Анна Рурка: В Полша вече мислят за граждански сектор, независим от еврофондове

Анна Рурка

© schoolofpolitics.org

Анна РуркаОт 23 до 25 ноември Конференцията на международните неправителствени организации към Съвета на Европа организира работна среща в България. Делегацията, водена от президента на Конференцията Анна Рурка, имаше срещи в министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика, с националния и столичния омбудсмани и с неправителствени организации, работещи в сферата на предоставянето на социални услуги и равенство на половете и превенция на дискриминацията. Съорганизатор беше Българското училище за политика "Димитър Паница", а визитата съвпадна със старта на "Гражданомер"- един от най-новите проекти на тази организация.


С полякинята Анна Рурка разговаряме за впечатленията ѝ от посещението в София и общите проблеми и тенденции, които среща в сектора предимно в страните от Източна Европа.


Идвате в България в качеството си на ръководител на структура, която не е особено позната.
- Първо искам да ви благодаря, че се интересувате от дейността ни, защото не е лесно за неправителствените организации (НПО), а и за Конференцията на НПО към Съвета на Европа (СЕ) да заинтригуват журналистите сред толкова други горещи новини.


Оглавявам институция, която е сред основните в Съвета на Европа. Тя обединява 325 международни неправителствени организации със статут, предоставен от Генералния секретар на СЕ. Конференцията е политически и колективен глас на гражданското общество в СЕ - една наистина уникална институция в света.


Аз я ръководя от януари на доброволни начала, иначе работя като социален работник, преподавам и в Университета на Париж.


С вас пътува и малка делегация?


- В България съм с малка делегация на мисия за събиране на информация като част от обиколка из страните членки на СЕ. След като тя приключи, ще подготвя доклад за Съвета на министрите на СЕ.


Става дума за данни за това как и доколко неправителствените организации участват в процеса за взимане на решения. Сред водещите ни наблюдения дотук е, че и на национално, и на международно равнище това участие не е много силно. Има много средства и правни постановки за това, но ефективността е спорна.


Затова въпросът е как да подобрим това участие на регистрираните неправителствени организации.


Визитата ни тук е организирана на много високо ниво от Българското училище за политика "Димитър Паница", което е част от мрежата на Училищата за политика - друга от международните структури на СЕ.


Казвате, че участието на НПО в обсъждане и подготовка на политически решения не е достатъчно ефективно. А по какви показатели измервате тази ефективност?


- Според мястото на НПО във взимането на решенията, според това как институциите се аргументират за решенията си и защо не взимат предвид предложенията на гражданското общество.


Наличието на такива механизми осигурява реален дебат за това кои идеи и решения са силни и добри за конкретните проблеми.


Бих искала да видя страна - не само посткомунистическа - където искат да подсилят неправителствения сектор, а СЕ има възможности да помогне в този процес.


Говорейки за качеството на НПО и международните НПО, смятате ли че те разполагат с достатъчно професионалисти?


- Зависи от сектора. Има НПО, които са добри професионалисти, защото представляват конкретни професии - учители, социални работници и т.н. Качествени са и организациите за защита на човешките права.


Предизвикателството за нас е всички тези НПО да бъдат обвързани от едни и същи ценности. Ако сте учител, например, сте ангажиран и с това да развивате и защитавате човешките права.


Въпросът беше свързан и с посещението ви в София. Чухте ли на някоя от срещите с властите оплакване, че български НПО са с недостатъчна компетентност? Че няма дебат, защото НПО са аматьори?


- Не, от властите тук не чух подобно нещо, но много често го казваха в Молдова, където бях преди две седмици. Там казваха, че биха искали да имат срещу себе си качествени НПО, но в Молдова има проблем и с това кой представлява международни НПО, например. Често един и същи човек представлява няколко такива структури.


По-скоро проблемът е защо обществото не се включва в такива организации, защо няма повече доверие в тях.


Молдова е млада и крехка демокрация. Аз по-скоро имах предвид бившият съветски блок от Балтика до Черно море, който вече е в ЕС.


- В тази част на Европа мога да направя сравнение между НПО в Полша и България, например, където текат едни и същи процеси.


Как да изградим обратна връзка с властите, така че НПО да получават информация за резултата от своето участие във взимането на решения. И тук организациите казват, че хвърлят огромна енергия в работни групи и множество срещи и не виждат ефекта от това.


Иначе казано, не е достатъчно да изградите механизми за участието на гражданското общество - то трябва да бъде включвано ефективно.


Множество български НПО се оплакват от липса на информация, която иначе би трябвало да бъде публична. Така не може да се помогне нито на властите, нито на обществото.


- Понякога е много трудно да се получат качествени данни, включително защото властите смятат, че всичко, което създават, е качествено.


Днес казах на ваш министър, че не е достатъчно да има сайт, публикуващ всичко наред. НПО нямат ресурсите да седнат и да проверяват всичко това едно по едно, пункт по пункт.


Нужна е своеобразна система за ранно предупреждение. Това е нещо като абонирането за горещи новини, които получавате в телефона си. Регистрирате се по теми, които ви интересуват, и когато властите публикуват нещо ново, веднага получавате уведомление - няма нужда да се ровите във всички публикации на документи, когато ви интересуват само два сектора, да кажем.


Още един проблем в отношенията между властите и гражданското общество - понякога те изглеждат като два отделни фонтана: всеки си излива водата, ефектно или не, но тя не се смесва. Сякаш всеки вдига шум за себе си, няма го общият "басейн".


- В България имате много обществени и консултативни съвети - мисля, че са 65. Това наистина е доста. Споделих с представители на гражданския сектор изненадата си как им стига времето да участват във всичко това на различни равнища.


Когато създаваш толкова много места за срещи, всъщност пречите на НПО да бъдат там, където са нужни и ефективни. Лекар, например, коментира, че му се налага да е на толкова много консултации с властите, че не му остава време да бъде с пациентите си.


Става дума и за политически подход за разпределяне на отговорностите и повече прозрачност. Споделих с ваш зам.-министър на правосъдието, че бихте могли да обмислите създаването на независима обществена структура за мониторинг на процеса за взимане на решения - със специалисти, учени, граждански организации, които да привлекат нови стандарти и опит.


В България имаме проблем с това, че някои партии сами създават имитации на НПО, когато са на власт финансират такива "неправителствени" организации, за да "задръстят" пространството и да подменят дебата и дневния ред.


- Отчасти, проблемът е в това гражданите да познават как функционира демокрацията, какви са правата и задълженията им, да имат елементарна гражданска култура.


БУП "Димитър Паница" имат такава нова инициатива - "Гражданомер". Тя помага повече хора да са информирани, просветени и вероятно да се включат в НПО.


Много е важно да се прави нещо за осъзнаването на гражданите. Струва си идеята на БУП да бъде въведен "Гражданомер" не само за широката аудитория, но и специално в НПО средите.


Имате първоначални впечатления от България. Споделете, тогава, нещо характерно за полските НПО.


- Мисля, че това е повишаването на равнището и качеството на действията им.


Преди 15 години можеше човек да чуе съвети като "Анна, ако искаш да забогатееш, регистрирай си фондация". Разбира се, когато има средства от ЕС, просто трябва да имаш и структура, през която да работиш с тях.


Въпросът е, че сега няма да чуете подобно нещо. Изобщо.


Днес хората са ангажирани с обществени каузи, финансирани от еврофондовете, но вече се питат: "А какво ще правим, ако и когато тези средства секнат?"


Защото националните власти и бизнес не са в състояние изцяло да поемат този тип дейност. Въпросът наистина е "Какво ще правим "на следващия ден"?


Имаме една организация - Фондация "Робинзон Крузо", работеща с деца след като напуснат домовете за грижи - която заявява, че не иска евросредства, а сътрудничество с общините. Те смятат, че моделът, разчитащ на еврофондовете, не е устойчив.


Имате ли вече представа какво най-вече ще препоръчате в доклада си в края на обиколките из страните от СЕ?


- Би трябвало да сме внимателни по темата за независимостта на НПО от властите и от публично финансиране. Ако държавата или общините финансират голямата част от дейността на една НПО, то каква е способността ѝ да ги критикува, как се отразява това на ефективността на дебата?


Да, в скандинавските страни има подобен модел - близо 90% от парите идват от държавата, но там държавата е приела, че гражданският сектор ще я критикува. При това там това се случва без нужда от специален закон.


А как ще коментирате ситуация, в която държавата дотолкова се оттегля от задълженията си, че оставя обширни сектори от дейността си в ръцете на НПО? Нали тяхното предназначение, все пак, е да допълват, а не да заместват властите?


- Така е и аз съм заявявала неведнъж - че общественият съвет към един министър не може да го замести. Има решения, които той лично трябва да вземе и да носи отговорността, че НПО просто нямат реална власт да решават и прилагат с административна принуда политиките.


Това е опасно и от още една гледна точка. Ако се оставя подобна дейност в ръцете на организации с международно финансиране, винаги има риск решенията да се взимат в друга държава. Има и риск в обратната посока - една държава да започне да забранява наред всички с чуждестранно финансиране, както постъпва Русия, например.


Трябва непрекъснато да се търси златната среда между интереса и отговорностите на държавата и на гражданския сектор, да не се забравя,че това е съвместна работа.


Трябва да има ясно очертани стандарти за дебата и граници - кой за какво и докъде отговаря. 

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Подобни поръчкови политически мекерета, които само дрънкат за финансиране опорочиха и компрометираха идеята за истинския неподправен граждански протест.
  Неслучайно обикновените хора спряха да излизат по улици и площади, отвратени от мръсните игри, в които ги въвличат,
  а т.нар. НПО стана мръсна дума и се възприема като група за политическа поръчка.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Истинските НПО-та са тези, които не са финансирани с чужди кинти, особено с държавни. Неправителствена организация финансирана от правителството, е нещо като частен бизнес на държавна издръжка, демек БГ-олигарх.

 3. 3 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Казионните НПО създадени от властите за да се имитира гражданско общество е вирусът, който ерозира общественото доверие в неправителстваните организации. Както и в политическият живот максимата "всички са маскари" върши работа единствено на статуквото. Властите имат сметка от мътната вода защото истинско гражданско общество без НПО няма как да има а властите не искат коректив.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Весело

  ''Да, в скандинавските страни има подобен модел - близо 90% от парите идват от държавата'' - да ви имам аз хибридното НПО !!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  НПО не са неправителствени организации. Те са структури на либералния интернационал, ръководени и финансирани централизирано, както навремето комунистическия интернационал. НПО не е гласът на народа. НПО е начин за прокарване на идеи, родени в чужбина и налагани на местните туземци. Това, че в НПО участват местни туземци не означава, че те избират темите, принципите или целите си. Всичко им се свежда отвън, а тяхната работа е да имитират натиск отвътре, като за целта отвън им се привеждат известни суми за джоб-харашлък.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  [quote#5:"gozambo"]Това, че в НПО участват местни туземци не означава, че те избират темите, принципите или целите си. Всичко им се свежда отвън, а тяхната работа е да имитират натиск отвътре, като за целта отвън им се привеждат известни суми за джоб-харашлък. [/quote]
  Блестящо казано !
  И ти си забелязал какви ги вършат следните НПО-та

  Български антифашистки съюз,
  Национално движение “Русофили”,
  Форум “България-Русия”,
  Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД,
  Дружество “Александър Невски”,
  Българо-руската търговска промишлена палата,
  Българо-руски клуб “Шипка”,
  Славянско дружество в България,
  Дружество “Найден Геров”,
  Федерация на съотечествениците,
  Фонд “Устойчиво развитие за България”,

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За тези не знам, но нашите NGOта с ударни отряди за спазване на правилния неолиберален, либертариански, пазарнофундаментален, англосаксонски и евроатлантически път.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Е, точно тази дама, която работи към ЕС да повдига въпроса за зависимост от европейски средства ... Еле пък да посъветва домакините си как и защо да не зависими от "Европа."
  Иначе съм съгласен с тезата. Аз години наред работих за американски програми, които финансираха НПО тук и у съседите.
  В един момент трябва гражданският сектор да разчита на своите граждани.
  Но и до днес устойчивите (с български, граждански и частично държавни средства) НПО са в сферата на народните танци, изкуства за деца и офроуд. Тези, които се занимават с медийна среда, правни инициативи и голяма част от природозащитата, трудно намират местно гражданско финансиране. Общинско и държавно се намира ... но пък тогава ставаме твърде големи приятели на кмета.

  Никола Йорданов
 9. 9 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":
  До коментар [#3] от "Магистър":
  Да ви кажа какво ме учиха американците. Едно НПО, за да е силно, да въздейства, трябва да "играе" с държавата и бизнеса. Но, за да е независимо, трябва да има балансиран бюджет - 40% от държавата, 40% от бизнеса и 20% собствени (членски внос, дарения от граждани и продажба на услуги, например). Така можеш да откажеш финансиране, обвързано с "продаване на душата" и все пак да оцелееш.


  Никола Йорданов
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола Йорданов":

  Когато Държавата е "Той", бизнесът "Кой", а матрияла го нема, просто пейзажът е ясен....

 11. 11 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 411 Неутрално  Анна Рурка е виден специалист по НПО, ПЛАТЕН ОТ ... ЕС.

  Голяма подигравка !!!


 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  НПО са гнезда на корупция и дестабилизация.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK