Дилян Николчев: Пропаганда и геополитически амбиции на външни сили кръстосват в православието

Дилян Николчев

© Юлия Лазарова

Дилян НиколчевЖивеем в странна симбиоза между политика и религия – политизира се религията и се религиозира политиката. Това според богослова доц.д-р Дилян Николчев, специалист по църковно право, е закономерен резултат от неуспешния политически преход в голяма част от Източна Европа.


Наред със социалните проблеми и бедността имаме криза на демокрацията, на националната и на религиозната идентичност, сочи богословът. В тези условия развиват дейност т.нар. "нови православни политици", които са на гребена на вълната в политическите процеси, като вплитат по спекулативен, манипулативен и демагогски начин учението на Църквата, за което имат изключително повърхностни познания.


Политически лидери като Радован Караджич и Вук Драшкович в бивша Югославия, Корнелиу Вадим Тудор в Румъния, Владимир Жириновски и Александър Дугин в Русия, Волен Сидеров и Слави Бинев у нас громят враговете на православието повече от самата православна църква; те се изживяват като истински православни християни, макар всъщност да е обратното, защото не изповядват това, което е в учението, традицията и преданието на Църквата, а често гръмогласно издигат политически лозунги, които са в явно противоречие със същността й, отбелязва Дилян Николчев.
Според него днес все повече се налага да си изясним характера и степента на влияние на православието в регионалната и световната политика. Очевидно е, че наред с понятията "ислямски свят", "ислямска политика" си проправят път и определенията "православен свят", "православна политика", като "подател" на тази политическа тенденция е Русия, или по-точно нейната геополитика.


На състоялата се неотдавна конференция "Всеправославният събор: между геополитиката и църковността", организирана от сп. "Християнство и култура" и Богословския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", богословът бе модератор на дискусията "Православие и геополитика".Това бе повод да го потърсим да коментира пред "Дневник" някои от обсъжданите въпроси.


Цитирахте свещеник Яков Кротов, който говори за "национализация на православието", доц.Николчев. Какво означава това?


- В най-широк смисъл - навлизане на политиката  и геополитиката в църквата. Яков Кротов, известен руски мислител, говори за това преди половин година в предаването "Вяра и общество". Той е руснак, но поради неговата критика към руската православна църква за това, че прекалено е обвързана с руската политика и лично с режима на Путин, него го остракираха и той в момента е в Украйна. Познава много добре както руската действителност  - и църковна, и политическа, така и украинската. Неговите коментари бяха в контекста на агресията на Руската федерация начело с Путин и пряката логистична подкрепа, която й оказа Руската православна църква (РПЦ).Та в този смисъл той говореше, че РПЦ е приела политически рефлекси.Всъщност тя никога не се е отдалечавала от тази роля, както при падането на Берлинската стена и перестройката, така и сега.


На конференцията направихте паралел с дейността на политически партии в други страни от някогашния Източен блок. Има ли свързваща нишка, обща цел?


- Това, което категорично може да се даде като оценка, е че такива партии възникват, където има криза на националността, на духовността, стопанска криза. А с оглед на историческите събития от последните няколко десетилетия това са именно страните от Източна Европа. В тези страни възникнаха политически партии, в чиито програми много силно е застъпена идеята за православието.Т.е. православието като религия се използва за политически цели. Не случайно Дугин, който е официален съветник на президента Путин, е един от флагманите на тази политико-религиозна идеология в днешна Русия.


Такива политически партии в Русия и в другите страни в Източна Европа се солидаризират както на политическо, така и на социално ниво. Нека припомним случая с "Пуси райът". Лично, като богослов, тяхната постъпка не я приемам. Но всъщност какво направиха тези млади момичета – протестираха срещу политиката на Руската православна църква, която подкрепя официално политиката на Путин. И всъщност йерархичното ръководство на РПЦ никога не го е крило. Настоящият патриарх Кирил взе много активно участие в предизборната кампания на президента Путин. Т.е.,в Русия по конституция има разделение на църквата от държавата, но на практика не е така. И какво стана – "Пуси райът" не само че не получиха защита, но напротив, руският патриарх Кирил настояваше за вкарването на тези момичета в лагер. И част от тях наистина получиха такива присъди за по 2-3 години.


На този фон как ще коментирате силно впечатляващия тур на руския патриарх в края на февруари, как се вписва той в геополитическите инициативи на Русия?


- Аз смятам, че това е един пропаганден ход, както на руската държава, така и на църквата. Не можем да сложим разделителна линия между руската държава и РПЦ.Това бе един пропаганден ход, както на терена на политиката, така и на терена на църковната дипломация.


Но от друга страна, руснаците си имат енорийски храм на Антарктида – защо патриархът да не го посети?


- Нали разбирате, че един патриарх, за да кацне на Антарктида, да се снима с пингвини, да отслужи там литургия, той може би е могъл да го направи и друг път.  Някакъв друг символ, друго послание стои зад цялата тази парадност, след като непосредствено преди това се проведе срещата на руския патриарх с папата в Хавана. Както се определи в тяхното послание, в самия документ в точка втора: нашата братска среща се състоя в Куба, на кръстопътя между Севера и Юга, Запада и Изтока.


Самият документ повдига повече въпроси които нямат отговор засега или поне нямат категорични отговори.Защо точно в Куба, защо точно сега? Русия е поставена в изолация, наложени са й различни санкции, рестриктивни мерки от международната общност. Не можаха ли да се срещнат на Азорските острови или другаде? Защо точно в Куба? И всъщност каква беше тази тяхна среща? Медиите я обявиха за историческа, но това е малко преувеличено и непълно като оценка на случващото се. Нека не забравяме, че настоящият патриарх Кирил, който отговаряше в миналото като митрополит за външните връзки на руския Св. Синод, е щатен и то елитен офицер от КГБ, според съветските архиви с агентурно име "Михайлов". Предишният патриарх Алексий пък е бил "Дроздов", също според архивите.


Доколко са достоверни тези данни?


- Това стана известно от т.нар комисия Глеб Якунин – Лев Пономарьов, създадена след неуспешния пуч през 1991 година срещу Горбачов. Тогавашният Върховен съвет се обърна към парламента с искане да бъдат разследвани обстоятелствата около организаторите на пуча. Глеб Якунин е свещеник, но два пъти е отлъчван от руската православна църква и е лежал в съветско време 7-8 години в лагери. Първият път лежи за това, че изпраща писмо до тогавашния руски патриарх Алексий, агент "Дроздов", в което го критикува, че РПЦ фалшифицира истинското състояние на руските вярващи, крие, че те са гонени, преследвани за вярата и т.н. Тогава той е низвергнат и отлъчен, а по-късно възстановен след уж демократичните промени по времето на Елцин. Задачата на тази комисия беше да разследва не само причините, но и обстоятелствата около пуча. Започвайки работа по тези фактически обстоятелства, комисията се е натъкнала на много интересни неща – официални срещи в дните на самия пуч на ръководството на РПЦ с пучистите. Комисията продължила да изследва част от архивите на КГБ и там се натъкнала на агентурните имена. И се оказва, че целият Свети Синод на РПЦ са агенти и то не както в България, където имаме само един  щатен офицер, бившият Западноевропейски митрополит Симеон. Абсолютно всички са били щатни висши офицери с чин от подполковник нагоре. Разбира се, нито Кирил, нито тогавашният патриарх Алексий се извиниха, поискаха прошка, признаха и т.н., въпреки разкритите факти. През 1992 година комисията беше закрита, защото започнаха да излизат доста неудобни факти. Но за щастие някои от новоосвободилите се републики имаха запазени архиви и такива случаи като с Алексий – "Дроздов" бяха неоспорими. Той е бил Талински митрополит, там се е водел първоначално на отчет и естонците официално го обявиха чрез тяхната комисия по досиетата.


Къде е мястото на вярата в тази картина? Ваши колеги поставят под въпрос твърдението, че РПЦ е най-голямата православна църква, проф.Калин Янакиев сочи, че въцърквовените са много по-малко?


- Тези статистики се обсъждат от години. Православието има своето място в Русия, но проблемът на РПЦ е руският месианизъм.Така както "мегали идеята" в контекста на православието е проблем за Еладската православна църква.Така както "светосавието", почитателството на Св. Сава, е етнофилетически проблем за Сръбската православна църква. Защото вкарването на национализма в църквата води именно до това – до етнофилетизъм.


...който води до разделение?


- Най-малко, ако не разделя, съвсем неусетно, някой път неумишлено, се стига до травми не само в църковната терминология, но и в самия живот на църквите.  Ще дам пример, с това занимавам и студентите: как е по-правилно да се каже – Българска православна църква или Православна българска църква? Къде трябва да пада акцентът? На времето, през 1882 година така са смятали всички наши първостроители, митрополити, църковници, до Втория църковно-народен събор по времето на Стамболийски е Православна българска църква. По същото време до 1943 година Руската православна църква е била Православна руска църква. Но след прословутата среща между Сталин и  трима оцелели на свобода митрополити на 4 срещу 5 септември се променят много неща.


Тогава ли се обръща името?


- Веднага след това. Тази среща е във времето на войната – Сталин се убеждава, че религията, православната църква, като най-авторитетна по традиция, може да изиграе голяма роля в самата война. Пресен пример за него са военните събития край Москва през зимата на 1941-42 година. Донесена е икона на фронта, която мобилизира изключително духовно и морално войниците. Вероятно той е размишлявал много по този въпрос и е извикал тримата митрополити. Един час и 55 минути е цялата среща. В един момент след общите приказки той се обръща към тримата и им казва – вие какво ще кажете да изберем предстоятел, т.е. патриарх. Тъй като в голям период след революцията РПЦ  се ръководи от Св. Синод и  наместник председател, но няма предстоятел. Те не очакват този въпрос, споглеждат се и отговарят – да, но поне най-малко един месец ни дайте. Той казва – не, трябва да проявите болшевишки темпове. Буквално на следващия ден, в противоречие на всякакви канони, всъщност не е избран, а е посочен или е избран от самия Сталин този патриарх. Та горе-долу това се случва и днес.


Виждаме в хода на предсъборните съвещания във връзка със споровете за статута на православната църква на Чешките земи и Словакия как РПЦ влияе на общите решения. Тъй като Ростислав, сегашният предстоятел, откровено се поддържа от Москва, както политически, така и църковно, водят се съдебни дела, чешката и словашката преса постоянно публикува, че Русия пряко е замесена в този конфликт и най-вероятно става дума и за много пари, защото конфликтът възникна веднага след едно решение на Върховния съд в Прага, че се връщат много земи, покрито и непокрито имущество. Вселенският патриарх не подкрепяше до този момент Ростислав. Изведнъж  всички сателити около РПЦ, включително и БПЦ, ултимативно казаха "ние няма да дойдем на последното предсъборно съвещание в Женева, ако там не участва Ростислав". Т.е., както в политиката, така и в църковната дипломация имаме задкулисие. Ние не винаги виждаме всичко. Можем само да гадаем.


Политически, а не църковни съображения влияят на решенията, така ли?


- Да. Друг пример е изборът на място на всеправославния събор. Преди няколко години всички православни църкви се бяха обединили около това, че той ще се състои в града на Константин, в Цариград. Сега заради напрежението между Турция и Русия след свалянето на руския самолет изведнъж РПЦ постави ултимативно въпроса да не се провежда там, поискаха да е на неутрална територия, например в Швейцария. Такъв прецедент има с Кипърската православна църква преди години. След това се чу настояване съборът да се свика на руска територия, в Москва. И накрая се постигна консенсус за Крит. Само че Крит е на гръцка територия. И Еладската православна църква има идентична позиция с РПЦ - не само сега, а от няколко десетилетия си пасва едно към едно с руските църковни позиции.


Нека се върнем на срещата в Хавана. Каква е вашата оценка, какво да очакваме?


- На мен ми направи много силно впечатление, че всъщност се срещнаха два коренно различни свята. На морално ниво, на религиозно ниво, ако щете и на личностно ниво. Папа Франциск, син на италиански емигрант, железопътен работник, въпреки своята бедност в детските и младежките години, се изучава, става преподавател  в университет, защитава докторат в областта на философията. Изключително скромен живот. Обратното на него, патриарх Кирил е известен със своя разточителен живот – вила в Швейцария, имоти в Южна Русия, суперлуксозен апартамент в Москва. По информация на руски медии, освен частен самолет и бронирана кола, на негова сметка има над 4 милиарда долара.  Каква убийствена разлика! Срещнаха се два коренно различни свята.


Възможно ли е  въобще да се окаже подкрепа, да се направи спасителен жест към християните в Близкия Изток, както беше обявена целта на тази среща?


- Поне няколко точки в общия документ, а те са общо 30, са ориентирани именно към страданията и войната в Близкия Изток. Това много рязко контрастира с някои изказвания досега, ще припомня само едно от тях, от миналия месец, когато военни самолети бомбардираха Сирия и руски ракети бяха изстрелвани от кораби в Каспийско море. Тогава патриарх Кирил направи следното изказване, цитирам буквално – че руските бомби носят мир и щастие на сирийския народ.


Две групи въпроси някак си не стоят естествено в този документ - за войната в Близкия Изток и Сирия и за Украйна. Не че тези въпроси  не са проблемни, но да ги бяха събрали в една или две точки. Защо се говори  само за болезнените за руската геополитика в момента въпроси? И защо никъде не се споменава за стотици хиляди жертви в Северна и Централна Африка? Както християни, така и мюсюлмани...


Вашите очаквания за събора?


- Преди всичко трябва да се подчертае, че Всеправославния събор не ще е Вселенски събор, такъв, какъвто познаваме по специфични характеристики от преди повече от хилядолетие. По-скоро го възприемам като събор и съборно решаване на някои въпроси, които не търпят отлагане, друг е въпросът дали предварително заложените 7 точки са най-актуалните. Тези  решения, според позициите на не малка част от поместните православни църкви, биха дали възможност да се стартира с поредица от такива Всеправославни събори, които да подготвят свикването на един Вселенски събор. Кога ще се случи това никой не може да каже, най-вероятно ние няма да сме всред живите. Той обаче ще има същият авторитет, какъвто са имали на времето Вселенските и поместните събори.


Макар да няма догматически въпроси за разрешаване?


- Няма догматически, но са възникнали през последните столетия  други предизвикателства, които вълнуват съзнанието на богословите. Сега, като говорим за Всеправославния събор в Крит, възникава въпросът за неговото пълномощие, неговия авторитет, казано най-общо. Дори да приемем, че той завърши успешно своята работа, остават много неизвестни. Казват първия всеправославен събор от столетие  - не е така. 1948 е годината, в която Сталин свиква такъв събор, но накрая от събор става съвещание. През 1923 година в Истанбул се свиква също такъв събор - по въпроса за календара и за второбрачието на свещенството. След това РПЦ започва да притиска всяка една от поместните църкви, участвали на събора, да оттеглят своите подписи под решенията.


Хора извън църквата често питат "кога католици и православни ще се разберат, кога ще се съберат"?Това само невежество ли е или има причина да се задава този въпрос?


- В чисто верово отношение ние казваме че католическата църква доста се е отдалечила, така че не съществува за момента място за очакване за някакво сближаване в близка перспектива.Тези процеси, които наблюдаваме днес, са по-скоро за сближаване в социален план от гледна точка на общочовешките проблеми.Такива сближавания има и през миналия век, 20-те и 30-те години. След Първата и Втората световна война възникват движения за мир чрез църквите. Икуменизмът е такова движение за мир, силно използвано от политиците, особено от съветската политика и РПЦ. На базата на архивите на българската Държавна сигурност, колегата Момчил Методиев описа ролята на РПЦ  в избирането през 70-те години на президента на Световния съвет на църквите - поставена е задача на агентурния апарат на КГБ, като в цялата операция най-голяма роля изиграват съветските полковници в расо, влючително и сегашният руски патриарх. Самият той, Кирил, на 24 години става официален представител на РПЦ в Световния съвет на църквите, на 28 години става ректор на Ленинградската духовна семинария, на 31 години става епископ. Та въпросът за сближаването, както се вижда, няма нищо общо с Църквата, поне не така, както на пръв поглед изглежда.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Какво "православие" бе, братче?! Едни и същи воини на тихия фронт замениха сърпичука с кръста господен, червеното знаме с хоругва, покриха пагоните с расо и тръгнаха да ни навират в лицата крадливите си ръце, да целуваме.

  Айде thanks, but no thanks.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Изгубих се в словохулството на този псевдо учен ,и като православен за Църквата само добро или нищо

 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Тънко се внушава, че ако си православен християнин, си проводник на путиновата политика, което е абсурдно, но напълно в съзвучие с модерните тенденции в Европа за атеизъм и бороборчество...

 4. 4 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Православието е било създадено от Византийската империя поради желанието й да има собствена, независима от Римския престол църква. За оправдание на разкола са били измислени няколко незначителни външни различия, но същинската разлика е другаде. Папството винаги се е опитвало и почти винаги е успявало да бъде независимо от светската власт. Духовната му власт винаги е била нейна алтернатива, поради което то се е запазило като единен наднационален и наддържавен център. Православната църква винаги и навсякъде е обслужвала властта. Близката, конкретната власт. Роенето на властта е водило до роенето на православните църкви. Започнатото от византийците църковно разцепление продължава и днес всяка православна държава си има поне една, а често и повече, православни църковни организации.

  Смесването на вярата, религията и църквата в едно е вечната, фундаменталната манипулация. Шамани, лами и патриарси са правили и правят това с една единствена цел – власт над вярващите. Вярата е индивидуална, тя не може да бъде премахната или насадена насила. Религията е посока на вярата. Дали е насочена към дървета, слънцето или някое върховно същество зависи единствено от нивото на развитие на самото общество. А църквата е организация на тези, които се самообявяват за платени посредници между човека и неговото божеството. Премахването на този самозван посредник е гигантската крачка в човешкото развитие и заслугата за това има европейския протестантизъм."

  Този текст е цитат от статията "Руската сила" от Иван Д. Стоянов. Самата статия може да се намери в мрежа, както и на сайта на автора - https://ids777.wordpress.com/

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#5:"lynyrdS"]Не знам колко трябва да си малоумен да се отдадеш на такава църква - политизирана и лицемерна и да черпиш вяра си от подобни хора... [/quote]

  Колкото и да вярваш на Петър Волгин или Джуна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ами да вземем да сключим уния с папата, да ни направи примас и кралска корона! ............. а това вече сме го правили!?!??!
  Сериозно: мноого критика и критикарстване, но в това всички сме добри!Какво предлагате? Всички са маскари и това е ясно , но БПЦ има какво да се поучи и от РПЦ , и от гръцката , и от тъпите сърби!Не да стои пасивно и каквото стане! не да да е откъсната от хората( разбирай политиката , но не някоя партия , а да докаже / покаже държавническо мислене на тъпунгерите , дето ни управляват)!
  Например :
  Колко години Мк'ЕдонскатаПЦ проформа ( спор м/у сърбомани и сърбомани) спори със сръбската ПЦ? Някаква наша реакция? НУла! А Охриската партрияршия и наследството и е чисто българско ! Но ние сме над тези неща и не се обаждаме! Или невероятния сръбски лозунг "Косово е Србия"( вече в албанския му вариант "Косова"? Преди сърбите кой отново направи тези земи християнски? някой сеща ли се ?

 8. 8 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Винаги ми е било любопитно да разбера защо БПЦ преминава към т.н. нов стил на календара за празниците. Обикновено за всичко сме следвали СССР.

 9. 9 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Обратното на него, патриарх Кирил е известен със своя разточителен живот – вила в Швейцария, имоти в Южна Русия, суперлуксозен апартамент в Москва. По информация на руски медии, освен частен самолет и бронирана кола, на негова сметка има над 4 милиарда долара." - Не отричам, съмнявам се и аз, ама дайте малко доказателства все пак. Той, като монах без жена и деца за какво са му тез 4 милиарда?.По има логика да са на името на сестра му и т.н. А ако са на името на Църквата, какъв е проблема? Малко са множко, ама ако са рубли след падането на цената на нефта е друга работа.

 10. 10 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#2] от "kam27":

  По-скоро тук важи сентенцията "за мъртвите или добро, или нищо." БПЦ отдавна е един вонящ труп, сеещ зараза.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Нека не забравяме ролята на Русия и руската православна църква в борбата на нашите възрожденци за църковна самостоятелност. Тогава, в съдружие с фанариотите и Цариградската патриаршия е обявена схизма на нашата православна екзархия. Нашите митрополити са заточени по настояване на граф Игнатиев, а Иларион Макариополски е отлъчен. В Цариград нашите сънародници вдигат бунт и една делегация, воглаве с дядо Славейков успява да получи аудиенция при великия везир. Везирът казва, че заточението е под натиска на Игнатиев, че ще го отмени, но не може да вземе отношение по църковните дела. И тъй, нашата екзархия е отлъчена от другите православни църкви до края на ВСВ.
  И още нещо, единствен единият от православните патриарси, не помня точно, но беше някой от близкоизточните, вдига скандал, че този акт е противоканоничен, защото се взема с намесата на светско лице (въпросният граф Игнатиев), та се налага и той да бъде низвергнат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#5] от "lynyrdS":
  "Не знам колко трябва да си малоумен да се отдадеш на такава църква"
  Ами човек се отдава на вярата, не на църквата.
  Формално съм правослана, но вярвам, че човек трябва сам да чете Библията, сам да си търси тълкователни източници и всичко това да прави, за да постигне основното - да повярва в Христос.
  Досега за съжаление съм слушала само един просветен, истински свещеник - отец Васил Коцев от "Св. Георги Победоносец". Слушала съм го по програма "Христо Ботев". Сигурно има и други, но явно трудно се откриват.

 13. 13 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "tokkay":

  Ауууу..... теб с какво те зарази? С това да станеш доносник или да обичаш ближния си?

 14. 14 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#10:"tokkay"]По-скоро тук важи сентенцията "за мъртвите или добро, или нищо." БПЦ отдавна е един вонящ труп, сеещ зараза. [/quote]

  Отговарям ти с друга сентенция: "Красотата е в очите на гледащия"
  Купи си очни капки с кортизон, за заразата.

  https://goo.gl/8NG90J
 15. 15 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#9:"cherezchur"]Той, като монах без жена и деца за какво са му тез 4 милиарда?[/quote]
  Ами, защото в диктатурите, които по дефиниция са и с мафиотски ред, трябва да има някой, който да отговаря за парите. Нормално е това да е капото ди тутти капи.
  Като си отиде той, ще го наследи другия капо.

 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мондиана":

  Ма, стига, ма. Ти си слушала само един просветен свещенник. Ами не ти ли е идвало на ум, че те може и да са по прости от нас, но по някакви си "съображения" Господ да им е дал право "да вързват и развързват", както е казано в Библията. Свети Петър- Апостолът е бил прост рибар все пак....???

 17. 17 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мондиана":

  Досаждаш с глупости, както пухкавия източник на информацията.

 18. 18 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мондиана":

  "Divide et Impera"- затова.

 19. 19 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#2] от "kam27":
  Слугино-робско и блюдолизко изказване от ваша страна.
  Дори и Библията не сте чели, иначе щяхте да знаете, че и в Стария и в Новият завет има строфи, които ЗАДЪЛЖАВАТ вярващият/ искреният, честният и почтеният/ да не си затварят очите за отклонилите се от Пътя божии служители.
  А ако включим и писанията на Апостолите....
  Не, атеист съм, но ми се повдига от такива "вЕрващи набожници" като вас.
  Блеете като овце след хоругвите, удряте чела в пода на Храма, плюскате като прасета по "светлите празници" и се мислите за вярващи.
  Тъпи робски свине.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 20. 20 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мондиана":

  Когато преминаваме ( 1916 г. ) сме част от Централните сили в 1СВ и това е една от причините!

 21. 21 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "-Цитирахте Яков Кротов...."
  "- Той е руснак..."
  ============

  Николчев, Яков Кротов е точно толкова руснак, колкото ти си българин.
  И точно толкова православен.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Статията е много полезна, защото изяснява докрай вредното влияние на руската църква върху християнството, защото тя най-силно навлиза в политиката. В земния живот. Нещо което е забранено от Исус!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  http://krotov.info/

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 956 Весело
 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#20:"SSmart"]Когато преминаваме ( 1916 г. ) сме част от Централните сили в 1СВ и това е една от причините! [/quote]

  Държавата България преминава към Грегорианския календар през 1916, но БПЦ - през 1968 г.
  За това става дума.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 956 Весело
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#21] от "Защо да се регистрирам?":
  Хе-хе!
  Рече и отсече!
  А някакви факти, на които се основават клетвите ти?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#25] от "Мондиана":

  Yes, mem!

 30. 30 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#13] от "cherezchur":

  Като почитател на музиката от ада и “Крале на служба при сатаната” съм имунизиран от тяхната зараза.

  No Pain No Gain
 31. 31 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"] Едни и същи воини на тихия фронт замениха сърпичука с кръста господен, червеното знаме с хоругва, [/quote]

  Айде ,няма нужда за всички да обобщаваш....

 32. 32 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 956 Весело
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Весело

  [quote#26:"Защо да се регистрирам?"]Иудеите ненавиждат до смърт Православието, славянската писменост, славянския език и култура, история, имена...
  и всичките им организации тук са се заели с тази задача да маскарят и компрометират изконната българска вяра. [/quote]
  Малката подробност че си използвал думата "иудеите" а не "юдеите" както е на български говори за това колко ти си българин.
  От там можем лесно да си обясним колко и защо си се загрижил за....."изконната българска вяра"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "..."нови православни политици", които са на гребена на вълната в политическите процеси, като вплитат по спекулативен, манипулативен и демагогски начин учението на Църквата, за което имат изключително повърхностни познания."

  "Не можем да сложим разделителна линия между руската държава и РПЦ."

  определено съм съгласен с повечето от казаното от Николчев. Имам лични впечатления от него и те са позитивни. С коментара за Пуси райът не мога да се съглася. На съм съгласен и с коментара за Якунин и изпратеното писмо до Патриарха. Официално църквата /по онова време/ не е можело да не осъди тези писма, но например при писмото на Солженицин до Патриарха, то отново е било официално осъдено, но има запазени свидетелства за това, че патриархът /мисля Пимен/ го е приветствал, защото на Запад се обръща внимание за положението на Църквата в СССР

 35. 35 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 956 Весело
 36. 36 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Посегнахте на историята българска.
  Посегнахте на Ботев, Вазов и Каравелов,
  само защото са писали истината за иудеите.
  Посегнахте на историята българска.
  Отрекохте турското робство, скръбта, жестокостта, насилието и ругателствата на жените.
  Изплюхте се върху раните и кръвта на борците против тиранията.
  Нарекохте го "присъствие".
  Сега посегнахте и на вярата.
  Пр5авилно сте се насочили.
  Добре сте разбрали, че именно тя ни спаси през тези пет века на мракобесие.
  Правилно сте разбрали, че за да унищожите народа ни, трябва преди това да му отнемете вярата.

 37. 37 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "tokkay":

  Бог да те благослови 1000 пъти!

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  [quote#36:"Защо да се регистрирам?"]Посегнахте на историята българска.
  Посегнахте на Ботев, Вазов и Каравелов,
  само защото са писали истината за иудеите.
  Посегнахте на историята българска.
  Отрекохте турското робство, скръбта, жестокостта, насилието и ругателствата на жените.
  Изплюхте се върху раните и кръвта на борците против тиранията.
  Нарекохте го "присъствие". [/quote]
  Един човек живял доста преди теб е казал - "Времето е в нас и ние сме във времето", така че Ботев, Вазов и Кравелов са писали така както са били виждани нещата тогава.
  Да се придържаш стриктно към настроенията от преди толкова много време говори или за инфантилност, или за целенасочени действия за манипулация на общественото мнение.
  Сам си избери!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#37] от "cherezchur":

  Лрагодаря, но нямам нужда. Моят господ Джон отдавна ме е благословил:
  "Не вярвам в Библията, не вярвам в Исус, вярвам в себе си, ... това е реалността."

  No Pain No Gain
 40. 40 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Весело

  забавно е как след 70 години войнстващ, варварски атеизъм 'братушките' се сетиха, че са християни и впрегнаха православието в извиването на ръце, манипулациите и напъните да ни налагат собствените си геополитически интереси. меко казано е странно да се правят на толкова набожни и правоверни, при положение че са силно деградирала нация с рекорден като брой и процент разводи, самотни майки, да не говорим за алкохолизма и средната продължителност на живота по руските земи...

  reddit.com/r/The_Donald/
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  [quote#0:"статията"] Вкарването на национализма в църквата води до етнофилетизъм....който води до разделение.[/quote]
  Да се чуди човек като как руската църква съчетава стремежите си към "обединение на православните" с неимоверния национализъм който проповядва!
  Всъщност обяснението е лесно ако добавим още няколко думички.
  Обединение на православните (под покровителството на Русия, щото видите ли тя била най-голямата).
  Ето как руската църква набързо загърбва един от заветите на Исус който ИЗИСКВА невключване на църквата в работите на земята. То може да се изрази с всеизвестното "Божието богу, а кесаревото кесарю".
  Точно толкова са и християни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#16] от "cherezchur":
  Поради липса на религиозна култура много от нас не познават вярата и мистичната същност на Църквата. Тя се възприема само като обществена организация и се идентифицира единствено и само с клира и свещенството като акцента се поставя само на обредната страна на Тайнствата. Още Христос говори за "вълците в овчи кожи" и "наемници пастири" в Църквата. Въпреки недостойните клирици в Църквата, според обещанието на Христос, Тя ще изпълни мисията си да опази богооткровената истина за човешкото спасение и като тяло Христово в което невидимо обитава Дух Свети, ще дочака идването на нашият Господ и Спасител Иисус Христос, който ще дойде да съди според делата им живи и мъртви и Царството Му не ще има край. Амин!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Да си мислим ли, че полковниците от Св. Синод не са вербували в годините тези под тях ?
  Не е сериозно .... та, какво представлява клира на БПЦ днес ?
  Какво, освен показно активно мероприятие на КГБ и ДС беше последното общо изпълнение за светеца софийски ?
  Тъжно е, но БПЦ реално е могъща част от петата колона ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 45. 45 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#42] от "пустиняк":

  Оле,....!
  Глава на Църквата е Христос. Тялото са вярващите в един милостив Бог, Който ще съди-да, но не по делата ни, а по Милостта си!

 46. 46 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#28:"Храбър"]Хе-хе!
  Рече и отсече!
  А някакви факти, на които се основават клетвите ти?[/quote]
  Искаш факти, че Слънцето изгрява от Изток!? Блазе ти!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 47. 47 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#30] от "tokkay":

  Кой каквото търси ще намери. Христос обича всички ни и точно затова ще ни въздаде според желанието на сърцето ни. Ние с вярата си, ценностната си система и делата си свидетелстваме за изборите в живота си. Така, че самите ние определяме къде и с кого искаме да прекараме Вечността.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#41:"Храбър"]Ето как руската църква набързо загърбва един от заветите на Исус който ИЗИСКВА невключване на църквата в работите на земята. [/quote]
  По времето на Исус не е имало Църква, умнико!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 50. 50 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#44] от "роджър":

  "Роджър", като чета "изказването" ви почвам да мисля не са ли повечето от коментарите са генерирани от компютър?
  "Светецът Софийски" - Свети Серафим Соболев, помага и ще помага "от векове и за векове", доказателсвото са хилядите писма да него. Всичките ми "писма"-въпроси, искания, до него, получиха отговор-И ТОВА БЛАГОДРЕНИЕ НА НЕГОВИТЕ МОЛИТВИ ЗА НАС! И моята вяра, надявам се.

 51. 51 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#47] от "пустиняк":

  Радвам се за вас, дано сте по-близо до митралната му клапа, там, казват, се приютяват божиите любимци, тях най-силно обичал. И голямо противоречие виждам в думите ти, хем чакате божията милост накъде ще ви отвее, хем сами си правите избора. Тук ми мирише на богохулство.

  No Pain No Gain
 52. 52 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#19] от "clutch":

  О...БОГОХУЛСТВАЩ ЮРОДЕ И ТИ СМЕЕШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН ?АНАТЕМА ВЕРООТСТЪПНИК ...

 53. 53 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#7] от "SSmart":


  [quote#7:"SSmart"]Ами да вземем да сключим уния с папата, да ни направи примас и кралска корона! ............. а това вече сме го правили!?!??! [/quote]

  Правили сме го да. А това че не сме се възползвали като цяло от това предимство е именно коментираното в статията. Връзката между властта и православната църква. В Търново са си мислели че като имат собствена църква след 1235 ще са хванали бога за шлифера.. На фона на геополитическата обстановка обаче сериозно са грешали. А през 13-14 век почти всеки папа се е молил България да се върне при Рим...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 54. 54 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#36:"Защо да се регистрирам?"]Правилно сте разбрали, че за да унищожите народа ни, трябва преди това да му отнемете вярата.[/quote]
  А така!
  НародО да рУча вЕра, а чорбаджиите, поповете и "елита"-пържолЕ, черен хайвер от белуга и да льока шампанско от басейна
  Преди хранехте "народа" с лозунги, сега минахте на вяра.
  Гнусни комуно-руски подлоги, каквото видите да правят водещите ви кгб-ейци и вие след 3-4 години като тях. Само дето сте още по-тъпи и смрадливи от началниците си и ви трябва доста време да се организирате и да мине мислА в кухите ви тикви.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 55. 55 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А, аз пък да допълня към доцент Николчев, като човек прочел някоя и друга историческа страница, че още от дълбока древност, хитри и безскрупулни типове са използвали възникналите религиозни доктрини, за постигане на политическите си цели!Нищо ново под Слънцето!?От десет хиляди години да речем насам, част от човеците създават и преобразуват различни типове общества и упорито търсят ефективни методи за контрол и въздействие, над членовете съставящи тези общества!

 56. 56 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#40] от "zzatke":

  Религията се вика на помощ от политиката. Като идеология, която да обедини народаза политическите и военни цели на управляващите. Това не е нещо ново. Историята и съврменността го доказват. След рухването на комунизма като идеология Путин и съветниците му са решили да приспособят православието към политиката си. Засега влиянието на православната църква в Русия едва ли расте. За правника на Рождество Христово бе съобщено, че 3 милиона души са посетили богослуженията. А населението е 150 милиона. Съвременният живот не стимулира вярванията. Исламът, например, се придържа към старинна органзация на личния, семейния и държавния живот и един от фронтовете на борбата му е съвременния начин на живот и преобладаващия мироглед в другите, бивши християнски страни.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 57. 57 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#53] от "angevins":

  Поне за мен, си много точен "angevins", но мисленето на тогавашните средновековни, български управляващи дейци е било вече напълно в руслото на православието и разпадащия се гръцки политически византинизъм!?
  Дали, още с приемането на православната християнска доктрина от Константинопол през IX век от Борис I , се предопределя и поредицата от катастрофални исторически събития, сполетели българската държава в историческия и път, по това може само да се изтъкват, повече или по-малко обосновани предположения!?
  Като преценя обаче човек, как засегнатите европейски държави се справят с турското настъпление в Централна Европа, ясно се вижда, че противодействащите на турската експанзия католически, европейски армии, в края на XVII и началото на XVIII век, разчистват турците от централноевропейските райони, стигат до границите между католицизма и православието, сред европейското християнско население и там спират с прочистването на турците от европейския континент!?
  Приемането на една религиозна доктрина, като духовна основа на дадено общество е фундаментална историческа стъпка, след което състоянието и пътят на промени в самата човешката цивилизация добиват определен ход и посока, довеждащи точно до сегашното видимо и дефинирано от нас, човешко и обществено състояние на земната цивилизация!?
  Приемането на католицизма в българската средновековна държава, през IX век сл.Хр. би дало друга посока на развитие на средновековна Европа, а оттам и на всички други земни райони!?Такава хипотетична историческа картина, няма как да я отгатнем, какво би представлявала, а ние имаме сега само недоказуемите изследователски хипотези, би ли избягнала България, тежките си исторически катастрофи!?

 58. 58 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#57] от "uel35488284":

  Ако бяхме католическа дори и униатска държава щяхме по рано да се освободим със сигурност....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 59. 59 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Войнстващите атеисти от соц . минало, сега са войнстващи християни . Те трябва "да войнстват" на тролския фронт , докато Русия построи бази на Средиземно море !

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#3] от "Sam Vimes":

  Не мога да повярвам че си се кръстил на Сам Ваймс и си написал такава глупост - прочети пак Шовинист!

  По темата:
  Не е само православието - религията е създадена или да властва или да служи на властта и мотото й е "Целта оправдава средствата" . Религията е равнозначна на диктатура, вярата на демокрация - време е религиите да бъдат забранени и да се даде свобода на вярата - демократичен избор на човека в какво да вярва - това е истински избор, а не насила наложена верска принадлежност от безскрупулна и користна религиозна клика.

 61. 61 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#36] от "Защо да се регистрирам?":

  [quote#36:"Защо да се регистрирам?"]Правилно сте разбрали, че за да унищожите народа (ни), трябва преди това да му отнемете вярата. [/quote]

  Прав си - но с подробността че Вярата ни я отнеха 865-та, после следва едно 150г. виз. васалство; 200г. виз. робство; 500г. осм. робство; руски, немски, съветски и "иудейски" слугинаж (васалство) - 135г.

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#40] от "zzatke":

  Комунизмът е религия - и папата даже го потвърди - какъв атеизъм те гони тебе - тука я оплеска, в СССР имаше войнстващ КОМУНИЗЪМ - религия, същата като християнството - и това папата го каза - а именно:
  1. Само нашите последователи от прав(илн)ата вяра са хора, другите за еретици, разкол, рая, унтерменш, подчовеци и т.н;
  2. Трябва да се води война (свещенна, джихад), срещу неверниците и те да "бъдат посечени от меча Господен" (това от християнството, ама и при комунизъма меча може да се замени с огнестрелно оръжие);
  3. Дайте да дадете на стоящите високо в йерархията;

  Общо взето така стоят нещата - хуманизма не е най-разпространената идеология в 21-век, все още нехуманната (античовешката), религия владее света.

 63. 63 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#58] от "angevins":

  Боя се да смесвам реално състояли се исторически събития със предположени хипотетични такива!?Ще си изчисля една въображаема историческа картина, но това е едно видение, което не ме води до реални, поучителни, полезни и приложими в общественото развитие изводи!В крайна сметка устойчивостта на едно общество според мен, опира до историческия шанс да имаш няколко сменили се поколения силни, със широк кръгозор на мислене и действащи целеустремено, политически водачи!Случвало се е неведнъж в световната история!Които да оставят след себе си за поне 2-3 века, подготвено общество, за едно постъпателно, позитивно движение в историческото си съществуване!Обществено движение, почиващо на вярно действащи политически традиции!
  Но, малко съм склонен и към твоя начин на мислене и затова си казвам с някаква все пак доза, лека увереност, че ако България бе приела християнството в католическата му разновидност, това би довело до много остър междудържавен антагонизъм между България и Византия!И войни, които биха завършили с окончателното, завинаги отстраняване от историческата сцена на единия от съперниците!?Всъщност и това и става в историческия антагонизъм между двете държави!Византия победи и завладя България, но не успя да я отстрани завинаги от историческата сцена!Но, някак си не съм уверен, че Византия би спечелила борбата, с тогавашния католически свят, ако католицизмът беше вида християнство на средновековна България!?

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#43] от "Защо да се регистрирам?":

  Ботев - "Фабрика за попове" , "Гергьовден" и др. - добре е описал православните синьоноси чернодрешковци - слуги на чужди интереси - кои на Султана, кои на Императора.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  "Кирил е щатен и то елитен офицер от КГБ, според съветските архиви с агентурно име "Михайлов". Повече да не е стъпил в България да се право на свят човек и патриарх.Нека Господ да го съди.

 66. 66 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#60] от "Deaddark":

  Лекувай се, "демократе".

 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Весело

  До коментар [#66] от "Sam Vimes":
  [quote#66:"Sam Vimes"]Лекувай се, "демократе".[/quote]

  Я поясни?

  Предполагам си чел "Капиталът" на Карл Маркс и ако го съотнесеш към "Шовинист" на Тери Пратчет - много неща ще ти станат ясни.

 68. 68 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#63] от "uel35488284":

  Аз толкова не визирам ранния период 9-10 век. Независимо че се дочуват твърдения че папа Йоан X е признал Симеон за император?!

  А по скоро за положението след унията на Калоян. Особено при Иван Асен II който явно възстановява унията , но след битката при Клокотница отношенията с латинците и унгарците се влошават. След неговата смърт гърците от Солун и Никея заграбват половината България....И от тогава започва упадък до идването на османците...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 69. 69 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#68] от "angevins":

  "Angevins", още със самото приемане на православието от Константинопол и със византийското завладяване на българските земи, привършило през 1018 година, България и нейния управляващ елит, по нататък в историята и, попадат неотвратимо в социално-политическите и икономически тенденции на съществуването на византинизма!В същността си, източен тип деспотизъм, който влиза постоянно във все по-тежки вътрешни кризи и накрая не притежаващ никакви съпротивителни сили повече, загива под турския натиск!България, културно и икономически съединена с този упадъчен вид социално-политическо общество, като държава живее много близко и изпитва преки византийски влияния от същите тези гръко-византийски кризи! И затова, заедно с Византия също загива като държава, при турското нахлуване на европейска територия!И двете, тясно взаимосвързани чрез православието общества, са откъснати гибелно поради православно-католическите противоречия, от центровете на напредничаво социално-политическо и технологичноо европейско развитие, намиращи се в Западна, Средна и Южна Европа/ Италия /!Защото представляват отдавна вече, упадъчен тип общества, не разполагащи със социално-политическа, икономическа и технологична обществена база, способна да отрази турския натиск!

 70. 70 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "cherezchur":

  Ти на луд ли се правиш, на глупав ли, на недомаслен ли!?Не знам!?А, може би и на трите едновременно се правиш!?

 71. 71 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#69] от "uel35488284"

  Да така е но...например след смъртта на Жан дьо Бриен Иван Асен II решава пак да се върне при папата но от суеверие после пак се връща при никейците.... За мен той независимо че неговото царуване е успешно в общи линии е доста непоследователен във външната си политика което може да се каже се оказва пагубно за България при неговите наследници. Също така напр. Георги I Тертер е правел опити за съюз с Анжуйците от Неапол (на които е кръстен аватара ми ) и получава през 1291 писмо от папа Николай IV с молба да се върне при Рим... Твърди се че майката на Иван Александър е била католичка и е водила кореспонденция с папата в Авиньон.

  В общи линии България със слаби владетели без стабилна династия от там феодален сепаратизъм и притисната между Византия и Златната орда се намира постоянно в криза като изкл. царуването на Теодор Светослав и нач. на Иван Александър...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 72. 72 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 497 Весело

  Като са почнали да благодарят, може би не е зле да му благодарят, че са се родили на този свят, че слънцето свети и, че без него не би имало никого, на когото да благодарят.

 73. 73 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Много народ коментира тук,а почти никой, който наистина познава православието. Това, което днес се нарича РПЦ е само черупка на истинската християнска църква в Русия,черупка узурпирана от кгб-ешниците. Състоянието на БПЦ е само мъничко по-добре.
  Прави впечатление и че мнозина въобще не са разбрали за какво говори уважавания богослов....

 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Защитничката" на православието Русия нападна две православни държави-Грузия и Украйна,изби православни жители на двете страни и отне територии от тези държави-Крим и Южна Осетия и Абхазия.Като и при двете нападения в челните редици бяха ислямските главорези-чеченците.

 75. 75 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#69] от "uel35488284":

  Причините за падането под турска власт са други.На първо място липсата на голяма и силна държава -тогава е имало три малки български държави.Липсата и на харизматичен и способен военен лидер какъвто е бил Скендербег в Албания.А и чумните епидемии през 14-и век значително обезлюдяват българските земи.И не на последно място-османските турци са били фанатизирани и дисциплинирани войници.Не случайно завладяват целите Балкани,Северна Африка и голяма част от западна Азия.

 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Весело

  Останах изумен като видях тази книга! Вижте какво печатат в Русия!

  http://flibusta.is/b/436556

  klimentm
 77. 77 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  "Статията е много полезна, защото изяснява докрай вредното влияние на руската църква върху християнството, защото тя най-силно навлиза в политиката. "

  При това има над 200 годишни традиции в това отношение, като от интервюто разбрах (признавам не съм го знаел), че дори и Сталин, който взривява църкви, стига до извода че може да има полза от използването и за политически и военни цели и Путин просто продължава една руска имперска линия.

 78. 78 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Един любопитен факт по темата - на последното преброяване в България през 2011г. като православни са се обявили...59%...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 79. 79 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Мда-а-а... Много е лошо, че българите си нямат "голяма идея"! Но когато другите народи си имат такава, това е още по-лошо... И въобще, "араламбенето му е майката" в България!

 80. 80 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 611 Весело

  Този "учен" леко се е объркал. Римокатолическата църква е била наддържавна институция и се е месила във държавните въпроси и в личния живот на владетелите, православната- не. Оттам идват понятията "цезаропапизъм" и "папоцезаризъм". А това, че разни политици се изживяват като Христови войни си е изцяло техен проблем, църквата не може да спре лудите да лудуват

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#9] от "cherezchur":След смъртта на българския патриарх Кирил от Виена в София пристига неговата вдовица и приема наследството му - БПЦ не може да направи нищо в полза на каноничното положение да получи наследството на монаха, "венчан" за Църквата - Кирил е сключил тайно граждански брак.
  След смъртта на руския патриарх Кирил дали няма да се намерят една или няколко вдовици.
  Покойният руски патриарх Алексий бе обвинен от претенденти за своя пост, че бидейки уж разведен и монах, съжителствува с две монахини, постоянно обитаващи покоите му в нарушение на кононите, забраняващи съжителството на монах с други жени, освен майка, сестра и дъщеря.
  Майка ми, Бог да я прости, през 1930-те години, е давала частни уроци на дъщерята на тогавашния Серски митрополит - официално негова "племеница", а майка й официално "сестра на митрополита".
  Теорията и практиката на монашеството при висшето православно духовенство рязко се разминават.

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Любопитно

  До коментар [#56] от "EURASIA":В същото време в Украйна на Великден 8 млн посещават православно богуслужение /при население 40 млн/ - правете си сметка къде са по-вярващи!
  През 1960-та, по време на Хрушчовските гонения срещу Църквата, Великденското богуслужение в Москва е посетено от 180 хил души /при население от 6 млн и няколко десетки действащи храмове/. Днес - посещаемост 120 хиляди при двойно по-голямо население и 10 пъти повече храмове.

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#73] от "thepirineagle":Много точно изказване.
  Майка Мария /Скобцова/ разграничава пет вида благочестие - имперско, синодално, естетическо, начетническо-фарисейско и евангелско в руското православие. За съжаление, в момента имперското "благочестие" определено е взело връх.

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#78] от "philologist":Да - но при преброяването имаше и втори въпрос - колко от обявилите се за православни /или от друго вероизповедание/ действително са религиозни - не съм видял публикувани резултати от отговорите по въпроса.
  Реалните православни, според нормите на самата православна църква - участие в литургия поне веднъж месечно, причастие поне веднъж годишно са около 2% от населението.


 85. 85 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#81] от "patsis":

  Ария на клеветата- най доброто й е, че нещо мъничко винаги остава- Севилският бръснар. От 100 реки вода донесохте и не можахте да докажете, че РУСКИЯТ, не българският , починал Патриарх Кирил, има 4 милиарда.

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  Че аз и не се опитвам да докажа, че Кирил Московски и Всея Руси има 4 млрд - просто Вашата теза бе, че нему като монах 4 милиарда не му били нужни, щото нямал семейство, а имуществато му по право се падало на Църквата.
  Просто казвам, че голяма част от висшето духовенство на всички православни поместни църкви си има семейства и това е публична тайна. И това се приема дори положително от миряните, които предпочитат епископът да бъде мъж на една жена, а не на безброй или пък мъжеложник или детеложник.
  А Вие, драги, е добре да си смените ника с "Мадам Пернел":
  " Оргон: - Но казвам Ви аз,
  че видях аз самият!
  Пернел: - Клеветниците зли
  безкрайна злоба крият!" /Молиер, Тартюф/

 87. 87 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#86] от "patsis":

  Поне сте завършил с вярната характеристика за себе си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK