Д-р Роберто Нарди, археолог-консерватор: Добрата реставрация е като свършиш, да те питат кога започваш

Д-р Роберто Нарди, археолог-консерватор: Добрата реставрация е като свършиш, да те питат кога започваш

© CCA-RomaД-р Роберто Нарди е италиански специалист по консервация и реставрация, директор на Centro di Conservazione Archeologicа (CCA) - частна фирма, която изпълнява обществени поръчки в областта на консервацията и реставрацията в Италия и по света. Сред завършените й проекти са Храмът на Веспасиан и Арката на Септимий Север в Римския форум, Атриума, лапидариума и отделни статуи в Капитолийските музеи в Рим, проекти в Сардиния и още 14 държави. Фирмата е носител на британската награда Keck за популяризация на консервационната дейност и е сред лауреатите на Europea Nostra - наградата на Европейския съюз за културното наследство в категорията за консервация.

Д-р Нарди също е асоцииран професор в Международния център за изследването на защитата и реставрацията на културното наследство към ЮНЕСКО (ICCROM) и председател на Международния комитет за консервация на мозайките (ICCM).
Той беше в България за международна конференция, посветена на аварийната консервация и реставрация на археологически паметници, организирана от Министерството на културата. Специалистите посетиха Александровската гробница в Хасковско и подземията под базиликата "Света София", но до последната си публична изява, включително това интервю, не бяха видели оспорваните реставрационни дейности на столичното Ларго.
Разкажете ни за процеса по извършване на консервационни и реставрационни работи в Италия.
- Първо да кажем, че говорим за две различни неща - реставрация и консервация. Раставрацията е тясно техническо поле, която касае прилагането на материали и методи за запазване на археологическите находки. Консервацията е по-широка област, която включва реставрацията, но и индиректните начини за предпазване на обектите, както и експонирането им пред публика. Можеш да консервираш нещо без да го реставрираш, но не бива да извършваш реставрация без консервация - без да имаш идея как ще се грижиш в бъдеще за него.
Да поговорим за реставрацията - до каква степен тя допуска намеси в обекта?
- Това е доста интересна и деликатна тема. Смисълът на археологическите паметници е да бъдат изучавани, консервирани и представени на обществото. Древните останки носят послание от миналото и достигането му до хората е съществена част от нашата работа. Да копаеш без да имаш консервационен проект, без да завършиш целия цикъл, е половинчато. Така че е важно когато започнеш да работиш по проект, да ти е ясно как ще го реставрираш, консервираш и покажеш пред публиката. Това е фундаментално правило в професията. 
Но какво значи да го покажем? Това значи хората да разберат оригиналното послание, което находките ни носят от миналото. Трябва да бъдем изключително внимателни при всяка намеса и модификация - иначе рискуваме да разкрием не оригиналното им послание, а онова, което ние си мислим, че казват. Последното е отговорност, с която никой не бива да се нагърбва.  
Има интервенции, които са допустими и добре дошли - онези, които защитават структурите. Но има и много други, които къде случайно, къде напълно погрешно се намесват посланието от миналото - като например реконструкциите.
Има ли случаи, в които за да защитиш нещо, трябва да доизградиш някаква част от него? 
- Има случаи, в които ти се налага например да построиш заслон - напълно и ясно отделена от оригинала структура. Иначе принципът гласи, че не бива да докосваш находките. Принципът гласи, че не бива да строиш върху тях, защото произвеждаш фалшификация, а не консервация. Ако погледнете корена на думата, става дума за защита, а не за трансформация.
В момента тече реставрация на Колизеума. Какво точно се извършва?
- Да, това е много важно публично-частно партньорство.  Бизнесът дава парите, а от държавата идва контрола на качеството, както и експертния ресурс, защото повечето консерватори у нас са продукт на държавното образование. За да работиш по културното наследство - което е собственост на държавата, е необходимо да имаш съответната специализация в Института за консервация и реставрация в Рим.
В момента чистим повърхностите - не само по естетически причини, а заради наслагванията от мръсния римски въздух, които действат корозивно. Идеята не е просто да разкрасим Колизеума, а най-вече да го предпазим. Освен това подсилваме основите, но без никаква реконструкция или намеса в оригинала. 
Да поясня: когато проектът приключи, Колизеумът ще е чист и защитен, но ще изглежда по същия начин. Няма да има още един покрив.

Centro di Conservazione Archeologica са сред лауреатите на Европейската награда за културно наследство за 2014 г. за работата си по Гигантите от Монте Прама - над 40 двуметрови статуи в Сардиния, създадени от древната нурагийска цивилизация, вероятно създадени между 11 и 8 в. пр. н.е.

© CCA-Roma

Centro di Conservazione Archeologica са сред лауреатите на Европейската награда за културно наследство за 2014 г. за работата си по Гигантите от Монте Прама - над 40 двуметрови статуи в Сардиния, създадени от древната нурагийска цивилизация, вероятно създадени между 11 и 8 в. пр. н.е.


У нас директорът на Националния исторически музей каза, че в момента Колизеумът се реставрира с бетон. Появиха се и твърдения, че той и без това не бил автентичен.
- Не съм запознат с изказванията, но може би са се отнасяли за друг Колизеум, не за този в Рим. 
За съжаление от нашия Колизеум е останала само половината, тъй като през вековете е бил разграждан за построяването на други сгради. Но 50-те останали процента от него са автентични. В тях има само една малка намеса - реставрационните дейности на Виоле ле Дюк от ранния XIX в. 
Те са доста интересни, защото не са имитативни. Това са съвсем различни укрепващи структури, предназначени да предотвратят срутване от едната страна на сградата. Дори не става дума за реставрация, а за стабилизиране, и то по един изключително модерен начин, като се има предвид, че е правено преди 200 години.
Всичко друго в Колизеума е оригинално и, разбира се, не се реставрира с цимент, защото той е абсолютно забранен, когато става дума за паметници на културата. Укрепва се с хоросан - може би това е имал предвид говорещият, но хоросанът е на основата на варовика, а не на цимента.
Доколко "нов" е прието да изглежда един консервиран археологически обект?
- Да го кажем така: добрата консервационна работа трябва да изглежда така, че когато свършиш, да те попитат кога ще започваш. 
Каква е процедурата за осъществяване на консервационен проект в Италия?
- Областните дирекции на министерството на културата контролират всички реставрационни и консервационни дейности на своята територия. Проектите подготвяме ние, фирмите, в широк екип от професионалисти - археолози, историци на изкуството, архитекти и консерватори, и кандидатстваме за разрешение. 
Публични ли са документите по тези проекти и кой контролира изпълнението?
- Да, разбира се, че са публични. Контролира ги министерството или музеят, който управлява археологическия обект. Има много стриктна система на регулации с чести инспекции, в които министерството проверява дали това, което си направил съвпада с одобрения проект.
Нашата фирма инвестира 8% от бюджета на консервационния проект за информиране на обществото: уебстраници, блогове, турове из обекта, които позволяват на хората да наблюдават самата реставрационна дейност. Каним училищни групи и им отправяме предизвикателства - например да поиграят на журналисти за един ден и да напишат статия, или пък да направят постер за бъдещия музей. Победителят получава ваучер за книги на стойност 1000 евро от книжарницата на музея. 
За пръв път приложихме тази идея през 1985 г. с арката на Септимий Север в Римския форум. Изви се дълга опашка от посетители. Направихме същото и с реставрационните работи в Капитолийските музеи, за което получихме наградата "Keck" за популяризация на консервационната дейност. Ние вярваме, че информирането на публиката е огромна част от нашата работа. Защото ние работим с публични средства. Археологията се извършва за обществото. Не го правим, защото сме щедри, а защото културното наследство принадлежи на всички.
У нас някои хора казват: защо не го достроим, за да дадем представа на посетителя какво е било.
- Не. Това според мен е голяма грешка. И тук могат да помогнат новите технологии. Мисля, че те са от изключително значение в консервацията - не защото улесняват нашата работа, а именно заради информационния аспект. С 3D технологиите днес е много лесно да покажеш на хората какво е било едно време, без да докосваш автентичните структури. 


Красив пример за това са римските къщи в Палацо Валентини, показани с впечатляваща мултимедийна прожекция. Този музей е пълен 12 месеца в годината. Хората се записват предварително, за да го посетят, и при това не безплатно, а срещу 12 евро. Проектът е глобален успех. Хората са гладни за подобна информация и можем много лесно да ги задоволим, без да пипаме нищо.
Тоест разказът за един обект е точно толкова важен, колкото материалното му присъствие.
- Абсолютно. И това е отговорност на планиращите проекта. Трябва да вложиш всичките си културни ресурси, за да разкажеш на хората какво правиш. Иначе работата ти е безмислена.
Вие сте председател на Международния комитет за консервация на мозайките (ICCM).Какви са добрите практики при реставрирането на мозайки - и могат ли те да оцеляват на открито?
- На първо място мозайките трябва да останат там, където са намерени - ако ги преместиш, това означава да ги унищожиш наполовина. Второ и много важно - в никакъв случай не бива да ги заравняваш, ако с времето земята естествено ги е повдигнала. Защото това са мозайки, не персийски килими. 
Най-доброто, което можеш да направиш за тях, е да ги консервираш на мястото, където са намерени с всичките следи, които времето е оставило по тях. Защото следите са историята на тази мозайка. 
От техническа гледна точка вече от 30 години е възможно една мозайка да бъде реставрирана и експонирана на открито. В такъв случай обаче трябва да организираш много сериозна и скъпа система за поддръжка. 
Другият вариант е да има защитно покритие или да я заровиш отново, за да я запазиш - което въобще не е еретична идея. Може дори да заравяш мозайката всяка есен и да я разкриваш през лятото за няколко месеца. Проектът ще има голям успех, защото ще е събитие всяка година, а от друга страна ще предпазиш паметника си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  А пък тука се питаме,свърши ли новото строителство.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Разстроено

  Като го прочетох внимателно , не видях нищо , което да се отнася за българските консервации, реставрации....оказа се ,че правим фалшификации......

  [email protected]
 3. 3 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Мисля че този човек не се е посъветвал с Божидар Димитров,за да говори такива глупости,аман от профани,защо още не са разбрали за личността на Божо?

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Д-р Роберто Нарди, археолог-консерватор: Добрата реставрация е като свършиш, да те питат кога започваш."Е,ся издразни много комунягата Божо.

 5. 5 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Добрата реставрация е като свършиш, да те питат кога започваш"

  правилно.

  а българската реставрация се свежда до:
  "тази глупост ли направихте с държавните пари?
  за това се лежи в затвора!"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 6. 6 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Абе нищо не разбира тоя жабар, нови технологии, 3D ала бала. Щом "професора" казва, че може, значи може да се строй. Друго си е да го барнеш, тухла, керемитка, итонг...красивичко и така с кнауфче много добре може да стане.

 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Гневно

  Божо-циментаджията и придворния му ''архитект-реставратор'' Фърков да бяха прочели това интервю...

 8. 8 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#7] от "princess_x":

  Ти си голяма оптимистка. Не само, че не биха позволили някой да им "дава акъл", но и не биха проумели какво им се намеква. Д-р Нарди с такова търпение и деликатност потвърждава, че твърдението на Божко е измислица на психично-разстроен палячо. Но с търпение и деликатност накъде срещу ходещи смешки?

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 9. 9 Профил на petel
  petel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Публични ли са документите по тези проекти и кой контролира изпълнението?

  - Да, разбира се, че са публични. "

  Човекът е едва ли не обиден, че го питаме такива неща

 10. 10 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И в България има специалисти които се опитват да използват 3D технологии в археологията. Правят се опити и разработки за използване на виртуална и добавена реалност в археологическите обекти. Има и конкретни разработки по темата, за справка вижте линковете:
  http://sim-on.org/AR_mobile_system.htm

  http://sim-on.org/AR_system.htm

  Както се досещате обаче строителното лоби е много силно, защото използването на ИТ ще намали рязко цената на обекта и няма да има толкова много пари за крадене.
  Затова тези технологии упорито се игнорират и осмиват от водещи "специалист".

 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Дневник, разбрахме мнението на професионалист, сега за баланс - пуснете, моля и такова на главниот македонски рестафратор.

 12. 12 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 293 Неутрално

  " У нас директорът на Националния исторически музей каза, че в момента Колизеумът се реставрира с бетон. Появиха се и твърдения, че той и без това не бил автентичен.

  - Не съм запознат с изказванията, но може би са се отнасяли за друг Колизеум, не за този в Рим. "

  Деликатност + режещ сарказъм + мъжко отстояване на позицията.

  А сега си представете Божо...  А сега не се занимавайте с глупости.

  Има какво все още да уча от умните италиански мъже.

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  много добро интервю.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2014 Весело

  То бетона не шества от скоро по нашите земи.
  Още Царевец сме го малце барнали та сега никои не сака да ни го брое автентичен.
  Затуй още у соца му турихме лампи та да замяза на пеещ фонтан.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 15. 15 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "dedoliben":

  и катедралката - супер кичозен фалшификат, един от първите фалшификати е Бълдуиновата кула и така си се надграждат заблудите
  псевдарите обаче повтарят мантрата в Гърция и Италия сичко е достроявано, което много върви с другата мантра - българското черноморие като се добетонира плътно ще конкурира турските и гръцки курорти, а на Лазурния бряг никой няма да ходи, сичкото турист тука, а зимата каквити Алпи и Доломити, само да застроиме природните паркове и ...Васьоки - световен център на шаха

  Простака няма лимит

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  "...У нас директорът на Националния исторически музей каза, че в момента Колизеумът се реставрира с бетон. Появиха се и твърдения, че той и без това не бил автентичен.

  - Не съм запознат с изказванията, но може би са се отнасяли за друг Колизеум, не за този в Рим..."

  Какво ли си е помислил италианският археолог за нас, след като е бил принуден да коментира идиотщините на не кой да е, а ДИРЕКТОРЪТ на НИМ?
  И нека и ние да си дадем сметка какви идиоти, тепигьози и говеда стоят на първата редица у нас! И точно тези идиоти, говеда и тепигьози ние всеки ден гледаме и слушаме по телевизиите, и те дават облик за цялата ни нация.

 17. 17 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Добрата реставрация е като свършиш, да те питат кога започваш" - сега се отвори "кутията на Пандора", ще им просветне на нашите хора, че може да "усвояват" пари и без да бъркат бетон ... Пази Боже, сляпо/Божо да прогледне!

  Иначе, сега ако пуснат Божо във Форума на Рим, за има-няма наколко десетки милиона ще го изгради ... по-хубав отвсякога

 18. 18 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  "Ние вярваме, че информирането на публиката е огромна част от нашата работа. Защото ние работим с публични средства."

  !!!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 19. 19 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Тази глупост с Колизеумът се повтори и потрети не само от него, а и от свитата му, от редица медии и се подхвана и от форумните тролове. Въпреки че човек може дори и от кратка справка в английската версия на Уикипедия да разбере че това са изсмукани от пръстите дивотии. Лошото е че в съзнанието на простите хорица тази притча ще се отпечати като неопровержима истина и никакви интервюта с утвърдени археолози в слабо популярни електронни медии или плахи опити за протест от шепата истински специалисти в България няма да я изтрият оттам. Ето така работи пропагандната им машина, безсрамно, с нагли неистини и лениво, но ефикасно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK