Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система

Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система

© Надежда Чипева, КапиталГодина след като проблемите в Софийския градски съд, свързани с влияния и корупция, станаха явни и от това последваха някои промени, съдебната система се разтресе от по-мащабен скандал, който всъщност е ехо на последиците от управлението на бившия председател Владимира Янева. Вече близо месец след изтичането на разговорите между нея и Румяна Ченалова и неизвестен мъж все още няма гаранции, че Висшият съдебен съвет - единственият орган, който може да провери докрай фактите от разговорите - ще успее да го направи добросъвестно.


Съдия Румяна Ченалова отказваше интервюта почти цяла година, след като започна скандалът около нея и реакцията на френския посланик за действията й по делото на фирма "Белведере", когато той я определи като "гнила ябълка". 


Година по-късно, след изтичането на записите, станали известни като "Яневагейт", уволнената вече Ченалова говори все още предпазливо за нещата, които са се случвали в Софийския градски съд, но се съгласи да отговори на част от въпросите на "Дневник". Срещу нея бяха образувани две досъдебни производства, свързани с различни казуси от нейната работа.
Защо решихте да говорите сега?


- Това е напълно естествена човешка реакция, обикновено е така. Освен това имах и някакъв статут до момента, в който ме уволниха - за мен съвсем не неочаквано. И защото човек реагира тогава, когато върху него се хвърли цялата вина, и си задава въпроса –  дали аз при моите пет години в СГС направих най-тежките нарушения и престъпления. Няма какво да се лъжем, че години назад във времето  съществуваха слухове за корупция  в съдебната система – нека не ги наричаме само слухове. Защото това е знание на определени адвокатски кантори и на определени адвокати. И на определени граждани за начина, по който в определени случаи са решавани дела.


Аз също съм била адвокат и много добре знам какво се споделяли колеги с мен. Работила съм в провинцията, където нещата са малко по-различни. Въпреки че там пък, как да кажа, има един може би феодализъм на местните представители на съдебната власт. И моята реакция беше за това, че не бива да се прикриват неща, които са съпътствали години наред представата ни за функционирането на съдебната система.


Които допълнително намериха някакво отражение в начина, по който се избират ръководители на съдилища и прокуратури. Ако щете, назначаването на съдебни помощници. Ако щете, печеленето на конкурси от близки на магистрати, техни деца, племенници и т.н. И всички тези обстоятелства са очевидни.


Така че в този смисъл на мен ми стана много обидно, че едва ли не аз – не искам да се правя на светица – съм виновна за състоянието на съдебната система, което не е тайна години наред, че срещу мен се образуваха наказателни производства, и то за неща, за които на практика няма престъпление. Аз съм се занимавала дълги години и с наказателно право, и, без да звучи нескромно, имам претенциите, че мога да правя квалификации по Наказателния кодекс.


Нещата знам как и защо се правят. И за това реагирах сега – още повече че формалният повод бяха записите. Аз можех спокойно да кажа – не си спомням или не е имало такива разговори. Това щеше  по някакъв начин да накара ВСС или прокуратурата да кажат – ами да, нямаме основание да се занимаваме, нали никой не удостоверява автентичността на тези разговори. Но аз избрах да кажа – да, водени са такива разговори, като напълно осъзнавам последиците. Още повече че главният прокурор нееднократно ми е показвал отношението си. Веднага след ареста ми, когато две инстанции се произнесоха, той, вместо да направи анализ на работата на прокуратурата или поне да каже "да, задържането беше незаконно", той каза: "Независимо от това дали на някого му харесва или не, ние ще продължим да работим все така." "Което, от една страна, означава, че прокуратурата не се интересува от  позицията на съда, т.е. за нея няма значение какво мисли съдът по конкретното обвинение... От друга страна, това беше един вид изречение "Вие нищо не можете да ни направите". И да – прокуратурата е господар на досъдебното производство, но неин господар е законът.


Смятате ли, че главният прокурор Сотир Цацаров е лично настроен срещу вас?


- Никога не съм имала пряк контакт с този човек. Но си мисля, че по-скоро поведението ми, позицията, която показах, не се приема от определени хора, включително от главния прокурор. И след отстраняването, и след ареста – това, което говорих по време на мярката и което не беше особено ласкаво за прокуратурата и показах дефектите на работата им, както и сегашната ми позиция по отношение на записите от разговори със съдия Янева, не се харесват. Явно  предизвиквам т.нар. споменати лица.


Защото главният прокурор, дали нарочно или не нарочно, не крие негативното си или положителното си отношение. Той го заявява открито – както примерно заяви колко добър прокурор е Бецова. Само че аз питам следното – ако примерно на мен ми образуваха наказателно производство за това, че не съм изпратила в седемдневен срок частния протест, с което съм нарушила авторитета на съда, защо не се анализират по подобен начин обстоятелствата около едногодишната проверка и изтичането на давностния срок, поради което не може да се образува досъдебно производство по случая Данов. Това не е ли пак, ако следваме прокурорската логика, неизпълнение на задължения, за да се направи услуга на Данов и се накърни по този начин престижът на съдебната власт - или престъпление по служба? Ето го различния аршин. Също както вместо да се образува досъдебно производство срещу следователя Петров на база мотивите на ВКС, главният прокурор лично внесе във ВСС молбата му за напускане и настоя пред ВСС да бъде уважена.


Ето аз сега казвам, че съм чула от Владимира Янева за намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната. Има ли образувани досъдебни производства за длъжностни престъпления? Не само сега, но и  по записите, известни като "Ало Ваньо", записите между Кокинов, Найденов и Борисов. Прокуратурата решава дали, срещу кого и кога да образува наказателно производство.

Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система

Ще ви дам най-простия пример – едно постановление за образуване на досъдебно производство е акт, който не се обжалва. Не се обжалва и постановлението за привличане в качеството на обвиняем. На практика това означава, че срещу всеки, включително срещу вас, днес или утре може да се образува досъдебно производство за някакво престъпление и то да се разследва дълго във времето  в т.нар. инструктивни срокове. През това време имате качеството на обвиняем. Това дело може да се прекрати. И най-вероятно ще се прекрати. Нали видяхме как 90% от актовете на прокурор Бецова са постановления за прекратяване.


Тази констатация касае прокуратурата въобще. Но какво става с вас през това време? Вие сте обвиняем, наложена ви е мярка за неотклонение и процесуална принуда, търпите всички правни и морални негативи от процесуалното си качество, без да имате правната възможност да обжалвате актовете на прокуратурата, които го създават. Това положение съществено накърнява принципите на европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧОС). Неведнъж Европейската комисия в докладите си по линия на мониторинга, осъществяван в сферата на пространството "свобода, сигурност и правосъдие", подчертава, че България изостава в хармонизиране на законодателството си с европейското право. А както Хартата за правата на човека, ЕКПЧОС по силата на присъединяването ни и ДЕС са част от вътрешното ни право с приоритетно значение. На практика в България актовете на прокуратурата, определящи началото на  наказателното производство и възникването на качеството "обвиняемо лице", не подлежат на съдебен контрол в нарушение на чл. 13 от ЕКПЧОС.


Само когато прокуратурата задържи обвиняемия и поиска вземане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража", делото стига до съда. Съдът в това производство преценява има ли доказателства, от които да се направи извод, че обвиняемият е извършил точно това престъпление, в каквото го обвинява прокуратурата. Когато прокуратурата внесе искане за постоянното ми задържане, съдът беше категоричен, че преценката на прокуратурата е неправилна – че, от една страна, не може едновременно да се осъществят съставите на документно престъпление и на престъпление по служба и че няма данни за престъпление по служба. Какво следва от тази преценка на съда – никакво задължение за прокуратурата да промени обвинението или да прекрати частично производството. Разследването продължава по повдигнатото обвинение – а то определя тежестта на престъплението, мярката на процесуална принуда, времето, след изтичане на което обвиняемият може да поиска разглеждане от съд. Определя оттам нататък отношението към човека, срещу когото е образувано досъдебното производство.


Как се получи при мен – поредица от производства, образувани по преценка на прокуратурата, че съм извършила  умишлени престъпления по служба, която преценка не мога да оспорвам, да обжалвам. От друга страна, прокуратурата е единна и неделима. Главният прокурор може да отменя актовете на всеки  прокурор, може да му разпореди какво да прави. Но главният прокурор не носи никаква отговорност. Защо? Защото в ЗСВ са уредени дисциплинарни производства само по отношение на магистрати и изборни членове. Освен изборните има и трима по право, за които няма предвидена такава възможност. Има един-единствен текст в конституцията, който казва, че президентът назначава и освобождава главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС. Имаше  текст от 2006 г., който даваше възможност при тежки нарушения да бъде освободен главният прокурор. Но този текст в годината, в която се появи, изчезна – на основание конституционно решение №7 от 2006 г., според което текстът е противоконституционен.


Решението е подписано с особено мнение от конституционните съдии Лазар Груев, Емилия Друмева, Мария Павлова и Евгени Танчев. Или на практика главният прокурор в продължение на седем години ръководи и контролира всички прокурори и освобождаването му, независимо как и дали е работил добросъвестно и законосъобразно, се случва само при изтичане на мандата му. Хайде да видим сега кой прокурор пък ще му образува наказателно производство при данни за извършено престъпление от общ характер.


За тези неща си дадох сметка, вече от гледна точка на лицето от другата страна – колко е опасна тази власт на прокуратурата. Изключително опасна. Ние не можем да разчитаме във времето, че главният прокурор ще бъде един добросъвестен човек. Трябва да се създадат законови възможности за контрол. И именно от това се бяга. Затова сега се говори, че, видите ли, конституционните промени били застрашени. Ама какви конституционни промени? Хората, които ще понесат, как да кажа, някакъв вид контрол, санкции или задължения, не искат това да се случи. Това е истината.


Затова аз реагирах по начина, по който реагирах. Не за да свалям Бойко Борисов или главния прокурор, или някой друг. Може би съм луда с картечница, както казва Радан Кънев. Нямам картечница, но само луда – може би.


Градският съд се превърна в емблема на задкулисието и корупцията в съдебната власт. Вие бяхте част от този съд дълго време, гледахте шумни дела…


- Аз дойдох с външен конкурс, като имате предвид, че преди това съм се явявала на два други, които не съм печелила. Дойдох с конкурс по времето на Светлин Михайлов. Нямаше тогава Цветан Цветанов, който да ме назначи, както говори Маргарита Михнева. Напротив – това беше третият конкурс, на който се явявам, аз исках да работя в Стара Загора, но за съжаление друго лице беше с по-висок успех от мен и то бе назначено. Така се оказах в СГС.


Постъпвайки в СГС, бях назначена във въззивен граждански състав, после в търговски. Още в началото колеги  ми казаха – ти никога няма да бъдеш приета тук, защото си с външен конкурс, вие не сте от кариерата магистрати. Може да са имали своите основания, но за мен това беше много неприятно. Което на фона на обстоятелствата, че аз нямам тип поведение да ходя по кабинетите, да питам, да създавам контакти, ме принуди съвсем да се огранича. Затворих се в себе си, работих, контактувах само с другата колежка, с която бяхме от външен конкурс, и така. Не влязох в никаква общност. След като Георги Колев стана председател на СГС, той ме премести в наказателно отделение.


Вие познавахте ли се с него преди това?


- Не, той ми беше представен, не – посочен, защото коя съм аз да ми го представят, като заместник-председател на градския съд. Отговаряше за наказателно отделение. 


Какво се случи по делото САПАРД (Румяна Ченалова беше съдия по делото САПАРД и осъди на първа инстанция Марио Николов и оправда Любомир Стойков - бел. ред.)?


- Делото е било върнато на прокуратурата от колегата Сантиров и съобразно правилата следваше да се разпредели на него. Делото обаче се докладва на мен. Деловодителката, която го е разпределила, беше много притеснена, че е допуснала гаф, че е сгрешила. Веднага след разпределението ме извика Георги Колев и ми каза, че е допусната грешка, но вече нищо не може да се направи - има протокол за разпределение и аз трябва да го гледам. 


Оказа ли Ви някой някакво влияние по това дело?


- Георги Колев ме извика веднъж и ми каза: тези хора трябва да бъдат осъдени. В такъв момент ти стоиш – той все пак е председател, и кимаш. Той каза: знаеш ли, ти имаш едно дисциплинарно производство, тогава за Красьо Черния. Аз и целият състав гледахме делото обективно, според доказателствата и така формирахме убеждението си кой е виновен и кой не. Така и постановихме присъдата. Доколкото знам, във въззивното производство назначената експертиза е имала различни изводи, което е довело до различните изводи на тази инстанция.
 

Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система

След това председател стана Владимира Янева. С нея се познавам от съдия Петя Крънчева - тя е по-комуникативна, по-отворена, по-емоционална и в някаква степен аз я приех като човек, който ми импонира като темперамент, като емоция. Когато Владимира Янева стана председател на градския съд, тя нямаше  виждане за това как да се управлява съда. И по моя преценка, това съм го казвала и на нея – наистина нищо не се случи в градския съд. Проблемите в търговско отделение, които аз видях и за които съм настоявала да бъдат обсъдени, особено за деловодството, въобще не бяха решени.


Адвокат Мондешки, който е сред поканените в понеделник във ВСС, откога започна да се среща с Янева и контактувал ли е с Вас? негов ли е гласът, който се чува в някои от записите?


- Аз не мога да разпозная този глас (Ченалова отказва да коментира повече този въпрос - бел. ред.).


Звучи глухо, изреченията са кратки. По отношение на адв. Мондешки имаше през януари 2015 г.  изслушване на съдии във ВСС. И да, имаше период, в който съм го виждала на етажа на СГС, където е кабинетът на председателя – съдия  Янева. Но в последния период от време - до края на 2014 г., не съм го виждала.


А този Христов кой е? (Сред призованите за понеделник за "очна ставка" освен Янева, Ченалова е и адвокат Христов, чието първо име в съобщението на ВСС не беше посочено - бел. ред.)


- Ами Христов не знам, няма собствено име. Иван Тодоров  е адвокат, собственик на  "Сиела"...


Който също е сочен като чест гост при г-жа Янева. Защо Мондешки спира да идва при Владимира Янева?


- Нямам предположения.


А Иван Тодоров?


- Не знам, аз никога не съм присъствала на тези срещи. Председателят си приема. На мен ми се е случвало да чакам доста дълго примерно, ако ме извика съдия Янева. И съм виждала да влизат много хора, докато чакам.


Къде бяхте вие в йерархията на отношенията между Владимира Янева, Богдана Желявска и останалите?


- Къде съм в йерархията? Аз навремето, когато стана дума за тези дела на Пеевски, понеже имах достъп до системата, проверих колко и кои са тези дела и на кои съдии са разпределяни. Оказа се, че делата, разгледани от мен, са около 8 към общо 129 или 139, не помня точно. За съжаление дадох папката на съдия Янева. Не знам за какво ѝ беше необходима. Фактите, за които говоря са, проверяеми. За съжаление обаче и по този въпрос има  мълчание – и тогава, и сега. 


Понеже казахте, че Янева е била близка с Делян Пеевски, чували сме, че тя му е гостувала в офиса на "Бачо Киро", в близост...


- Аз не знам за "Бачо Киро" – аз знам само, че в хотел "Берлин" има нещо. Това ли е "Бачо Киро"?


Не, "Бачо Киро" е близо до ул. "Екзарх Йосиф".


- Не, просто пред мен е споделяла, че отива или се връща. Или пък, че му е звъняла по телефона, тя е говорила пред мен и други хора с него.


А тя стана по-близка с него след като се скара с Цветанов или при други обстоятелства?


- О, не мога да Ви кажа. 


Разпределението на делата в градския съд също беше широко дискутирана тема...


- Ами разпределението го правеше Богдана Желявска -  граждански, търговски дела, частни жалби. Тя се занимаваше с това. И съдебните помощници.

Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система

© Надежда Чипева


Видяхме всъщност и делото за КТБ, при чието разпределяне беше обявено, че има срив в системата...


- Да, със срив във системата.


Имаше ли други такива сривове?


- Доколкото знам, при неслучайно разпределение остават следи, които могат да се установят, но не знам дали искат да ги видят. С някои от компютърните експерти съм говорила и те са ми казвали, че може да се видят тези следи. Но аз не съм обръщала внимание, още повече че нямам необходимите знания. Т.нар. Митко Флашката непрекъснато съм го виждала да стои пред кабинета Желявска. Какво прави там? Нали има компютърни специалисти? (Митко Флашката е прякорът на Димитър Керелов от фирмата "Интелиджънт софтуер системс", която дълги години е била наета като външна фирма, на която е  предоставен пълен достъп до хардуера, софтуера (деловодна система, LawChoice и т.н.) на съда. Преди време "Капитал" писа, че фирмата е регистрирана на адрес, на който са адресите на десетки фирми, свързани с бизнесмена и подсъдим по аферата по източване на средства от САПАРД Марио Николов - бел. ред.)


Георги Колев беше ли си запазил влиянието в градския съд? (Председателят на Върховния административен съд беше преди това председател на СГС - бел. ред.)


- О,  разбира се. Той и съдия Янева поддържаха постоянна връзка. Богдана Желявска също. Богдана ходеше, поне по нейните думи, да пие кафе често сутрин при него. Така че... контактите ги имаше.


Има един фрагмент от разговора, който е встрани от вашата дейност. Дотолкова, доколкото засяга разрешенията за СРС. И сюжета с това, че тя се оплаква как Христо Динев ѝ поискал целия регистър. И тя му е отказала, и правилно му е отказала. Вие чували ли сте нещо за този регистър?


- Чувала съм обратното -  че тя му е дала целия регистър, и това е скандално. От разговора излиза, че не му е дала целия. Но така или иначе явно му го е дала, за да се видят тия СРС-та срещу посолства. Не знам посланиците как не са реагирали. Защото това си е направо шпионаж.


Христо Динев и Янева явно са си комуникирали непосредствено?


- Да, да, тя ходеше при него. Той е слизал при нея, виждала съм го.


Той близък ли е до главния прокурор?


- Не съм много сигурна.


А Янева била ли близка до главния прокурор?


- Да, определено беше близка. Той ѝ звънеше, тя се качваше в кабинета му. Секретарката, разбира се, ако желае, може да го потвърди. Колко пъти главният прокурор я е викал. Просто на нас ни е съобщавала, че е при главния прокурор.


Споменахте за едно дело, без да влизате в детайли, по което главният прокурор е оказвал натиск...


- Не мога да го кажа, защото още не е приключило.


Предлагат ли Ви сделки?


- Не, не ми предлагат. Може би защото знаят, че няма да приема.


Разговорите, които изтекоха, бяха определени като сценарии за свалянето на премиера, главния прокур, ВСС. Какъв е Вашият коментар за това?


- Това е  вид реакция. Реакция на хора, които в страха си да не загубят властта обясняват всеки вик за справедливост като престъпление. Другият подход е да изместят вниманието и да насочат към незаконосъобразността на някакво действие – например дали са законни записите, кой говори – обвиняеми или подсъдими лица, и по този начин да внушат недобросъвестност и скрити мотиви, за да се разколебае обществото в преценките си. Същата реакция видяхме, когато се излъчиха другите скандални записи.


Вече 25 години наблюдаваме едни и същи лица, които решават съдбите ни и се защитават яростно, ако някой се осмели да оспори правото им на вечна власт. Замислих се какво ще стане, ако само за ден обикновените хора не изпълняват задълженията си – ако спрат работа  миньори, продавачи, медицински работници, учители, хората, които почистват улици и паркове, полицаи, строители, хората които пекат хляба ни, и т.н., и т.н.


Животът ще спре. Ако обаче хората, заслужили с дълъг стаж професията "депутат", спрат работата си, какво ще се случи? Нищо.


Защото и сега виждаме празната пленарна зала, знаем, че по–голямата част не са направили и едно законодателно предложение и активността им се изчерпва с това да гласуват, без понякога да знаят за какво. Ето защо властта е толкова апетитна и борбата за нея е чутовна. Най-близкият пример е нежеланието да се приеме т.нар. антикорупционен закон.


Тази седмица предстои да се гласуват на второ четене и промените в Конституцията...


- Съдебната реформа не е в това да се раздели ВСС на две колегии, защото това няма да реши проблемите в правораздаването. Според мен, както е в повечето европейски държави, прокуратурата трябва да е част от изпълнителната власт или от съдебната под ръководството на министъра на правосъдието.


Прокуратурата е страна в съдебното производство. Същината на функциите й я определя по–скоро като част от изпълнителната власт. Необходимо е да се въведат законови форми за контрол над главния прокурор, който на този етап е недосегаем.


Моето мнение е, че трябва  да се променят условията, при които едно лице може да стане магистрат, в т.ч. минимална възраст, за да има житейски опит, който изгражда ценностната система, ниво на обща култура, интелектуално ниво, аналитичност и способност теоретичните знания да се прилагат по начин, който да внушава респект към системата.


Нужен е периодичен контрол на квалификацията на магистратите, и то без намесата на субективния фактор.


Нужно е изискванията за всички, независимо в кой съд и на каква длъжност работят, включително за членовете на ВСС, както и контролът за спазването на тези изисквания да са еднакви при равни условия на труд, почивка и обезщетения.


Нужно е да има незабавна промяна на редица закони, чрез което ще се създадат условия да няма съмнения, че България е правова държава, която зачита ценностите на Европейският съюз. С декларации, намерения и нагласена статистика не може да се случи реформа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 417 Весело

  Не искаш, ама няма как.
  Който сгафи, или се прави на набожен, или на болен.
  Новата кожа ще скрие мундарлъка.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Сега Ченалова е извън съдебната система,затова проговаря.Но защо чак сега?От какво се страхуваше,когато беше част от системата?

  Tony
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система
  --------------------------------
  Естествено , че не си, ти си пешка.
  "Съдии" като теб са естествен продукт на състоянието на съдебната система в последните 30 години.
  Което въобще не означава, че не трябва да си получиш заслуженото, най-малкото заради убиеца от "Соло".

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тя не е светица и записите са фалшиви.

 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":

  От какво се страхуваше,когато беше част от системата?
  -------------------------------------------------
  Какъв страх, говори се за получавани 5-цифрени подкупи.
  Това по търговските дела.
  По наказателните - кой знае....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2721 Весело

  "едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система"

  Сговорна дружина планина повдига.

  подпис
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Жената е права! Ако състоянието на съдебната система не беше такова, тя никога нямаше да стане от адвокат в съдия , после да се премести в Сф-СГС! Масони са и' помогнали! И други гнили ябълки! И поУитици!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ченалова, ти си една от виновниците за състоянието на съдебната система. надявам се да започнеш да изтърпяваш наказанието си скоро. и искам то да е много строго, за да послужиш за пример на останалите такива като теб.

  цялата строгост на закона трябва да се стовари върху грозната ти и сбръчкана уродлива комунистическа глава. защото ти обслужвате интересите на всички, които пожелаха да те купят. твоите клиенти бяха предимно комунета и депесари!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Сега Ченалова е извън съдебната система,затова проговаря.Но защо чак сега?От какво се страхуваше,когато беше част от системата?

  Tony
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Ами, всеки като даде колкото твоят принос и готово.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Гневно

  До коментар [#7] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  т.е. тя е невинна?!? защото масоните, истинските виновници, са я превърнали от честен и професионален адвокат, в продажен и некадърен съдия?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Тя и да се прави на светица, ние не и вярваме. Не е само тя причината за сегашната ни съдебна система, но е една от знаковите фигури, и в крайна сметка система е в това състояние заради такива като нея.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  А може би е крайно време да престанем да се оправдаваме с "аз не съм светец/светица, но аз не съм виновен за състоянието на системата". Всеки, който играе не според правилата на чистата съвест и позволява да го увлечат дори с компромиси (да не говорим за престъпления) всъщност е 100% виновен за състоянието на системата.

 14. 14 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 455 Весело

  Опитва се да каже - не е луд тоя дето яде баницата, луд е тоя дет' му я дава

  Stef
 15. 15 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Как е кучето др. Чаналова?

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Ами не,то от една сажда тръбите нагар не хващат.Не си само ти.

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Хайде сега оправдания от 2-ри клас!

 18. 18 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ченалова е на принципа "Не е луд този, който яде баницата..." Доста лицемерна, но валидна за българските реалности поговорка.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 946 Весело

  До коментар [#11] от "полувишис": кога съм казал, че който и да е било магистрат/или политик/ е невинен? Още по-малко за тая! Нека заради нея се освети малко ДЕМОКРАТИчНАТА независима €вропейска система в либерална България!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Мда, пак любопитна част от разговора:
  https://bivol.bg/badapples-talking-11.html

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Жената искала в Стара Загора, а да вземат да я засилят в СГС и така да се объркат работите. В интервюто не се казва нищо ново, освен да потвърди факта, че на "каката" ченето определено й работи добре...П.П. Към този, който е свалял интервюто от аудиозаписа си: "който ми ИМпонира като темперамент, като емоция...", не "опонира".

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Нека говори !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Права е Ченалова. Виновниците за състоянието на съдебната система търкат банките в парламента. А тях ние си ги избираме.
  Всеки народ си заслужава управниците. Отчайващо е, но е вярно...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 24. 24 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Директно към Сливенския затвор.

 25. 25 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  "Румяна Ченалова: Не искам да се правя на светица, но едва ли аз съм виновна за състоянието на съдебната система."

  Права е госпажата!
  Състоянието на съдебната ни система е резултат от нивото на търпимост на народа, защото ако управляващите не желаят да я променят, то народът може да ги застави да направят промяната!!!!!

 26. 26 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Само си участвала в същия цирк и си спомагала за нечистите практики.

 27. 27 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1269 Весело

  [quote#21:"dogwoman"]Жената искала в Стара Загора, а да вземат да я засилят в СГС и така да се объркат работите.[/quote]
  ++++
  И на мен това ми направи впечатление. Големи "късметлии" са тия в СГС, да знаеш...

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 28. 28 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  [quote#20:"Наблюдател"]Мда, пак любопитна част от разговора: [/quote]
  Без съмнение манипулация. Питайте Бочката. Нали и той беше подложен на манипулации с "оня разговор" с Мишо Бирата.
  Въобще в нашата мила татковина все манипулират манипулаторите, крадат и оскубват крадците, а простият народ доказва за сетен път, че е много, много "прозД"...

 29. 29 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Не е само тя. Но е част от механизма, които опорочи системата, за да служи само на хората с власт и пари. Да продаваш ''правосъдие'', да мачкаш и рекетираш определени слоеве за сметка на други, като в крайна сметка погребваш чувството за справедливост в обществото е непростимо престъпление.

 30. 30 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абе ти първо върни парите от рушветите, пък после ще говорим.

 31. 31 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Това е втори съдия след Мирослава Тодорова която казва истини за Прокуратурата и как всичко след това се прехвърля върху съда.
  Може да не е светица както сама казва но вярвам повече на нейните тълкувания и заключения отколкото на Обвинението а за това къде да бъде Прокуратурата в Съдебната или Изпълнителната власт съм го писал още лани и то съвпада 100% с мнението на г-жа Ченалова.
  Най - вероятно и тя ще ни осъди в Страсбург и пак ние ще платим обезщетението за което спешно трябва поправка в законите всички Длъжностни лица да носят административна отговорност като лишаване право да упражнява дадена професия за еди колко си години а и те да плащат тези обезщетения.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 32. 32 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Културиста е ушенце да - как е жив още се чудя.....

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  “...Ами Христов не знам, няма собствено име.”

  Хахах колко удобно!
  Сетих се, че навремето един от прякорите на бай Тошо беше: архитект Христов!

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "....явно му го е дала, за да се видят тия СРС-та срещу посолства. Не знам посланиците как не са реагирали. Защото това си е направо шпионаж." Какъв Шенген иска България с тези тунеядци в съдебната система - изглежда скоро няма да получим при тази съпротива срещу поправките на конституцията.

 35. 35 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "Делото е било върнато на прокуратурата от колегата Сантиров, и съобразно правилата, следваше да се разпредели на него. Делото обаче се докладва на мен. Деловодителката, която го е разпределила беше много притеснена че е допуснала гаф, че е сгрешила. "
  Какво излиза... деловодителките разпределяли делата в СГС! Не Колев, не после Желявска, а онези доста ограничени женици с голям ищах да са в центъра на всяка корупционна схема, организирана от амбициозни адвокати и податливи на влияние от "по-простия, но с повече информация за всичко и всички" в дебрите на най-натоварения български съд. Сгрешила била другарката, хахах... Те в затвора ще те вкарат, бе Ченалова!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#31:"mamuncho"] да не е светица както сама казва но вярвам повече на нейните тълкувания и заключения [/quote] Нали това е целта на цялото занимание, да й повярваш Аз пък не й вярвам ни най-малко. Мисля, че е наговорила един куп глупости, които може да ги каже всеки друг човек, който чете вестници, а прочувственото слово в края, където обяснява кое и как трябвало да стане в съдебната система, ми се струва изключително неуместно.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 470 Неутрално

  е, да ама е напълно права. поизицията й съвпада с моята. ССБ да я защити.

 38. 38 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Права е Ченалова. Тя не е виновна за състоянието на съдебната система, но от това се интересуват много малко хора. Тя ще бъде жертвана защото е правила лоши работи, и защото трябва да изгори, но не за да свети, а за да направи пушек зад който да се прикрият останалите.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 39. 39 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":

  Страхуваше се, че няма да има келепир.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 40. 40 Профил на victoire_dv
  victoire_dv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Голям пич си е тази Ченалова! Голяма смелост и воля лъха от нея! Прави чест достойното и поведение! Всички искаха да се пречистят, чрез нея, но сега дойде време за възмездие!

 41. 41 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Полезноста от всичко е, че обществото вижда и разбира, че справедливоста е оставена на произвола на някъкви хора служещи, често, не на истината, почтеноста и закона ,а на силните властиници на деня. Това касае неизмено делата на хората по високите етажи на власта. За тях делата се рашават не от правосъдната система, а от някакво негласно мешере.

  оанес
 42. 42 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Що се нахвърляте върху жената? Тя поне има смелостта да проговори публично. Другите си траят. Нещата, които казва, са верни. И да я метнат в затвора, с това не се свършват проблемите. И наистина едва ли тя е най-черния дявол. Дано от нея се разплете чорапа и се прочисти наистина системата. Само за това би заслужила награда.

 43. 43 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Ченалова: ".. начина, по който се избират ръководители на съдилища и прокуратури. ... печеленето на конкурси от близки на магистрати, техни деца, племенници и т.н."

  Ами право си го казва съдийката, и нейната рода е тръгнала по този път. Участвал ли е и брат ѝ адв. Ченалов в конкурс, както и жена му, също адвокат Събева-Ченалова? Участвала ли е повторно жената на брат ѝ в конкурс и съдия ли е вече тя в Сливен?
  http://legalworld.bg/25225.rodnini-na-stolichna-sydijka-iskat-da-stanat-sydii.html

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#2] от "Free person":
  И какво от това?
  [quote#2:"Free person"]Сега Ченалова е извън съдебната система,затова проговаря[/quote]
  какво като проговаря, освен клюки и намеци нещо да "проговаря"?? Като например:
  ".... Понеже казахте, че Янева е била близка с Делян Пеевски, чували сме, че тя му е гостувала в офиса на "Бачо Киро", в близост...

  - Аз не знам за "Бачо Киро" – аз знам само, че в хотел "Берлин" има нещо. Това ли е "Бачо Киро"?

  Не, "Бачо Киро" е близо до ул. "Екзарх Йосиф". ...."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Ченалова: "Аз също съм била адвокат и много добре знам какво се споделяли колеги с мен."

  Така е, но пропуска обаче, че е била и прокурор! Напуснала е прокуратурата, защо и как ... в разни стари медийни публикации се говори, че било след едни може би "незаконосъобразни арести"! Как само се обръщат нещата в живота (ако е било вярно) и на нея и се случва (според съда) незаконосъобразно да я арестуват!!!

 46. 46 Профил на dragonball
  dragonball
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Прокуратурата решава дали, срещу кого и кога да образува наказателно производство."

  Прокурорска република сме си пар екселанс. И когато главният прокурор и заместниците му са кукли на конци на кукловодите Прасе, ДПС и Магнолия, става страшно.

 47. 47 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ченалова не е виновна за състоянието на "съдебната система". Тя е продукт на "съдебната система"! Цялата система се състои от ченалови, яневи и други подобна измет...

 48. 48 Профил на dragonball
  dragonball
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Вече 25 години наблюдаваме едни и същи лица, които решават съдбите ни и се защитават яростно, ако някой се осмели да оспори правото им на вечна власт."

  Ченалова че не е светица, то е ясно. Но за много неща е абсолютно права. Не се страхува и се държи по-мъжки от много мъже в държавата ни.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Тези всичките трябва да се изметат с голямата метла,заедно с гл.прокурор и ВСС.Това не е правосъдна система,това е подигравка.Всеки е там,за да плете собствената си кошница и да си върти далаверите.Отврат!

 50. 50 Профил на dragonball
  dragonball
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#46:"dragonball"]Прокурорска република [/quote]

  Нека се поправя. Не прокурорска република, а по скоро ПЪРВА ЧАСТНА ПРОКУРАТУРА си имаме. За която върховенството на интересите - икономически и властови, е над върховенството на законите.

 51. 51 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  А бе явно госпожа Ченалова си има сериозни трески за дялане, в работата и като съдия, но в същото е решителна, защото с нейното наказание всички мишоци във властта искат да се отчетат пред Белите бащи от Брюксел, но тя не е съгласна с това и Цацата , пък и Борисов тепърва ще берат ядове с нея, защото не е проста и загубена и има още скрити козове

 52. 52 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако беше от виновните, нямаше да те заплюят и хвърлят на медиите. Но нека ти - заслужаваш да те разтягат като дъвка.

 53. 53 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Ченалова: "Работила съм в провинцията, където нещата са малко по-различни. Въпреки че там пък, как да кажа, има един може би феодализъм на местните представители на съдебната власт."

  А адвокатската кантора Ченалови (в провинцията), в която и тя е работила преди, намира ли се на метри от следствена служба? Пият ли си адвокатите кафетата сутрин със следователи? Още много ???? могат да се зададат и те са общественна тайна в провинцията!
  Или пък тя говори още за времето когато е била прокурор в провинцията!

 54. 54 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2230 Весело

  "Не искам да се правя на светица"

  Съдия Ченалова сериозно се надценява.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 55. 55 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#2:"Free person"]От какво се страхуваше[/quote]
  Не от какво, а от #КОЙ!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 56. 56 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В края на краищата всичко стига до Бащицата и неговите морионетки във всички власти на авторитарната ни държава.

  оанес
 57. 57 Профил на Гру
  Гру
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#34:"Румяна Ченалова"]...Затова аз реагирах по начина, по който реагирах. Не за да свалям Бойко Борисов или главния прокурор, или някой друг. Може би съм луда с картечница, както казва Радан Кънев. Нямам картечница, но само луда – може би.
  ...[/quote]

  Катарзисът е сложно емоционално състояние познато още в древна Гърция като афект, който една разтърсваща драматична творба може да предизвика у аудиторията, или дори в самите актьори. В съвременната психотерапия това е важен термин, който най-общо означава, пречистване чрез изваждане на забравена информация отвътре навън.

  Be always at War with your vices, at peace with your neighbors, and let each New Year find you, a better person.
 58. 58 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Случая Чаналова за кой ли път показва, че държавата под управлението на "КОЙ" е превърната в катун, а правосъдието в мешере, в съответствие на неговата тоталитарна вулгарна същност.

  оанес
 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":


  [quote#2:"Free person"]Сега Ченалова е извън съдебната система,затова проговаря.Но защо чак сега?От какво се страхуваше,когато беше част от системата? [/quote]
  Просто решиха да ги използват с Янева като изкупителни жертви,а те решиха да си отмъстят.Едва ли чувства някакво съжаление или е претърпяла катарзис...

 60. 60 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Прокуратурата е страна по съдебното производство. Същината на функциите й я определя по-скоро като част от изпълнителната власт. Необходимо е да се въведат законови форми за контрол над главния прокурор, който на този етап е недосегаем."
  Е точно затова е необходима тази прословута съдебна реформа. В противен случай главният прокурор ще си продължи с използването на двойните стандарти - едната съдийка за брошка, а другата за жертвена кокошка.

 61. 61 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Лошото е, че Европа сега ни вижда, като преграда за мигрантите с телените огради, отколкото като страна в която трабва да се въведе Върховенството на закона. Поради това чорбаджиите ни си правят каквото искат.

  оанес
 62. 62 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Тази пусна убица на 2ма човека, да се скрие в чужбина, нали помнита?

 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  Сакън, Ваша чест, че и не тъй ...
  Тъкмо събирахме подписи, да ви канонизираме в родна Святост...

 64. 64 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":Сега Ченалова е извън съдебната система,затова проговаря.Но защо чак сега?От какво се страхуваше,когато беше част от системата?
  ...
  Излишен въпрос.
  Просто Системата не говори сама за себе си.
  Още по-малко против себе си!

  шуменско пиво
 65. 65 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 668 Гневно

  Не ме интересува! Моята полза от цялата помия, като гражданин каква е???
  Ако въпреки всичко, се намира една СЪДИЙКА, която потвърждава тоталната неприкосновеност, пояснява технологията и инструментите за репресия, и открехва вратата към бездната на мухлясалата тъмна изба наречена българска прокуратура, то аз избирам да вярвам на нея повече, отколкото на самата прокуратура!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 66. 66 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 422 Гневно

  Не вярвам на Ченалова, нито на Янева! Не вярвам на главния прокурор, нито на който и да било друг прокурор от какаъвто и да е калибър! Не вярвам на нито един съдия, независимо в какво ми се кълне!
  Всичката тая паплач е толкова страхлива и корумпирана, че ако се намери дори един от тях умно и смислено да каже какво е при тях, това ще послужи като катализатор, като пусната в канализацията мая. Ще залее всичко наоколо с невъобразима смрад и ще стане пределно ясно, че организмът е отдавна мъртъв. Това прави безнадеждна каквато и да е надежда, че България ще я бъде!
  Не искала да се прави на светица! Господи, никой трезвен юрист с някаква позиция не би издръстил това!

 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6731 Неутрално

  Двете златки се клеветят и клатят ... столовете.

 68. 68 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Румяна Ченалова не е единствената виновна за състоянието на съдебната система.
  Тя е част от корумпираната система, на която не се е противопоставяла по никакъв начин. Напротив, възползвала се е от нея, докато системата не се обърна срещу нея.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 69. 69 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не ти си просто един тумор, който трябва да се изреже заедно с всички като него и да изгние в затвора...

 70. 70 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Една от многото брънки, една от гнилите ябълки. А, още колко ги има и в съда, и в прокуратурата, и във ВСС

 71. 71 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Еми когато .."съдебната система"...е направена по кагебейски модел, няма съдебна система...щом си независим,трябва народа да те избере...иначе пак комунистическата номенклатура/корумпирана естествено/...дава съдебни решения..които не се признават ,никъде по света...

 72. 72 Профил на nansy_
  nansy_
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Какво падение. До къде стигнаха медиите, дават трибун на една "гнила ябълка". Ако на тази и изкарат всички решения, дали ще има едно дело, което да е решила както трябва, може ако са и платили.
  Браво Лора Филева, в стремежа си да уязвиш Цацаров, даваш плацдарм на подобни жалки същества. Що не вземеш интервю и от други обвиняеми, и те ще говорят това което ти се иска, кал по прокуратурата.

 73. 73 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  "бяха определени като сценарии за свалянето на премиера, главния прокур,..."

  Дневник?!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 74. 74 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На таа кака още и личи, че навремето и е било лесно, но с възраста идват трудностите!

 75. 75 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Опитва се да каже - не е луд тоя дето яде баницата, луд е тоя дет' му я дава!"

  Демек "не съм лудата с картечницата, а съм само луда"?!!!
  Самопризнания!!!

 76. 76 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#69:"4epi"]Не ти си просто един тумор, който трябва да се изреже заедно с всички като него и да изгние в затвора... [/quote]
  Ха дано, ама надали? Както е известно в медицината изрязването на тумори води до нови "разсейки", така че трябва друг подход за разрешаване на проблема!!!!

 77. 77 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1987 Весело

  Ченалова - главен политически наблюдател на "Дневник" и почетен председател на "Протестна мрежа". Да се готви Алексей Петров - тоже виден реформатор.

 78. 78 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Права си! Кучето бяга според тоягата! Ако уредбата на съдебната система не беше специално нагласена за да могат мутрите лесно да се изплъзват от нея и тогите да станат баснословно богати, както никъде по света, ти нямаше да станеш такава, каквато си, нито да стигнеш до тук, нито държавата ни нямаше да е на това дередже, на което е.

 79. 79 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Продукт на системата. Не че няма честни и принципни хора там, но остава едно винаги едно неприятно чувство, като се заговори за (по-скоро липсата на такава) съдебната система.

  Тази е от кавалкадата опраскани каки, които играят хоро, на този който поръча музиката (с големите пачки).

  Не беше ли тази кака дето пусна убиеца от Соло ?! Няма моралното право въобще да говори.

 80. 80 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 693 Разстроено

  Гнилоч. И вони!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 81. 81 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Вярно е. Всички сме виновни и всички вкупом съгрешихме.

  chavo64
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK