анелия Николова

Георги Кадиев, кандидат за кмет на София, издигнат от местна коалиция "Сердика" (АБВ и "Български социалдемократи")"Дневник" започна поредица от интервюта с кандидати за кмет на София. В тях са зададени и част от въпросите на неформалната група "Право на град", в която са събрани различни хора - архитекти, политолози, социолози, общественици и други, обединени от идеята да влияят за по-добро управление на София и по-добра градска среда. Досега "Дневник" публикува отговорите на кандидата на ДПС Андрей Георгиев, на претендента на БСП Михаил Мирчев, на номинирания от ДЕОС Виктор Лилов, а също и на кандидата на "Зелените" Иван Велков.


Георги Кадиев е дългогодишен политик от БСП - зам.-министър на финансите по времето на тройната коалиция, общински съветник, депутат, два пъти беше кандидат на социалистите за кмет на столицата - през 2009 г. и през 2011 г. На тези избори той се кандидатира за кмет в последния момент, но от коалицията "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи на Георги Анастасов), което стана причина за изключването му от БСП.
 

Г-н Кадиев, не смятате ли, че повече губите от подкрепата на АБВ на кандидатурата ви за кмет, отколкото да печелите?


- Искам столичани да гласуват за мен, защото им харесва това, което съм и което им предлагам. Години наред съм в политиката, знаят всичко за мен. 


Издигнат съм от коалиция "Сердика", която е от две леви партии, и това ми помага. Но в крайна сметка съм независим кандидат, без опекун зад мен или някой да ми наднича зад гърба. И се чувствам по-добре така, без задължението да храня очаквания на партийна номенклатура и "наши" хора. Няма да управлявам София ляво или дясно, а по-професионално, прозрачно и честно. Влязох в тази кампания, защото не се примирих с примирението на големите партии пред поражението.
Ядосах се на това примирение и това ме мотивира. И София, и България заслужават по-добро, по-ефективно управление. Предлагам моята визия, умения, опит и минало. А избирателят ще реши харесва ли му или не. 


На национално ниво АБВ подкрепя правителството, какво ще е поведението ви в столичната община, след като се обявихте срещу модела на ГЕРБ?


- Не мога да казвам на АБВ какво да прави на национално ниво, това е тяхна работа. Не съм член нито на АБВ, нито на Български Социалдемократи. Мога да говоря единствено за себе си и за коалиция "Сердика" - категорично се борим да прекратим модела "ГЕРБ" в Столична община. Който е модел на жестока корупция, масова злоупотреба със средства, котараци, банкянски групировки, и увит в станиол. И не съм се сетил за това днес, понеже съм кандидат за кмет. Когато лично спрях скандалната сделка с "Карат-С", с която общината им подаряваше 3,5 млн лв, когато предизвиках смяната на двама районни кметове и на шефа на "Софийски имоти" заради разхищение на общински пари, когато ги давах на прокуратурата и си заложих името, всъщност показах какъв е моделът "ГЕРБ". Тогава къде бяха другите? Пълно мълчание в целия общински съвет. 


Ето това искам да променя - некомпетентността, корупцията, некачествени ремонти, асфалтиране на едни и същи улици по три пъти, хиляди деца без детска градина, хиляди кучета на улицата, докато изядоха двама души. И когато дадох Фандъкова на прокурор за бездействие, районният прокурор написа "има изядени неголям брой хора" и прекрати преписката. Честито на не-изядените. 


Каква оценка поставяте на управлението на София от досегашния кмет Йорданка Фандъкова?


- Оценяваме направеното в София, най-вече метрото и ремонтите на големите булеварди. Но човек трябва да е и сляп, за да не види изоставените квартали, разрушените плочки по бул. "Витоша", нагънатия асфалт и асфалтирането три пъти по ул. "Костенски водопад", пропадането на току-що направени шосета, липсата на каквито и да е тротоари в Студентски град, фалиралото 30-то ДКЦ в Обеля, изпочупената детска площадка в кв. "Христо Ботев" и хиляди такива случаи. Вчера пропадна Цариградско на разклона за Самоков. Бул. Ал. Малинов вече се е нагънал. Всичко това го плащаме с нашите пари. 


Г-жа Фандъкова е красива фасада, зад която са пуснали корени корупцията и непрофесионализмът на управляващите. Аз знам, че не тя казва кой какво да строи и ремонтира в София, а тези над нея. Но какво от това? Всеки от нас, столичани, дава по около 1000 лева годишно на общинския бюджет и трябва да получи и услуга за тази сума. Едва ли получавате и половината от това. Другото или се разхищава, или потъва в корупционни схеми. Липсата на контрол, нагласените търгове и обществени поръчки всички ги виждаме и усещаме. На София й трябва скорост, качество на изпълнението, контрол, план за 30 години напред. 


Бихте ли взели г-жа Фандъкова в екипа си, ако спечелите?


- Г-жа Фандъкова върви в комплект с Борисов, главния архитект Петър Диков и ред други хора, с които сме опоненти. Г-жа Фандъкова е зам.-председател на ГЕРБ. Когато Цветанов ни подслушва- и тя носи вина. Когато финансовият министър Владислав Горанов иска да даде на общините право да облагат с нови 2% данък хората, и тя има вина. Не чух дума от нея. За София това са над 170 млн.лв. - да ги вземат от нас, за да ги дадат на приятелските си фирми, на Котараците? Когато Диков разреши строежа зад "Софияленд", където бивш негов съдружник е проектант, и тя има вина, и то основна. Когато висши ГЕРБ- кадри натиснаха  "Топлофикация-София" да сложи 90 млн. лева депозит в КТБ, вместо в собствената ни Общинска банка, тя има огромна вина. Загубиха депозита, уволниха шефа на Топлофикация, скриха истинските виновни. И дотам. 


Вие попитахте г-жа Фандъкова за връзка между строителството на северната тангента и фирмите около Делян Пеевски, но това е проект на държавата, изпълнява го АПИ. Защо не я попитате за общинските проекти, изпълнявани от фирми около Пеевски?


- Консорциум на "Водстрой", която медиите свързват с Пеевски, ще строи Северната тангента за 250 млн.лв. Същата фирма прави озеленяването около НДК за над 2 млн.лв. "Лафка" има вече 81 обекта в София и общината не дава разрешения за продажба на вестници на никой друг. Докато мен ме наричаха "червен боклук", Борисов вкара Пеевски в общината. Това е реалността. И ако този модел остане, ще има все повече "Лафки" и все повече "Водстрой".


Кои са основните проблеми в града?


- Изоставените квартали с разбити улици, продължаващите строежи за сметка на зелени площи, липсата на сигурност и корупцията. В покрайнините, в северните райони, в големите жилищни комплекси улиците са в окаяно състояние, детските площадки са разбити, градският транспорт е нередовен, мръсен и студен, зелените площи са превзети от строителство или от коли. Вече 6 години всички усилия се хвърлят, за да се гради имидж в центъра на града: "Витоша", Южният парк, бул. "България", "Цариградско шосе" - по пет пъти ги ремонтираха, и все некачествено. Останалата част от София - кучета я яли, понякога буквално. Кварталите нямат нито собствен характер, нито собствени забележителности, собствена красота и душа. Ако един турист се обърка и попадне в "Младост", например, какво ще му покажете? Да не говорим за "Обеля" и "Надежда". Ето това искам да променим - облика на кварталите. Да се живее там също толкова добре, колкото в центъра. 


Застрояването на зелените площи е друг голям проблем за града. Последният емблематичен пример е строежът зад "Софияленд" в Борисовата градина. Сигнализирах, писах, исках извънредна сесия на Общинския съвет - глас в пустиня. Взели са пари и ще трябва да връщат... Ако не покажем на общината, че това е недопустимо, ще последват и още – има планове за части от Южния парк, от Западен парк, от парка на Студентски град. Затова съм готов с промяна на Общия устройствен план на София, с която да забраним всякакво строителство в паркове, градинки и междублокови пространства. Който крал – клиент на прокуратурата. Занапред да спасим, каквото остана. 


Искам веднага да подобрим осветлението, да поставим видеонаблюдение и жива охрана на опасни места като местата с висока престъпност и кварталите с много бежанци, Студентски град, района на Лъвов мост. Отидете в Белград, допреди 15 години бяха във война – сега свети като ден, изглежда десет пъти по-европейски от София. В Лондон всеки момент ви снимат 4 камери - общински, от магазини, банкомати, полицейски и т.н. Това е превенция на престъпност. Общинска полиция да не е 150 полицаи и да пази общинските сгради - никой няма да открадне общинарите, а да бъде 1 150 полицаи и да ги виждаме на улицата, в квартала.


За корупцията какво повече да говорим- в Букурещ арестуваха кмета, че отклонява 30% от парите. Като гледам как  се развива Букурещ, тука трябва да са 70%. Вижте тази бутафория с античните разкопки на Ларгото- 15 млн.лв. за това? 


Ако влезете в общинската управа, какво ще направите срещу бутафорията?


- Ларгото е символ на цялостното отношение на ГЕРБ към културата. Неразбиране и кич. Става дума за София, кметът трябва да вземе отношение, а в г-жа Фандъкова мълчи. Ето пример,че не тя управлява града, а тя е просто фасада и не може да се противопостави на тези зад гърба й. Аз никога не съм позволявал партийни ръководители да диктуват поведението ми, когато е в ущърб на гражданите. И аз ще се боря за консервирането на руините на Ларгото в максимално близко до автентичното им състояние. Без цветни тухлички, без редене на речни камъни. Сердика е уникална и без да строим руини.


Кои са Вашите три водещи приоритета в управлението на града? 


- Честност, прозрачност, ефективност. Управляваме честно – без корупция. Мисля, че с поведението си през последните 10 години поне това са разбрали хората за мен - абсолютно непримирим съм към корупцията, не съм заради нея в политиката. Затова си тръгнах като зам.-министър на Орешарски през 2007г. Затова не гласувах за Пеевски. В общината за корупция след мои сигнали бяха уволнени районните кметове на "Изгрев" и "Витоша", както и шефът на "Софийски имоти". Не е достатъчно да не си корумпиран - трябва да не подминаваш и корупцията на другите. Затова, пак казвам, съм доволен, че не съм партиен кандидат - поне партийни хрантутници не са ми на главата. 


Управляваме прозрачно, като публикуваме цялата обществена информация онлайн и включим гражданите в процеса на взимане на решения, включително като дадем възможност хората да разпределят директно до 1% от бюджета на София с онлайн гласуване. Това се прави в 1500 общини по света и искам София да е първата такава в България. 


Управляваме ефективно – без раздути и нагласени обществени поръчки. Не всичките ремонти и строежи да са на две-три фирми, понеже по-лесно се прибира комисионната така. Сегашното управление изправи на ръба хиляди малки и семейни фирми, принудени да работят като подизпълнители за стотинки. 


Искам Столична община да има визия за 20 години напред какво прави, за да подпомогне икономиката на града. Да стимулираме фирмите на млади предприемачи, да стимулираме иновациите, IT сектора, създаването на бизнес-инкубатори и паркове. Така се задържат качествени млади хора, не като им направиш едно кръстовище на две нива и се задръстят в следващия светофар. Зам.-кметът по транспорта подал сигнал срещу Uber, моля ви се - точно Столична община ли трябва да е спирачката на иновации? Попитах колко са начинаещите фирми в София, създадени от хора до 30 години. Никой не знае. И като не знаем какви са и има ли ги, как да ги стимулираме? 


Как ще гарантирате неприкосновеността на парковете?


- Първо, с нов Общ устройствен план на София, който в момента позволява застрояване, подобно на това в Борисовата градина зад Софияленд, да се случи и в части от други паркове – Южен, Западен, този на Студентски.


Второ, като приемем устройствени планове за парковете, които да запазят зелените площи там, не прокарват улици, както предложи Диков. Както неотдавна коментира бившият служебен министър Юлиян Попов, на Борисовата градина ѝ трябва градинар, не главен архитект. Абсолютно прав е. 


Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?


- Резултат на нагласени обществените поръчки на приятелски фирми. Когато фирмата трябва да "връща" пари на корумпиран общинар, естествено пести от качеството. Некачествени ремонти като трамвайното трасе на бул. "България", като подлеза на НДК, като "Цариградско шосе", бул. "Александър Малинов" или бул. "Брюксел", като пропаданията по бул. "Черни връх" са емблематични и показват маниер на работа. Строим, за да ремонтираме. Ремонтираме, за да откраднем някой лев. 


Ще въведа "черен" списък на фирми с лоша история за некачествена работа в общината, които да нямат право да печелят обществени поръчки или да бъдат наемани за подизпълнители. 


Искам ред, контрол, безкомпромисни наказания - както за фирмите, така и за служителите в общината, отговорни за контрола по качеството на ремонтите. 


Как ще въведете работещо разделно събиране на отпадъци и какъв нов метод за изчисление на такса смет подкрепяте – методът трябва да бъде променен догодина?


- Общината си вкара автогол по отношение на промяната на методиката за изчисление на такса смет. Нищо не направиха, а тази година трябваше да работи. Няма концепция, още по-малко тествана система за въвеждане на реално количествено изчисление на таксата. Не всичко от Европа работи у нас. И всяка концепция трябва да се тества в малък район, преди да се мине към нея. 


В някои държави е чрез закупуване на специални торбички, в цената, на които е включена таксата. На други места се изчислява на база теглото на боклука в контейнерите пред къщата/блока. В някои случаи дори говорим за електронни контейнери, които се отварят с чип, за да начисляват таксата на потребителите. В София всичко това звучи като мираж на този етап.


Разумен вариант е обвързване на такса смет с потреблението на вода и електрическа енергия, но също не е директно свързано с количеството отпадък – по-скоро мери броя жители в дадено домакинство. И все пак е по-справедливо. 


Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект?


- Арх. Диков е символ на лошото планиране на града, на презастрояването, на лошите практики. 
Когато се строи огромен комплекс в Борисовата градина зад "Софияленд", разрешен от него, и проектът е на архитект, който е бил управител на частната архитектурна фирма на Диков до 2008 г., какво повече да говорим? 
Когато в София още 2009 г. трябваше да има приети ПУП-ове на 24 района, а 2015 са приети само на два района - Младост и Студентски град - какво повече да говорим? 


Искал съм оставката му многократно, внесох сигнал срещу него в Комисията за конфликт на интереси още през 2013 г. Винаги съм се чудил защо г-жа Фандъкова продължава да го държи. Знам, че не е нейно назначение и нейно решение, ама толкова ли не може да се справи? Ако Борисов ще назначава главния архитект и ще върти общината на пръста си, за какво ни е кмет? 


Харесва ли ви ремонтираният бул. "Витоша"? 


- Сравнете го с градове като Виена, Прага или Будапеща. Наскоро една жена, самата тя от Пловдив, ми написа във Фейсбук "на София ѝ липсва душа". Централната градска част има нужда от нещо повече от нареждане на жълти павета и плочки, има нужда от нещо, което да изгражда нейния характер, нещо, което да привлича културни мероприятия, да обособява специфичен облик на града. Това ми липсва в София и ремонтите в центъра не спомагат за обособяването на нещо по-различно от още кафенета и заведения.


Как ще намалите праха във въздуха и на земята в града?


- София е сред градовете с най-мръсен въздух в Европа. А това е здравето ни. 

Искам ударно да инвестираме в бърз, удобен, чест и целодневен градски транспорт, да насърчаваме използването на алтернативи на твърдото гориво средства за отопление и контролираме тежко емисиите от индустриалните производители. 


Едновременно с това трябва да се забрани изхвърлянето на прах и кал от строежите, а улиците да се мият редовно.  Сега имаме два сезона- прашен и кален, и се мятаме от единия в другия. 


Искам да почистим София основно веднъж, втори път, трети път- така, че като като хвърлите хартийка, да ви боде очите. Тогава хората ще пазят чисто. Това вече е политика- да променим съзнанието и поведението на самите хора. 

Да асфалтира улици е задължение на всеки кмет, да строи метро е задължение на всеки кмет. Да променяш психологията на хората, така че да пазят, да се грижат, да ги интересува - това е истинската промяна. 


Какво конкретно ще направите за намаляване на шума в града?


- Намаляваме автомобилния трафик, особено в центъра, като инвестираме в градския транспорт с ускорени темпове. Подменяме трамваите и ремонтираме трамвайните релси, за да намалим шума. До момента са подменени около 20% от автобусите - искам в следващия мандат да подменим останалите 80%. 


Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?


- Контрол, контрол, контрол. Общината има широки правомощия по отношение на рушащите се паметници на културата от безстопанственост. Може да предупреждава и дори да отнема рушащи се сгради - паметник на културата , но не използва правомощията си. В голямата част от случаите собствениците на такива сгради в центъра на София са оставили сградите си да се рушат с идеята в даден момент да им се разреши да ги съборят и да построят нови. Няма да позволя това да се случи. Законът ги задължава да изградят идентична сграда с разрушената. Смятам, че и при предупреждение от общината за отнемане на сградата, че повечето собственици ще влязат в задълженията си.


Как оценявате паметника на цар Самуил?


- Личният ми вкус е без значение. Паметниците са символ на времето си и трябва да ги пазим. Не е задължително да ги харесваме, не е задължително да ги приемаме еднозначно, но за да помним историята, не бива да посягаме на паметниците й. В този смисъл смятам, че и паметникът на Самуил постепенно ще намери своето място в общественото съзнание. 


Какъв резултат ще е успех за вас?


- По цял ден съм на срещи с хора и това вече е успех за мен. Вече не съм член на партия и моят контролен орган са хората и техния морал, не апаратът на една или друга партия. Работя за това да представлявам  всички, които искат промяна и усещат, че за техните данъци, че за тези 1000 лв, които дават на Столична община всяка година, заслужават да получат повече.


И няколко въпроса, които са извън преките правомощия на кмета и местната власт, но вълнуват обществото и част от читателите на "Дневник". Каква е позицията ви за бежанците и политиката на България? Общината може ли да има роля и каква?


- Хората, бягащи от война, заслужават хуманно отношение. Категорично съм против идеята за "гореща точка" на територията на България. Политика на страната и на целия ЕС трябва да бъде да запазим бежанците възможно най-близко до границата на родната им страна, така че при разрешаването на конфликта да могат да се върнат възможно най-лесно в родината си и да изградят живота си наново.


В София общината е длъжна да направи следните неща - да съдейства на МВР за залавяне на нелегалните имигранти и каналджии. Да осигурим постоянно видеонаблюдение в местата с висока престъпност и районите с концентрация на имигранти. Да осигури наличие на Общинска полиция там. Сега не е моментът да прехвърляме 

отговорност към държавната власт. 


Как ще коментирате решението на съда за Uber?


- За разлика от екипа на г-жа Фандъкова, който подаде сигнал срещу Uber, аз смятам, че това поведение ни връща обратно в миналия век. Ще настоявам за промени в закона за автомобилните превози, които да изравнят изискванията спрямо таксиметровите фирми и ЮБЕР, за да не бъдат ощетени нито таксиметровите шофьори, нито конкурентните нови услуги. 


Услуги като Uber успяха да свалят цените и чисто технологично предложиха по-различна услуга – не ти закръглят сметката нагоре, не мислиш дали ще те излъжат с маршрут. Създаде се реална конкуренция сред таксиметровите фирми, каквато липсва от години. Не е нормално изкуствено да ограничаваш конкуренцията, не е нормално при падащи цени на горивата да не падат и цените за таксиметров превоз.


Архаични правила като формални психотестове могат да се заменят със система за оценка на качеството на превоза и на водача, онлайн разплащанията гарантират неукриването на данъци, използването на GPS повишава сигурността и спомага за бързо разрешавана при евентуални инциденти. Но в едно отношение трябва да сме категорични – при положение, че Uber оперират в България, трябва да се плащат прозрачно данъци на българската хазна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8334 Любопитно

  ''- Искам столичани да гласуват за мен, защото им харесва това''
  Всяко дете знае,è София не може да има поне в близките 20 години нито чèрвен-нито розов кмет .....За какво ли му е пазарлъкът на Кадиев,че да дрънка тъпотии?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Другаря Кадиев не е толкова "дългогодишен политик" от БСП!
  Партията с главно П го приема в своите редове през не толкова далечната 2005 година!
  До тогава е журналист във в 24 часа с обещаваща кариера в мутренските среди и особено в средата на "о Бозе почившият" Илия Павлав ,чиито образ трябва да бъде излъскан и изваден на светло чрез статията за опашката на гущера!
  След успеха при МУТРИТЕ прави и главоломна кариера в БСП,които усещат,че могат да разчитат на млад,пробивен и най-важното БЕЗСКРУПУЛЕН кадър!
  За бизнесът на др.Соня Кадиева сигурно знаете!
  Ще кажа ,че моите подозрения са ,че той се явява ПЕТА колона на БСП!,а всичките му действия в близкото минало са "ловки представления"за "заблуждение на противника"!

 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Весело

  Еййй голяма реклама на тоя Кадиев, голямо чудо. Все пак два пъти загуби от Фандъкова на 1-ви тур, кое го навежда на мисълта, не да спечели, а че има шанс дори и за балотаж ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1573 Весело

  [quote#2:"doroteus"]Ще кажа ,че моите подозрения са ,че той се явява ПЕТА колона на БСП![/quote]

  Другарю, съзнавате ли, че като заявявате ,че е вредил на БСП само му правите реклама ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Економедията пита за всяка счупена плочка, но няма топки да зададе важния въпрос: "Ще премахнете ли МОЧА?"

  То е ясно какво ще отговори камуняката-възпитаник на МГИМО Кадиев, или учителката по руски Фандъкова, или синът на политбюро Мирчев... Но все пак, все пак е добре да не забравяме каква отвратителна кочина се крие зад сладките приказки.

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  А аз съм доволен, че камуняката Кадиев ще къса гласове от камуняката Мирчев (крайно време е между другото всички червени професори да бъдат натирени на село, където им е мястото и където няма да мътят главите на студентите).
  И крайно време беше глутницата камуняки да престанат да ръфат България и да се самоизядат помежду си!

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В това, което казва за София, има много верни неща, но че не бил партиец не е вярно. Вчера го гледах на някакво представяне, до него седяха Гоце и Румен Петков, които не са известни като чисти и некорумпирани, а точно обратното. Сигурно ако стане кмет ще смени един кръг от фирми с друг, който да налапва обществените поръчки. А и типично по социалистически обещава много благинки, но откъде пари и как практически ще стане, не казва.
  Не ми харесва нито един кандидат за кмет на София, май ще пропусна гласуването този път.

 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Това е САМАТА ИСТИНА !!!

  КАДИЕВ Е ЧИСТОКРЪВЕН НЕОКОМУНОИД!
  Троянски кон на БСП(к).

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Г-жа Фандъкова е зам.-председател на ГЕРБ. Когато Цветанов ни подслушва- и тя носи вина..."

  Все същите опорни точки и плюнки... досада... измислете нещо ново, другаре... напънете се... ама не много...

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 916 Любопитно

  Кадиев ти момченцие си не само партиен хрантутник , а и /ако Мултигруп е била върха на мафията в България/ и мафиотски хрантутник.
  Даже и сега семейството ти е член на енергийната мафия / ако има такава ,де / .
  Георги Кадиев, Илия Павлов ,шефа на 6-то управление на ДС,...."гущера трябва да си откъсне опашката"..благодарности, стипендии ,Светкавична комунистическа кариера, електроенергиен търговец................ , комунистически дисидент!

  Георги Кадиев е бил на хранилка при Илия Павлов.
  Публична тайна, която по-паметливите не са забравили. Шефът на „Мултигруп" пък лично ходатайствал сегашният бунтар в БСП да замине да учи в Харвард през 1999 г., където става магистър по публична администрация.

  Разбира се, бизнесменът нищо не дава току-така. Личната му протекция спрямо Кадиев се дължи на една „дребна" услуга, направена от младия Георги през 1995 г. Тогава той работи като журналист във в. „24 часа", но получава оферта, на която не може да откаже - да напише статия от името на Илия Павлов, която да изчисти имиджа на групировката „Мултигруп". Така се ражда прословутият материал, известен като „Гущерът да си отреже опашката". Легендарната статия излиза по времето на Жан Виденов през март 1995 г. във „Дума" под заглавие „Как да обуздаем организираната престъпност" и е подписана от Илия Павлов. Години по-късно беше разкрито, че авторът е Георги Кадиев.

  Самият той призна, че работил по нея само един час. Преди това бил поканен на среща при вицепрезидента на „Мултигруп" Димитър Иванов. Известният като Митьо Гестапото Иванов е бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС. И така под диктовката на вицепрезидента на „Мултигруп" Георги Кадиев развил в статия мислите на Илия Павлов. Иванов обяснявал, че вече трябвало да се сложи край на говоренето за организираната престъпност и да се почне на чисто.

  „В края на нашия едночасов разговор Иванов ме попита мога ли всичко това, което ми е казал, да седна и да напиша като статия от името на Илия Павлов. Аз го приех като чисто журналистическо предизвикателство", коментира наскоро самият социалистически бунтар. Въпреки че аз съм чисто техническият изпълнител, стратегическите мисли в нея са на Димитър Иванов, авторът си е Илия Павлов, защото неговото име стои отдолу. Никой нямаше да й обърне внимание, ако аз я бях подписал с моето име, казва Кадиев.

  Статията предизвиква голям фурор. Три години по-късно шефът на „Мулти" не забравя човека, който е написал материала. Бившият разузнавач и шеф на кабинета на Жан Виденов Красимир Райдовски потвърждава, че Георги Кадиев е изпратен на специализация в Харвард с помощта на групировката. „Мултигруп" изпраща червеното юпи със стипендия, осигурена от небезизвестния гръцки магнат Сократис Кокалис, чиято фирма „Интраком" направи опит да създаде с „Мултигруп" съвместна фирма за производство на софтуер и хардуер за телекомуникациите. Но в случая по-важното е, че освен бизнесмен, Кокалис е известен с благотворителните и спортни проекти, в които участва.

  През 1997 г. основава програмата „Кокалис" към Школата за управление „Джон Ф. Кенеди" към Харвардския университет. Програмата предоставя стипендии на студенти по специалността „Публична администрация" от Югоизточна и Централна Европа, както и от Близкия Изток. Та точно чрез такава програма Кадиев, с благословията на Илия Павлов, заминава да учи в престижната школа „Джон Кенеди" в Харвард. Самият Кадиев се тупа в гърдите, че сам се е издигнал и сам е постигнал много в образованието си, но премълчава факта, че не сам намира пари, за да замине за САЩ в продължение на една година и да се издържа само със собствени средства.

  Не е ясно какви още облаги Георги Кадиев е черпил от това сътрудничество с Илия Павлов оз. полк. Димитър Иванов и други ръководители от „Мултигруп”, но оттогава Кадиев, макар и безпартиен прави бърза кариерата.
  И не е за учудване, защо работата му във в-к „24 часа” е пъхната в дъното, на иначе блестящата му биография.
  А после, незнайно под чия протекция, кариерата на КАДИЕВ бързо се развива възходящо. Той става член на БСП едва през 2005 година, но бързо влиза в ръководството на партията – става член на Висшия съвет на БСП , а в периода 2005 – 2007 г. е дори заместник-министър на финансите, в правителството на „Тройната коалиция”.

  А за тока ? Ето и за тока:
  http://razuznavane.com/?p=11886

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  липсва най-важниот вапрос,определящ за любовта на Дненик към това цръвено енергийно хранениче - С какво ще помогнете на съиздателя & со да блокира отбиването на ВЕИ-тата от държавната цицка......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Не сте партиен кандидат другарю Кадиев, олигархичен сте. Вие сте просто поредното мюре пуснато за да отклонява гласове от евентуална алтернатива на учителницата.
  Нищо, след изборите може да си потъргувате още с електроенергия.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 13. 13 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Независимият Кадиев.
  Хрантутник цял живот, говори за хрантутници.

 14. 14 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 593 Любопитно

  Кадиев , кой ти е спонсора? Предизборната кампания , както всяка друга рекламна кампания струва доста пари, които със сигурност не могат да бъдат "спестени от закуски". И този "някой" едва ли е филантроп и ще очаква "възвръщаемост на инвестицията". КОЙ е?

  Dum Spiro, Spero
 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията първо отиваш да гласуваш и след това ти нареждат какво да правиш, докато при диктатурата не си губиш времето да ходиш да гласуваш, а направо ти нареждат!

 16. 16 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кадиев, ако загубиш и тези избори, за 25ти пореден път, ще се махнеш ли от политиката или ще си останеш същия прост кариерист, готов на всичко, само и само да докачи какъвто и да е пост?

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Не бил партиен кандидат.А кой го издигна за кмет и го подкрепя?

 18. 18 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално
 19. 19 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#6] от "Олд Шетърхенд":

  Ти си гигант на мисълта!
  Оправи ми настроението.
  Сега извади и картата с черепите.

 20. 20 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Анти-червен съм по душа, но... защо мама му стара почти никой не коментира казаното по същество? Знаем какъв е Кадиев, но лъжа ли е това, което казва? Не. Друг кандидат кмет има ли такова виждане върху нещата? Не. Друг предлага ли пряко гражданско управление в общината? Не. Фандъкова издъни ли се с Диков и ремонтите? Да и продължава. Еми заслужавате софиянци кочинката, къде от пасивност, къде от кофти избор на кмет и ОС, както и всички българи си заслужаваме простотията на национално ниво. Изхода е Терминал 2, въпроса е коя дестинация.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 21. 21 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Хващам се на бас за 100 лв с всеки пожелал, че резултатът на г-н Кадиев ще е едноцифрен.

  Никола Йорданов
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Бахта в наглия комуняк . Не искал партийни хрантутници. Алоу, нашия че ти като безпартиен ли налапа ВЕЦовете дето ти носят по 20 милиона рента на година ? Мисля че е крайно време софиянци да го подкарат тоя със камъни.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 24. 24 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "aralambi":

  Недей го пропуска. Те всичките това чакат. Пусни бюлетина за най-малко отвратителния.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 25. 25 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Г-жа Фандъкова е красива фасада, зад която са пуснали корени корупцията и непрофесионализмът на управляващите. .....На София й трябва скорост, качество на изпълнението, контрол, план за 30 години напред." - забележително точно и вярно! Кадиев показва визия, познаване на проблемите и амбиция да промени София! Дано!

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Съгласен съм с Кадиев. Това АБВ не може да бъде наричано партия. Това е сбор от червени ренегати, които заради икономическите си интереси се опитват да останат в политиката като са се облекли в овчи кожи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на shmandov
  shmandov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако бях на неговото място щях да остана общинар и да вдигам много шум за да променя нещата към добро . Защо отиде в НС ? За да го намразят още толкова ....

 28. 28 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#16] от "Johnnie"
  няма да се махне.това е наглец!!!

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Нахално червено мишле

 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  "Изоставените квартали"

  Кои са тези изоставени квартали в София, интересно ? Че и поне два пъти го повтаря в интервюто си. За пеевски и разните кръгове около общината /и в нея/, сигурно е прав, ама откъде има пък той толкова пари за тази кампания, която води. Аз само негови плакати виждам и къде работи, всъщност жена му и как се е озовала там ?

 31. 31 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 732 Гневно

  Аман от мафиоти бе!!!

  Жизнь или Life - избор има.
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#20] от "The_Curious":

  " Анти - червен съм по душа, но ..."


  И защо се кичиш с това " анти " ...? Изхвърли го и всичко си идва на място !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на hgg21387465
  hgg21387465
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бих желал да изразя възмущението си от Кадиев и кампанията му, особено от хората от щаба му, които се държаха много нагло и предизвикателно в Южния парк в неделя 18 октомври. Г-н Кадиев, моля подбирайте си по-добре хората, които работят за Вас и вашата предизборна платформа. Вчера ми направи впечатление, че се разхождахте в парка като някой феодал в имението си. Това е непристойно за човек, който смята да работи с гражданите, поведение, което се изисква от всеки един градоначалник. Излишното самочувствие винаги е било вредно и контрапродуктивно в една предизборна кампания.

 35. 35 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 307 Весело

  Сладкодумна "ГОВОРЕЩА ГЛАВА" ! Не че не казва някои истини, но всички отговори са добре заучени "опорни точки", повтарящи се до запетайките и вече превърнали се в мантра в устата на всички "опоненти".
  Майтап бе , Уили !

 36. 36 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Кадиев е надеждата да се появи ясен и прозрачен политически субект в ляво!

 37. 37 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тоз като знае толкоз защо до сега не е кмет?
  Сладки предизборни приказки.

 38. 38 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  горкият Кадиев. 20 години търпя на главата си партийните хрантутници, сега на главата му са олигархическите хрантутници

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Както лозунгът на кампанията на Кадиев, така и доста от отговорите му ми се струват познати от някъде, ама не знам от къде....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 40. 40 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1538 Весело

  Ако не е партиен кандидат, значи АБВ не е партия. Има логика ама няма да хване декиш.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 41. 41 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 851 Неутрално
 42. 42 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Кадиев, има много истини в казаното от теб. Но, има едно голямо НО, подкрепен от Първанов, ти си вече аутсайдер. В провинцията - може би, но в София - тук се търси лустрация и тотално очистване от налепи като вас. За съжаление няма да го доживеем, не вярвам вече.

 43. 43 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Абе този е ясен, ясен е и онзи Мирчев! Но кажете ми, кажете ми, каква сила да почерпя и откъде да гласувам за видиснкия "добре разбиращ" проблемите на всеки квартал Вили Лилков?! Наистина съм в патова ситуация, а Фандъкова и олигарсите зад ГЕРБ от мен глас няма да видят!
  Наистина, много ме затруднява Реформаторския блок - изключително слаба кампания, доста слаб кандидат. Много постно ми се струва! Наистина съм в безизходица, поставен съм в партер от така наречените "Десни сили", които очевидно си траят, защото Боко добре пази картите на всички с пари в тази държава! Голямо разочарование, а съм от хората, които имат мнение, имат глас и тези, но не се чувствам представен от НИТО ЕДИН КАНДИДАТ в момента!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 44. 44 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#43:"Wizard"]Наистина, много ме затруднява Реформаторския блок - изключително слаба кампания,[/quote]как го измисли-в провинцията ли живееш? Или пишеш наизуст или си от троловете повтарящи "не гласувайте(за РБ), всички са маскари" Само РБ прави сериозна кампания в София,включили са се почти всички от листата - повечето млади, умни и симпатични! вчера видях еколожка, антикомунистка, днес - друга, работеща в МВР- и там имало демократи-реформатори. и само РБ прави мажоритарна кампания - ГЕРБ се крие зад ББ и Цв.Цв. А и Лилков има голям опит е СГС, да не би руската даскалица да е имала такъв! само се усмихва по ТВ и крие корупцията

 45. 45 Профил на George Pavlov
  George Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Казва много верни неща. Определено е последователен в критиката си към Фандъкова. Нещо, което не можем да кажем за някой като Лилков, осъзнал, че е опозиция в условия на предизборна кампания и забравил за участието си в управлението 2009-2011, когато имаха 2ма зам. кмета...

 46. 46 Профил на glawonog
  glawonog
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "navy":

  Е малко си се поувлякъл с реториката. Може и да съдържа истини, но ей тук http://clubz.bg/29262-georgi_kadiev_zad_men_ne_nadnicha_nito_
  borisov_nito_pyrvanov_nito_mikov човека твърди за спечелени стипендии в Харвард Университи и в Англия. А това не се вписва с изнесените факти. Трябва да е доказуемо, макар не много лесно, тъй като аз например едва ли вече пазя документи от стипендиите ми по DAAD. И все пак, може да му се иска доказателство. Но и да хвърли голи факти дет Харвард да отрече е малко... глупаво, а всякъв може да е, но поне глупак не са го изкарали досега.

 47. 47 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#1001:"glawonog"]...Когато висши ГЕРБ- кадри натиснаха "Топлофикация-София" да сложи 90 млн. лева депозит в КТБ, вместо в собствената ни Общинска банка, тя има огромна вина. Загубиха депозита, уволниха шефа на Топлофикация, скриха истинските виновни. И дотам... [/quote]

  Кои са тези висши кадри? Кои са истинските виновни? Хората, които плащат сметките за парното и топлата вода имат право да знаят, как се управлява общинското дружество. Иван Илиев в личен разговор с мен каза, че му е забранено да говори за "Топлофикация-София". Иван е общински съветник от ГЕРБ в СОС и лично отговаря за "Топлофикация-София". С Иван сме работили дълги години заедно в залата за управление на полетите и впечатлението ми за него е отлично. Нека Кадиев, когато казва А да бъде така добър да каже и В. КОЙ е забранил на Иван Илиев да говори?

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK