Павлина Върбанова, "Как се пише": Правописът е израз на уважение към читателя

Павлина Върбанова

© Личен архив

Павлина ВърбановаДнес в книжарница "Хеликон - Витоша" ще бъде представен новият книжен наръчник за правопис, пунктуация и граматика "Как се пише" на филоложката Павлина Върбанова, който не е съкратено издание на сайта й kaksepishe.com.


"Дневник" разговаря със съставителката на наръчника, която работи като езиков редактор и коректор, и е постоянно изкушена в областта на науката. Павлина Върбанова е защитила дисертация по история на българския език, но се вълнува и от проблемите на съвременната езикова практика и норма. Сайтът й "Как се пише" съдържа отговори на повече от 1600 въпроса за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.


Представянето на новото издание не случайно е в Деня на народните будители. Какъв е този празник за вас?
- Все още не мога да го почувствам истински, защото му липсва съдържание. Всъщност този празник не може да се похвали с дълга традиция – започва да се чества през 1922 г., за да се повдигне българският дух след поражението в Първата световна война. През 1945 г. е забранен, а от 1992 г. отново отдаваме почит към паметта на големите българи – будители на националния дух. На мен подобни формулировки ми звучат много общо. Още по-трудно те стигат до съзнанието на младите хора, за които възрожденските и следосвобожденските идеали са нещо далечно, да не кажа, анахронично.


Време е да придадем съвременен смисъл на този празник. Една от възможностите според мен е да го обвържем със собственото си развитие като личности, с пробуждане на стремежа към нови знания, към разширяване на кръгозора в този толкова динамичен свят, към който трябва постоянно да се адаптираме.


А може и в друга посока да се помисли – за пробуждане на гражданското съзнание и още повече за подтикване към действия. В негативизма сме много силни, знаем кое е лошо в обществения ни живот, критикуваме постоянно властта, но направихме ли нещо конкретно, за да променим това, което не ни харесва или смятаме за нередно? Поне направихме ли си труда да гласуваме на последните избори?


Със сигурност можем да изпълним Деня на будителите с актуално съдържание, така че всички ние, българите, да го почувстваме като свой празник. Но и това зависи от нас, а не от някой "отгоре", който да ни каже какво точно и как да честваме.


Защо е важно/кому е нужно да се пише правилно?


- Ако ми позволите, ще разместя думите във въпроса: за кого е важно и защо е нужно да се пише правилно? Правилното писане е писане, съобразно определен стандарт – книжовната норма, книжовния български език. Ако се придържаме към стандарта, когато пишем, нашият текст ще бъде по-лесно възприет от читателите и те няма да се отплесват по правописните и пунктуационните грешки, а ще се съсредоточат върху съдържанието: върху изложеното от нас мнение, върху новата информация, която предоставяме, или например върху ценните ни идеи и предложения за развитието на града, в който живеем. Когато се стремим да пишем правилно, ние всъщност проявяваме уважение към читателя на нашия текст.


От друга страна, за самия автор на текста също е важно – или поне препоръчително – да пише правилно, тъй като по статуса или коментара във Facebook, по имейла, по публикацията в някой сайт и по CV-то (особено) може да се съди за неговата езикова култура. Ако тя е висока, пишещият със сигурност ще остави добро впечатление у четящите.


Разбира се, интернет е свободно място и доста хора смятат, че е позволено да пишат, без да се стараят много-много. Да, позволено е, понякога дори ти се иска нарочно да напишеш нещо грешно, ей така, напук на правилата. Но трябва много добре да прецениш до каква степен да се отклониш, защото това носи негативи.


Защо решихте да издадете справочника на хартия? За кого ще е полезен този формат?


- Хартиеният справочник е като спокоен пристан за този, който иска да оцелее в морето от информация. Ако направите правописна справка в интернет, твърде възможно е да намерите различни отговори. Кой от тях е верният? Кой е съобразен с актуалните правила? Дали този, който ви съветва, е достатъчно компетентен? И знаете ли кой в действителност ви съветва в даден сайт? Кой и кога за последен път е обновявал данните в онлайн речниците? С информацията за българския правопис и пунктуация в интернет трябва много да се внимава – както впрочем и с информацията във всяка друга област.


Хартиеният справочник има автор, който застава зад всяка написана буква с името си и който доста е мислил какво да включи в текста и как да го поднесе на читателите. Сайтовете побират огромно количество информация, докато обемът на едно книжно издание е ограничен и това може да е предимство: в справочника се отсява най-важното, най-нужното за съвременния човек. Ако един българин си каже: "Добре, знам, че имам пропуски в правописа, а и съм позабравил правилата от училище, но как най-бързо и най-лесно мога да си ги припомня?", аз бих му предложила книжния справочник, а не kaksepishe.com, макар че на сайта има много повече информация.


Казвате, че справочникът е с ограничен обем – в такъв случай по-практичен ли ще бъде според вас от правописния речник на БАН? Какви са другите разлики с него? Дали и с какво ще е по-полезен?


- Постарала съм се да представя правилата по различен начин, така че читателите по-лесно да ги прилагат в практиката си: как да пишат служебен имейл, как и кога да употребяват учтивата форма. В справочника ще намерите например не общи правила за употреба на главни и малки букви, а конкретни: за изписване на длъжности, държавни институции, университети и училища, географски обекти, празници. Не кога изобщо се поставя запетая, а пише ли се запетая пред "че", "като", "който", "и", "или". В повечето раздели съм включила примери "Правилно/Грешно", а също и практически казуси "Кой вариант да изберем?", в които съм показала как да разсъждаваме, когато прилагаме правилата.


Хартиеното издание ще повтаря ли електронния вариант или ще е по-различно?


- Няма как да е съвсем различно, защото правилата са едни и същи. Но текстът за хартиеното издание е писан с мисълта, че ще бъде текст за хартиено издание. Постарах се да го изчистя от термини и оставих само най-необходимите. Когато пишеш с мисъл за читателя, е възможно да слезеш от професионалния си пиедестал и да си кажеш: "Тези хора, които ще ползват справочника, не са специалисти. Дали ще разберат това, което пиша? По-добре е да им го преведа на по-понятен език". По-голямата част от текста написах специално за книгата, а статиите, които взех от сайта, преработих основно.


Откога поддържате "Как се пише?" и как ви хрумна идеята за сайта?


- Идеята дойде от практиката, по-точно от моя блог, посветен на българския език – "Блогът на Павлина". В него отговарям на читателски въпроси и в един момент ми хрумна, че може да се направи отделен сайт с езикови въпроси и готови отговори. Вече изминаха три години и половина, откакто пуснахме kaksepishe.com. Сайтът е на разположение на всички, които искат да направят бърза правописна справка онлайн. Информацията в него е надеждна, проверена, актуална. Зад това твърдение, както и зад всяка буква в сайта и в книжния справочник заставам аз.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Браво, Павлина, благодаря за изключително правилното отношение към езика ни!
  Внимателно прочетох статията и съм на мнение, че е била проверена и евентуално коригирана от самата Върбанова - нито една правописна грешка. Отново - браво!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Ще се харчат едни пари за книгата, няма начин.

 3. 3 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#1:"дедо Андро"]че е била проверена и евентуално коригирана от самата Върбанова[/quote]
  Интервютата винаги минават на съгласуване с интервюирания, освен ако не е казал да се публикува без съгласуване. Обичайна практика е писаният текст, който ще бъде публикуван, дса е близък по съдържание с гласовия запис, ако изобщо е имало такъв, но много рядко се покриват на 100%.

  Интервюираният си оправя всичко сам и го дава на редкацията за публикуване. Самата редакция не внася кореции или, ако реши да внесе, то пак минава на съгласуване.

 4. 4 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ето какво поучително нещо намерих в мрежата относно правописа и езиковата култура:
  http://bgswind.comoj.com/index.htm

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Нека благодарим и на редактора, че не е сложил заглавие "Павлина Върбанова с нов наръчник по правопис".

 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#3:"atominfo"]... Интервюираният си оправя всичко сам и го дава на редкацията за публикуване. Самата редакция не внася кореции или, ако реши да внесе, то пак минава на съгласуване.[/quote]
  Честит празник! Много хубав, може би уникален! Български!
  Често е много добре, че редакциите не внасят корекции.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Благодаря на г-жа Върбанова за труда и усилията й в това да поддържа грамотността ни на високо ниво и да ни позволява да се усъвършенстваме в тази област. С интерес ще прочета книгата й - https://www.e-zona.bg/product/kak-pishe-knizhoven-dialogichen-digitalen-balgarski-Pavlina-Varbanova-21407 . Интервюто можеше да е още малко по-дълго, например уважаваме ли достатъчно в съвремието езика ни. Много приятен разговор, в духа на празника и в този контекст г-жа Върбанова е един от днешните будители.

 8. 8 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Да си жива и здрава и успехи! От твой бивш колега

 9. 9 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Весело

  Другарю Лавров, да пратите мурзилажите на един курс при Павлина , че ги разпознаваме от сто километра по правописа !

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 10. 10 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Не знам тази госпожа надява ли се на дори една единствена продажба на този справочник... Всъщност нищо чудно някой завършен глупак да си помисли, че е възможно със справочник да наваксаш пропуските си от 4-7 клас

 11. 11 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Много благодаря! Въпреки че съм сравнително грамотен, и аз имам някои пропуски, така че ще се възползвам от сайта, а за сина ми ще купя хартиения екземпляр.

 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#4] от "winston_smith_ii":

  +++++++++++++++
  Епиграмата на Радой Ралин е все така актуална, за съжаление.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#10:"Митев"]Не знам тази госпожа надява ли се на дори една единствена продажба на този справочник... [/quote]
  Естествено, че се надява. На много повече от една продажба се надява.

  Току що си я поръчах. 13,62 лв. с доставката.

  Ще я сканирам и ще направя OCR за да я ползва сина. Хартиена книга трудно отваря, но от телефона си чете в захлас. Същото преди години направих с правописния речник в първата му част и ефектът беше огромен.

 14. 14 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Правопис се учи предимно с четене на книги, на много книги, по възможност.

 15. 15 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#13] от "atominfo":

  Извинявай, нямах предвид точно тебе като оценях евентуалния купувач, но всъщност [#14] обяснява единствения начин човек да бъде грамотен

 16. 16 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Сигурно ще е полезно четиво, но и без него, всеки, който иска да пише грамотно, може да си прави справка онлайн. Но.....преди това трябва да се сетиш, че трябва да провериш. А това вече е вид грамотност. Прави ми впечатление, че забележките относно драматичната неграмотност на някои пишещи из форумите не се посрещат добре, дори на нож.
  Ако на някого му се занимава и иска да се посмее от сърце, може да почете обявите в ОLX.

 17. 17 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#14:"mrtoyaga"]Правопис се учи предимно с четене[/quote]
  Бих спорил "дълго и напоително". Правопис се учи чрез писане. Правилата са достатъчно еднозначни, но чрез тяхното умело използване се дава възможност за "разноцветно" изразяване и въздействие върху четящия. Българите сме с привилегия по отношение на езика си, защото може да се изразиш и кратко и дълго и изобщо, както дойде и ти трябва. Немци, руснаци нямат тази екстра. Стигаме до употребата на езика не като вид предаване на информация, а като форма на въздействие. Точно това застъпвам при обясняване на принципите на комуникация на хора, чието развитие е важно за мен.

 18. 18 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#16:"Виктория Пенелопова"]Прави ми впечатление, че забележките относно драматичната неграмотност на някои пишещи из форумите не се посрещат добре, дори на нож. [/quote]
  Зависи от форума. Когато форумът като цяло е на позиция "грамотен за да имаш право да търсиш помощ", но тотално неграмотните въпроси или изобщо не се четат от аудиторията или отговарят само лица със същите показатели на ерудиция. Което, естествено, довежда до оставяне на проблема без решение. В други форуми простащината си е стил на общуване и там грамотните ги заклеймяват, че "важничат", "пренасят се" и т.н. Може да намерите примери в автомобилните форуми на различните марки и сами да се определите към кой бренд да се причислите.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#16] от "Виктория Пенелопова":

  Понякога човек греши от бързане , а няма как да редактираш после. Аз имам коментари ,на които сама съм се смяла.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Като се има предвид правописните грешки, с които "бъкат" текстовете в Дневник и как неграмотно пишат немалко хора в коментарите си- много полезно четиво.

 21. 21 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Инициативна и прецизна - радост за очите е Павлина Върбанова. А сайтът е безкрайно удобен.

  До коментар [#13] от "atominfo":

  Затова ще е добре да се предложи и електронен вариант на справочника - винаги ще е с теб и ще може да се ползва без връзка с интернет, и ще се избегне частта със сканирането

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 22. 22 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Уж ставаше дума за правопис и народни будители, а се почна с делене на съзнателни и несъзнателни, на гласуващи и негласуващи. А каква е тази идея за изпълване на празниците със съдържание? Не приемам някой да ми поднася празни откъм съдържание празници, а аз да ги запълвам по задължение.

 23. 23 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Не е зле „Дневник“ да си вземе бележка от заглавието на статията.

  количествените натрупвания водят до качествени изменения
 24. 24 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#14] от "mrtoyaga":

  Четенето на (добре написани и/или преведени) книги без съмнение е от голямо значение за "естественото" научаване на правописа (пък и други работи), така както слушането е необходимо за научаването на говора при децата. Но един добре изготвен практичен наръчник също би могъл да бъде от полза както за ученици, така и за техните възпитатели, а защо не и за чужденци, учещи българския или за българи с пропуски или неясноти в българския правопис. Последната група не е никак малка, като в нея има и хора с иначе ценни знания и способности в техните си специалности.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 25. 25 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Най-дразнещото, поне за мен, е как масово множественото число на думи се пише с Й!Никой ли учител, родител, приятел не се намери на тези, които пишат така, да им каже, че това е глупаво!

 26. 26 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "atominfo":

  И с четене също се учи и то сериозно.Човек запомня думите и когато пише, грешката се набива и се забелязва.Ако само пишеш, а не четеш, дори няма да си забележиш грешките.Та - четенето е също толкова важно, колкото и писането, за правописа.

 27. 27 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#17] от "atominfo":

  Както е казал Ст. Й. Лец: "Полезно е да се знае писмо и четмо. Или беше четмо и писмо?"

  Четенето предхожда писането - очевидно е, без дълъг и напоителен спор. Чрез писането можеш да работиш над сложността и дълбочината на изказа си, но щом говорим за техническата страна на писането - овладяването на граматиката и синтаксиса на един език, най-вече - първо ти трябва мноого четене - как и откъде иначе ще ги научиш тези неща?

 28. 28 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#24] от "WOI":

  Съгласен съм, аз и затова казвам по-горе "предимно". Разбира се, че нямам нищо против един такъв наръчник и почин. Похвални са тези неща, и необходими.

 29. 29 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 271 Неутрално

  В момента, когато трябва да се напише официален текст, започват колебанията "как се пише". Затова ползвам сайта, а сега ще купя и книгата.

 30. 30 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#1:"дедо Андро"]Внимателно прочетох статията и съм на мнение, че е била проверена и евентуално коригирана от самата Върбанова - нито една правописна грешка. [/quote]

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Има, има... Още в първия въпрос -"Какъв е този празник за вас?"
  Вас се пише с главна буква в случая.

 31. 31 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2250 Весело

  До коментар [#30] от "gast":

  Да, прав сте!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 32. 32 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митев":

  Аз ще си го купя.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 33. 33 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#27:"mrtoyaga"]как и откъде иначе ще ги научиш тези неща? [/quote]
  Това се предполага да си го знаеш вече. Може би се изразих леко погрешно, като изказах мислите си какво трябва да бъде, а не каква е релаността върху която трябва да се работи. Стартирах от друга базова позиция в коментара си.

 34. 34 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#21:"sjaakiie"]Затова ще е добре да се предложи и електронен вариант на справочника[/quote]
  След сканирането ги преправям. Сменявам шрифтове. В речника съм променял и примерите, за да са на нивото на тогавашен петокласник. Пък и докато го оправя съм го прочел поне два пъти и все нещо ми е останало

  Електронният вариант на справочник е справочно пособие. Електронната книга си е просто книга, но удобна за четене от младите с увредено вече тактилно усещане. Тях досегът с хартията не ги зарежда емоционално, а търкането по телефона или таблета го прави.

  Нови времена - нови радости.

 35. 35 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Българският език е ненужно натоварен с безсмислени правила, от които няма никакъв смисъл. Ако искаме чужденци да учат нашият език и той да бъде конвертируем, всики тия идиотски закони за запетайки, пълни и непълни членове, тиренца итн трябва да бъдат премахнати.

 36. 36 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много ще се радвам, ако г-жа Върбанова или някой друг (без значение) напише справочник по правоговор. Заминах да живея извън България 1999г, върнах се да живея в България преди 2-3г и в този период се е наложило някакъв отвратителен начин на говорене. Например:

  - Адски много хора ги произнасят "благодаря" и глаголи завършващи на "я" с отворена гласна накрая. Сякаш не са чували, че нашият език има потъмняване.. Същото се случва и със съгласни.

  Имаше термин, който обощава неправилното произношение от хора, които се опитват да изглеждат образовани и точно в това си начинание поакзват необразованост.

  - Интонацията в края на изреченията. Побърквам се като чуя как си качват гласчето по телевизионни реклами, новини, филми.. отвратително е.

  И още много, много примери, които ме изумяват. Най-лошото е, че същите хора, които говорят така, се имат за пазители на чистия език. Не разбират, че бъркат и отказват да чуят и дума по въпроса.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 37. 37 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#35] от "jedimaster"

  Верно е! От учене на бълг.език е доказано, че се затъпява. Има връзка между нещастието на една нация

  и кирилицата. Затова на славяните от Полша, Чехия, Словакия им е само до славянската писменост.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 38. 38 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Всеки празноглавец- да си купи едно книжле и да коригира грешките на другите, понеже друго не може да измисли във форумъ.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 39. 39 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Отвратителната бездуховност и полуграмотност, които ни заобикалят (защи ли още ги търпим) са... нещо страшно....
  Струва си да се поклоним на хора като г-жа Върбанова!Тя не само повдига купища наболели въпроси, НО дава и отговорите! Сторонниците на нашия език са малцинство у нас, но важното е, че не сме сами и изоставени! Продължаваме да отстояваме чистия и правилен НАШ език!
  Настроение - приповдигнато.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  секи 4ти км

  Хубава е тя, Хвала, инициативата.

  В Буден ден,
  пробудно светъл,
  след безбройни будни дни

  Правописът е описан:
  Как добре да се държи.

  Сал' едно навява тъжен
  елегически въпрос:

  Де е Българската книжнина
  в чисто Българска книжарница;

  Слънцето в душите грейно?
  (Метафора от "сладкарница"

  Хел икон... Хели кон...
  Не че муха правим слон,

  но Най-снажната, висока,
  всеизвестна и широка
  (Витошката) планина

  заслужава по-висока
  по-напред (от Хел в мазе)

  дълбочина.

  пп

  Днеска "хел" (пред античен)
  считате ли за практичен?

  "Днес в книжарница "Хеликон - Витоша"

  ще бъде представен новия книжен наръчник за правопис, пунктуация и граматика "Как се пише" на филолога Павлина Върбанова, който е съкратено издание на сайта й kaksepishe.com."

 41. 41 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#30] от "gast":

  Доколкото знам, официално отдавна отпадна изискването учтивата форма на обръщение във второ лице, ед. число, да бъде изписвана с главна буква - допуска се, но по желание, а не е задължително

 42. 42 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#35:"jedimaster"]Българският език е ненужно натоварен с безсмислени правила[/quote]
  Правилата на българския език се вместват в едно книжле от 150 страници за 10 лева. Това е съвсем приемлив обем, сравним с един учебник по физика за седми клас, който нито е сложен, нито излишен.
  Всеки един език е наука и дава отражение на духовността на носителя му. Загубваш езика - загубва се идентичността. За сложните тирета, запетайки и т.н. Ами английският също има м-даш, н-даш и т.н. Или удоволствието да изразяваш взаимоотношенията между обектите в речта чрез падежи в руския и немския. Или още по-приятни езици като сръбския, където има и падежи и свързващи обектите думи.

  Всеки език е форма на въздействие. Точно по тази причина е добре да има много езици и да се говори на езика на опонента. Изграждайки неговите мисли на неговия език, но с отчитане на правилата и ценностите на твоя роден език винаги ще си напред в спора. Има смисъл...

  Отделно, че си заслужава да се обръща внимание на изработването на външния вид на текст, на когото се възлага някакво ниво на въздействие. Интервалите в текста да рисуват картинка на страницата. В зависимост дали ще бъде четен на глас или на ум, да се оформя интонацията още в процеса на четене, чрез правилно коригиране на паузите и дишането или чрез правилно движение на петното на фокуса (отдавна не се четат букви или даже думи, а цели петна, които се сглобяват мисловно) и т.н.

 43. 43 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#37:"Reveal"]Има връзка между нещастието на една нация [/quote]
  Коя точно нация като нация е нещастна? Във всяка нация има нещастници, но едва ли езикът, който те така или иначе не знаят, ги е направил такива.

 44. 44 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 279 Весело

  [quote#9:"rex"]Другарю Лавров, да пратите мурзилажите на един курс при Павлина , че ги разпознаваме от сто километра по правописа ![/quote]
  Разпознат си.
  Натискай спацето само след запетайката, а не преди това!
  Преди *!* също няма спаце....баце.

 45. 45 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#41] от "Митев":

  Това е нещо ново за мен. Можете ли да ми пратите линк някакъв по темата? Аз търсих, ама не открих, явно не търся правилно.

 46. 46 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Правописът е преди всичко израз на уважение към личността на пишещия, а след това към читателите му....Това е визитната картичка на всеки, която няма как да забравиш!

 47. 47 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#45] от "gast":

  Не мога да ви пратя линк. Не ми се рови, а и това го въведоха преди доста години, във всеки случай преди масовата медийна цифровизация. Но добре помня, когато Вл. Мурдаров обосноваваше промяната. Не давам коментар съгласен ли съм с нея или - не, само съобщавам.

 48. 48 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Е, благодаря все пак.
  Следващия път, когато съм в България, ще поровя из книжарниците

 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  [quote#34:"atominfo"] младите с увредено вече тактилно усещане. [/quote]

  До коментар [#34] от "atominfo":

  Не мисля, че е това. Просто младите са много, много мобилни и... практични. Те искат да носят със себе си всичко и навсякъде : спомени, забавление, справочници... затова предпочитат електронните варианти. Не можеш да натъпчеш в раницата си всичките си любими книги на хартия и филмите на ДВД, но на телефона или таблета е съвсем възможно. Аз нося в дамската си чанта почти цялата си библиотека.

 50. 50 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#49:"luda_krava"]Те искат да носят със себе си всичко и навсякъде [/quote]
  Това също е фактор. Което ми напомня, че някога сексът беше основно реален с всичките съпътстващи плюсове и минуси. Уреждаш си среща и няма опция да звъннеш, че ще закъснееш. Трябва да си там. Списанията бяха ежемесечни и се препрочитаха по десет пъти. За книги се чакаше на опашка и бяха ценни и ценени.

  Многото неща правят човека разхвърлян и без възможност за съсредоточаване върху даден проблем в дългосрочен план. Възможно е това да се нарича практичност, на принципа, ако не аз, то друг ще го реши, но и не мога да го одобря на 100%.

  Както и да е, чакам книгата за да я правя полезна за "пубертета".

 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  е "дневник" да си циркулират тая статия на сутрешните оперативки, по-добре дори да организират непрестанното четене на справочника на глас.

  иначе, добрите коректори вече изчезват. жалко, не остава знание за този език.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#35:"jedimaster"]Българският език е ненужно натоварен с безсмислени правила, от които няма никакъв смисъл. Ако искаме чужденци да учат нашият език и той да бъде конвертируем, всики тия идиотски закони за запетайки, пълни и непълни членове, тиренца итн трябва да бъдат премахнати. [/quote]

  Новият правопис

  1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.

  2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.

  3. Отпада и буквата „я”. В момента е възприето тя да се изписва като „q”, но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.

  4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик кво като е вип ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип

  5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение.

  6. главните букви са пална простотиа. нема нужда от тиах. секи интелигентен 4овек се досе6та каде по4ва изреч4ението и каде не по4ва. то си е мноо ясно

  7. пи6е се „незнам”, „неискам”, „нестава”, „немога”. разбрахте ли БАЛЪЦИ!!!!!

  8. си4ките запетаики то4ки терета и подобни лаина триабва да отпаднат на кои му пука за тиа не6та?

  a наи добре е направо да се мине на latinica 6toto taka sme si sviknali ebasi verno 4e po nekoi foromi ne davat dase pi6e na latinica 6toto sa ebahti zadrastenite cveti cunkam te prase takova novata tupalka na koceto i raina kurti mifki da go duhate heitari!!!!!!!dove4era 6e se razmajem na kupona na gecata axaxaxax gecata e golem zakleam se naprao neam dumi kopeleeeeee taa galena e superzle ebahti selskata pra4ka axaxaxaxax a Veso e pedal


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#52] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  АааааХАХАХАХАХА! ВЕЛИКО!! ++++++++

  https://goo.gl/8NG90J
 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 904 Весело

  За сайта научих от Дневник и съм много благодарна. Използвам го честичко, допитвайки се не само за мои неща, а и когато се наложи да помагам на децата за някои казуси по български език.
  Ще разгледам и книжното издание, може би ще е от практическа полза.
  Успех пожелавам на г-жа Върбанова в будителското й дело!

 55. 55 Профил на dublivo
  dublivo
  Рейтинг: 225 Весело

  Интересно сайтът kaksepishe.com дали ще даде отговор на въпроса как се изписва правилно фамилното име на авторката му - Върбанова или ВърАбанова, както е написано под снимката й.

 56. 56 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Весело

  "Правописът е израз на уважение към читателя"

  Stewie, четеш ли?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 57. 57 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 655 Неутрално

  ... и свидетелство за грамотността на пишещия

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Много полезна статия. Аз лично по собствен емпиричен път съм стигнал до извода, че в интернтет както лесно можеш да научиш нещо, така още по лесно можеш да изпаднеш в заблуда. И не спирам да обяснявам на моите генийчета, че електрониката само помага. Силен инструмент, ама за да си майстор се иска труд и умение.
  Първото доказателство го получих като ученик във време, в което компютър "Правец" е проплаквал. Един съученик беше получил подарък от чужбина електронен часовник с калкулатор. И спря да учи за класното по математика, защото смяташе, че единствения проблем е учителя да забележи употребата на джаджата. И след като изкара двойка, премина към стандартното преписване, а учителя нямаше нищо против да ползваме калкулатори.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 60. 60 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#36] от "pourquoi":

  "Имаше термин, който обощава неправилното произношение от хора, които се опитват да изглеждат образовани и точно в това си начинание поакзват необразованост. "

  ---

  И терминът за това е "хиперкоректност" или "хиперурбанизъм" - престараване в желанието да уподобиш речта си като тази на гражданите. Примерно - вмъкване на ненужни букви в думите.

  Вмъкване на ненужно В:
  - информирВам (информирам)
  - организирВам (организирам)
  - телепортирВам (телепортирам)
  - стартирВам (стартирам)
  - любвеобВилен (любвеобилен)
  - еВстеВствено (естествено)
  - изкуВство (изкуство)
  - иВскуВство (изкуство)

  Вмъкване на ненужно У:
  - ползУвам (ползвам)
  - използУвам (използвам)
  - командУвам (командвам)

  Вмъкване на ненужно ВУ:
  - чувстВУвам (чувствам)
  - дейстВУвам (действам)
  - участВУвам (участвам)

  Вмъкване на ненужно Т:
  - ужасТ (ужас)
  -словесТен (словесен)
  - расТкошен (разкошен)

  Добавянето на В в тези думи е напълно ненужно, защото то НЕ добавя абсолютно никакъв допълнителен (нов) смисъс към думата. Някои хора се бъркат, понеже при доста глаголи като измивам, напивам, прикривам и др. добавеното В обозначава глагол в действие. И, чувствайки се несигурни, те добавят ли, добавят букви - сакън! - да не допуснат грешка.

  Още малко примери:

  Вмъкване на ненужно У:
  - ползУвам (ползвам)
  - използУвам (използвам)
  - командУвам (командвам)

  Вмъкване на ненужно ВУ:
  - чувстВУвам (чувствам)
  - дейстВУвам (действам)
  - участВУвам (участвам)

  Вмъкване на ненужно Т:
  - ужасТ (ужас)
  -словесТен (словесен)
  - расТкошен (разкошен)

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 61. 61 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#60] от "ISTORIK":

  Благодаря! Да, това са много добри примери. Аз съм срещала и "чаршави". В първото си мнение под статията пропуснах да отбележа и произнасянето на пълен член. Принципно, той е само писмено правилно, но това явно не вълнува хората .

  Намерих и един онлайн сайт с произношения на български думи. Не знам как да опиша какво чувам, само мога да пусна тук линк, а всеки да си направи изводите:

  пример №1:

  http://bg.forvo.com/word/%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BD%D0%B5%D0%B6/

  пример №2:

  http://bg.forvo.com/word/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE/

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK