Юрий Асланов: БСП е обречена да се превърне в един от многото политически субекти, от които нищо не зависи

Юрий Асланов

© Георги Кожухаров

Юрий АслановПоредната за последните десет години изборна загуба отново предизвика напрежение в БСП, искания за оставки и отказ ръководството да се оттегли. В събота Националният съвет се раздели и с осем гласа разлика само беше решено Изпълнителното бюро да не се освобождава. Лидерът Михаил Миков пък определи това като опит за дестабилизация на партията и нарече театър хвърлените оставки от трима членове на ръководството - зам.-председателя Драгомир Стойнев, лидера на столичните социалисти Калоян Паргов и евродепутата Илияна Йотова. За процесите в БСП и бъдещето й разговаряме със социолога Юрий Асланов, който е член и на Националния съвет и беше част от предизборния щаб.


Г-н Асланов, какво става в БСП?


- За последната една година нищо. И в това е проблемът.
Вие като член на Националния съвет как гласувахте за освобождаването на Изпълнителното бюро в събота - "за", "против", "въздържал се"? Защо?


- Гласувах "за", защото смятам, че това е почтеното отношение към членовете и избирателите. Затова и лично подадох оставка като член на Националния предизборен щаб. Оставката е модерното и европейското разбиране за поемане на политическа отговорност. Знак, че правилно разчиташ волята на избирателя.


Какъв е вашият анализ - защо 10 години БСП губи избори, а резултатът от тези като че ли беше най-разгромителният?


- Не може да се отговори накратко. А и това степенуване... По, най... Ако нищо не се предприеме, следващият резултат ще е още по-разгромен, както се изразихте. Тенденцията е очевидна и е очертана. Говорих за това пред Националния съвет. Пътят, по който по инерция върви БСП от години, в крайна сметка я доведе до маргинализация и в този смисъл е обречена да се превърне в един от многото политически субекти, от които нищо не зависи.


Има ли връзка това, че в последните над десет години в Изпълнителното бюро на партията преобладават едни и същи хора, с несъществени промени? Май и скамейката на БСП се оказа къса.


- Първото е вярно, второто – не. "Скамейката" не е къса, но водещ принцип при издигането на кадрите във висшето ръководство на партията на практика е личната преданост, а не деловите способности и политическите качества. В партията има много такива хора, но те не са на "първа линия" и поради това не им се дава шанс да се придвижат нагоре.


Казвате, че БСП няма кауза, а по време на изборите председателят Михаил Миков издигна слоган: "Лявото е модерно" и афишираше "левия завой". Проблемът на БСП ли е или на лявото, защото Татяна Дончева все пак направи пробив на няколко места, АБВ също?


- "Лявото", "левият завой" и прочие са лозунги, забити на стената, но са без покритие. Политиката не се основава на фрази, а на действия. Такива действия, потвърждаващи една или друга претенция няма. БСП на думи символизира опозицията в тази страна, но на практика опозиция няма. Особено през последната година.


Защо БСП заложи на толкова демоде реторика в София чрез кандидат-кмета си?


- Честно казано, не знам. Но не мисля, че точно реториката имаше каквото и да е значение.


След изборите като че ли се появи вълна от оставки на местните партийни ръководства - като израз на поета отговорност. След пленума излязоха информации, че лидерът на младежката структура в Перник напуска, очаквате ли отлив на млади социалисти и изобщо напускане на членове?


- Отливът на млади социалисти е процес, започнал преди няколко години. И причините за това изобщо не се коренят в изборните загуби, а в отношението към младите кадри, на които никой в партията не е готов да им даде простор за изява. Напускат, защото няма реализация. Работят честно и усърдно години наред, през които чуват единствено "Още си млад, рано ти е", докато се докарат до възраст, на която им се казва "Дай път на младите". Как да не бягат?


Каква е рецептата за БСП, според Вас?


- Рецепти няма, а и партията не е болница или аптека. На БСП наистина й е нужна нова, модерна кауза, разбираема за активните поколения и особено за младите. Тя нито разбира техните нужди, нито борави с думите на техния език. Заради което мнозина я възприемат като нещо, свързано с миналото, което няма бъдеще.


Каузата, за която говорим, при всяко едно поколение, трябва да е национално приемлива за много хора, тоест отвъд лявото и приближена към центъра. Така, както съумя да намери подобна кауза на изборите през 2013 г. И пропиля този шанс.


Как виждате бъдещето на левицата изобщо?


- Левицата има бъдеще, но тук говорим за БСП. БСП все още представлява най-значимият субект в лявото пространство, но нейната висока средна възраст й пречи да генерира енергия, която да увлича мнозинството от хора с леви убеждения. БСП може да подпомогне с ресурса и с остатъчния си потенциал формирането на мощно ляво и обединено движение за промяна в политиката и посоката на развитие на страната.


Има ли опасност да се появи и у нас един радикален Ципрас?


- Ципрас изобщо не е радикален. Ако беше такъв, нямаше да получи чак толкова широка подкрепа. Той изведе на преден план една национална кауза, която увлече след себе си мнозинството от гръцкия народ. В условията на една сложна и непрекъснато усложняваща се геополитическа обстановка. Подобно нещо ни е нужно и на нас българите.


Възможно ли е и кога и как БСП да стане част от европейската левица, не само на думи?


- Веднага, ако има воля. Сиреч, ако издигне в ръководството точните хора в точния момент.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Вече се е превърнала.Обречена е да изчезне.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  ЧУЛ ТЕ ГОСПОД БОГ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  спокойно, Асланов.

  поне още 5 години БПС ще бъде първата или втората политическа сила, от която ще зависи корупцията на национално ниво и увеличаването на корупцията и некадърността на национално и регионално ниво.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  На добър път!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нямат алтернатива, хаха, остана ли са само изморени червени апаратчици и някои объркани в живота червени наследници.

 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Не само лявото, но и дясното в България, а и в Европа са обречени на изчезване! В икономики зависещи от еврофондове, заеми и обгрижване на чужденци това е нормално!

 8. 8 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 434 Весело

  Не плачете само за БСП, всички т.нар. партии са така и то не само в България...Само благовидно все още ги наричаме политически партии, а те са (и комай винаги са си били) търговски дружества. С малки разлики само в окончанията..Ето - БСП например все още е АД (и като такава е в известен смисъл демократична), докато ГЕРБ са си ЕАД отвсякъде и никак не мога да кажа, че са демократични...))
  Пък ДПС са най-гъвкави, ту са в АД-то, ту са в режим ЕТ, конюнктура му е майката там...

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 9. 9 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Няма страшно. БСП захрани достатъчно субекти, които нанасят на България не по-малко вреди. Удържахте властта, е не всички сте в лодката с многото папо, но почти всички. И дечицата и внучетата ви също.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Алелуя!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  "Възможно ли е и кога и как БСП да стане част от европейската левица, не само на думи?
  - Веднага, ако има воля. Сиреч, ако издигне в ръководството точните хора в точния момент."

  Доколкото Станишев е председател на ПЕС, БСП е част от Евролевицата. След като в Брюксел ги припознават до степен да си изберат Станишев за фронтмен, значи няма сериозни разлики...
  Проблемът на комунистите е , както и при останалите партии - лиосва разпознаваем лидер. Не такъв, за който ще гласува само твърдото ядро.

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Преди около 2-3 години в чужбина се запознах с младо семейство което беше на няколкодневна обиколка. Вечерта докато хапвахме мъжа разказа, че е общински съветник от БСП в наш областен град. За да се направи на важен разказа колко пъти го търсил шефа на групата да се върне навреме, че имали важно гласуване. Кое беше това важно гласуване? Отхвърлянето на декларация за Баташкото клане и пускането на Лафка в града. Декларацията била провокация точно в онзи момент(управляваха с ДПС), а Лафка щяла да донесе работни места. Толкова за младите социалисти и партията им.

 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Господи, дано!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  То, вече нищо не зависи от БСП

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  БСП се превърна, просто говорете в минало време. И ГЕРБ да си вземат бележка, че който се гушка с ДПС, пада в канала!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  БСП са толкова назад в миналото, че дори и него не го разбират. БСП не може да стане маргинална партия. Тя вече е такава. Просто още не са го осъзнали

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  [quote#0:"Ю. Асланов"]На БСП наистина й е нужна нова, модерна кауза, разбираема за активните поколения и особено за младите. [/quote]
  Ех, Асланов!
  Нова, модерна, разбираема кауза е нужна на цялата политическа система по света, на цялото човечество. Точно липсата на нови идеи за по-нататъшно развитие на човечеството е в основата за боксуването в общественото развитие.
  Както е казал Архимед - "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята."
  Сега приемете "опорната точка" на Архимед с новата идея и ще разберете защо целият свят се чуди на къде да тръгне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Българските партии са до една, без изключение, клиентелистки! Създадени са на принципа на вълчата глутница, да нападат, да грабят от държавата колкото могат, до безпаметгност, пък ако ще и един българин да не остане! Мръсни селски тарикати. Никакви идеи! Никаква идеология! Никакъв патриотизъм! Чудя се как можем да бъдем такива абдали, че изобщо ходим на избори! БСП-арите смятаха, че държавата и се пада по право и само те могат да говорят и мислят от името на народа. Тодор Славков най-точно ги охарактеризира с крилатата си фраза:"ИСКАМ СИ ДЪРЖАВАТА". Само, че вече нямат какво да кажат пък и никой не ги слуша. Прозрачно тъпи и алчни са като всички останали.

 20. 20 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мухахаха, че кога нещо е зависило от БСП? Нали всичко се командва от американското посолство. Само дето десните влизат за инструкции през "централния вход", а БСП през "задния". Или Асланов иска да каже, че входовете на американското посолство ще се затворят за БСП тъй като електората им се сви до безполезно количество.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Въобще не се заблуждавайте...! Някогашното БКП, успешно се маскира и ни пързаля, както си иска! БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ..., всякакви вариации и производни с постоянен и неизменен център на властта, който си взема, каквито му трябват решения! Имат си подставени хора навсякъде и за всичко! Имат си списъци с хора, които са утвърдени и несменяеми по министерства и на всякакви нива в администрацията! Не случайно, нищо не се е променило в МВР, прокуратура и съд! Всичко си действа, като едно време! Ченгетата си командват, докато хората си мислят, че имало някаква разлика между БСП или ДПС, между ДПС и ГЕРБ...! Нещото наречено ДС, все още си функционира и дърпа конците, много по-прикрито и много по-мръсно...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#14:"daam"]То, вече нищо не зависи от БСП[/quote]

  никоге не е зависело нещо от БСП......

  за това са независими...присъстват за колорит

  да има в какво да се вглежда матрЯлопролетариата , по какво да въздиша..

  да бленува дз асирене по 3 лв/кг

  БСП е стар счупен телевизор "Опера "

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "личната преданост, а не деловите способности и политическите качества."
  Сега ли го разбрахте.Цял живот така действате. Така се научиха и другите ,ДПС и ГЕРБ.Затова все назад вървим,защото верните кадри,обикновено са некадърни.

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "БСП все още представлява най-значимият субект в лявото пространство, но нейната висока средна възраст й пречи да генерира енергия, която да увлича мнозинството от хора с леви убеждения."
  ===============================
  БСП е партия на пенсионерите-носталгици по соца. Само името й е "социалистическа", идеологията на болшинството й членове е комунистическа и нищо не се е променило за 26 години.
  Стопяването й се дължи най-вече на естествените процеси на смяната на поколенията. Нищо не може да задържи младите в тази пенсионерска партия освен груб кариеризъм. Ако партията си смени името на Българска пенсионерска партия (БПП), това най-точно ще отрази същността й.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Бе то верно, ама загубихме 25 години. И не се създаде нищо читаво на нейно място. Може би точно такъв е бил и замисълът на сценаристите и режисьорите на криминалния преход. Е, постигнаха целта си. Имаме си криминална държава.

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  БСП все още представлява най-значимият субект в лявото пространство, но нейната висока средна възраст й пречи да генерира енергия, която да увлича мнозинството от хора с леви убеждения.
  ============================================
  БСП трябва да се прекръсти на Българска пенсионерска партия, което ще отрази най-точно възрастовия й състав.
  Болшинството от членовете й са си чисти комунисти-носталгици по соца. Младите хора в нея са обикновено с кариеристични подбуди.

 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Юрий Асланов: БСП е обречена да се превърне в един от многото политически субекти, от които нищо не зависи"

  В такъв случай, може би, България има някакъв шанс да се доближи до белите държави.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Извинявам се за повторението, предишният ми постинг беше изчезнал.

 29. 29 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Компартията преди окупацията ни от СССР е била с нищожно влияние у нас. Просто сега българите се връщат към нормалното си състояние, след като СССР отдавна го няма. Агонията на БСП-то продължава толкова дълго - 26 години, просто защото Русия захранва столетницата с корупционни пари, изпирани от Красимир Георгиев, Румен Овчаров и др. чрез вноса на енергоносители и суровини.

 30. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Те бг партиите нямат решение за нито един проблем освен за личното добруване на няколко човека в ръководтвата и обръчите им от фирми. Просто с комбинация от простотия и алчност пътя е само надолу.

 31. 31 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#29] от "ck":

  Това ако е нормалното състояние - срината държава - здраве му кажи... Това че да живееш нормално - трябва да имигрираш ли е нормалното?

 32. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  "Изтъка си платното и ритна кросното"
  Асланов и ти изкяри доста от БСП.Нали покрай се прехранваше толкова години като "независим" социолог

 33. 33 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2864 Весело

  От твоите уста в божиите уши !!!

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Айде сбогувайте се и закривайте

 35. 35 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#31] от "sqrt":
  Такава е съдбата ни. СССР наложи насилствено през 1944 г. вреден режим за българите, лиши ги от собственост и ги отучи да работят, създаде демографския проблем още през 60-те г. на миналия век и т.н. Селото ражда нацията, не градът. Сега има градове, но няма села, няма и българи. Българките с 1,5 деца на жена обричат нацията на изчезване.

 36. 36 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Те вече са се маргинализирали. Разчитаха до последно, че са запазена марка на лявото. Дрън-дрън. За това, което се получи на практика от реалната им политика, мога само да цитирам Дайнов: Русия, Русия, Русия и ... бездната. Нещастници некадърни.

 37. 37 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Нищо учудващо.Това беше предопределено от идеологията,от действителната им политика и от застаряващия им електорат.Лошото е че за 25 години нанесоха трудно поправими за държавата и народа щети.Ако веднага след промените беше забранена,беше приет закон за лустрация,сега положението щеше да е различно.За жалост все още ни душат комунисти и ченгета на ДС.И за голямо съжаление те са трудно отстраними тумори.

 38. 38 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Нищо учудващо.Това беше предопределено от идеологията,от действителната им политика и от застаряващия им електорат.Лошото е че за 25 години нанесоха трудно поправими за държавата и народа щети.Ако веднага след промените беше забранена,беше приет закон за лустрация,сега положението щеше да е различно.За жалост все още ни душат комунисти и ченгета на ДС.И за голямо съжаление те са трудно отстраними тумори.И все пак-сбогом и дано повече да не се връща.

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":
  Дори и да се намери опорната точка.... ще е нужен лост! А лост като Роналд Рейгън... не се задава на политическия небосклон!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":
  ++++++Точно,вярно.За съжаление.

 41. 41 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тя отдавна трябваше да изчезне, защото е престъпна организация и е нанесла много злини на българския народ ! Но у нас комунистите държаха здраво юздите и всички лостове на властта и макар с леко сътресение и преболедуване в периода 1989-1992г все пак се окопитиха, направиха и изкуствено дишане(преименуваха я на БСП), инжектираха я с ботокс(смениха лидерите, сложиха Жан) , но бабата столетница си остана същата престъпна организация работеща в полза на чужди интереси и на вобствените си членове ! Не стана модерна европейска левица , та за никого не е тайна , че бавно но сигурно изчезва от политическата сфера въпреки всички заклинания ! Мафиотска партия която прецака демократичния процес в България ! Бог да я прости, Асланов, няма да ни е мъчно за нея !

 42. 42 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Станишев и кликата му с успех изпратиха партията си на бунището на историята. Гафът с Пеевски, фактическото управление на ДПС с мандата на БСП, за малко повече от година/върнало страната поне 10г. назад/, свършиха това което не можа да се случи с тази партия за повече от 100г. Което е добре за България и българите/вкл. и за все още симпатизиращите й/. Освен Борисов и ние ти "благодарим Серж".
  А това, колко са десни ГЕРБ и РБ, ДПС - либерали, националистите патриоти, а патриотите националисти е друга голяма смешка.

 43. 43 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#42] от "subaru":

  Освен гафът с Пеевски прибавям и гафът с ПЛОСКИЯ ДАНЪК.СЛЕД ДВА МАНДАТА ,ТИЯ НЯМА ДА ГИ ИМА В ПАРЛАМЕНТА!

 44. 44 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  БСП е кошче за боклук. Никой свестен човек няма да отиде там. Младите им се присмиват и ги отбягват. Заслужено.

 45. 45 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Там ви е мястото. За съжаление с 25 години закъснение.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 46. 46 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  Др. Асланян БСП(к) отдавна се е превърнала в такъв субект, да не кажа, че вече и субект не е.

  Пазете се от доносника vesolr
 47. 47 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Абе що се кахъриш бе, Аслане? Нали си имате Атака? Може и при Данчо Ментата да идеш. Какво толкова? Нали в едно гърне се изпущахте по време на Орешарски? Какво се правите на ощипани моми? Я Данчо да те наеме да им оправиш малко рейтинга и прогнозите, че и те са взели да похяват като препикано мушкато. Електората, дето копа тутунъ взе нещо да понамалява, следвайки биологичните закони.

 48. 48 Профил на tienshi
  tienshi
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Партия с идеите, ръководството и морала на БСП е 5%-на партия. Лека полека нещата отиват натам. Истинската лява партия в страната в момента е ГЕРБ, а дясната е РБ. ДПС, Атака и АБВ са си клиентски партии. Първата съществува защото е етническа и продава влиянието си за пари, а другите две просто защото руснаците така са решили.

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално


  България има голяма нужда от една силна, лява партия, но БСП не е такава . БСП е една камарила от клиентелисти, които хем искат да е модерна и лява, хем наблягат на " колко добре си ни беше, преди да дойде демокрацията " и " Щеше добре да си живеем, но Горбачов ни предаде " и " Нищо, че сме в ЕС и НАТО, но нашият най-голям приятел е Русия и Путин " и т. н. ... Освен всичко това, милионерите и мултимилионерите доминират в БСП, в сравнение с другите партии, на младите и новото не се дава поле за изява, а старите и манипулируемите си отидоха ...
  Да, на България и е нужна силна левица, но БСП няма нищо общо с това !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#49:"niksan1"]България има голяма нужда от една силна, лява партия, но БСП не е такава .[/quote]
  България си има достатъчно голяма и силна лява партия - ГЕРБ, която е и проруска на всичкото отгоре.
  България се нуждае по-скоро от голяма и силна дясна партия.

 51. 51 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Политолозите семити моделират българската политика- Андрей Райчев, Юри Асланов, Кънчо Стойчев, Едвин Слугарев....

 52. 52 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За голямо съжаление това трябваше да стане мнооого по рано и много неща щяха да стоят по много по различен начин сега, но все пак "по добре късно от колкото никога".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK