Анжела Каптейн, съдия от Холандия: Трябва да имате вяра в съдиите

Анжела Каптейн

© Личен архив

Анжела Каптейн"Когато държавата преминава през труден период, няма как той да бъде преодолян без здрава съдебна система. Вярвайте на съдиите. Можете да бъдете критични към системата, но имайте вяра в тях."


Това казва Анжела Каптейн, апелативен съдия от Хага, Холандия, която бе гост на организираната от Съюза на съдиите в България работна среща на тема "Подбор, обучение и правомощия на съдебните помощници" на 19 и 20 февруари. Събитието се проведе в рамките на проект "Изграждане на благотворна среда за независима съдебна власт в България", финансиран от Министерство на външните работи на Кралство Холандия.


Съдия Каптейн в момента е апелативен съдия в Хага, и представител на Съюза на съдебната власт в Холандия. Преди това 15 години работи като прокурор, постепенно издигайки се в йерархията. В периода 2008 – 2009 г. участва в Мисията на Европейския съюз в Косово. Допринася за провеждането на множество обучителни инициативи и мероприятия.

Интервюто е проведено в рамките на "Човекът под тогата" в Judicialprofiles.bg на Български ннститут за правни инициативи (БИПИ).
Съдия Каптейн, разкажете ни как взехте решението да станете съдия?


- Завърших право, разбира се. За мен винаги е било интересно как е организирано и действа едно общество. Първата ми работа бе в Алианса на общините* в Холандия (1980 – 1983), в който всички градове, бидейки обединени, защитават своите интереси пред централната власт. Като допълнителна задача в работата си разглеждах и трудови казуси. Установих, че много ми харесва да изслушам едната страна, да изслушам и другата, а след това да взема наистина справедливо решение.


След това работих в прокуратурата – цели 15 години. Чак след 15 години реших, че съм достатъчно мъдра и зряла, за да бъда съдия. В момента обучението за съдии в Холандия трае 4 години. Необходимо е човек да има натрупан по-широк житейски опит, за да заема съдийска длъжност.


Как се решават въпросите за прозрачността и отчетността за работата на съда в Холандия?


- Въпросите за прозрачността, за това кой си и как показваш какво правиш, са водещи теми в Холандия. Наистина трябва да прогресираме в тази посока, ние сме сякаш по-консервативни или недотам креативни. За нас (съдиите) като че ли е достатъчно да кажем – ето, това са нашите решения, прочетете ги. Но така не посрещаме очакванията на обществото, което е активно и все по-привлечено от работата на съдебната система. Вярвам, че имаме какво да надграждаме в тази посока.


Когато говорим именно за публичното представяне на работата на съда, какви са практиките в Холандия, бихте ли споделили примери?


- Всеки съд в Холандия има говорител, който също е съдия и разяснява какво правим ние като съдии, както и конкретни решения. Стараем се да ползваме разбираем език, пишейки нашите решения, за да могат хората да видят стъпките, как точно се е стигнало до постановяването на определено решение. Нашият председател поддържа twitter акаунт. Има една млада съдийка - Judge Joyce, която също е популярна в Холандия, изключително активна в своя twitter акаунт, там тя споделя много информация за законите и правосъдието.


Освен това на голям зрителски интерес се радва и телевизионното шоу Тhe Driving Judge ("Шофиращият съдия"). В тази програма участва истински съдия, който пътува и решава различни житейски казуси, например междусъседски спорове. Работата му напомня повече тази на медиатора и неговите решения нямат силата на постановени в съдебната зала, но това не прави интереса към предаването по-малък.


Погледнато в цялост, съдиите имаме друга идентичност. Бих казала, че сме интроверти. Що се касае до онези, които заемат ръководни позиции, те трябва да са съдии, които имат своите помощници във финансовото управление и другите специфични сфери. Да, те са повече екстроверти, но е важно да не забравят чувството и разбирането да си съдия.


Вашето послание за финал?


- Няма общество без съдебна система. Това е изключително важно да бъде разбрано. Когато държавата преминава през труден период, няма как той да бъде преодолян без здрава съдебна система. Вярвайте на съдиите, вярвайте им. Можете да бъдете критични към системата, но имайте вяра в тях. Дайте им пространството да бъдат съдии. Не забравяйте, че въпреки съмненията за корупция винаги има добри и почтени съдии. Подкрепяйте ги. Те изпълняват изключително труден дълг към обществото и именно затова хората в България трябва подкрепят своите добри съдии.


И за младите хора, когато имате своя идеал, борете се за него. Отворете уста и говорете, защитавайте вашите ценности – защото това е вашата отговорност като членове на едно общество.


* Vereniging van Nederlandse Gemeenten


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Весело

  Убавица е тая пуста Анжела-като ангел!
  Бе ние на царя повервахме,4е на некви съдии ли нема а верваме!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Както се казва 'easier said than done'...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Невъзможни неща, които да се случат в България, говори тази холандска съдийка. А изглежда толкова лесно, с такива хора като нея.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...В момента обучението за съдии в Холандия трае 4 години. Необходимо е човек да има натрупан по-широк житейски опит, за да заема съдийска длъжност...." Това казва доста на всеки, който има уши да слуша...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Лесно е да се каже уважаема
  г-жо, ама за Холандия.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 6. 6 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Освен да ни натъжи това патронизиращо изказване, друго няма

  https://goo.gl/8NG90J
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  "Анжела Каптейн, съдия от Холандия: Трябва да имате вяра в съдиите"

  Вяра в нашия съд?
  Абсурд! По-скоро вяра на циганин, отколкото на наш съдия!

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Трябва, ама на родните им нямам и грам вяра. Те са се доказали през годините, че не чинат и пет стинки.

 9. 9 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Тази добра женица няма представа за какво говори . Това е все едно да окуражава цивилното сирийско население с думите : -"преминавате през труден период , но вярвайте на Путин " .

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Явно тази жена не е запозната с народопсихологията на българина-той на други българи не вярва,а пък такива на държавна служба направо ненавижда.Тук всяко решение се подлага на съмнение и всеки се счита за капацитет в областта на правото.Организират се митинги при съдебни заседания с цел да се повлияе на съда.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Доверието трябва да се заслужи.

 12. 12 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 255 Любопитно

  Хаха тази г-жа дано да я засече някоя мутра я на околовръстното, я на Черни връх и да я наградят подобаващо, а после тя нека вярва и разчита на българските съдии.

  Сърдечно й го желая!

 13. 13 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 255 Весело

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":

  По-скоро бих повярвал на руснак, отколкото на български магистрат!!!

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2203 Весело

  Че ние си имаме вяра в съдиите ...в холандските съдии...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на saergfsdfgsdfg
  saergfsdfgsdfg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  вярваме им бе... то затва българия е на тва положение

 16. 16 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами верваме,ама на холандските съдии....

 17. 17 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Не може да се вярва в хора, които ги е страх. Страха ги прави неуверени и неправоспособни,

  прави ги камикадзета които унищожават и себе си и обществото както подобно е отбелязано.

  Естествено е, че корупцията по висшите етажи на властта ще има своята съпротива ако бъде засегната както отбелязва вестника в друго интервю мнението на г-жа Маковей. И това е нормално, а не извинение за страх и отказ от професионални и морални задължения.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ≪Трябва да имате вяра в съдиите≫ – така казва, според заглавието, Анжела Каптейн. Но как да им вярваме, когато те със своята служебна дейност ежедневно ни доказват, че на тях изобщо не може, а значи, че и не трябва да им се вярва? Па и как да им вярваме, когато именно те, съдиите, са имали, сравнително, по-масово и къде-къде по-големи депозити от политиците в прословутата банка, което автоматично прави тяхната благонадежност по-съмнителна от тази на политиците.
  À à è ѝ ò – „”

 19. 19 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 240 Весело

  [quote#15:"saergfsdfgsdfg"]вярваме им бе... то затва българия е на тва положение[/quote]
  1. Да, точно за това сме на това положение, защото дори на себе си не вярваме;
  2. Мисля, че, който има по-уредена държава, е по-близо да истината;
  3. Следователно, ако продължаваме по нашия си начин, ще получаваме пак нашите си резултати

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK