Димитър Бечев: Доган напомня кой управлява, приказките му за Русия са банални

Срещата на Местан с Ердоган през есента на 2014

© Пресслужбата на турския президент

Срещата на Местан с Ердоган през есента на 2014След като ДПС разпространи речта на почетния си председател от новогодишното тържество на партията, "Дневник" потърси наблюдатели и политолози за реакции какво четем всъщност в изказването на Ахмед Доган. Единствената политическа реакция досега е на Радан Кънев.
Публикуваме коментарите на Димитър Бечев, той
е директор на Института за европейски политики и гостуващ учен в харвардския Center for European Studies и наблюдател на ситуацията в Турция.

На фона на обтегнатите отношения между Русия и Турция, какво разчитате в речта на Доган?


- Реагира по-скоро по живсковски - конфликтът е твърде голям и трябва да се снишим.


Това, че отношенията на Доган с властта в Турция са сложни, го знаем отдавна. Пролича, още когато Касим Дал беше зам.-председател на ДПС - тогава при посещение на Ердоган в България той се срещна не с Доган, а с Дал. По-късно, когато Дал напусна партията, Анкара подкрепи него.
Така че там няма някакви позитивни емоции от едната страна към другата.


Само на това ли го отдавате?


- От една страна Доган няма какво да губи, ако си развали отношенията или излъчи някакво негативно послание спрямо Ердоган. От друга страна използва повода, за да покаже кой е начело на партията и да даде някакъв знак на Местан. Вече какви са техните взаимоотношения е трудно да се каже, защото там няма особена прозрачност.


Мисля, че второто е по-водещо – техните вътрешнопартийни баланси, отношения и вземане-даване.


Ако Местан е в добри отношения със сегашната власт в Турция, това какъв риск може да е за ДПС?


- Очевидно е, че Местан се опитва да поддържа добрите си връзки с Турция. А и Анкара направи крачка към ДПС, след като изборите през май 2013 г. показаха, че тя е по-силната партия сред българските турци и е незаобиколим фактор, Местан опита да сближи позициите. Беше в Анкара през септември 2014 г, срещна се с Ердоган в резиденцията Чанкая. Ясно е, че между сегашното ръководство и управляващите в Турция има добра комуникация.


Това по някакъв начин нарушава вътрешния баланс на партията. Но пак подчертавам, че е много трудно да се каже какво се случва вътре. Тези вълни на повърхността, тези прехвърчащи искри явно имат по-дълбоки причини и те не са свързнаи толкова с Турция, колкото с отношенията между стария и новия лидер.


Речта оставя впечатление, че е посветена на геополитика и международни отношения. Така ли е?


- Струва ми се, че е така. Вярвам, че се опитва да се позиционира като стратега, като дългосрочно мислещия, който не гледа само интересите на партията си, а въобще на България като цяло. Това, че говори няказкви банални неща, няма значение.


Позата, която заема, напомня донякъде на това, което Иван Костов направи в дясното – отстъпи леко назад, създаде тинк-танк, дава стратегически хоризонт. Това, което пък Първанов не успя да направи в лявото. Когато му свърши президентския мандат, той реши да се връща начело на партията, вместо да избере позиция на арбитър и стратег.


Очаквате, че думите "вече няма да съм пасивен съзерцател" по-скоро означават, че ще произвежда анализи, послания?


- Да, моделът го измисли според мен навремето още Александър Лилов: отстъпвайки от ръководството на партията, назначавайки Виденов, и дори след Виденов беше авторитет и балансьор сред различните фракции в БСП.


Къде нарочно, къде по стечение на обстоятелствата виждаме как този модел се възпроизвежда и при десницата – с Костов и неговата лаборатория, а сега и с Доган.


Това дали Доган има някакви по-конкретни амбиции вътре в пренасочване курса на партията не е много ясно. Тук вече може само да спекулираме на базата на това изказване. Но мисля, че тези геополитически анализи са по-скоро параван и повод да се напомни кой е точно е шефът в ДПС.


Има ли някакво позициониране към Русия?


- Да, това го има, но подчертавам, че неговите мисли за Русия са абослютно банални. Не е точно например, че Русия се утвърждавала. защото ако погледнем икономическите показатели и кой е в рецесия, това не е Европейският съюз.


Русия е в дълбока криза – дори Путин призна наскоро в тричасовата пресконференция, която даде. Така че, ако говорим с малко по-конкретни факти, неговият анализ увисва.


Но в речта по-важният момент не е аналитичният, а политическият. С нещата, които говори - той иска да изглежда като отговорен държавник.


Тези изказвания приличат ли на политиката на Борисов?


- Има и този паралел, само че Борисов дълго врмее не го правеше явно. Той използваше хора като президента Росен Плевнелиев, като външния министър Даниел Митов да излъчват по-твърди послания и на техен фон изглеждаше по-умереният. Направи ми впечатление, че напоследък дори в публични изказвания започна да чертае някаква линия на разграничение с президента по темата с Русия.


В отношенията с Турция - Борисов подкрепи Давутоглу по въпроса за зона за безопасност в Сирия, но това няма никакво значение, тъй като така или иначе е малко вероятно да се случи след руската интервенция. Цената на такава една подкрепа е минимална. Така че това е един съвсем реторичен жест в полза на Турция, от който не следва нищо на европейско ниво, в НАТО или пък в отношенията България-Русия.


Всеки се опитва да заеме някаква позиция в центъра, да изчака, докато отношенията между Русия и Запада тръгнат в ново русло. Но както Борисов се разграничи от своите хора, сега Доган като че ли се опитва да дръпне юздите в ДПС.


Тази реч може би нямаше да я чуем, ако не бяха тръгнали слуховете за връщането на Доган ?


- Очевидно е какво иска да каже Доган по същество – аз съм шефът и аз управлявам тук. По-скоро е интересен въпросът защо е избрал този момент, защо сега. Тук нямам обяснение, нямам теория.


Доган напомня за себе си. Неговото влияние минава през връзки с хора по етажите на властта и бизнеса. Така че това предполага, че никога не се е оттеглял на такова ниво -задкулисно. Става дума за партия, в която няма особена прозрачност. Доган и в миналото си е разчиствал сметки с потенциални наследници, точно като Живков. Претенденти за водачеството, които един след друг отпадаха – Осман Октай, Касим Дал... Но тези игри са се разигравали винаги при закрити врати, не пред обществото.


В този смисъл това остро изказване по отношение на Местан е нещо учудващо. Без да съм следил толкова внимателно ДПС, не си спомням за такъв прецедент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  През настоящите Коледни празници явно основна политическа и обществена тема ще бъдат лакърдиите на Доган....Не, че нещо...,ама все пак не е ли прекалено ?????

  [email protected]
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Доган иска да е Император.. Може да му е малко Царството, но не го дели с никого - нито с Ер-Доган, нито с ИДИЛ..

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Оф, въй, ще бъдем заляти от интервюта, анализи и горещи новини от патърдията при депесарите. Единственото сигурно е, че силата на тая мафия няма да намалее.

 4. 4 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Старото куче нахапа младото и му показа, кой командва глутницата.

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Какво има да тълкуваме кагебейската реч на бея до безкрайност? Радан реагира първи и каза директно и точно, каквото имаше да се казва за съчиненото от КГБ новогодишно слово, понагласено за местната рая и подоокрасено с пиянски декори от рода на "не се ебавам".

  Големият въпрос си остава - кой застава от другата страна на барикадата, срещу мафията Д(п)С?
  Засега май това са единствено хората около Р. Кънев и ДСБ!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вероятно Местан е позабъркал мафиотите в геополитически игри, в които те твърде много рискуват. Затова не го отсраняват и безшумно - има външен гръб да го крепи.

 7. 7 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Това е една реч с нулев опозиционен заряд и не си струва толкова да се обсъжда са сметка на важните теми

  Прилича по-скоро на манифест на 204-имата, които трябва да се сбогуват с модела...Кой...

  Опита за подмяна на върховенството на закона с върховенство на геополитическа стабилност е безвъзвратно обречен на досадна агония.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 8. 8 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Д. Бечев - един умен умерен човек

 9. 9 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Заглавие-акцент , просто, ясно и пробългарско! Браво Бечев!

 10. 10 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз си мислих че ДПС е протурска партия а тя се оказа проруска. ДПС Атака вечна дружба.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Местани, догани все доносници и пак такъв ще издигнат.

 12. 12 Профил на genadii
  genadii
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мислех, че чета поредното тъпо интервю, докато стигнах до последния абзац, тука е целнал десятата. Само дето не е продължил и да ни осведоми, че това е просто БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ СВЯТ.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Весело

  До коментар [#10] от "Биволъ":

  Доган казва долу-горе следното:

  Досега Русия и Турция нямаха поле за конфликт, но днес вече имат, а разширяването на това поле минава и през България. Дошло е време да се определим и аз мога да ви кажа какво съм решил за себе си, за ДПС и за България, понеже в тази загубена държава наистина се оказва, че аз все още съм човек, който решава нещата. Май прекалено се вживях в ролята си на пасивен наблюдател и пак няма кой да свърши работата, та ще трябва аз. И реших така: от двете империи предпочитам тази, която е римски тип - Путиновата, където за патрициите има от всички пороци и парични потоци; а не Ердогановата, където жените се забулват, алкохолът се крие по кьошетата на супермаркетите, а морфичният резонанс се счита за ерес. Европейският съюз към днешна дата за нищо не става, а възможностите за избор вече се създават по съвършено нови критерии...

  [email protected]
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "...директор на Института за европейски политики и гостуващ учен в харвардския Center for European Studies и наблюдател на ситуацията в Турция."

  Този бозае от няколко места - истински наемник!
  Нещо, което си личи и от коментара му:

  "Без да съм следил толкова внимателно ДПС, не си спомням за такъв прецедент."

  Самоубитият Ахмед Емин беше анатемосан като "мъжка секретарка" - разбирай проститутка! В ДПС не просто напускаш поста, отрязват ти квитанцията! "Партията" си е частна собственост на Доган и той буквално си ги коли и беси! Хора като Местан няма начин да не са наясно какво ги чака. Не бих се изненадал ако Доган дори ловко го е подхлъзнал да излезе с декларацията, за която сега ще го дере жив, заедно с родата му!
  В България вече четвърт век не можем да влезем в същината на отношенията в турския етнос. Никога няма да бъдем близки с тези хора. Каквито и приятелски отношения да имаме с таква хора, след една черта стават табу! Може да ви го обясни Станишев от Брюксел! Основната вина на политиците от столетницата е, че разбиха двуполюсния модел, посредством етническа ислямсак турска партия. Още никой от тях не се е разграничил от това национално предателство...

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Доган ,Местан ,Кагебан -просто едни пари .Стига със сложни обяснения, те толкова акъл нямат.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#5] от "virtual brain":


  Големият въпрос си остава
  --------------------------------------------------------
  Опонентите на Доган имат сериозен проблем с това, че не могат да си изберат към кой образ да се придържат, когато го сатанизират: впиянчено деграде ли е или зъл гений? Понеже му приписват и двете, а между тях има непреодолимо противоречие. Ако е разложен от алкохол и деградира, не би могъл да управлява нищо, камо ли сложна мафиотска структура като ДПС с прилежащите й медийни, стопански и философски разсейки.

  Така че и този въпрос ще трябва да се реши - Доган управлява държавата или Доган деградира и във властта остава вакуум??????

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Весело

  До коментар [#14] от "2.50":

  Има и стара българска поговорка''На турчин вера да немаш !''

  [email protected]
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Изключително приятно съм изненадан от речта на Доган! Дълбок, отличен анализ на геополитиката на фона на дясната неадекватност тука! Доган пак ги тури всички в малкия си джоб. Браво!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Русия е големият губещ в момента ,а пияния хидроинжинер и дипломиран философ говори пълни глупости!Наистина Русия е в рецесия в момента и ако запада продължи със санкциите икономиката и ще влезе в криза!Това няма как да не се отрази на военните възможности на Русия!Но първо социалното положение на руснаците се влошава!

 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#18:"socialen"]

  Изключително приятно съм изненадан от речта на Доган! Дълбок, отличен анализ на геополитиката на фона на дясната неадекватност тука! Доган пак ги тури всички в малкия си джоб. Браво! [/quote]
  Аз пък съм неприятно изненадан от вас,че не познавате геополитическата и международната обстановка и ръкопляскате на глупостите на политическия труп Доган!

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Невероятно неразбиране от коментиращите на казаното от Доган. Всъщност без да се оргументира, но напълно адекватно той казва няколко истини за съвременните политически процеси, които другите политици и политолозите или заобикалят, като че ли не ги виждат, или ги отразяват не такива, каквито те наистина са. При което, и това е особено важно, той ги разглежда и оценява не от позициите (интересите) на една етнорелигиозна партия в малцинство, каквато е ДПС, а от гледна точка на националните интереси на България, в това число и на ДПС като етнополитическа по състав, но водеща национална политика партия.

  Първо, той като че ли пръв поставя пръста си в най-важната точка, като казва, че САЩ не само че няма да наложат аднополюсния свят като единствен и непререкаем хегемон, но и като начало ще им се наложи да се върнат малко назад под натиска на Русия и на Китай. Извод, който се налага от политическите факти от международната политика през последните около две години. А политици, които не саммо са видяли и разбрали това, но и го заявават открито на света, не са осолено много. В България за сега и само Доган.

  Пър

 22. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Невероятно неразбиране от коментиращите на казаното от Доган. Всъщност без да се аргументира, но напълно адекватно той казва няколко истини за съвременните политически процеси, които другите политици и политолозите или заобикалят, като че ли не ги виждат, или ги отразяват не такива, каквито те наистина са. При което, и това е особено важно, той ги разглежда и оценява не от позициите (интересите) на една етнорелигиозна партия в малцинство, каквато е ДПС, а от гледна точка на националните интереси на България, в това число и на ДПС като етнополитическа по състав, но водеща национална политика партия.

  Първо, той като че ли пръв поставя пръста си в най-важната точка, като казва, че САЩ не само че няма да наложат еднополюсния свят и себе си като единствен и непререкаем хегемон, но и като начало ще им се наложи да се върнат малко назад под натиска на Русия и на Китай. Извод, който се налага от политическите факти от международната политика през последните около две години от страна на Русия срещу международната политика на САЩ. А политици, които не само са видяли и разбрали това, но и го заявават открито на света, не са особено много. В България за сега е само Доган.

  Второ, той изнася на показ всички основни слабости и недостатъци на ЕС, които наистина го правят неефективен в неговата политика, което, ако не се промени в бъдеще, най-вероятно ще доведе до разпадането на този не много хомогенен и много сложен за управляване политически динозавър. И отново е един от малкото, който не само е разбрал това, но и го заявява на всеослушание.

  Трето, той поставя като цел пред ДПС, макар и то, движението, да е етнорелигиозно по своя членски състав, да води национална политика в защита на националните интереси на държавата България, без да прави и най-малък намек че България в един възможен конфликт между Турция и Русия трябва да застане на страната на едната или на другата от тях. Без да го е казал изрично, неговите съвети водят до извода, че на практика той препоръчва да не влизаме в подобен конфликт. И, макар и не толкова категорично, същият е съветът му и спрямо еден конфликт между НАТО (и САЩ, разбира се) и Русия. Което, като се вземе предвид военната несъстоятелност на България във военната облас, е повече от разумно.

  При това положение ако оценяваме не политика Доган, който в продължение на 24 години активно участие в политиката е допринесъл прекалено много за сегашното ни незавидно състояние, а неговата реч, единствената правилна оценка е отличната.

 23. 23 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Соколе, Русия си е смятала икономиката за 2015 г. през 100 доларс за барел...???, а за догодина през 50 долара. Загубите са огромни...С Русия приятелски отношения, но само ако са прозрачни и равнопоставени.

 24. 24 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1411 Весело

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Ще е интересно Радан и Доган да се изправят един срещу друг на едни президентски избори...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Каквото искаше и имаше да каже,го каза.Разбрахме,че Местан е само парван ,а всъщност Доган управлява и партията и политиката на ДПС.Страхувам се ,че управлява много повече от една партия.Все пак,учили са го най-добрите и ДС и КГБ.

 26. 26 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Сава и Павел са играчи закърмени от правилата на конспиративното доносничество и битката между тях ще си е истински сеир. Предстои да се излее много мръсотия, просто циреят е пред пръсване.

 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Нещата са доста по-тривиални, Баце прецака турската фирма в полза на Дебелян Пеевский и сега настана тарапана в ДПС-то, в краткосрочен план Доган/Прасчо ще се наложат, обаче нещата скоро ще загрубеят когато агент Павел се разпее за далаверите им, а със сигурност турците ще се оплачат на американците и тогава за креатурите включително формиращи това правителство настъпват неприятни дни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Време е да бъде разбита петата колона на Турция в България наречена ДПС,те най-открито показват,че са свързани с Тирция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#28] от "aiaks":

  Нещо не звучи така речта на Доган.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Впрочем, не е лошо Местан да запише показанията си пред двама нотариуси в чужбина и да започне да разкрива полека-лека някои от тях...

 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Не мисля, че Местан покорно ще "легне" на агата ... последния твърде дълго се "отдаде" на шотландската ракия, и не мисля, че НАТО и ЕС ще позволят на раша чрез него да има тук такава власт ... според мен, вместо да изпише вежди, си извади очите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#21] от "glog":

  "В България за сега и само Доган."

  Ами той единствено има потенциала да прави политика, като се съобразява основно със себе си! Останалите играчи като ресурс са многоизсъхнали чирози, затова и висят на хранилката на разни НПО и пр. производни на държавите, на които са слугували в политическата си биография...

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Само с Меди ли ще се занимаваме по прекрасните празници? Ха стига де, тоя надмина и Сидеров по идиотщини, пиян рязан циганин.

 34. 34 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "2.50":

  Каква му е политиката, да пие от сутрин довечер и да се прави на велик. Аман от тоя рязан циганин.

 35. 35 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "xefgo":

  За сега всички мълчат като гъзове.

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#34] от "mangiafuoco":

  За разлика от други, които се оттеглиха от политиката, Доган е най-пестелив на светски прояви.
  По въпроса със злоупотребата с алкохол съм силно резервиран, доколкото досега не съм видял някой да заяви, снощи се напих с Доган или го видях да повръща под масата!

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Не бих се учудил, ако Местан бъде заменен от сина на Доган, този дето спи с онази шаврантия Малкоданска (по-скоро Голямоданска) от Нова. Той изкара много време из Западна Европа и е доста излъскано лице. Наближава 30-те и вече е готов за поемане на властта в депесето, поне фасадно.

 38. 38 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2383 Неутрално


  Местан винаги ми е бил противен, мазен, но, ако беше успял да катурне Доган, щеше да ми стане симпатичен .
  Иначе и двамата са мръсни и долни ченгета, ограничени като личности, но НАЗНАЧЕНИ ОТ КРЕМЪЛ, да разполагат с голям властови и финансов ресурс !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 39. 39 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#36] от "2.50":

  А за ААААмет Емин спомни ли си?

 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#39] от "mangiafuoco":

  Все едно да коментираме сестра Анка Младенова и дупките на чорапите на Тато...

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Любопитно

  "По-скоро е интересен въпросът защо е избрал този момент, защо сега. Тук нямам обяснение, нямам теория."

  Ами да си измислим една "теория" тогава - само въз основа на фактите.
  Във вътрешно-политически план: Измененията в КРБ бяха приети с голямо мнозинство; руските самолети бяха пратени на ремонт в Полша; опитът на ДСБ, част от магистратите и неколцина "граждани" да използват ДС методи (подслушвания, клюки, слухове), за да поискат оставка на правителството се провалиха и угаснаха като не добре запален фитил. Местан заговори за предсрочни избори, но пък след промяната на отношенията между ЕС и Турция съдейства да се отвори оста "Анкара-София" и Давутоглу кацна за срещи с Борисов и Плевнелиев.
  Външно-политически план:
  Събитията от последните дни в региона - Давутоглу в София, постигането на така "невъзможната" доскоро газова диверсификация, строежът на тръби до Гърция и Турция. Ципрас междувременно отсвири Сириза, гушна се с ЕС и се отказа да води страната извън него... даже приветства решението за узаконяване съжителството на гей двойки (как ли са почервенели бузите на тов. Путин?).
  Събитията в света: ООН най-накрая има основание да се произнесе по сирийския проблем (Бокова може би няма да стане генерален секретар), Асад си отива, а бунтовниците слагат оръжия, Путин свърши парите за ракети или полетите му за дразнене на натовски държави станаха твърде рискови (оня ден Ердоган открито го обвини в лъжа), в Крим угасна електричеството (за това бяха обвинени кримските татари, близки до кого?); ЕС се отърси от кризата, погна терористите, построи огради, прати гранична полиция в Гърция, Италия и т.н., прибра си Гърция и стои твърдо зад България и Борисов. Апропо, точно привърженикът за излизане на Великобритания от ЕС и верен съюзник на Щатите - Камерън дойде да се повози с Борисов на разсъмване около граничната ограда...

  И ако от всичко това (то е само част) не може да се изгради теория по въпроса "Защо точно сега, защо точно Радан, Местан, Доган и защо "Русия тепърва ще се утвърждава със сила, от което ние може да пострадаме", здраве му кажи...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#24] от "virtual brain": ≪Ще е интересно Радан и Доган да се изправят един срещу друг на едни президентски избори...≫

  И двамата няма как да сигнат до балотаж. Доган – защото е лидер на етническа партия; Радан – защото от политика разбира толкова, колкото прабаба ми от вариационното смятане. И защото е човек на Иван Костов. Така че мисията е невъзможна. Освен ако още от началото на другите партии се забрани да предлагат кандидатури.

 43. 43 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  добре че путлер и ердоган се скараха! и двамата са ВРЕДНИ за България! Нека взаимно се бият!
  Слаба путинова Русия = Добре за България!
  Слаба ердоганова Турция = Добре за България!
  Да, МАСКИТЕ ПАДНАХА! Сега стана явно това, което подозирахме -че ДПС бе създадено от КГБ и че Доган е агент на КГБ, а не турски, както го представяха! и тук също маските паднаха - уж левите, като социален и уж патриоти скочиха да хвалят Кагебиста Доган! видя се че са мурзилки
  интересно ми е кого ще предпочете електората на ДПС - пропутинското или протурското крило. ДАНО ДПС да се разцепи на две партии
  СЕГА Е МОМЕНТ И КОРМАН да измъкне част от електората на ДПС!

 44. 44 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#43:"bgpatriot"]Слаба путинова Русия = Добре за България! [/quote]
  напротив, другарю, напротив...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 45. 45 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#41:"Резистентна"]И ако от всичко това (то е само част) не може да се изгради теория по въпроса "Защо точно сега, защо точно Радан, Местан, Доган[/quote]
  Маце, не знам дали съзнаваш какъв тюрлю-гювеч си надробила...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 46. 46 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Потърсих в предложения анализ, някаква връзка с посещението на външния Министър на Турция Чавушоглу в Могиляне и вече съм по-спокоен - аскера не може да превземе Русия за седмица ...

 47. 47 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Бечев, големи трици си изровил! Светът се преобръща, стяга се блок Русия-Иран-Китай, световната валута вече не е само ЮСД, Китай става първи по внос на петрол и т. н. Стига си търсил пъпа на процесите в кофата със вчерашния политически боклук!

 48. 48 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много приказки, но с разсеян огън.ДПС не е партия в традиционния смисъл, тя е политикообразен тумор, и нейната цел е икономическата власт.В нея няма борба на идеи, а на интереси.Тя е плод руските и български тайни служби с угодническото съдействие на българските турци-за тези които не знаят, образованите турци ,или тези с диплома като Доган - почти сто процента бяха членове на БКП.Извода е че докато има такава партия демокрация и парламентаризъм е невъзможен- задкулисието ще е по-важно от видимото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK