Имамът им казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената

Лале Акгюн е родена в Истанбул и отива да учи в Германия в средата на 70-те години, когато е на 20 години.

© wikimedia commons

Лале Акгюн е родена в Истанбул и отива да учи в Германия в средата на 70-те години, когато е на 20 години.Много от мигрантите-мюсюлмани имат крайно консервативна представа за жените. От този образ на жената, формиран от ислямисткия фундаментализъм, са се ръководили и извършителите на сексуалните посегателства в Кьолн.


Това казва в интервю за "Дойче Веле" бившата депутатка от Германската социалдемократическа партия Лале Акгюн. Тя е от турски произход, живее в Кьолн и от години се занимава с проблемите на исляма и неговите фундаменталистки течения.


В ислямския свят мъжът и жената не могат да показват на публично място своите чувства. Не им е позволено да се държат за ръцете, да се целуват, а жените са длъжни да ходят забулени. Какви отражения дава този кодекс на поведение върху образа на жената и най-вече върху сексуалността на младите мъже?
- Любовта и проявите на нежност и интимност са за тях нещо различно от сексуалността. Сексът е смятан за нещо лошо, за пошлост, която е допустима само в семейството, тъй като трябва да се раждат деца. Това кара мюсюлманските мъже да смятат сексуалността за табу.


В западните общества обаче те наблюдават точно обратното: жените са свободни да се обличат както им харесва и да прегръщат и целуват партньора си не само у дома.


За мъжете, които виждат как жените в тези общества правят точно обратното на това, което им казва имамът в джамията, тези жени са "уличници", обект на похот и презрение.


В главите на тези мъже това е значи нещо като сблъсък на противоположностите: от едната страна са жените, които олицетворяват почтеността и благоприличието, а от другата - непорядъчните жени...


- Мюсюлманските мъже мислят за жената само в категориите бяло и черно, добро и лошо. Те възприемат жената като прелъстителка на мъжа. Дори в Корана се казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената.


Това говори недвусмислено за патриархалните възгледи на исляма. Всички, които разсъждават по този начин, възприемат исляма не просто като религия - за тях той е основата на живота им.


Аз съм мюсюлманка и за мен религията е нещо лично, нещо за душата ми. Но за фундаменталистите той е основата, върху която градят целия си живот. Те не успяват да съвместят вярата си с модерния свят, защото тя се базира на една ценностна система и на един начин на живот, който е застинал някъде в седми век на Арабския полуостров.


Някъде през 80-те години на миналия век, когато фундаменталистките течения започнаха да се проявяват, ние се направихме, че не ги забелязваме. Тогава смятахме, че обществото ни е в състояние да понесе подобни явления. Продължихме да мислим така доста дълго, докато събитията не ни опровергаха.


Ще дам пример с огромната заблуда да представяме мюсюлманската забрадка като нещо, което едва ли не обогатява нашето мултикултурно общество. Това е пълна глупост. Носенето на забрадка е израз на потисничество. Затова не бива да ни учудва, че мъжете с консервативно мислене смятат за "леки жени" всички онези представителки на нежния пол, които не носят забрадки.


Знаем, че възпитанието зависи най-вече от родителите. Каква роля играе жената в мюсюлманското семейство? Не е ли тя човекът, който би могъл да предизвика промяна в мисленето?


- Мъжете ще са на власт, докато е на власт сегашната система. И за да запазят властта си, те трябва да убедят жените си, че системата, в която живеят, е много по-добра за тях. Казват им например: вижте как биват експлоатирани европейските жени - трябва да работят, да раждат деца и да вършат куп други неща. А вие имате възможност да си стоите вкъщи, да се грижите за външността си и да се радвате, когато вечер мъжът ви се прибере у дома.


Впрочем, германското общество направи грешката да се съобразява твърде много с това консервативно разпределение на ролите.


Ще дам само един пример: предлагаме езикови курсове само за жени-мюсюлманки, защото иначе мъжете им няма да им позволят да ходят на курс. Само че това е грешно. Правилният подход е да им кажем: ако искате да се възползвате от нашата социална система, ако искате да живеете добре в тази страна, трябва да се съобразявате с нашите обществени норми и правила.


Имамът им казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената

© laleakguen.de


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 462 Весело

  И какво ще ги правим тези бавежи в Европа? Ще ги превъзпитаваме ли или те нас?

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Има решение, който посегне - 20 години да разбива големи камъни на по-малки камъни.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Следва поредица от 267 статии, предназначени да замазват положението, и че онази варварска долнопробна сган всъщност са объркани младежи, изправени пред непозната парадигма.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 635 Гневно

  Само с идеология няма да стане! Иска се строги, принципни мерки! А който не иска да се съобразява - обратно в средновековието!

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Весело

  [quote#0:"статя"] Имамът им казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената [/quote] И не само тва! Арабите настояват за всеки пленен от тях израелски гражданин да получат поне 400 мюслюмани! Така те внушават, че всеки евреин е поне 400 пъти по-ценен от всеки мюслюманин!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Много добра статия, от мюсюлманка която казва "...религията е нещо лично, нещо за душата ми...".

  Статията съдържа и един МНОГО добър съвет (не знам доколко той е в съответствие със съществуващите закони): "...Ще дам само един пример: предлагаме езикови курсове само за жени-мюсюлманки, защото иначе мъжете им няма да им позволят да ходят на курс. Само че това е грешно. Правилният подход е да им кажем: ако искате да се възползвате от нашата социална система, ако искате да живеете добре в тази страна, трябва да се съобразявате с нашите обществени норми и правила."

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 651 Весело

  Ами, хванете и се справшете с варварската идеология ислям. Жените втора ръка хора, кафирите съвсем не са хора и това се допуска в цивилизована страна? Интеграция ли?

  Ето едно за исляма www.puknatastotinka.com

 8. Пунтирайте ги! Направете им в Германия жена имам и тия да ходят в джамията да я слушат.

 9. 9 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Гневно

  Е щом имама казва,требе а се замислим!
  Европо, Европо даваш ли си сметка,какво става в момента,и накъде са те повели!?!?!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Разстроено

  Нека безобразничат, ама като ни ги обяснят и повече ги опознаем - одма да му мислят ...

 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#5:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]И не само тва! Арабите настояват за всеки пленен от тях израелски гражданин да получат поне 400 мюслюмани! [/quote]
  Искали са и повече И не само за живи израелци, а и за труповете им Защото играят на тънката (за израелците) струна-знаят че израелците си ценним хората (живи или мъртви), и ни изнудват....Част от живота
  До коментар [#5] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Неутрално

  ''Полицията в германския град Дюселдорф с тревога следи как в социалната мрежа "Фейсбук" набира популярност идеята за създаването на група хора, които искат да подсигуряват сигурността в града, съобщи сп."Фокус". След серията нападения над жени в град Кьолн и други градове, недоволни граждани са сформирали групата "Дюселдорф гледа", която до вчера наброяваше над 3000 души. Една от идеите е създаването на патрули по улиците с цел "градът да се направи безопасен за нашите жени".

  [email protected]
 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Фрау Меркел, чела ли беше тази лекция, преди да покани милионити "добре дошли" в Германия...???

  ПП За последователите и в ЕС, дума да не отваряме...тия правят Копи-Пейст поведение, което им идва после доста, ама доста вътрешно...!!!

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всички сексуални посегателства се извършват за да се задоволи нагона-другото са подробности!
  По-важно е,че тези престъпници не ги спира това,че са в една уредена правова европейска държава!Явно поведението на германците и властите там им дава някакви сигнали,които вместо да ги възпират от такива престъпления ги окуражават!

 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По слабият трябва да се нагажда към правилата на по-силния.

 16. 16 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#3] от "fragment_ot...":

  точно един такъв объркан младеж, прочетох в Europa Press докладвал майка си(40 годишна)и после я екзекутирал отрязвайки и главата пред стотици подобни на него объркани създания в Raqqa,защото искала до го отклони от "правата" вяра!
  "Un miliciano ejecuta a su madre por tratar convencerle para dejar el Daesh"Еuropa Press

  Der Steppenwolf
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Феминистките движения в Европа никакви ги няма когато трябва да защитават правата на жените мюсюлманки в Европа пред мъжете с чалми. Иначе са много активни и агресивни пред европейския мъж...
  А иначе мултикултурализъм може да има само ако две културни общности не си пречат със своя бит и култура , забележете културни общности, а не безкултурни, като за една култура за европееца поне, не е приемливо да се основава на кражби, грабежи, убийства и свободата да отвлечеш всяка жена от улицата да я чукаш , когато ти се поиска. Няма как да съжителстват хора и маймуни, мисля ,че имаше само едно индийско селище с храм където това става, но и там хората от време на време пердашат свещените храмови маймуни, когато им писне от издевателствата им

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Само два?! Мъжът на три морета, пет океана и десет континента!

 19. 19 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 346 Весело

  [quote#6:"Мойше! Толкоз!!!"]Правилният подход е да им кажем: ако искате да се възползвате от нашата социална система, ако искате да живеете добре в тази страна, трябва да се съобразявате с нашите обществени норми и правила." [/quote]

  До коментар [#6] от "Мойше! Толкоз!!!":

  И като им кажем те дали ще чуят? Аз лично се съмнявам.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3596 Неутрално

  "Това е пълна глупост. Носенето на забрадка е израз на потисничество."

  И на фалшифициране на Корана. В сура 24 "Ан-нур", аята 31 Пророкът препоръчка на жените "да покрият със своя воал гърдите си" (защото явно в онези години жените са ходели с твърде разголени гърди). Но никъде не става дума за покриване на косите!

 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3170 Весело

  Абе хората са го измислили още от средните векове - чукалата !

  Тъй , че няма какво да откриват топлата вода !!

  А ко на изнежените западняци им се струва твърде кърваво - химическа кастрация и гоу Хоум !!!

 22. 22 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Тука е ключа от бараката!
  "Правилният подход е да им кажем: ако искате да се възползвате от нашата социална система, ако искате да живеете добре в тази страна, трябва да се съобразявате с нашите обществени норми и правила."

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 913 Весело

  [quote#2:"today"]Има решение, който посегне - 20 години да разбива големи камъни на по-малки камъни. [/quote]
  Да ама тва решение може да се изпълни само в лубимата ти Русия и подобни.

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мойше! Толкоз!!!":

  +++! Би трябвало още при пристигането си, един бежанец да бъде задължен да прочете и подпише декларация, че ще спазва порядките в обществото. В смисъл, да разбере правилно, че той и жена му имат равни права и задължения. При ограничаването на свободата на жената, би трябвало да се прилага закона за домашно насилие. А той (в Германия) каласифицира това като криминално деяние. Съответно, би трябвало този човек да се експулсира. Иначе ще си навлечем доста неприятности.

 25. 25 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Съветите които дава трябваше
  да се прилагат стриктно още
  с първите гастабайтери преди
  40-50 години.И всяка проява на
  неуважение към местните порядки
  и нрави да се наказва.В крайна сметка
  не германците са в арабска страна,
  а точно обратното.И примера за законност
  в ЕС трябва да дойде именно от Германия.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 26. До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Мойшак, я малко да ма ограмотиш... да не мра шашав... има ли у Юдаизма такова...попадии?

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  'Dusseldorf is Watching' групата в интернет преведено е по-скоро 'Дюселдорф бди (следи, пази)' , а не 'гледа'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 518 Неутрално

  И имама и неговите последователи по родните места по най бързия начин.

 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 990 Гневно

  До коментар [#14] от "rurade":

  казваш че не ги спира това че са в право уредена държава
  Напротив точно защото са в правово НЕ уредена държава затова и си го позволяват всичко това

  гошо
 30. 30 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "гошо":

  По-скоро вярват на кресливата пропаганда за толерантност и мултикулти,отколкото на законите там!

 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7021 Неутрално

  Жената за тях е добитък за разплод ... простотия до шия.

 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#0:"0"] мъжете с консервативно мислене смятат за "леки жени" всички онези представителки на нежния пол, които не носят забрадки.[/quote]
  Даже в Истанбул това е реалност. Въпреки огромните усилия на държавата все още има огромна културна пропаст между консервативните и светските турци. Тая работа с интеграцията никак не е лесна.
  И още един проблем. Като правило мъжете са по-консервативни от жените и се интегрират много по-трудно, а имигрантите са мъже!

 33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 978 Весело

  [quote#26:"Wornoxmaniak Рейтинг: 20 218"]Мойшак, я малко да ма ограмотиш... да не мра шашав... има ли у Юдаизма такова...попадии?
  [/quote]
  В съвременния юдаизъм има 3 основни течения:

  1. Ортодоксалните-Те НЕ СА православни, както го преведоха в една статия тук, а най...назадничавите.

  2. Консервативните: Въпреки оптично назадничава представа те са най...по модерните/свободомислещите (с тяхна си интерпретации на "книгата".

  3. Реформаторите-е, тук не са нужни обяснения, нали

  "Попадии" (и гей'равини) има при двете последни течения, при ортодоксалните...САКЪН

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#26] от "Wornoxmaniak Рейтинг: 20 218":

  Коментар # 33 е за теб, и за всички останали любопитни

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Седнали сме да разсъждаваме за разликите в културните ценности, да търсим път към тях и т.н. Обречени усилия, 40г се опитват да ги интегрират и адаптират към западният свят и безуспешно. Съвсем логично, това са просто два свята, две различни и то антагонистични неща. Все едно да научиш вълк да хрупа моркови като заека до него. При първата възможност той ще се нахвърли върху него да го изяде, само да се махне оградата която ги дели.

  Тази паплач просто трябва да бъде изметена от Европа, друго решение няма. Дори с тези които вече са тук проблемите са огромни а Меркел извърши безумието да ни натресе на главите още 1 милион, дори настоява за още.

  Европейската цивилизация трябва да събуди имунната си система иначе както е тръгнало този ислямски вирус ще я унищожи за не повече от 50г. И всички които не го виждат и пречат на това трябва да бъдат съдени по законите на военното време, за сътрудничество с врага.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Да се чуди човек, колко са прости тези жени които сами им се набутват да се чаршафосат

 37. 37 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#30] от "rurade":

  сега те в какво си вярват си е тяхна работа ,но въпроса е какво става като пристигнат ,за да им се ориентира вярата в правилна посока
  Нищо не става и те се изживяват като завоеватели

  гошо
 38. 38 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Европа сама пречи на много от тези хора да се интегрират. Защо не се забранят бурки, хиджаби, абаи и други атрибути на подчинение. Как се очаква иначе едно младо момиче да се противопостави на натиска на семейството да се покрива. Знаете ли, колко е срамно в едно мюсюлманско семейство да се родят момичета. Те са само тежест. В много страни Сирия, Иран, вкл. и светски Ливан съм присъствала на договорни бракове, когато момичетата са обещани за брак на крехка възраст. Тогава се впрегва мъжката част да опазва честта на девойката, за да не пропадне сделката. Как да се интегрират тези клети създания, когато държавата не им осигурява никаква подкрепа, когато образованието им се забранява, когато собствените им майки се срамуват, че са ги родили. Уродска религия е исляма, да ме прощават единиците свестни сред тях.

 39. 39 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Решението на проблема е всички имами да минат през комина на екарисажа заедно с джобните си коранчета.

 40. 40 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Имамът казва, но и Путин казва:
  "В Русия живеят руснаци. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони. Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държавите, където това е държавен закон. Русия не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от Русия и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата „дискриминация“.

 41. 41 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#38] от "veselakoleda":

  ++++++++++++++

 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#14:"rurade"]Всички сексуални посегателства се извършват за да се задоволи нагона-другото са подробности! [/quote]
  Точно това си го мисля и аз: Представи си че си млад мъж, хормоните те напират та чак ще изгърмиш. И около теб всичко забулено, нищо не можеш да видиш и пипнеш, ако си го позволиш смърт. Направо да полудее човек, никак не е чудно че оправят всичко до което се доберат, от камилите до козите, за "споделената" любов да не говоря.

  И изведнъж такива попадат в западният свят, навсякъде голи /по техните разбирания/ жени, пълно със съблазни и никой който да те спре. Ами това си е направо хормонална бомба, съвсем ясно е че ще почнат да налитат като озверели. Никаква религия дори не е необходима, просто озверели от дълго подтисканият нагон.

  Това за тях си раят в който на всеки се полагат по 40 девственици. Вижте каква само представа за раят, толкова ясно описва какво им се иска най-много. Като сложиш и религията която им казва "Нападай!" и положението става неудържимо.

  Аз затова съм голям скептик за това че немците ще успеят да овладеят положението. Те просто си нямат представа с какво си имат работа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Райна Стоименова
  Райна Стоименова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Няма как да бъдат интегрирани тези хора.Колкото ги интегрираха във Франция,Белгия,Германия.Те си създават свои държави в държавата и като ракови образувания я подкопават отвътре.колкото ние интегрирахме циганите си.Само дето ги наричаме роми.Стига с тази толерантност– щом живееш в една държава ще спазваш нейните закони и поведение в обществото.Иначе депортация и толкова.

 44. 44 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 346 Любопитно

  [quote#38:"veselakoleda"]Европа сама пречи на много от тези хора да се интегрират. Защо не се забранят бурки, хиджаби, абаи и други атрибути на подчинение.[/quote]

  До коментар [#38] от "veselakoleda":

  Знаеш ли какъв вой надигат ако им забранят? Това било ограничаване на правата им. Извратена религия, която извратява начина на мислене ( ако изобщо има мислене)....

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 45. 45 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Дори в Корана се казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената."

  Нима, такава мирна религия... Ауу, не знаех.. тцтцтцтцтц...

 46. 46 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Правилният подход е да им кажем: ако искате да се възползвате от нашата социална система, ако искате да живеете добре в тази страна, трябва да се съобразявате с нашите обществени норми и правила."

  Браво !!! Достойна, честна , умна МЮСУЛМАНКА !!!

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  " Правилният подход е да им кажем: ако искате да се възползвате от нашата социална система, ако искате да живеете добре в тази страна, трябва да се съобразявате с нашите обществени норми и правила."

  Това е най-най-важното, което трябва да се набие в главите на мюсюлманите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#44] от "CanadianCitizen": Има много неща, които могат да се направят, малки дребни, но значими за мюсюлманите, които искат да избягат от натиска, на който са подложени. Защото има и такива, но тяхната собствена общност ги подтиска и контролира. Очевидно е обаче, че никой в Европа няма никакво намерение да интегрира когото и да било. Всичко е само празни приказки.

 49. 49 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]мъжете с консервативно мислене смятат за "леки жени" всички онези представителки на нежния пол, които не носят забрадки[/quote]

  [quote#32:"maria_"]Даже в Истанбул това е реалност. Въпреки огромните усилия на държавата[/quote]

  истанбул всяка година става все по-забраден... сигурно усилията не са в правилната, а точно в противоположната посока...

  reddit.com/r/The_Donald/
 50. 50 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#42] от "Fred":

  в оксиденталният свят има достъчно зони определени за облекчаване на нагоните.има за всички вкусове и цени!плащaт и облекчават!не вярвам метаболизма на тестостерона да е различен при мъжете,но освен някой психопат(има ги на всички ширини),европейците не преследват на глутница жените!
  тази фауна, в чиято културата има да убиват жени с камъни,какво зачитане на европейката се очаква?
  сексуалното насилие което се прояви в Египет не беше от нагон предизвикан от разголени жени,а форма да доминират опозиторите-врагът!ако този "нов феномен"тук не се задуши в зачатък,големи проблеми се задаватпросто няма извинение за случилото се,за да не се създаде усещане за безнаказаност от типа "мен ме поканиха и мога да правя каквото си искам"

  Der Steppenwolf
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#40] от "makadam":

  Аз съм убеден противник на Путин но съм готов да се подпиша под всяка дума от това негово изказване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#48:"veselakoleda"]Има много неща, които могат да се направят, малки дребни, но значими за мюсюлманите, които искат да избягат от натиска, на който са подложени. Защото има и такива, но тяхната собствена общност ги подтиска и контролира. [/quote]

  До коментар [#48] от "veselakoleda":

  Те не искат да бъдат интегрирани. Те си създават общности, които се опитват да наложат техните правила и начин на живот в държавите, които ги приемат, разрущавайки ценностната система на цивилизования свят.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#50] от "La Loba Esteparia":

  Едно нещо съм сигурен, агресор не се спира с отстъпки, опити да се разбере душевността му и преговори /те също са форма на отстъпление и признак на слабост/. Проявата на слабост само настървява агресора и престъпника.

  Такива ги оправя само здрав юмрук в зъбите. Такъв че да вие от болка докато си събира зъбите от земята. Няма да го промени защото неговото е цивилизационен модел, веднъж вкоренен много трудно, почти невъзможно е да се промени. Но следващият път когато му се поиска да следва нагона си и въобще да върви срещу правилата сериозно ще се замисли като знае какво го чака.

  Демонстративни до степен на жестокост наказания, само такава политика може да ги удържа в известни рамки. И това което вече написах, измитане от Европа. Докато са тук опасността е постоянна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  На имигрантите не трябва да се показва,че с тях ще се държат по-различно,отколкото към останалите граждани.Те ще трябва да имат същите задължения,да отговарят пред същите закони.Иначе крайни националисти и ксенофоби ще почнат да раздават правосъдие и тогава ще стане страшно.

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "дневник", жената в интервюто казва, цитирам:

  "Дори в Корана се казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената."

  защо заглавието е манипулативно - "Имамът им казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената".

  имамът всъщност го казва, защото Коранът го казва, не защото си го изсмукал от пръстите. Коран 4:11: "Повелява ви Аллах за вашите деца: за мъжкото е дял, колкото за две женски."

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#40] от "makadam":

  Това трябва да се отнася и за руснаците в Украйна, Литва, Латвия, Естония и т.н. Като искаш да си руснак и да живееш по руски правила, ами много просто, отиваш в Русия. И без това Русия е най-голямата в света и има много място за всички. А не правиш Естония Русия.
  Същото трябва и да е с арабите в Европа. Искаш да си арабин, ами ок, никой не те спира, само че си отиваш на съответното място. Щом ходиш в Германия, значи явно искаш да си германец.

 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#50] от "La Loba Esteparia":

  естествено, че функционалното обяснение е много несръчно. били идвали от свят, където сексът е табу, та затуй така постъпвали. в този свят към жената обаче се отнасят така, защото религиозната норма е такава. и затова мъжете от"там", идвайки "тук", се отнасят така към жената. не заради "хормоните", а заради "религиозната норма".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тепърва европеецът ще проглежда и ще разбира колко тежко и невъзможно е съжителството с исляма. Тепърва ще разбират че тези примати ни считат за втора категория хора. Тепърва ще разбират че всеки мюсюлманин е потенциален радикал и няма сила която да може да го убеди че има друг правилен път освен исляма. Тепърва ще разбират че няма никакъв начин тези хора да бъдат интегрирани в нашите общества.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Разстроено

  До коментар [#16] от "La Loba Esteparia":

  Преди малко и аз чух за тази ужасяваща новина от Ракка.... няма по жестоки същества от изродите идилски, а ето и повече подробности:

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35260475

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ами щом имамът проповядва нещо в противоречие с конституцията на Германия, защо не му се прати призовка от съда по обвинение в противоконституционна дейност? Ако не се яви, задържане под стража и довеждане в съда. Ако обвинението се докаже от прокуратурата, ефективно лишаване от свобода за няколко години и отнемане на правото да проповядва на обществени места. Къде е проблема?

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 61. 61 Профил на Atanas
  Atanas
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Във Ангола преди две години прилозиха членове от Международен пакт за граждански и политически права, 1960 г.
  Ислямът е една религия която проповядва насилие и дискриминация,и от хуманна и правова гледна точка няма нясто във Европа...
  Във Ангола проповядването на ислям е забранено,нямят никакви със темата....

 62. 62 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално
  Какъв Коран, бе уважаеми, какви 5 лева. Животът на правоверните се ръководи от Сунната, н еот Корана!
  Сунната представлява сборник от свещените хадиси, които се смята, че представляват поучениятя и решенията на Пророка за всички случаи от обществения живот.
  Понял уважаеми?
  От Корана можеш да получиш толкова пълно познание за Исляма, колкото от Евангелията - за Християнството. Тоест НИКАКВО познание.
  Пробвай!
  И не пиши симплизми...


  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 63. 63 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 596 Неутрално

  При днешния пренаселен свят проблемът има само едно решение- висока ограда, тип Китайска стена. А всички тези, които Меркел ги прие, обратно по домовете! И налагане на жестоки условия за интегриране. Който не се интегрира, от другата страна на стената!
  Либералните принципи на боклука! Шведската певица Еlin Кrantz, най-голяма защитничка на бежанците и имигрантите от Африка, прочула се с изпълнението на националния химн докато се друса на онази работа на някакъв негър, е изнасилена и убита от африканец.

 64. 64 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 448 Любопитно

  До коментар [#39] от "ТМаринов":

  "Решението на проблема е всички имами да минат през комина на екарисажа заедно с джобните си коранчета."
  Защо само имамите?

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Весело

  До коментар [#63] от "gozambo":

  Замбо, като каза това се сетих за едно от последните предизборни обещания на твоя любимец Тръмп. А, то беше, че САЩ щели да построят голяма стена по границата между Мексико и САЩ (която ще струва милиарди долари и ще бъде дълга 3100 километра) и накрая МЕКСИКО ЩЯЛ ЩЯЛ ДА ПЛАТИ ЗА ТАЗИ СТЕНА! Хахаха.... ... ти представяш ли си!? Той ще я построи, обаче мексиканците щели да я платят.... много се смях, като гледах този клип на Тръмп. Та, кажи ми моля те, как продължаваш да харесваш този смешко? Този човек не е с всичкия си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#55] от "abdelhaqq":

  "казва имана", разбирайте че Коранът проповяда мир и любов...
  но иманът е фунфаменталист и му прави лош прочит

  сега очаквам статии от "философите-колумнисти" в типичният стил на писане!първо малко история(да видим че са начетени, въпреки чe тези примери понякога демонстрират точно обратното да прибягнат до Hernan Cortés,LeopoldIII(Belgium)например,малко за сърбите от войната в ех Юг. за да не липсва и диващината на балканцитемежду тези "исторически" разъждения,задължителното изстрелване на latinajos(без да са латинисти но повдига пред публиката нивото им на ерудити
  от няма и къде няколко думи и за жертвите от новогодишната нощ,но само при едно условие!-да не се забравя че това да изолирани актове на една много малка група представители на "лошият ислям"

  Der Steppenwolf
 67. 67 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#62:"Уточнител"]Животът на правоверните се ръководи от Сунната, не от Корана! [/quote]

  това да не би да е коментар към мен? лошо уточнение, между другото. прочетете за изворите на мюсюлманското право, което кодифицира нормите, спазвани от мюсюлманите. т.е. определя кое трябва да се прави, кое не трябва, как и пр.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 68. 68 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#66:"La Loba Esteparia"]но иманът е фунфаменталист и му прави лош прочит[/quote]

  да, объркал се е в разбирането на тоя текст на Корана, който е много сложен, алегоричен и двусмислен...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 69. 69 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Весело

  До коментар [#16] от "La Loba Esteparia":
  "точно един такъв объркан младеж, прочетох в Europa Press докладвал майка си(40 годишна)и после я екзекутирал отрязвайки и главата пред стотици подобни на него объркани създания в Raqqa,защото искала до го отклони от "правата" вяра!"

  Дори и тук мюсюлманите не са оргинални.
  Взели се пример от Павлик Морозов, който предава и двамата си родители кулаци.

  подпис
 70. 70 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#66:"La Loba Esteparia"]но само при едно условие!-да не се забравя че това да изолирани актове на една много малка група представители на "лошият ислям"[/quote]

  о да. който не е "ислямът" (въпреки че се обозначава като "радикален", как става това, не знам), а е девиантна практика, няма нищо общо ехее с оня-ислям-който-в-"средновековието"-ни-е-дал-математиката-астрономията-оптиката-химията-и-ракетата-и-ваопште-колко-хубаво-ни-беше.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Любопитно

  До коментар [#54] от "Роси":
  "Иначе крайни националисти и ксенофоби ще почнат да раздават правосъдие и тогава ще стане страшно."

  Защо да стане страшно - напротив с раздаване на правосъдие ще стане справедливо.

  подпис
 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Мечтая си за закон според който всеки мултулкултуралистки активист, който пострада от имигрант да не получава защита от силовите органи.

  подпис
 73. 73 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#68] от "abdelhaqq":

  това се внушава на публиката!Ислямът е мир и любов,но иманите фундаменталисти го интерпретират лошо!

  Der Steppenwolf
 74. 74 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#73] от "La Loba Esteparia":

  е знам, знам, той "коранът не е виновен", "виновни са лошите имами". които явно са толкова зли, че могат да направят и от този величайшо добър коран нещо лошо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 75. 75 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на Акгюн! И още нещо за стойността на тоя и оня: щом жените мюсулманки за по-низши същества, втора ръка хора и т.нт. значи потомците на тези жени също са по-низши същества. Така в геометрична прогресия от средновековието насам тези хора са се принизили с нулата, че и повече като достойнство. Което е основание на целия останал свят да гледа на мюсулманите и арабите с презрение. А те кога ще се сетят?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 76. 76 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#56:"kazushi"]Това трябва да се отнася и за руснаците в Украйна, Литва, Латвия, Естония и т.н.[/quote]
  Мдааа, това се отнася и за САЩ, трябва да знаеш английски и да си американец.

 77. 77 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Вари го ,печи го, пак на цървул мирише. Десетилетия живяла на Запад ,но пак : " Аз съм мюсюлманка и за мен религията е нещо лично, нещо за душата ми." Како,какво, да ти повярваме ,че има два Корана ,така ли ,лош и хубав ???...

 78. 78 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#75] от "aeiou":

  не, потомците на жените са по-висши от тях, ако са мъже. йерархията тук не се гарантира генетично, а религиозно, с онова, което цитирах от корана (за мъжкото х 2 спрямо женските)...и това, да кажа пак, "имамът" не си го е изфантазирал, някак си, разбирате ли. все едно да кажа, че когато някой християнин цитира ап. павел, който казва "забранявам на жена да поучава в църква", за да обоснове проповядването на жени, си го е въобразил...страшна каша.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 79. 79 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#77] от "gorid":

  просто това, че жената е живяла на запад, е довело до попиване на западната пост-християнска, основана върху християнския принцип ценност за възможността за отделяне на сферата на политическото от религиозното.

  сега ще накацат разни либералки, феминиски и антрополошки да ме убеждават, че щом тази жена е казала "аз съм мюсюлманка", значи тя е напълно легитимен мюсюлмански авторитет...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 80. 80 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гарван":

  И заради подобни разсъждения Европа е на това дередже.

 81. 81 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "kazushi":

  В някои от тези страни са го направили - но за това у нас не се пише.

  В Литва "Тома Данилевич" стана "Томас Данилевичус", "Ярослав Китавицки" стана "Ярославас Китавициус" (всички те са футболисти от националния им отбор).

  В Украйна "Александър" стана "Олександър", "Владимир" стана "Володимир", "Николай" стана "Миколай".

  Посланикът на Украйна у нас е етнически българин и се казва... Микола Балтаджи. Да си чувал българско име "Микола"?

 82. 82 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":

  Иво, откакто съм казвал това нещо, знаеш ли с колко са се вдигнали шансовете на Тръмп да стане президент? Твоите и на други умници прогнози няма да се сбъднат. Моите са верните.

 83. 83 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#78] от "abdelhaqq":

  добре де, ама родените от нееврейски майки вече хиляди години не са измислили нещо по -умно от "непорочното зачатие" и "превъзходството на мъжете 2х". Имаше едни дето ги поила вълчица (това ми се струва най-хитро), трети били полубогове, а четвърти директно спуснати от всевишния. Народни комплексарски приказки

  Който първи прекрачи границата, губи.
 84. 84 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#79:"abdelhaqq"]просто това, че жената е живяла на запад, е довело до попиване на западната пост-християнска, основана върху християнския принцип ценност за възможността за отделяне на сферата на политическото от религиозното. [/quote]
  30-35% от гражданите на Турция, които никога не са живели в Европа мислят точно като авторката и се обиждат от опитите на европейците да ги определят като неевропейци. Вероятно тя е една от тях.
  В същото време огромната част от турците живеещи в Германия изобщо не мислят като нея. Германия не е успяла да ги интегрира, но си приписва заслуги за хора като авторката.
  Хора като нея, в момента могат да бъдат много полезни на Германия.

 85. 85 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Ислямът е "подчинение".Това означавала самата дума на арабски. В книжките си пише.

 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#83] от "aeiou":

  а, не забърквайте несводими неща. християнството не е произвело шариат. произвело е - в най-крайния случай - канонично право. нещо съвсем различно. да не говорим, че "непорочното зачатие" не е догма, която постулира неравенство на половете, да не говорим тоже и за съмнителното Ви твърдение за християнството, което било, видите ли произвело същото като исляма относно жените и пр.

  Вие може да мислите, че това са "брътвежи", и на това основание всички са "еднакви", но някои точно определени "брътвежи" водят до кьолн, бийлефелд, шарли ебдо, париж, ротерам, педофилия, подтискане на свободата на словото...пък Вие си ги обявявяйте автосугестивно за "брътвежи", аз нямам проблем. проблемът Ви ще дойде като се опитате да убедите онези, които ги изповядват, че това са "безсмислици".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#84] от "maria_":

  да, но ние знаем турция с особения й случай - лаиклик ататюркски. където е "нормално" да има хора, отделящи религията от държавата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 88. 88 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Лале Акгюн е родена през 1953г. в Истанбул, а това е преди източните турци да залеят града. Не намерих информация за семейството и, но изглежда са от старите истанбулци. Такива хора и без да живеят в Европа си имат либерални възгледи. Огромната част от турците в Германия са с източни корени и се променят по-скоро на зле отколкото на добре.
  Протестирах срещу това да преписвате заслуги на Запада за либералните възгледи на хора като авторката. Такива хора се възпитават вътре в Турция. Аз лично съм видяла много малко качествени личности между източните турци израсли в Германия. Германия не съумява да ги интегрира.

 89. 89 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#88:"maria_"]Протестирах срещу това да преписвате заслуги на Запада за либералните възгледи на хора като авторката. [/quote]

  може би се изразих некоректно: авторката е попила характерното за запада и в случая с турция промъкнало се чрез лаиклика отношение за отделянето на религията от политиката, толкова нетипично за исляма. дали го е попила в турция или на запад, реално не би било от такава съществена важност. както и в случая с кьолн пък имаме обратната страна на монетата: дали си къткат с тях мослемските ценности от поколения в германия или са новодошли с тях, не е толкова важно. но да - в турция съм виждал такъв елит, какъвто в Бг не знам да имаме. светски, образован. за жалост - в момента едва ли е задаващ курса.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 90. 90 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#89] от "abdelhaqq":

  извинявайте че се намесвам,има турци в Европа има и перси(тази голяма общност напуснала Иран след краят на Pahlevi)с европейски манталитет,но госпожата говори за една определена социална група,която няма нищо общо с масовата емиграция!те не са продукт на програми за интегриранеа на собственото си желание да приемат оксиденталните свободи като форма на живот!от тук да се смята,че всички останали могат да желаят тази форма е като да се твърди,че щом има летящи риби, то летенето е в природата всички риби!а опитите за реформиране на индивидите не са от най-успешните познати в историята от затворените общeства
  Der Steppenwolf
 91. 91 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#90:"La Loba Esteparia"]на собственото си желание да приемат оксиденталните свободи като форма на живот![/quote]

  да. дали ще стане в турция като част от политиката на лаиклика, или ще бъде в запада като част от възприемането на тамошните ценности, реално говорим за един и същи светоглед, напълно в разрив с ислямския, пък бил той в турция, или привнесен на запад. но мисля, че тук нямаме разнобой.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 92. 92 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  "няма нищо общо с масовата емиграция!те не са продукт на програми за интегриране"
  До коментар [#90] от "La Loba Esteparia":
  ***********
  Aбсолютно. А програмите за интегриране в Германия са по-скоро неуспешни. Опитват се да създадат от единиците доброволно интегриращи се, пример за подражание за останалите, а междувременно оставят Гюлен и джемата му да работят насреща им. Опитват се например да пробутват един футболист от турски произход, Месут Йозил, ама него май само германците го броят за турчин . Наивно и смешно е.
  Германските университети са отворили врати и обучават безплатно чужди студенти. Джемаата събира децата на по-бедните семейства от анадола и ги води да учат там като междувременно живеят в общежития на джемаата, където продължава да се "грижи" за тях. Естествено тези младежи го смятат за баща. Англичаните са по-умни както винаги. Турците отзапад наизток стават все по-тъмно зелени, а арабите са още по-наизток.

 93. 93 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  ''реално говорим за един и същи светоглед, напълно в разрив с ислямския". До коментар [#91] от "abdelhaqq":
  ************************
  Отдавна ме убедихте, че този възглед е в разрив с исляма от 7 век, но някои неща са се отнасяли именно за 7 век и са ненужни или абсурдни днес. Това, че хора като авторката отказват да се придържат към тях, не ги прави по-малко мюсюлмани от останалите.

 94. 94 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#93:"maria_"]Това, че хора като авторката отказват да се придържат към тях, не ги прави по-малко мюсюлмани от останалите.[/quote]

  ще ми се да мисля така. само гдето такива гласове на "секуларния ислям" (това е противоречие по дефиниция), обикновено, точно защото са продукт или на турския лаиклик, или на западната конкютура, са първите, които отнасят обвинанието в "неверничество" или "отстъпничество". и поради цитирания от мен стих от Корана, например, губят килимчето на легитимността изпод нозете си. сиреч - дори и да се определят като мюсюлмани, критичния поглед към ислямската традиция ни казва, че те са на ръба, а според повечето мюсюлмани - и отвъд него...

  иначе съм съгласен, че 7ми век не е единствено показателния. проблемът е и, че 10ти, и 11ти, и 12ти - през които именно суннизмът става това, което е днес - тя няма да бъде легитимен глас на мюсюлманите. дори само ако вземем съждението й, че "религията е лично нещо..." този интериоризиран поглед към вярата е антиислямски. вярно е, в същата линия на разсъждението - и това го казва един от най-големите теолози на суннизма, наистина е бил умен човек - ал-Газали - че "шариатът съдържа в себе си нуждата от постоянно адаптиране". но това "адаптиране" не може да бъде безкрайно противоречиво вътре в себе си, т.е. "неверниците" ще си бъдат "неверници", жената ще бъде 2х по-малко значима от мъжа, шариатът ще бъде препоръчителната норма, халифатът ще бъде властовия идеал, "хората на писанието" ще бъдат в подчинена позиция и пр.

  иначе да - светските турци са симпатични хора, аз ги харесвам, въпреки националните ни сантименти. защото и са много образовани. но мюсюлмани? единствено номинално...

  по този повод Ви поздравявам с един древен текст, който чета в момента - съдебните казуси на имам Ибн Ханбал от 9ти век, този вдъхновител на правната школа на негово име, която и до ден днешен е жива, например в саудитска арабия, дори и ИД. също е бил умен. но "консерва", дали е "традиционен" или "радикален", никой човек с всичкия си не може да каже. но е страхотно влиятелен оттогава, никой не може да оспори легитимността му. та той пише:

  "относно ходенето на празниците на "покровителстваните" (ахл аз-зимма) - хората на Писанието, които плащат джизие, реално. в разказ от Ибн Ханбал, казва съдебният казус, той твърди, че не е позволено да се ходи на празниците на юдеите и християните, като отхвърлил ходенето с думите на Всевишния Аллах: "И които не свидетелстват с измама" (коран 25:72)" - и казал - става въпрос за Цветница и (други) техни празници. И този разказ свидетелства за това, че не се позволява да се ходи на празниците на покровителстваните хора, което е в съзвучие с правната му школа". сиреч, съ-участието на празниците на "неверниците" се приравнява за "свидетелстване с измама".

  на фона на това мадам Акгюн е симпатична. но "имамът", който цитира "Коранът" е прав...в това, че така казва Коранът. жалко.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 95. 95 Профил на done
  done
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Аз съм мюсюлманка и за мен религията е нещо лично, нещо за душата ми. Но за фундаменталистите той е основата, върху която градят целия си живот."

  все се питам какво значи тук "фундаменталист"? по определение, би трябвало да е онзи, който е по-близо до основите на религията си, т.е. по-религиозният. винаги не схващам как религиозни хора посочват други религиозни за "фундаменталисти", защото така казват "а, ето, аз самият не съм особено религиозен, но съм религиозен". това е пост-просвещенското криво разбиране на европееца, който си въобразява, че може да е религиозен, ама някак си "вътре в душата си" или "вкъщи", пък "навън" , "за пред хората", си е секуларен, след като разделението църква-държава започва да се тълкува като разделение частно-публично. в този смисъл, тази жена си е европейка с пост-просвещенски светоглед, което е чудесно, но не съм сигурна дали ни казва онова, което би ни казала мюсюлманка от Саудитска Арабия за религията си и ролята ѝ в ежедневието и в политиката.... ако изобщо някой ѝ позволи да се изкаже...

 96. 96 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#94] от "abdelhaqq":

  Мюсюлманското духовенство държи в мъртва хватка мюсюлманите. Макар,че тази идеология е възникнала и се е утвърдила в район с високо развити цивилизации в един период от време нейните разпространители са изконсумирали плодовете на покорените цивилизации и за да им бъде по-лесно са поставили в духовен гнет всички над които са имали власт. Християнството няколко века също е вървяло в тази посока. За да управлява по лесно е изгаряло всичко ,което може да мисли. Най- правилно са мислели свещениците ,днес при мюсюлманите най-правилно мислям имамите и ходжите. Тъй като Европейските народи успяват много по-рано да се избавят от религиозния гнет и благодарение на светското мислене изпреварват технологично мюсюлманите и им стават господари. Това допринася за утвърждаването на исляма. По времето на колониализма исляма е в основата на национално освободителните им борби. В наше време светското образование в т.н. мюсюлмански държави е опасност за управляващите. По лесно се управлява с помощта на религията. Духовниците на исляма са маниакално отдадени в разпространяването на ислямските "ценности". Хюсеин Хафъзов при срещи с хората не пропуска изречението:"Най-важно е вярата!" Мен лично ме учудва идентичността "мюсюлманин". Все пак това са хора ,които изповядват ислямската идеология. Как така, хем светски човек ,хем мюсюлманин ???...

 97. 97 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#95] от "done":

  ами да, "фундаменталистите" са онези, които си вярват, явно. а "умерените" са тези, които не си вярват, ама не много, защото "не е хубаво много да се встрастява човек, то това не е нормално". така, парадоксално, "нормалните" се оказват "невярващите". и съвсем непарадоксално, презряни в очите на "фундаменталистите", т.е. тези, за които свещените текстове са значими и определят вярата и живота им.

  та затова и тази жена може да се изказва на запад, където ще я изслушат именно заради постпросвещенското разбиране за религия, и затова думите й влизат като мехлем в западното уше, което иска да чуе само, че "нещата не са толкова грозни, колкото се твърди". на изток - не. колкото един тарик рамадан, например, се чува на "изток".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 98. 98 Профил на done
  done
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#96:"gorid"]Мюсюлманското духовенство държи в мъртва хватка мюсюлманите. Макар,че тази идеология е възникнала и се е утвърдила в район с високо развити цивилизации в един период от време нейните разпространители са изконсумирали плодовете на покорените цивилизации и за да им бъде по-лесно са поставили в духовен гнет всички над които са имали власт. [/quote]

  това все едно е преписано от учебник по марксизъм-ленинизъм.
  най-малкото... "религия" и "идеология" са две съвършено различни неща.... да не говорим за патоса на казаното... "духовен гнет", "религиозен гнет"... ахаххаха, ох, много се смях.
  та. марксизмът е идеология. така че, отървете се от тоз духовен гнет

 99. 99 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#98] от "done":

  Извикай "Бърза помощ". Дано да ти помогнат.

 100. 100 Профил на done
  done
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#97] от "abdelhaqq":

  да. "да не се встрастяваме прекомерно, като фундитата". както днес една женица каза "вярата е страст". то е, все едно да кажем, че мисленето е чувство. невероятна глупост.

  работата е там, че така ставаме напълно неадекватни на онези, които съвсем добре си дават сметка, че вярата не е страст и не е липса на цивилизованост това да стоиш зад онова, което ти е ценно и в което вярваш.

  но Европа няма да си признае, че се издънва, докато не е твърде късно. или докато не дойде бай хитлер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK