Христо Иванов: Единственият начин да излекуваме болната си демокрация е повече гражданско участие

Христо Иванов: Единственият начин да излекуваме болната си демокрация е повече гражданско участие

© Цветелина Белутова, КапиталХристо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието веднага след като в сряда ГЕРБ подкрепи в пленарна зала предложението на АБВ за промените в Конституцията. Поправка, с която беше сменено разпределението на квотите в двете бъдещи колегии (прокурорска и съдийска) - така управляващата партия отстъпи от текстовете, които бяха внесени от нея и гласувани на първо четене. Борисов прие оставката му, но все още не е посочил кой ще го наследи на поста. 


Иванов се съгласи да отговори на няколко въпроса на "Дневник". Попитан дали ще участва в бъдещ политически проект, той каза, че неговата задача винаги е била: "реформата на съдебната власт, така че тя да отговоря на международните стандарти, да се бори с корупцията в управлението и да гарантира онези доверие и независимост, които се дължат на мнозинството честни български съдии и прокурори. Работил съм за това, преди да стана министър, ще продължа да го правя и сега. Нямам никакви други планове. Работата за тази кауза напълно ме удовлетворява." 


"Дневник" разговаря с него в деня след оставката му. 
Какво ще се случи със съдебната реформа? Каква е вашата прогноза, след като през последните 10 дни една от най-силните атаки е, че някой твърдял, че без Христо Иванов нямало да има реформа?


- Реформата е социална и политическа неизбежност. Нейната реализация не зависи от присъствието на отделен човек на дадена длъжност. Става дума за национален приоритет.


Въпросът какво има да се случва, има две части, първата е на технологично ниво. Изключително важно е дори тези орязани промени в конституцията да минат колкото може по-бързо на трето четене, защото в тях има и много позитивни неща, които не бива да се отричат.


Предстои и избор на съдебни инспектори и той ще бъде ключов, защото от това какви хора ще бъдат избрани на тези позиции, ще зависи дали ще имат воля обективно и безпристрастно да чистят "гнилите ябълки" от съдебната власт, или там ще бъдат селектирани изпълнители на поръчки и хора, които развъждат зависимости по модела, който видяхме в тефтерчето на Филип Златанов.


И на трето място, страшно важно ще бъде, след като приключи процесът с конституционните промени, какъв Закон за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде внесен и приет. Ние оставяме на нашите наследници един изключително амбициозен, да не кажа революционен законопроект, който отговаря на много широк кръг проблеми и който вече показа, че ще бъде доста трудно за преглъщане хапче от магистратската номенклатура, която е основният опонент на тази промяна.


Втората част на отговора е политическото ниво. Големият въпрос, пред който се изправихме в края на годината - и през призмата на конституционните промени, и през призмата на скандала със записите и твърденията на госпожа Ченалова, е за наличието на политическа воля за промяна. Тази политическа воля беше в два плана: има ли в България институции, които имат политическата воля, когато излизат такива твърдения, да проведат една наистина обективна и сериозна проверка, защото борбата с корупцията всъщност е волята за борба с корупцията в конкретни казуси, а не за приемането на един или друг закон. Когато има съмнения и твърдения, те да бъдат решително проверявани.


Вторият голям тест за наличието на воля за промяна беше готовността ни да направим такава промяна в конституцията, която да отвори път за реално реформиране на ВСС и за начало на преосмисляне на статута на главния прокурор и на начина, по който се носи отговорност и се ръководи работата на прокуратурата. За съжаление това, което видяхме в последните седмици и което кулминира в гласуването в сряда, е, че тази воля не присъства по несъмнен начин в управлението.


Резултатът е моята оставка. На първо място, емпирично се видя, че аз и няколко души във ВСС бяхме единствените, които последователно настоявахме за сериозна проверка по записите между Ченалова и Янева. И това стана причина за всичко, което по-късно беше наречено война и приписано на мен, но всъщност беше една наистина много мащабна пропагандна кампания срещу мен и хората във ВСС, които посмяха да искат сериозно отношение към тези казуси. На второ място, гласуването в сряда, което отвъд конкретните си измерения изпрати много силно политическо послание за това, че очевидно волята на главния прокурор може да бъде определяща за страшно много хора в парламента и да се превърне в закон.


Ние се изправихме пред нещо, което, ако беше проверено сериозно, можеше да се превърне в началото на една операция "Чисти ръце". Изправихме се -  и институциите му обърнаха гръб. Изправихме се пред въпроса имаме ли смелостта да започнем да въвеждаме някакви инструменти за демократична отчетност в работата на главния прокурор и на прокуратурата. В сряда огромно мнозинство в парламента обърна гръб и на тази възможност.


Сега не само пред политическата ни система, но и пред цялото общество стои въпросът как да дадем нов отговор на тези въпроси.

Христо Иванов в пленарна зала при гласуването на второ четене на промените в Конституцията

© Георги Кожухаров

Христо Иванов в пленарна зала при гласуването на второ четене на промените в Конституцията


"Яневагейт" е това, което различавате като войната, която премиерът казва, че сте водили?


- За мен няма никакво съмнение. Този цикъл от истерични медийни атаки започна в деня, в който аз отидох на заседание на ВСС и за пръв път им казах, че трябва да има проверка. Не го казах пред медиите, а само на няколко души, след което същия следобед тези хора, очевидно са стартирали тази кампания. Тя започна в ПИК, където излязоха изкривени позовавания на това, което съм казал и това даде началото на една настина бясна кампания, имаше дни, в които излизаха по и повече от 10 материала срещу мен.


И всеки един път, в който аз казвах, все по-категорично и все по-настоятелно, че трябва да има проверка и че тя трябва да бъде по фактите, тази кампания се засилваше, постепенно в нея се включиха нейните очевидни ако не поръчители, то бенефициенти, хора от мнозинството във ВСС и накрая главния прокурор, който започна да прави безпрецедентни политически изявления, насочени срещу мен, т.е. той просто накрая оглави тази кампания.


Изненада ли ви реакцията на главния прокурор?


- Не, по никакъв начин. Очевидно не е прието във върховете на българската власт и съдебните институции някой да иска проверки.


В отговора ви за това какво ще се случи със съдебната реформа имаше оптимизъм. За "Яневагейт" може ли да очакваме все пак, че нещо ще произлезе и ще се провери наистина?


- За съжаление вече ми се струва трудно да очакваме да се случи нещо. Когато най-сетне главният прокурор обяви, че прокуратурата ще проверява и фактите, той автоматично и от самото начало сам изключи себе си от кръга на тази проверка. С това ако не юридически, то със сигурност обществено-политически той компрометира тази проверка.


Това е огромен проблем и макар досега винаги да съм стоял на позицията, че ние трябва да вярваме, че, ако имат воля, институциите биха могли да намерят начин да направят проверка, след това негово изявление, аз не мога да продължавам да смятам, че можем да се преструваме, че някаква сериозна проверка би била извършена.


Връщаме се към това, че ако реформата бъде извършена в посоката и формата, в която беше заложена, в бъдеще случаи като "Яневагейт" ще бъдат наистина проверявани, разследвани...


- Така е. Сега политическата система трябва да си зададе въпроса как при следващ скандал като "Яневагейт" засегнатите да не проверяват сами себе си, а тези, които ще проверяват, да бъдат включени в някаква система на отчетност между властите и пред обществото.


Защото тези казуси са циклични, всеки обем от непроверени факти формира следващ слой от зависимости и мръсотия в държавното управление в България, които могат да се използват за генериране на подобни изтичания, и съответно това дългосрочно причинява една все по-нарастваща нестабилност на този ред, който се основава на тази омерта. Така че следващ скандал ще има и той ще има същия гаден привкус на гранясала кухня, която не е чистена от много години.


Впрочем такива предложения има внесени в парламента, за изменение на конституцията, включително и като част от предложенията на инициативата "Правосъдие за всеки", и на парламента му предстои да се произнесе по тях.


Има и други възможности да бъдат внесени промени в конституцията, т.е., ако в българската политическа система някак изненадващо се формира воля да се намери решение, то съвсем не е трудно и съвсем не е невъзможно.

Христо Иванов и Делян Пеевски в пленарна зала при гласуването на второ четене на промените в Конституцията

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Иванов и Делян Пеевски в пленарна зала при гласуването на второ четене на промените в Конституцията


Гражданите или граждански натиск могат ли да окажат влияние?


- Това е единственият фактор. За да излекуваме болната си демокрация, единственият начин това да се случи е да има наистина повече гражданско участие.


Централният въпрос е как повече да не попадаме в тази ситуация, в която трябва засегнатите да проверяват сами себе, как да не попадаме в ситуация, в която главният прокурор трябва да обясни действията си по КТБ или в която същите власти трябва да обяснят къде изчезна тефтерчето на Филип Златанов и да няма кой да попита.


Депутатите от ГЕРБ, които са вносители на поправката, която в сряда не подкрепиха, сега се опитват да обяснят, че вие, или Реформаторският блок, е трябвало да ходите повече да им обяснявате и да ги убеждавате. Такова послание имаше и при премиера - трябвало кротко, бавно с много обяснения да се постигнe. Те наистина ли не разбират проблема или това е удобно извинение?


- Това е удобно извинение без съмнение. Но не е убедително.


Tози конституционен пакет е един от най-обсъжданите в българската демократична история. Една година тези проблеми се дискутират. Макар и да не съм формален вносител на измененията в конституцията, аз съм се срещнал с абсолютно всички политически сили и съм изложил своята позиция. Aргументите са чути, но решението, което беше взето в сряда, не е било решение по аргументи. Защото, ако беше въпрос на недоразбиране, ние щяхме да имаме много по-шарена картина, а ние имаме една абсолютна  консолидация на всички партии и това може да говори само за едно нещо и то е политическо решение.


Аз не мога да приема, че депутатите, които се подписаха под първоначалния проект и лидерите, които взеха т.нар. исторически компромис, всъщност не са разбрали за какво става дума. Във всеки един от предишните етапи на този процес - гласуването на Стратегията за съдебна реформа, събирането на подписите на първоначалния проект, събирането на подписите за втория проект и гласуването на първо четене, имаше, за да минат те, един силен лидерски ангажимент на премиера, за който аз му благодарих и продължавам да му благодаря. Но той на този етап не се случи, което беше част от политическото решение.


В този смисъл хайде да не се правим на неразбрали.


Тоест и премиерът ясно разбира какъв е проблемът по принцип с прокуратура, която не се контролира?


- Няма съмнение, че премиерът много добре разбира за какво става дума. Вижте, ние живеем в този проблем от много години и в последната година започваме да го обсъждаме въпреки цялата съпротива. Това беше наречено или война, стана дума и за томахавки. Аз твърдя, че поставяме един наистина системен проблем. И да наистина, понеже този проблем удря в сърцевината на съществуващото статукво и неговото поставяне влече след себе си преразпределение на доста сериозни властови потенциали в България, на моето действие да го поставя на обсъждане беше отговорено с открита война.


Но когато изборът е дали да имаме мир при условията на настоящото статукво или промяна, вероятно войната е неизбежна и аз не виждам нищо страшно в това.

Христо Иванов: Единственият начин да излекуваме болната си демокрация е повече гражданско участие

© Надежда Чипева, Капитал


Едно от нещата, което със сигурност затрудняваше разбирането на темата, е, че наистина е сложна и трудно може да бъде сведена до това масово хората да разберат защо това с квотите, ВСС, прокуратурата е толкова важно. Как можем да обясним защо тези промени имат толкова голямо значение и ефект като на доминото върху политика, икономика до например разследването на дребни селски кражби?


- Хората знаят един доста прост факт - големият проблем на държавното управление в България е корупцията. Корупцията не на ниво катаджия, а корупцията по високите етажи. Това е и централната тема на съдебната реформа, не скоростта на производството и не други неща, които безспорно са важни и значими, но просто не са голямата тема.


Голямата тема е тази как да изчистим съдебната власт и да задействаме прокуратурата така, че тя да изчисти останалите власти. Хората разбират и усещат прекрасно това. Темата за носене на отговорност и за това как съдебната власт да бъде в състояние да работи добре е тема на реформата на ВСС, тъй като това е органът, който трябва да осигури добро управление.


Разделянето, неговото преформатиране, без да влизаме в сложни обяснения, има една проста задача и тя е ясна отговорност, кой кого представлява и кой пред кого и за какво отговаря. Това е абсолютно прост житейски въпрос.


Темата за прокуратурата е също толкова прост въпрос. Когато бъдеш оставен насаме с огромната власт дали да повдигнеш обвинение или не, изкушението да я използваш за друго, за всякакви зависимости, а не за защита на обществения интерес, е огромно. Единственият лек срещу човешките слабости, единствената защита срещу изкушенията, които са измислени в демократичното общество, е винаги да има някой, пред когото да се отчиташ, и в крайна сметка тези вериги на отчетност да бъдат заземени в политическия процес. Всеки, облечен във власт, опосредствано или непосредствено, да се изправя пред гражданите.


Когато в едно политическо устройство има фигура, която е безконтролна и има толкова силна властова потенция, това е рецепта за огромен проблем и ние живеем с този проблем от много години. Това обяснение не е никак сложно и пак ще повторя - хайде да не се правим на неразбрали.


Съжалявате ли за нещо, за някои компромиси?


- Аз съм един най-обикновен човек, не съм герой и със сигурност съм направил много грешки. Със сигурност има неща, които можеха да се направят много по-ясно, отривисто, изчистено. Но аз си тръгвам с чиста съвест и със съзнание за изпълнен дълг пред държавата и за мен това е единствено важното. Никога няма да забравя ужаса, който изпитвах, когато се заклевах в парламента - от това дали ще мога да си тръгна с приличие.


Средата за провеждане на политики и подобни наистина фундаметални реформи не е лека. Когато критична маса от останалите действащи лица просто искат да бъдат оставени да се занимават с консумация на властови "порции", това е среда, която ежедневно поставя всичките ти качества на сериозно изпитание. Наясно съм с ограниченията си, знам и колко е лесно човек да стъпи накриво и имам това, което се нарича страх божи - страх от последиците на собствените си действия. В този смисъл облекчението от това, че няма да нося повече тази огромна отговорност, е много голямо.


В едно интервю, преди да влезете във властта, казвате, че един от любимите ви лозунги от протестите през 2013г. е "Фалит на мутрокрацията". Има ли напредък по това след две години и половина?


- Боя се, че може да се случи в малко по-буквален смисъл, отколкото съм имал предвид. Тази система на управление, при която имаме елит, който по отношение на гражданите е с чувство на абсолютна безнаказаност, а вътре помежду си са оплетени в какви ли не зависимости, е исторически обречена. Тя трябва рано или късно да фалира в пряк и преносен смисъл. Дали сега е започнало това да се случва, аз не мога да кажа, защото съм бил прекалено дълго в прашоляка на събитията. Това, което вече знам от опит, е, че твърде малко от членовете на този елит имат инстинкта да разберат, че идва време за нови правила, към които трябва да се приспособят, ако желаят да оцелеят.


В крайна сметка всичко зависи от гражданите, кога те ще поискат да си върнат държавата.


"Когато се събуди, динозавърът все още беше там" - цитирахте този къс разказ от Аугусто Монтеросо в един текст в "Дневник" в началото на 2014 г. по повод първата година от мандата на главния прокурор. Ако погледнем и политическата картина сега, валиден ли е още този цитат?


- Това е цитат от един голям хондураски и гватемалски писател, който познава добре какво е дългогодишен "бананов" авторитаризъм, гарниран с пропаганда и епидермален страх. Улавя усещането за неподвижно безвремие, чийто край не се вижда. Може би през тази година успяхме достатъчно ясно да поставим проблемите, но те са си тук, определят живота ни.


Ние продължаваме да имаме един безконтролен главен прокурор, който може да се опиянява от властта си, и това продължава да бъде определяща характеристика на устройството на българската властова система. Динозавърът е все така тук.


Можем ли да кажем, че имаме зависимо от него управление?


- Очевидно неговата дума, както казах, се превръща много лесно в закон, в пряк и преносен смисъл на думата.


Христо Иванов в пленарна зала при гласуването на второ четене на промените в Конституцията

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Иванов в пленарна зала при гласуването на второ четене на промените в Конституцията


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Мисля, че вече се доказа, че нашата клептокрация, изградена изцяло по съветски модел се продъни от всякъде.
  Единственото, което може да промени нещо е връщане на Търновската конституция с всички произтичащи от това последствия.
  След връщането и и изграждане на държавата ни отново, може да се правят промени в нея, ако изобщо има нужда от това.
  Настоящата конституция свърши работа, доколкото имаше нещо за крадене и защита от наказуемост в този безкраен псевдо преход. Но е крайно време това гиньо ганевско недоносче да се махне!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Господин Иванов, Вие сте един достоен и честен човек, и политик! Някакси думите политик и честност са несъвместими. Учудвам се, че вие и Радан Кънев нарушавате това правило. Бяхте една година във властта, но ще останете в историята, за разлика от вожда Буда или Винету, едно жалко и страхливо човече, с голямо его.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 3. 3 Профил на Десетолевка
  Десетолевка
  Рейтинг: 450 Неутрално
 4. 4 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В едно интервю, преди да влезете във властта, казвате, че един от любимите ви лозунги от протестите през 2013г. е "Фалит на мутрокрацията".

  Той и за други персонализирани мутри, впоследвстие негови началници, говори в това интервю, ама де да помнят умните и красивите...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1603 Любопитно

  А ако създадете движение с ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ (както споменавате), което да прерасне в партия, дали няма да се получи някакъв ефект, г-н Иванов?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Не със този Парламент, не при този министър-председател!
  Баце реформи не прави! На всички е ясно. Ще ос***т и промените в ЗСВ. Нищо няма да се промени. Разпускай!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Един човек-един глас. Така е на избори. Няма как 100 000 човека да помъкнат на гръб 5 милиона, както казваше класикът- лош матриял.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 8. 8 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Смело интервю,директно.
  Дали ще има кой да продължи
  започнатото или силите на
  злото ще прекършат всяко
  подобно начинание?Човека
  призовава за повече"гражданско
  участие",имаме ли сили за такова?
  И какво ще предприеме Цацаров за
  да го опровергае или той си оплете
  кошницата и това вече не е негов
  проблем?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Христо Иванов е един от малкото хора, които опитват да подобрят нещата в България. Отива си с достойнство от управлението, което не е често срещано у нас.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  изключителен !!! с много класи над всички,които така често се появяват по телевизора.....БРАВО, г-н Иванов !!!!!

 11. 11 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  НПО да продължават да назначават гражданско общество на хонорар, та да има повече.

 12. 12 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 355 Неутрално
 13. 13 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Христо Иванов: Единственият начин да излекуваме болната си демокрация е повече гражданско участие.

  Под формата на масови протести .

 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Христо Иванов, с акта на оставката си, дълбоко морална и принципна, съхрани и политическото и управленското си бъдеще.
  Друг е въпросът, а и той той сам го поставя, кога гражданите ще поискат да си върнат държавата, за да застанат на чело на управлението и достойни подобно Христо Иванов хора.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 14 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Въпросът е "Кой се страхува от Христо Иванов?"

  Pivoley
 16. 16 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#14:"pivoley"]Въпросът е "Кой се страхува от Христо Иванов?"[/quote]
  Гаргите.

 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  На Христо му трябваше повече от година за да измисли едни половинчати мерки. Сега точно когато половинчато почти ги приеха и трябваше да се пишат закони той взе че дезертира защото му беше ясно че след 2 години него ще сочат с пръст за пропиляното време и за липсата на съществени промени. Радан също се усети и се измъкна и той. Не обичам хора които се измъкват като мишоци и оставят нивата наполовина.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 18. 18 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За жалост една птичка пролет не прави.
  Огромен РЕСПЕКТ министър Иванов,де да имаше повече хора като Вас.!!!

  В България властва беззаконието!
 19. 19 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Изпитах истинско удоволствие да чета това интервю. Нещо, което не ми се е случвало от години с български държавник.

  А сега накъде г-н Иванов?
  Надявам се, че не се отказвате да се борим заедно с мутрокрацията?

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Победата на "204-те" беше ПИРОВА, и прогнозирам, че нещата ще се развият главоломно бързо ... никой в САЩ, НАТО и ЕС няма да търпи това повече /и в това ни е шанса/, защото т.нар. гражданско общество просто не съществува у нас ... но подигравката със становището на Венецианската комисия няма да се размине !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Респект г-н Иванов,
  специален поздрав с Ден след ден на Васко Кръпката, благодаря ви че доказахте, че все още има достойни българи, а не само "храсти" в България!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=Ai5u53L3Rcg

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 22. 22 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абсолютно е прав. Но как да създадем и поддържаме достатъчно ерудирани, представени от всички слоеве и демократични граждански структури?!?! Които могат бързо да дават демократични мнения и заключения.

  Спомняме си също за "гражданските" структури на Мая Манолова, които я "съветваха" какво да прави с изборния кодекс...

 23. 23 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не може във ВСС да преобладават числено представители на Парламента, ако се търси независимостта на съдебната власт де....

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Като как 6 души , избрани от парламента с 2/3 мнозинство, ще направят прокуратурата по-добра?
  Или като как 5 прокурора във ВСС априори ще изпълняват волята на главния прокурор?
  Все пак главния прокурор е до време и мандатите не съвпадат.
  Това не е революцията, за която искат да ни я представят.
  Революция щеше да бъде например Главния прокурор с мандат за 5 години, директно избиран по време на президентските избори и със същия механизъм за отстраняване.
  Преливане от пусто в празно.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво, Христо..
  Блестящо интервю!!!
  Насочено е към ГРАЖДАНИТЕ , а не към стадото на герб, бсп и т.н...

  BIG AL
 26. 26 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Точен анализ с верни изводи, направени интелигентно и от човек почтен и с достойнство...Уважение и респект !

 27. 27 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Лошото е, че повечето хора са склонни да протестират за 30-те лв. повече, които ще платят за винетка, отколкото за съдебната реформа.

 28. 28 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#24:"qwertqwert"]Революция щеше да бъде например Главния прокурор с мандат за 5 години, директно избиран[/quote]
  Искаш да кажеш ,че избор направен от хора заведени под строй заради финикийски знаци до урните е революция ли?

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Ми сега, като го няма Орешарски, "кого че тепаме"?

 30. 30 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Господи, искам този човек да е премиер!

  "Я з москалями не балакаю!"
 31. 31 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом това е единственият начин да се излекува, като знам и резултатите от последните избори за парламент, спокойно можем да кажем "Бог да прости Демокрацията!"...

 32. 32 Профил на propeller
  propeller
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Никога няма да забравя ужаса, който изпитвах, когато се заклевах в парламента - от това дали ще мога да си тръгна с приличие.

  Респект.

 33. 33 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#9:"stein"] Отива си с достойнство от управлението, което не е често срещано у нас. [/quote]
  Не просто "не е често".
  Изключително рядко е.
  Установили са го преди повече от сто години:

  Министър и оставка

  Прегърбен, претоварен,
  с огромния чувал –
  с товара на държавната управа;
  безкрай измъчен и като попарен,
  министър-председателят вървял
  към министерския съвет направо
  вървял, ала едвам-едвам,
  със потно и набърчено чело,
  и пъшкал, и си шепнел сам:
  – Ужасно е туй моето тегло!
  Не мога вече да изтрая,
  решил съм да му туря края!
  Що значи туй! И стар, и млад,
  и беден, и богат,
  и гърбав, и сакат,
  и прост, и очилат –
  прострял ръце къмто хазната!
  А в нея... миша трупа се премята...
  Навън – въпроси нерешени,
  астрономически платежи,
  а вътре – хулигани и невежи,
  и всичко чака ред от мене!
  Във цялата страна раздори
  и всеки ръкомаха и дърдори,
  и никой никого не слуша!
  Кой би могъл да тури ред в една държава,
  където всеки само рита, хапе, джавка?
  Не! Вече ми дойде до гуша.
  Едно спасение за мен остава:
  оставка час по-скоро! Да, оставка!
  Внезапно там, на тротоара,
  изскочила изпод земята дама –
  ни млада, нито стара,
  към четирийсет има-няма.
  И рекла: – Аз, със извинение,
  съм госпожа Оставка. Ето ме и мене!
  Повикахте ме – и дойдох.
  Готово нося заявление,
  приемам подписи без ох...
  Сложете името си тука –
  и сте свободен, за добра сполука!
  Министърът се просто слисал.
  Но – то се знае – не подписал.
  Усмихнал се приятно
  и твърде деликатно. –
  Като че ни лук ял, нито мирисал – отвърнал: – Как казахте? Заявление? О, туй е просто недоразумение!
  Наистина, че аз ви споменах,
  повиках ви и пожелах –
  но то бе, прелюбезиа дамо,
  да ми помогнете в товара само!
  Не щеш ли, близко там
  било партиен клуб. И отведнъж
  изскочил някой си държавен мъж.
  Той също шеф бил сам –
  почти напълно луд от скомина за власт,
  И викнал: – Аз, аз, аз!
  Да ви помогна на товара?
  Готов съм на превара!
  И със условията съм готов:
  финанси, вътрешно, благоустройство, пощи,
  и друго някое ресорче още,
  което ще отстъпите с любов,
  за коалиция!
  Министърът се окончателно свестил
  и неочаквано се отморил,
  огледал се, повикал за полиция,
  предал ги двама на стражара
  и лекичко подхукнал сам с товара...
  Таз басничка е много стара.
  За да я разбереш добре завчас,
  не трябва много ерудиция:
  макар че тежко е да носиш власт,
  триж по е тежко да си опозиция!

 34. 34 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#17] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":

  Ти чете ли изобщо интервюто, или си караш по инерция!?
  Ако пък все още не си разбрал за какво става въпрос, да обясня:
  Един огромен кораб се носи по течението на мътна и кална река. Пълен е с разбойници на всякакво ниво, чиято цел е корабът просто да не спира, да не обръща посоката, за да не им наруши никой престъпното благополучие.
  Всички знаят, че този кораб пътува в грешната посока, но само една шепа хора са застанали насред реката, и с голи ръце се опитват да го спрат, с целия риск от това.
  Отстрани, на брега на реката, ей такива като тебе им крещят, че не натискат достатъчно силно, че се бавят, че правят половинчати усилия...

  Who Is John Galt?
 35. 35 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Този човек всъщност направи повече, отколкото вероятно си представя. Той оголи проблема по начин, който вече не му позволява да се забули отново. Връщане назад няма!

 36. 36 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dreamer69":

  Христо Иванов всъщност не е политик, може би тук се крие част от отговора на въпроса защо е достоен човек

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Добро утро, скъпи гербдажии , от стадото ...
  Днес бяха изпратени следните инструкции, до вашето ръководство :
  1.Другарят доган , може да приема др. боко - след предварително записване - най- малко три дни предварително и то само два пъти месечно .
  2.Другарката вътрешен министър е длъжна да се явява, не по-късно от половин час, след повикване по телефона -от другаря пеевски .
  3.Другарят Цацаров не може да бъде безпокоен от 12- до 13 часа, когато обядва и от 13 - до 15 часа- когато е в следобедна дрямка .Отнася се, за ВСЕКИ от ръководството на държавата .
  4, Всяко действие на другарят ДЖАБА / от междузвездни. войни / , не може да бъде оспорвано , КОНТРОЛИРАНО, наблюдавано ..от НИКОЙ в държавата !!!
  Да сведе до знанието на всички ръководства и крепостни в България !!!
  5, Хора на др. Джаба -ще посетят всички художници, карикатуристи,артисти, музиканти, писатели , анализатори , адвокати ...и прочие свободни професии, които си позволяват да се СЪМНЯВАТ в неговите разпореждания ..
  Другарят Рапонии- да осигури необходимата милиционерска сила - нужна за мероприятието !!
  6.Другарят Борисов може да се посещава футболни терени - с цел - ритане на топката, САМО след предварително РАЗРЕШЕНИЕ от 'ЦЕНТЪРА" !!!
  Искането се подава писмено !!!
  Всички членове и ръководства на ГЕРБ- стадото да бъдат запознати с тези инструкции !!
  Отговаря лично др. Цв. !!!

  BIG AL
 38. 38 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Христо Иванов - достоен за президент!

  Истината ни прави свободни.
 39. 39 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#34] от "heavymetal":

  И такива са "гражданското общество"... повечето...

 40. 40 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1218 Гневно

  До коментар [#17] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":
  " На Христо му трябваше повече от година за да измисли едни половинчати мерки. "
  ------------
  Ами те тия "половинчати" мерки отхвърлиха, какво ли остава за нещо по-радикално, бе, човек!? Я стига с тая евтина пропаганда и прозрачно изопачаване на фактите! Къде и как с това мнозинство???

  Това говори ли ти нещо:
  "И на трето място, страшно важно ще бъде, след като приключи процесът с конституционните промени, какъв Закон за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде внесен и приет. Ние оставяме на нашите наследници един изключително амбициозен, да не кажа революционен законопроект, който отговаря на много широк кръг проблеми и който вече показа, че ще бъде доста трудно за преглъщане хапче от магистратската номенклатура, която е основният опонент на тази промяна."

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 41. 41 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Но когато изборът е дали да имаме мир при условията на настоящото статукво или промяна, вероятно войната е неизбежна и аз не виждам нищо страшно в това.

  Наистина аз не виждам нищо лошо в това. По добре война!

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Министър Христо Иванов има голям потенциал и перспектива! Преди всичко той показа ясно справедливата кауза на ДСБ и на РБ, както и наличието на силни политици в това обединение, а не тривиални въжеиграчи, нагаждачи и консуматори на властта.
  Оттук нататък зпочва нов период в кариерата му и му пожелаваме успех. Сигурен съм че в негово лице виждаме бъдещ премиер или президент. Поздравления и на Президента Плевнелиев за подкрепата към Христо Иванов.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#16:"teridan"]Гаргите[/quote]

  Ако под "гарги" имаш предвид всички крадливи политици от ляво и дясно, накацали обществените пари и късащи "порции", начело с Гоце и Баце - прав си

 44. 44 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#42:"vxa15365434"]РБ[/quote]

  Няма вече РБ. Ако човек е пинципен, той си защитава принципите веднага, щом се прекрачи определена граница, след която компромисите стават безпринципни. Засега това са Христо Иванов, Р.Кънев и Гр. Караджов, Атанасов също донякъде. Всички останали "се снишават" или пък си вдигат цената. Вкл. и Москов.
  Мамка им

 45. 45 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Това е достоен човек, който бих последвал.
  Разумен и балансиран.
  Не вярвах, че такива са останали в политиката.
  Дано не се затрие или бъде използван от някоя партия, като 'чиста риза'.

 46. 46 Профил на sherekhan
  sherekhan
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Браво Христо, можете да изпозвате общественото одобрение и да направите нещо ново с Радан и Нейнски да речем. Жалко че май не ви се занимава повече с политика.

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
 47. 47 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#46] от "sherekhan":

  Айде да е без Нейнски и Радан!

 48. 48 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#24] от "qwertqwert":
  5 души, подбрани по ДС логика, действат като 1.

 49. 49 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#27] от "newgenerations":
  И за това все повтарям във форума. То и не е много чудно: тези хора са организирани от БСП. Доказателство: сега като няма опасност от съдебна реформа, протестите срещу винетките веднага ще стихнат-

 50. 50 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 554 Весело

  Проблемът на Христо Иванов, е че чете Аугусто Монтеросо, а не е останал на "Винету".

  "Я з москалями не балакаю!"
 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Каквото и да означава мантрата "гражданско участие", истината е, че ако протестърите не привлекат критична маса от избиратели на избори, всичко останало са празни приказки. Засега виждаме класически когнитивен дисонанс когато идеите и убежденията на Христо се сблъскват с грубата шаячната правда.

 52. 52 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Повтарям: 5 прокурора, подбрани по критериите на ДС, действат като 1 прокурор. Това е проблемът. Ако някой не е съгласен, моля, да даде пример за плурализъм в мненията на ченгетата от ДС и техните политически маши.


 53. 53 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#20:"роджър"]никой в САЩ, НАТО и ЕС няма да търпи това повече /и в това ни е шанса/, защото т.нар. гражданско общество просто не съществува у нас [/quote]
  Е това остана и моята последна плаха надеждица...защото виждам как граждани няма, има маса и на нея не и пука, мизерията си я устройва, стига да им какво да сложи на машата и в чашата!

 54. 54 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Всичко в тази държава е въпрос на избор на правилния човек на правилното място.Мафията си назначава Главен Прокурор,ВСС и въобще всички възлови места в съдебната система,за да си осигури спокоен сън.Винаги се намират усл ужливи хорица в Парламента,които да създават лобита в тяхна услуга и интерес.Въртят се като на ротативка няколко разбойнически партии,които неизменно печелят избори с измами,обещания и силна загриженост за бедните и онепрвданите.Гражданското общество го няма хич , дори и да се появява нещо читаво,мощната медийна пропаганда го отстрелва още в зародиш и веднага ни се напомня колко лош е бил Костов и колко беди ни е сторил- та сакън да не направим втори път тази грешка.Толкоз им се услади този безметежен живот на тази шайка нерези,че ни превърнаха във втора Северна Корея.Бог сигурно се забавлява гледайки отгоре как човешко същество се првръща в един праисторически ПРИМАТ ,воден от най низките си страсти губейки човешкия си образ.Незнам какво перде трябва да си ,да се изправиш с цялото си охранено туловище и да даваш предписание на народа да мине на диета,иначе да гушка босилека.Ами цацата-той вече мяза на толстолоб!Та да си дойдем на д умата,че хора като Хр.Иванов трябва да се умножават и подкрепят от обществото,защото без борба от наша страна няма да се отървем от тази пасмина.

 55. 55 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 419 Неутрално

  И между другото, още един път съм възхитен от този човек, жалко, че някак високото му, но някак академично ниво, без кресливи нотки и елементарни изрази е орисано да не стигне до обикновения матриял...жалко за матрияла де! Дано това не го отчаяйва и да продължава да бъде част от обществения живот. Чест му прави, че и не изчезна, не се скри, а продължава да дава интервюта, не се уплаши, не се смачка!

 56. 56 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този човек е достоен за президент на президентска република!

 57. 57 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Както веднъж коментирах под тази статията

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/04/2663730_borisov_pohvali_cacarov_i_uprekna_pravosudniia/?ref=id&_ga=1.107679938.1353147943.1437547921

  и гербаджиите напраскаха минуси, пак ще им повторя:
  Накратко; министъра е пътник, статуквото се запазва.

  Who dares wins!
 58. 58 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Съвестен и честен човек!

  "Никога няма да забравя ужаса, който изпитвах, когато се заклевах в парламента - от това дали ще мога да си тръгна с приличие."

  Браво! Наистина изпълни дълга си, обществото не е още достатъчно зряло за пълна съдебна реформа, но времето наближава

 59. 59 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 331 Неутрално

  КАК ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА?
  В глава шеста - СЪДЕБНА ВЛАСТ - на Конституцията е записан следният текст:
  "Чл. 129. (1) Съдиите, прокурорите и следователите се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от Висшия съдебен съвет.
  (2) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение."
  Проблемът възниква от съдържанието на алинея 2 от член 129.
  Нека прочетем внимателно и разсъдително да анализираме какво точно е записано в цитираната алинея.
  Записано е следното:
  1. Тримата "ГОЛЕМИ" в СЪДЕБНАТА СИСТЕМА се НАЗНАЧАВАТ и ОСВОБОЖДАВАТ от Президента на Републиката. за срок от седем години без право на повторно избиране.
  2. Президентът обаче НЕ може по своя преценка да решава КОГО да назначава за Председател на Върховния касационен съд, за Председател на Върховния административен съд и за Главен прокурор.
  Президентът МОЖЕ единствено да издаде и да подпише или пък /само ЕДНОКРАТНО/ да НЕ издаде и да не подпише Указ ЗА назначаването на всеки поотделно от тримата "ГОЛЕМИ".
  3. Конституционно важните от ФАКТИЧЕСКА гледна точка ПЪЛНОМОЩИЯ и ДЕЙНОСТ в процеса по назначаването на всеки един от тримата "ГОЛЕМИ" в съдебната система в ТЕКСТА на самата Конституция ОБАЧЕ са сведени единствено до израза "по предложение на Висшия съвет".
  Изразът "по предложение на Висшия съдебен съвет" в никакъв случай не е семантично адекватен на реалните процесуални дейности, които би трябвало да се изразяват от него.
  Висшият съдебен съвет обявява конкурс, организира обсъждане и изслушване на кандидатите, взема решение за избор чрез КВАЛИФИЦИРАНО МНОЗИНСТВО, който ИЗБОР фактически е определящата процедура в процеса на назначаването.
  4. Следователно, ролята на Висшият съдебен съвет трябва да бъде определена по-ясно и категорично, за да се изведе от тази решаваща роля и конституционното право на Висшия съдебен съвет да взема решение за дисциплинарно производство и евентуално предсрочно освобождаване на някой от тримата "ГОЛЕМИ" чрез мотивирано предложение до Президента за издаване на Указ. /следва.../

 60. 60 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Гражданско участие може да се осъществи от хора с активно гражданско съзнание. А ние все чакаме някой друг да ни свърши работата.
  И Гърция и Сърбия са се освободили от турско робство стотина двеста години преди нас. Не сме се променили много от тогава.
  Иначе бихме ли търпяли етническа партия начело с деградиралия Доган, арогантния Пеевски и болно амбициозния Цацаров, да управлява държавата?

 61. 61 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Имаме нужда от хора като Христо Иванов и Радан.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 62. 62 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Това е истинската България на гражданите! Мислете, вместо да се оплаквате, че са ви "хакнали", тази "фалшива" новина вчера беше най-хубавата новина.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 63. 63 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  "Няма съмнение, че премиерът много добре разбира за какво става дума. Вижте, ние живеем в този проблем от много години и в последната година започваме да го обсъждаме въпреки цялата съпротива.”

  Борисов е затънал в поредица от скандали, старателно замитани от същата система, която сега РБ се опитват да прочистват.
  Като се започне от мутренските му години, когато в интервю сам посочва, че е застрелял човек, минавайки през мандата му като гл. секретар, когато беше замесен в далаверата около освобождаването на Сретен Йосич и се стигне до двата му мандата като премиер...
  Точно как Иванов и Кънев са очаквали Баце да прочисти системата, която толкова години безотказно пере кирливите му ризи?
  Как така Цацаров е всевластен, когато същият Борисов “си го е избрал”?
  Това са антагонистични противоречия и е наивно да смятаме, че ще иам промяна отвътре. По-скоро точно обратното!

  I Want To Believe
 64. 64 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 612 Разстроено

  За малко да повярваме, че Бойко е нашият родолюбив спасител от рубладжийската мафия ! За жалост стана съвсем ясно, че той е едно подобие на Тодор Живков - привидно силна авторитарна личност, на която фактически други диктуват играта и дърпат отзад конците. Единият беше директна марионетка на КГБ, а другият - индиректна, чрез нейните пипала - агенти Сава, Гоце и Павел ! Тежко и горко на нашия изтерзан народ ! Утешението е, че във времена на най-големи изпитания България ражда своите самопожертвователни герои с името Христо ! Или както го е казал поетът "Не плачи, майко, не тъжи..."

 65. 65 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ДОСТОЙНИЯТ ДОСТОЙНИЯТ ДОСТОЙНИЯТ
  ако имахме още 10 такива щяхме да сме номер 1
  невероятен професионалист
  г-н Иванов благодарим ви
  дано не се откажете да продължите да бъркате в гнилата рана в сърцето на този самозабравил се ,,ПОЛИТИ4ЕСКИ,, ки4 изпълнен пародия

 66. 66 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Изключително честно и отворено интервю. Казва толкова истини, че малко ме хваща страх за Христо Иванов.
  Такива хора ми връщат надеждата, че нашата страна все още има някакъв шанс.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 67. 67 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално


  "Никога няма да забравя ужаса, който изпитвах, когато се заклевах в парламента - от това дали ще мога да си тръгна с приличие. "

  Дали това важи поне за още някой от останалите овластени!?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 68. 68 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Тоя е президентски материал.По-полезен ще е от Плевнелиев май...Нормално мислещ,откровено говорещ тип е рядкост в българската политическа джунгла..С Митев,Кънев и още някои подобни може да се сбере ефективно правителство май..

 69. 69 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Христо Иванов: Единственият начин да излекуваме болната си демокрация е повече гражданско участие"
  ======
  От това по-ясно не може да се каже!

  Но нямаме град Тимишоара. миньорите никъде по света не се молят за неизплатени заплати от по 400 лв., студентите никъде по света не слушат само чалга, никъде военни и полицаи не смятат по цял ден колко заплати ще вземат при ранното пенсиниране и т.н.

 70. 70 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Христо Иванов - смел и достоен човек! Не се отчайвай и не се отказвай въпреки всичката мръсотия и получените удари - едва ли можеш да си представиш колко българи разчитат на теб и на други като теб - дай Боже да има и други като теб. Имаме вопиюща нужда от Личности, покрай които хората да се обединят, Личности, невнимателно или глупаво оставени от политическата ни каста да попаднат в полезрението на мислещата и патриотична част от обществото.

 71. 71 Профил на rossen_stoyanov
  rossen_stoyanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  народът реве, че няма кадърни хора в политиката, появи се някой и народът не може да го разпознае... явно на малцина ни се струва, че това всъщност не е трудно - четеш това интервю, гледаш Таков при Ризова от вчера (http://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/podmenenata-sadebna-reforma.html), после поглеждаш към Боце, Гоце, Цецо и литератора Местан и е ясно кой за какво и от коя страна на барикадата стои...

 72. 72 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Христо в пич.
  Баце е пач@

 73. 73 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сигурен съм, че дори и хулещите Иванов, ако си сложат ръката на сърцето, ще признаят, че ако всички политици бяха като Иванов, щяхме да живеем в много по-нормална държава.

  Всички много добре знаят, че Христо е честен човек. Проблемът при комунистите е, че те мразят честните и възпитаните.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 74. 74 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Все пак Борисов не е в състояние да разбере за какво говори Христо Иванов. Затова трябва да напусне властта. Непоносимо и вредно прост е.

  Navigare Necesse Est
 75. 75 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#73] от "stupid_american":
  Комунистите мразят честните и отговорните. Възпитанието не ги притеснява полкова, защото върху него може да се култивира послушание.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  "Ние оставяме на нашите наследници един изключително амбициозен, да не кажа революционен законопроект..."
  Само че никой няма даже да го прочете.Цацаров сигурно вече пише нов,както са му наредили.

 77. 77 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ех, само дето ние не сме демокрация, а прикрита плутокрация!

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 78. 78 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Гражданското участие" трябва да стане безплатно.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 79. 79 Профил на Георги Жеков
  Георги Жеков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":

  Докато гласувате за комунисти, комунисти ще ви управляват.

  БОГ да ви пази от комунисти!
 80. 80 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Никога няма да забравя ужаса, който изпитвах, когато се заклевах в парламента - от това дали ще мога да си тръгна с приличие. "

  Другите депутати и министри какво ли си мислят като го четат това? "Хахаха, глей го па тоя лузър! А аз пък никога няма да забравя кефа който изпитах когато се заклевах. Благодаря ти господи, докопах се до властчицата, най-после ще се облажа и аз..."

 81. 81 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално
 82. 82 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 806 Любопитно
 83. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Хайде спрете с манипулациите. И не ни повтаряйте как съдиите са изпратили на крака Х Иванов! Да, Иванов го изпратиха на крака Плевнелиев, мосю Кабан и 5-6 човека от протестърския кръжец! Съдиите в залата само си седяха на столовете и въздишаха с облекчение, че протестърското недоразумение Х Иванов вече няма да е министър!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 84 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#83] от "chichka":

  Той и Волен така си вярваше, но за всеки идва Видов ден!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 85. 85 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ето един човек, за когото бих гласувал!

 86. 86 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#83] от "chichka":
  Така ли пишат медиите на Пеевски?

 87. 87 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Питам аз и отговор не искам-държавата, която е собственост на Пеевски и неколцина като него, частните медии, които са зависими, партиите, които са зависими, дали
  ДАЛИ ТЕ щЕ ПОЗВОЛЯТ
  повече гражданско участие, камо ли пък
  "ИЗЛЕКУВАНЕ" на демокрацията
  Не, най-много да яхнат и купят нови "граждфански сдружения",които да ги легитимират, поне временно!
  Общество, управлявано 100% срещу справедливостта и здравия разум, само за да се угажда на корпоративни интереси, СЕ РАЗПАДА! 1/3 намаляло население за 26 години велика либерална олигархчина демокрация! Да продължавам ли да изброявам?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 88. 88 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#86] от "авторът":
  Така пиша аз.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 89. 89 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#86] от "авторът":
  П.П. Ти беше ли в залата, видя ли какво се случи.... как се прие словото на Панов, кои на крака се ръкуваха с Иванов....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  [quote#30:"Инспектор Стрезов"]Господи, искам този човек да е премиер![/quote]

  Внимавай какво си пожелаваш, да не вземе да се сбъдне.

 91. 91 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Христо Иванов: Единственият начин да излекуваме болната си демокрация е повече гражданско участие

  Не съм съгласен с братчеда Христо Иванов. Ама никак! Ако стар изследовател на обществените системи, отдавна стигнах до извода че гражданските движения обслужват олигархията, а не гражданите. И това е съвсем нормално, защото олигархията плаща за гражданските движения, а гражданите зяпат с отворена уста и се надяват джакпотът да им падне отгоре, от въздуха. Без да са пускали фиш. Гражданите много харесват гражданските движения, в които други се движат, а те си седят пред компютъра. Гражданите са много наивни и затова когато наивен човек влезе в политиката като Христо Иванов, олигархията много бързо го праща отново при гражданите.

  /не се чете/
 92. 92 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Клептокрация, г-н Иванов, клептокрация, а не демокрация си имаме в България...клептокрацията не се лекува, а се чака "мат'риала" да еволюира...

 93. 93 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Христо Иванов: Единственият начин да излекуваме болната си демокрация е повече гражданско участие
  ---
  Защо ли неговият духовен ментор доц. Кристиан Таков има друго мнение по въпроса? Кристиан смята, че историята не се прави от тълпата (гражданското общество), а от отделни силни личности с воля и визия.
  ---
  Според мен историята се прави от #Кой... Стига той да е нашия #Кой

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 94. 94 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#83:"chichka"]а, Иванов го изпратиха на крака Плевнелиев, мосю Кабан и 5-6 човека от протестърския кръжец! Съдиите в залата само си седяха на столовете и въздишаха с облекчение, че протестърското недоразумение Х Иванов вече няма да е министър! [/quote]
  И аз това видях... Особено ухиления мосю Кабан...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 95. 95 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Май ще трябва да разширя подписа си и със следната констатация:
  "За какво ни е Министерство на правосъдието след като си имаме френско посолство?"
  ---
  И така лека-полека да предоставим и останалите министерства на приятелски посолства...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 96. 97 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ясно и точно казано. Де да можеше да става с лайквания от фотьойлчето...

 97. 98 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#88] от "chichka":

  Значи може би списваш ти медиите на Пеевски, каквото и да е истината - в един хор пеете за кеф на шоп*ра

  Stef
 98. 99 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#91:"Тони Шнайдера"]Не съм съгласен с братчеда Христо Иванов[/quote]
  +++ от мен!

  До коментар [#98] от "stef":
  Пич за какъв ме вземаш. Дърт пенсиониран чичка в провинцията съм. Да, имам собствено мнение, помня....и мисля!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 99. 100 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#20:"роджър"] никой в САЩ, НАТО и ЕС няма да търпи това повече /и в това ни е шанса/, [/quote]
  Нищо не си разбрал . Докато чакаме друг да ни свърши работата все ще сме така.Шанса е нашето гражданско общество да се събуди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK