Проф. Юлия Рот: Източноевропеецът е ксенофоб заради комунизма и прехода

Проф. Юлия Рот: Източноевропеецът е ксенофоб заради комунизма и прехода

© ikk.uni-muenchen.deКсенофобията на източноевропееца е тясно свързана с времената на СССР. Тя е последица от "усмирителната риза" на съветската система, нахлузена на обществата от Източна Европа, казва в интервю за ДВ проф. Юлиана Рот.
Родена в България, тя е професор по междукултурна комуникация в мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан". Завършила е славистика и източноевропейска история, а сегашната ѝ изследователска дейност е посветена на социалните процеси в Източна и Югоизточна Европа след политическата промяна.


Професор Рот, в една своя статия Вие пишете, че ксенофобията в Източна Европа печели все повече терен. Как си обяснявате тази тенденция?


- Най-напред трябва да кажа, че конструкцията "Източна Европа" има дълга история. Тя възниква в западната част на Европа през 18-ти век и от самото начало внушава, че източната част на континента е "различна", "чужда", "опасна", често пъти и "изостанала". Тези обозначавания не са се променили особено и до днес.
А името "Източна Европа" продължава да се използва в западната част на континента - въпреки неговата мъглявост.


Всъщност обществата, които влизат под тази шапка, нямат много общо помежду си. Те са с различни религии, различни езици, различни традиции и различни култури. Общото помежду им датира сравнително отскоро: това е най-вече "усмирителната риза" на съветската система и произлизащите от нея политически и мисловни последици.


Тъй че аз ще използвам понятието "Източна Европа" единствено в този исторически контекст.


Една от последиците, които имам предвид, е тъкмо ксенофобията. Според мен тя е тясно свързана със съветските времена. Онези общества бяха изолирани от външния свят, там погледът беше насочен единствено навътре, към собствените дела. След политическата промяна настъпи процес на дълбоки културни изменения и хората трябваше да вложат повечето свои енергии в битката с делника, така че не им оставаше време да разширяват хоризонта си и да се превръщат повече в граждани.


Покрай последните сътресения в ЕС темата за ксенофобията в Източна Европа изведнъж привлече вниманието, а стереотипите, които споменах по-горе, бяха радостно възродени. В същото време ние ставаме свидетели на надигаща се ксенофобия в цяла Европа, тъй че за каква източноевропейска специфика говорим?


Страхът от Чуждото е нещо съвсем човешко. Това е субективна реакция на непознатото, неочакваното, заплашителното.Независимо от факта обаче, че страхът от Чуждото и съпротивата срещу него са част от човешката психика и са разпространени по цял свят, различните общества се отнасят към тези явления по различен начин.


Казано най-общо: в "старите" европейски демокрации ксенофобията се смята за нещо лошо и хората гледат да я държат под контрол. В "новите" демокрации обаче този феномен никога досега не е бил под политически или обществен контрол. Опитвам се да следя дискусията около бежанците в източноевропейските медии и съм направо шокирана от лекотата, с която там се обругават бежанците. Езикът на мнозина политици и коментатори, но същото така и на "човека от улицата" сякаш задължително е остро ксенофобски.


Дали причината е само в бежанците и в страховете на хората в Средна и Източна Европа? Или виждате и още някакви исторически причини?


- Бежанците са катализатор, те активират едни по-стари травми. Както казах, по комунистическо време тези общества бяха изключително неподвижни, почти не поддържаха контакт с външния свят, включително и с така наречените "братски народи". На хората им беше забранено да общуват дори с чуждестранните студенти от Африка и Латинска Америка. Да мислиш с поглед отвъд собствената паница, отвъд границите – това беше нещо непознато.


Дълбоките промени след разпадането на съветската система внесоха много несигурност във всички житейски области. В търсене на себе си, на някаква нова идентичност, хората започнаха да прокарват граници, да се делят на "ние и другите". В Балтийските държави – да се разграничават от руснаците, в Словакия – от унгарците, в Румъния - от ромите и т.н.


Сред мнозинството винаги е съществувал латентен национализъм, но покрай бежанския поток в момента той особено се задълбочава и активизира.


Ксенофобия, расизъм, десен радикализъм, национализъм – кое е доминиращото, как се смесват тези различни компоненти?


- Става дума за съвсем различни феномени. Ксенофобията и нейната ескалация до расизъм имат социално-психологически корени, докато национализмът и десният радикализъм са техните политически следствия.


В дъното на всичко, според мен, е нарастващата несигурност, която изпитват в живота си хората в Източна Европа. С цялото ми разбиране към тежкото им положение трябва все пак да кажа, че в днешния свят на глобализация и планетарна омреженост подобни нагласи и тяхното политическо огласяване са неприемливи.


В тези общества, които – както казвате – нямат опит в общуването с чужденци, пък и не могат да се похвалят с особено дълга демократична традиция, днес сякаш традиционализмът и патернализмът доминират над либералните нагласи. Играе ли тази тенденция някаква роля?


- Не съм съгласна с начина, по който формулирате въпроса си. Той съдържа определена оценка. Излиза, че западните обществени модели – демокрацията и либерализмът – са по определение положителни, докато на "Изтока" се приписват по-несимпатични ценности като традиционализма, семействеността и патриархализма.


Живеем във времена, в които еднозначността на подобни класификации вече е поразклатена. Глобализацията промени много неща в обществените редове – и най-вече ни показа, че черно-белите сравнения не са особено продуктивни.


Струва ми се, че – когато става дума за постсоциалистическа Източна Европа – западната гледна точка често пъти робува на остарели парадигми.


Ето един аргумент срещу Вашето предположение: за разлика от Германия, всички източноевропейски общества имат исторически опит в съжителството с чужденци. В своята история тези страни са принадлежали към големи държавни образувания – към Руската, към Османската или към Хабсбургската империя. В онези империи – за разлика от възникналите по-късно национални държави – е имало такова огромно разнообразие от различни култури, традиции, езици и религии, каквото днес почти не можем да си представим. Разбира се, това многообразие е било управлявано по начин, който днес не ни харесва – от горе надолу, йерархично, с определени правила за етническото съжителство. Все неща, които не отговарят на днешните ни представи за интеграция.


Как оценявате действията и бездействията на политиците от тези страни по отношение на бежанците?

- Източноевропейските политици се намират в нещо като сандвич. От една страна са длъжни да се съобразяват с настроенията на своите избиратели, които категорично отхвърлят чужденците. Освен това трябва да опазват и своите вътрешнополитически съюзи. От друга страна обаче са принудени да се придържат към общите решения на ЕС.


По въпроса за бежанците в момента виждаме как националното и европейското постепенно се раздалечават.


Оформят се три различни позиции: открита конфронтация с европейските предписания, мъгляви и неопределени нагласи или пък чисто лицемерие. Общото и за трите позиции обаче е нежеланието да се приеме диктата на Брюксел.

Ключови думи към статията:

Коментари (380)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  проблемите на източна европа са ,че бившите комунисти навсякъде успяха да ограбят икономиката и да са водещи в политическите процеси и дефакто комунизма се разви в следващия етап с ограбване на всичко държавно от наши хора ,затова останалите или забягнаха на запад или си мълчат ,за да може да не им се пречи на собственото развитие ,защото прошка няма ,запада поддържа много активно тази форма на кражба ,всички активи ,деца и имоти на комунистите са все на запад ,но вече се усещат ,че мисленето на комунистите за завладяване на света и световна революция не са се променили и затова сега са много шокирани от действията на Руския император ,а те няма да се спрат до тук .

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Мне!
  Другарко Рот, източноевропееца не е ксенофоб,а е недоверчив!
  На нашите западни другаре тотално сте им промили мозъчетата,и те вече вярват че са изградили най-добрия свят,и живеят в най -добрия свят!
  ЖЕСТОКАТА ИСТИНА,е че това е свят на бездуховност и консуматорство,Духът си е отишъл от Европа!
  Църквата беше заменена с Мола,и зомбираните вярващи черпят с пълни шепи от Рога на изобилието!
  А новите тълпи които завладяват Европа, въпреки социалните придобивки-презират този свят!
  Дава ли този свят на консуматори дебили,смисъл на Човешкото съществуване!?!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Източноевропеецът е убиван и ограбван през много епохи. Затова той знае, че започне ли един процес на влошаване, най- вероятно ще продължи. Затова източноевропеецът се оглежда на четири и учи и така децата си. Но спокойно, източноевропеецът може да изкара месецът със 150 евро, а западноевропеецът ще умре напълно моментално, ако трябва да го направи. Изобщо източноевропеецът е западноевропеецът отпреди петдесетина години, а западноевропеецът ще е като дете в това, което предстои да ни сревират корпорациите и центровете за промивка. Но реалността винаги побеждава другарко Рот....или както каза един бял белгиец от Моленбек........навремето мислех, че квартала става интересен разнообразен и весел, а сега всички нормални напуснаха , а се настаниха пришълци.... и едни ден съседа , с чиито деца мислех, че моето ще си играе...дойде и ми предложи да приема исляма, за да живея смислено....

 5. 5 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добре де, ксенофоби сме. А вие, западните свръхинтелигентни отворковци, не сте. Ами пращайте тогава кораби, влакове и самолети до югоизточната граница на Турция, товарете си любимите ви ислямски нашественици и направо си ги стоварвяъте по вашите си гари, аерогари и пристанища, приберете си ги и им осигурете такива условия на живот, на какъвто са се надяввали и какъвто искат те. А нас ни оставете тук да си останем такива ксенофоби, каквито сме си били и до сега. Тоест, не ксенофоби, а нормални разумни хора, които мислят, а не повтарят доказали своя идиотизъм мантри.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Значи според госпожата, не трябва да се страхуваме от СПИН, а да го желаем! Значи, който си прави имунизация против грип е ксенофоб и расист! Само се чудя, тия така ли се раждат или после им плащат да са такива!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Повторете една Лъжа 100 пъти и тя става истина

  /Йозеф Гьобелс/

  истина е , че деструктивния модел на поведеине...в т.ч. и "отцепродавството" се налага точно по този начин:

  лъжа , по-голяма лъжа...Статистика /истина/

  повтарянето , че сме такива ни прави такива...

  психолозите му казват : .."ССП"...
  синдром на самослучващите се пророчества

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "... тя е професор по междукултурна комуникация в мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан""

  Германците са общо взето ляво ориентарани. Имало е дискусия през 1985 г. по времето на канцлера Хелмут Кол дали да изгонят турските гастарбайтери, но не са го направали. При следвщият канцлер Г. Шрьодер срещу условия получиха немско гражданско, трябваше обаче да се откажат от турското.

  Не разбирам ляво ориентарана политика, която е за безгранично вземане на бежанци. Не знам как беше в България с БСП, дали и те са били така. Трябва да се смята, че 25% от тези бежанци няма да се върнат в страната си и ще останат.

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Любопитно

  А Проф. Юлия Рот не е ли чувала, че няколко стотин години точно ''Източноевропеецът'' е в тесни отношения с ''присъствието'' на Османската империя ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#7] от "lz2":

  Не се раждат такива!
  Гигантската машина на Корпоративно банковия фашизъм, прави с тях три неща!
  Първо-Прави ги част от самата машина!
  Второ-Промива им мозъка!
  Трето-На тези на които все пак им е останало поне малко в главите,им плаща,за да възхваляват Машината!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Не толкова изолацията на съветския блок е причина за днешната ксенофобия. А това, че тоталитаризмът работи върху низките инстинкти - класовата или расовата омраза, мнителността, доносничеството, сервилността. Тоталитаризмът легитимира езика на омразата и го превръща в официално говорене. Затова сега в Източна Европа няма задръжки. Комунизмът унищожава и съчувствието. Солженицин много добре е описал този принцип - чуждата беда не те засяга, ако се намесиш, ще си имаш неприятности. Като се прибави към това и унищожаването на църквата и ето го резултата. Нашият пример е красноречив - в най-трудни за България години приютяваме арменци, белогвардейци и милиони българи бежанци, въпреки натиска на Хитлер спасяваме евреите си. След комунизма вече не сме същия народ.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Ксенофобията на източноевропееца е тясно свързана с времената на СССР. Тя е последица от "усмирителната риза" на съветската система,
  ==============
  Още първите две изречения , дават точна диагноза за ксенофобията и друго мразенето.
  По безпощаден начин , авторът е посочил същината на проблема , а именно соца и по точно неговата отровна идеология.
  Радетелите на кремълските идеологии да я четат , докато я наизустят , понеже Юлиана е разобличила всичко до основи.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Айде бе, верно ли сме ксенофоби?!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Според мен, въпросите предпоставят отговорите и като цяло тезата и на питащия и на отговарящия не са верни и още по-малко доказани и да влизаме в спор с тезата, означава че се подвеждаме по нея, един вид като някаква манипулация.
  Като говорим за ксенофобия, каквато еднозначно е налице, то тя не е българска и източноевропейска, а съвсем равномерно разпространена черта в четирите посоки на света и в исторически аспект.
  Само преди 70 години немската ксенофобия достигна завидни висоти, а в смисъла в който говори автора, ГДР , т.е. една сериозна част от днешна Германия си беше като нас.
  Но след като Великобритания и до ден днешен има тази срамна, според автора черта и до днес, след като льо Пен събира 25% от френските гласове, да не говорим за Холандия или Австрия, които нито пускат нито искат чужденци, и те ли са жертви на комунизма.
  На всичко отгоре, самата ксенофобия, ако е в приемливи норми не е нещо вредно или поне само вредно, както са повечето консервативни рефлекси и би могла да бъде използвана като лекарство срещу някои заболявания, например тероризма.
  Разбира се не говорим за някаква крайна, защото крайното, фудаменталисткото е лошо, без значение дали става дума за религии, идеологии или раси.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#13] от "spiegel":

  Именно, именно!?!?
  А не е ли най -добре да приемем Исляма,за да живеем спокойно и щастливо!
  Защото проблема на Европа е не Комунизма(дето го е имало само в главата ти),а НАСТЪПВАЩИЯ ислям,разбираш ли го това!?
  И може би единственото ни спасение е ЦЪРКВАТА!
  И това ти го казвам аз,който съм атеист!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И ПОРАДИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ КРАЙНО ДЯСНИ ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#20] от "Краде ми се мили мой!":

  Ами приемай го, кой ти пречи!? Така ще си един ислямо-комунист. И без това днешният радикален ислямизъм е историческо продължение на комунизма.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#13] от "spiegel":

  "След комунизма вече не сме същия народ."

  Изведох този цитат, макар че цялостният ти анализ е много точен.

  За да държат поданиците си в постоянен страх, подчинение и зависимост, тоталитарните власти измисляха хиляди признаци, по които да ги делят: на граждани и селяни, на буржуи ("бивши хора" - какъв цинизъм има в това определетие! ) и прогресивни; на работническа класа и интелигенция; на турци и българи; на партийци и безпартийни; на вярващи и атеисти, като имплицитно се внушаваше, че при всяко такова деление е за предпочитане да принадлежиш към едната категория, а не към другата.

  Крайната цел бе да се отнеме на индивида чувството на емпатия, да се раздроби обкеството на касти, нямащи нищо общо и враждуващи помежду си, за да се предотврати всякаква възможност за самоорганизирането му в името на цели, различни от официалната партийна линия.

  И в днешно време потомците на червените идеолози на сталинизма не спират да насаждат омраза към гейове, НПОшки, чуждестранни туристи в България (без руските, разбира се), евреи, "чалми", "пиндоси" (буквална заемка от руския неонацистки речник) - с други думи, към всичко, което не е агресивно проруско и не вее официално санкционираните байряци на българо-руската дружба.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  "И без това днешният радикален ислямизъм е историческо продължение на комунизма..."

  ... и негов умишлено създаден продукт, да не забравяме!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не, фрау професор, източноевропейците не са ксенофоби! Просто не искат да следват абсурдната "бежанска" политика на канцлерката ви! Тя с години не се трогна от несгодите на бежанците в лагерите в турция, йордания и ливан, а през лятото изведнъж и на своя глава, без всякакво съгласуване с останалите страни отвори порти за безконтролно нахлуване на млади организирани мъже, сред които всякакви - и малко бежанци, и много търсещи по-добър живот, и организирани, и криминални , и терористи. Сега следващия бисер - абсурдната въртележка, която се договаря с ердоган, при която той ще се освободи от нежеланите и ще си задържи желаните. Източноевропейците са против този абсурден курс, не против бежанците, които продължават да си стоят в лагерите! И на техен гръб се играят геополитически игри! Но това се вижда ясно, не е нужно да си професор и да ровиш в историята!

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":


  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Ясноооо!
  Започна Идеологическая вайна,и опростачването на темата!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 28. 28 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#20:"Краде ми се мили мой!"]А не е ли най -добре да приемем Исляма,за да живеем спокойно и щастливо! [/quote]

  И какво е Исляма: вяра в лъжепрофета Мохамед. Той е водил много войни ие рязал много глави. Казал е, Исляма трябва да завладее целият свят, не само Азия и Северна Африка, а целият свят!!! Имат една книга Суна, където описва живота на мюсюлманина, тя е точно подобие прекарването на деня на лъжепрофета. Има книга Шериат, където са описани законите, които трябва да спазваш. Всичко е регулирано в Исляма, трябва да се напънеш и да ги прочетеш. Понеже има само един филм(The Message 1976), на видео е най-лесно. Но мюсюлманите забраняват и налагат четенето. А разбирането на прочетеното е различно.

  И ИДИС са мюсюлмани, но тълкуват Корана и Хадитите по друг начин, от другите мюсюлмани.

  Es muß Geld fließen!
 29. 29 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#18:"Денди"]Няма ли най-после да дойде отново Червената армия и да стигне пак до Берлин![/quote]

  "Закон за Отрицание на Отрицанието"...трети закон на Диалектиката

  Историята винаги се повтаря заради късомаметните

  Сирия беше началото...без нова война няма да стане , 70 год мир са прекалено дълъг период ,

  за това резултатите са "видими"

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  На хората им беше забранено да общуват дори с чуждестранните студенти
  =========
  И за обосновка се напомняше ,че е за доброто и светло бъдеще на комунизма. За нерушимата българо съветска дружба. Обичай само мен и никой друг. Иначе дружбата нямаше да е патриотична . Насилствените ленински съботници бяха върха на айсберга. Дебнещи около корекомите милиционери .....кой какво купува и как се е снабдил с долАри. Как са лъгали хората само !

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 904 Весело

  -Тази госпожа си въобразява, че лозунгът, под който са възпитавани източноеврипейците е бил: ,,Ксенофоби от всички страни съединявайте се!''. ,,Да, ама не!'' Но и тя смята, че виновници за всичко са комунистите, както тази за ,,специалистка'' по проблемите на глобалното затопляне:
  https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiDgvbwgszLAhXBYJoKHdhWCqkQtwIIIzAB&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DrUwr8zJczYs&usg=AFQjCNEqbojoIyeOF5zw_obAaLF0unGwkw

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  [quote#18:"Денди"]Няма ли най-после да дойде отново Червената армия и да стигне пак до Берлин![/quote]

  Понеже дългият отговор ще ти е сложен и ще те затрудни, да пробваме с краткия: няма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Забелязахте ли как грижливо се избягва споменаването на думата "патриотизъм" и нейните производни?! Говори се за "ксенофобия, расизъм, десен радикализъм, национализъм", а също и за "по-несимпатични ценности като традиционализма, семействеността и патриархализма", но не и за патриотизъм. Интересно защо, а?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 34. 34 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В историята на България не съм чел за расистки престъпления, за разлика от някои други държави от запада.
  Тия тарикати що си избиват комплексите на наш гръб?

  Попътен вятър в главите!
 35. 35 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#29] от "O tempora, o mores":

  Историята НИКОГА, не се повтаря!
  Там където си мислиш, че се повтаря,тя се повтаря като ФАРС!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Точно. Всеки период на комунизма имаше по някой основен обект на омраза, наред с много други вражески категории. Цялото образование, преса, идеология беше петминутка на омразата.

  [quote#24:"Norman Granz"]Крайната цел бе да се отнеме на индивида чувството на емпатия, да се раздроби обкеството на касти, нямащи нищо общо и враждуващи помежду си, за да се предотврати всякаква възможност за самоорганизирането му в името на цели, различни от официалната партийна линия. [/quote]

  Комунизмът преуспя в това да префасонира обществото, да го атомизира, като прекъсне всички връзки на съчувствие, солидарност и дори кръвни връзки. Деца бяха вербувани да донасят за родителите си, брат за брата си. Родители бяха изпращани в концлагер за това, че синовете им са избягали през границата, а те не са донесли.

  И днес наистина просто възпроизвеждат онези възпитани в две или три поколения условни рефлекси на омраза, подозрителност и безчовечност.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#36] от "spiegel":

  "Цялото образование, преса, идеология беше петминутка на омразата. "

  Според гениалния Оруел - десетминутка (the ten-minute hate). Не случайно книгите му бяха забранени при соца и за притежанието им (а аз ти притежавах и давах на приятели да ги четат) се ходеше в затвора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  [quote#25:"Norman Granz"]... и негов умишлено създаден продукт, да не забравяме! [/quote]

  Особено във варианта му на Ислямска държава, която копира много от държавностроителните традиции на болшевизма, които може би садамовите офицери добре са изучили в СССР.

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  Пак глупости на търкалета. Тоталитарната система от съветски тип проповядваше пролетарски интернационализъм и братска дружба с всички представители на експлоатираните от капитала представители на други раси и религии. Ами спомнете си филма "Цирк" от 30-те години на миналия век където се проповядваше толерантност към негърчето което беше жертва на расистка Америка. Друг въпрос е доколко официалната идеология се възприемаше от масите и под повърхността тлееха етнически конфликти които избухнаха след разпада на СССР. А специално за Източна Европа е нормално да се отнася с неприязън към ислямските нашественици след страданията причинени и през вековете от Османската империя.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 515 Весело

  Ха-ха, ама колко добре й пасва фамилията Рот!
  От немски - Червената Юлия, от английски - Покварената (гнилата) Юлия...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До Шпигел, номер 13.
  Проблемът не е в комунизма или в сегашния български народ.
  Ние отново бихме приели арменци или белогвардейци, бихме спасили евреи. Нашият подход е селективен, което значи разумен. Техният? Все едно да не правиш разлика между арменците и други, по-мургави малцинства.
  Виж вчерашните позитивни мнения за приемането на иранката в България.

  Еретик
 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тази госпожа знае ли защо единствено в Източна Европа има големи цигански общности.По простата причина,че в Западна Европа циганите са били избити или прогонени.Цигански катуни наскоро бяха палени във Франция,а не в България.Голяма част от британците гласуват за партията на Фарадж,който е известен с ксенофобските си прояви и само поради мажоритарната избирателна система партията му не е сериозна сила.Ама българите сме били ксенофоби.А престането с оплюването на всичко българско.

 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  "На хората им беше забранено да общуват дори с чуждестранните студенти"

  Защото им пречеха сума ти араби се ожениха за българки защото в страните им е по-трудно да си вземат жена.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Госпожата се опитва да обясни конкретен проблем с глобалната наука.И в разсъжденията си стига до най човешкото обяснение-Страхът от Чуждото е нещо съвсем човешко."Точно за конкретния случай с бежанската вълна става въпрос за страх от радикален ислям и въобще за ислямизиране на Европа.Тази религия трудно се вписва и в католическа,протестанстка и православна Европа.Тука става въпрос за сблъсък на цивилизации.Едната цивилизация е застинала в средните векове и иска да си стои там,да се съобразяват с нея,но същевременно да ползва всички блага на европейската цивилизация.Пак говоря за конкретния случай с бежанците,госпожата говори за нарастваща ксенофобия,аз пък мисля,че тези които приемаме не искат да се конформират в Европа.

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#36] от "spiegel":
  сега да виждаш някаква разлика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Оруел гениално беше описал тоталитаризма, не си спомням дали обаче е мислил за "след това" с всички необратими увреждания.

 47. 47 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#39] от "Julian Mall":

  Комунистическият интернационализъм беше средството за унищожаване на националната идентичност и патриотизма, за да няма съпротива срещу Съветската империя. Цели народи бяха обявени за врагове и изселени от Сталин в Средна Азия.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#46] от "spiegel":

  "Оруел гениално беше описал тоталитаризма, не си спомням дали обаче е мислил за "след това" с всички необратими увреждания."

  Никога не си е представял, че ще има "пост-"тоталитаризъм, най-вероятно. До средата на 80-те години никой сериозен западен изследовател не предполагаше, че съветската система ще рухне. Причината беше в затвореността й - както сега само по косвени данни можем да съдим колко са зле нещата в Северна Корея, така тогава същото се отнасяше за целия съветски блок. Отвън той си изглеждаше солиден и непоклатим, ние отвътре си знаехме колко е прогнил, но никой не смееше да го каже, освен с вицове.

  Между другото, в последно време от Русия излизат фамозни вицове, като при Брежневско време. Това говори ли ти нещо?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#46:"spiegel"]Оруел гениално беше описал тоталитаризма, не си спомням дали обаче е мислил за "след това" с всички необратими увреждания.[/quote]

  всички трябва да четем Оруел....

  квитесенцията е :
  "получаваш само това -което си заслужил" ,

  спр. Германия Днес

 50. 50 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#41] от "qvd50491823":

  Не, не бихме. И това се вижда. Нямаме никаква задръжка в обругаването. Нямаме грам съчувствие към тези загубили домовете, близките и стария си живот хора, които се давят в морето и замръзват из полетата, дори и да не искаме да ги приемем. Ние не смеехме да помогнем на изселения българин, на семейството на политическия затворник, на обявения за враг сънародник, за преименувания турчин, та какво остава за бежанците. Това се плодовете на комунизма.

 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":


  [quote#43:"Julian Mall"]Защото им пречеха сума ти араби се ожениха за българки[/quote]

  Тук е малко объркано!
  Българинът винаги е бил цар в оцеляването поединично!
  Падаме си малко асоциални! (Може би, защото природните условия ни позволяват по-малко да разчитаме на помощта на съседите, за да оцелеем!)

  Да разлая троловете!!
 52. 52 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  [quote#48:"Norman Granz"]Между другото, в последно време от Русия излизат фамозни вицове, като при Брежневско време. Това говори ли ти нещо?[/quote]

  Да, Русия отдавна е в тоталитарното си минало. Но дори при Брежнев имаше някаква глазура и "висока" цел. При Путлер низкото е откровено, открито и безсрамно.

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Весело

  [quote#14:"eti"]Още първите две изречения , дават точна диагноза за ксенофобията и друго мразенето.[/quote]Не нашата, ети, ... дават нейната точна дигноза

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  [quote#52:"spiegel"]При Путлер низкото е откровено, открито и безсрамно.[/quote]

  +++++++++

  По-добре не би могло да се каже.

  Е, аз бях дотук, може би по-късно пак ще си пишем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2572 Любопитно

  "Комунистическият интернационализъм беше средството за унищожаване на националната идентичност и патриотизма, за да няма съпротива срещу Съветската империя"

  Ами това което проповядва ЕС и червената госпожа какво е? Нали пак същото да се откажем от идентичността и културата си и да приемем примитивните муслимски окупатори като носители на култура достойна за уважение?
  До коментар [#47] от "spiegel":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":


  До коментар [#47] от "spiegel":

  +++++++++++++++++++++++++
  Темата е малко по друга но....,важното е че успяхте да сразите кървавия сатрап Путлер!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Любопитно

  [quote#47:"spiegel"]Цели народи бяха обявени за врагове и изселени от Сталин в Средна Азия.[/quote]За колаборационизъм и "заслуги" към Райха.
  САЩ също натикват японците в САЩ в лагери

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Османската империя ?
  =========
  В империята е било друго ,но не и ксенофобия.
  При нея , и овчар да беше , с овцете си можеше да се движиш на 5 милиона кв . километра и само Султана можеше да ти държи сметка. А след като те освободиха , имаше времена , в които без специална бележка с подпис и печат , не можеше да мръднеш от един град в друг , дори. До коментар [#11] от "karabastun":

  Bukalemun
 59. 59 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#55] от "Julian Mall":

  Госпожата нищо не проповядва, а споделя наблюдението си, че тези които говорят за бягащите от Асад и Даеш като за "примитивни муслимски окупатори", са продукт на комунизма, а не на патриотизма.

 60. 60 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#56] от "Краде ми се мили мой!":

  Аз пък мисля, че бежанците и Путлер, както и СССР и Путлерова Русия имат доста ясна връзка.

 61. 61 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  И аз трябва да тръгвам, до скоро!

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Разстроено

  До коментар [#58] от "eti": "овцете си можеше да се движиш на 5 милиона кв . километра и само Султана можеше да ти държи сметка."
  Вярно е - Дядо ми е роден в Османската империя и се е възползвал от това. За сметка на това благо и двете населени места от които произхождам са опожарявани и клани от аскер и башибозук, без Султана да им държи сметка.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  "бягащите от Асад и Даеш като за "примитивни муслимски окупатори", са продукт на комунизма, а не на патриотизма.

  Е как така бягат едновременно и от двамата нали воюват помежду си.
  Според теб най-големият патриот е Киряк Стефчов който е искал да продължим да съжителстваме в една империя с братския турски народ вместо да се делим в отделна държава по етнически и религиозен признак!
  До коментар [#59] от "spiegel":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Гневно

  До коментар [#54] от "Norman Granz":


  До коментар [#61] от "spiegel":

  За никъде,няма да тръгвате!
  Ще стоите тук,и ще громите ксенофобията,комунизма и Путин!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#34] от "Читателят":

  то и газовите камери са в едни други държави !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#60] от "spiegel":

  И откъде таз превелика мисъл ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Не нашата, ети,
  ===============
  Няма наша ваша. Ксенофобията я имаме всички , но пътищата се разделят , когато някои я мислим за порок а някои я отъждествяват с патриотарството и излишния страх от другия. Пресен е примера с гърците. До бежанския проблем , по големи патриоти от тях нямаше ,но като видяха ,че каналжийството пуска големи пари , обърнаха плочата. Така че , щом Меркел , поне два пъти предупреди от Балканите да не идват хора , не го направи от кеф. Така предотврати евентуален сблъсък между бежанци и ксенофоби на германса земя. До коментар [#53] от "dark'star":

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#58] от "eti": В гората при гъсталаците, къде са ти 5 мил.кв,,,. Трудно ставаше придвижването в чамлъка.

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti":


  До коментар [#68] от "Nazlim S":

  не се хабете . нали сега ксенофобията ви е към кюрдите !!! и към руснаци и към израелци и към ....

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#66] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, само питам!
  Защо, сирийците, вместо да отидат в Дамаск; Латакия или Тартус, поеха към омразната ердоганова Турция, и оттам за Европа?
  Хем си обичат Асад, хем бягат от него! Също като руснаците, които хем обичат Путин, хем искат да не са в Русия!
  Дай едно обяснение!

  Да разлая троловете!!
 71. 71 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti":

  Само за информация!
  Проверете, кога въведоха паспорти за мужиците, и докога, за да отидат до близкото градче, се нуждаеха от "путьовка"!

  Да разлая троловете!!
 72. 72 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Любопитно

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА": Не! На мен коркуто/фобията ми е към тези (само)решили се да останат в сянката.

  Българите се страхували от турците, фарцове се страхуват! Ний пък ва обичаме. Мииии, сега къв етикет постави?
  Страхуваш се на хартия, кът ма видиш (турчин/туркиня) се стопяваш.

 73. 73 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2244 Любопитно

  Титлата "Професор по междукултурна комуникация" и то точно в Германия днес звучи, айде да не кажем като оксиморон, но поне като безвкусна немска шега. Масовото преливане на биологични субстанции по гаровите площади на страната стана нарицателно за провала на т.нар. либерални ценности, особено що се отнася до общуването между културите. След такова фиаско да ръсиш акъл от последна инстанция е някак невъзпитано.

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#70] от "lone_wolf":

  защото са част от проект за ислямизирането на Европа. Те и в Америка не отиват и в България не искат . Просто действат като скакалци

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#20:"Краде ми се мили мой!"]И може би единственото ни спасение е ЦЪРКВАТА! [/quote]
  Единственото спасение е желязно спазване на европейските закони и ценности!
  Ама някой не искал свинско наоколо, а пък някаква искала да ходи забулена с бурка...няма такива работи!
  Когато в Канада муслими поискали в стола на училището да не се сервира свинско им казали- В света има много държави, където свинското е забранено. Щом това ви е проблем, вие сте сгрешили с избора- вмекто Канада е трябвало да се заселите в някоя от тези държави.
  Точка.

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#73] от "Lemmy":

  Редно е да ни покажат поне факсимиле от тапията на професора, защото много често по света става въпрос просто за ПРЕПОДАВАТЕЛ. Рот дори няма едно д-р в титлата, което ме навежда на разни мисли .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  Източноевропеца вижда истината,че трябва да се защити от талибаните ,а западноевропеца вече си е сложил вазелин и чака талибаните.Разликата.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 78. 78 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дай доказателство за тая конспирация!

  Да разлая троловете!!
 79. 79 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#75] от "marsena": В Канада са казали това? Не вярвам! Канадците ще ти сервират от девет планини, според мен те са най учтивия народ.

 80. 80 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#77] от "In my world": Разликата,хммм? Не ме прекъсвай мисля!

 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#78] от "lone_wolf":

  очевАдно е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#81] от "КМЕТ В СЯНКА": Ми не е Вада, ако ще да е в Невада.

 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  в чамлъка.
  =======
  Не бе Naz , разликата е друга. Преди хората си живяли тихо и безшумно. А днес е голям келепир да въртиш големи километри на година. Аууу , преди малко казаха ,че в Чешме има голямо струпване на бежанци за Гърция. До коментар [#68] от "Nazlim S":

  Bukalemun
 84. 84 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#75] от "marsena": Още нещо да добавя. Само по Канадската телевизия съм чувала, че се събират помощи за бежанските лагери в Турция. Беше много впечатляващо. Бях положително потресена, когато разбрах, че на канадците не им е все едно. ' Cause they care.

 85. 85 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Интервюиращият серсемин пък твърди, че ние тук нямаме опит в общуването с чужденци нито дълга демократична традиция. Това го говори представител на обществена медия от държава с най-много военнопрестъпници на глава от населението и родина на най-ужасния геноцид в историята на човечеството. За продължително общуване с чужденци чрез газовите камери ли намеква Андреев? Що се отнася до демократичната традиция, Германия е унитарна държава от 1870, а периодите на демократично управление може би са по-кратки и от българските. Не дай Боже сляпо да прогледа!

 86. 86 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Любопитно

  До коментар [#83] от "eti": Бежанците да не са от Източна Турция, виж провери? Че 1-ви Април иде, когато ЕС се кани да ги депорТИРват.

 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#82] от "Nazlim S":

  ?????

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#83] от "eti": П.П: С този безвизов режим на турските граждани в ЕС, ей колко много села ще се изпразнят от ИТ. Може и терора в самата Турция да по намалее. Отгоре на това в € ще ни плащат. Брех, най после слънцето да се усмихне и на нас! Лошата страна на картинката е че ErdoGONE ще продължи султанлъка наред с динджийството. Мъка, бягай!

 89. 89 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#87] от "КМЕТ В СЯНКА": Ако се помръднеш от сянката, където си и заседнал за постоянно, може и да го отгатнеш. Не е гатанка, за да го отгатнеш.

 90. 90 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#84] от "Nazlim S":

  Да беше се изказала по основния проблем- как мюсюлмани искат да налагат своя начин на живот в държави, които са ги приели, а жителите на тези държави да се отказват от своите традиции и начин на живот- а такива опити има навсякъде.
  Питам те- Как така мюсюлманите са все обидени от свинското, от дядо Коледа, от коледните елхички, а хората, които са ги прибрали в държавите си , трябва да се откажат от тях? Защо изобщо мюсюлмани отиват в държави, в които традициите , празниците и ценностите на хората са несъвместими с исляма и ги обиждат? Би ли ми казала?
  Да, ама не- тази тема явно не ти е интересна.

 91. 91 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И не знам защо се забравя,че Хитлер е дошъл на власт чрез законни избори.И една от основните причини да бъде избран са именно ксенофобските му идеи.И не че немците изведнъж са заобичали евреите и другите чужденци,просто това е една фалшива показност-вижте ни колко сме добрички,не сме вече тия дето трепят евреи в газови камери.А българите дето спасихме евреите си сме били ксенофоби.

 92. 92 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#90] от "marsena": Ако става дума за обида от Коледните елхички. То в САЩ един евреин (с уваж.към евреите) беше се обидил на Коледната елхичка на Айрогарата. Завел дело и спечелил. Guess what! Няма повече Коледни елхичката на въпросната Айрогара. Преглътне го, моля те.

 93. 93 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#92] от "Nazlim S":

  Питам те за мюсюлманите, не за евреите.
  Не се изхлузвай от въпроса като мокра връв.

 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#91] от "mushashi":

  има и една подробност, която УДОБНО се забравя.Най-голямото заселване на евреи по българските земи датира след изгонването им от Испания. По времето на Баязид II по българските земи се заселват сефарадите. Тези евреи говорят ладино и съставляват впоследствие над 90% от българските евреи. По-късно по време на османското владичество по българските земи се преселват и евреи-ашкенази, които идват предимно от германските земи, а езикът им е диалект на немския - идиш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#93] от "marsena": Не категоризирам хората по their faith, а по нац.им принадлежност. Защото вярвам, че всеки има правото да упражнява в това, което вярва. Като при всяка националност има "изключения", които трябва да се възприемат като нормално явление.

 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#93] от "marsena":

  по-скоро лоена връв би било подходящо и политкоректно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Става въпрос за защитна реакция, проф. Рот - източноевропейските общества не са достатъчно богати, за да приемат паразитиращи обществени групи сред себе си, каквито са въпросните "бежанци" /по-голяма част от тях идват от страни, в които няма военни конфликти/.
  С "бежанците" нямаше да има проблем, ако Ангела Меркел не беше поискала те да минават по суша през половин Изт. Европа, пресичайки националните граници в нарушение на всякакви закони. Германия можеше да си взима бежанците направо от Турция, но и тази опция отпадна, сред като управляващите в Германия загубиха катастрофално последните избори. Явно и германските избиратели не искат "бежанци". Та кои точно са ксенофоби, проф. Рот?

 98. 98 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Любопитно

  До коментар [#92] от "Nazlim S":

  ти кажи каква ти е концепцията за свинското и винското? Защото това е много важно за модела !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 99. 99 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#95:"Nazlim S"]Не категоризирам хората по their faith, а по нац.им принадлежност.[/quote]
  Ясно.
  Няма никакъв смисъл да се занимавам с тебе.
  Ти дори не разбираш, че става въпрос за религия и наглост в свръх дози, а не за национална принадлежност.

 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#89] от "Nazlim S":

  прочети малко политология та дано ти светне. то вие не сте по четенето но все пак има един санитарен минимум.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK