Цветелина Сърбинска, кандидат за общински съветник: Бих работила и за градското и вертикалното земеделие в София

Цветелина Сърбинска, кандидат за общински съветник: Бих работила и за градското и вертикалното земеделие в София

© Личен архивЦветелина Сърбинска е архитект и е кандидат за общински съветник в листата на Реформаторския блок като представител на РБ и БЗНС. Приема поканата на БЗНС да се включи като 61 номер в листата, защото "исках да помогна". Посланието й е: "Не подменяйте, променяйте! Вкарайте малко цвят". Подкрепя и смята за напълно реализуема инициативата на дузина неправителствени формации за превръщане на София в Европейска зелена столица.


След промените през 90-те години Сърбинска заминава да учи интериорен дизайн в "Instituto d'arte e restauro Palazzo Spinelli" във Флоренция. През 1996 г. се продължава обучението си в "Националната Художествена Академия", специалност "Художествено пространствено оформление" След още четири години продължава в "Accademia di Belle Arti di Firenze" в специалност "Сценография". През 2005 г. е съдружник и мениджър проекти на локалния клон на международна компанията за инвестиционно проектиране и строителство.


През 2010 г. учи "Архитектура", а през 2011 г. записва новата тогава специалност "Зелена Енергетика", предстои й да се дипломира. Това съвпада с идеите й за бъдещото модерно развитие на градовете и по-малките населени места. "Сигурна съм, че новите технологии в архитектурата ще навлизат все повече в живота и градоустройствените проекти на населените места. Това ще подобри качеството ни на живот. Енергийно независимите общности свързани в една зелена еко система са част от бъдещето".
Сърбинска, заедно с Асен Генов се включи миналата година в боядисването на паметника пред централата на БСП на "Позитано" и след това те бяха привлечени под наказателна отговорност. Тази седмица стана ясно, че двамата са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на XIII въззивен състав на Софийски градски съд, с което им се налага административна санкция глоба в размер от 1500 лв. 


Г-жо Сърбинска, какво е за вас град София?


– София е моят роден град. Той е и любимият ми филм от детството "Войната на таралежите". Спомените ми са свързани и с кварталните войни на фунийки от миналото. Помня и игрите в приказните вътрешни дворове в центъра, които модерният ни живот остави в миналото. Разбира се, София за мен са и легендарните места на суб-култури като "Кравай", "Попа", "Тулово", "Билкова аптека", Рампата пред Паметника на съветската армия и много други.


София е град с възможности и огромен природен капитал.


В София проходих и се научих да карам колело, ски, скейт и кънки. Това е и градът, който ме вдъхнови да се занимавам с изкуство. Градът, в който "на разсъмване всичко е розово - за петнайсет минути макар". Градът на златната есен и булевардите с кестените, възпети в песента "Булевардът". Тези кестени обаче са застрашени от природните условия, лугата през зимата и засушаването през летните месеци. София е с най-лошите екологични показатели в Европа и това оказва негативно влияние върху града ни. Доброто планиране, проектиране и изграждане на градоустройственото и паркоустройственото планиране на зелените площи и зелените системи е от витално значение за зеления град.


Знаете ли, че много от старите комплекси в София, като "Яворов", "Слатина" и "Гео Милев", имат сонди за поливане на зелените площи. Тези сонди обаче в момента не се ползват, защото дълги години те не са работили и сега в районната администрация дори не знаят къде се намират.


София е и градът на прекрасните архитектурни паметници, които са оставени да се рушат. Вижте какво става с "Къщата с ягодите", построена в края на двадесетте години на миналия век. Тя е един от архитектурните символи на София, оставен да се руши заради спорни икономически интереси, покровителствани от някой в Столична община или министерството на културата...


Какво се случва на Ларгото! Общината и културното министерство са отговорни за това, че Улпия Сердика беше бетонирана по начин, заради който всеки археолог в нормална държава би си изял дипломата… И там имаме "видими резултати". Вижте и думите на зам.-кмета по култура Чобанов за т.нар. "консервационен надзид" пред ЦУМ. Според него, желаният резултат не е постигнат, а направеното е тревожно. Той се притеснявал от надзижданията и щял да поиска корекции. За съжаление, за всичко това се сети прекалено късно. Резултатите са трагични... София стана място, в което смисълът за публично пространство липсва, заменен от културата на мутробарока и кича.


София е място, в което субкултурите, артистите и интелигенцията все по-трудно намират своето пространство. Липсва им еко-система, а всички опити от тяхна страна да си я създадат, се губят в общото говорене и надпревара да се показват и откриват поредните "видими резултати". Рязането на лентички, пророческата археология и бутафорната история и реставрация задушават културната среда.


Как оценявате досегашната посока на управление на столицата?


– София е полигон, на който се упражняваха в продължение на повече от две десетилетия "управници", като Софиянски, Борисов и Фандъкова, назначили главния архитект Петър Диков. Много вреди са нанесени на града, в който съм родена Помните ли шегата на Борисов, че може да назначи служебен кмет от партията си?! Тези периоди оставиха много трудно заличими "видими резултати". Метрото, "Южната дъга" и няколко ремонта, в стил шарени кръпки на стар балтон са крайно недостатъчни, но това е непоправимо с механично гласуване с партийни агитки.


София се управлява "на парче", като приоритет е усвояването на европейски средства, без сериозен градоустройсвен анализ и план. Действа се слепешката, без особени резултати в повишаването на качеството на живот. Занемарени са всички зелени инициативи. Чу се и се изписа достатъчно, че Lafka убива малкия и среден бизнес в София, а и не само там... Не съм видяла нищо смислено по отношение на работеща програма за енергийна ефективност, съобразена със съвремените технологии. Не се мисли за интеграция на зелени и алтернативни енергийни източници към сградите. Напротив, абсурдни нормативни актове блокират подобни идеи. Витоша е тотално изоставена и дезинтрегрирана от града.


Ако можехте да направите три неща за града, кои ще са те?


Не обичам да давам обещания ангро. Мисля, че мога да бъда много внимателна при гласуването на подобни проекти в Общинския съвет. Корупцията, злоупотребите, частните икономически интереси, противоречащи на обществения, могат да бъдат пресечени именно на това ниво. Трябва ли да припомням, че ГЕРБ имаха пълно мнозинство през последния мандат?


Друго важно нещо, по което бих работила като общински съветник е лустрацията на публичното пространство. Замисляли ли сте се колко артефакти от престъпния комунистически режим го замърсяват.


Трето нещо, по което бих работила е идеята, която много ме въодушевява — градското и вертикалното земеделие. Това не е някаква екстравагантна утопия! Дори София може да дава продукция, която да помага за изхранването на милионния град.


Важно е да се работи и за прозрачност в дейността на общинския съвет и комисиите в него. Доколкото знам, гражданите сега нямат пряк достъп до заседанията. Чувала съм, че могат да ги гледат в нещо като кошара, на монитор… Смятате ли, че това е прозрачно управление?..


Подкрепяте инициативата за София – Зелена европейска столица. Вярвате ли, че това може да се реализара и как точно? Защо досега няма стъпки в тази посока, ако е реализуемо?


– Това управление не е в състояние да работи по тази инициатива! То може само да я употреби в предизборната си кампания. Кое точно мислите, че ГЕРБ ще реализира в София Велоалеи, Енергийна ефективност, Автономно отопление на сградите, чрез акумулиране на енергия през топлите месеци, прилагайки модерни зелени технологии, Тунелен градски транспорт с превозни средства, стъпили от двете страни на автомобилния поток? Или смятате, че смехотворните "зелени релси" на Руски паметник са постижение в екологията? Смятате ли, че тази градска управа може да реализира наистина зелена транспортна среда в града, че досегашният общински съвет поставя хората в центъра на инфраструктурното развитие на града, а не автомобила?


Ето заради всичко това "София – зелена европейска столица" няма как да се реализира от сегашното управление. То трябва да бъде сменено, а монополът им да бъде разбит!


Имате редица предложения за устойчиво разитие на града. Защо не се присъдинихте към ПП Зелените, а избрахте листата на Реформаторите?


– Зелените политики не са монопол на една-единствена партия. Аз съм издигната от БЗНС. Земеделците ако не са зелени, не знам кой би бил. Историята на земеделското движение и основополагащите му принципи са зелени.


Имам сълна връзка с тази партия. Внучка съм на Петър Сърбински, който още на 16 годишна възраст, става член на Управителния съвет на ЗМС, а на 18 годишна възраст е вече негов Главен секретар. Задържан е многократно и е въдворяван без съд и присъда в тогавашните концлагери Горно Спанчево, Левуново и др.


След комунистическия преврат от 1944 г. той продължава да отстоява земеделските идеи за неприкосновеност на частната собственост, развитие на българското земеделие и добруване на българските селяни. Арестуван е и интерниран в концлагера "Белене", където лежи пет години без съд и присъда, до закриване на лагера. Мисля, че БЗНС имат достатъчно демократична и зелена история, за да приема да съм техен кандидат в София.


Проектите за развитие на Борисовата градина станаха тема на широка обществена дискусия. Вие какъв проект за този парк бихте подкрепили?


– Всяка промяна в устройствения план на Борисовата градина трябва да се прави след истинска, реална и широка обществена дискусия. Бих подкрепила само такъв проект, който запазва изцяло уникалния характер на Борисовата градина като един от малкото зелени клинове на столицата.


Бих подкрепила и план за промяна на Княжеската градина, която включва преместването на т.нар. паметник на Съветската армия в музей. Това би било исторически справедливо.


Участвали сте в боядисването на паметника пред централата на БСП на "Позиртано" и след това бяхте подведени под наказателна отговорност. Каква беше мотивацията ви да се включите в акцията? Къде е границата на спазване на правилата и моралните каузи, ако изходим от този пример?


- Първо това не е паметник. Декоративният елемент пред централата на бившата компартия на първо място е незаконно поставен там и е в нарушение на правилата за декоративните елементи, които самата община е приела. И Фандъкова, и "малкият" кмет на "Възраждане" бездействат и не изпълняват задълженията си, от това общината най-малкото има финансови загуби.


Второ, но не и по важност, този чугунен елемент символизира лъжата, подмяната, червения терор и комунистическия режим. Лъжа, защото антифашисти в България не са били комунистите, те първоначално са подкрепяли нацистка Германия. Подмяна е, защото се омаловажава ролята на истинските демократични партии, унищожени от комунистическия режим. Символизира терора, защото срещу комунистите, дошли на власт след преврата на 9 септември 1944, са избити десетки хиляди, а съпротивата на горяните срещу тях е потопена в кръв. Този градеж има за цел да поддържа пропагандния мит за "светлото комунистическо бъдеще".


Самият автор на тази композиция големият скулптор професор Далчев, категорично се произнася срещу тези "жалони на поробителите". Мястото им е в музеи на комунистическия терор, а не по улиците на демократична София.
Това са моите мотиви.


Срещнахте се и разговаряхте с Надежда Толоконникова от известната руска пънк-група "Pussy Riot". Какво се случи на срещата Ви с нея?


– С Надя се срещнах пред т.нар. паметник на Съветската армия "освободителка". За мен беше впечатляващо да се срещна с жена, която, заедно със своите приятелки, изразява своята позиция срещу режима по начин, който й коства две години лишаване свобода в руски затвор. Интересно беше да науча повече за тази случка от живота й, както и да й разкажа за артистичните протестни политически акции в България. При една от тях бях арестувана от полицията, както вече стана дума. От разговора научих повече за лагерите, в които задържат хора в Русия и условията в тях, но със сигурност, това не е приятен спомен от живота й. Тя не пожела да обсъжда това.


От разговора си с хора като Надя виждам колко трудно е да бъде развенчан един от най-големите митове от времето на Втората световна война — този за добрата червена армия-освободителка. Въпреки убеждението ми, че подобни символи на подмяната на историята трябва да бъдат демонтиртани и преместени в музеи, аз разбирам и нейната убеденост, че тези градежи могат да бъдат и обект на различни творчески и артистични изяви. Да са медия срещу подмяната и нейната пропаганда.


Определено, Надя е харизматичен лидер, ангажиран с феминистки каузи и проблеми свързани с  правата на човека. Личност, която казва онова, което мисли. Всичко това обяснява и подкрепата за пънкарките в българското Интернет пространство.


Като стана дума за българския Интернет, ще си позволя да призова всички, най-вече своите приятели и близки да отговорят с ДА на Референдума в неделя. Електронното дистанционно гласуване е една много добра възможност за положителна промяна и начин да разбием системата. То обезценява и възпрепятства купения и зависим вот и дава възможност на хилядите ни приятели и сънародници извън България да гласуват и участват ангажирано в общественополитическия живот. Разбира се, дистанционното гласуване ще даде по-добър шанс и на хората в неравностойно положение да участват активно.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Вертикално земеделие е нещо като водоравни минарета.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Ехеееее, къде отиде таз девойка!

  Отново РБ. Личи си кой поръчва музиката в "Дневник".

 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2183 Весело

  "Знаете ли, че много от старите комплекси в София, като "Яворов", "Слатина" и "Гео Милев", имат сонди за поливане на зелените площи. Тези сонди обаче в момента не се ползват, защото дълги години те не са работили и сега в районната администрация дори не знаят къде се намират."

  хихихи, а госпожата архитектката дали знае че второто и изречение тотално опровергава първото?

 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Под номер 61 в листата. Има ли смисъл тази публикация?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 659 Неутрално

  На София вертикално земеделие не и трябва. Нека да го оставим на селата.

  По-добре велоалеи, градски транспорт и спортни игрища във всеки квартал (мултифункционални игрища, футболни терени, каменна тенис на маса - басейните също са малко).

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3409 Весело

  Вертикално земеделие?
  Леле, леле, леле!

  За да има вертикално, то трябва да има и хоризонтално.
  Това е аксиома!

  Както е и аксиома, че Цветенце мънинко, когато попадне на торната почва политическа, избуява вертикално и вживявайки се в носителството на висока експертиза забравя, ама му лъсва, че е плод на земледелието хоризонтално.
  Пази Боже, както е казал за издънките на хоризонталното земледелие един велик интелектуалец ...

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Не знаех, че е внучка на Петър Сърбински, който се е държал много достойно в комунистическите концлагери. Но и без това бях решил да я отбележа с преференция заради боядисването на паметника на съветския окупатор.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3409 Весело

  [quote#4:"Daniboy"]Под номер 61 в листата. Има ли смисъл тази публикация? [/quote]
  Има смисъл.
  Защото не е публикация, а реклама.
  А за рекламата се плаща ...

  Но не бъдете неблагодарни, де! Аз съм благодарен.
  Че иначе от къде ще научите таквиз изфинени инициативи и мъдрости?
  Па и девойчето поизмива лицето безенесарско. Не е само аграрът Ненчев, я! Те ви я Цвети - вертикално!

 9. 9 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Не е завършила в Масква, а иска да участва в управлението?! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ! ВИЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ ИСКАТЕ ДА ГО ОБЪРНЕТЕ ТУКА!

  И от кога в Италия се занимават с архитектура? Ималко там някаква мижава империйка, дето построила някое колизеумче, катедралка, статуйки мижави. А в Расия! Е те там е баш архитектурата. Красота, кубизъм, привлекателна сивост! Комунистическият вид на София трябва да бъде съхранен! Не позволявайте на някакви хора, учили из Европа да го съсипят под предтекст, че познавали някакви модерни неща!

  Леко обезчовечен...
 10. 10 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Весело

  То с изключение на зърнодобива целото друго Хоризонтално земеделие едва вегетира/заради циганските кражби по поля и градини и мутрите по веригата до купувача/ в останалата част от страната където му е мястото тая щела да прави вертикално у столицата.
  Като погледнат в огледалото питат ли се тоя отсреща дали е добре?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 11. 11 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]Вертикално земеделие е нещо като водоравни минарета. [/quote]
  Ами госпожата се кандидатира от името на БЗНС, явно е решила да вкара някакъв земеделски елемент
  Иначе се опитах да открия нещо проектирано от нея, но единственото на което попадам е една вандализирана скулптура.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1297 Весело

  Аз лично съм фен на наклоненото земеделие. Тока се полива гравитачно. Оттичането на други субстанции също се улеснява...

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1297 Весело

  Не "тока", а "така", ма карай....

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3409 Весело

  [quote#11:"horilka"]Иначе се опитах да открия нещо проектирано от нея[/quote]
  Напразно губене на време. Биографията и е дадена отгоре в статията.
  Учило, учило, и пак все учило.
  В строителния бум малко понамазало и след спихването в строителството пак тръгнало да се учи.
  Сега пък и предстояло да се дипломира като зелена енергетичка.

  Като гледам - вечна студентка в "актуалните" направления.
  И активистка, разбира се. Вечните студенти са винаги и активисти, ако не сте забелязали ...

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3409 Весело

  [quote#12:"Добрин Велков"]Аз лично съм фен на наклоненото земеделие. [/quote]
  И що ви требе на баир лозе?

  Или кОпаш хоризонтално - или правиш политическа кариера вертикално!

 16. 16 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#4] от "Daniboy":

  Преференции, брат! 700-800 преференции и всичко има смисъл.

 17. 17 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Поне сложете гриф "Платена публикация", да знаем как да възприемаме информацията.

 18. 18 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  ++++++++++++++++++++++

  Pure Chewing Satisfaction
 19. 19 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Цветелина Сърбинска: "Бих работила и за градското и вертикалното земеделие в София"

  Кака, остави тез модерни работи за някое друго време. На София и трябва градинар! И съседната статия за Борисовата градина го доказва!

  Цървули няма, за гайда плаче.

 20. 20 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 433 Неутрално

  От мен преференция за номер 61!

 21. 21 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Боже, колко злоба и омраза има в този форум, Боже...!!!

  Млад, читав и образован човек не бива да се захваща с политика в БГ. Трябва само мустакати чичковци шкембелии без идеи и скрупули, но с много мерак да крадат. Читав ли си, злобарите няма да ти го простят.

  И това е форума на Дневник, що-годе интелигентно издание; не ми се мисли какво е по другите форуми.

 22. 22 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това момиче е единствената приятна изненада на тези избори и лично за мен означава, че има индикация, има някаква малка надежда. Ей тооолкова мъндзърка надежда..., че образованите и интелигентните българи са започнали да преодоляват отвращението си от политиката и са готови да се заемат с обществена дейност. Дори и мацката да не се класира сега, дано тази тенденция да продължи.
  Да спрат разни орки да драпат към властта и все повече да срещаме смислени кандидатури.

 23. 23 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Преди от Реформаторския блок да се заемат с фундаменталния въпрос за градското и вертикално земеделие в София, нека се опитат да решат срочно въпроса с градското и хоризонтално ( в степен на улично) животновъдство в столицата. Защото в следствие на развити градски животновъдни технологии популацията на някои животни ( кучета например) е достигнала до зашеметяващи нива.

 24. 24 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 536 Весело

  Ква е тая бе? На архитектка ша ми са праи. Ние кви архитекти имаме - тва главния на София, тва Божо. опа, тоа май беше археолог. Ама нали строй ларгото - сигурну и от архитектура разбира.

 25. 25 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Има и други по-належащи въпроси за решавне в София. Главно от санитарно естество. Например какви решения КАКА ще предложи за решаване на въпроса с дрискащите и опикаващи стените нелегални тарамбуки, особено в района на бул. "Мария Луиза" и близките улици....

 26. 26 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Дневник, самосъсипвате с подобни "статии".

  Sic transit gloria mundi...
 27. 27 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Прекрасна номинация.А Асен?По-малко е заслужил да е в листата или високо от кулата небрежно е отказал?Майтап,знам че е второто

 28. 28 Профил на Мирослав Вътов
  Мирослав Вътов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо има минуси изобщо ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK