Доц. д-р Лидия Василева, БАН: Агресията е големият проблем сред децата

Доста е тревожно, че семейната подкрепа е на много ниско ниво. Едно е общуването, разговарянето, а друго е подкрепата, казва доц. Василева.

© Валентина Петрова

Доста е тревожно, че семейната подкрепа е на много ниско ниво. Едно е общуването, разговарянето, а друго е подкрепата, казва доц. Василева.През последните 10 години Световната здравна организация на два пъти провежда международно проучване за поведението и здравето при деца в училищна възраст, като ръководител на проекта за България е доц. д-р Лидия Василева. Новият доклад бе публикуван неотдавна и обхваща деца на 11, 13 и 15 години.


Доц. Василева работи в Института за изследване на населението и човека към БАН в департамент Психология, секция "Социална, организационна и трудова психология". Научният ѝ интерес е към междукултурни изследвания, професионалния стрес, ценности в труда, психично здраве, развитие в детска и юношеска възраст.


"Дневник" разговаря с нея за по-важните моменти от наблюденията ѝ върху децата в България, отразени в доклада.
Нека да започнем с техническите въпроси. Кажете, как точно е проведено изследването, в кои селища, имало ли е представители на малцинствата?


- Това е второто по рода си изследване, първото го правихме в периода 2005-2006 г. Изследванията се правят на всеки 4 години, но за периода 2009-2010 нямахме финансиране.


Има много строги изисквания, изследването трябва да бъде представително, което значи, че извадката следва да е представителна за страната – голям град, малък град, някъде имаме даже и села. Тук бяхме подпомогнати от социологическата агенция "Сова Харис", а понеже те разполагат с мрежа анкетьори из цялата страна, изследването е проведено едновременно в различните училища. Това са ученици от 5-ти, 7-ми и 9-ти клас.


Извадката е 4 796 ученика, а във всяка възрастова група (11, 13 и 15 години) има по най-малко 1 500, което е представителна извадка за съответната възраст. Имаме почти равен брой момчета/момичета. Отделно ние не сме проследявали малцинствата. Те са отбелязани, но са доста по-малко.


Самото изследване беше проведено през май и юни 2014 г. Извадката съответства на 28-те области в страната, всички областни градове са представени, имаме и малки градове и села.


Има ли връзка между социалното положение на семействата, в които растата децата и наблюдаваните негативни тенденции? Например при маргинализирани групи като ромите.


- Да, проследяваме и социално-икономическия статус на семейството във връзка с резултатите, които получаваме и най-вече с рисковите поведения. Но тепърва ще продължим задълбочено да изследваме тези връзки и фактори.


Както и в предишното изследване, има връзка между социално-икономическия статус на семейството и рисковите поведения. Но не можем да говорим конкретно за ромите, тъй като не сме ги анализирали специално.


В изследването се казва, че то е помогнало да се разбере как начинът на живот на подрастващите е свързан с това, че възрастните мъже умират по-рано от жените. Така ли е в България и защо е така?


- Не сме правили подобна връзка. Факт е, че мъжете имат по-малка продължителност на живота. Единствената връзка, която трябва да проследим в бъдеще е, това че рисковите поведения, които се появяват в юношеството, след това остават трайни рискови поведения и в зряла възраст и допълнително увреждат общото здравословно състояние.


Могат ли придобитите навици на децата (11-15 г.) да бъдат преодолени или е твърде късно?


- Да, именно това е и целта на изследването. Не трябва самоцелно да събираме данните. Те са основата, върху която да се изградят програми за здравна просвета и работа с подрастващите за изграждане на здравословен тип поведение, тъй като общо взето картинката не е радостна.


Трябва да се работи с учениците по отношение на здравословното хранене, здравословният начин на живот, по отношение на допълнителна информация за рисковите поведения и докъде водят те – пушене, пиене, ранни сексуални контакти, употреба на канабис.


На последните места сме и по процент младежи, чувстващи подкрепа от семейството си. В същото време казват, че сравнително лесно разговарят с майките и бащите си. Няма ли противоречие между тези резултати?


- Да, има разминаване. Наистина, доста е тревожно, че семейната подкрепа е на много ниско ниво. Едно е общуването, разговарянето, а друго е подкрепата. Да, те разговарят, но тези разговори могат да бъдат и конфликтни – спорове, несъгласия.


Добрата новина е, че все пак сме накъде към средата по лесно общуване с родителите. Има разминаване, но трябва да отчетем, че в тази възраст започва борбата на юношите за автономия, а от друга страна авторитетът на родителя постепенно залязва, спада. Тук се крие проблемът - те могат да общуват, но не споделят, не чувстват подкрепа.


По-малко от една трета (27-29%) "много харесват" училището си, половината момчета на 15 години казват, че се чувстват затормозени от домашната работа, давана от училище. Мъка ли е училището за българските деца?


- Не, общо взето сме някъде по средата. Интересното е че с възрастта тези показатели се повишават. Просто пораствайки, децата осъзнават, че ученето изисква усилия и че е нещо доста по-отговорно. Това е тенденция, която е очаквана.


Водещи сме по време, прекарвано с приятели през деня, но и сме рекордьори по контакти между приятелите по интернет. Какво ни казва това?


- Тук аз не виждам противоречие. Явно нашите деца са много отворени и много контактни и контактуват както директно, така и чрез електронните медии. Вярно е, че много контактуват помежду си, но това, което е по-опасно е, че децата ни са на първо място по общуване с връстници след 20 часа. Тогава те не са в къщи, не са и в училище. Тоест те са някъде по улици, заведения и т.н. А контактите след 20:00 са свързани с рисковите поведения – пиене, пушене, даже и сексуални контакти.


На първо място сме и по този показател.


- Да, има логическа връзка. Но тези сексуални контакти, които наистина е доста стряскащо толкова рано да са започнали, забележете, при момчетата са значително повече. Тук има нещо, едно културно влияние, момчетата трябва да се похвалят още в най-ранна възраст, че са започнали такива активности. Така че тук имаме изкривяване. Това не е реално според мен.


15-годишните българчета казват (20%), че са участвали в сбиване поне 3 пъти през изминалата година. Само в Армения и Албания този показател е по-висок. Има ли опасно много насилие сред подрастващите българи?


- Разбира се, че има. Агресията става преобладаваща в училището, тя вече започва сериозно да ни тревожи. Много се говори за агресията и наистина има много такива примери. И тук трябва да се работи много. Не само сбиванията са проблем, проблем е и тормозът в училище. По тормозени в училище сред 11 годишните сме на шесто място. Наистина агресията е големият проблем сред децата.


Казахте, че целта на проекта е да се повиши нивото на здравното образование при децата, т.е. е свързана с работа в училище. Не е ли самото семейство основен източник на проблемите?


- Да, ако само в училище правят нещата, няма да има този ефект. Нашето виждане е, че трябва да се работи паралелно, не само с децата, а и с родителите. Много е важно да бъдат ангажирани както и те, така и учителите. Отделно вече и различни експерти.


Според Вас има ли все пак някакви позитивни тенденции и кои са те?


- Позитивното е, че общо взето нашите деца имат самочувствие на здрави деца. В изследването въпросът е обърнат, тоест по недобро здраве ние сме на последно място. Самооценката за здравето е доста висока. Смооценка на здравето като "отлично" са повече от половината деца, като добро са 42%, и недобро и лошо са някъде около 4%.


Нащите деца не са толкова стресирани в училище, колкото очаквахме и както се тръби и те се чувстват справедливо оценени. Малко са тези, които се чувстват недооценени, но с възрастта стават по-критични към учителите и по-недоволни.


А има ли вариант тази висока самооценка да се дължи на ниската здравна обща култура?


- Да, може. Те просто не обръщат внимание на здравето си. Да, може би има връзка. Сега тепърва ще търсим връзките.


Как бихте обощили казаното дотук?


- Въз основа на тези анализи трябва вече да се работи за специализирано здравно обучение, за здравословен начин на живот, за здравословно хранене, много да се работи върху рисковите поведения. Децата мразят да им се дават готови съвети, но трябва да има дискусия.


Също така предлагаме да има интернет базирана здравна информация, където децата могат да се консултират. Не може да се въздейства единствено външно, трябва да работим съвместно с учлиището и с родителите. Тук трябва да бъдат включени най-различни организации- родителски и т.н., за да може да се работи ефективно по превенция на здравето.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Сега сред децата,по късно сред възрастните(вече се усеща) тази тенденция.

 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Агресията е много голям проблем, но тя е в следствие на много други проблеми.
  В основата стоят изпростяването на народа (родителите), вследствие от много фактори - липса на справедливост, на добро възпитание, на добро образование, и дори на чалгата!

 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Децата не са станали агресивни просто ей така изведнъж, те са образ на възрастните. Така че нека търсим проблемите у нас първо.

 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#2:"гарата"]Агресията е много голям проблем, но тя е в следствие на много други проблеми.


  В основата стоят Изпростяването на народа (родителите),[/quote]

  постът ти Не подлежи на редакция , клас А +++

 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Децата копират поведението на родителите и хората от средата им.
  Агресията сред тях е следствие. Причините трябва да се търсят сред възрастните. Достатъчно е да прочетете коментарите в повечето сайтове и ще разберете защо има агресия и сред децата.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Неутрално

  агресията е не само сред децата и е следствие от:

  1) повсеместна корупция и липса на справедлив ред
  2) всеки смята че закона е за другите
  3) простотията и чалгата са фетиш за голяма част от българите
  4) примера на мутрите, като успяващи богати хора

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Децата се възпитават с чалга.Вижте текстовете.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  всяко насилие се отразява по телевизиите с дни - за пример на децата !!! съд няма , цацаров работи много !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Агресията е повсеместна,но всичко започва от семейството и основно зависи от него!

  Tony
 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Агресията е повсеместна,но всичко започва от семейството и основно зависи от него!

  Tony
 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Проблема е в липсата на възпитание, а възпитанието трябва да се провежда точно в детската възраст.
  За съжаление болшинството родители абдикираха от това си задължение и решиха да го прехвърлят върху учителите.
  Резултатите са налице.

 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  тази агресия беше заложена
  в плана за дезинтегриране на българското
  общество заложен от любен гоцев и сие
  започнал осъществяването си през 93та със
  отприщването на наказателните бригади
  на мутрите и умишленото бездействие на държавата
  и гледането отстрани. това и абсолютното принизяване
  на законността до лост за рекетиране на законни бизнеси,
  обикновени хора и насаждане на отвращение към институциите
  беше проведено до 97ма. след това имаше затишие по времето на Костов. и след това пак саботаж на втория мандат с царя и прокарване на пътя за институционалното разграбване на държавата. за това хората нямаха сили да оцеляват, да гледат деца и да ги възпитават едновременно.
  това е истината.
  любен гоцев и сие ще гният в ада.
  а също и мислителите от драган цанков 28 начело с исаков.

 14. 14 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 821 Неутрално

  "Доц. д-р Лидия Василева, БАН: Агресията е големият проблем сред децата"
  "Големиият проблем", е бедността и мизеното съществуване на родителите на по - голяма част от децата. "Агресията" и още куп друге неща са само следствие на "големият проблем".

 15. 15 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Нащите деца не са толкова стресирани в училище, колкото очаквахме и както се тръби и те се чувстват справедливо оценени..."

  Вече не са....

  Заради въвеждането ан тестовете децата съвсем не учат вече и играят на тото. Нискоте прагове доведоха до безразличие, няма разказване на уроци по никой премет, няма и учене за над 50% от децата след 5 клас, затова няма и стрес. Училището просто е загубило смисъл и заради него няма смисъл да се стресират вече ....

 16. 16 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Родителите не са абдикирали, просто те вече са от поколението, което не може да възпитава, защото не е възпитано в същтата система 25 години, ще работи на 1-2 работи, ще работи през почивните дни и до 65 години.

  Кога да възпитава?

 17. 17 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Агресията става преобладаваща в училището,"

  Спрямо какво? Сравнено с "нормалните" учебници и програми?

  Тя не е преобладаваща там, а е следствие на същите БАН-аджии... - съавтори ....

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Агресията децата я виждат непрекъснато около себе си. Те бързо учат.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  [quote#11:"Free person"]всичко започва от семейството и основно зависи от него! [/quote]
  Как ще започва от семейството като няма семейство!? Ако не е хомо-брак, то ще е "съвместно съжителство". Броят на разводите е почти равен на броя на новосключените бракове.
  Да се чуди човек с какви родители щели били да работят изследователите.
  Аз така и не разбрах от това изследване (четох и другата статия) колко от децата са от разведени семейства или са само с един родител ( другият или изобщо липсва, или е забегнал по чужбина).

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  Няма здрави семейства, няма добро възпитание от първите месеци и години на децата, няма я семейната атмосфера от преди 60 и повече години.

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Децата порастват и стават.... възрастни.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Когато децата се отглеждат в непълноценни семейства, като например от самотни майки липсва база за добро възпитание. За пример може да вземем евреите, при които се отделя важно внимание на здравината на семейството. Докато при нас държавата стимулира непълноценните семейства. Например циганските многодетни семейства без условия за отглеждане на деца се подпомагат финансово от държавата. Това е напълно погрешно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK