Съдия Райна Мартинова: Обръщаме се към хората, не към политиците

Съдия Райна Мартинова от Софийския районен съд

© Анелия Николова

Съдия Райна Мартинова от Софийския районен съдВече два пъти съдии излизат на стълбите пред Съдебната палата в знак на протест срещу орязването на съдебната реформа. Подкрепят ги граждани и адвокати с ръкопляскания и скандирания "Реформа". Разговаряме със съдията от Гражданското отделение на  Софийския районен съд Райна Мартинова.


Какъв знак дадоха парламентарните партии на магистратите с отказа си да приемат текста на т.нар. исторически компромис?


- Знакът, който беше даден не само на нас, магистратите, а на всички граждани, е, че промяната е нежелана. Постигнатият през лятото т.нар. исторически компромис беше една малка част от онова, което трябва да бъде променено, за да се създаде в България една наистина независима и работеща в изпълнение на закона и справедливостта съдебна система.
Ние, магистратите, имахме надеждата, че с постигането на този "компромис" сме в началото на пътя към голямата цел, а именно устройството на съдебната система да бъде приведено в съответствие с основни демократични принципи, както и да бъдат отстранени проявилите се вече пороци на съществуващия модел на управление. Управляващите показаха, че няма да направят и тази малка стъпка напред. Мнозинството от 204 народни представители защити статуквото и показа, че при решаване на важния въпрос за управлението на съдебната система не се ръководи от обществения интерес. Показа липсата на държавническо мислене в дългосрочен план.


Как беше решено да излезете на протест? Имаше ли необходимост някои от колегите ви да бъдат убеждавани? Какви бяха трудностите?


- Събрахме се, за да кажем ясно и силно, че приетите промени в конституцията по никакъв начин не променят сегашния модел на управление. Поискахме да го кажем на хората, а не на управляващите, които не ни чуха преди. Организирахме се бързо и спонтанно, само за няколко часа. Не беше необходимо да се убеждаваме, защото ние в най-голяма степен осъзнаваме важността на проблемите и опасността от това, което се случва. Аз и колегите ми никога не сме имали трудности, нито съмнения да излезем пред хората, защото не се страхуваме. 


Какъв символ носи вашето заставане пред стълбите на палатата?


- Показахме, че  е нужна промяна, и то в интерес на обществото, и че именно тя не се случи. 


Какво очаквате, че ще последва от вашите действия и докъде може да стигнете, ако те останат незабелязани?


- Позитивното е, че след нашите действия хората започнаха да задават въпроси. Надявам се, че скоро ще получим отговорите и реформата ще продължи оттам, където беше спряна на 9 декември 2015 г. Въпреки случилото се ще продължим да отстояваме професионалната си независимост и ще се ръководим от Закона и Справедливостта. 


Защо толкова трудно хората разбират важността на съдебната реформа и на такъв проблем като разпределението на квотите в колегиите? 


- Според мен е важно политиците да осъзнаят важността на съдебната реформа. Устройството на Висшия съдебен съвет и въпросите, свързани с управлението на съдебната система, са сложни и изискват задълбочена и специализирана подготовка, и затова звучи неразбираемо за обикновения човек. Хората не могат да осъзнаят значението, тъй като устройството на ВСС не ги засяга пряко. Но решенията, които ВСС взема при управление на съдебната система, се отразява в общото ни усещане за справедливост.


Как като съдия виждате независимостта на съда? Доколко тя зависи от ВСС и законодателството и доколко е въпрос на личен морал?


- Независимостта на съда е основополагащ демократичен принцип. Всеки съдия е длъжен да я отстоява, като в работата си се ръководи единствено от закона и доказателствата по делото. А членовете на ВСС трябва да споделят същите принципи във вземането на кадровите и всички други решения и затова е толкова важен начинът, по който се формират колегиите на този орган. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Промените в Конституцията не само не променят нищо ,а задълбочават проблемите

 2. 2 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  "Мнозинството от 204 народни представители защити статуквото и показа, че при решаване на важния въпрос за управлението на съдебната система, не се ръководи от обществения интерес. Показа липсата на държавническо мислене в дългосрочен план."

  Какво да се коментира...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Това да го бяха казали на Христо Иванов още в средата на годината защото от както стана министър само се потриваше и обикаляше студията. В резултат едни половинчати мерки скрепени с "исторически" компромиси, а накрая тетрален отказ и от тях. На всичкото отгоре пък Радан разпиля къщата с измисленото обвинение за денонсиране на подписите.

  Тя работата беше калпаво почната от началото, загубиха повече от година, накрая се изходиха върху реформата и си намериха оправдание за да се измъкнат.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Явно промени в конституцията са необходими ама едни не ги искат, а други искат да трупат политически дивиденти, на гърба на съдебната реформа. Други бързат да се сърдят и вместо да търсят подкрепа, те чакат всичко да им се случи наготово. Като няма парламентарна подкрепа ще търсиш обществена. За това си политик - не за субсидията и благинките, а да търсиш подкрепа и да реализирраш обещанията си към избирателите!

 5. 5 Профил на Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  А аз си мислех, че се обръщат към Масларова и Бисеров.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 6. 6 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Весело

  Така е - политиците не са хора!

 7. 7 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":
  А бе, адаш, не виждаш ли, че системата е настроена да изхвърля всичко читаво, а да толерира глупостта и безхарактерието! В политиката са само марионетки - кукловодите са на тъмно.

 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Тези принципни и честни съдии как пък веднъж не се разграничиха от корумпираните си колеги, как не заклеймиха продадените дела, неясно как забогателите роднини на цялото съдебно войнство??? Лицемерни продажници!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Политиците не искат промяна на статуквото- това не е новина. Но ако обществото иска промяна, трябва да го демонстрира- с участие в протест и с упражнено право на глас.

 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Кога някой ще заговори за зависимостите, които съществуват в съдийските среди? Без този компонент, народа никога не би застанал масово зад който и да било съдийски протест.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Мнозинството от 204 народни представители защити статуквото и показа, че при решаване на важния въпрос за управлението на съдебната система не се ръководи от обществения интерес. Показа липсата на държавническо мислене в дългосрочен план.

  Така наречените ,,народни представители" не се ръководят от обществения интерес от 25 години. Колкото за липсата на държавническо мислене - не липсва само държавническо а въобще мислене. И (тук ще перефразирам класика) - вижда се, че мисленето им създава затруднения.

 12. 12 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Най-после нещата в България си идват на място. Съдебната реформа ще се случи защото съдиите я поеха в свои ръце. Здравната зависи от лекарите, образователната от преподавателите и т.н.
  Остава да се появят и политици за политическа реформа. Радан Кънев е едно добро начало.
  Видя се, че с физкултурници-апартаментомани, бодигардове с белотна експертиза и гнусни гоцета не става.

  Navigare Necesse Est
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#1:"hodounski"]Промените в Конституцията не само не променят нищо ,а задълбочават проблемите [/quote]
  Извинявай, като как според теб ги "задълбочават" ?
  Кои промени, какво задълбочават ?
  Чел/а ли си ги поне ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  В България се разбра,че промени могат да се направят само с натиск от улицата.Което пък показва,че политиците ни са никадърни и корумпирани,но страхливи.

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Тази съдийка хубаво ги плещи... като на конгресите на БКП...към светлото бъдеще! И Панов героично се пъчеше..... но я всички съдии да си кажат за колко пари оправдаха Масларката... или нея не я съдиха български съдии? Ако не беше скандала Червеи нали Ченалката и Янева също щяха да дават интервюта и да са до Панов на стълбите пред палатата! Или онзи съдия дето отменя актовете на ИАРА щото риболовните не били проверили дали рибата в мрежите на бракониерите не е "гумена с батерии". Утре очаквам български съдия да постанови че някоя жена е девствена, независимо че е родила естествено 2-3 деца!
  За Бисеров, Брендо.... не питам, там рушвета го взимат прокурорите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Цитат:" Въпреки случилото се ще продължим да отстояваме професионалната си независимост и ще се ръководим от Закона и Справедливостта. "

  Само че, когато в "закона" има много "вратички", справедливоста се губи някъде!...

 17. 17 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Имате нашата подкрепа съдия Мартинова, аз и много мои познати и приятели, които искаме в България най-сетне нещо да се промени. Този път Пи Ар акциите с арести на митничари и гербераско-депесарските журналисти и тролчетата няма как да разводнят ИСТИНАТА.

  САМО ТАКА, С ВАС СА МНОГО ПОВЕЧЕ ХОРА, ОТКОЛКОТО МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ!

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Предлагам довечера, когато протестират на стълбите пред съдебната палата, съдиите до емблемата на тогите си да поставят и надпис "Аз оправдах Масларова".
  А вие ми слагайте минуси!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#18:"chichka"]Предлагам довечера, когато протестират на стълбите пред съдебната палата, съдиите до емблемата на тогите си да поставят и надпис "Аз оправдах Масларова".
  А вие ми слагайте минуси![/quote]

  Може, когато Боце тиквата си сложи надпис - аз фалирах КТБ, избрах Искров за шеф на БНБ и дадох държавните пари на Мустака, за да надуе балона по поръчка на Доган.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Истината боли, нали?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#19] от "idiotstavrev":

  Или пък щерката на лаборанта върне "хонорарите" и "наемите" си ?
  Или лаборанта се откаже от цесията ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Ще си позволя да се самоцитирам от друг пост:

  "Не казвам, че съдиите са цветя за мирисане, но подкупните прокурори често така образуват делото, че никой съдия не може да произнесе осъдителна присъда." 23. 23 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Независимостта на съда е необходимо, но недостатъчно условие. Издигането на знамето за независимостта на съда звучи красиво и въодушевява, но само по себе си това не води до нищо, даже е гаранция за СИГУРЕН ПРОВАЛ.

  Качествените и ефективни социални системи се организират върху двойки от принципи. Например, „свобода – отговорност”; „права – задължения”; „независимост – контрол”. Не може само едното без другото. Не може да имаш само свобода и да не носиш отговорност за постъпките си. Не може да имаш само права и да нямаш никакви задължения.

  Не може да си независим от нищо и от никого. Каква е гаранцията тогава, че всеки съдия, по думите Р. Мартинова, ще „се ръководи единствено от закона и доказателствата по делото”? Никаква!

  Затова е наложително да има механизъм, който гарантира, че магистратите (съдии, следователи, прокурори) във всеки един момент от своята дейност, във всяка своя постъпка като магистрати, остават ВЕРНИ НА МАГИСТРАТСКАТА СИ КЛЕТВА. Това е достатъчно. Защото един магистрат е магистрат, САМО АКО е верен на клетвата. Наруши ли я, престава да е такъв. Иначе защо ще я полага? (Чл. 159 от ЗСВ: Чл. 159. „Лице, което откаже да положи клетва или да подпише клетвен лист, не може да встъпи в длъжност.”)

  Това е основният проблем за решаване – механизъм, който гарантира, че магистратите остават верни на клетвата си. Защото отклонят ли се от нея, формално продължават да са магистрати, но дефакто изпълняват съвсем други функции и задачи. И служат на други интереси. Да напомним магистратската клетва:

  „Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!”

  Честните и почтени магистрати сами са заинтересовани от такъв механизъм за контрол, защото той само ще затвърди положението им на честни и почтени служители на своя суверен, българският народ. Заинтересовани са и заради това, че ще изхвърли от редиците им онези „гнили ябълки”, които развалят репутацията на цялата гилдия. И не на последно място периодичният контрол е изключително силна превантивна мярка срещу всякакви възможни изкушения, натиск, поставяне под зависимост и пр.

  Това е разковничето. Натам трябва да насочим усилията си. Иначе ще продължим да преливаме от пусто в празно, да пилеем енергия, за да не постигаме нищо.

 24. 24 Профил на independent2
  independent2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Втръснахте на всички с тази независимост.
  Че има ли по-независими от вас?
  Правите каквото си искате.
  В момента сте толкова независими, все едно че сте от друга планета. Изобщо не ви пука като оправдавате очевадни престъпления.
  Дреме ви за общественото мнение.
  По-безотговорна институция от съда няма.
  Хора като Бисеров, Масларова, Коце Маца и подобни в други страни отдавна да бяха осъдени, но българският съд е друга бира...

 25. 25 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  ако обвинението не става за нищо, естествено, че ще е оправдана. Както се случва с всички знакови дела. Пък вие си задайте въпроса - ЗАЩО?

 26. 26 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#21:"роджър"]Или пък щерката на лаборанта върне "хонорарите" и "наемите" си ?
  Или лаборанта се откаже от цесията ???[/quote]

  Ако мислиш, че ще ме вкараш в някакъв диалог на плоскостта Боко лош, ама и Костов лош, демек всички са маскари, за това е все тая и дай да разводняваме ИЗОБЩО НЕ СИ ПОЗНАЛ, КОУЕГА!

  Изобщо не ме интересуват цесиите и хонорарите на когото и да било, още повече, че великото око на всевиждащата Цацаратура дебне и както знаем, ако някой е направил нещо незаконно с КТБ той ще получи заслуженото възмездие от СТАБИЛНАТА ни съдебна система, част от СТАБИЛНАТА ни държава. Нал'тъй?

 27. 27 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Щом и съдиите надигат глас, значи има надежда за независим съд.

 28. 28 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Подкрепям напълно думите ви, съдия Мартинова! С вас сме и с всички, пожелали по-справедлива държава! Радвам се, че съдебната власт показа позиция. Положението не е безнадеждно.

 29. 29 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "роджър":

  Племенницата на балдъзата ми има детска градина за умствено изостанали деца. Мога да ви я препоръчам, вместо да ни отегчавате с приравнителните си упражнения във форума. Може пък да сте по-полезен там. Да почистите сервизните помещения или оплевите градината. Все занимания присъщи на интелектуалния ви потенциал. Щото тук сте подтискащо безполезен.

  Navigare Necesse Est
 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Любопитно

  [quote#29:"Schopenberg"]Щото тук сте подтискащо безполезен. [/quote]
  Това само защото попитах КОИ от "Промените в Конституцията не само не променят нищо ,а задълбочават проблемите - цитат на коментар #1 от “hodounski” ???
  Този невинен въпрос те "подтиска" ?
  Готин, що не си седиш при балдъзата /ако имаш такава/ ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на Korneliy Savov
  Korneliy Savov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Протестират хората,виждащи,че в България най-големият проблем е чувството за липса на справедливост,а не малкото пари или липсата на хляб! За това протестирахме и ние, заедно рамо до рамо! Останалите? Останалите или статуквото ги урежда,тяхната партия е на власт,или дотолкова са свикнали с несправедливостта,че единственото,което ги интересува е как да "прее.....ат другарчето"! Тоест готови са да забият нож в гърба на всеки във всеки един момент!

 32. 32 Профил на lfz40625524
  lfz40625524
  Рейтинг: 8 Неутрално

  A дaли зaплaxaтa ce e oтнacялa зa cъдиятa?! Πpи нaличнитe 250 дeлa мoжe дa ce oпитвa cъдиятa дa гo „нaĸaжe“ зa cъздaдeнaтa paбoтa нa инcтитyциятa. Hямa лoгиĸa в cъдeбнo зaceдaниe дa зaплaшвa cъдия, ĸoйтo нe ce e пpoизнecъл, a виднo oт дeлoтo нa пъpвa инcтaнция e cпeчeлeнo oт Дoбpeв. Ho тe cи знaят. Kaĸвoтo и дa e, нe мoжe дa зaплaшвa! Ho нe cлeдвa дa ce пpoпycĸaт мoмeнтитe, в ĸoитo cъдиитe ca нecпpaвeдливи и пpoвoĸиpaт y гpaждaнитe нeнaвиcт. Уcтaнoвeнaтa и нeнaĸaзyeмa ĸopyпция cpeд дъpжaвнитe opгaни нocи cвoитe пocлeдcтвия зa oбщecтвoтo. A влacттa ce пoлзвa в мнoгo cлyчaи зa злoyпoтpeбa. He e винoвeн плeвeлa, винoвнa e пoчвaтa!!! A pибaтa ce вмиpиcвa oт глaвaтa

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK