Проф. Лесли Пейдж: Помолих българските акушерки - оставете бебето при майката след раждането

Проф. Лесли Пейдж

© Анелия Николова

Проф. Лесли ПейджРаждането не е просто медицинско събитие, а началото на живот и началото на живота на една жена като майка. А жена, която е посрещната с уважение и взима решения сама за себе си е много по-вероятно да стане силна и уверена майка, отколкото ако е унизена и уязвена в този момент.


Това беше едно от посланията на професора по акушерство Лесли Пейдж по време на посещението й в България през ноември. Тя беше тук по покана на Алианса на българските акушерки и изнесе лекции пред стотици свои български колежки за модерното разбиране на ролята на акушерката в живота на бъдещата майка. 


Лесли Пейдж стана известна у нас като акушерката на кралското семейство, но в родината си е всепризнат специалист. Тя е първият професор по акушерство във Великобритания, защото в началото на кариерата си преди повече от 50 години усилено съчетава практиката и академичния труд в сферата. Има няколко книги и над 200 научни публикации, но много отдавна е спряла да брои колко са бебетата, които е изродила. В момента е президент на Кралския колеж по акушерство и работата й е да бъде "акушерка на акушерките" - да представлява колежа на Острова и по света и да помага на другите хора в професията да стават по-добри.
"Дневник" се срещна с проф. Пейдж за съвети как да преодолеем имиджовата криза на българските акушерки и родилни отделения, прекомерното приложение на цезаровото сечение, демографския срив и още. 


Проф. Пейдж, акушерка сте от вече 51 години. Откривате ли някаква съществена разлика в практиката между тогава и сега?


- Когато започвах, много повече жени раждаха у дома си. А сега има много повече технология и делът на ражданията с цезарово сечение е много по-висок.


Не се ли завръща модата за раждане вкъщи?


- Във Великобритания жените имат правото да изберат дали да родят у дома си или в болница. Но засега стойността е само около 2%. Бих искала да видя увеличение. Имаме също и родилни центрове, които са извън болниците и осигуряват домашен уют без лекари и медицинско оборудване. Около 20% от ражданията са там. 


Тревожно е, че в България е незаконно да се ражда у дома. Защото според европейската рамка жените имат право на избор, на лично пространство и достойнство докато раждат.


Според вас сегашните практики по-добри ли са?


- Не съвсем. В някои отношения – да, но мисля, че нивата на инвазивна намеса по време на раждането като цезарово сечение в Западния свят са прекалено високи. Някои жени действително се нуждаят от лекарска намеса, но когато процедурата се прилага с такава лекота и в случаи, в които не е необходима, се появява риск.


Цезаровото сечение може да доведе редица усложнения. Фатален край е много рядко явление след процедурата, но много по-често се виждат проблеми при бебетата, изискващи поставянето им под специално наблюдение след раждането, а също и дългосрочни като предразположеност към астма, диабет, психични отклонения.


За самата жена се поставят всички рискове на инвазивната операция, но освен това може да се появяват проблеми при следващата бременност. Британско проучване показа неотдавна, че при втора бременност след секцио има по-голям риска за помятане и или вътреутробна смърт.


В какви случаи наистина е необходима процедурата?


- Когато родилката има застрашаващи здравословни проблеми – например високо кръвно налягане. Или когато има усложнения при самото раждане – забавяне на пулса на бебето или нещо друго. 


Има ясни медицински показатели, на които отговарят между 15 и 20% от родилките. Тук в България около 40% от ражданията са с цезарово сечение, и още повече в частните болници. И в България и във Великобритания могат да се видят драстични разлики в практиките в различните центрове и лечебни заведения. И това не е непременно свързано с потребностите на жените, а по-често е характеристика на културата – наблюдаваме значително повече ненужни процедури в частните болници не само в България, но и по целия свят. Във Великобритания няма много частна практика, но и там като цяло делът на операциите при раждане е висок – около 26%. А специално при жените, които за пръв път стават майки, около половината от процедурите за секцио са излишни.


В България е известно, че операцията е популярна и докторите я препоръчват, защото е начин за печелене на повече пари от здравната каса. Но защо жените масово се съгласяват на нея?


- Защото не разбират, не са информирани. И понякога докторите създават излишно напрежение, наплашват ги, казват "Бебето е доста голямо...". Подтиквани са към това, а в същото време мнозинството жени в анкети отговарят, че не биха се подложили на секцио без необходимост.


Мисля, че основния извод, който успях да направя след посещението си в България е, че акушерките тук биха могли да правят много повече за българските родилки, но системата не им позволява. Не могат да осигуряват грижа по време на бременността или след раждането, и могат да поемат много повече отговорности по време на нормалните раждания в болниците.


Има и известен имиджов проблем за акушерките в България, защото има много истории, трупани с години, за жестоко отношение и грубост към родилките. Как може да се преодолее този проблем?


- Мисля, че това е задача за Алианса на българските акушерки. Ако бях на мястото на една млада българка и знаех за лошата репутация на акушерското съсловие, щях да искам да разбера каква подготовка получават и какво прави професионалният им алианс по въпроса.


В лекцията си поставих специален акцент върху значението на третирането на родилките с уважение и добрина, в това да бъдат оставени да взимат решения за себе си по време на процеса. Това е точно толкова важно, колкото и физическата грижа.


Също и за да намалим броя на цезаровите сечения трябва да осигурим много човешко отношение към раждащите жени. Те се нуждаят от цялото внимание на една акушерка, която да я окуражава, да й помага да се придвижва, да е мила. Като пример дадох разтриването на гърба на родилката. Препоръчвам и по-широкото въвеждане на водното раждане, защото то има многобройни предимства.


Каква е картината във Великобритания, къде е мястото на акушерката в обществото?


- Там всяка жена има своя акушерка – не само по време на раждането, но и през цялата бременност и до около месец след раждането. Препоръката на здравните служби е, че всички жени трябва да имат достъп до акушерка, но не всички имат нужда от лекар. Има далеч по-малко специалисти лекари в тази област отколкото акушерки, защото не е рентабилно, но и защото акушерките имат много голяма автономност. Например има акушерски звена, в или извън болницата, където жените са обслужвани изцяло от акушерки без лекарска намеса, освен ако не възникнат усложнения. 


Много важна задача е и да се изгради доверие към акушерката от самото начало на бременността. Установили сме, че когато има такава дългосрочна връзка между жената и акушерката, процентът на естественото раждане е много по-голям, както и удовлетворението на майките.


Защото това не е просто медицинско събитие, а началото на живот и началото на живота на една жена като майка. Това е нещо, което обичам да казвам – раждането на дете е раждането и на майката. А жена, която е посрещната с уважение и взима решения сама за себе си е много по-вероятно да стане силна и уверена майка, отколкото ако е унизена и уязвена в този момент.

проф. Лесли Пейдж

© Анелия Николова

проф. Лесли Пейдж


Наистина ли това определя дали една жена ще е добра майка?


- Е, не е единственият фактор, но е важен фактор. И има много важни стъпки по време на раждането и след него за създаване на връзката между детето и майката, които добрата акушерка трябва да познава. По време на раждането се случва много сложен хормонален процес, който на практика подготвя жената да започне да бъде майка. И е изключително важен момент за създаването на здрави връзки в новото семейство.


Моментът непосредствено след раждането също е част от този процес, нали? В България все още е честа практика бебето да се отнася, за да бъде почистено и измерено, вместо да се даде на майката, което много се критикува.


- Това никога никога не трябва да се прави. На конференцията имаше над 250 акушерки и ги помолих всичките да спрат тази практика незабавно. Това трябва да е моментът в който майката и бебето се обикват, също и с бащата, разбира се. Бебето има всички микроорганизми от майката и е защитено въпреки слабата си имунна система, така че няма причина да бъде отделено. Напротив – от психологическа гледна точка е изключително важно да останат заедно.


Бебето трябва да бъде настанено в стаята с майката, да започне кърменето при първа възможност и непосредствено след раждането са препоръчителни поне два часа в които то да лежи голо върху гърдите на жената, и двамата завити с одеало. Във Великобритания също се учим все още на този навик, защото болниците си имат рутина, която трудно се преодолява. Но целта е да поставим жената в центъра на грижата, така че тя да е най-важното нещо в уравнението.


Какво е най-важното послание, което оставихте на българските си колежки в лекцията си? 


- Моето послание беше, че ние акушерките имаме способността да дадем на едно бебе и една майка най-добрия възможен старт в живота. Това става по два начина – чрез човешкото отношение към жените и като прилагаме пълния капацитет на уменията и знанията си. При всяка бременност и всяко раждане стандартът трябва да е еднакво висок, защото всеки път става въпрос за нов живот и шанса да дадеш на едно семейство възможно най-добро начало.


Професионалното прегаряне (бърнаут) проблем ли е за акушерките във Великобритания? Как се справяте с него?


- Да, проблем е, защото имаме много много работа. Имахме почти 700 хиляди раждания миналата година. Раждаемостта на Острова се увеличи с близо 15% за последните десет години и отговорността върху акушерките е много голяма.


Обаче знаем какъв е начинът да предотвратяваме бърнаута сред акушерките – като им осигуряваме удовлетворение от работата, така че да имат стимул да прилагат всичките си знания и умения в услуга на жените. Задължително е да им осигурим професионални отговорности, да имат известна свобода да организират собствените си дейности. Освен това от тях се очаква развитие. След първото обучение и регистрация от тях се изисква да продължат да учат и да участват в конференции. Третото нещо е взаимната подкрепа вътре в съсловието. Използваме много социалните мрежи, за да промотираме професията и да отдаваме заслуженото внимание на акушерките. Има движения с послания за позитивно раждане и групи на самото съсловие.


Дори не споменахте въпроса за възнаграждението. Значи ли, че то не е най-важният фактор за удовлетворението от работата?


- Важен фактор е, и доколкото разбрах в България заплащането в тази професия е много ниско. Не знам как българските акушерки оцеляват на заплатата, която получават. 


И във Великобритания има проблеми с това – правителството ни отказва увеличение, а това е една от най-важните професии на света. Така че - да, възнаграждението е важно и определя стандарта ти на живот, но що се отнася до удовлетворение – акушерките на Острова масово отговарят, че за тях най-важно е да имат условията да си вършат работата добре.


Демографската криза в Източна Европа и в частност в България е сериозна. Как във Великобритания раждаемостта се е увеличила толкова и какво можем да направим и ние?


- Ако се подобри грижата за бременните и се намалят ненужните процедури, вероятно ще се види резултат в броя на ражданията. Безспорна е връзката между високите нива на приложение на цезарово сечение и ниската раждаемост.


Тази тенденция може да се види и в страни като Италия, Испания и Унгария където също има много голямо прилагане на секциото. А за да го намалим трябва да покажем на родилките изключително топло отношение и да промотираме естественото раждане. Така че това е една от задължителните стъпки в борбата с демографския проблем, също и грижата преди и след раждането.


Смятате ли че – стига да няма някакви медицински противопоказания – всяка жена трябва да стане майка?


- Не, категорично не. Някои жени ще изберат да не раждат и това е тяхно абсолютно право. По-скоро смятам, че всяко бебе трябва да е желано бебе. Има предостатъчно примери за акушерки, които са добри акушерки без да са раждали, така че е напълно естествено жените сами да избират и да контролират репродукцията си. Но желанието ми е, когато решат да раждат – да получат възможно най-добрата грижа.


Какво казвате на родилките, които се страхуват от предстоящото?


- Има нещо като епидемия от страх сред раждащите жени в голяма част от Западния свят и мисля, че е много важно до тях да достигне възможно повече информация по въпроса. Заедно с това трябва ясно да осъзнават, че става дума за собственото им тяло и собственото им бебе, и че ще носят отговорност за това дете завинаги. Ако обаче знаят и че ако бременността им е здрава и без усложнения, естественото раждане ще бъде възможно най-здравословното и добро решение за началото на новия живот.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  С две думи - най-добре да раждаме в мазето, а майката да прегризва със зъби пъпната връв, както преди 20 000 години. Е, това не важи разбира се за кралското семейство - те ползват професори, ама аз ви го препоръчвам на останалите. Аман от тъпотии.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  Една от най-благородните професии. Шапка долу за поуките.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Доста тъпо изказване от твоя страна. _Изобщо_ не става въпрос за това което си написал.

 4. 4 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ако Цезаровото сечение беше нещо което е толкова необходимо, майката природа щеше да създаде жените с цип на корема . Само си задава въпроса- хоризонтално разположен или вертикално

 5. 5 Профил на it
  it
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "Имаме също и родилни центрове, които са извън болниците и осигуряват домашен уют без лекари и медицинско оборудване".

  И прабаба ми така е раждала - без лекар и медицинско оборудване. Интересно ми е, тези които раждат у дома, къде точно раждата - върху спалнята, на пода или върху кухненската маса? Щото при едно нормално протекло раждане се излива около кило-кило и половина околоплодна течност и половин литър кръв. Сигурно след това щастливия татко минава с парцала. Също така ми е интересно, дали дъщерята на тази симпатична дъщеря е раждала без лекар?

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2489 Весело

  До коментар [#3] от "grem":

  Добре. Не се обиждай, но не възнамерявам да взема предвид мнението ти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2489 Весело

  До коментар [#5] от "it":

  "Също така ми е интересно, дали дъщерята на тази симпатична дъщеря е раждала без лекар?"

  Колкото децата на един зъболекар дето ми обясняваше, че дъвченето на дъвка било достатъчна грижа за зъбите, не ползваха четка и паста...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#5] от "it":

  Моя близка работи като медицинска сестра в родилно отделение в болница в САЩ. Тя ми е разказвала, че жените, чиято бременност е без усложнения, раждат в нормална болнична стая на леглото. После следва голямото чистене, но това е практиката там. Смятат, че така не е толкова стресиращо за жената, отделно, че в огромното мнозинство от случаите присъства и бащата.
  https://www.youtube.com/watch?v=hM2d3VQTvG0

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Повечето неща, казани в интервюто, ми звучат като фантастика за България - отношението към родилките не само не е с уважение и доброта, ами често не са смятани за човешки същества - крещи им се, грубости, и шамари съм виждала с очите си! (разтриване на гърба ми звучи като утопия).
  Дани има кой да се вслуша в думите на тази забележителна жена!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Глупости.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И мойта баба си е раждала на село, в къщи, без течаща вода, селската "баба" е помагала! 5 раждания, без усложнения, 6 здрави деца(има и близнаци), всичките отгледани здрави, (2 лели са още живи)! И се чудеше как мойта жена на 2-ро раждане, в болница, има 10 шева и една седмица не може да стане от леглото (на първото бяха 32 шевовете общо, външни и вътрешни, и беше на легло 3 седмици)! Тя можела да стане от леглото почти веднага след ражданията! Ама е имало "баба"! При мойта жена е имало доктори в болницата, ама всъщност си е раждала сама(почти като на нивата), по някое време се е появявал някой да я закърпи! И пак е имала късмет, защото някои не са дочаквали и това...

 12. 12 Профил на it
  it
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  "Нормална болнична стая на легло". Точно така, бабке! Само че "леглото" не е хотелско легло, а акушерско легло, което може бързо да се трансформира в акушерски стол за раждане - долната трета се премества и се слагат кракодържатели.

  Ето тук http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1633559/
  можеш да видиш как е намаляла честотата на майчина смъртност във Великобритания от 1850 до наши дни. Все от липса на лекари, подходящи медикаменти и медицинска апаратура.

 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#12] от "it":

  Не защитавам тезата да се върнем във времето и да живеем в землянки и пещери, а просто преразказвам впечатления на българска медицинска сестра в САЩ. Първоначално тя беше шокирана защо всички чаршафи се изхвърлят, остава само дюшекът, който е "болничен", а всички повърхности се "изблизват" с дезинфектанти и всякакви други химикали. Пред мен се е чудила защо е нужно това. Просто това им е практиката - дали е добра или лоша, не коментирам. И пак препредадено от нея - става дума за най-обикновени болнични легла.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Че дали бебето да бъде оставено непосредствено след раждане при майката не зависи от акушерката у нас. Това е решение на болничната управа. Толкова сме далече от европейското здравеопазване във всяко едно отношение.

 15. 15 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всички тези неща за които се говори в интервюто се прилагат в САЩ и изживяването за родилката е минимално стресиращо. Ние имаме две хлапета и двете раждания минаха в спокойна и радостна атмосфера, с помощта на целия лекарски екип. Никъде в интервюто не се споменава за обезболяваща инжекция ("епидуръл"), нещо абсолютно препоръчително според жена ми, за да ньма гърчене от болки и т.н.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Техническото ниво в много специалности у нас е на най - съвременно ниво, някои отделения имат най - новата апаратура.
  И едновременно с това продължават практики, като тази новородените бебета да се отделят от майките.
  Лекарите ни пътуват, специализират в чужбина, но не знам по какви причини, не променят старите порядки.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Е, колко мъже се оказаха специалисти по акушерство и то без да са лекари!

 18. 18 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "naskom44":

  Ако премахването на апендицита беше толкова необходимо, майката природа щеше и там едно ципче да постави. Ама не е!
  Да оставяме хората да умират от перитонит при възпален апендицит, това ли предлагате?

 19. 19 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "it":

  Една наша преподавателка в университета, американка, си водеше блог на бременността и раждането. Имаше снимки на раждането ѝ в домашни условия - бяха приготвили средно голям надуваем басейн в средата на стаята и жената там роди. То беше цяла церемония, с акцент на "спиритуалното". Не помня дали присъстваше акушерка, но съпругът ѝ и роднини бяха там.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 20. 20 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Неутрално

  и не ги бийте преди това

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Дори и съпрузите могат да остават при майката и бебето.

 22. 22 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "smeshko":

  Интересно, благодаря.

  http://americanpregnancy.org/labor-and-birth/epidural/

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 23. 23 Профил на liubaka
  liubaka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много добра новина че тази интелигентна и опитна госпожа е предала част от опита си на българските акушерки!
  Дано да са се научили и с малки стъпки да почнат да прилагат добрите практики които проф. Пейдж предлага.
  Защото у нас (а и не само) раждането се е превърнало в силно комерсиализиран от медицинска страна процес а човещината е далеч назад!

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  аман от глупости и кретени. само като видя някой да пропагандира домашното раждане и ми иде да прибягна до физическо насилие. кога ще спре този соц навик да се възхищаваме на всеки, който идва от запад от калотина, дори и да дрънка глупсоти.

 25. 25 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  ++++++++++++силно мой човек

 26. 26 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Прекрасно интервю. Дано повече хора, от които нещо зависи го прочетат.
  Живея в Италия и тук също имаш следяща акушерка, не лекар. Лекарят го виждаш отвреме навреме и принужда. Човекът, с който си в постоянен контакт е акушерката ти. И те са прекрасни хора и професионалисти (масово).

 27. 27 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Аз присъствах на ражданията на втората и третата ни дъщеря. И в България има лекари и акушерки, които се съобразяват с желанията на родилките.

  Никола Йорданов
 28. 28 Профил на bijop
  bijop
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За домашното раждане съм скептично настроена, но това е мое лично мнение - ако има хора, които да го искат, не виждам причина да им се забранява (разбира се, трябва да има правила). И двете ми бременности бяха следени само от акушерка (две посещения при доктор и два ултразвука за всяка), същото по време на раждането. Много мили и професионални жени. Децата не са отделяни от мен и за минута - винаги сме били в една стая. Бебето, а и майката, имат нуждата от контакта веднага след раждането. Не мога да си представя какво е усещането да родиш и да ти отнесат детето нанякъде, няма значение за колко време.

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Цитат' В България е известно, че операцията е популярна и докторите я препоръчват, защото е начин за печелене на повече пари от здравната каса.'
  ЕДНА ШИРОКО ТИРАЖИРАНА ТУК ЛЪЖА:
  НЗОК плаща една и съща цена за раждане и със секцио и без.
  Клинична пътека №141 РАЖДАНЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ СРОКА НА БРЕМЕННОСТТА, ПРЕДЛЕЖАНИЕТО НА ПЛОДА И НАЧИНА НА РОДОРАЗРЕШЕНИЕ'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lady Zeppelin":

  Хайде да разделите какво правят лекарите и какво прави правителството и чиновниците в здравното министерство. Решеието децата да не са при майките НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ЛЕКАРИТЕ , а решение на управляващите тукашната комунистическа система на здравеопазване от съветски тип и на едни здравни заведения, които са си останали с колхозния дизайн, защото при тошовия комунизъм никой не е планирал да има съответните цивилизовани помещения с 1 родилка и бебе, вместо 8 легла с родилки в една стая, а бебетата OUT.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Почти с всичко съм съгласен с Джими Пейдж!

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Има много случаи, когато секциото спасява живота и на детето и на родилката. Аз не съм привърженик на примитивното, защото е срамота в днешно време да изпускаме бебета и родилки.

 33. 33 Профил на paco31
  paco31
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "grem":

  Той просто не го е прочел. Някои хора като Тюфлекчията са се родили всезнаещи акушери и на тях не им е нужно да четат. Те могат да цвъкнат по някоя тъпня само по миризмата на статията.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Тази жена не знае, че грубото отношение към хората е национална доктрина и политика в България. На всички нива!

 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":
  "Решеието децата да не са при майките НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ЛЕКАРИТЕ , а решение на управляващите тукашната комунистическа система на здравеопазване от съветски тип."
  Добре. Приемам забележката.
  Но наистина ли докторите нямат възможност да променят организацията на болниците?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Странно, колкото по-малко деца се раждат, толкова повече спорове има КЪДЕ да се раждат. Колкото се покачва възрастта на родилките, толкова напъните за "натуралност" се увеличават. Дори циганките се научиха, че родилните отделения са местата за раждане, но родните Ентелектуалки, като се засилят да раждант на около 40, искат да е на пода вкъщи. И пъпната врън да се отреже с кухненския нож. Супер натурално, био и органик.

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Преди около 2 седмици родих в стандартна БГ болница. Ми- ОК си беше, имайки предвид, че ми е трето и не му треперя толкова какво ме чака. Да, с намеси, системи, следене- ама за 3 часа. Ако беше натурално, можеше и 12 часа да си откарам. Малко беше сюрреалистично това с няколкото раждащи едновременно, но все пак това е БГ, ако раждането струваше 5,000 лева, можеше да е по американски модел в отделна стая и с глезотии и персонално отношение, но за да е безплатно за пациента и да струва 550 лв. на НЗОК, се налага по-икономична организация. Щото иначе- за всяка родилка ще трябва акушерка, а така 2 акушерки плюс 1 лекар хванаха 4 бебета за нула време, а и 1-2 секцио направиха в операционната.

  След това бебето беше наблизо, но да кажем, че ми го дадоха след около 5-6 часа в стаята, което не е хич фатално, не забелязвам по-малко да го обичам.

 38. 38 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#37] от "lil_alex":

  тц-тц, не така. ако знаеш какви психологически травми си му нанесла за това, че не си била тутакси с него... дори не подозираш колко психотерапия ще му е нужна след години.
  на мен ми е писнало някакви про-домашни и био еко органик каки да опяват за това какво трябвало без никаква мисъл, че това струва някакви пари все пак. най-био хората обикновено идея си нямат как се живее с по-малко пари в голям град в българия

 39. 39 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#38] от "owen":

  Да бе- травми! Само дето беше малко поогладняло. Ама щеше да е гот поне селфита да си бяхме направили...

  Виж близнаците бяха с предимство- те поне си правеха компания в кошчето...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK