Монсеньор Христо Пройков: Има много възможности да живеем достойно и с отговорност

Монсеньор Христо Пройков: Има много възможности да живеем достойно и с отговорност

© Католическа апостолическа екзархияДържавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, вторият човек в администрацията в Рим след папата, пристига днес в България с богата двудневна програма, която започва в неделя сутрин с освещаването на катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия. За значението на това посещение и живота на католическата общност разговаряме с апостолическия екзарх епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.


Монсеньор Пройков, обичайно ли е представител на Рим на толкова висок ранг да уважи българските католици за освещаване на храм?


- Веднага трябва да кажа, че пристигането на кардинал Паролин като държавен секретар на Светия престол на папа Франциск в България е по покана на българското правителство и лично на министър-председателя Бойко Борисов. И заедно с това покана има и от страна на църквата, която е от Епископската конференция на Католическата църква в България. Ето защо в програмата са застъпени две части – на религиозно ниво и срещи с българските отговорни ръководители. В този смисъл като личност, като ранг кардинал Паролин е наистина гост на високо ниво - това е вторият човек след Светия отец, папата. След посещението на папа Йоан Павел II през 2002 година ние вече имаме едно такова посещение - на държавния секретар на Светия престол тогава кардинал Судано, който освети църквата "Св. Йосиф" в центъра на София.
Нашата църква "Успение Богородично", която е катедрален храм за католиците от източния обряд, е стара сграда, построена преди по-малко от 100 години, но тя не е била осветена.


По каноните на църквата, когато един храм се осветява, трябва да има стабилен фиксиран олтар от камък, в който както в основата, така и в самата плоча, горната част на масата, се влагат реликви от великомъченици. Такава е древната традиция на църквата, в катакомбите литургия се е служела само на олтари върху гробове на мъченици. И днес в базиликата "Св. Петър" в Рим олтарът е точно върху гроба на Св. Петър.


Когато олтарът не е така фиксиран и не е от камък, не могат да бъдат вложени реликви и тогава църквата не се осветява, а само се благославя. Така е и в нашия случай. Църквата досега беше благословена.


През 2002 година Вие посрещнахте тук папа Йоан Павел II?


- Да, папата беше в тази църква. Но само я посети, молихме се заедно, той я благослови. Сега след един основен ремонт вече поставихме каменен олтар по всички канони, които църквата има и изисква.


Какви са реликвите, които влагате в олтара?


- Имаме реликва от един древен български мъченик, Дасий Доростолски от Силистра, чиито тленни останки се намират в Анкона. Такива имаме и на други места в България. Друга реликва е от Теодор Ромча, епископ убит по времето на комунистическия режим. Имаме реликви и от нашите мъченици, българските свещеници, които папа Йоан Павел II обяви за блажени. Не са запазени останки от телата им, но имаме от дрехи или кръв - запазена е окървавената риза от разстрела на епископ Евгений Босилков. Това са реликви от друга степен, но могат да бъдат използвани, тъй като нито на него, нито на другите трима мъченици се знае къде са телата.
Имаме също реликви от светци от монашеските ордени, които работят на територията на нашата епархия. Така например от Малката Св.Тереза, която е светица на кармилитките, от Дон Боско, основател на монашеския орден на салезианите. В България имаме евхаристинки, дъщери на милосърдието в духа на св. Викентий - и от него имаме реликва. Така ще имаме участие на цялата църква тук, в центъра на София и в католическата екзархия, за да могат всички да се чувстват винаги свързани с това място.


Поисках също и ми дадоха от Рим реликви от папа Йоан XXIII, Анжело Ронкали, който е живял тук на този адрес и в тази църква е служил. Имаме също и от папа Йоан Павел II. Те ще бъдат вложени в олтарната маса по времето на службата, която започва с освещаването на олтара. В присъствието на официалните гости кардинал Паролин ще освети църквата, литургията продължава и завършва с жертвоприношението и светото причастие с тялото и кръвта на Исус Христос.


Това е духовната и много важна част от посещението на кардинал Паролин у нас. Вечерта ще има друга служба в катедралния храм, осветен от кардинал Судано и след нея ще има среща с католическото духовенство на България.


Разкажете малко повече за католиците от източния обред, които представлявате?


- Католическата църква в България има три епархии - две от латинския обряд и една от славянски обряд с византийско богослужение, нашата. Чествахме наскоро 150 години от присъединяването към Рим или тъй наречената Цариградска уния, която е продължение от униите в средновековна България по времето на цар Калоян и на цар Борис, когато се преговаря България да бъде покръстена. Някогашните унии са просъществували кратко време, но тази продължава вече над 150 години. Това е унията, оглавена духовно от Йосиф Соколски, основател на Габровския манастир.


Как живеят днес вярващите от вашата общност?


- Пръснати сме доста из България, защото самите католици от източния обряд, когато идват на територията на днешна България, са бежанци от Тракия и Македония, които вече са били установени и са имали свои владици и живот в Одрин, Сорун, Кукуш, но когато се установяват в началото на миналото столетие след войните с потоците бежанци в България, нямат църкви, нямат нищо, с което да водят своя духовен живот. И тогава за известен период тук в София се е служило в църквата на ул. "Цар БорисI", готическа църква, разрушена по време на бомбардировките. По някое време ни е била предоставена и днешната румънска църква, когато е била затворена за тяхната общност. На "Цар БорисI" е било свързано с неудобства, изчакване и тогава отците от западната църква ни помагат да се изгради тази църква на ул. "Люлин планина". В началото на 20-те години купуват терен и построяват "Успение Богородично". Строено е много набързо, няма някаква специална архитектура и стил, но за момента е свършила своята работа.


Правили сте по-рано изказване: "С православните имаме повече прилики, отколкото разлики"? Какви са отношенията днес?


- Общото е като обряд, в начина, по който служим. Но юридически ние сме изцяло подчинени на Рим, на Светия отец, папата. Аз като епископ съм ръкоположен от папа Йоан Павел II. Заедно с другите епископи от латинския обряд често служим заедно – както ще бъде и тук в неделя. Между православни и католици няма общо служение.


Задава се често въпросът дали е възможно да се поставят отново на обсъждане съществените догматически различия, заради които римокатолицизмът е смятан за ерес от православната църква?


- Още от времето на папа Павел VI и патриарх Атинагорас, които в 1964-65 година вдигнаха взаимно анатемите, се създадоха комисии, които да работят на богословско ниво за търсене на изглаждане на различията. И тези комисии работят до ден днешен.


Но няма съобщения да е постигнато някакво съгласие?


- Има неща, по които третирайки ги достигат до съгласие, разбирателство, но все още нямаме това взаимно служение, което си пожелават патриарх Вартоломей в Цариград и сегашния и предишните папи. Свидетели сме на икуменическото движение, а в най ново време доста окуражаващи са изказванията на патриарх Кирил след срещата в Хавана, която е историческа, за пръв път в историята.


Самата руска църква е от по-скоро в историята, автокефална от 15-и, с патриарх от 16-и век?


- Но обединява и представлява голяма част от правослявието.


Папата и патриарх Вартоломей имаха среща скоро, но не казвате "историческа"?


- С Вартоломей контактите са ежегодни. Цариградският патриарх отива в Рим за празника на Св. Петър и Павел при папата и винаги има делегация от Рим на 30 ноември в Цариград за празника на Св. Андрей. И отделно още много визити си разменят. Папа Франциск беше в Цариград преди две години. Така че, отношенията можем да кажем в последното столетие са отишли много, много напред в сравнение с хилядолетието, което ни разделя.


Кои са предизвикателствата в съвременния живот, които биха помогнали за сближение, общи действия и сътрудничество?


- Много е хубаво, че патриарх Кирил и папата се срещнаха, но в основата на тази среща залягаше това, че те са загрижени за състоянието на християните в Близкия Изток, които са избивани по много жесток начин и много мъченици вече има там. Трябва да се покаже взаимен отпор на преследването на християните в тези най-нови времена, което ужасно. Това е едно предизвикателство, което може да ускори сближаването, което показва воля и разбирателство, че може да се работи заедно.


Кардинал Паролин ще има среща в мюфтийството. Има ли на друго ниво подобни контакти с цел подобряване на отношението с изповядващите исляма?


- Не мога да кажа конкретно, но знам че се работи много. Преди 2 години, когато папа Франциск беше на посещение в Йерусалим, той обяви среща на еврейския равин и на палестинския водач и тази среща стана в градините на Ватикана. Тя беше с много силно послание за мир. Всеки се молеше за себе си. Папата беше обединяващ, а те си попадоха ръка. Беше една много хубава среща, даваше много надежда.


Но след това продължиха да се бият?


- Продължиха, но в такива моменти човечеството вижда, че може и така, което е важно.


Актуална тема сега е прииждането на бежанци. И Европа не ги посреща по християнски, като ближни. Как бихте коментирали това, което се случва – затварянето на границите, издигането на телени огради?


- Аз по-скоро бих казал, че тази бежанска вълна беше приета наистина по християнски начин в Германия и в другите страни. Но се вижда, че положението вече не може да се овладее и може би самата Европа има някакъв капацитет. Слагат този край, за да покажат на тези хора, че там, откъдето са, също могат нещо да направят, за да живеят по друг начин. Бягството не е единственият начин. Те могат да решат своя проблем, защото става страшно. И християни, и мюсюлмани от покрайнините страдат и бягат, но това, което се случва в арабския свят в момента, е насочено срещу християните. Затова някои страни казаха, че ще приемат само християни – като Словакия и някои други. Германия отвори врати за всички и това беше наистина християнски жест. Но се вижда, че не е във възможностите на Европа да поеме всичко това. Затова се слагат вече ограничения. Не че не са желани и са отхвърлени тези хора, но не могат да бъдат приети всичките.


Последен въпрос, поддържате ли изказването си, че религията трябва да намери място в учебните програми?


- Да, това продължава да е много актуално. И становището на православната църква, и нашето е категорично, че в българските училища трябва да има предмет религия. И то не като една обща култура, за общи познания, а религия, която конкретно да разкрива истинските стойности на посланията на Исус Христос. Защото евангелието ни учи, че трябва да живеем по един достоен начин живота си, с отговорност. Има много възможности за хората да живеят по различен начин, но всеки, където е, трябва да бъде отговорен. А това ще постигне, когато успее да приеме и да превърне в живот християнските добродетели и християнските практики, християнските ценности. Ако те липсват, тогава не можем да говорим нито за морал, нито за отговорност, нито за общество, което да бъде здраво и силно, а да не говорим за семейство, което е толкова силно атакувано в този момент.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Църковните служители тука масово са заети с обмисляне на порената схема за лично облагодетелстване чрез разпореждане с църковен имот, купуване на ролекси и "произвеждане" на архонти срещу скромен рушвет, не им остава много време за религия. То вече няма и много религиозни де.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#1:"today"]Църковните служители тука масово са заети с обмисляне на порената схема за лично облагодетелстване чрез разпореждане с църковен имот[/quote]

  Не са масово заети с това, познавам много свестни свещеници. Не обобщавайте така на едро.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "[...] се създадоха комисии, които да работят на богословско ниво за търсене на изглаждане на различията. И тези комисии работят до ден днешен."

  и още много дни ще има да работят занапред иначе, дори и с резерви, винаги е интересно да се четат образованите представители на вероизповеданията извън "традиционното" по конституция. защото много малко се знае публично за тях.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 566 Неутрално


  Не съди за всички само от собствената си камбанария...

  До коментар [#1] от "today":

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Весело

  Аз по-скоро бих казал, че тази бежанска вълна беше приета наистина по християнски начин в Германия и в другите страни.
  _______
  Да не забравяме ,че католиците обичат повече ислямистите от колкото православните! Когато имаше напрежение ,че източно европейски икономически емигранти тръгват масово към запада либертариански медии ореваха орталъка ,че ще ги съсипем !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#4] от "mlmirow":

  предполагам, че монсиньор Пройков споделя всичко с изповедника си, не с форума в "дневник", все пак: не се надценявайте, нито с патоса, нито с препоръките.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Добре говори. Интелигентен човек. Прави много добро впечатление, за голяма разлика от "православните" брадати служители.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  той Пройков го каза - има много възможности да живеем достойно. вземете се възползвайте най-после от поне една...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Не знам защо веднага се сещам за баба Гуси и Спотлайт.

 11. 11 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Разликата в нивото на образованост и интелект между католическите и православните свещенослужители е огромна, в полза на първите.

 12. 12 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#11] от "sophia_gr":

  ++++++

  Точно така е.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  "бежанска вълна беше приета наистина по християнски начин в Германия и в другите страни. Но се вижда, че положението вече не може да се овладее и може би самата Европа има някакъв капацитет. Слагат този край, за да покажат на тези хора, че там, откъдето са, също могат нещо да направят, за да живеят по друг начин. Бягството не е единственият начин."

  Църквата не подкрепя безразборното приемане на бежанци.
  Следователно само политиците не са узрели.

  подпис
 14. 14 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#1:"today"]Църковните служители тука масово са заети с обмисляне на порената схема за лично облагодетелстване[/quote]

  а католическите са се фокусирали основно върху съсипването на детски съдби - както е известно, няма друга институция като католическата църква с такава висока концентрация на гнусни педофили в редиците си

  reddit.com/r/The_Donald/
 15. 15 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#0:"монсеньор Пройков"]И становището на православната църква, и нашето е категорично, че в българските училища трябва да има предмет религия.[/quote]

  Трябва да се учи религия в училище. До голяма степен причините да живеем зле е липсата на вяра у българина, която беше силно ерозирана между 1945 и 1989 г. По същия път, но по-бавно, върви и Запада. Отсъствието на вяра и на атеистичното възпитание водят до манталитета, че "веднъж се живее и ще гледам да взема всичко от този живот". В името на това и в съчетание с увереността за безнаказаност в този или в отвъдния живот си готов да извършиш всякаква подлост, измама, кражба, престъпление и т.н.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Винаги съм мислила, че България щеше да има друга съдба,ако беше католическа държава.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#16:"Роси"]Винаги съм мислила, че България щеше да има друга съдба,ако беше католическа държава. [/quote]
  Богата и демократична като католическата част на Албания.

 19. 19 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Системен нарушител":

  Вие комунистите русофили как живеете с тази шизофрения хем да милеете по източните тоталитарни системи, хем върли православни?

 20. 20 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1072 Весело

  Евреин се забутал някъде из Мексико.Дошло време за молитва,но никъде нямало синагога.Католически храмове за сметка на това в изобилие.Влязъл в един обаче,кюрето го забелязал и се провикнал:"Тук няма място за евреи!"Запътил се евреинът към изхода,като попътно взел и статуетката на Исус,с думите"Хайде Йешу,тук сме нежалани!"

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#20] от "Sabbath":

  Исус е бил евреин и като такъв е спазвал строго юдейските религиозни закони.И на сантиметър не се е отклонявал от Тората.Години след смъртта му апостол Павел изменя учението му и го прави от еврейски проповедник общочовешки спасител.Всъщност християнството е най-голямата измама в човешката история.

 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#15:"Репей"]Трябва да се учи религия в училище[/quote]

  Религия се е изучавала през 19-ти век, когато се е налагало християнството всред простолюдието в Европа и Америка. Сега религия учат талибаните...

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#17] от "Каишков - Системен нарушител":

  "Разликата в нивото на педофилството - също. В полза на първите. Нали и един правилен, американски филм взе Оскар по този въпрос."
  Това е така,защото православните свещеници имат право да се женят,но не и католическите.Тази забрана привлича и много извратеняци да стават свещеници,защото семействата им в католическите общности ще ги натискат да се женят.А така си имат основателна причина да не го правят.

 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Точно пък на Тодоров ден, католиците не са интересни

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  В интервюто се задават въпроси за патриарх Кирил, Вартоломей, за отношенията с мюсюлмани, но нито дума за нашия Неофит и за нашите православни. Умишлен пропуск на интервюиращия ли или темата не е интересна?!

  Иначе монсеньор Пройков говори умно, няма нещо, с което да не се съглася с него.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Моито е уважения към монсеньор. Тя Кунева е католичка, и е живия пример как [quote#0:"статиа"] да живеем достойно и с отговорност[/quote] . защото това, което поколения българи са градили ДОСТОЙНО И С ОТГОВОРНОСТ, се нарязва за скрап след само 1 подпис! Между българска католичка и други католици/протестанти насреща!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 267 Весело

  Монсеньор Христо Пройков, пастир на католиците у нас ... духовен водач на ...

  +++

  пастир. и годината е 2016. поредната година на пастирите. 72 години кашкавал. много кашкавал. по таз причина, за разлика от ристето от назарет, нащо ристе се е облажило. по пастирски.

  http://www.blitz.bg/article/20702

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1088 Разстроено

  Абе друго си е да сложиш в олтара дрехи и кръв, както казва монсиньорът, някак по-свято става. Щеше да е по-добре ако имаха чреслата на мъчениците, ама хайде да не придиряме каквото е останало.

  "Има много възможности да живеем достойно и с отговорност"
  О, да, особено отговорно към малките момченца.

  Някои от децата жертви на католически падрета са били 3-4годишни!!! Как имате очи да говорите за достойснство, отговорност и не знам си какво?! Това не е просто лицемерие, а гнусно безочие.

  А хората изпитват въпреки всичко почитание към тази сбирщина... невероятно...

 29. 29 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 267 Неутрално
 30. 30 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 670 Неутрално

  А питахте ли го дали си плащат данъците?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK