Боряна Димитрова: Борисов остава най-силният електорален ресурс за ГЕРБ

Боряна Димитрова

© Георги Кожухаров

Боряна ДимитроваБоряна Димитрова -  управляващ партньор в "Алфа Рисърч", коментира резултатите от местните избори и от референдума за "Дневник". Социолозите от агенцията дадоха изключително точни прогнози и на двата тура на гласуването за местна власт.


Поднесесоха ли някаква изненада изборите?


- Вторият тур на местните избори продължи основните тенденции от първия - ГЕРБ разшири влиянието и лидерството си. ДПС е в стагнация, като губи знакови общини - Гърмен, Исперих, Кубрат. Ерозия на БСП, по-бърза и от най-мрачните й предвиждания. Важни пробиви за Реформаторския блок в София, Плевен, Добрич и симптоматични провали в общини като Хасково и Петрич, което е повод за трезв анализ, ако цели идентичност и устойчивост.
На фона на победата на мнозинството кметове от ГЕРБ с около и над 60%, драматичният балотаж в Пловдив беше истинска изненада. Като обща равносметка, дясноцентристката ориентация на страната и управленският формат препотвърдиха електоралната си безалтернативност, но предстоящите конституционните промени, бюджет, здравна реформа ще го поставят отново на изпитание.


Какво показаха участието и отговорите "да" на референдума за електронно гласуване? Ако приемате тезата, че гражданското общество накара депутатите да се върнат на въпроса, как според Вас изглежда гражданското общество?


- Предвид орязаните въпроси, информационните далавери с насочването на пари към кухи сайтове и създадените изкуствени затруднения в изборния ден (в моята избирателна секция, например, получавахме на два пъти бюлетините и на два пъти влизахме в тъмните стаички, което предизвика опашки още в 9 сутринта), над 2 700 000 гласували е сериозен успех. Още по-категоричен е успехът на отговора "да". Близо 1 млн 900 хиляди души, отговорили утвърдително, формират най-значимия политически субект на тези избори. Екзит половете показаха, че в тези 71%, които гласувах с "да", има симпатизанти на всички политически сили – ГЕРБ, РБ, ВМРО, НФСБ, Движение 21, дори 50% от симпатизантите на БСП. Т.е. става въпрос за едно наистина широко представителство, а не за редуциране на гражданското общество до определени политически привърженици, каквито внушения се правеха в предизборната кампания.


Според Вас има или няма промяна в съотношението на политическите сили след местните избори?


- Ако имате предвид лайтмотива на предизборната кампания, т.е. тезата на ДПС за преформатиране на управлението след изборите - такава промяна не само няма, но напротив, електоралните резултати на правителствената коалиция препотвърждават още по-убедително формулата на властта. ГЕРБ печели самостоятелно 120 кмета. Заедно с РБ, другите коалиционни партньори и съвместно подкрепените кметове, ще управляват над половината от общините и всички областни центрове, без Кърджали. Ситуацията е коренно различна от европейските избори през 2014г., когато БСП с 18.9% получи почти двойно по-нисък резултат от ГЕРБ (30.4%), а ДПС с нараснало до 17.3% самочувствие, сложи край на правителството на Орешарски.


Каквито и слабости да има настоящата формула, местните избори ясно показват, че в обществото няма подкрепа за друг управленски формат.


Какво стана вдясно? ГЕРБ и Реформаторите играха и заедно, и едни срещу други, атакуваха се в кампанията, имаше остри изказвания на Цветан Цветанов и Радан Кънев в изборната нощ на първия тур, а на втория - на Бойко Борисов и Петър Москов. Как виждате бъдещето на коалицията, която стои зад правителството? 


- На избори като на избори. В България това означава почти "на война като на война". С местния вот Цветанов безспорно увеличава властта си в ГЕРБ и логично заявява публични претенции. Същевременно, по-силни и от медийните, са били вероятно напреженията в местните структури на двете партии. Но, честно казано, на фона на българската медийна реалност, коалиционните партньори запазиха доста приличен тон. Не беше преминат един рубикон, който да направи невъзможна по-нататъшната работа на кабинета. И на управляващи, и на опозиция, вече е ясно, че до президентските избори никой няма интерес да разваля управленската формула.


Едва към лятото на следващата година можем да очакваме по-резки ходове с цел стратегическо позициониране преди изборите.


Ако местните избори не повлияят на коалицията, какво може да й се отрази, да я промени?


- ГЕРБ категорично засили лидерската си позиция след тези избори и коалиционното статукво го устройва, тъй като никоя от поддържащите формации няма основание за по-високи претенции. Евентуален риск е ГЕРБ да демонстрира надмощие с орязване позициите на някои от партньорите. По-деликатна е ситуацията при Реформаторския блок. Той дължи електоралната си тежест не толкова на силни лидери, колкото на няколко ключови теми, които са важни и сплотяващи за неговите избиратели – съдебна система, антикорупция, здравна реформа, енергетика. Непреодолим сблъсък по някой от тези въпроси също може да разклати коалицията. Ако загуби позиции по тях, РБ автоматично губи и избиратели.


Как може да се обясни поредната победа на ГЕРБ, при това с по-добър резултат? Толкова ли са доволни хората от местната власт на партията на Борисов?


- Умело използване на еврофондовете, подходящи видими личности, партийна технология, малцина опозиционери с хъс за битка.


Анализатори предупреждават за опасност от авторитаризъм. Какво мислите?


- Като по-непосредствени виждам три други опасности – самозабравяне, липса на професионален и организационен ресурс за управление на всички 120 спечелени общини, зависимост от неясни мнозинства в повечето общински съвети.


Има голяма разлика между гласовете за кметове на ГЕРБ и листите на ГЕРБ в градове като Бургас, София, Варна? Какво означава това?


- Има един обективен фактор – популярността и тежестта на настоящите кметове привлича вот значително над партийния. За "Кмета" гласуват както хора без изявени политически предпочитания, така и такива, които не виждат шанс "техният" кандидат да спечели, но пък остават лоялни на партийната листа – такъв е случаят с Вили Ликов в столицата, Чавдар Трифонов във Варна и други.


Освен този обективен фактор обаче, ми се струва, че на тези избори беше тествана и една технология за поставяне в зависимост на определени градоначалници от ГЕРБ. Ще спомена само случая с Общинския съвет във Варна, за който "Дневник" писа. В редица секции се получава приблизително следното разпределение: 200 гласа за Портних, но само 15 гласа за листата на ГЕРБ; останалите – за листите на ДПС или Янко Станев. Една класическа схема, в която под претекста "загриженост за кметското място и помощ от приятел", ГЕРБ се оказва съучастник в собственото си "олекване".


Как става това? – след лансирана информация, че "кметът" губи, се договаря спешен бартер – гласове за "вашия кмет" срещу гласове за "нашата общинска листа". И като резултат, "приятелите" получават златната акция за следващите четири години, тъй като срещу една ненужна помощ за кмета, са успели да изработят собственото си дялово участие в Общинския съвет. Предстои тепърва да видим, дали ГЕРБ ще "овладее" шарените общински съвети, или те ще започнат да превземат най-голямата партия.


Каква роля изигра Бойко Борисов в кампанията?


- Традиционна – да прерязва лентите на видимите резултати. И една по-нова – да слепва пропукващи се връзки в коалицията. Няма съмнение обаче, че и в двете си роли Борисов остава най-силният електорален ресурс за ГЕРБ. По-интересна е ролята, която оттук нататък ще играе Цветанов.


При вече утвърдени фигури от премиерската партия, изглежда ли вероятна хипотезата за вътрешни избори в десницата за обща кандидатура за президент, както предложи Радан Кънев от Реформаторите?


- Хипотетични вътрешни избори между ГЕРБ и РБ са с предизвестен резултат. Сигурно има някакви калкулации зад такова предложение, но електорално, по отношение идентичността и интегритета на РБ, това е губещ ход. Единствената печалба, която виждам е, да се създаде алиби на Блока да не създава вътрешни лидерски напрежения.


Какво стана в левицата? БСП ще реанимира ли? Възможно ли е партиите в ляво да повторят разделенията и обединенията на десницата, произлязла от някогашното СДС?


- След катастрофалната загуба, пред БСП има два възможни пътя – преместване силно в ляво и радикализация до степен на ксенофобия. Подобен ход тества с реториката си кандидатът й за столичен кмет Михаил Мирчев ("османски орди" не са дори в речника на родните националисти, какво остава за европейските леви партии). Другият път е на взаимодействие с АБВ и други леви партии – във формат, подобен на ранното СДС, гръцката ПАСОК, или нещо подобно. Проблемът е, че във време на криза, каквато бежанската вълна създава в региона и Европа, се търсят силни личности и управленски, а не чисто идеологически алтернативи. В сегашното си състояние БСП не е в състояние да предложи нито едното, нито другото.


Какво показват резултатите за ДПС?


- ДПС продължава да бъде една от най-добре организираните партии в България, но и тя не остава незасегната от пороците на родните партии – вътрешни съперничества и разцепления, загуба на влияние в традиционни крепости, неумение да изгражда дългосрочни партньорства. Стратегически най-големият й проблем обаче е, че и на тези избори не успя да се превърне в национална партия, "еманация на заедност" по думите на лидера й Лютви Местан.


А за националистическите формации?


- Националистическите формации не извлякоха дивиденти от бежанската криза, не на последно място, защото ГЕРБ и лично Борисов добре уплътниха тази ниша. Другият интересен щрих е, че разтрогването на съжителството между ВМРО и НФСБ, които се явиха на тези избори поотделно, а не като Патриотичен фронт, показа по-голяма адаптивност и личностен ресурс при "воеводите". "Атака" на Сидеров потъва. Интересно е, дали някой ще се опита да съживява този проект, или ще заложи на нов геополитически проводник с високо напрежение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Доста обективен и реален анализ.

  [email protected]
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  И на тези избори, пълен крах на русофилите...

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Това заглавие е извадено от...???? Жената много стегнато и логично (едва ли не безпристрастно) обсъжда тези избори. Бравос!
  А на комундетата - Мир на праха ви!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 544 Весело

  "Боряна Димитрова: Борисов остава най-силният електорален ресурс за ГЕРБ"
  Баце, такъв ти е електората! Мат"риала де. "Колко мильона пенсионери, останалото, цигани и турци". Дип , че се изпедепца де , няма спор. От Европа ти дръпнаха ушето като Горбачов на Тодар Живков, та зе едни малко по-учени и очилати , да те ръчкат с остеня , да те фкарват в пътя. Сега си вече електорален ресурс, не само магноло мускулен.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интересно защо придворната социоложка и дума не обелва за купените гласове, огромните организационни проблеми и изобщо за тотално опорочените избори?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  "Борисов остава най-силният електорален ресурс за ГЕРБ"
  Човекът оркестър,човекът партия,човекът държава.Като резултат,пълно съсипване на държавността.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "comtec":

  и изобщо за тотално опорочените избори?
  ------------------
  Ми а ся де, то ко не бяха тотално опорочени изборите ехеееей....
  Аре Николов в Бургас па моеше да спичели на първи тур, ама с нящу 50,1 или 50,2 квойтуй 80+.... Обаче па дрОгаря Мирчев със сигурност щеше да е на балотаж, а там вече нисъ знай знай лисъ

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":

  Като резултат,пълно съсипване на държавността.
  ------------------
  Ъхъм, а каква държавност имахме само по Луканково, Берово , и Виденово време.... Да не говорим за Костово, дето един вътрешен министър само като пийне по едно кафенце с мутрите и цялата престъпност пресъхваше моменталически...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Компетентно и обективно, информативно ценно. И в добавка - приятно за четене, няма пресилени и пристрастнни нотки. Браво!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 12. 12 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":

  Вярно, но от едната страна. От другата остава пълната безперспективност на "политическата ни класа". Няма политици, няма личности с качества, достатъчни да изместят "феномена", според изказване на Цветан Василев. Честно казвам, не можах да изслушам докрая изказването на премиера на снощната пресконференция...

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 13. 13 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "comtec":

  защото не са я питали за това

 14. 14 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#6] от "comtec":

  Вероятно, защото няма фициално заявени и подкрепени с доказателства за вина на Х, У, ЗЕТ! През 2012 имаяше органзирани мероприятия като обвиненията за подслушване незаконно, за неизпълнение на съдийска заповед и за бюлетините от Костинброд. Накрая всичко се оказа шито с бели конци, но свърши работа на парламентарните избори. Тук не е за подминаване огромната организаторска роля на др. Станишев, изкарал на улицата протестиращите срещу ненормалните, фалшиви сметки за ток. Той привлече на своя страна всички лидери на партии, които до края на епичния мандат на Орешарски повтаряха мантрата за унищожаването на ГЕРБ като една престъпна партия. Жалко, че целия заговор не бе разследван и показан на обществото. Но това е България! АпропО, не съм от ГЕРБ! И не съм фен на Бойко. Но няма конкуренти - къде са евентуалните способни политици?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 15. 15 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":

  Всеки може да промени намеренията си, както и мирогледа и целите си. Партиите и страните от комунистическия лагер от времето на Студената война претърпяха подобни промени и това получи одобрението на членовете и населението, доколкото нямаше особени масови изяви, с малки изключения.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Весело

  [quote#6:"comtec"]Интересно защо придворната социоложка и дума не обелва за купените гласове, огромните организационни проблеми и изобщо за тотално опорочените избори? [/quote]
  е как да не обелва, три абзаца оправдания и тръшкане къде за тъпия матрял/ къде за Дпс дето насадили клетия Гроб на пачи яйца малко ли са (щото то нали, ако не е първото ще е несъмнено второто, понеже третото на опашката е Цвинокио

  'За "Кмета" гласуват както хора без изявени политически предпочитания, така и такива, които не виждат шанс "техният" кандидат да спечели, но пък остават лоялни на партийната листа.........

  Една класическа схема, в която под претекста "загриженост за кметското място и помощ от приятел"...........

  ...виждам три други опасности – самозабравяне, липса на професионален и организационен ресурс за управление на всички 120 спечелени общини, зависимост от неясни мнозинства в повечето общински съвети.
  ...........
  Предстои тепърва да видим, дали ГЕРБ ще "овладее" шарените общински съвети, или те ще започнат да превземат най-голямата партия."

 17. 17 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":
  През 2004 г. Борисов нямаше никакво намерение да прави партия. Дори на пресконференцията каза, че Румен Петков и Станишев са го направили политик, защото по тяхно време го "изгониха" от МВР. Нещо чудно? Или някой държи още в детската градина да е мечтаел да стане политик?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#5:"Никола Георгиев"]Нямам намерение да оглавявам или да основавам политическа партия, заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пред журналисти вчера. Партията иска много време и много хора, а имаме доста оперативни задачи, обясни той. [/quote]
  Ами той така и направи, партията я създаде и организира Цветанов а ББ беше нейното рекламно лице. Да се каже, че ББ е създал ГЕРБ е все едно да кажем, че Лияна Панделиева която беше по плакатите на СДС го е създала тя

  http://frognews.bg/images/11111KATIA/liana-pandelieva-portret.jpg

  И след това ББ беше оставил всичко партийно на Цветанов, той просто само премиерстваше.

  Сценаристите на преврата Костинброд добре осъзнаваха това и затова след като той почти успя съсредоточиха всичките си удари върху Цветанов, без него ГЕРБ просто изчезваше. ББ осъзна това и чак тогава почна да понавлиза в партийната работа и да се запознава с партийните структури които Цветанов му създаде и поднесе на тепсия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Алфа Рисърч и Боряна Димитрова както винаги са на високо ниво, не случайно вече 15г на тях разчитам.

  [quote#0:"Боряна Димитрова"]Как става това? – след лансирана информация, че "кметът" губи, се договаря спешен бартер – гласове за "вашия кмет" срещу гласове за "нашата общинска листа". И като резултат, "приятелите" получават златната акция за следващите четири години, тъй като срещу една ненужна помощ за кмета, са успели да изработят собственото си дялово участие[/quote]

  Браво, забелязала е едно изключително интересно явление което забелязвам напоследък, натрапчиво предлагане от Радан на помощ без която може и да се мине, незначителна. Отгоре на това и несигурна защото е декларирана на централно ниво а на местно по структурите нищо не се знае.

  Срещу това естествено ще се искат облаги и то непропорционално големи, примерът с министрите го показва. Съвсем, съвсем очевидно Радан иска да играе ролята на "златният пръст". Или "на златното ключе" както се хвалеше Мартин Димитров който като по-простичък се изпусна да го каже.

  Конкретно за широко рекламираните от него общи вътрешни избори за президент нещата са ясни, Радан ще се опита за пореден път да прецака коалиционните партньори и наложи свой кандидат за такъв. Разчита на желязната организация на Сектата които да гласуват на тези вътрешни избори, хората на Кунева са доста по-меки и слаби организационно. И след това ще претендира това да е бъдещият вицепрезидент.

  Аз да съм на място на ББ на изборите ще се явя със самостоятелен кандидат. Нека и Радан да издигне техен и ще видим кой колко тежи. А с едно споразумение на вторият тур да се подкрепи по-силният. Пък когато дойде до вицепрезидент избраният президент да си решава сам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#0:"Боряна Димитрова"]Каква роля изигра Бойко Борисов в кампанията?
  - Традиционна – да прерязва лентите на видимите резултати. [/quote]
  Убива ме тази жена, колко много казано само с едно изречение. И казано с финес, с дълбок подтекст. Не случайно Алфа Рисърч са ми любимците.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако някой преди 25 г. беше казал, че човек като Бойко Борисов ще е лицето на българската десница, щяха да му се изсмеят.
  Партиен член, завършил милиционерската школа, живеещ с дъщеря на високопоставен ДС генерал, бодигард на Тодор Живков, съдружник с ДС фигури...

 22. 22 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#21] от "jig":

  Можеш да продължаваш да предъвкваш старта манджа, това е само за твоя сметка. Животът е днес и сега и в политическият живот ГЕРБ са победители, а Борисов - безспорен лидер. Как да ти го кажа по-ясно??

 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  "Близо 1 млн 900 хиляди души, отговорили утвърдително, формират най-значимия политически субект на тези избори"

  С интереса си и до голяма степен ентусиазма си към този референдум хората потвърдиха дребнавостта и себевглъбеността на жалките хрантутници в парламента. С каквото можаха те се противопоставиха и на подписи и на разум. Къде с увъртене, къде с плюене в собственото си лице дружно отхвърлиха два разумни въпроса и оставиха един козметичен последен въпрос.

  Ядосаният народ обаче им го зачука яко! Включително и на госпожичките реформатори чийто привърженици бяха дали голяма част от подписите. Да видим сега ще има ли последствия или пак ще се разсейват.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 24. 24 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Как може да се обясни поредната победа на ГЕРБ, при това с по-добър резултат? Толкова ли са доволни хората от местната власт на партията на Борисов?"

  Когато си усвоил технологията за правене на избори и целия властови ресурс е в ръцете ти не е важно, кой гласува, а този който "отчита" резултата?!!!

 25. 25 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "Виктория Пенелопова":

  Просто показвам иронията на съдбата. Хора като Костов и Орешарски, които ни измъкнаха от икономическата катастрофа през 1997-2001 г., уважавани десни икономисти, днес са низвергнати.
  А Борисов, част от силовите служби на комунистическия режим и доста зле представил се като главен секретар на МВР, кмет и министър- председател, сега е на върха на славата си.

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Костов пропусна своя голям политически шанс, като даде властта на царя. А Орешарски е политически бояджия...

 27. 27 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 632 Любопитно

  Спор няма, кой убедително печели. Но нека властта не опиянява толкова победителите. Не Зеленогорски, а Цецо Цветанов трябва да се извини на българското общество за Гоочолувския му стил на пресиране и повсеместно купуване на гласове в страната. А Бойко Борисов да не се изживява като непогрешим авторитарен вожд и да се опиянява по бай Ганьовски от властта, че става направо комичен. Аз, Аз, Аз...! Моите министри, моите експерти, моите кметове хубаво да ме слушат и да вървят подир мен като послушни кутрета....... Всички да бъдат готови да му се извиняват и да му целуват ръка като на дон Корлеоне !!!

 28. 28 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Референдумът на практика обра протестния вот на българите.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дамянов":

  Не случайно се казваше, че ГЕРБ е дясното крило на БСП, а най-голямата грешка на Станишев е, че не остави бате Бойко главен секретар при тройната коалиция!
  Извън всичко останало, ако наложите едно върху друго създаването и популяризирането на ГЕРБ и ББЦ на Бареков, няма да откриете никакви разлики! И двете са по един калъп, но Борисов извади късмет, защото Бареков се оказа много по-тъп от очакваното и Доган/Пеевски се скараха с придворния банкер Василев...! Предполагам, че по план сега Бареков трябваше да е на коня, Росен Петров на мястото на Цветанов, а ГЕРБ щеше да е залязваща партия, като НДСВ...! Ама на, ирония на съдбата!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "objective":
  Борисов винаги е казвал, че носи лична отговорност. И го е правил. Интересно как всички се възмущаваха от комунистическия номер да няма виновни, защото отговорността била колективна, а сега, когато се намери един човек, който да каже: АЗ нося отговорността, пак не ви харесва?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  “Като обща равносметка, дясноцентристката ориентация на страната и управленският формат препотвърдиха електоралната си безалтернативност, но предстоящите конституционните промени, бюджет, здравна реформа ще го поставят отново на изпитание.”

  В настоящото управление няма нищо дясноцентристко!
  Просто тържество на бюрокрацията. Все повече хора вече не виждат бъдещето си извън схеми с държавата... Твърдят го хора с абсолютно противоположни противоположни политически възгледи, като напр. Валентин Вацев и Михаил Константинов.

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Народът си намери великия вожд "Винету" или "Буда". Свикнал е да живее винаги под заръката на някое величие. 25 години след 1990 година, нещата заприличват на периода от 1956 до 1989 год. Не ми допада тази ситуация и ми се иска да има силна опозиция, демокрация, обмяна на мнения, позиции и т.н. Трябва да се отърсим от аворитаризма на ГЕРП и вожда му.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дамянов":

  Борисов и лична отговорност...?! Това е нещо ново! И как я носи, отговорността! Как пое отговорността, след разговора с Кокинов? Каза, че не коментирал незаконно записани разговори и..., толкова! Но, забележете, никой не каза, че записания разговор не е истински!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  "Анализатори предупреждават за опасност от авторитаризъм. Какво мислите?"

  ГЕРБ от сбирщина на мутри и бандюги се превръща в новата БКП. А Боко в новия Тодор Живков. Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. Много хора се лепят за ГЕРБ, усетили вкуса на кокала и сладостта на мръвката. Жалко за 10-те години от моя живот, които отдадох в борба за демокрация. Народът ни още не е готов.

 35. 35 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#33] от "tww09306483":

  Чудя се как уж нормални хора се ловят на такива въдици. Някой пусна част от незаконен звуков запис от дома на Борисов. Чу се Кокинов, но не се чу какво му е отговорил Борисов. Може да го е накастрил, но да са го изрязали, може да му е направил знак "луд ли си" - но това не може да се запише. И защо трябва да се вярва на Кокинов? Прокуратурата разследва ли кой прави записи в дома на премиера? Не. Защо? Защото аферата "да унищожим ББ, че не е от нашите", вървеше с пълна сила. За каква вина да носи отговорност Борисов? Че си е говорил с някого?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 36. 36 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Няма съмнение обаче, че и в двете си роли Борисов остава най-силният интелектуален ресурс за ГЕРБ."-
  познайте излишната дума в горния текст.

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дамянов":

  Ха, ами кажете тогава с прости думи, защо след като е въдица, Кокинов изчезна скоростно от правния и политическия небосклон? Заради едната въдица, вероятно изчезна и Искра Фидосова...? Тефтера и онази кука от ДС, която го изгуби и те са въдици нали?! Въдици, ама за ГЕРБ-ери...!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK