Деян Василев: Реформата на съдебната власт не може да стане само отвътре, трябва да се задействат гражданите

Деян Василев: Реформата на съдебната власт не може да стане само отвътре, трябва да се задействат гражданите

© Георги КожухаровТази събота и неделя пред Народния театър в столицата "Правосъдие за всеки" организира "Правосъден уикенд", на който се разясняваха на гражданите  идеите си за реформа на съдебната власт  и се събираше подписка до Народното събрание  за  приемане на предложенията им за конституционни промени, които бяха внесени след първото гласуване на проекта.


Деян Василев е сред учредителите на Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Той е икономист по образование, основател и управител на финансовия сайт Moitepari.bg, част от мрежата портали Finzoom в България, Румъния и Турция. Преди това Деян е основал и ръководил софтуерната фирма Eastisoft - в периода 2000 - 2006 г. Един от основателите на Българската асоциация на софтуерните компании, БАСКОМ.


Какво представлява  Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", как се роди идеята, обяснете за подписката, която събирате - кога ще я внесете и какви са очакванията ви?
- Инициатива "Правосъдие за всеки" е общност от граждани, свободни хора с най-различни политически възгледи – от левия до десния спектър. Обединява ни едно: не можем повече да живеем нормално в условията на беззаконие, потъкване на правилата и липса на справедливост, особено за нарушителите на закона по високите етажи на властта. Повече за участниците може да се види на http://pravosadiezavseki.com/about/. Започнахме да се събираме и вдъхновени от това, което се случва в съседна Румъния, където за доказани случаи на корупция, източване на обществени фондове и търговия с влияние има ефективно осъдени над 100 политици, бивши министри, зам.-министри и кметове, както и престъпни бизнесмени и медийни магнати. В Румъния съдебната система е освободена от страха, за магистрати и разследващи прокурори няма недосегаеми политици, а общественото мнение е на точката на кипене, що се отнася до нетолерантност към корупцията – както показа и дори случаят от миналата седмица с оставката на обвинения в корупция експремиер Виктор Понта.


Всички тези развития и сравнението с гротескната ни правосъдна реалност ни подбудиха да поканим Моника Маковей на 25 май в София, от която научихме, че още през периода 2004 - 2007 година в Румъния са направени такива реформи, каквито ние в България през 2015 все още не сме започнали даже. И така - в продължение на дълги месеци срещи между десетките конституционалисти, юристи и експерти, изкристализираха 7 предложения за съдебна реформа в конституцията (www.pravosadiezavseki.com/7idei), за които има безспорен консенсус, че ако бъдат приети, ще дадат силен тласък към поставянето на правилната законодателна рамка. Например темата за реформа на прокуратурата е буквално тема табу за политиците и за медиите. Цари пълно медийно затъмнение и дори насаден физически страх да се говори по темата. Как може при такова положение да очакваме магистрати с интегритет да започнат да действат по вътрешно убеждение и да довеждат до успешен край стотиците забатачени разследвания и дела за корупция по високите етажи на властта?!


За да окажем най-подходящия обществен натиск, решихме да използваме Закона за прякото участие на гражданите в държавното управление, за да регистрираме на 6 септември в Пловдив Национална гражданска инициатива и да внесем нашите предложения директно в Народното събрание.


Правосъдният уикенд е организиран от вас, а планираният за понеделник митинг с искане на оставката на Вшисшия съдебен съвет и главния прокурор, който се организира във "Фейсбук",  част от същата инициатива ли е?


- И в отминалия  уикенд продължихме активно да събираме подписи и  пред Народния театър. Все още има много хора, които ни подкрепят, но не са имали време да се включат. Ако досега е имало най-разнообразно експертно говорене по темата, след създаването на инициативата за нас е важно да окажем обединен и фокусиран граждански натиск за отчетност на прокуратурата, за намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, за явно гласуване в съвета и др. Някои от нашите предложения бяха внесени в парламента от депутати преди второто четене на промените в конституцията.


Очевиден е парадоксът, че участниците в сегашната политическа система нямат абсолютно никакъв интерес от работещо правосъдие, напротив, те биха били потърпевши от това. За сметка на това в обществото е назряла и е крещяща нуждата в България като граждани да заставим политиците с държавническо мислене да въведат истински правила.


Реформата на системата не може да стане само отвътре, както виждаме от изтеклите записи тези дни, в които са замесени дори шефове на комисии от ВСС. Съдебната система е потънала в блато от порочни зависимости и цари повсеместно "опраскване" на всичко. Видя се миналата седмица и на протеста на сдружение "За да остане природа в България", който инициатива "Правосъдие за всеки" подкрепи.


Ето защо стотици будни граждани организират и протест пред Съдебната палата в понеделник, 16 ноември от 18:30. Инициатива "Правосъдие за всеки" не е организатор на този протест, но участниците в инициативата подкрепят и ще участват! Повече така не може – ако достатъчно голяма критична маса от граждани го поискаме едновременно – ще се случи, от нас зависи.


Какви са хората учредители и активистите на "Правосъдие за всеки" и имате ли активност и в други градове?


- Сред учредителите на инициативата са: Велислав Величков, Михаил Екимджиев, Биляна Гяурова-Вегертсетер, Любомир Авджийски, Искрен Кръстев, Петромир Кънчев, Мирослава Петрова, Люба Батембергска, Мирослав Мичев, Георги Илиев. Подкрепят ни личности като Кристиан Таков, Александър Кашъмов, Ангел Калайджиев, Мануела Малеева, Ивайло Захариев, Владимир Пенев, Давид Джамбазов, Николай Стайков, Самуил Петканов, Иво Божков, Камен Алипиев, Васил Гюров и десетки други. Постоянно растящият списък може да се види тук: http://pravosadiezavseki.com/about/#collaborators.


В продължение на три месеца провеждаме информационна кампания, събираме подписи в подкрепа на нашите предложения. Проведохме обществени срещи-дискусии в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, а през другата седмица - в Благоевград. Навсякъде получаваме подкрепа за идеите и успяваме да мобилизираме хора от цялата страна да се включат по-активно в инициативата.


Какви бъдещи действия смятате да предприемете, за да подпомогнете промените в съдебната власт и какъв хоризонт във времето планирате за "Правосъдие за всеки"?


- На 24 ноември организираме и широка дискусия по темата в парламента, а на 25 ноември планираме да внесем предложенията с подписката, което според закона означава, че Народното събрание е задължено да разгледа нашите идеи в рамките на 3 месеца.


Както казах, депутати вече внесоха някои предложения. През следващите седмици ще продължаваме да говорим все по-високо по темата, ще изпращаме послания и ще настояваме за срещи с всички депутати. Както сподели един съмишленик – ние работим активно за чудото, за това народните представители да започнат да действат достойно, да гласуват по съвест и в полза на буквално крещящия обществен интерес.


Няма да се откажем от обществения натиск към народните представители, докато не постигнем нашите цели, дори и това да се наложи да е в рамките на следващо Народно събрание! Процесът е дълъг, но целта вече е кристално ясна. И всички разбират, че това е най-голямата битка за държавността в България, за правосъдие за всеки! Спечелим ли тази битка, изчистим ли съдебната система, тя ще започне да чисти всичко останало, което не е наред в България.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 946 Любопитно

  СБ каза-съдиите са ни множко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Пишете ме и мен, всяка гражданска инициатива в тази насока трябва да се подкрепя.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Реформата на съдебната власт не може да стане само отвътре, трябва да се задействат гражданите".
  Господин Деяне, не се правете на ударен. Каква съдебна реформа бълнувате, след като от Кокинов наса е ясно КОЙ "опрасква" всичко, що му се изпречи на пътя. Докато мафията е на върха, всички власти ше са само инструменти на Неговото Его, бре. Сега стана ли ти ясно

 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Голямо браво за тези хора. Това е правилният път, а не да се надяваме на един надут шлифер, че ще направи нещо сам.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да, гражданите трябва да ги наемем, щото политиците и изпълнителната власт ако го направят ще ги обвинят в "намеса в независимата магистратска власт (даже и да осъдят невинен човек са способни, както направиха с Цветанов). А и мнозинството на БСП, ДПС, ПФ, АБВ, ББЦ и Атака в сегашния парламент не искат да се случват правилните за гражданите промени.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Без натиск от гражданското общество реформа няма да има.

  Tony
 7. 7 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Абсолютно! Хората трябва да се надигнат и да протестират. С масови протести целите се постигат. Показаха го ченгетата които си запазиха привилегиите, показаха го преди и тютюнджиите които си запазиха субсидиите. В България се протестира само когато то брикнат в паницата. Затова сме най-бедната държава в ЕС. Когато започнем да протестираме масово за идеи които изискват мозъчна дейност тогава ще станем нормална държава. Надежда има - с протести свалихме пеевски, спасихме частица природа по черноморието. Време е на съдебната система! Това е най-тежкият проблем у нас. Сега или никога!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Човека от Брюксел изпратил смс на Янева "да се разходят в парка"? Стенли, да не си пил нафта?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  7 предложения за съдебна реформа в конституцията (www.pravosadiezavseki.com/7idei), за които има безспорен консенсус, че ако бъдат приети, ще дадат силен тласък към поставянето на правилната законодателна рамка.
  -----------------------------------------------------------------------
  Тц, тц, тц, то като четеш Петя Владимирова (а защо между другото това не е преразказано, както е практиката на Дневник ) ще си речеш айде , най-сетне намерихме истинските рИформатори.
  Като прочетеш великите седем идеи (виж по-долу) - претоплена манджа .....


  ----------------------
  Изменение в чл. 126 от Конституцията, с което да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.
  Намаляване мандата на Главния прокурор от седем на пет години и въвеждане на оценка на дейността му по ръководене на прокуратурата и осъществяването на наказателната политика в края на третата година от мандата му. Намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от пет на три години, без право на повторно избиране.
  Въвеждане на Конституционно ниво, в чл.126 (чл. 127) от Конституцията на длъжността “Заместник главен прокурор за борба с корупцията” във висшия управленски ешелон на държавата. Той образува и ръководи досъдебни производства и внася обвинителни актове по сигнали и жалби на граждани и държавни институции, като е независим от Главния прокурор. Избира се и се отчита ежегодно за дейността си пред Висшия съдебен съвет. Може да бъде освободен при системно несправяне със задълженията си и накърняване престижа на съдебната власт.
  Намаляване на Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 7 членове и избор на тези членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на народните представители.
  Подкрепа за предложеното в проекта за изменение и допълнение на Конституцията на РБ разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Предложението за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се прави до Пленума на Висшия съдебен съвет само от съдийската колегия, като прокурорската колегия или отделни нейни членове да нямат право на предложения за ръководители на върховните съдилища, а само участват в обсъждането и гласуването. Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който влизат и прокурорите и следовател да не може да взима решения по никакви въпроси, отнасящи се до съдийски назначения, кариерно израстване, атестиране и дисциплинарни производства спрямо съдии.
  Въвеждане на конституционно ниво на явно гласуване по всички въпроси в колегиите и Пленума на Висшия съдебен съвет, с цел пълна прозрачност и носене на лична отговорност за решенията в административния орган на съдебната власт.
  Изменение на чл. 120 от Конституцията на Република България, с което да се премахне възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Без граждански натиск няма да стане. Довечера там!

 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Така е!!Всичко свястно в тая държава е ИЗВЪН съдебната система.
  Този е с колело.Кат мен Може и да свърши работа..).За разлика от от ония тлъсти вратове в кайените .)

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не довечера.А вскяка вечер .Всеки ден.Тия твари трябва да се мачкат по схемата 24/7.Щото те лъжат,манипулират,газят дадените служебно клетви,предават обществените интереси по същата схема..

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  То вече е ясно,че отвътре нищо не може да се очаква.Трябва натиск от страна на гражданите и масови протести.Тази съдебна реформа я чакаме с години,но май сами трябва да си я направим.

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А през това време,тайно и полека,по тъмни доби,червената рептилия Борис Велчев допълзя до поста председател на КС.
  А рептилиите не разбират от плакати и освиркване...Друго требе..

 16. 16 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 899 Неутрално

  ако достатъчно голяма критична маса от граждани го поискаме едновременно – ще се случи, от нас зависи.


  повече няма какво да добавя всичко е казано в това изречение

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Съдебната система е като гробище - помощ отвътре не чакаме...

 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Естествено, че трябва да се задействуват.
  Майка му за да го нахрани бебето трябва заплаче.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Чудесно! Искам само а попитам, какво се получи след като преди две години изтъркахме жълтите павета от протести?

  Просто във властта влязоха (ние ги вкарахме) поредните новодошли с жаждата да се намърдат колкото може по-добре на колкото може по-добри места. В замяна на което на драго сърце изоставиха смислените идеи за промяна и сега се опитват да ни убедят, как компромисите, които правят били исторически, безпрецедентни и не знам си още какво.

 20. 20 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Аз се подписах вчера, а Вие?

  vesela
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Някои инициативи звучат много примамливо, докато не прочетеш имената на инициаторите. Много е полезна тази информация, която ни пази от въвеждане в заблуждение относно целите и подбудите на мероприятието.

 22. 22 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#21] от "proza":

  я извади компромата за инициаторите тогава? Или просто си чешим...

 23. 23 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 141 Неутрално

  Браво, напълно подкрепям...и вече се разписах, остава да се действува !

 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Споко - и на тия ще им намерят цаката слугите на Кремъл, които не искат в България да има върховенство на закона. В Бълария всяка реформа е обречена, защото хората ги е страх от промяна. Сега ще залеят хората с помия, както заляха Христо Иванов, ще се активизират платените журналя отТелеграф, Стандарт, Блиц, ПИК, и накрая пак хората, искащи реформи ще станат черните.

  Аз ще ги подкрепя, защото не бива да се отказваме. Но за съжаление, стадото едва ли изобщо осъзнава какво му се говори.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Подкрепям точки 4. и 7. от т.нар. инициатива. Всички останали са плод на маниакалната фиксация в Цацаров. Така конституция не се поправя.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Класическият образец на правосъдна система е отразен в гениалната трагедия на Софокъл "Антигона". Ролята на народа е отредена на "хора" в пиесата. Съдебните заседатели, журито в един съдебен процес представлява народът. Крайно време е преценката за вина да се определя от един разширен състав от съдебни заседатели избирани на случаен принцип сред гражданите на България. Няма как, не е възможно да издириш и подкупиш 120 съдебни заседатели например!

 28. 28 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Спечелим ли тази битка, изчистим ли съдебната система, тя ще започне да чисти всичко останало, което не е наред в България."
  По-добре трудно може да се каже!
  Остава да съберем критичната маса.
  Кои партии от НС застават зад тях?

 29. 29 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Съдебна реформа или ппо-точно смяна на систимата в държавата може да стане само по един единствен и категоричен начинчрез мащабна декомунизация на всички нива на управление и изгонване от съдебната система повече от 22 хил(хил.комунистически и агентурни престъпници -начело с тримата големи бандита и тяхната роднинска обвързаност в даллавери и взятки под масата :ЛУСТРАЦИЯ на повече от един милионо червении агентурни ДС рпазбойника ,всичките кредитни милионери ,офшорни собственици и други техни политически тарикати и лъжци държащи в ръцете си загграбените национално богатство -повече от 100 милиарда долара според Евростат:Безпардонна НАЦИОНАЛЗАЦИЯ на всички тези и други богатства чрез насилствена ЕКСПРОПРИАЦИЯ по Германски модел и Народен съд по комунистически модел от 1946 -47 г.Това е единствения цивилизован път за излизане от комунистическото блато ,в което е попаднала България от повече от 70 год.Всичко друго са комунистически вношения и АЛА-БАЛА от български комуняги.

 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не сме разбрали, че съдебната Реформа е Политически проблем ?
  Още колко време трябва да си обяснявяме технологията на една обективно налагаща ни се, непроста Реформация ??? ...
  Или е по-добре, "Козяк" да каже, че тогаз ??? ...

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  С дърти мамуни по вси клони, модерна Реформация не става ...

 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#27] от "bobhunter":

  Тури ги в Двукамарен Парламент и ги наблюдавай - толкоз ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK