Михаил Заимов: Смятаме Черно море за мъртво и грозно, а то не е такова

Михаил Заимов

© Анелия Николова

Михаил ЗаимовСамо на метър под атлазената шир на Черно море кипи удивителен живот, разкрива за пореден път подводният фотограф Михаил Заимов. Изложбата, озаглавена "Черноморски портрети" ( 7 – 20 март, VIVACOM Art Hall), е продължение на над десетгодишната му дейност, разбиваща представите за "мъртво море, в което няма нищо за гледане".


Фотографиите, правени без допълнително осветление, изненадват с богатството от цветове, а запечатаните физиономии на морски кучки, звездобройци, морски кончета, скорпиди и скариди, водни змии, писии и рачета-пустинници приканват към общуване. Освен че показва, Михаил Заимов и разказва увлекателно за морските обитатели. В това се убедиха деца и родители, дошли през уикенда на лекция с прожекция в изложбената зала.


"Имаме по-подробна карта на Марс, отколкото на дъното на Световния океан", даде пример за невидимата част от планетата авторът. Аудиторията му, въоръжена с моливи и блокчета за рисуване, обаче демонстрира завидна осведоменост.
За "Дневник" фотографът подбра поредица от любопитни срещи под водата и отговори на въпроси.


Какво не знаем все още за Черно море, г-н Заимов? С какво продължава да ви притегля?


- Българинът не живее със съзнанието, че България е морска държава. Куриозен факт е, че никога на високо ниво не сме имали морски човек, примерно от Варна или Бургас. С едно изключение, министър Николай Василев. Но министър-председател или президент, най-висша форма на управление, не сме имали. Отношението към флота, отношението изобщо към морето някак си не подава усещането, че сме морска държава, за голяма жалост. А пък още повече не е на място твърдението, че морето е мъртво, че няма цвят, че през цялото време е мътно...


Наистина в някои периоди на годината това е вярно, защото много голямо влияние оказват дъждовете, Дунава в какво състояние е и т.н. Но, както виждате от снимките, морето не само че не е мъртво, но в него има изключително голямо разнообразие. Аз дори твърдя, че има много по-голямо разнообразие - визуално и цветово - отколкото в Средиземно море, което е много по-мъртво, много по-сиво.


Михаил Заимов: Смятаме Черно море за мъртво и грозно, а то не е такова

© Михаил Заимов


На вашите фотографии се виждат цветове като в Червено море, където ходят да се дивят туристи от цял свят. Къде у нас са тези красоти, защо не ги забелязваме, като сме на почивка?


- Има ги тези цветове, истински са. Но трябва да мръднете малко извън язвите, създадени от човека на повърхността. Ако се потопите край една канализационна тръба, не можете да очаквате да ви се случи нещо хубаво. Затова – малко вляво, малко вдясно. Имаме 300 и кусур километра брегова ивица. От румънската граница чак до Варна е добре, после от Варна на юг до Бяла, от Бяла до Елените е абсолютно диво, после от Созопол на юг до Приморско няма нищо, от Приморско на юг почти до Резово също. Навсякъде по тези места, ако отидете и се вгледате, ще видите едно изключително разнообразие от зелени и кафяви водорасли, безброй малки рибки, 7-8 вида раци. Наистина, няма ги големите пелагични риби, защото тук температурата е по-ниска. Рибата е пасажна - влиза през пролетта, излиза есента. Морето е студено. На дълбочина над 30 метра, дори през лятото, температурата е между 5 и 8 градуса и не става по-топло. Има си специфики. Но в крайна сметка имаме едно красиво и живо море. Не е добре с типичния си български нихилизъм да го обявяваме за мъртво и за грозно, защото то не е такова.


Михаил Заимов: Смятаме Черно море за мъртво и грозно, а то не е такова

© Михаил Заимов


Казвате – природата сама се почиства, давате пример как разгражда желязото от потънали съдове. Би ли могла да се очисти от това, което в момента създаваме по крайбрежието?


- Ако престанем да замърсяваме, природата ще се очисти много бързо. Това съм го виждал на местата, на които се изградиха пречиствателни станции. Само след 2-3 години водата вече е прозрачна и се появява много живот. Имайте предвид, че човешките отпадъци не са най-големият замърсител. По-страшни са фосфорът и азотът от перилните и миялните препарати, защото те действат като тор и когато започне да цъфти планктонът, става мътно, мръсно, появяват се всякакви неща, които не би трябвало да са там. Всичко това с пускането на пречиствателна станция изчезва и морето много бързо се самоочиства. Ще дам и друг пример - когато тежката индустрия замря след промените, видимо и с голяма бързина се подобриха условията за живот в морето.


Има ли у нас интерес към гмуркането? Колко хора са наясно с възможностите да се наслаждават на красиви гледки и без да пътуват стотици километри на юг?


- Последните години има много голямо развитие на тази индустрия. Почти във всеки морски град са създадени школи, в които се подготвят гмуркачи по световните системи и критерии. Според мен в България има около десетина хиляди редовно практикуващи водолази. Познавам голяма част от тях. Аз самият съм инструктор и съм обучил не един и двама. Български дайвинг центрове има в момента в Гърция, в Шри Ланка. Поддържат ги наши гмуркачи, които в летните месеци създават школи по топлите морета.


Михаил Заимов: Смятаме Черно море за мъртво и грозно, а то не е такова

© Михаил Заимов


Показахте на децата снимки на потънали кораби. Разкажете по-подробно – какво има на дъното на Черно море по нашето крайбрежие?


- Има не един и два потънали кораба. Край Созопол има един кораб, потънал през 1921 година. Друг е от така наречените "либърти шипс" (американски товарни кораби, използвани по време на Втората световна война – бел. ред.). Най-големият български кораб преди войната - "Родина", от 1941 година също е там. Ние на свой ред умишлено потопихме до остров "Св. Иван" един 50-тонен кораб, "Пионер", който в момента е един изкуствен риф и около него е пълно с живот, голяма атракция е за водолазите. Такава практика съществува по целия свят - да се създават изкуствени рифове. В Америка потапят вагоните на Нюйоркското метро. На едно празно дъно нищо не живее, докато когато има някакво укритие, се появява живот, покрива се с медузки, миди, всякакви същества.


Михаил Заимов: Смятаме Черно море за мъртво и грозно, а то не е такова

© Анелия Николова


Да се върнем пак на голямата тема за поведението на човека - съобщихте интересна статистика колко човека са изядени от акули и колко акули са изядени от човека...


- Човекът убива 100 милиона акули годишно. Това е една абсурдна история, до която доведе замогването на Китай. Повиши се неимоверно много търсенето на супа от перки на акули. Аз си мислех, че е афродизиак, а се оказа, че е въпрос на престиж при тях. Тъй като за да критикува нещо, човек трябва да го познава, аз съм опитвал такава супа. Тя е абсолютно безвкусна, но струва 100 долара. И затова бедни хора по целия свят убиват 100 милиона акули годишно, което нарушава много сериозно баланса в Световния океан. В Атлантика например в момента мидите Сен Жак са на изчезване, защото прекалено много същества, които ги ядат, са се размножили поради липсата на акули. Балансът е нарушен.


В същото време от страна на акулите имаме непровокирани няколко десетки атаки срещу хора в целия свят, като под десет годишно са смъртните случаи. Милион и половина души умират от катастрофи с коли, пак толкова от малария - и по-малко от десет от акули! Виждате колко е непропорционално. Този страх е създаден до голяма степен от филмовата индустрия, десетилетия се бълваха страхотии за челюсти и какво ли не. В момента човекът е осъзнал какво става и се създават морски паркове на огромни територии, където е забранен ловът на акули. Има различни кампании, аз самият участвам в една организация, която се бори за създаването на морски паркове и резервати в Тихия океан.


Михаил Заимов: Смятаме Черно море за мъртво и грозно, а то не е такова

© Анелия Николова


За нас може би актуална би била кауза, свързана със съдбата на делфините в Черно море?


- Делфинът в Черно море не е в кръга на хранителната верига, няма естествени врагове и популацията му в последните години е изключително голяма. Създава се уникален конфликт между делфините и рибарите, което аз поне не знам да съществува другаде по света.


Защо е така?


- Може би защото е ограничен ресурсът или защото може би са по-умни нашите делфини. Те никъде по света не атакуват мрежи и таляни, нито мрежи на риболовни кораби освен в Черно море. А тук ги атакуват умишлено и се създава конфликт между тях и рибарите. Трябва да се вземат мерки по този въпрос на ниво Европейската комисия. Ясно е, че нападат таляните заради уловената риба. Те са много умни същества. В същото време виждаме, че не е лесно да си рибар. Зиме, лете шиеш мрежи - трудна професия. И когато се прибави един толкова умен враг, не е изключено да възникват конфликтни ситуации.


Саморазправа?


- Не мога да кажа, нито съм виждал, нито съм чувал, но не е изключено. Квотата по време на индустриалното риболовство само в България е била 20 хиляди делфина годишно. Убивали са ги в Черно море, правели са филета, използвали са маста. Не е било чак толкова отдавна. От 1964 година вече има световна забрана.


Спомняте ли си кога за пръв път се потопихте под водата?


- С маска от дете, от 5-6-годишен. После лека-полека еволюирах до това, което съм сега. Доста приличен водолаз и доста приличен фотограф – като се комбинират, става това, което виждате в момента.


Михаил Заимов: Смятаме Черно море за мъртво и грозно, а то не е такова

© Михаил Заимов

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Не навсякъде е мръсно.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9168 Разстроено

  Морето разбира се, че е красиво и живо, но пристанищата, корабите и корабчетата са мъртви за съжаление....

  [email protected]
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  Ай сега ще скокнат софийските селяни, ходещи с ляп и сирене на гръцките плажове, за да ни обяснят, че Черно море е лайняно и т.н.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  черно море си е най хубавото ,с най добри плажове ,готина и чиста вода

 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Щеше да е хубаво да можех някъде да цъкна и да разгледам снимките...

 6. 6 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Не е добре с типичния си български нихилизъм да......"

  И естествено първите два коментара са типични

 7. 7 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  А то казваш не е, няма изградени само 3-4 пречиствателни станции, по продължение на цялата ивица. Нямаше миналата година затворени плажове, заради въпросните неща.
  Затова като се гмурнеш в нашето море виждаш, в най-добрият случай 2-3 живи твари. Докато на други места са над 10.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  Черно море носи името си - пигментацията му е тъмна и не позволява да се вижда надълбоко.....Четете говедарчета!

 9. 9 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Бетонът и мръсотията по нашето крайбрежие го правят мъртво и грозно. Ако нямаше това свръхзастрояване благодарение на корумпирани кметове и главни архитекти, морето от брега щеше да е много по-красиво!

 10. 10 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1535 Весело

  [quote#0:"Дневник"]Край Созопол има един американски кораб, потънал през 1921 година. Той е от така наречените "либърти шипс" (американски товарни кораби, използвани по време на Втората световна война – бел.ред.). [/quote]
  Няма как потънал през 1921-ва година кораб да е от серия, строена между 1941 и 1945 година.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Това е бивше сладководно езеро. При Потопа рязко залялата го солена вода отприщила се от Босфора създава голямо количество сероводород и на дълбочина 200м.+ няма никакъв живот, даже микроорганизми почти не виреят. А че е мътно няма спор, и то отпреди бетонните джунгли.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#0:"ред."]потънал през 1921 година. Той е от така наречените "либърти шипс" (американски товарни кораби, използвани по време на Втората световна война – бел.ред.).[/quote]
  Ало, редактора, коя година почва ВСВ?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 13. 13 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Куриозен факт е, че никога на високо ниво не сме имали морски човек, примерно от Варна или Бургас министър. "

  Хората са избягали да бачкат по корабите . . . ( или далече от жените си)

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1535 Весело

  [quote#8:"dobrich"]Черно море носи името си - пигментацията му е тъмна и не позволява да се вижда надълбоко.....Четете говедарчета![/quote]
  Друго си е когато някое чело-недочело овчарче представи като неоспорим факт нещо, за което и до ден-днешен няма единно мнение, а само теории...

 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Много големи замърсители на Черно море са корабите тъй като морето е затворено/вътрешноконтинентално.Една от най-зстрашените риби, които се срещат засега и в нашата акватория е калканът.Дано оцелее:
  https://www.youtube.com/watch?v=0gUCYhk68Xo

 16. 16 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Черно море е бивше сладководно езеро и е най- приятелското море за човека на света!


  Мразят го само мразилките, ма те всичко мразят!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 662 Весело

  А само на метри встрани от атлазената шир на Черно море расте удивителен бетон.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на zaimov
  zaimov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Yotce":

  http://www.shipbuildinghistory.com/history/shipyards/4emergencylarge/wwone/submarine.htm
  Под номер 90 ще видите Мопанг. Що се касае масовото производство на кораби по времето на Първата световна, то може да прочетете тук:
  http://americanhistory.si.edu/onthewater/exhibition/6_2.html

 19. 19 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Аз се гмуркам редовно (само с маска и шнорхел, без акваланг) и си има интересни неща за гледане. Малки рибки като попчета и лапина има навсякъде. Отвреме-навреме издебвам по някоя платерина с харпуна. Раци има няколко вида - малките пустинни до големите колкото длан, които се крият по дъното. Медузите също са красиви. Абе - не е Червено Море, но определено не е мъртво и безинтересно.

 20. 20 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нашто гардже си е най-убаво, нема кво да спорим.

 21. 21 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  [quote#18:"zaimov"]Под номер 90 ще видите Мопанг.[/quote]
  Добре, но какво общо има това с "Liberty Ship" сериата?
  http://www.usmm.org/libertyships.html

 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1819 Весело

  До коментар [#3] от "dobrich":

  добрич, като изпраскаш нещо такова и изглежда сякаш имаш някакви комплекси, а не бива. Добрич е хубав град, по мое впечатление с готини хора (поне тези, които познавам) и тн. Аз лично ще продължа за сега да ходя по гръцко - лефкада, корфу, кефалония .. Повече ми допадат плажовете и морето там, а и за 200 лева си взимате 3-ма души една моторна лодка за цял ден и си обикаляш където си искаш

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3140 Неутрално

  Черно море със сигурност изглежда като езеро.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "OMUNVINGE":
  " Ай сега ще скокнат софийските селяни, ходещи с ляп и сирене на гръцките плажове, за да ни обяснят, че Черно море е лайняно и т.н."

  Третият е най впечатляващ! Иначе съм съгласен с М. Заимов, но съм от "софийските селяни", които смятат да "оставят" гражданите от Добрич, и другите населени места по крайбрежието да го ползват със здраве. А аз ще продължа, /при възможност само с ляП, без сирене/ да откривам Средиземно море.

 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Черно море е страхотна дестинация за негнусливи.

 26. 26 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Много си ни е хубаво морето, стига да знаеш къде да ходиш за риба и да се гмуркаш за миди. Лошо е ,че напоследък рапана доста намали мидите.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  [quote#26:"apollo"]Лошо е ,че напоследък рапана доста намали мидите.[/quote]
  Това лято ходих до устието на Ропотамо. Пълно мъртвило е по брега. Ни миди, ни раци, ни риба, нищо. Не вярвам да е само от рапана, той не яде риба. Чел съм, че нефтените отпадъци освен да оплескват, внасят и изключително токсични вещества, които бавно убиват всичко. Но и по средиземно море е същото. Макар ефектът да е по-малък.

 28. 28 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тъй като гледам живота в Черно море е същият като в България - плужеци и червеи. А твърдението, че България била морска държава е направо смешно. Колкото морска е Полша, макар че има действащи корабостроителници, толкова морска е и България. Под морска се разбират държавите, разположени предимно на острови. Ако зора му е да отика Киро или некой от ТИМ до върха на държавата, вероятно и това ще стане. Обаче обстоятелството, че досега не сме имали министър-председател от Варна или Бургас, не мисля че е загуба.

 29. 29 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За първи път чувам, че морето ни било грозно. Е има ли нещо дето още вярваме, че не ни е грозно?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 30. 30 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "potrebitel1":

  Това ли успя да измислиш? Голяма злъч, голяма злоба. Извинявай, но не може да дръпнеш една черта и да вкараш всички под един знаменател, щото на теб така ти харесва. Това че ти примерно не се интересуваш от морето и не смяташ че сме морска държава си е изцяло твой проблем. истината е че това море е голям плюс, като почнеш от пристанищата и бизнеса покрай тях, през туризма, който осигурява огромни приходи за страшно много хора и който всяка година вкарва едни сериозни пари в държавния бюджет, а да не говорим колко хора се занимават с моряшката професия и колко месеца изкарват всяка година за да . Та задръж си определенията, очевидно не си запознат.

 31. 31 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 237 Неутрално
 32. 32 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#28] от "potrebitel1":

  Ти си бил голям разбирач, ама огромен. В Европа най-морските държави (освен Великобритания) са Португалия, Холандия, Норвегия и Испания. Коя от тях е остров?

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  [quote#29:"Алф"]За първи път чувам, че морето ни било грозно. [/quote]

  Те само софиянчетата го твърдят, щото ги е яд че нямат море. Завиждат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK