Цруя Шалев, писател: Вълнуват ме истории за еротиката, самоунищожението и порастването

Цруя Шалев, писател: Вълнуват ме истории за еротиката, самоунищожението и порастването

© Юлия ЛазароваЦруя Шалев е родена на 13 май 1959 г. в кибуца Кинерет (Галилея). Завършва висше образование с магистратура по изучаване на Библията, но се ориентира към писането, първо с поезия, а после с проза. Вторият й роман "Любовен живот" (1997) предизвиква фурор в Израел и става бестселър в няколко държави, включително Германия, където е определен от "Щпигел" за един от двайсетте най-добри романа, написани през последните четиредесет години. Следват още много успешни заглавия, сред които The Remains of Love, който печели френската награда Prix Femina Etranger за чуждестранна литература и е номиниран за престижната "Медиси" миналата година. През седмицата Шалев посети България, за да представи "Любовен живот" - първия си превод у нас, издаден от "Жанет 45".

Идвате от регион с много турбулентна история - дори самата вие сте нейна косвена жертва, но това много очевидно отсъства в книгите ви. Съзнателно ли сте избрали да пишете само за най-интимния свят на човека?
- Това е интересна тема, защото хората винаги очакват един израелски писател да пише за израелската ситуация. А аз исках да бъда напълно свободна. Държавата може да контролира живота ми, но не исках да й позволя да контролира и това, което пиша. Така че това е моята форма на бунт срещу политическата ситуация и този безкраен конфликт. Имах чувството, че трябва да очертая своя защитена територия. 
А и писането трябва да е много автентично - не мога да говоря за нещо, което го няма у мен. Откак се помня винаги съм се вълнувала изключително от човешките взаимоотношения. Вярно е, че в последните ми  книги политическата ситуация се прокрадва по-осезаемо, могат да се усетят напреженията, страховете, песимизмът, които са част от атмосферата в Израел. Но основният фокус си остава вътрешния свят на човека.
В самата книга и главната й героиня също има нещо бунтарско -  това е личната изповед на една не много симпатична героиня, която разказва за сексуалните си преживявания с недотам лицеприятен мъж...
- Вярно е. Мисля, че книгата е предизвикателна в много отношения, защото и двамата герои са трудни за харесване, а заедно правят още по-несимпатични неща. В Израел, където сме много отворени, се е случвало читатели да крещят по мен на улицата "Какво й е на тази, защо пренебрегва съпруга си заради този противен човек..?" Затова, ако трябва да съм честна, изобщо не очаквах успеха на тази книга... Казвах си като вас - на кого ще му пука за такива герои? 
Но обяснението ми е, че напредването на повествованието тя става все по-проницаема. Постепенно разбираме, че е жертва на отношенията в семейството си и намира в този човек ключ към тях. Става ясно, че това не е просто налудна обсесия, а нещо, което тя усеща с тялото си, макар и да не осъзнава - че чрез другия мъж, чрез унижението може да се освободи от миналото и да порасне. И дори да не я харесваш, започваш да й съчувстваш и да стискаш палци за нея, оплиташ се в нейната история. Надявам се. (Смее се.)

Цруя Шалев, писател: Вълнуват ме истории за еротиката, самоунищожението и порастването

© Юлия Лазарова

Смятате ли, че успехът й се дължи и на това, че говори за секса от женска гледна точка, във време, когато тя не е била много застъпена?
- До излизането на тази книга (1997 г. - бел. ред.) в Израел нямаше много "литературни" еротични романи. Разбира се, винаги е имало евтина еротика, но тази книга, която от една страна е литература, а от друга - говори за секс, беше голяма сензация. Ала макар че еротичният аспект е силно застъпен, това не е книга за удоволствието - героинята всъщност страда непрестанно... Дори по време на еротичните си преживявания тя изпитва смесени чувства, наблюдава ситуацията отдалеч, критикува... 
Сексът в книгата е странно и не особено приятно приключение, но тя все пак не може да се откъсне. Историята е много сложна и много трагична. Мисля, че за нея това е начин да опознае себе си и семейството си, защото като приятел на родителите й той носи ключа към онова, което се е случило преди тя да се роди. Към травмите, с които дори не осъзнава, че живее. И тя се опитва да намери отговорите, като спи с него... Малко е извратено, знам. (Смее се.)
Колкото до женската гледна точка - да, определено. Мисля, че книгата стресна доста мъже в Израел. Ще видим как ще е в България...
Откъде идва вдъхновението за "Любовен живот"?
- Трудно е да се каже. Вълнувах се от темата за обсебеността. Заглавието "Любовен живот" е малко иронично, защото в книгата няма много любов, по-скоро обсебване. Винаги съм била привлечена от истории, които се опитват да анализират еротичните ни преживявания. Помня, че "Последно танго в Париж" изключително ме впечатли на ранна възраст. 
Интересуват ме разкази за самоунищожението, както и за порастването - когато трябва да стигнеш дъното, за да изплуваш на повърхността. Макар че в моята интерпретация в книгата не става дума за самоунищожение. 
Защо избрахте я да напишете изцяло в сегашно време?
- Всичките ми романи са написани така. Това придава интензивност, непосредственост на преживяването. Стилът е много важен за мен, защото започнах с поезия. Вече не пиша поезия, но се опитвам да я пренеса в романите си.
Каква роля играе в живота ви образованието по библейски науки?
- Аз отраснах не с приказки, а с Библията, въпреки че семейството ни изобщо не беше религиозно. После записах това в университета и никой не разбираше защо, включително аз самата, защото знаех, че няма да ставам преподавател. За сметка на това като писател я усещам като настолна книга - творбите ми ми са пълни с препратки и библейски мотиви. Библията е своеобразно утешение за мен и героите ми, защото показва, че не сме сами, че всичко вече веднъж се е случвало. Че не сме се променили особено за последните няколко хиляди години.
През 2004 г. оцелявате след самоубийствен атентат в центъра на Йерусалим. Как ви промени това?
- Първоначално не можех да пиша, боях се, че никога повече няма да мога. Загубих интерес към думите, а без интерес към думите няма как да пишеш. След като видиш около себе си трупове, те ти се струват крайно незначителни.

За щастие след половин година успях да продължа от изречението, което бях оставила. Така че не бих казала, че се отрази на писането ми. Но в личен план ме промени сериозно - реших да осиновя дете. След сблъсъка със смъртта исках да направя нещо за живота. Не мога да разсъждавам над случая философски или литературно, защото основната ми цел беше да превъзмогна страха и да продължа живота си както преди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az
  az
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Безмисленно творение и пошла реклама

 2. 2 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  До коментар [#1] от "az":

  Скрита реклама има, разбира се Пошла..едва ли.

  А ти прочете ли вече книгата, та твърдиш е безмислено творение?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 3. 3 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  А ,ве и аз съм за секса..Ама тази дама с толкова приказване готов го разваля май...

 4. 4 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#1:"az"]Безмисленно творение[/quote]
  Вече прочетохте романа?

 5. 5 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Младата Яара от Ерусалим има идеално семейство , хубава работа, доцент в ерусалимски унивеситет.
  И тогава среща Ари, приятел на баща ѝ.
  Започва афера с този възрастен мъж, който по късно се оказва и бивш любовник на майка ѝ.
  Защо интелектуалката Яара се оставя да бъде унижавана от този грубиян ,точно унижавана, остава загадка, вероятно "еротичен аспект", зависи какво авторката разбира под еротика, по скоро случай за психолозите.


 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Аве „Дневник“, вие женския род за нищо ли го немате? Айде стига кретенизъм тип „моята колега Петрова“.

  Изключително третополово звучи това „Цруя Шалев, писател“ и се дзверих у снимката да разбера за какво иде реч. Първо, заради употребата на „писател“, а не „писателка“ и второ фамилното име е като българско мъжко, чак като прочетох, че е израелка се светнах, че е ШалЕв.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#7] от "zo":

  Ай, стига с критики, защото еврейките разбират от еротика и донейде от секс, не са като някои сметнали, че са други, а от там и противоречиво изградени с порутено либидо от много самодостатъчност...
  Дай боже всекиму да си напише книгата, а ако неможе поне да прочете чужда!

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ixquick":
  Има много такива случаи.Жени с добро образование и престижна работа имат връзка с престъпници,които се отнасят с тях много грубо и ги унижават.Всеки може да посочи такива примери.Ние мъжете това женско поведение никога няма да го разберем.Жените харесват лошите момчета.Както и фактът,че женените и обвързаните мъже са много по-привлекателни за жените.

 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#9] от "robocop1":

  Как да го разбираме това?
  Че си отхвърлен от жена свързана с престъпник и грубиан или си доволен от престъпното си грубиянство...

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#10] от "convince":
  Хахаха.За да се разбира текст,се изисква определено ниво на интелект каквото явно не притежавате.Липсва ви и грамотност,след като не знаете как се пише грубиян.А най-вече ви липсва възпитание,защото се обръщате към непознат човек на ти и му отправяте обиди.Защо си мислите,че ще разисквам каквото и да е с неграмотен,невъзпитан и глупав човек?

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#11] от "robocop1":

  Извинете, аз само питам, няма причини да се обиждате, доколкото схващам имате непознат никому живот свързан с известни наблюдения.

 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Заинтригува ме тази книга...

 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#6:"voltaire"]Синът на Звездата[/quote]

  Бар Кохба

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK