Павлина Върбанова, "Как се пише": Правописът е израз на уважение към читателя

Павлина Върбанова

© Личен архив

Павлина ВърбановаДнес в книжарница "Хеликон - Витоша" ще бъде представен новият книжен наръчник за правопис, пунктуация и граматика "Как се пише" на филоложката Павлина Върбанова, който не е съкратено издание на сайта й kaksepishe.com.


"Дневник" разговаря със съставителката на наръчника, която работи като езиков редактор и коректор, и е постоянно изкушена в областта на науката. Павлина Върбанова е защитила дисертация по история на българския език, но се вълнува и от проблемите на съвременната езикова практика и норма. Сайтът й "Как се пише" съдържа отговори на повече от 1600 въпроса за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.


Представянето на новото издание не случайно е в Деня на народните будители. Какъв е този празник за вас?
- Все още не мога да го почувствам истински, защото му липсва съдържание. Всъщност този празник не може да се похвали с дълга традиция – започва да се чества през 1922 г., за да се повдигне българският дух след поражението в Първата световна война. През 1945 г. е забранен, а от 1992 г. отново отдаваме почит към паметта на големите българи – будители на националния дух. На мен подобни формулировки ми звучат много общо. Още по-трудно те стигат до съзнанието на младите хора, за които възрожденските и следосвобожденските идеали са нещо далечно, да не кажа, анахронично.


Време е да придадем съвременен смисъл на този празник. Една от възможностите според мен е да го обвържем със собственото си развитие като личности, с пробуждане на стремежа към нови знания, към разширяване на кръгозора в този толкова динамичен свят, към който трябва постоянно да се адаптираме.


А може и в друга посока да се помисли – за пробуждане на гражданското съзнание и още повече за подтикване към действия. В негативизма сме много силни, знаем кое е лошо в обществения ни живот, критикуваме постоянно властта, но направихме ли нещо конкретно, за да променим това, което не ни харесва или смятаме за нередно? Поне направихме ли си труда да гласуваме на последните избори?


Със сигурност можем да изпълним Деня на будителите с актуално съдържание, така че всички ние, българите, да го почувстваме като свой празник. Но и това зависи от нас, а не от някой "отгоре", който да ни каже какво точно и как да честваме.


Защо е важно/кому е нужно да се пише правилно?


- Ако ми позволите, ще разместя думите във въпроса: за кого е важно и защо е нужно да се пише правилно? Правилното писане е писане, съобразно определен стандарт – книжовната норма, книжовния български език. Ако се придържаме към стандарта, когато пишем, нашият текст ще бъде по-лесно възприет от читателите и те няма да се отплесват по правописните и пунктуационните грешки, а ще се съсредоточат върху съдържанието: върху изложеното от нас мнение, върху новата информация, която предоставяме, или например върху ценните ни идеи и предложения за развитието на града, в който живеем. Когато се стремим да пишем правилно, ние всъщност проявяваме уважение към читателя на нашия текст.


От друга страна, за самия автор на текста също е важно – или поне препоръчително – да пише правилно, тъй като по статуса или коментара във Facebook, по имейла, по публикацията в някой сайт и по CV-то (особено) може да се съди за неговата езикова култура. Ако тя е висока, пишещият със сигурност ще остави добро впечатление у четящите.


Разбира се, интернет е свободно място и доста хора смятат, че е позволено да пишат, без да се стараят много-много. Да, позволено е, понякога дори ти се иска нарочно да напишеш нещо грешно, ей така, напук на правилата. Но трябва много добре да прецениш до каква степен да се отклониш, защото това носи негативи.


Защо решихте да издадете справочника на хартия? За кого ще е полезен този формат?


- Хартиеният справочник е като спокоен пристан за този, който иска да оцелее в морето от информация. Ако направите правописна справка в интернет, твърде възможно е да намерите различни отговори. Кой от тях е верният? Кой е съобразен с актуалните правила? Дали този, който ви съветва, е достатъчно компетентен? И знаете ли кой в действителност ви съветва в даден сайт? Кой и кога за последен път е обновявал данните в онлайн речниците? С информацията за българския правопис и пунктуация в интернет трябва много да се внимава – както впрочем и с информацията във всяка друга област.


Хартиеният справочник има автор, който застава зад всяка написана буква с името си и който доста е мислил какво да включи в текста и как да го поднесе на читателите. Сайтовете побират огромно количество информация, докато обемът на едно книжно издание е ограничен и това може да е предимство: в справочника се отсява най-важното, най-нужното за съвременния човек. Ако един българин си каже: "Добре, знам, че имам пропуски в правописа, а и съм позабравил правилата от училище, но как най-бързо и най-лесно мога да си ги припомня?", аз бих му предложила книжния справочник, а не kaksepishe.com, макар че на сайта има много повече информация.


Казвате, че справочникът е с ограничен обем – в такъв случай по-практичен ли ще бъде според вас от правописния речник на БАН? Какви са другите разлики с него? Дали и с какво ще е по-полезен?


- Постарала съм се да представя правилата по различен начин, така че читателите по-лесно да ги прилагат в практиката си: как да пишат служебен имейл, как и кога да употребяват учтивата форма. В справочника ще намерите например не общи правила за употреба на главни и малки букви, а конкретни: за изписване на длъжности, държавни институции, университети и училища, географски обекти, празници. Не кога изобщо се поставя запетая, а пише ли се запетая пред "че", "като", "който", "и", "или". В повечето раздели съм включила примери "Правилно/Грешно", а също и практически казуси "Кой вариант да изберем?", в които съм показала как да разсъждаваме, когато прилагаме правилата.


Хартиеното издание ще повтаря ли електронния вариант или ще е по-различно?


- Няма как да е съвсем различно, защото правилата са едни и същи. Но текстът за хартиеното издание е писан с мисълта, че ще бъде текст за хартиено издание. Постарах се да го изчистя от термини и оставих само най-необходимите. Когато пишеш с мисъл за читателя, е възможно да слезеш от професионалния си пиедестал и да си кажеш: "Тези хора, които ще ползват справочника, не са специалисти. Дали ще разберат това, което пиша? По-добре е да им го преведа на по-понятен език". По-голямата част от текста написах специално за книгата, а статиите, които взех от сайта, преработих основно.


Откога поддържате "Как се пише?" и как ви хрумна идеята за сайта?


- Идеята дойде от практиката, по-точно от моя блог, посветен на българския език – "Блогът на Павлина". В него отговарям на читателски въпроси и в един момент ми хрумна, че може да се направи отделен сайт с езикови въпроси и готови отговори. Вече изминаха три години и половина, откакто пуснахме kaksepishe.com. Сайтът е на разположение на всички, които искат да направят бърза правописна справка онлайн. Информацията в него е надеждна, проверена, актуална. Зад това твърдение, както и зад всяка буква в сайта и в книжния справочник заставам аз.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK