Улрике Луначек, зам.-председател на ЕП: Не бих нарекла Саудитска Арабия съюзник на ЕС

Улрике Луначек, зам.-председател на ЕП: Не бих нарекла Саудитска Арабия съюзник на ЕС

© © Office MEP LunacekУлрике Луначек е зам.-председател на Европейския парламент от групата на Зелените/Европейски свободен алианс. Отговаря за мрежата "Сахаров", чиято цел е да насърчава и подкрепя лауреатите и да засили контактите между самите лауреати, членовете на ЕП и гражданскотообщество; да привлече вниманието към нарушенията на правата на човека в държавите на лауреатите и да засили международния натиск върху потисниците. Луначек е член на Комисията за външни работи, зам.-председател на делегацията за връзки с Босна и Херцеговина и с Косово . Освен това замества председателя на ЕП във връзка със Западните Балкани. Родена е през 1957 г. в Австрия.


Г-жо Луначек, тази година носител на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент (ЕП) е блогърът Раиф Бадауи от Саудитска Арабия. Това е страна, която от години е критикувана заради потъпкването на човешките права. 


- Може би има някаква форма на натиск, но не и промяна в отношението. Ние отправяме критики към Саудитска Арабия от доста време. Факт е, че някои страни, включително членки на ЕС, но най-вече САЩ, разглеждат Рияд като съюзник. 
Държавата е голям доставчик на петрол. Смятам, че постепенното премахване на зависимостта от изкопаемите горива ще спомогне за развитието на въпроса за човешките права в страни като Саудитска Арабия. Наистина се надявам на това, защото заради зависимостта си от петрола, ЕС не е толкова силен в борбата за защита на човешките права, колкото би могъл. 


Има ли промяна в отношението към Рияд, това средство за натиск ли е? 


- Присъждането на наградата"Сахаров" на Раиф Бадауи е символ и знак за подкрепа за всички онези, които искат Саудитска Арабия да е по-свободнаи демократична държава. Наградата епродължение на политиката на критикикъм Рияд, но в същото време поставя страната във фокуса на международната сцена.


Мисля, че това е много важно, особено във времена като тези, когато Саудитска Арабия е на масата за преговори във Виена за Сирия. Защото всички, които имат отношение към този конфликт –Саудитска Арабия, Иран, Турция, Русия,САЩ и Европа – трябва да бъдат заедно на масата, за да намерят решение. 


Но макар и участието на Рияд в преговорите за Сирия да е важно, това не бива да спира критиките заради нарушаването на човешките права, както и искания като това на председателя на ЕП Мартин Шулц за незабавното освобождаване на Раиф Бадауи .


Как да разглеждаме ролята на Саудитска Арабия в борбата срещу"Ислямска държава" – като съюзник или враг? 


- Мисля, че Саудитска Арабия трябва първо да погледне себе си. Ние знаем, че в миналото страната е финансирала групи, които се сражават заедно с "Ислямска държава". Рияд също така бомбардира цивилни граждани в Йемен.


Така че ролята на Саудитска Арабия не е еднозначна. По отношение на постигането на мир в Сирия е важно Саудитска Арабия да е на масата за преговори, но не бих ги нарекла съюзник. Когато обаче става въпрос за борбата срещу "Ислямска държава", бих казала, че ролята на Рияд не е еднозначна.


Улрике Луначек, зам.-председател на ЕП: Не бих нарекла Саудитска Арабия съюзник на ЕС

© © Office MEP Lunacek


След атаките в Париж  ЕС заговори за по-строг контрол на външните граници, за повече регулации на търговията с оръжие и т.н. Но достатъчно ли е това, за да се предотвратят подобни атентати? Как Европа трябва да се справи с този проблем?


- На първо място не трябва да наричаме борбата война, защото това напомня за президента Джордж Уокър Буш и употребата на думата "терор", което доведе до инвазията в Ирак. А това е една от причините сега да имаме проблеми.


Важно е държавите членки да си сътрудничат по-добре по въпросите със сигурността и обмена на информация между разузнавателните служби. ЕС има база данни за т.нар. чуждестранни бойци, но по моя информация от преди 2 седмици само 5 страни членки предоставят информация.


Така че преди да започнем да говорим за обща европейска разузнавателна агенция или за база данни на самолетните пътници, е важно разузнавателните агенции да започнат да си сътрудничат по-добре.


Почти всички от атентаторите в Париж и други атаки са израснали в държави членки на ЕС. Така че трябва да подсилим сътрудничеството между полициите на страните от ЕС и да предпазим младите хора от възможността да бъдат радикализирани.


Това е, което трябва да направим – не просто да затварямег раници и да казваме, че терористите са дошли с бежанците. Да, може би един или двама от тях са пристигнали по този начин в Европа. Но бежанската криза е нещо съвършено различно, с което трябва да се справим. Тези хора се нуждаят от солидарност и политическа воля за предоставяне на защита и убежище. 


Ще има ли промяна в отношението на Европа към бежанците след атаките в Париж?


- Както казах, трябва да разделим двата проблема. Справянето с тероризма и с бежанската криза са отделни въпроси. Някои крайно десни партии се опитват да смесят тези две теми и казват,че терористите идват с бежанците. Но терористите намират други начини. Част от тях вече живеят тук.


Всички държави членки трябва да бъдат солидарни едни към други и да приемат бежанци – не само Австрия, Германия и Швеция. Новите страни членки на ЕС – тези, които се присъединиха през 2004 г. и 2007 г. – трябва да направят повече, да са гостоприемни, а не просто да казват: "Не искаме бежанци".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Вярно,а Русия бихте ли нарекли.

 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Имаше наскоро сравнения между Даеш и СА -- разликите не са много големи...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 3. 3 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Стига сте ги дундуркали фанатизираните чаршафи. Саудитския петрол основно отива за Китай, Индия и др азиатски страни....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Русия в момента е под санкциите на ЕС, следователно отговорът е "не".
  А твоето мнение за Саудитска Арабия какво е?

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Справянето с тероризма и с бежанската криза са отделни въпроси. Някои крайно десни партии се опитват да смесят тези две теми и казват,че терористите идват с бежанците.
  __________
  Колкото Саудитска Арабия е съюзник на ЕС щом финансира заселването на Европа с мюсюлмани и мащабното строителство на джамии, толкова и справянето с тероризма и бежанската криза са отделни въпроси.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Ако СА е съюзник на ЕС - враг не ни трябва.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4046 Неутрално

  Нещо повече - СА е враг на ЕС и целия цивилизован свят! Така, че санкции срещу престъпния и мракобесен режим управляващ тази държава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Преди малко готвих гювеч. Трябва ли да слагам на всяко гърне мерудия?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 9. 9 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 367 Весело

  Тая в Австрия минава за комунистка! Щом тя се произнася така за саудитците, значи много.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Исках да кажа че ЕС не зависи от саудитския петрол ....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Разстроено

  Поддържането на дипломатически отношения с държава като Саудитска Арабия си е висше политическо лицемерие.
  Какво направи ЕП при скандала със шведската външна министърка, която през март разкритикува СА за правата на жените и свободата на словото? СА си изтегли посланика и спря да издава бизнес визи на шведи и подкукуроса целия Близък Изток срещу Швеция като ислямофобска страна. Цяла Европа и САЩ както обикновено се правеха, че нищо не е станало и случая почти не беше предаден из медиите дори (вкл. Дневник)

 12. 12 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Разстроено

  " Всички държави членки трябва да бъдат солидарни едни към други и да приемат бежанци ..." - цитат от статията.

  А знаеш ли ти, Улрике, какво смишляват тия ''бежанци'' - ''правоверни'' почти всичките - за твоя хомофилски доклад? Ако някой ден те подгонят с камъни ( шариатът май не е много милостив към особи с ''алтернативна сексуална ориентация'' като тебе ) - да не се чудиш откъде ти е дошло...С твоите камъни - по твоята глава ...буквално!

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  на масата за преговори със саудитска арабия и иран? наистина някакъв особен вид безумие е обзело западните "дискурси" напоследък. "ислямските" - защото това точно е определението и за саудията, и за иран - по държавно и правно устройство са такива - откровено ти се подиграват заради неспособността ти да отграничиш черното от бялото, заради това, че според тях ти си морален, ценностен, политически и религиозен боклук, а ти ги каниш на масата за преговори. гостоприемно, един вид.

  заслужаваме съдбата си, явно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ще доживея ли някога да видя твърдо и последователно "НЕ" на религиозния (а и всякакъв друг вид) фанатизъм от страна на т.нар. европейски политици (т.е., лицемери)?! Въпросът е риторичен и безнадежден.

  Цитат от статията: "Новите страни членки на ЕС – тези, които се присъединиха през 2004 г. и 2007 г. – трябва да направят повече, да са гостоприемни, а не просто да казват: "Не искаме бежанци"."
  Да, бе, да. И откога самоубийството се нарича солидарност, а глупостта - гостоприемство?! Да му се доповръща на човек от тази лидеруга...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":
  Видя ли тази статия на Ал Джазира за страданията и борбите на българските турци?
  Много са загрижени нашите приятели от Гълфа http://www.aljazeera.com/programmes/aljazeeraworld/2015/12/bulgaria-land-151215080838910.html

 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Съюзник - смесени чувства... Но трябва да се ползва желанието й за помощ. И да не се забравя, че ИДИЛ са й хвърлили мерак. И ако не се действа сериозно, скоро ще го реализират. И става мазило. Дестабилизирането на която и да е държава в Близкия Изток сега, означава хаос и услуга на ИДИЛ. Има и друго - талибаните в Афганистан бяха ужас за Иран. Както и Ирак, изкуствено създадена държава да се противопоставя на Иран. След като Храсталаков се намеси там, ръцете на Иран се развързаха. СА се противопоставя и заслужава поддръжка за това.
  Иначе за човешките права там, жената е права до болка.

 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1160 Гневно

  А пък аз не искам трагендер да говори от мое име!
  И ясно съм изразил тази позиция със гласуване за Европарламет!
  Какво е това, дето говори от мое име? Да си имаме уважението. Аз също не харесвам СА, но казано от това ...- не, това не е моето мнение.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  ееей тая ориенталска полиси мейкинг сълзливост, залей го с баклава, па го пребий с камъни после и ридай подире му. "2012 е, те все още се борят за права". и свободи да бяха добавили. и кемал карпат набъркан. жалка история.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Весело

  До коментар [#18] от "abdelhaqq":

  Би имало смисъл и повече съфорумци да погледнат бакграунда в който ни поставят, но кой ще чете като може да се скандират стандартни почти футболни мантри?

 20. 20 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 367 Весело

  Аз по една случайност имах възможност да кажа на въпросната госпожа какво мисля за нея. По време на предизборната кампания за европейски парламент ми се случи да мина по една главна улица във Виена, където тя самата се представяше на избирателите. Насочи се към мен и ме заговори, на което аз отговорих с едно кратко "аз не гласувам за комунисти". Тя направи някаква много учудена физиономия и се оттегли без коментар.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK