Салман Рушди: Трябва да защитаваме нашата скъпоценна свобода

Салман Рушди

© Tobias Schwarz, Reuters

Салман РушдиМожем да предотвратим победата на злото, смята индийско-британският писател Салман Рушди. Пред "Дойче веле" той казва, че днес повече от всякога свободата и културата трябва да се защитават.В новия си роман "Две години, осем месеца и двадесет и осем нощи", което всъщност са 1001 нощи, вие описвате войната между човека и джиновете. Кой побеждава накрая?


- Романът завършва добре. Всъщност аз не исках да разкривам финала (смее се). Когато започнах да пиша, все още не съществуваше нищо от това, което ни занимава днес. Още нямаше например "Ислямска държава". Затова е странно как, на практика по погрешка, романът стана остро актуален.


Какво ви вдъхнови да напишете романа?
- Исках да създам нещо диво и напълно измислено. И затова се обърнах към старите истории от типа на "1001 нощ". В Индия има още много от тях и аз буквално се влюбих в тях. Гюнтер Грас също изигра голяма роля. Той например също използва богатството на митовете от Шварцвалд, приказките на братя Грим и ги превръща в съвременна литература - "Калканът", "Тенекиеният барабан" или "Плъхката".


Току-що издадохте, че вашият роман завършва добре. Разумът надделява над глупостта. Така ли ще стане и в реалния живот?


- Вероятно това е и цялата фантасмагория в романа. Смятам, че въпреки всичко трябва да вярваме, че победата на злото може да бъде предотвратена. По всичко личи, че сегашните заплахи няма да ни занимават повече от 20 до 30 години. Ако през януари 1989 г. ви бях казал, че до Коледа Стената няма да я има, щяхте да ме обявите за луд. Ние живеем във време, когато светът изведнъж може да се обърне на 180 градуса, така че няма смисъл да спекулираме как ще се развива по-нататък.


Страхувате ли се повече след атентатите в Париж?


- Да, но въпреки събитията от последните седмици аз се възхищавам на волята на французите да загърбят страховете и да продължат да водят нормалния си начин на живот - да ходят на ресторант, да посещават концерти и футболни мачове, да бъдат истински парижани. Именно това е правилният отговор.


 Френският президент обяви война на "Ислямска държава". Намираме ли се наистина във война?


- Сигурно има някой, който е във война с нас. Винаги съм имал резерви по отношение на израза на правителството на Буш "война срещу терора". Защото такава война не може да бъде спечелена. Ние не можем да сключим мирен договор с терора. Войната е насочена срещу обикновените хора, но същевременно това е война и срещу културата. Война срещу всичко, което ние ценим в либералния Запад - музиката, развлеченията, хубавото ядене, футбола. Тези удоволствия се враговете на фанатиците. Изглежда, че те най-много ненавиждат удоволствието от живота. Затова ние трябва да продължаваме да изпитваме удоволствие от живота.


Какво е призванието на писателите в днешно време?


- Книгите трябва да създават един свят, в който човек се чувства добре и който хвърля друга светлина върху заобикалящото ни навън. Когато читателят препрочита този свят и тези страници, една част от този свят остава у него и става част от начина му на мислене и възприятията му.


Как стана така, че написахте роман, в който не се появявате?


- Мислех си, че достатъчно съм занимавал хората с моята личност. Нека сега да говорим за другите хора. За тези, които водят съвсем нормален живот, докато изведнъж не се появи нещо, будещо страх и променящо живота им. Как ще се справим в такава ситуация? Във всички тези хора има и малко скрита магия на джиновете. Те са потомци на древната любов между една джин-принцеса и един човек. Често ние откриваме вътре в себе си сила, морал, интелектуална и емоционална помощ, за които не сме и подозирали. Изведнъж хората се оказват способни да се справят с всякакви катастрофи.


На Франкфуртския панаир на книгата тази година казахте, че "нашата професия все повече започва да прилича на военна операция". Какво имате предвид с "военна операция"?


- Ние трябва да защитаваме нашата скъпоценна и трудно извоювана свобода. През последните векове в Европа бяха достигнати такива нива на свобода, от които днес всички печелим. Тези идеи си пробиха път и в Америка. Ние можем да сме щастливи, че живеем в една част от света, където можем да се чувстваме свободни. В повечето други страни няма свобода. Има ли свобода в Китай? Не. Или в голяма част от ислямския свят? Не. В голяма част от Африка? Също не. След като ние имаме вече тези ценности, трябва и да ги защитаваме. И да се борим за тях, ако е необходимо.
 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Има ли свобода в Китай? Не. Или в голяма част от ислямския свят? Не. В голяма част от Африка? Също не. След като ние имаме вече тези ценности, трябва и да ги защитаваме. И да се борим за тях, ако е необходимо."Съгласен.

 2. 2 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]И да се борим за тях, ако е необходимо[/quote]

  Ние, че трябва да се борим е ясно- въпросът е как най-ефективно да стане това.
  Както написа наскоро доц.Кристиан Таков- свободата е по-важна ценност от завишената сигурност.

 3. 3 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Още Сервантес го е казал с устата на Дон Кихот: Свободата Санчо...

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  А, самият Салман Рушди е толкова потърпевш от ислявския фундаментализъм.
  Продължава да се крие и за смъртта му е обявена награда от иранските аятоласи

 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Точно Салман Ружди,който е борец за свободата,е принуден да живее анонимно и под заплаха от смъртна присъда.Толкова изстрадал писател е.

  Tony
 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1096 Весело

  [quote#5:"Free person"]Толкова изстрадал писател е.[/quote]


  айде, айде, живее в Лондон и си има гадже манекенка, с която напук на аятоласите се оставя да го снимат докато си пазарува из мола

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 495 Любопитно

  До коментар [#4] от "daam":
  "Продължава да се крие и за смъртта му е обявена награда от иранските аятоласи"

  Ами те аятоласите просто следват исляма в най-чистия му вид - в Корана си е казано ясно - наказанието за тези, които се откажат от мюсюлманската вяра е смърт. Пък и той някак прекалено открито го заявяваше - имаше опасност да разколебае и разврати правоверните.

 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Салман Рушди казва една фундаментална истина. Войната срещу терора няма как да бъде спечелена. Защо? Защото това е война на ислямистите срещу нашия начин на живот, защото ние обичаме живота, обичаме да слушаме музика, да се храним в ресторанта, да почиваме на плажа, защото ние искаме децата ни да спортуват и да живеят като свободни хора. Това е война срещу нас обикновените хора. Всичко това което ние обичаме ислямистите искат да ни го отнемат. Ние или трябва да се съгласиме и да приемем да станем като тях, или да плащаме или да умрем. Законът на исляма.

 9. 9 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#8:"baxter"] е война на ислямистите срещу нашия начин на живот, защото ние обичаме живота, обичаме да слушаме музика, да се храним в ресторанта, да почиваме на плажа, защото ние искаме децата ни да спортуват и да живеят като свободни хора. Това е война срещу нас обикновените хора. Всичко това което ние обичаме ислямистите искат да ни го отнемат. Ние или трябва да се съгласиме и да приемем да станем като тях, или да плащаме или да умрем. Законът на исляма. [/quote]
  Абсолютна неистина. Това е война между САЩ, Русия и Саудитска арабия. Мюсюлманите също обичат живота, музиката, ресторанта, плажа и спорта. А също така и университетите, училищата, благотворителността, семейството, съседите си. Само че, човек трябва да познава ситуацията и хората , а не да се увлича от медийни истерии и промивки на мозъци. Изплашени хора, дезинформирани, обединени срещу "общ враг" са лесни за управление и манипулиране. Това важи както за ИД, така и за Европа.

 10. 10 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Радикалният ислям премина границата на търпимост и ще бъде заличен от света.

  Navigare Necesse Est
 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "newgenerations":

  Мюсюлмяните които са избрали светския начин на живот вече не се таксуват като такива. Светските мюсюлмански държави една по една се сриват. Единствената мюсюлманска държава със светка конституция Турция която бързо се ислямизира, като мюсюлманския брат Ердоган избива, затваря или прогонва своята интелигенция. И да някои се възползват от това течение за уреждане и прокарване на интереси. И всеки който е живял сред тези хора добре разбира че съвместния начин на живот е труден, невъзможен. Салман Рушди много ясно и вярно е усетил и показал проблемите. Но той е заплашен от убийство. Защо? Колко мюсюлмани го приемат за мюсюлманин.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  "Ние трябва да защитаваме нашата скъпоценна и трудно извоювана свобода."
  И идват тука едни,които искат да ни я вземат,вместо да стоят в своята родина и да се борят да я направят такава,каквато ще я харесват.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  нищо интересно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK