Съдия Райна Мартинова: Обръщаме се към хората, не към политиците

Съдия Райна Мартинова от Софийския районен съд

© Анелия Николова

Съдия Райна Мартинова от Софийския районен съдВече два пъти съдии излизат на стълбите пред Съдебната палата в знак на протест срещу орязването на съдебната реформа. Подкрепят ги граждани и адвокати с ръкопляскания и скандирания "Реформа". Разговаряме със съдията от Гражданското отделение на  Софийския районен съд Райна Мартинова.


Какъв знак дадоха парламентарните партии на магистратите с отказа си да приемат текста на т.нар. исторически компромис?


- Знакът, който беше даден не само на нас, магистратите, а на всички граждани, е, че промяната е нежелана. Постигнатият през лятото т.нар. исторически компромис беше една малка част от онова, което трябва да бъде променено, за да се създаде в България една наистина независима и работеща в изпълнение на закона и справедливостта съдебна система.
Ние, магистратите, имахме надеждата, че с постигането на този "компромис" сме в началото на пътя към голямата цел, а именно устройството на съдебната система да бъде приведено в съответствие с основни демократични принципи, както и да бъдат отстранени проявилите се вече пороци на съществуващия модел на управление. Управляващите показаха, че няма да направят и тази малка стъпка напред. Мнозинството от 204 народни представители защити статуквото и показа, че при решаване на важния въпрос за управлението на съдебната система не се ръководи от обществения интерес. Показа липсата на държавническо мислене в дългосрочен план.


Как беше решено да излезете на протест? Имаше ли необходимост някои от колегите ви да бъдат убеждавани? Какви бяха трудностите?


- Събрахме се, за да кажем ясно и силно, че приетите промени в конституцията по никакъв начин не променят сегашния модел на управление. Поискахме да го кажем на хората, а не на управляващите, които не ни чуха преди. Организирахме се бързо и спонтанно, само за няколко часа. Не беше необходимо да се убеждаваме, защото ние в най-голяма степен осъзнаваме важността на проблемите и опасността от това, което се случва. Аз и колегите ми никога не сме имали трудности, нито съмнения да излезем пред хората, защото не се страхуваме. 


Какъв символ носи вашето заставане пред стълбите на палатата?


- Показахме, че  е нужна промяна, и то в интерес на обществото, и че именно тя не се случи. 


Какво очаквате, че ще последва от вашите действия и докъде може да стигнете, ако те останат незабелязани?


- Позитивното е, че след нашите действия хората започнаха да задават въпроси. Надявам се, че скоро ще получим отговорите и реформата ще продължи оттам, където беше спряна на 9 декември 2015 г. Въпреки случилото се ще продължим да отстояваме професионалната си независимост и ще се ръководим от Закона и Справедливостта. 


Защо толкова трудно хората разбират важността на съдебната реформа и на такъв проблем като разпределението на квотите в колегиите? 


- Според мен е важно политиците да осъзнаят важността на съдебната реформа. Устройството на Висшия съдебен съвет и въпросите, свързани с управлението на съдебната система, са сложни и изискват задълбочена и специализирана подготовка, и затова звучи неразбираемо за обикновения човек. Хората не могат да осъзнаят значението, тъй като устройството на ВСС не ги засяга пряко. Но решенията, които ВСС взема при управление на съдебната система, се отразява в общото ни усещане за справедливост.


Как като съдия виждате независимостта на съда? Доколко тя зависи от ВСС и законодателството и доколко е въпрос на личен морал?


- Независимостта на съда е основополагащ демократичен принцип. Всеки съдия е длъжен да я отстоява, като в работата си се ръководи единствено от закона и доказателствата по делото. А членовете на ВСС трябва да споделят същите принципи във вземането на кадровите и всички други решения и затова е толкова важен начинът, по който се формират колегиите на този орган. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK