Антоанета Цонева: Публиката излиза на терена, затова тъй страшно свистят бухалките

Антоанета Цонева

© Надежда Чипева, Капитал

Антоанета Цонева"Разтърсването на мозъците на хората е ужасът на статуквото. И понеже статуквото не може да предложи идеи, неговият отговор е пропагандата с безгранични ресурси, за да се всее страх. Ако тръгнеш, ще бъдеш ударен и опозорен.... "


"Светът, който защитават медиите бухалки, просто е поддал. Счупен е, защото е демистифициран. /.../ Толкова са оголени характеристиките му, толкова експлицитно ярко е какво е моделът #КОЙ, че няма как да бъде удържано дълго статуквото, което го изхранва. Няма как."

С Антоанета Цонева разговаряме за формите на гражданската активност в България и тяхната еволюция - като участие във вземането на решения чрез граждански подписки, гражданска съпротива, граждански протести. Цонева е председател на неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда, експерт по изборно законодателство и гражданско участие, активист, член на "Протестна мрежа". И неизменна мишена на очерняне от страна на медиите, свързани с Делян Пеевски.


Парламентарната сесия започва със задължение на парламента да се произнесе за референдума за електронното гласуване. Оптимистичина ли е прогнозата ви за това какво ще приемат като финален резултат депутатите? (Бел.ред. - Интервюто е направено преди заседанието на правна комисия за електронното гласуване във вторник)
- Сезонът започна със заявки за промени в Изборния кодекс от всички политически групи. Резултатите от референдума не бяха тема при откриването на тази парламентарна сесия, за съжаление.


Но е факт, че парламентарната сесия ще бъде ярко обозначена от две граждански искания, които трябва да се разгледат:  първото -  почти 2 милиона души казаха "да" на електронното гласуване - преди това граждани чрез Инициативния комитет "Гласувай без граници" събираха подписи на улицата, водеха разяснителна кампания и демонстрираха модел за самоорганизация и доброволчество; и второто - инициативата "Правосъдие за всеки", хора, които също излязоха на улицата – и лице в лице с други граждани обсъждаха идеи за радикална правосъдна реформа, направиха подписка, внесоха я в парламента, преди това поканиха Моника Маковей. Видяхте каква реакция предизвика появата на Маковей в София – пропагандната машина ескалира, че това е метеж.


Затихването на протестите по улиците е знак за утихнало или липсващо гражданско общество - този рефрен за гражданското общество  звучи във всички анализи на днешното състояние на България. Мислите ли, че това е така? 


- В новия сезон на парламента политиците трябва да разгледат най-малко два въпроса свързани именно с гражданските заявки, как да приемем тогава рефрена, че гражданско общество изобщо няма? До началото на февруари парламентът трябва да каже дали електронното гласуване ще бъде способ за гласуване на избори и референдуми. И по идеите на инициативата "Правосъдие за всеки" парламентът трябва да се произнесе в съответствие със Закона за прякото участие на гражданите в държавната и местната власт.


Използването на инструментите, които законодателството е дало на гражданите за пряко участие, чрез които могат да трансформират гнева, който изливат на улицата, е най-важната тенденция според мен, която видяхме през 2015 г. и която ще намери  своите много силни проекции и през 2016 г. Самият факт, че парламентът няма как да игнорира от дневния си ред двата въпроса - за електронното гласуване и 7-те идеи за реформа на съдебната власт на "Правосъдие за всеки", показва, че гражданите предизвикват събития, които се случват извън политическия цикъл "от избори до избори". Това е влияние върху вземането на решения. Важна тенденция и се нуждае от по-голямо внимание.


Когато от флаш-мобове, от протести, от гняв и емоция можеш да преминеш към към поведение, което влияние върху политическия процес, с много ясно формулиране на искания, формиране на дневен ред, към отстояване на политики...това не е затихване, а означава, че хората не само продължават да излизат на протести, а правят и още: обединяват се в общности, мислят за бъдещето и предизвикват властта със създаването на документи и формулиране на политики, тоест гражданската енергия е станала повече и по-силна, а не по-малка в своя натиск. За случващото се изисква капацитет. И се вижда, че той е налице.


Дълго време гражданите бяха обвинявани че не знаят какво искат - едно трайно жилаво клише: първо нямаше гражданско общество, после пък беше приспано, след това пък не знаеше как да изразява себе си... Докато не дойде 2012-та...


Тя ли е повратната точка?


- Спомнете си  - когато "Орлов мост" беше окупиран. Когато зелените активисти казаха - искаме вето върху Закона за горите... И започнаха протестите, които свършиха пред президентството и в крайна сметка ветото беше постигнато.


От 2012 г.  досега самоорганизацията, самоовластяването на гражданите, структурирането на дневен ред от самите тях е тенденция, която променя. Създава среда, условия, рамка, в която политиците трябва да реагират. И ето - трябва да кажат как ще отговорят на 2 милиона души, които са казали "да" на електронното гласуване. Впрочем 2 милиона души са повече от броя избиратели, които са изпратили тези политици в Народното събрание, ако видим подкрепата за отделните политически партии, които ни управляват.


Гражданите показаха категорично, че искат да бъдат питани и да участват във вземането на решения и това да стане не само от избори до избори. И всеки гражданин трябва и може да изисква от властта, не само тези, които се явяват на избори. Тезата ела на избори, "бий" ме и тогава претендирай – която удобно се сервира, когато властта се почувства притисната – няма общо с гражданското общество и принципите му. Гражданското общество не е инструмент за печелене на избори, а  за контрол върху спечелилите избори.


Това  оборва ли тезата че гражданите са отчаяни и демотивирани заради липсата на резултат от техните действия?


- Гражданите имат своя интерес, който те припознават ясно и много бързо и чрез социалните мрежи, чрез възможностите, които им дават новите технологии могат да се организират с много висока скорост и при висока степен на автономност...Това са времена несравними с нищо, което се с случвало преди това по отношение на изявяване на волята да се съпротивляваш. Процесът е глобален.


Това не е ли някаква техноутопия?


- Технологиите са инструмент, не са решението. Те са неутрални. Но променят драматично скоростта за мобилизация, степента на автонoмност и независимост на гражданските общности.  Да дам пример със следния бизнес модел – колкото са различни една таксиметрова компания и Uber по своята организация и дейност и отношение с институциите и клиентите, колкото е различна скоростта в създаването на съдържание в Wikipedia и Британската енциклопедия например, толкова голяма е разлика между тази епоха и предишни състояния на обществото. Това е предизвикателството пред "старата власт", когато срещне самоорганизацията, краудсорсинга на идеи и знания, готовността да функционираш солидарно в мрежа и това срещу властова вертикала. Голям сблъсък – между "нова" и "стара" сила. Сблъсък, който променя обществата днес.


Това е трансформация от гняв към създаване на политики, от гняв към надежда, формират се мрежи от граждани, които събират своята експертиза и формират мнение, и то мнение което понякога е толкова ярко, че предизвиква уникална реакция. Ако си спомняте - главният прокурор беше казал, че именно идеите на инициативата "Правосъдие за всеки", взривили "историческия компромис" за съдебната реформа. Когато гражданите започнат да взривяват компромиси, няма как да кажем, че те отсъстват! Напротив, това означава, че те толкова ярко присъстват, толкова радикално е тяхното очакване от политическите представители, че довежда дотам да взривят консенсусa на политиците! От флаш-мобовете на улицата да можеш да стигнеш до дневния ред на парламента, че и да го взривиш със своите предложения, така че най-силните играчи на това поле да не могат да намерят друго оправдание освен това че гражданската заявка била толкова радикала, че се е разминала със способността на това усреднено компромисно решение да издържи - това е признание за интензитета на гражданската енергия.


Какъв за вас е образът на гражданската съпротива през 2015 г.?


- Няма да забравя момента, в който протестът за правосъдна реформа през декември, започнал след оставката на правосъдния министър Христо Иванов, тръгна от парламента към Съдебната палата, за да аплодира излезлите отпред съдии,  облечени в своите тоги. Някой от протестиращите пусна през мегафон речта на председателя на ВКС Лозан Панов. В този момент глъчката на шествието утихна и хората вървяха, слушайки речта на един върховен съдия.


Тази среща между смелостта на магистратите, излезли извън очакваните рамки, заради което бяха жестоко атакувани, и протестиращите хора, които ги аплодираха, след като бяха вървели мълчаливо под речта на върховния съдия, знаейки какво искат самите те и разбирайки какво демонстрират магистратите - това е за мен е емблемата на 2015 г., когато се питаме и разговаряме какво е то гражданско общество в България. Разговорът е радикален, но радикален с много ясни очаквания - никой  вече не може да каже - вие не знаете какво искате.


Значи смятате, че този начин на поставяне на въпросите не е по-малко значим от масовите протести на улицата?  Но всяка власт ползва за аргумент - ето улиците са празни, няма я критичната маса, имаме стабилност, стига сте бунили хората, стига сте рушили стабилността...


- Ако говорим за критична маса, погледнато и в исторически план, винаги едно просветено, критично и активно малцинство обръща играта. 220 съдии преподписаха речта на председателя на Върховния съд. Това представлява своеобразен пакт за интегритет и непримиримост. Малко или много са 220 съдии? Когато 220 съдии кажат - няма да мълчим, защото това ще ни превърне в страхливци, когато те преподпишат договора за справедливост с гражданите и кажат заедно "Стига вече толкова!", те наистина имат правото да получат ръкоплясканията на протестиращите, които са излезли на улицата срещу мафията, захванала държавата.  


Това се случва след години, през които съдии пишеха писма и сигнали до институциите, до ВСС, до Народното събрание, а в крайна сметка, когато се обърнаха към гражданите получиха отговор – граждани да демонстрират, слушайки речта на върховен съдия...Много ярък образ и метафора за случващото се.


Тази реч, вече се преподава. Тези дни проф. Евгений Дайнов  каза, че я чете на своите студенти. Това беше слово шернато хиляди пъти в социалните мрежи, веднага след като бе произнесено и хората говореха за тази реч и я цитираха. Силата на тези думи накара статуквото буквално да истеризира. Защото битката е за умовете на хората – пропагандната машина на Пеевски иска да ги приспи и думите на съпротива се посрещат от нея с неописуем страх. Защото това, което се случва в умовете на хората, това променя средата. Тази битка те я загубиха в дългосрочен план. Идва 2016 г., в която думите и жестовете на достойнство ще са важни, докато някъде там включените месомелачки ще се опитват да удържат статуквото. Това се вижда.  


И как им отговори статуквото, разбирай властта?...


- Статуквото и пропагандата им отговарят със страх.


Всъщност всеки човек или група, които дръзнат да се противопоставят на статуквото, получава моментално удар, който трябва да предизвика страх. Както на улицата - когато излязат протестиращи хора и бъдат атакувани от полицията, това освен че се прави, за да се овладее дадена ситуация, то цели преди всичко да не излязат и други. Страхът, трябва да ги възпре.


Същото се прави и в битката за интерпретациите на събитията. Защото, който спечели битката за интерпретациите, той печели войната.  Разтърсването на мозъците на хората е ужасът на статуквото. И понеже статуквото не може да предложи идеи, неговият отговор е пропагандата с безгранични ресурси, за  да се всее страх. Ако тръгнеш, ще бъдеш ударен и опозорен, репутацията ти ще бъде унищожена, ако няма какво да изкараме, ще измислим, нямаш шанс за спасение. Това е същото като атакуването със сила на протест на улицата.


Какво е всъщност властта? Легитимно управление на насилието, монопол над насилието. Дали една власт ще атакува протестиращи или не, е решение, което властта взема с оглед на това какво иска да защити. Има и друга власт – символна, която иска хегемония над умовете. Това е голямата битка днес.


Как се постига и как се проявява властта над интерпретациите?


- Власт над интерпретациите, над умовете е по-важна и далеч по-сложна като феномен. В тази битка критичните малцинства, които са с ярък  глас, имат шанса да се превърнат във фактор. Това кара пропагандата на статуквото да минава всички граници, и немислимите даже. Може да си спечелил битка и пропагандата да изкара това като позорна загуба, и обратното - да постави ореол на фалшива победа. Тази мощна битка за интерпретациите, която тече от първия ден на протеста срещу назначението на Делян Пеевски - колко били излезли на площада, защо сега са излезли, кой им плаща, знаят ли какво искат.. Или манипулациите свързани със правосъдната реформа - какво целели искащите промяна...


Всичко, което беше изковано като арсенал за очерняне и в момента силно изострено и усъвършенствано се прилага върху всеки, който се изправи, отразява всъщност сериозните опасения на статуквото, че тази критична сплав, която се е създала между различни съсловия, граждани, мрежи, активисти за различни каузи - тази сплав от гняв и надежда, е това, което може да обърне техния свят. Това е техният страх.  


Критичните малцинства са малобройни, а силата на ударите на пропагандата срещу тях е толкова непропоорционална - защо нападат по начин сякаш замахват срещу извънземни великани?


- Защото гражданите са в настъпление и искат промяна. Светът, който защитават медиите бухалки просто е поддал. Счупен е, защото е демистифициран. А той може да функционира на тъмно и в тайна. Защото е криминален. Толкова са оголени характеристиките му, толкова експлицитно ясно е какво е моделът #КОЙ, че няма как да бъда удържано дълго статуквото, което го изхранва. Няма как.


 Как си представяте развитието на гражданската активност и осъзнаване?


- Наблюдаваме много по-широк инструментариум за съпротива освен флаш-мобовете и протестите.  Колкото повече противостои статуквото, толкова повече гражданските инициативи и общностите обогатяват  и усъвършенстват арсенала си от средства.


Най-важното, което беляза 2015 г. и преминава към 2016г., е че гражданският гняв и недоволство се трансформира в създаване на политики: всички тези инициативи - и "Протестна мрежа", и "Гласувай без граници" и "Правосъдие за всеки" - имат документи за политики. Ако отворите техните сайтове и акаунти в социалните мрежи, ще видите ясни  документи с оценки на събития, анализи, предложения. Много по-ярки и по-силни от политическите документи, които е създала всяка от политическите сили. Наричам ги "политически" не защото са партийни, а защото представят политика.


Само вижте колко е богато съдържанието на тези граждански мрежи - те придобиха културна хегемония. Да не би да има вече човек, който да не знае съдържанието на модела "Кой"? Кой е формирал тази рамка и среда на размисъл и разговор, ако не тези мрежи на съпротива, за които говорим? Те наложиха обяснението на този модел и го отхвърлиха до такава степен, че в момента няма политик в България, който да излезе и да каже, че е "за" модела "Кой". Или да твърди, че такъв модел няма. Няма кой да му повярва.


Разговорът за влиянието на олигархията, за това как тя ограбва обществения ресурс и води хората да потресаваща бедност - тази връзка между завладените от нея институции и състоянието на хората - и майките на улицата, и хората, които излязоха за винетките, и онези, които не могат да платят сметките си...


Бедността е резултат от това че олигархията краде от публичните блага милиарди на година. Този преход - от гнева към ясното настояване моделът да бъде разрушен, е нещото, което променя страната. Преди протеста срещу назначението на Делян Пеевски през 2014 г. и преди окупирането на Орлов мост в защита на природата  кой говореше за олигархични интереси? А сега който излезе в опозиция, говори с езика на  "Протестна мрежа". Има вече разчертани червени линии, които - харесват или не на политическия елит - гледат да не ги настъпват. Защото знаят, че ще има ответна реакция.


Какво не разбира властта?


- Че вече е формирана среда от различни мрежи и съсловия. И ще има смяна на генерациите. Това което пропагандата на статуквото не разбира, е, че колкото по-силно атакуват тази среда, нейните общности и ценности, толкова по-силен имунитет изработват у тях -  да откриват нови инструменти за влияние и въздействие. Тоест правят ги по-умели бойци, принуждават ги да се усъвършенстват и да се сплотяват.


Тази сплав за мен е уникална - връщам се към този образ - различни хора протестират и скандират шумно, хора различни и с различни юридически познания - и  изведнъж се умълчават еднакво, слушайки от мегафона речта на Лозан Панов. Няма такъв друг образ, той е исторически значим и уникален  като знак за гражданско  сплотяване и енергизиране на обществената среда.  Тази сплав, тази общност - осъзната, самоорганизирана, самоовластена - няма да се върне назад, нито крачка. Тя е в настъпление.


Но тази осъзната сплав няма да успее, ако не бъде направен пробив в пленените институции?


- Нейният успех или неуспех зависи от силата на натиска и от възможността тя да зададе рамката на разговора за промяна. Колкото по-ясно се рамкират червените линии, през които не може да се прескочи, какъвто е вече моделът "Кой", толкова по-силна е възможността да влияеш. Това пак опира до борбата за интерпретациите - кой с какви думи говори и назовава действителността. Смятам, че тази общност от хора, които през годините не са спирали да излизат на улицата и са се включвали в различни доброволни инициативи, приобщават нови и нови други хора, създават съдържание, разпространяват го в социалните мрежи и го пренасят на дебат в парламента - това е явление и тенденция, която си струва да бъде обозначена.  


Играта се обръща. Хората от публиката започват да излизат на терена. А това е здраво напрежение, което оказва натиск върху политиците.


Осъзнават ли политиците тази тенденция? Те наясно ли са какво се случва?


-  Самите политици не разбират докрай какво се случва. Това е някак като при индианците, които не могли да видят идващите кораби на конкистадорите, докато те наближавали бреговете им, просто защото не са знаели какво е това и не виждали корабите във водата.


Политиците не разбират тенденцията, защото е процес, движение. И протича между хора, всеки ден – нови и нови нишка на доверие прибавя гражданската мрежа. Това не е като сблъсък между полицията и гражданите на площада - да го снимаш и да го пуснеш във вестника.  То може да няма снимка, но има вече карта за действие. Посока.


Всички граждански инициативи, които целят промяна, са неизменни мишени за очерняне, а "Протестна мрежа" е най- голямата мишена. Защо?


- Протестна мрежа от самото си създаване е най-силно атакуваното гражданско формирование. Кой атакува дребни гризачи с такива големи оръдия? С такава мощна артилерия напада ли се нещо, което е малко и незначително? "Протестна мрежа" е толкова силна и значима, колкото са силни атаките на нейните опоненти - аз ги наричам опоненти, те нека ни наричат врага, който трябва да бъде унищожен, за да се самоуспокояват. В "Протестна мрежа" виждат враг, защото винаги е имала позиция, насочена фронтално срещу модела, който те охраняват.


Например?


- В разговора на двете съдийки Янева и Ченалова едната казва на другата "Службите са си на ДПС". Преди повече от година "Протестна мрежа" излезе с декларация, в която се обръща към премиера с призив "Освободете председателя на ДАНС и главния секретар на МВР, защото не приемаме вашата оценка, че те добре си вършат работата". И още - "Извадете корпорацията ДПС от службите за сигурност" - това пишеше в декларацията.


Друг пример: "Протестна мрежа"  поиска президентът да наложи вето на Закона за НСО с много ясна оценка какво този закон представлява и защо е такъв. И сега виждаме - до какво води създаването на тази преторианска гвардия, овластена по този начин, в случая със скандалното съвпадение на свалената охрана на Местан с отстраняването му.


Мога да дам още много примери, но едва ли има нужда. Гласът на "Протестна мрежа" е силен в социалните мрежи и на улицата и затова така свистят медийните бухалки.


Реакцията на тази група за натиск досега не е била подложена на съмнение от гледна точка на нейната адекватност, компетентност и своевременност, като оценка и отговор на случващото се. Атаките към "Протестна мрежа" и нейните активисти са толкова силни защото посланията и действията ни са много отчетливи.


А както казахме - битката е за интерпретациите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бистришкият тигър отново нахлузва кафявите гащи иииии автогооол!

 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Когато от флаш-мобове, от протести, от гняв и емоция можеш да преминеш към към поведение, което влияние върху политическия процес, с много ясно формулиране на искания, формиране на дневен ред, към отстояване на политики...това не е затихване, а означава, че хората не само продължават да излизат на протести, а правят и още: обединяват се в общности, мислят за бъдещето и предизвикват властта

  ********
  Май това е единственият положителен акцент в момента....
  Не виждам "положителен герой", на който е в състояние да разплете кълбото от интереси и зависимости.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  "Има и друга власт – символна, която иска хегемония над умовете."

  >>> Будните хора не сме много. Протест пред съдебната палата - 500 -1000 човека. Малко е. Търсете себеподобни и се организирайте. Иначе онези със замътените от емигранти, конспирации и пр. умове ще ни претопят.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Умори се активната част от обществото от протести, които доведоха до смяна едни със същите, но с нови "дрехи", единствено за да се отличават от предните по форма ,а не по съдържание.
  Оказа се, протестите не успяха да родят здрава основа за да променят т.нар. стари елити и обществото се остави да бъде прехвърляно от едни популисти на други такива.
  Разбраха го активното малцинство от обществото и протестът остана силен основно в социалните мрежи, чието външно проявление останаха само изборите за видовете власти.
  А и глада в крайна сметка взе превес над свободата, а това т.нар. политически елити, много добре го знаят и ползват по метода на моркова и тоягата.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  "Тази среща между смелостта на магистратите, излезли извън очакваните рамки, заради което бяха жестоко атакувани, и протестиращите хора, които ги аплодираха, след като бяха вървели мълчаливо под речта на върховния съдия, знаейки какво искат самите те и разбирайки какво демонстрират магистратите - това е за мен е емблемата на 2015..."

  Докато ръсят такива изсмукани от пръстите утопии, подобни "рупори" нямат никакъв шанс да въздействат на гражданското съзнание и да формират "гражданско общество" по свой модел. Кого представляваха тези "протестиращи хора" , които приветствали, мълчали, след това аплодирали? Това бяха 100-150 души, неизвестно как събрани, за да формират тази агитка.
  Останалите , които действително взривиха статуквото след назначаването на Пеевски и които този път дори не обърнаха внимание на тези пируети, за пореден път отбелязаха "смелостта на магистратите", проявила се в дежурните оправдателни присъди срещу нарицателни символи на статуквото.

 6. 6 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 705 Неутрално

  "Самите политици не разбират докрай какво се случва. Това е някак като при индианците, които не могли да видят идващите кораби на конкистадорите, докато те наближавали бреговете им, просто защото не са знаели какво е това и не виждали корабите във водата."

  Рос Ашби го е казал в The law of requisite variety: "разнообразието в регулаторa трябва да бъде равнo или по-голямo от разнообразието в системата, която регулира."

  Или адаптирано за нашата действителност: не може тикви да управляват хора. Рано или късно хората се събуждат и престават да искат да са засадени в калта и чучела да ги пазят от мними гарги.

 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#6:"атипова"]Рано или късно хората се събуждат и престават да искат да са засадени в калта и... [/quote]

  Затова народа е казал"първо се погледни в огледалото".

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Виждаме, че в България се създаде цяла класа от млади-бедни, НО десни !? и податливи на внушения и манипулации хора, които медиите и службите /партньорските/ ги лашкат накъдето им е угодно.При това с пуберски плам – само и само за да не ги мислят за изостанали. Щото е модерно, щото е куул, щото много хубави хора се събират около белия роял, много позитивни, слънчеви…!!!???
  Абе, голяма работа – творят историята…
  И накрая какво излезе – слугували на Кой, ако не на Кой ЗНАЕ КОЙ…

  Сега чисто човешки ще откажат да повярват, че са били манипулирани и прекарани… И ще продължат да обясняват всичко с ДС и червената олигархия и Конспирации/ задкулисни/…

  Защото никой не иска да изглежда като глупак… Особено, когато е глупак…

  [email protected]
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  - Защото гражданите са в настъпление и искат промяна. Светът, който защитават медиите бухалки просто е поддал. Счупен е, защото е демистифициран. А той може да функционира на тъмно и в тайна. Защото е криминален. Толкова са оголени характеристиките му, толкова експлицитно ясно е какво е моделът #КОЙ, че няма как да бъда удържано дълго статуквото, което го изхранва. Няма как."Ами за съжаление този свят продължава да си съществува на тъмно и в тайна и не се вижда начин(все още)да бъде изобличен.Всякакви опити завършват с неуспех,досега.Вижда се,че има минимален напредък,все повече хора губят страха в борбата срещу ДС,но засега това ми изглежда все едно с нокторезачка да копаеш тунел за метрото.

 10. 10 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Съгласен съм с повечето неща....обаче
  мобилизация, автонoмност, краудсорсинга, функционираш солидарно, вертикала, трансформация, уникална, радикално, консенсусa, флаш-мобовете, интензитета,

  Напълнили сме си езика с чуждици, не че не са ясни, но всички , включително и аз сме изкривени в това отношение.
  А и като ги извадиш си личи... МАТРИЦАТА

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 11. 11 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#8:"karabastun"]Виждаме, че в България се създаде цяла класа от млади-бедни, НО десни !? [/quote]
  Протестна мрежа и всичките и разклонения не са десни, а са либерали до олевяване в класическия смисъл на думата, вкл. и въпросната Антоанета. Ако помните, опищяха света за тия "бежанци" ...плюха по тия, които имаха резерви срещу "майките и децата" от Сирия...
  Абсолютен цинизъм е да крещиш срещу Делян Пеевски и БСП, и да се правиш на разсеян когато същия Пеевски чрез ДПС и Буда продължава да дърпа конците в държавата. Наглост е да квичиш срещу 1 млрд. дълг на Орешарски и да се правиш на утрепан за 16 млрд на Буда.
  Цонева и сие са компрометирани до корен от собствените си лицемерни действия и бездействия. Колкото и да се опитват да ги лансират и налагат, масата хора ги ненавиждат. Буда извършва кански безобразия в сравнение с Орешарски, но Цонева и сие се разсейват с високопарни думи ала Михайлов.
  Лично аз, изпитвам истинско отвращение към двойния им стандарт.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Има една хубава новинарска телевизия - BIT, а от 28.01., т.е. всеки четвъртък ще има рубрика водена от Е. Михайлов "Минало несвършено".

 14. 14 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 881 Неутрално

  А иначе..
  Добре, че все още се намират хора, като Цонева, Хр. Иванов, Лозан Панов.

 15. 15 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#11] от "Cherrie":

  200% съм съгласен с теб!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Антоанета Цонева: Публиката излиза на терена, затова тъй страшно свистят бухалките

  Да така е.
  Особено публиката на куклените представления. Водени от ДС-ари и обезпечени кукловоди.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Необходима е революция и кръвопускане !!! Со кротце, со благо и со кютек !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  не става само с дирижирани протести , трябва и ... тази го доказва

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Ако утре Буда назначи Пеевски за шеф на ДАНС или ВСС, бас ловя, че Протестна мрежа гък няма да кажат, даже може и да го аплодират демистифицирайки се като поддръжници на статуквото с обяснение за личностен катарзис на ПЕЕФ.....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 20. 20 Профил на Петър Иванов Иванов
  Петър Иванов Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално
 21. 21 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "В "Протестна мрежа" виждат враг,"
  _________________________________
  Тая жена живее извън времето и пространството.
  ЦОнева, какви врагове, какви риторики с комунистически привкус са те обладали, бе жено?
  Никой не ви смята за враг, масата хора ви презират, разбираш ли?Презират ви, заради двойния ви аршин, затова че се възползвахте от искрения гняв на хората, яхнахте го и го осребрихте с власт. Затова, че се съюзихте с ДПС на Пеевски, срещу който крещяхте на жълтите павета. Затова, че крещите срещу комунизма, но нямате нищо против да сте в правителството на Буда- член на БКП, че не спряхте да правите метани на Плевнелиев, който е бил в ДКМС.
  Моралната ви хигиена е по - ниска и от тази на БКП, бе жена. С действията си и бездействията си седите на по ниЗко ниво от БКП.
  Разбери го!

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И неизменна мишена на очерняне от страна на медиите, свързани с Делян Пеевски.
  =================================
  Значи затова се е пипнала с бяла риза на снимката - да видим "колко е бяла душата и", както казва един друг демократ и борец за "истинска демокрация" чрез опростачване на нацията.

 23. 23 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 605 Неутрално

  много е просто - всяка победа на обществото за налагане на механизми за контрол върху капсулираните администрация или политическа класа които създават и обслужват клептократичния модел на управление е стъпка напред за връщането на държавата в ръцете на гражданите ...

  ....докато инструментариума на мафията става все по-допотопен и, съответно, нефункционален!

 24. 24 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Някои отричат ,че дългата ръка на ДС се усеща навсякъде, но още през 90г. казвах на приятелите си :"тая битка е много неравна - хората от ДС са обучени, те знаят как се правят активни мероприятия и интриги, те са учили как точно се омаскаряват противниците и как се води пропаганда. Все едно възрастен човек да е сред детска градина - той може да "води" децата и те не се усещат, защото нямат опит и не знаят ! Не ви ли се струва, че някой непрекъснато ни разиграва и после ни се смее отстрани? Уж се стремим да оправяме нещата, а все не се получава! Очевидни неща пък не стават, а ние продължаваме да се блъскаме като слепци в стена, защото не виждат къде е вратата!

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Много и се иска на горката да се намърда в някое министерско кресло...

 26. 26 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нищо няма да се промени докато Статуквото , Кой или схемата Пари -Власт-Пари" не фалира отново държавата и 1997 не се повтори. Дори и тогава не е сигурно ,че нещо ще се промени . Ако си спомняте какво се случи преди 20 години , ще разберете ,че вероятността енергията за промяна да отиде в свирката е много голяма . Тогава опозицията, баш демократите , яхна тълпите от недоволни граждани и взе властта , но се оказа , че не е съвсем опозиция и няма намерение да извърши дълбоки реформи и въздаде справедливост. "Няма да ви излъжем" крещяха от трибуните онези ,които много добре знаеха, че са там за да излъжат за пореден път народа. Никой не потърси изнесените от външнотърговските дружества пари, никой не беше наказан за грабежа на спестяванията на хората чрез банките, необезпечените кредити и надуването на инфлацията , никой не беше наказан за източването на държавните фирми, никой не беше наказан за каквато и да било далавера и грабеж, нито съдебната система беше реформирана , нито направиха лустрация , нито промениха хайдушките модели на приватизация. И моделът #Кой продължи да се разраства като кукувича прежда, като тумор. Откраднатите пари се върнаха през офшорки и изкупиха на безценица каквото не бе откраднато и нарязано на скраб.Руски и мафиотски капитали си оплетоха мрежата от банки и фирми , без някой да търси произхода на капиталите .Свърши ли романтичното първоначално натрупване на капитали ? Ами не е защото няма правова държава и прозрачност, а възможностите за грабеж остават. КТБ е само репетиция , някакви 4 милиарда за които #Кой дори няма да даде отчет защото отчета от одита е засекретен. Ако искаме нещо да се промени ,първо трябва да се атакуват тайните и правото на държавата и държавни чиновници да засекретяват договори , да сключват тайни договори . Само прозрачността гарантира истината и морала, а истината може да ни направи свободни и моделът ПАРИ-ВЛАСТ-ПАРИ" да стане невъзможен. Дали някой ще протестира за прозрачност ?

  Обичам да питам
 27. 27 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#2:"Алф"]Не виждам "положителен герой", на който е в състояние да разплете кълбото от интереси и зависимости. [/quote]
  Смисълът на казаното в това интервю е, че няма Юнак на бял кон. Всеки от нас, ако уважава себе си, достойнството си и иска Свободата, ще трябва да живее така, щото да не се страхува, да не се поддава на "интереси и зависимости".

 28. 28 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cherrie":

  Ти май не си следила новините в последните няколко месеца, нали? А и статията не си прочела, май. Важното е да се плюе протестна мрежа, особено с "аргументи" от сорта: сигурна съм, че ако това стане, те ще направят така. Гледай сега: ти в какво си сигурна няма никакво значение. Говори с общоприети факти, а не с хипотетични ситуации.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 29. 29 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Дневник" на такива статии слагайте предупреждение, че е платена пропаганда. Примерно: "Този материал е платен, поръчан от и обслужва фондация "Америка за България".

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 30. 30 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 762 Любопитно

  До коментар [#25] от "BGman1":

  [quote#25:"BGman1"]
  Много и се иска на горката да се намърда в някое министерско кресло...[/quote]

  Бъркаш.
  Екстра си е тя така - дава акъл отстрани, поддържа тонуса с игра на революция, чертае етични и прочие граници на обществото и всичко това при условията на нулева отговорност пред когото и да било (извън отчетите по проектите).
  Ти би ли сменил този рахат с министерско кресло - много отговорност, много стрес, много директен и косвен натиск, много изкушения срещу смешни пари, никакво разбиране и мъглява перспектива за нечия благодарност.
  След примера на Христо Иванов всеки професионален критикар много ще се замисли преди да се захване с истинска работа като него.

 31. 31 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-радващото е, че ние гражданите почнахме да увираме, че бъдещето ни зависи от нас самите, а не от това дали ще изберем правилния Месия. Почнахме да увираме, че гражданското общество е най-добрият коректив на управляващите, които и да са те. Почнахме да увираме, че нещата могат да се променят и демонтираме олигархичния модел единствено чрез постоянни и методични усилия, а не само веднъж годишно на избори, на които винаги избираме най-малкото зло.

  Pivoley
 32. 32 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Изключително силно интервю на А. Цонева - видно най-вече от организираната рано-рано /минали са само 3 часа от публикацията/, негативна реакция срещу нея персонално, както и срещу ПМ, в 95% от постингите! Убеден съм, че именно през настоящата година, гражданската енергия и активност ще имат решаваща роля за поредица от политически събития, които хич няма да се харесат на модела #КОЙ!

 33. 33 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "BGman1":
  Защо? За кое точно не е права и ако може ясно и с конкретни аргументи? Щото най-лесно е с личностните квалификации.

  Pivoley
 34. 34 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Статукво е било променяно само в събитията на Великата френска революция през 1789 и десетилетието след това. Основният инструмент е бил гилотината... А в България статуквото не може да бъде променено след като проКУРор пледира за запазване на давността на престъпленията на БКП и органите им. Т.е, им осигурява имунитет.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 35. 35 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cherrie":
  Груба лъжа! Само това ви остана на почитателите на статуквото. Не можете да предложите и грам факти, а само лъжи и личностни квалификации.

  Pivoley
 36. 36 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "etrud":
  И какво лошо има в активното гражданско общество и в действаща демокрация? Сетих се, статуквото по-трудно ще си въртите далаверките.

  Pivoley
 37. 37 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Почитател съм на Протестна мрежа, но за съжаление в интервюто има много неоправдан оптимизъм. Истината е, че действително гражданското общество е заспало. Разбира се, Цонева няма как да каже все по- открояващата се истина: в БГ има остра липса от достойни и мислещи хора. И това е видно и от това средище тук. Необосновани, словоблудствени постове, плод на емоции. Благодарение на историческата си невъзможност да мисли, българинът става жертва на ловки манипулатори. Щом успяха да го убедят, че от Асен Генов и госпожата на снимката ще дойдат проблемите....

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "граждани, мрежи, активисти за различни каузи - тази сплав от гняв и надежда, е това, което може да обърне техния свят. Това е техният страх."
  Силата и властта,срещу справедливостта.Със сила не можеш да накараш хората да те харесват.Затова така се управлява до време,но не завинаги.

 39. 39 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#37:"stupid_american"] в БГ има остра липса от достойни и мислещи хора[/quote]


  Всички достойни и мислещи са във форума на дневник...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#4] от "нуцо":

  "Разбраха го активното малцинство от обществото и протестът остана силен основно в социалните мрежи"

  Много добре си разграничил активните части. Едната е виртуална-в социалните мрежи, където чрез многониковост и с други средства се създава впечатление за някаква масовост в подкрепа на съмнителни каузи, другата е реална- на улиците, когато действително са засегнати интересите на много хора, а не на корпоративни, съсловни, партийни или семейни ячейки. Както показаха последните масови протести, ножицата между двата вида активни части е огромна!
  Каузи като тази, която се опитват да пробутват в статии , подобна на обсъжданата, нямат никакъв шанс в реалната активна част. Кауза пердута!

 41. 41 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "vxa15365434":
  Аха сигурно. А какво е Просвещението тогава? И кога се случва то? Преди или след Индустриалната революция. Разеберете, не силната държава създава обществото. Връзката е обратна. Без силно общество и най-силната държава е обречена на гибел. Примери - бол.

  Pivoley
 42. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Дано, дано! Ама, като познавам природонаселението обитаващо територията, надали.

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#41] от "pivoley":

  Но аз не отричам гражданското обшество, високите му справедливи идеали. Аз само си позволявам скромно да подчертая, че само с крясъци монархии и диктатури не са били отстранявани. Има един списък от неотложни мерки, които трябва да се вземат. Защо Библиотекарският е реалност, нали! Защото отмъкването на 4-7 милиарда от КТБ е реалност, нали! Значи промяна през последните 20-25 години няма.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#37] от "stupid_american":
  Заспало, заспало, ама нещата май изведнъж ще изригнат. Генерирането на гаф, след гаф води до натрупването на все повече недоволство в душата на българина. Същият верно търпи много, но в един момент трудно ще могат да го баламосват повече с разни стабилности и тем подобни алабализми.

  Pivoley
 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#20] от "etrud":
  Представяш си тези пари като парите на Путин за петата колона - хоп в джоба на Цонева. Това са пари за помещения, отопление, транспорт, дневни, лектори, данъци, социални и здравни осигуровки... Разпредели ги върху две години и върху толкова пера и ще видиш какво остава за самата Цонева - една прилична българска заплата.
  Лукойл не плаща данъци върху годишна печалба от 6 милиарда лева, но със сигурност не се питаш част от тези пари дали не отива безотчетно точно по начина, по който си представяш, в ръцете на петата колона, за да развива подривна дейност. Америка спонсорира за развитието на гражданското общество, защото се чувства сигурна, когато насреща си има държава с развито гражданско общество. Разликата в целите, мащаба и отчетността на парите, които дава Путин и Америка е от небето до земята.

 46. 46 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#25] от "BGman1":
  Много си ограниченичък в представата си към какво се стреми Цонева. Мислиш ли, че не е получавала такива и по-добри оферти?!

 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#29] от "Sars Saraktos":
  Ти слагаш ли си етикет: "Платен трол"?!

 48. 48 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Цонева е до голяма степен права. На гражданството му липсва, обаче, достатъчно изявена трибуна, докато Пеевски и сие разполагат с цял медиен арсенал, който облъчва хората над 50 и по-лесно манипулируемите. Ако се разчита на тихи инициативи могат да бъдат постигнати някакви резултати, но масата от българите дори не узнават, какво се случва и въобще, че има някаква форма на гражданска организация извън протестите.

  Та, ако продължаваме по този начин, наистина ще трябват още 10 години, докато естествения процес на смяна на поколенията във властта се прояви по-силно.

  А в битката за умовете на българите и интерпретациите на действителността #КОЙ има значително предимство.

 49. 49 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Много истини , казани ясно и недвусмислено. Не ми допада като човек и източници на финансиране на НПО-то и', но в случая(а и не само сега) тя е в защита на демокрацията и правовата държава, за отхвърляне балканските табиети на политическата върхушка и олигархията.

 50. 50 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Весело

  [quote#47:"авторът"]Ти слагаш ли си етикет: "Платен трол"?! [/quote]

  "Не съм платен. Мразя ви безплатно!"

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 51. 51 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#50] от "Sars Saraktos":
  Няма безплатно при комунизма. Товарищь Путин знае как да се отблагодарява.

 52. 52 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#51] от "авторът":

  Ако ми кажеш и къде да отида да си получа рубличките....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 53. 53 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#48] от "conTXT":

  "Цонева е до голяма степен права. На гражданството му липсва, обаче, достатъчно изявена трибуна..."

  Когато на гражданството му трябва трибуна, то си я намира безапелационно! И не се нуждае от никого, който да говори от негово име и да се прикрива с мнимата му поддръжка. Само мнимото "гражданство" плаче,че не му давали наготово трибуна, откъдето да отвлича вниманието към несъществени проблеми.
  Ето, ярък, пресен пример. За 26 години българският съд не е осъдил нито един от знаковите символи на комунистическото статукво и неговите издънки. В замяна на това съдиите се проявяват, дори без да се прикриват, като втори адвокати на подсъдимите. Такова е мнението на народа, чиято подкрепа сега съдиите се мъчат да получат! Не могат,не им е дадено и затова в отчаянието си сега ни пудрят мозъците с есемеси и други подобни кьорфишеци, опитвайки се да си докарат някаква значимост. Те не притежават основното, което е необходимо за стабилност и значимост на гилдията- личен авторитет. Откъде да се вземе уважението към съдебната власт тогава?

 54. 54 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#52] от "Sars Saraktos":
  Поспроси на Позитано и ще ти се даде.

 55. 55 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#54:"авторът"]Поспроси на Позитано и ще ти се даде. [/quote]

  А пък аз мислех, че на улица "Козяк" до Южния парк.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 56. 56 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Протестна мрежа е едно ЕООД на издръжка на една чужда фондация.

  Затова и протестира само когато им спуснат директива.

  Не мисля, че имат някакъв авторитет.

 57. 57 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Банда, много е чаровна кака Тони.
  Сладкодумна е, ходи на протести... изобщо сладурана, но... аз вече не вярвам на никой!

  Целият ни "преход" е осеян с такива като нея, които бавно си пробиват път, изплуват на върха и говорят всичко, което искаме да чуем, но след като се изхабят разбираме, че са били "създадени" и "контролирани" от ДС милиционерите...

  Те правят така, че имаме само усещането, че нещо се променя, но не би...

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 58. 58 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не че нещо , ама снимката на кака цона не мина ли вече давност

 59. 59 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#3:"cinik"]Будните хора не сме много.[/quote]
  Будните хора никога и никъде не са много. Въпроса е доколко силно са организирани и какви ресурси имат за да имат ключов глас накъде върви едно общество.

  И в двете посоки има още много какво да се желае.

 60. 60 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#56] от "polux":
  За теб хора, които не са от "системата" имат ли значение изобщо?

 61. 61 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#55] от "Sars Saraktos":
  Ако искаш парите без посредник, отиди срещу парк-хотел Масква.

 62. 62 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#46:"авторът"]Много си ограниченичък в представата си към какво се стреми Цонева. Мислиш ли, че не е получавала такива и по-добри оферти?! [/quote]
  Я, верно ли ?
  Кака цона министърка ? По добре обратно на село

 63. 63 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#46] от "авторът":


  [quote#46:"авторът"]Мислиш ли, че не е получавала такива и по-добри оферти?![/quote]
  Мисля...за разлика от теб...

 64. 64 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#61:"авторът"]Ако искаш парите без посредник, отиди срещу парк-хотел Масква. [/quote]
  Веднага тръгвам, а ти като си ги вземеш от улица "Козяк" се обади да почерпиш едно. Все пак днес рублата е паднала, а долара се е качил. Така, че ти черпиш!

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 65. 65 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#8:"bastun"]в България се създаде цяла класа от млади-бедни,но десни!? и податливи на внушения и манипулации хора[/quote]Бастуне,първо искам да ти напомня че десетки години левичарската и съветската пропаганда използваше описани от теб младежи по света!
  Но при нас проблемът е друг - че има голяма група небогати, повечето не млади, 'податливи на внушения и манипулации' хора, подкрепящи и мафията и статуквото защото ги припознават за свои. И са срещу справедливите искания на младите срещу мафията, макар че тези искания са и в техен интерес. Мафиотите манипулираха ексчервените, че са техни хора, а всъщност не са! разберете - "младите" се борят и за "бастуните"!

 66. 66 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Кака Цона, още известна като Дясната Тишина в Спалнята дава отчет като комсомолски секретар какво е свършила срещу грантовете от братята хамериканци

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 67. 67 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Какацонкините бухалки как свистят?!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 68. 68 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Какво е всъщност властта? Легитимно управление на насилието, монопол на насилието".
  Ами, хайде с да се засилим малко и да се организираме срещу властта. Нямало кой да замести Бойко Борисов, хайде бе.

 69. 69 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#60] от "авторът":

  Кое точно Ви кара да мислите, че А. Цонева е извън системата?

  Това че заработва единствено от Америка за България ли?

  Аз не Ви преча да я харесвате. Просто информирам за чии интереси работи.

 70. 70 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 488 Неутрално

  не съм фен на дамата, но е факт, че обществото иска първо справедливост, второ да се прекрати ограбването на държавата за частни интереси и срещу комисионни, трето - достоен живот, който ни е гарантиран от Конституцията и не на последно място - устойчиво развитие на природните ресурси.
  ПОЛИТИЦИТЕ НАИСТИНА СА В ОПАСНОСТ!

 71. 71 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#69] от "polux":

  Това, че взимат пари от Америка за България никак не значи, че работят за демокрацията на България, въпреки настойчивото говорене по темата!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 72. 72 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#69] от "polux":
  Работи за онези, които дават пари за развитието на демокрацията. Колко пари дава Путин за същата цел? - Вярно, бедна държава е Русия, но поне според възможностите си да дава.

 73. 73 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ани":
  Отвори страницата на нейния институт и кажи коя от дейностите му е против демокрацията! Посочи само една. Кажи кое е вредно за гражданите в тази държава?
  Говорите само по опорни точки и готови шаблони.

 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Очаквам от руската агитка (която се струпа в края на форума да души с минуси гражданската инициативност) да ми каже коя дейност на института на Цонева е вредна за гражданите. Чакам, макар че знам, че дори един пример не може да дадете.

 75. 75 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#73] от "авторът":

  Не желая да отварям страницата на какацонкината организация, защото нищо не значат написаните точки за дейностите. Впечатленията ми от тези хора не са добри още от протестите и начина, по който се събраха и организираха в мрежата!

  Убеждението ми е , че те, използвайки парите на Америка за България, работят за българските и братски комунисти! Това е за кака ви цонка и компания!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 76. 76 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#1] от "hmc12310991":

  ииддииоотт

 77. 77 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ани":
  Остави убеждението, вземи фактите:
  http://iped.bg/en/projects/1/DESC
  Приказките ти за "братските комунисти" са пълна безсмислица.

 78. 78 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Приятели на Кой, дайте факти. Минусите ви издават липсата на такива.

 79. 79 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#72] от "авторът":

  Щастлив съм да виждам хора, които си вярват.

  Наивността означава щастие. Желая Ви го и занапред.

  Нямам никаква идея дали Путин дава пари някому и за какво.

 80. 80 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ани":

  Работят та се късат ))))

  Където стъпят, все демокрация никне.

 81. 81 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1076 Любопитно
 82. 82 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#74] от "авторът":

  дотам я докара ''гражданското общество''-да се ''души''от едни минуси във форум на електронен вестник.затуй цона реве-щото клишираното лаладжийство за статукво,десе,пети колони и мантрата че един Прасеевски въртял държавата на пръста си вече не фащат дикиш.никой не им вярва и без намесата на пети,шести,седми и не нам кви кремълски колони.

 83. 83 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#77] от "авторът":
  Карате ме да повярвам, че очевидното непременно е действително?! Не! Зад фактите има други факти

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 84. 84 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#49:"glaxo"]Не ми допада като човек и източници на финансиране на НПО-то и'[/quote]

  ... ако дейността на ПМ се финансира от есемес-дарения, вие бихте ли бил удовлетворен и бихте ли пратил? Благодаря.

  *чудесно би било ПМ да направят/получат пълен достъп до национални пълноценни телевизия и радио. Задължително е
  това да стане ако искаме демокрация, плурализъм и свобода на мисълта

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 85. 85 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално


  Интересно тая американска петоколонничка дали плаща данъци върху получените грантове...

  Щото демокрацията си е демокрация, ама...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 86. 86 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Българският преход от 1989-та насам, приключи фазата си "смяна на собствеността" - това, което сега наблюдаваме е доопипване на ресурси през еврофондовете и бюджета ...
  Новата система работи безотказно, но вече откроява дефектите си като откровено криминален сблъсък между частната собственост в икономиката и демократичнита идея на хората за политическите отношения в така утвърдения ни Модел на политическо общуване в Еврообщество - той е "плоскогъз"...
  Още не се налага да обяснявам последното понятие, само съобщавам, че това плоскогъзие е в основата на всичкото предизвикателство, пред което се тюткаме и за което трябва да се подготвим в своето качество и роля на Гражданско общество към днешното ни време - Страната ни навлиза във втората фаза на своя преход - Към установяване на модерна Система на Политическа демокрация и Управление на общият ни живот ...
  Трябва да се пристъпи към активно изграждане и формиране на непартийни Граждански клубове за Нова Конституция и Смяна на моделите на законодателна и изпълнителна власти, За реално върховенство на Закона и Отговорно управление на държавата ...
  България се нуждае от Двукамарен парламент и Президентско управление от френски тип, иначе скоро ще спрем и да си приказваме дори ...

 87. 87 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Още в началото - мерси за минусите под горния ми постинг ...
  Демокрацията не иде при хората на тепсия ...

 88. 88 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Предпочита, дори настоявам г-жа Ан. Цонева да проявява необходимота самочувствие (защото е подплатено, вкл. и от нас, съмишлениците им, и ни го дължи...) и да извършва обшествената и политическа дейност от платформа "Гражданска/Обществена Мрежа". Думата "протестна" в известен смисъл дискредитира, внася нота на съмнение и в известна степен етикетира неправилно дейността и позицията на групата общественици и съмишлениците им, вкл. и моята лична.

  Ние НЕ ПРОТЕСТИРАМЕ, ние ИЗИСКВАМЕ защото ние сме Собствениците на тази Държава и тя ни принадлежи.

  (което пък от своя страна влачи и маса Отговорности... да му се не види... хахахахаха ... а ни мързи! ОХ, как ни мързиии...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 89. 89 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#75:"Ани"]Убеждението ми е , че те, използвайки парите на Америка за България, работят за българските и братски комунисти! Това е за кака ви цонка и компания! [/quote]

  ... това, драга ми анке-партизанке, можете напълно справедливо да си го самоадресирате към БХК...

  хахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 90. 90 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#85:"Agent Ivaylo.bg"]
  Крымнаш, Сириянаша,Аляска когда ?[/quote]


  #мизерия(тоже)ваша!

  хахахахахаха

  ... да и революция тоже будет ваша (ОПЯТЬ)... и она никак не за горами...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 91. 91 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#89] от "o_sando":

  Ще се направя, че не съм го прочела, о_сандо

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#90] от "o_sando":

  Аляска пока не наша...

  Но кака Цона давно ваша...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 94. 94 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Ха сега, да се преместим под заглавието на Христо Иванов, че май с едни гърди сме го изпреварили - настоява за радикална промяна на политическия модел, система и както желаете, т.н. ...

 95. 95 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#91:"Ани"]Ще се направя, че не съм го прочела, о_сандо[/quote]

  хм... надявах се да проявите поне чувство за хумор...


  (е хубаво де, аз пък ще се направя, че не съм го писал...)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 96. 96 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Леле...то цял роман се получил. Цял, ама булеварден.
  Господи, пази ни от лъжепророци!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 97. 97 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#85] от "Agent Ivaylo.bg":
  Как да не се плащат данъци? - Това да не са парите от Путин.

 98. 98 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 500 Неутрално

  [quote#28:"stupid_american"]Важното е да се плюе протестна мрежа[/quote]

  естествено, че трябва да се плюе - как иначе да реагираме, когато се повдига искане за лустрация от дечица на партийни членове, щедро спонсорани отвън? Ти нали си спомняш, че именно под давлението на САЩ в България не се прие закон за лустрация през 90те?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 99. 99 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#98] от "borko_to":
  [quote#98:"borko_to"]Ти нали си спомняш, че именно под давлението на САЩ в България не се прие закон за лустрация през 90те?[/quote]

  Не, не си спомням. Ще може ли някакви факти по случая? Нека да позная: няма да имаш такива.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 100. 100 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 500 Весело

  [quote#99:"stupid_american"]Ще може ли някакви факти по случая? [/quote]

  Фактът е че закон за лустрацията не се прие, защото такъв закон не беше поставен като условие от САЩ и ЕС и което позволи на БКП да продължи да управлява.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK