Радан Кънев, лидер на ДСБ: Изчерпил съм аргументите си пред Кунева и Лукарски, но не и пред избирателите на СДС и ДБГ

Радан Кънев

© Георги Кожухаров

Радан КъневЛидерът на ДСБ Радан Кънев поведе партията си към опозиция на сегашното управление, след като една година беше част от него. В неделя висшият партиен орган - Национално събрание, реши ДСБ да продължи да не подкрепя правителството, но да остане в рамките на Реформаторския блок и дори да тръгне към създаването на нов широк антикорупционен съюз срещу управлението.


"Дневник" разговоря с Радан Кънев за бъдещето на Реформаторския блок, за идеята за нов антикорупционен съюз и кой може да бъде част от него, след като в неделя на заседанието на партията речта на лидера на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева беше посрещната с бурни овации от делегатите, докато речта на Найден Зеленогорски от ДБГ - с освирквания. Кънев коментира и обтегнатите си отношения с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.


Решенията на Националното събрание на ДСБ - висшият ръководен орган, за оставане в коалицията Реформаторски блок, но потвърждаване на позицията от декември за излизане в опозиция и дори тръгване към нов широк антикорупционен съюз, бяха приети от анализатори и наблюдатели разнопосочно. Как ще оборите тезата, че това състояние е шизофренично?
- Първо се налага да задам контравъпрос, защото той определя условията на задачата. Той е "Какво е Реформаторският блок?". Останах учуден, включително на нашето Национално събрание, че една не малка част от делегатите възприемат Реформаторския блок като снимка на петима партийни лидери. Тези партии се явихме на избори преди създаването на съюза между нас и останахме извънпарламентарни. Реформаторският блок е много повече от партийна коалиция, като преди всичко е гражданско обединение. Винаги голямата му сила е била в това, а голямата му слабост е била, когато тези граждани ги напъхваме по разни преговори в кьошето.


От друга страна Реформаторският блок е програма и аз съм сигурен, че огромната разлика между процентите, които ни даваха социолозите, и това, което взехме на парламентарните избори, а и след това на местните избори, е в програмата и посланията на Блока. Така че за мен е изключително нахално някой да си помисли, че при положение, че сме в опозиция, ние ще излезем, защото сме верни на програмата и посланията. Ние трябва да се борим за цели, да се борим за ценности, а не да превъзпитаваме Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Видях това обвинение. Казах и на Националното събрание, че не съм наивен.


Вярвам, че 90% вътре в Реформаторския блок е здрав като активисти и 100% като избиратели, така че не съм готов да предам тези хора.


Не чух аргументи за оборване на тезата, че ДСБ е в шизофренично състояние.


- Ние сме опозиция. Точно толкова просто е. Там, където няма аргументи "за", няма как да чуете аргументи "против". Връщам се на въпроса какво е Блокът. Той е огромна общност от избиратели, но и от политически активисти, които ние не сме чули. ДБГ и СДС не са правили Национални събрания от лятото на 2013 г. - от преди създаването на коалицията, от преди европейските избори през 2014 г., да не говорим преди парламентарните същата година. ДСБ оттогава е направило три. Последното го направихме в историята на българския политически процес пред камери от първия до последния момент, предавано онлайн. Искам Блокът като единен политически субект, какъвто го разбират нашите избиратели – те не гласуват за пет партии, да даде отговор за отношението си към властта и ще се боря с всички сили този отговор да е отрицателен.


Какви аргументи сте подготвили, за да убедите останалите лидери на партии в Реформаторския блок да ви последват в излизането в опозиция? Пред делегатите поискахте да ви дадат мандат за последни усилия Меглена Кунена, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов да бъдат убедени, че трябва да свалят подкрепата си от правителството.


- Май не ме разбрахте. Отдавна съм изчерпил аргументите си пред лидерите на част от партиите. Не съм човек, който обича да го лъжат, колкото и да съм склонен на преговори и компромиси. Моят разговор с Кунева и Лукарски общо взето свърши на 14 септември 2014 г. Това е преди повече от година и половина. Оттогава поддържам повече от необходимия контакт, за да функционира парламентарната група.


Това означава ли, че Кунева и Лукарски ще бъдат изключени от евентуален разговор за широк антикорупционен съюз?


- Повтарям. Важно е и няма контрааргумент - искам Реформаторския блок като единно тяло. Дали на конгрес, дали чрез референдум на всичките си членове, всеки вариант е отворен, Блокът да се произнесе. Искам да чуя хората от СДС – Свищов, на които коалицията ГЕРБ и БСП уволни чистачките от общинската администрация. Да чуя хората от ДБГ в Каварна, които са от екипа на Цонко Цонев, отново уволнени от ГЕРБ и БСП, хората на СДС в Петрич, където отново същата коалиция извърши чистка до девето коляно на всички, които са били членове на партията. След като чуя тези хора, тогава мога да преценя Блокът като единно тяло дали е жизнеспособен. Тези хора са Блокът, а ние четири-пет човека.


Чувате тези структури и всички останали активисти и те искат да ви последват, тогава къде са техните партийни лидери?


- Този въпрос е към тях, не към мен. Влиза отговорът на въпроса за следващата опорна точка за шизофренията и тя е как така ДСБ ще гради нов проект, ще гради реална властова алтернатива, без да е напуснала парламентарната група Реформаторски блок. За първи чух от този тип коментари – че участието в парламентарна коалиция пречи на някого да се развива, да приема нови хора. Ние приехме с огромно мнозинство устав на ДСБ, който ни дава да се отворим по непознат до момента начин и към нови членове, и към хора, които не са ни членове от всички нива – от селско до национално. България е пълна с хора с десни убеждения, с центристки убеждения, които са готови във всеки един момент да се включат в една сериозна политическа алтернатива, но не са готови да търпят петима лидери да им се пазарят върху главите.


За да бъдем наистина силни, за да можем да дадем алтернативата след края на доверието в модела на сегашното управление ГЕРБ – ДПС, трябва да сме готови да работим с всички тези хора и ДСБ вече активно работи в тази посока.


Има ли в ДСБ настроения за оставане във властта?


- Затова направихме Националното си събрание пред камерите, за да са излишни такива въпроси. Заседанието продължи 7 часа в изключително открит и изострен тон. Нищо не беше скрито, всичко е заснето. Много спорни въпроси може да има в партията, но участието във властта не е един от тях. Нито един глас не се чу за участие във властта, напротив – чуха се гласове против Реформаторския блок, които можеха и да надделеят, ако не беше моята намеса в рамките на събранието. Давам си сметка затова.


Каква е причината в опозиция да се чувствате по-полезни, отколкото във властта?


- Ние сме обещали, че ако ДПС е на власт, ние сме в опозиция. А ДСБ се чувства много добре, когато си изпълнява обещанията.


Въпреки че вие обявихте публикации в медиите за напрежение между вас и Петър Москов за "гьобелсова пропаганда", на Националното събрание министърът на здравеопазването не се появи. През декември той отказа да ви последва в излизането в опозиция, но все още е член на партията и вие защитавате реформата му. Какъв знак е липсата му от форума?


- На много вярна преценка на настроенията в партията. Ако теоретично попадна в неговото положение, вероятно ще направя същото. Напрежение между мен и Петър няма, напрежение между неговата политическа позиция и политическата позиция на партията му има огромно.


Смятате ли, че е редно Москов сам да се оттегли?


- В ДСБ винаги е имало място за различни мнения.


Широкият антикорупционен съюз ли е новият десен проект на Радан Кънев?


- Няма и няма да има нов проект на Радан Кънев.


Защо?


- Най-жалкото нещо в българската политика е вековната традиция всеки лидер да си създава своя проект, за да осъмнем през 1913 г. с коалиция между четири либерални партии, в които единствено различно в програмите на партиите им е името на председателите им.


Ако заговорим за партия на Радан Кънев, или проект на Радан Кънев, значи влизаме в партизанската традиция на българската политика, която от няколко години се боря отчаяно да наруша. Вижте какво става в ляво, ляво – център. Татяна Дончева напуска БСП – изключително подкрепян човек, с висок рейтинг, и прави партия на Татяна Дончева и взима 1%. Напуска Георги Кадиев – популярна личност с някаква мажоритарна подкрепа за себе си, прави партия на Георги Кадиев и със сигурност ще е под 1%. Дори те двамата нещо не си говорят.


Изключват Лютви Местан от ДПС. Какво имаме? Партия на Лютви Местан. То има още 40-50 такива партии, но много бързо сме ги забравили. Цитирам пресните примери. Няма да има партия на Радан Кънев.


Моята цел е да се съберат всички тези хора от гражданското общество, от бизнеса, от политическите партии, които са наясно какво се случва в България, и искат да го променят. Да се съберат хората, които са готови да гледат малко по-далеч от носа си и искат да си представят България след 15 години, а не догодина. Заедно в режим на истинска общност да избират, да гласуват, да предлагат, да номинират. Дали едно такова широко обединение от хора би харесало Радан Кънев за лидер е въпрос към всички тях.


На събранието се появи лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева – дори коалиционните ви партньори от ДБГ се обидиха, че тя е била бурно аплодирана от делегатите на ДСБ, а техният представител Найден Зеленогорски беше освиркан и заглушен с аплодисменти по време на речта си. Ще бъде ли част от широкия антикорупционен съюз "Движение 21"?


- Нямам никаква представа. Не сме говорили с нея. Не се бяхме виждали месеци преди това събрание. Тук се засягат два много важни въпроса. Единият е неприятното прекъсване, което се случи с Найден – некрасив жест от част от нашите делегати, но не мога да кажа, че не го разбирам. В продължение на два месеца знайни и незнайни хора от ДБГ се изхождаха три пъти седмично по медиите, че обикаляли структурите по страната, и ДСБ искала да стои във властта, а само лидерът бил в опозиция. В момента, в който тези структури се събраха на едно място, се видя, че всяко едно такова изказване е било директна лъжа. Много трудно е да се очаква, че няма да имат реакция срещу ДБГ. Тъпото в цялата ситуация, че Найден не е част от тази лъжа. Той получи отношение, което лично не заслужава и съжалявам, че конкретно се случи с него.


Има по-важен въпрос, който очевидно младите колеги от ДБГ, които коментират, не мога да схванат. Той е, че в България отдавна нито партийни активисти, камо ли избиратели, не ръкопляскат на етикети. Това, че някой се е нарекъл десен, не носи аплодисменти. Това, че някой има минало в лявото, може да донесе, защото в България проблемът е какви позиция заемаш и какви изводи правиш, а не какво си си сложил на ревера. Татяна Дончева е единственият политик, извън ДСБ и Гражданският съвет, който заема ясна, непоколебима и смела позиция по съдебната реформа и по тази причина получава аплодисменти съвсем не само от ДСБ.


Не сте разговаряли с нея за широкия антикорупционен съюз, но вие склонен ли сте на партньорство с "Движение 21" и Дончева, щом споделяте общи виждания за съдебната реформа и като цяло за модела КОЙ?


- Със сигурност сме склонни на партньорство в името на съдебната реформа. Политическо партньорство - в момента не бих могъл да дам отговор. Отговорът е труден и за нас, и за "Движение 21". Не бих се хвърлял смело напред в подобни разговори.


Татяна Дончева споделя общи ценности, но има и свое минало - била част от наложили лобистки поправки в парламента като депутат от БСП, а наблюдатели припомнят, че е била адвокат на силова структура от 90-те?


- Затова и казах, че въпросът за сътрудничество е изключително труден. От друга страна се вижда кое натежава повече. На събранието табела "Аплаузи" не излиза на екрана зад трибуната. В ДСБ всеки преценява кога ръкопляска и кога освирква. Хората през последните месеци са преценили тежестта на битката, която се води за съдебна реформа и това колко малко хора са достатъчно годни да носят такава тежест.


Ако ДСБ прецени, че Дончева е добър партньор, има ли вероятност за сътрудничество?


- Не отговарям на въпрос с повече едно "ако".


Включва ли новият антикорупционен съюз и партии, и организации с различно идеологическо позициониране от дясното, но с общи цели.


- Дълбоко съм убеден, че ако някой поставя законността преди всички други въпроси, правосъдието преди всички други реформи, сигурността преди другите теми на държавното управление, този човек е десен. От моята идеологическа перспектива един широк антикорупционен съюз ще бъде дълбоко консервативен, защото ще се опира на хилядолетия здрав разум, които са казали на човечеството, че къщата се строи от основите, а не от отгоре.


Татяна Дончева покрива тези ценности...


- И смята, че пуйката не социалистическа или капиталистическа. Да, напоследък виждам в Дончева крайно десен политик и това ме радва. Всеки може да се върне към разума във всеки етап от живота си.


Водите ли разговори или преговори с други партии или неправителствени организации за участие в широкия антикорурционен съюз?


- И с неправителствени, и с политически, и с отделни личности.


Кои са те?


- Не мисля, че е подходящо в българската медийна среда да бъде изнасяно публично преди да бъде изнесено официално. Не е случайно мълчанието ни по темата.


Кога е планът това да влезе в медийното пространство публично?


- Има повече от един план.


Какви са те?


- Естествено, че зависят от поведението на властта и от това по какъв начин тя се позиционира за предстоящите избори – били те президентските или предсрочни парламентарни избори. Трябва да си даваме сметка, че в България има доминираща политическа партия и доминиращ лидер на терена. Това са ГЕРБ и Бойко Борисов, за добро или лошо. Който не се съобразява с най-силния играч на терена, просто е глупав.


Предвид доминиращия играч на терена има ли вероятност за консолидация на малки партии, които сами събират малко подкрепа, но имат общи ценности? Например предстоящата партия на Георги Кадиев, формацията на Татяна Дончева, Гражданският съвет към Реформаторския блок...


- Не вярвам в коалиционните отношения. Мисля, че аз съм направил по времето на "Синята коалиция" и сега по времето на Реформаторския блок наистина максимума от усилия и компросими, които българската политика си струват за коалиции. В момента гледам към реално политическо единство, тоест коалиционният разговор не ме интересува.


А в какво се изразява реалното политическо единство?


- Изразява се в обща програма и общ механизъм на взимане на решения. Естествено и общо представителство.


Като не е под формата на коалиция, как си представяте общото представителство?


- Така както работеше Реформарският блок в самото начало. Когато Гражданският съвет беше водещият. Тогава се произведоха и най-добрите политически продукти на коалицията и влиянието му, популярността му бяха значително по-големи, отколкото след това на избори. Реформаторският блок имаше реален шанс да бъде това, което трябва да бъде – една цялостна алтернатива в българската политика, а не заложник на противопоставянето между ГЕРБ и БСП, както се превърнахме.


Имаше един хубав момент, в който наредихме листата за европейските избори с петима лидери в челото й, и там някъде идилията свърши.


ДСБ също вече ще има Граждански съвет според устава, приет от партията в неделя. Кога ще се състави, кой ще участва в него и кой ще бъде говорител, какъвто се предвижда в приетия нов устав на ДСБ? Ще участват ли в него представители от досегашния Граждански съвет към Реформаторския блок?


- Гражданският съвет към Реформаторския блок е последният шанс за оцеляването на коалицията. Той винаги е бил най-силният елемент, особено на публично и експертно ниво. Неслучайно народните представители от Гражданския съвет са всъщност най-одобряваните и най-качествени депутати в целия парламент. Дали ще има Граждански съвет към ДСБ зависи от това дали ще има хора, които го искат. Ние няма да създаваме кухи структури.


Щом го залагате в устава, значи имате идея.


- Има възможност хора, изтъкнати представители на експертните среди, на бизнеса, на преподавателските среди и на други обществени кръгове, които желаят да работят в тясно сътрудничество с ДСБ, без да стават партийни членове, да могат да го направят.


Това включва ли хора от досегашния Граждански съвет към Реформаторския блок?


- Естествено е, че е възможно да включва, но това е перспектива отвъд житието на Реформаторския блок, а ние не искаме да гледаме в тази посока.


Пак се обърках. Какво ще представлява широкият антикорупцинен съюз срещу управлението?


- Не разбрахте, защото не ви казах. Не смятам, че това е подходящият момент. Всички планове, свързани с политическото позициониране със следващи парламентарни избори, ще бъдат представени в значително по-късен етап.


Тоест този нов съюз няма да участва на президентските избори?


- Президентските избори не са най-важните, въпреки че няколко пъти сме отбелязвали, че в сегашния момент за България са важни. Те са много мажоритарни, личността ще бъде по-важната.


Все пак президентът има някаква власт, включително и като позиция за съдебната реформа.


- Президентът е важен в три сфери – правосъдието, отбраната и външната политика. И в трите България има много важни задачи, така че кой ще бъде държавен глава е изключително важно. Това не зависи от формата и партиите, които го подкрепят, а от мажоритарния избор и кампанията. Оценяваме предстоящите избори за президент като много важни.


През последните седмици влязохте в конфликт с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В предходното интервю за "Дневник" през декември казахте, че той никога не ви е лъгал, но никога не сте го разглеждали като партньор. Правилни ли са наблюденията, че в момента сте основни политически опоненти?


- Щях да възразя на думата конфликт, но с него сме основни политически опоненти от две години.


Вие бяхте заедно с него в управлението до преди няколко месеца...


- Така е. И в Германия социалдемократите и християндемократите са заедно в управлението, случват се тези неща, но на идейно ниво, но на ниво национални приоритети в България БСП отдавна е извън разговора. В България тенденциите, идеите, принципните спорове са между мен и Борисов. Когато бяхме във властта, пак беше така.


Тук искам да говорим за най-важното. България изостава от Румъния във всяка една област по драматичен начин. Изостава по такъв начин, че се поражда съвсем очевидният риск общата европейска граница, която ще бъде бранена срещу мигрантската вълна, да се окаже, че минава по Дунав и България, макар и формално член на Европейския съюз, да остане в компанията на Сърбия и Македония, които не са. Това се дължи на изключително тежката политическа грешка на Борисов да отхвърли румънския модел за реформа в правосъдието за прозрачност и борба с корупцията.


Налагането на този модел помогна на Румъния да дърпа в бизнеса, в икономиката, в образованието и във външната политика. Нека да не подценяваме напредъка на Румъния спрямо България в отбраната. Румъния в момента е една превъоръжена държава, като ние тука се чудим как да ремонтираме москвича. Не познавам семейство, което си ремонтира москвича.


На какво се дължи разривът в отношенията ви с Борисов и размяната на реплики през медиите? Той обвинява ДСБ, че контролира съдилищата, а вие отвръщате, че той вече е загубил качеството си да манипулира публиката, без да лъже.


- Този въпрос е към Бойко, защото той започна тази наистина много груба атака, която беше изпълнена с преки лъжи както по отношение това, че контролираме съдилищата, така и по отношение на това, че аз съм искал от него да сменяме главния прокурор, така и по отношения на това, че гласуванията на ГЕРБ и ДПС се дължат на наши отсъствия от залата. Това са груби и преки лъжи, които мога да оборя във всеки един момент.


Въпросът, който задавате, е защо Борисов влезе в тази атака. Отговорът ми е, че го принудихме да опразни партийните каси на ГЕРБ и на ДПС. Опозицията отдясно от принципни позиции го принуди да прекратява обществените поръчки на Делян Пеевски, което неговото правителство е договорило, да спре до момента 3 млрд. лева, както се твърди, съмнителни поръчки. Това значи, че всички пари у нас са договаряни по съмнителни поръчки. То и така си беше и затова сме в опозиция. Фактът, че го принудихме да върви против интереса на партията си и против модела, по който управлява, естествено, че го е вбесило.


Само от вас ли е имало натиск? На пресконференция неотдавна намекнахте, че Борисов спира поръчки след телефонен разговор с чужбина.


- Той се кле, кръсти се, че не било натиск от чужбина. Нека да му повярваме. Това звучи по-добре за ДСБ, защото значи, че е от нашия натиск вътре в страната.


Чий натиск от чужбина?


- Като се кълне, че няма, значи няма.


Освен прекратяване на съмнителните практики с обществени поръчки, какви цели ще има антикорупционният съюз?


- Те са в приоритетите, които Реформаторският блок винаги е извеждал. На първо място да се харчат отговорно парите на най-бедния данъкоплатец в Европа и да не е възможно в бъдеще 3 млрд. лева да се договарят в съмнителни обществени поръчки и те да бъдат прекратявани. За обикновения човек във Варна или Добрич това означава, че магистрала "Хемус" няма да има. Не виждам какви положителни точки може да си пише Борисов, защото са я подарили на Пеевски. В деня, в който официално я подариха на Пеевски, казах, че магистралата няма да я има, защото не може така да стане. Българското общество не може да понесе нито Пеевски да му строи магистралите, нито да строи магистрали с 30-40% надценка. Просто нямаме такива пари.


Цел е да спре картелът в обществените поръчки, където едни и същи пет фирми печелят и никога не се конкурират помежду си.


Над всичко друго да се въведе румънският антикорупционен модел с независима антикорупционна агенция в прокуратурата. Това работа доказано.


Другият приоритет е да се спре тази партийна вакханалия в назначенията в администрацията и да се електронизира управлението. Това са два процеса, които вървят заедно. Тук искам да бъда много справедлив, че предложенията на Румяна Бъчварова за електронното управление и за администрацията са изключително добри и затова не могат да минат през парламентарната група на ГЕРБ.


Какъв е времевият хоризонт на такъв съюз, защото парламентарни избори може да има след няколко месеца, може и в края на редовния мандат?


- Когато има слон на терена като ГЕРБ, не може да се правиш, че не го виждаш. Ние имаме политически мастодонт, въпреки че много му се огъват краката. Нестабилен е. Не може да се движи. Ние трябва да се съобразяваме с него – плановете на Борисов кога да има нови избори, той ще става ли президент, няма ли да става, са определящи за плановете на алтернативата на това управление. Тя трябва да бъде съобразена с възможността за основна опозиция на задаващата се коалиция ГЕРБ – БСП и да поеме властта след него.


ГЕРБ вече опита с ДПС и видяха, че е много непопулярно и следващият предпочитан партньор е по-вляво.


Казахте, че реформите на Бъчварова за е-услугите са добри. Означава ли, че има антикорупционни сили и в ГЕРБ, с които вие бихте могли да си партнирате?


- Над половината десни избиратели гласуват за ГЕРБ.


За партията питам.


- Моето впечатление е, че в ГЕРБ все още има много солидни десни партийни активисти на много места в страната. Общото между тях от най-ниското до най-високото ниво е, че са наритани в кьошето от Цветан Цветанов, а Бойко се прави на разсеян.


Какво печели Борисов?


- Печели да подари още един часовник на Цветанов след следващите избори.


Да разбирам ли, че смятате, че Борисов не може да печели избори без Цветанов?


- Според мен това, което на политологичен език се нарича изборната машина, тоест комбинацията между присъствия в администрацията, назначаване и харчене на пари, е вече по-силно от посланията в ГЕРБ. Политиката отстъпи на машината.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  Много ме кефи Радан! ИСкрено му се възхищавам!
  Ако продължава по този път на есен наистина ще бъда разколебан за кого да гласувам за президент. Дали за него - Радан Кънев, или за уважаваният ни от всички г-н Плевнелиев

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  финалът, последното изречение е един път!
  Браво!

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Т.е. попълзновения към осела на съседа. Стоим си на един чин с другарчето и зад гърба му въртим номера. Ще видим какво ще стане накрая, но май пак някой иска да седне между двата стола.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Загрижен ми се вижда Радан на тази снимка,за партията, за родината,за демокрацията и т.н.!
  Виждал съм го на други снимки, в много по-добро настроение!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 233 Весело

  Ма те тия и избиратели ли имали?

 6. 6 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 849 Любопитно

  "Какво е Реформаторският блок?"

  Отговорът беше даден около триста деветдесет и шест хиляди петстотин двадесет и осем пъти през 2013-14 г., а именно:

  Реформаторският блок е единен политически субект.
  (каквото и да значи това - и тогава, и сега)

  Помните ли тази мантра?

 7. 7 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Весело

  Г-н Марчев, що се заяждаш така с Радан и му задаваш цели 2 (два) пъти въпроса за политическата шизофрения?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 8. 8 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 458 Весело

  Да бе , нали знаеш колко от избирателите на СДС ще се запишат в болшевишката ти сектичка
  Бедни ми Раданчо-Аватар...

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "Реформаторският блок е програма и аз съм сигурен, че огромната разлика между процентите, които ни даваха социолозите, и това, което взехме на парламентарните избори, а и след това на местните избори, е в програмата и посланията на Блока. Така че за мен е изключително нахално някой да си помисли, че при положение, че сме в опозиция, ние ще излезем, защото сме верни на програмата и посланията."
  Власт за изпълнение на програма, не за службица. Сбогом како и трикаджийски хватки, сами се провалихте в очите на десните.

 10. 10 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Раданчо е Сергей Станишев на ДСБ - изключително слаб политик, който заради личните си амбиции ще ликвидира партийката си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  "Да, напоследък виждам в Дончева крайно десен политик и това ме радва."

  Кажете ми, че през половината интервю се шегува.
  Иначе наистина ще повярвам в тезата за първата в световната история партия на Шрьодингер!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 402 Неутрално
 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Много дълго.Не ми се чете.Пък и не съм от избирателите,за които говори.

 14. 14 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 481 Неутрално

  хубаво и вярно интервю.
  подкрепям

 15. 15 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 507 Разстроено

  [quote#2:"zidane"]

  финалът, последното изречение е един път!
  Браво! [/quote] - така е, но как точно се връзва това: "изборната машина, тоест комбинацията между присъствия в администрацията, назначаване и харчене на пари, е вече по-силно от посланията в ГЕРБ. Политиката отстъпи на машината.", с това:
  "Искам да чуя хората от СДС – Свищов, на които коалицията ГЕРБ и БСП уволни чистачките от общинската администрация. Да чуя хората от ДБГ в Каварна, които са от екипа на Цонко Цонев, отново уволнени от ГЕРБ и БСП, хората на СДС в Петрич, където отново същата коалиция извърши чистка до девето коляно на всички, които са били членове на партията." ....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 16. 16 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Радан продължава с принципни позиции и почтеност. Трудно е за простаците да го разберат и да вникнат в политиката, която води.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Доста дълго интервю и поне това което разбрах е, че засега се запазва сегашното положение в НС и че ДСБ ще продължи да се държи опозиционно, което не значи че непременно ще гласува против всичко, само защото е предложено от ГЕРБ например.
  А какво ще се получи и дали РБ ще се запази, поне формално до президентските избори, д не говорим след това и ще има ли нов блок, с кого евентуално, поне на мен не ми стана ясно.
  Както разбирам, опитва се да принуди и ГЕРБ да се размърда в посока реформи или поне да не пречи или поне по-малко да пречи на тяхното минаване през НС, като притиска Борисов, та той да притисне Цветанов...малко сложна ми се вижда схемата, но важното е да работи.
  По интересно е къде ще бъде новата червена линия и ако бъде премината, какво ще стане и какви ще са реакциите не само на ДСБ, но и на блока.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Кунева и Лукарски са от редичката на Димитър Общи.

 19. 19 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Изказването на Дончева бе по-достойно от това на Радан. Очевидно ДСБ има проблем и проблемът е Кънев, който изневери на Духът, вътрешната същност и нагласа на избирателите си.

  оанес
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#15] от "NicK":

  "Искам да чуя хората от СДС – Свищов, на които коалицията ГЕРБ и БСП уволни чистачките от ......"

  И на мен това ми направи впечатление, че като говори за избирателите гласували за РБ привърженици на различните съставляващи го партии, което само по себе си звучи добре, но няма технология по която да се направи, освен например, едно пробно явяване поотделно на избори, което е възможно но е идиотско.
  Та иначе приятни за ухото неща, проблема е в реализацията и в този смисъл, ако все пак днешното НС извърши част от реформите ( за всичките си беше ясно по начало че няма как да стане, с подобно представителство), май най-добре ще е да не се разтуря РБ, а напротив да се интегрира и наистина засили влиянието на гражданския състав, но как ще стане при вече образувалите се отношение, предстои да видим.
  А ако съвсем не вървят реформите до есента, редно е целия РБ да излезе в опозиция, но.. и това се оказва проблематично.
  А после се чудят защо десния избирател не гласува или гласува кой знае за кого, ами не трябва да ни правят луди, простичко е.

 21. 21 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 482 Неутрално

  кънев е просто за задния чин. не става нищо от него. какъв лидер е това аз просто се чудя. сега кънев в опозиция ли е или подкрепя, москов, бъчварова, тоя, оня и други, които са им симпатични, а други коитоне са не подкрепят....да се чудиш иска ли избори, като има представа какво да се прави или не иска. по скоро и той не знае, ще чака баце да кажел... жалка картинка...просто не сатва хем така хем иначе...същото за москов, ся против москов ли е или го подкрепя, ащото и това не е ясно...москов е мижитурка, а кънев също...жлко за барута

 22. 22 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Раданчо посяга на електората на Кунева и Лукарски... мно'о жентълменско, май е типично за нежната му душа

  Няма шики-мики.
 23. 23 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  16-та статия за деня занимаваща ни с мечтите на малкия лилав вожд за индианец от съседно село.
  Няма да стане Имате 3 % подкрепа - оправяйте се с нея както искате

 24. 24 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#16] от "soave":

  "Трудно е за простаците да го разберат и да вникнат в политиката"

  Аз съм един от простаците които считат че колкото и да е принципен един човек това не го прави задължително добър политик. Добрият политик трябва да се съобразява и с простотията и с простаците и пак да му намери цаката. Ако обаче принципно ще се дъни значи е просто един принципен човек и нищо повече.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Весело

  Г-н Радан Кънев е истински лидер! Гордея се с него!

 26. 26 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 482 Неутрално

  [quote#19:"oanes"]зказването на Дончева бе по-достойно от това на Радан. Очевидно ДСБ има проблем и проблемът е Кънев, който изневери на Духът, вътрешната същност и нагласа на избирателите си.[/quote]
  Дончева е визионер. Тя го каза- трябва да се обединим и тогава да ес разделим на червени и сини, след като разкараме тумора от властта...От това по-кратко и ясно...а тая шушумига ще се прави на десен- какво му е дясното на него, на лукарското, москов, кунева, цял живот на държавна заплата- два лева не са изкарали. Дончева е по-дясна от тях, мижитурки.

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Тоя ко...ще прави вътрешно партиен РБ преврат ли...иска смяна на Кунева и Лукарски щото с тях се бил изчерпал...а пък уж десебарките били интелигентни...

 28. 28 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1079 Разстроено

  [quote#16:"soave"]Радан продължава с принципни позиции и почтеност. Трудно е за простаците да го разберат и да вникнат в политиката, която води. [/quote]

  Десебарските мантри са отвратителни. Да говориш зле за партньорите си ни да им ухажваш привържениците било принципно и почтено. Десебарска логика и наглост...

  Няма шики-мики.
 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Поздрави за интервюто.

 30. 30 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1029 Разстроено

  До коментар [#12] от "ЕвразиецЪТ":

  То това с мантри не става, другарю евразофил!

 31. 31 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#16] от "soave":


  [quote#16:"soave"]Трудно е за простаците да го разберат и да вникнат в политиката, която води. [/quote]
  Ей заради тази надменност българския народ не гласува за вас...стойте си в опозиция и си циврете... на Радан му проблесна, че така сте вършели повече работа...

 32. 32 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#28] от "Олд Шетърхенд":

  Ти правиш ли някаква разлика между привърженици и партийни лидери-министри?
  'Щото аз правя ... и не е в полза на коментара ти.

 33. 33 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":
  "...Добрият политик трябва да се съобразява и с простотията и с простаците и пак да му намери цаката...."
  На простотията и простаците, им търси цаката, но има проблем с политическите проститутки - те хем са прости, хем са тутки (просто ни туткат толкова години).

 34. 34 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В момента Радан Кънев и ДСБ са единствената алтернатива и надежда за България, за да може да има промяна в положителна посока. Затова ГЕРП и Бойку започнаха да лъжат и мажат, че ДСБ контролира съдиите например. СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ!!!
  Според мен ГЕРП И ДПС започнаха да упадат и дойде началото на края им. Народът разбира, че ГЕРП е само една пушилка без никакво съдържание и качество.
  Дано само Радан да намери начин да включи Христо Иванов в един бъдещ десен проект. Тогава ще спечелим всички от участието на един прекрасен човек и експерт.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 35. 35 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1029 Весело

  [quote#24:"emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ"]Добрият политик трябва да се съобразява и с простотията и с простаците и пак да му намери цаката. [/quote]
  Тъй, тъй!
  Един друг супер-простак беше казал: "Аз съм прост и вие сте прости - затова и се разбираме толкова добре"
  Между другото, само за твое сведение - разликата между прост и простак е огромна!

 36. 36 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Много милиционерски вой, значи Радан е на много прав път!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 37. 37 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Р. Кънев: Повтарям. Важно е и няма контрааргумент - искам Реформаторския блок като единно тяло. Дали на конгрес, дали чрез референдум на всичките си членове, всеки вариант е отворен, Блокът да се произнесе.

  Много точен отговор на лая за така наречената 'шизофрения"!
  Писах вчера, че не виждам причина точно ДСБ да напускат РБ.
  Единствено ДСБ все още отстояват принципите, с които се създаде РБ.
  Видимо СДС и ДБГ плюха на принципи, на граждани ( да си спомним презрителното отношение към Гражданския съвет) и на обещания ( то било трикове).
  Е, като не им харесват вече принципите - да напускат!

  Много силно интревю!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 38. 38 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#8] от "Карла Hanneman":

  Бедна ми Карла ... виж си рейтинга

 39. 39 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":

  Да, тези партии си имат национални съвети, ако решат, могат да изритат настоящото ръководство и да го заменят с хора, готови да следват Кънев - колко е реално и осъществимо си нямам на идея.
  Моят коментар обаче беше в друга посока: Кънев критикува модела на ГЕРБ - изборната машина създадена чрез назначения и облагодетелстване чрез порции, но звучи сякаш крайната му цел е не да замени модела, а оператора на машината - лошия ГЕРБ махна нашите хора (дори и чистачките явно са политически назначения...), ДСБ ще ги върне, а политиката ще продължи да отстъпва на машината.. - надявам се да съм разбрал грешно изказването му, защото ако това е посоката в която се върви, то не виждам как ДСБ ще допринесе за промяна на статуквото..

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 40. 40 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#4] от "Краде ми се мили мой!":

  Ти си се занимавай с кражбите. Другите ги остави на мира.

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Весело

  “...плановете на Борисов кога да има нови избори, той ще става ли президент, няма ли да става...”

  Че нали Кънев сам се изхвърли само преди няколко дни, че ВСЕКИ десен кандидат има шансове срещу Борисов!
  Сега защо бие отбой, ами не вземе като онзи клоун проф. Семов, незабавно да уволни Баце!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 534 Весело

  [quote#19:"oanes"]Очевидно ДСБ има проблем и проблемът е Кънев, който изневери на Духът, вътрешната същност и нагласа на избирателите си. [/quote]

  Да, точно така!
  Те избиратели на ДСБ са гласували за "съдебна реформа" на интелектуалния инвалид Цв. Цв. с подкрепата на БСП и ДпС и сега "мноого се сърдят", че ДСБ не подкрепят и 'другите реформи" на "охранителя"* от СИК!


  ---------
  *Той не случайно казва, че добре се разбира с "прости"

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 43. 43 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Аргументите на Махат ма Кънев:

  „Получихме оферта от г-н Бойко Борисов, за да участваме в единен десен блок, но ГЕРБ не е алтернатива в българската политика. Позицията ни срещу ГЕРБ е единодушна, тя не е предизвиквала никакви спорове. Няма сговаряне, твърденията за това са немного добросъвестни медийни интерпретации“.

  Друг път:

  "Една година по- късно влизаме в коалиция с ГЕРБ в името на България."

  За Цветанов :

  Точно преди година, в разгара на снежната блокада в Родопите, партийният актив на ДСБ опъна тежки трапези в пловдивския хотел „Санкт Петербург“, собственост на „червения олигарх“ Георги Гергов. За да повдигне още повече градуса на настроението, лидерът Кънев шеговито разказа как навремето се озовал на сбирка на Европейската народна партия. Бил заедно със Светослав Малинов, към днешна дата евродепутат от РБ, и Надежда Михайлова-Нейнски, бивш външен министър в кабинета „Костов“. Тримата се разкъсвали от Хамлетовата дилема дали да се снимат с Цветан Цветанов и „да бъдем псувани“ от съпартийците си, или да се изнижат като мокра връв. „Имаше и трети вариант - ако Цветанов ни намери, какво тогава да правим - да бягаме или да се снимаме с него? " Неслучайно се връщам към тази случка, защото само година по-късно между партиите в център и дясно вече има здраво и сериозно партньорство, с уважение и самочувствие.“

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 44. 44 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  "Изчерпил съм аргументите си пред Кунева и Лукарски, но не и пред избирателите на СДС и ДБГ"

  По-заблуден човек, който се мотае в политиката, не съм виждал! Че кои са тези избиратели на СДС и ДБГ, които ще се занимават с неговите аргументи? Още повече, че те са априори известни-минимум отговорности, максимум интриги, гарнирани с облаги от властта.

 45. 45 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#24:"emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ"]Добрият политик трябва да се съобразява и с простотията и с простаците и пак да му намери цаката. [/quote]

  Има една маалка подробност при партиите, че те отразяват възгледите на част (парт-) от обществото.
  За простаци и прости вече има специфични партии, издънки на БКП.
  ДСБ видимо не изразява възгледите на путинистите от Атака или на ГЕРБавите ("Вие сте прости..." избиратели на "охранителя" от СИК.

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 46. 46 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Тоя наистина го гони шизофренията...върти се като пумпал и говори глупости...сега разбирам защо се скараха с Москов...доктора сигурно му е препоръчал незабавно лечение...

 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Добро интервю на Радан :)
  'Философията " е - времето работи за НАС !!
  И е така , правилно е ..:
  Оставаме на Боко още малко време да се наслаждава на властта ..Тя скоро няма да е негова - бих допълнил аз :))
  Едновременно с това - кунева и лукарски са вече въздух- даже и на страниците им във фейса - почти НИКОЙ не им обръща внимание на ..съобщенията :)
  Голяма част от независимите граждани , гласоподаватели сега 'узряват" , гледат , слушат , четат , смятат новите кредити на горанов , наблюдават цацата - и пируетите му, златевци, пеевски и т.н.
  и РАЗБИРАТ за какво става дума..:
  Но, трябва още малко време ..) Все пак Цв. е всеки ден е по телевизиите - с глупостите си :)
  ВРЕМЕТО пак ще е наше :)
  Беше ни свито, откраднато от мутрите , но БАСТА ...)
  Стига простаци начело !! :)

  BIG AL
 48. 48 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Щом Радан стигна до комунистката Дончева, значи това е края за дсб

 49. 49 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#28:"Олд Шетърхенд"]Да говориш зле за партньорите си ни да им ухажваш привържениците било принципно и почтено.[/quote]

  Нормалните избиратели на са принадлежност на партията, за която гласуват, а влагат мисъл в избора си.
  Ключовата дума е мисъл - не "харизма" или "Вие сте прости и аз съм прост.." , а мисъл.


  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 50. 50 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Любопитно

  "- Няма и няма да има нов проект на Радан Кънев."

  А къде е десният проект? Ей, костилки, къде ви е десният проект? Преди няколко дни ви попитах, защо го няма, написахте ми "Чакай 13 март и ще видиш чудото!". Чудо видяхме- ДСБ френетично аплодира Татяна Дончева. Но проект няма, няма и да има.
  Няма да ви насилвам, като дойдете на себе си и ви спуснат лабораторните инструкции, се обадете! Повече цирк никога не е излишен...

 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Малката снежна топка се затъркаля от Христо и Радан и скоро ще стане лавина :)
  И утре пеевски, златев или доган да влязат в пандиза - ВЕЧЕ е късно :)
  Утре цацата да вкара на Гоце сина му -какво стана ?? - вече е късно ..

  Както си пиша от месеци : халал да са му на Боко - съюзниците Цацата, пеевски, златевци, доган и ..лукарски и кунева ..:)
  Все народни любимци :
  Но, времето им дойде - и започна да тик -така часовникът - от един Христо , 'някой си " ..>)
  Хахахаааа.......

  BIG AL
 52. 52 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#48:"Ивайло"]Щом Радан стигна до комунистката Дончева, значи това е края за дсб [/quote]

  Щом ГЕРБавите, начело с "охранителят" от СИК вият на умряло и в хор с БСП, и медиите на ДС, т.н. "пеефски", значи това е възхода на ДСБ!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Вчера се опитвах да обяснявам на разни хора и разбира се, не успях. Днес самият Радан им го казва, ясно, точно, с прост език, но прецизно. Ако са си направили труда да прочетат цялото интервю и все още не са разбрали, вече нищо не може да им помогне. Защото то трябва и да се мисли, не може да ти се налее с фуния.

 54. 54 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Някой прочел интервюто в крайна сметка разбра ли отговора на най-основния въпрос - ако утре има предсрочни избори - глас даден за РБ какво точно ще означава:
  а) още гушкане с Бочко и съответно Доган от дистанция
  б) борба за превръщане на България в правова държава

 55. 55 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  аз лично посланието го схващам като вместо да напускаме РБ ще го превземем, в това има логика ,но не знам дали може да стане

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 56. 56 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#54:"lustmord"] утре има предсрочни избори - глас даден за РБ какво точно ще означава:
  а) още гушкане с Бочко и съответно Доган от дистанция
  б) борба за превръщане на България в правова държава [/quote]
  ако е утре няма да е бъде ясно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 57. 57 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  Невръстните дечица сега учат пословици и имат прекрасната възможност да видят на живо какво означава "Омотал се като пиле в кълчища". Алтруистът Бате Радан им прави безплатна демонстрация от най-висока проба.

 58. 58 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 534 Неутрално

  По повод нас [quote#13:"Вячеслав Атанасов"]Много дълго.Не ми се чете.Пък и не съм от избирателите,за които говори. [/quote]

  За лудо не питай, то само се обажда!
  ДСБ видимо не изразява възгледите на путинистите от Атака или на ГЕРБавите ("Вие сте прости и аз съм прост..." избиратели на "охранителя" от СИК.

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 59. 59 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#21] от "True Detective":
  Прав си!Кънев е човек,който нито знае как,нито може да свърши някаква работа.
  Интересно ми е защо този човек си мисли,че като приказва срещу РБ и ГЕРБ прави нещо голямо в политиката.Да!Голямото нещо,което прави е нищо.С хулене на хората,с които си приел да работиш заедно гарантирано отиваш в небитието.Като се вземе предвид и ентусиазма,с който приемат ДСБ ,а явно и Кънев ,интригантката Т.Дончева, то той явно води партията към провал.
  И последно!Кой лидер на партия ще се съгласи партията му да влиза в коалиционно споразумение с човек новатор ,т.е. управляващ опозиционер.

 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  всъщото време да се възхищават и аплодират видна комунистка мултачка )))
  ...............
  Не съм чул Радан да прави коалиция , да е на власт и да иска за вицепремиер- дончева ..
  Но, виждам, как Боко - десният - си ИМА вице- калфин - човечето на ГОЦЕ !!!
  Даже е забранил критиките или въобще някой в ГЕРБ- да споеменава дори ГОЦЕ !!!??
  Или пък да говори против пеевски или цацата ...) Или златев
  КЪДЕ е дончева, КЪДЕ са ГОРНИТЕ любимци на Рапониии...)))
  Хахахахаа........
  Те, верно , любимците де , са истински антикомунисти и десни !!??
  Хахахахааа......

  BIG AL
 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#51] от "BIG AL":

  "Малката снежна топка се затъркаля от Христо и Радан и скоро ще стане лавина"

  Разгеле, тъкмо на теб преди няколко дни обещах след 13 март да ти задам индивидуално въпроса"Къде е десният проект?", щото ти ми обещаваше чудеса. Това, което видяхме, ли имаше предвид? Действително потресаващо-най "автентичната" дясна формация аплодира неистово адвокатката на "Мултигруп". Да не би, защото ще ви реже опашките в КТБ-вашите и на братската съдийска гилдия?

 62. 62 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Гневно

  Гола вода сте, момчета и момичета. Този път съм кратък, защото вече ме заболя клавиатурата да пиша с аргументи колко сте зле. Дано имате възможност да се погледнете от страни след време. Сега очевидно сте изтръпнали. Искрено съжалявам, че на последните три вота гласувах за вас с огромни резерви, но с реални очаквания. Е, повече тази грешка няма да я правя. Не ставате за тази работа и народът ще ви изхвърли, точно по същия начин, както ще изгони мутрата от Банкя с камъни. Жалко за всички нас, че вие сте ни "лицата.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 63. 63 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#11:"dogwoman"]
  Кажете ми, че през половината интервю се шегува. [/quote]
  Не мога да кажа дали Кънев се е шегувал, но поне във втората част някъде на интервюто аз не можех просто да не се усмихвам. Не, не му се присмивам, жал ми е някак за него. Как е възможно, кой постави това лице изобщо на политическата сцена??

  "Въпросът, който задавате, е защо Борисов влезе в тази атака. Отговорът ми е, че го принудихме да опразни партийните каси на ГЕРБ и на ДПС. Опозицията отдясно от принципни позиции го принуди да прекратява обществените поръчки на Делян Пеевски"
  Как да коментирам подобно делюзионно разстройство? Изпаднах докато изчета много бавно интервюто в тотално когнитивно разстройство..нямам думи.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 64. 64 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Задават му конкретни въпроси,
  а той бяга по тъч-линията като някоя мишка.
  Изплъзва се като плужек от отговор и се унася в мазни обяснения, нямащи нищо общо с това, за което го питат. .
  Нищо мъжко няма в тази сива мишка.
  Занимава ни непрекъснато с личните си преживявания и тревоги, с междуличностните си отношения и интриги.
  Кокошкар на дребно.
  5-10%


 65. 65 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Весело

  Някой изобщо успя ли да прочете километричното интервю?! Задълбочено и в детайли?!
  Боже, много приказки, много нищо!

  Радан да го сложат на мястото на Ю. Кадриев в БТВ.
  Дайте ефирно време на човека!

 66. 66 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 651 Неутрално

  не е чудно че хората припознават Реформаторския блок като "снимка на петимата лидери" - проблемът дойде след изборите когато петимата лидери извършиха тих преврат в РБ като отстраниха Гражданския съвет и го замениха с Председателски съвет!

  ако не се беше случила тази апаратна злоупотреба с вота на избирателите никоя от последвалите излагации нямаше да е възможна - нито абсурдните решения, нито свалките с властта, нито пренебрегването на реформаторските политики...

  за да започне отново да функционира РБ лидерите и апаратчиците трябва да върнат вземането на решения и оформянето на политиките на Гражданския съвет!

 67. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#55] от "stg":


  [quote#55:"stg"]аз лично посланието го схващам като вместо да напускаме РБ ще го превземем, в това има логика ,но не знам дали може да стане [/quote]
  Ей..имало и нормални хора в ДСБ бе...

 68. 68 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  не се учудвам за болшевишката агресивност на интревюиращия. Все пак Капитал е кръстен на името на капиталния труд на Карл Маркс - "Капиталът". Не е лошо Капитал и Дневник да се поинтересуват в медицинската литература какво е психическото състояние на човек, който преживява няколко самоличности - Борисов 1, Борисов 2, а сега чух, че имало и Борисов 3. Това разтрояване на ЛИЧНОСТТА каква ли медицинска диагноза има?!

 69. 69 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#68:"danilo1"]Рейтинг: 230
  не се учудвам за болшевишката агресивност на интревюиращия. Все пак Капитал е кръстен на името на капиталния труд на Карл Маркс - "Капиталът".[/quote]
  Хахах, а ве булка какви ги говориш? Та Дневник и Капитал са поддръжници на ДСБ и Радан. Освен ако след Конференцията и те не са изпаднали в недоумение от политическите "плонжове" на Радан. Честно, някак изпитах известно съчувствие към интервюиращия. Хайде, понеже си спец, да ни помогнеш да разберем следната концепция, която Кънев споделя в интервюто. Аз се предавам, четох я няколко пъти:

  "- Не вярвам в коалиционните отношения. Мисля, че аз съм направил по времето на "Синята коалиция" и сега по времето на Реформаторския блок наистина максимума от усилия и компросими, които българската политика си струват за коалиции. В момента гледам към реално политическо единство, тоест коалиционният разговор не ме интересува.

  А в какво се изразява реалното политическо единство?

  - Изразява се в обща програма и общ механизъм на взимане на решения. Естествено и общо представителство."


  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 70. 70 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#61] от "Дон Кихот":

  Десният проект е прост :
  Закони - не цацата , не мафията , не пеевски или кунева ,
  НОВИ хора - не сегашния ВСС- на пеевски хората и един страхлив Боко ...Толкова страхлив , че и ГОЦЕ го командва :)
  Хахахааа...:)))
  Прости неща - прозрачност, закони, не на мафията ,
  Общ .поръчки, корупцията , образование ,
  не на корупцията на ГЕРБАДЖИИТЕ ,
  не лумпени - прости - а конкурси - начело на държавата на умни хора , граждани :
  Не на ченгетата в парламента- милиционерите на ГЕРБ, а умни момчета и момичета..
  не на руските въжделения и мафия ;;;
  Атлантическите ценности - не пеевските ..)
  ПРОСТИ , ПРОСТИ неща ...)
  Независими прокурори-и от цацата ..)
  Червени олигарси и гербаджийски- в пандиза :)
  Не вифаджии и симеоновци - на власт :)
  ЛУСТРАЦИЯ ...
  и още някои ПРОСТИ НЕЩА , но абсурдни за мафията :)

  Нещо губите самообладание , милиционерите :)
  хахахааа....
  Но Боко НЕ може да се оттърве от ТЯХ - той си знае защо :) А САМО това е неговото спасение :) Но не може да МРЪДНЕ ::)
  Ххахаааааааа........
  И затова е бесен ..ВРЕМЕТО не работи за него - зависим е от мафията :)) , от цацаровци, пеевски, Гоце , доган и ..монтерейци :)

  BIG AL
 71. 71 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Трудно е за симеоновски мозък, да арзбере ,
  че ГРАЖДАНИТЕ , средната класа - са основа на всяка цивилизована държава - не пеевски, ал капоне или Гоцетата :)
  Равноправните граждани , чиито ПРАВА са защите от ЗАКОНА - който е над всеки и всияко- не пеевски или Гоце , или един рапон - да е над закона ..
  Тогава държавата става цивилизована ..
  И когато мафията се крие - а НЕ управлява :)
  Тогава държавата е нормална :)

  BIG AL
 72. 72 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Ти кажи защо Боце лъже кати дърта циганка

 73. 73 Профил на danilo1
  danilo1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#69] от "достатъчно":

  Кое точно не разбра - кажи ми и ще ти обясня. А иначе няма как една болшевишка медия на име Капитал да има нещо общо с дясно, свободно и модерно политическо десйтвие.

 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Когато един Цеко и някаква фирма - на БЕЗРАБОТЕН кипърец иска 'Юлен" да си прави каквото си иска с Рила - тогава държавата не е нормална , а мафиотска ..
  И когато един Рапон - не смее да каже НИЩО по въпроса :)
  Когато един от Свищовската 'академия" - горановче - трупа борчове на гърба на всички българи, когато младите заминават , а един орангутан начело , се бие в гурдите - тогава пак нямаме нормална държава :

  BIG AL
 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  И когато едно Цвъ., или един от Банкя , или куневата , започнат НЕЩО да ти обясняват на - РАДАН , ХРИСТО,Такофф , Мартин или мен ,
  когато една ШАЙКА , нагла и нахална ОБИРА държавата и преди и сега - с Общ.поръчки, едно горановче трупа борчове , едни нискочели аборигени ИМ гласуват в Парламента ,
  то ,
  тогава на всеки нормален ГРАЖДАНИН му идва в много и ...освен да споменава майките им , ще направи и някои други неща :)
  Просто ще ги свали от власт :)

  BIG AL
 76. 76 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#72] от "hodounski":

  Теб пък какво те интересува това??

  Доброто е заразно
 77. 77 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#65] от "gogleo":

  Аз го прочетох. Но за да схванеш завоите на мисълта, ти трябва схема размер А3.

  Доброто е заразно
 78. 78 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman": Не, не се шегува. А ти защо смяташ, че онази тьотка Цецка, дето едва е избутала РабФак, е по-заслужила уважение от Татяна Дончева? Или пожарникаря, дето му се кланяте като на божество? Начело в партията ви стоят пълни тъпанари - Цв. Цв., Боко, Цецка. Няма един свестен.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 79. 79 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#78] от "az22":

  Вярвай си на Татяна Дончева и ме остави на мира. Ако може? Съюзете се с нея, целувайте се, прегръщайте се. Кой ви пречи? Цецка остави на мира. Не ти е в лигата.

  Доброто е заразно
 80. 80 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#79] от "dogwoman": Цецке, ти ли ма, не те познах! Фу, повръща ми се от рабфаковци и ченгета...

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 81. 81 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#80] от "az22":

  Като те чета, рабФАКът ти е много Стой си рахат и недей се меша твърде.

  Доброто е заразно
 82. 82 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#39] от "NicK":

  " но звучи сякаш крайната му цел е не да замени модела, а оператора на машината - лошия ГЕРБ махна нашите хора"

  Има подобно звучене, но в случая той иска да каже, че това ( ако разбира се е така) би трябвало да бъде като сигнал към останалите партии от РБ, един вид като сигнал и евентуално неодобрение към тях.
  Иначе, аз много пъти съм го чувал, съвсем искрено да се изумява, как в момента в който се конституира настоящата коалиция и те влязоха в управлението, се е получил много силен натиск от неговите хора (ДСБ) за "уреждане" на хора на различни позиции, т.е. че и той не одобрява тези неща.
  Лошото е, и за това не той, не ДСБ или коя да е друга организация, а някак като манталитет ни е влязло, че властта освен за работа е задължително да се използва и за такива неща и това дори не е само наш манталитет и изглежда се дразним и негодуваме, само когато ние не сме в числото на използвалите ситуацията.
  Поне аз не познавам някой, който да се укорява, да не говорим да се откаже, когато на него му се е паднала възможността, при това не говоря за някакви лоши хора, напротив, нормални, интелигентни и много приятни хора...се поддават на сладкото изкушение да се уредят те, или техни близки.

 83. 83 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2678 Весело

  До коментар [#70] от "BIG AL":

  "Десният проект е прост :"

  Прав си, много изпростя! Но и него го няма! Дори той не е по силите ви, Радан свали гащите! Признавам, че за мен е изненада, че сте най-яловата партия в България. Досега мислех, че е Барековата.

 84. 84 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  От три дена чета коментари и анализи по темата и никъде не видях обяснение, свързано с социологически данни. Между другото, аз това го прочетох пак в статия на Дневник. 1. Самостоятелната електорална тежест на ДСБ е доста под 4%. 2. Две-трети от избирателите на РБ не подкрепят отделна партия в него, а РБ като идея.
  Напълно разбираемо е поведението на ДСБ и г-н РК. Друг е въпросът дали и доколко е за хвалене.

  Никола Йорданов
 85. 85 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  До коментар [#76] от "dogwoman":

  Просто питам и се чудя как вярвате на такъв патологичен лъжец

 86. 86 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#83] от "Дон Кихот":

  Дали разбираш какъв въз..хар си - с общите куневи приказки ?? Прочети си писанието и ще се убедиш :)
  Нищонеказване - по куневски :)
  Опорни точки и нищо по същество :
  Въздух..р си :)
  Защо ли си губя времето с гербаджии и куневисти ???
  Празни хора с празни идеали ..лаладжиии...:)
  Време е за питие ...
  Въздухарииии....

  BIG AL
 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#85] от "hodounski":

  Борисов? Патологичен лъжец?
  Простено ви е, вие сте от Седмия ден

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всичкото гербераст на баламатума да плюе. Радан е на светлинни години по ум и интелект от простия простак Боко Т. Ама нали вие сте умни си го разбирате.

 89. 89 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Весело

  Поздравявам десебарките и персонално Малката теменужка с програмното парче Just a Gigolo:
  https://www.youtube.com/watch?v=lN-4lX0QyZc

  Знанието е сила, информацията - власт
 90. 90 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#88:"The Twilight Zone"]Всичкото гербераст на баламатума да плюе. [/quote]
  Уличният жаргон си го запази за улицата. Никой от нас не е употребил и една обидна дума срещу Радан или ДСБ или РБ.
  Анализираме нелогичните му анализи на ситуацията и аз определено смятам, че има нужда от почивка човека. Дори и интервюиращият изпадна в затруднение как, колко пъти да му задава въпроси ,за да се доизасни. Защото говори несвързано и много противоречиво.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 91. 91 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 233 Неутрално
  До коментар [#90] от "достатъчно":


  [quote#90:"достатъчно"]Уличният жаргон си го запази за улицата.[/quote]
  Уличния жаргон е напълно подходящ за вожда ви и за хора ползващи се от облагите на властта. Човек с ум и интелект не върви някак си да го обиждаш.

  п.с. Била ли си свидетел на уличния жаргон на Боко? Аз да.

 92. 92 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 923 Весело

  Ще си призная, че два три пъти съм пускал коментари, подигравателни по отношение на Кънев. От онзи ден обаче Радан стана много труден за коментиране

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 93. 93 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Да се съберат хората, които са готови да гледат малко по-далеч от носа си и искат да си представят България след 15 години, а не догодина."

  Я виж ти. Имало и някой в България, който мисли в бъдещето.
  Щото аман от пожарникарски истории, кърпене на дупки и табота на юрош.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 94. 94 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  Хм, много съм изненадан и раздвоен.... От една страна от журнариста, от друга страна от Кънев.... И все по отношение на пустия Граждански съвет. В двете му разбирания, като Граждански съвет на РБ и като граждански съвет на ДСБ.
  Марчев задава въпрос за Гражданския съвет КАТО ПАРТИЯ. НО той не е. Кънев игнорира разбира се подмятането и говори за "единство". Обаче бяга за от истинския отговор за ролята на Гражданския съвет на РБ - ролята на ПРОВОДНИК НА ЛОБИСТКИ ИНТЕРЕСИ. Най пресен пример - Бившият просветен ТАНЕВ! Наложен от "гражданския съвет" като протеже на външно лобиране. Изхвърлен от правителството за поведение близко до държавна измяна. И ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА С ПРОТЕКЦИЯТА НА Гроздан Караджов наложен за съветник на Борисов. Е, от такива "граждани", не само да се раздвоиш и двоумиш ами и в по-шизофренични състояния се изпада...Танев и Караджов са направо ЕТАЛОН. И падение... И цинизъм.
  И сега за другия граождански съвет - този в ДСБ. Тук вече направо се къртят миВки. Егати гражданите дето иначе били много експертни,бизнесСпособни, академични и други ОБАЧЕ, видите ли много искат Тясно сътрудничество, но някак си да не се афишират като партийци. Сигурно като тайни агенти искат да се афишират. Иначе казано искат ВЛАСТ, но без отговорност. В това отношение партийците са много по-граждани. Те не се крият. А уж гражданите се оказват обикновени ТАРИКАТИ. Егати гражданите от "гражданския съвет".
  И от двата "граждански съвета". Егати "гражданите". Да ти се доповръща от влечуги и трикаджии.
  Такова едиство се оказва гнусно.
  Раздвоен съм...
  !

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#64] от "Защо да се регистрирам?":
  "Задават му конкретни въпроси,
  а той бяга по тъч-линията"

  Ти интервюто ли чете или нещо друго?

 96. 96 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тоя Радан е голям досадник, да не смее човек и в тоалетната да влезе да не е там да се обяснява

 97. 97 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#72] от "hodounski":
  Ако той лъже като циганка, Радан лъже за цял катун

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Докато ти се бориш за идеи и ценности,Лукарски и Кунева се борят за постове.

 99. 99 Профил на Асен хаджи Асенов
  Асен хаджи Асенов
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Радан е като Дон Кихот, бори се с някакви измислени от него проблеми, постоянно седи в Твитер да се прави на интересен, а всъщност не става за водач!

  Кой още му вярва, че бил искал реформи в правосъдието? Ако ги е искал защо не стана министър на правосъдието? С него ДСБ ще стане още по-маргинална партия!

  В Гуантанамо беше Саддам Хюсейн и други международни престъпници от световен мащаб . - цитат на коментар #177 от “niksan1
 100. 100 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#98] от "Роси":
  Какви идеи, какви ценности, бори се единствено с мерак да стане президент и глупаците му вярвате на обърканите празни приказки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK