Красимир Кънев, председател на Хелзинкския комитет: Стряскаща тенденция е сривът при свободата на изразяване

Представяне на доклада на HRW за отношението към бежанците в България Human Rights Watch Красимир Кънев

© Анелия Николова

Представяне на доклада на HRW за отношението към бежанците в България Human Rights Watch Красимир КъневВ четвъртък Българският хелзинкски комитет (БХК) представи ежегодния си доклад за състоянието на човешките права в България. В него се констатира продължаваща тенденция на дискриминация спрямо представители на малцинствата и бежанците, техните права се нарушават, в местата за лишаване от свобода хората са третирани нечовешки и унизително, а сривът на свободата на изразяване продължава. Разговаряме с председателя на БХК Красимир Кънев по тези проблеми.


Коя е най-стряскащата констатация за вас в доклада на БХК?


- Най-стяскащите констатации в доклада са свързани с най-стряскащите развития с правата на човека през 2015 г. Те бяха в три сфери:
Разгулът на расизма, ксенофобията и дискриминацията спрямо някои етнически групи и особено срещу ромите и бежанците; Безпрецедентните констатации на два международни органа (Европейският съд по правата на човека по пилотното дело Нешков и други срещу България и публичното изявление на Комитета срещу изтезанията) във връзка с нечовешките и унизителни условия в местата за лишаване от свобода в България и с малтретирането на задържани от полицията; Влошаването на положението със свободата на изразяване и по-специално със свободата и етичните стандарти за упражняване на журналистическата професия. И в трите сфери положението в България отбеляза сериозен срив като най-сериозен бе той по отношение на публичното подбуждане към омраза, дискриминация и насилие срещу ромите и бежанците.


Какво констатира докладът във връзка с разпространението на речта на омразата? Изследване от началото на седмицата показа, че има "епидемия" от реч на омразата.


- Това изследване констатира особено широко разпространение на речта на омраза в интернет сайтове и форуми, както и в други публични платформи. В нашия доклад ние, освен че констатираме широкото разпространение на публичното подбуждане към омраза, дискриминация и насилие, обръщаме внимание и на причините за него, пред които ние като общество сме длъжни да се изправим. Те са две: влизането във властта на ултранационалистически партии от неототалитарен тип – НФСБ и ВМРО, за които расисткото и ксенофобско подстрекателство е основа на политиката и безнаказаността, породена от липсата на познания, на правна култура и на ценностна ориентация, съответна на нормите на едно демократично общество, което уважава правата на човека, у българската прокуратура.


Две телевизии с отявлено расистки и ксенофобски профил – СКАТ и "Алфа", бяха основни пропагандни рупори на посланията на политическите партии, на които те принадлежат, и подстрекаваха системно срещу ромите, бежанците и мюсюлманите. Езикът, който не само тези две медии, но и редица други, включително популярни телевизии, употребяваха спрямо бежанците – етикирането им като "пришълци", "незаконни мигранти", "ислямисти", "напаст", беше безпрецедентен. Кандидатът за кмет на София на БСП на свой ред ги нарече "нашественици". По отношение на ромите езикът на омразата стана особено вирулентен в навечерието на местните избори около разрушаването на техни жилища в няколко населени места на България.


По отношение на словото на омраза през 2015 г. за нас като правозащитници от ключово значение бяха констатациите и препоръките на Европейския комитет против расизма и нетолерантността (ЕКРН) в петия му мониторингов доклад за България от септември 2014 г. За съжаление, нито една от препоръките не беше изпълнена. Напротив, в редица сфери настъпи влошаване. Така например ЕКРН изиска спиране на публичното финансиране на всякакви организации и политически партии, които насърчават расизма. След последните парламентарни избори обаче се получи точно обратното – то се разшири. Освен партия "Атака", публично финансиране започнаха да получават и две други подобни партии – ВМРО и НФСБ, които ЕКРН открито нарече "фашистки". ЕКРН поиска проявите на подобни организации да се следят отблизо и техните расистки и ксенофобски изяви да получават ефективни санкции. Получи се точно обратното – техните подстрекателства, освен по партийните им телевизионни канали, получиха широко разпространение и чрез основните електронни медии. Техни партийни активисти са редовни гости в техните студиа и са масово припознавани като "експерти".


Как може да се противодейства на това разпространение?


- Нека преди всичко да сме наясно за какво "разпространение" говорим. Става дума са публично подбуждане към омраза, дискриминация и насилие, което е престъпление. На него се противодейства с ефективни наказателни санкции. Обект на такива следва да станат преди всичко високопоставените политици, които са ангажирани с подобни прояви. Но както и при други престъпления по високите етажи на властта, органите на правосъдието в този пункт по-скоро ги прикриваха, отколкото да ги наказват. Какво се получи на практика? Всички си спомняме изказването от парламентарната трибуна на съпредседателя на НФСБ Валери Симеонов, който през декември 2014 г. употреби по отношение на роми израза "озверели човекоподобни", а за ромските жени каза, че са с "инстинкти на улични кучки", при това от парламентарната трибуна (може би най-вирулентното расистко изказване направено някога от трибуната на българския парламент). През юни Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно наказателно производство срещу него. През февруари 2015 г. СГП отказа да образува досъдебно производство и по повод на изказването на министър Петър Москов от декември 2014 г. в което той оприличи ромите на "скотове" и "диви животни". На 31 януари 2015 г. ВКП окончателно отхвърли жалба срещу отказ от образуване на досъдебно производство по повод предизборните програми на НФСБ и ВМРО. В тези предизборни програми се предвижда трудова повинност за роми, сформиране на "доброволни отряди за защита на българското население" от ромите, изселване на ромите в "изолирани селища" с "денонощно полицейско присъствие", които да служат за "туристическа атракция", ограничаване на раждаемостта им. ВКП прие, че липсват данни за осъществяване на престъпно деяние по член 162, ал. 1, тъй като "със съответните предизборни програми се представят идеи и виждания, изразява се мнение по конкретно наболели въпроси и се излагат евентуални варианти за тяхното ефективно решаване." За прокуратурата с други думи имаме не расистки подстрекателства, а "варианти за ефективно решаване" на "наболели въпроси".


Кои са факторите, които влияят за увеличаване на речта на омразата?


- Основният сред тези фактори е безнаказаността спрямо подстрекателството към омраза, дискриминация и насилие на лица от висшите етажи на властта. Тъкмо тя отприщи вълни от слово на омраза в интернет сайтове и в социални мрежи, което достигна безпрецедентни мащаби през 2015 г.


Безнаказано, с редки изключения, като например глобата срещу журналистката Албена Вулева, остана и подбуждането на по-ниско ниво. Такива бяха случаите на отказ, потвърден на три прокурорски инстанции, да се образува досъдебно наказателно производство по повод множеството закани и призиви за насилие и смърт срещу участниците в София прайд - 2014 г. чрез социалната мрежа Фейсбук, както и отказът от сътрудничество на МВР по установяването на източника на крайно расистки антиромски фотоколаж във Фейсбук.


Кои са най-застрашените групи от българското общество според доклада на БХК и какво показва това?


- Най-застрашени от подбуждане към омраза, дискриминация и насилие през 2015 г. бяха ромите и бежанците. И в двата случая подбуждането се отля в действия. Бежанците бяха отблъсквани от границата, стреляни, бити и ограбвани от служители на Гранична полиция и от частни лица. Достъпът до територия и процедура на най-уязвимите от тях бе възпрепятстван от продължаващото строителство на оградата по българо-туската граница. Ромите в няколко населени места станаха обект на принудителни евикции от единствените им жилища около местните избори.


Наред с тези две групи, системни обекти на подстрекателство станаха мюсюлманите и хората с различна сексуална ориентация. Мюсюлманите понесоха негативите както на устойчивите анти-мюсюлмански стереотипи, така и на терористичните актове, извършени от екстремисти и масово заклеймени от мюсюлмани по цял свят. Хората с различна сексуална ориентация бяха заплашвани и обиждани особено около организирането на миналогодишния София прайд.


В доклада се отбелязва, че все повече медиите влизат в ролята на "бухалки" срещу опонентите на властта и на "пазители" на комфорта ѝ. Как може да се противодейства на това явление?


- Преди всичко, като си дадем сметка за това какво го поражда. То се дължи на няколко фактора – възможността на партии и политически лидери да притежават медии, натискът върху журналистите и плащането от властите на медии, най-често чрез пари по проекти на Европейската комисия, които формално са за отразяване на проекта, но на практика за осигуряване на медиен комфорт.


Възможността партии и политици да притежават медии в България е сериозен проблем. Такива са случаите с телевизия СКАТ, с телевизия "Алфа", както и с медиите около депутата от ДПС Делян Пеевски. Това не са медии в собствения смисъл на думата, така както не беше медия органа на ЦК на БКП "Работническо дело". Медия означава посредник в един просветен диалог по обществени въпроси между различни заинтересувани хора и групи със застъпване на различни гледни точки. Когато медията е собственост на лидера на една политическа партия за какво посредничество може да става дума? Това е политически агитпроп, а самата медия е негов рупор.


Що се отнася до натиска над журналисти, това е сериозен проблем в България, ако се съди по миналогодишното изследване на АЕЖ-България, но също така и трудно решим в малка и бедна страна, в която има симбиоза на политика, бизнес и реклама и никаква възможност на медията да се издържа от своите читатели/слушатели/зрители. Може би базираните върху интернет медии, чиито разходи са по-ниски, ще са в състояние да осигурят една по-голяма независимост на журналистиката. Но до това изглежда в страна като България има да се извърви дълъг път.


Има ли положителни тенденции в наблюдаваните области?


- Да, има, дори в такива ключови и "трудни" сфери като положението в местата за лишаване от свобода. След пилотното решение и публичното изявление на КПИ предишният екип на Министерството на правосъдието се мобилизира бързо и осъществи спешни ремонтни и строителни дейности в няколко затвора. Той също така предложи реформа в законодателството, регулиращо наказателното изпълнение, която, ако бъде приета от парламента, ще постави солидна основа за трайно решаване поне на най-сериозните проблеми. Положителни промени имаше и в други сфери – в деинституционализацията на детската грижа, колкото и половинчата да се оказа реформата там, в отслабването на политическия натиск върху независимостта на съда в сравнение с минали периоди, във внасянето в Народното събрание на законопроекта за равнопоставеност между мъжете и жените, в законодателните промени, регулиращи достъпа до обществена информация и дори, ако вземем бежанците, в подобряване на условията в приемателните центрове.

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Защо Прокуратурата не започне следствие срещу този и срещу т.н. "природозащитници"?! Има предостатъчно доказателства за противодържавна дейност и незаконно забогатяване!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Разстроено

  Краси, Краси - Продаде си душата !!! Защо така ? Какво ти липсваше ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  В много случаи , българина не прави разлика между патриотизъм и ксенофобия.

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Все повече се убеждавам че рептилоидите съществуват.

  Попътен вятър в главите!
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  Като гледам и чета думите на този човек, започвам да одобрявам политиката на Путин за забрана на дейността на подобни организации ....

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Отчайваща е бързата деградация на българското общество. Готови сме да се върнем в тоталитаризма. И ще е морално справедливо да преживеем отново концлагера на социализма, путлеризма или каквото е на ред, след като не си даваме сметка, че зачитането правата на другия е гаранция за собствените ни права.

 7. 7 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много нечистоплътна и мазна личност-българомразец!

 8. 8 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дневник, вчера публикувахте статия за тоя, днес пак. Абонирани ли сте за Хелзинския комитет или просто ви плащат стабилно от някъде?

 9. 9 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#3] от "eti":

  " В много случаи , българина не прави разлика между патриотизъм и ксенофобия."

  Яааааа ...един следовник на най-''ксенофилската'' религия в света бойко громи ксенофобията на ''гяурите''-българи ...
  Туй сън ли е ...или илюзия?

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  един следовник на най-''ксенофилската'' религия в света бойко громи ксенофобията
  =========
  Това не е по темата , но Борисов е най хубавото нещо в българската политика , от 89 а , до днес. Аз съм неутрален и от вън нещата изглеждат така. До коментар [#9] от "marrad":

  Bukalemun
 11. 11 Профил на т
  т
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тролите и в събота сутрин не спят. Това е добър знак - не всички са ходили цяла нощ да поркат и да трошат глави.

  Българската демокрация е недоносче именно защото основите на демокрацията, аксиомата, спазването на човешките права, някакси мина покрай ушите на хората през 90те и сега се опитваме да сме свободни като крадем свободата на другите. Много е жалко и докато това не се промени младите и способните хора ще напускат, и тук ще остават основно скинари и мутри.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#5:"karabastun"]Като гледам и чета думите на този човек, започвам да одобрявам политиката на Путин за забрана на дейността на подобни организации ....[/quote]

  не си само ти...

  такива като този от убеден демократ ме направиха антидемократ

  за това Путин прилага правилото:
  "целта оправдава средствата"

  защото тези са като комунистите...опорочават с думи най-неграмотните ...бъркат дирекно в душите им...

  а колективната глупост е Сила

 13. 13 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Даже не искам да го чета този............

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  До коментар [#12] от "христов":

  би било редно да декларира КОЙ го финансира. за какво му се плаща знаем всички - и големи и мънички .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":..

  Като гледам и чета думите на този човек, започвам да одобрявам политиката на Путин за забрана на дейността на подобни организации ....

  Деградираш по-бързо от Боковата демокрация..скороста ти е подходяща за Путинова такава..
  .. какво точно не ти хареса в думите на този човек... че трябва да има свобода на словото или че циганите не са баш животни..

 17. 17 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Този на снимката е абсолютен расист! Той и останалите от шайката им постоянно дискриминират българите с бял цвят на кожата. Замислям се, дали да не сезирам, някоя истинска правозащитна организация.

 18. 18 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Прекрасна личност е г-н Кънев!
  Само той, и другия г-н Кънев,ми дават надежда,че ни чака светло демократично бъдеще!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 19. 19 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Щеше да е добре БХК да беше отразил в доклада си и дискриминациойкото отношение към българите спрямо циганите по отношение на плащането на консумативи като ток, вода, парно. Не плащането на данъци и такси, купуване на билети и т.н. Да се спомене за бездействието на полицията в разследването на циганската престъпност.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Да напомним на г-н Кънев, че освен правата на циганите силно нарушени са и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ИМ! Чакаме реакция!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 21. 21 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#14:"КМЕТ В СЯНКА"]би било редно да декларира КОЙ го финансира. за какво му се плаща знаем всички - и големи и мънички .[/quote]

  "би било редно" не е точният термин

  обартното броене ще започне...винаги е така....
  насилието винаги ражда насилие

 22. 22 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  На запад ромите също са с ограничени права - не желаят да изплащат полагащите им се помощи, връщат ги у нас, не им осигуряват работа и прилични жилища, негодуват, че битовата пестъпност нараства, не полагат истински грижи за интегрирането на ромите в тяхното общество.

  Смятам, че БХК трябва да обърне по-голямо внимание на ксенофобията към малцинствата във високорозвитите държави.

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Разгулът на расизма, ксенофобията и дискриминацията спрямо някои етнически групи,а защо бе господин Кънев става така!?Ами защото поне 70-80% от тези етнически групи имат освен права и задължения към това общество и че обичаите им нямат нищо общо със светските закони на една държава,а те това не искат да го разберат.То така се стига до омразата.Хората които работят и си плащат всичко в държавата, плащат и издържат хора,които са превърнали производството на деца в индустрия и които смятат,че може да са необразовани и крадливи и мързеливи,трябва да получават от социала(както те му казват)поне по 1000 лева на месец и да им плащат тока и водата.Така става омразата,тя си идва от само себе си.

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Весело

  Тълковен речник:

  • Вирулентност най-общо е степента на патогенност на даден микроорганиъм, способността на бактерии, вируси и др. да предизвикват заболяване. Това не е характеристика от езика на омразата, да не си помислите друго.

  • ЕКРН е Европейска комисия против расизма и нетолерантността от структурата на Съвета на Европа, който няма нищо общо с ЕС, нито има законодателни функции, нито дори препоръчителни.

  • "Незаконни мигранти" и "ислямистки" - думи-табу според новоговора на Дж. Кънев-Оруел от прочутия роман "2016".

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Весело

  Др. Кънев има силно негативно отношение към българския народ, който насърчавал "разгула" на "ксенофобията", избирайки "неототалитарни" партии да го представляват. Освен това прокуратурата нямала познания, нито "правна култура и ценностна ориентация, съответна на нормите на едно демократично общество". И т.н., и т.н... Колко тъжно е да се родиш в грешната държава.

 26. 26 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#25:"Lemmy"]Др. Кънев има силно негативно отношение към българския народ, който насърчавал "разгула" на "ксенофобията", избирайки "неототалитарни" партии да го представляват. [/quote]

  този човек се излага на сериозен Риск..
  без да го разбира!

  този човек е като малко дете ,
  което си играе с Кибрит в Барутен склад

 27. 27 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#8:"sophia_gr"]
  Дневник, вчера публикувахте статия за тоя, днес пак. Абонирани ли сте за Хелзинския комитет или просто ви плащат стабилно от някъде?[/quote]
  Нито са абонирани, нито им плащат.
  Опитват се да спасят душите ви.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#27] от "достатъчно":

  Как г-н Кънев и нему подобните,ще спасят душите ни!?
  Ще им стигнат ли Лисабонското споразумение,Мултикулти идеята и бъдещото Трансатлантическо споразумение?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За да не се подлъгват съфорумците по всеки,който ги склонява към помагачество при извършване на престъпление, като членовете на бхк- Закон за убежището и бежанците
  Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Този закон определя условията и реда за предоставяне на закрила на чужденци на територията на Република България, както и техните права и задължения.Чл. 5. Чужденците, търсещи или получили закрила в Република България, имат правата и задълженията по този закон и носят гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност при условията и по реда за българските граждани.
  Чл. 4. (1) Всеки чужденец може да поиска предоставяне на закрила в Република България в съответствие с разпоредбите на този закон.Чл. 6. (1) (Предишен текст на чл. 6, изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Правомощията по този закон се осъществяват от длъжностни лица в Държавната агенция за бежанците. Те установяват всички факти и обстоятелства от значение за производството за предоставяне на международна закрила и оказват съдействие на чужденците, подали молба за такава закрила.
  Глава трета.
  ОСНОВАНИЯ ЗА ОТКАЗ, ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА ЗАКРИЛА И ЗА СПИРАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 12. (1) (Предишен текст на чл. 12, изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Статут на бежанец не се предоставя на чужденец:
  1. за когото има сериозни основания да се предполага, че е извършил деяние, което съгласно българските закони и международните договори, по които Република България е страна, е определено като военно престъпление или като престъпление против мира и човечеството;
  2. за когото има сериозни основания да се предполага, че е извършил тежко престъпление от неполитически характер извън територията на Република България;
  3. за когото има сериозни основания да се предполага, че извършва или подстрекава към действия, противоречащи на целите и принципите на Организацията на обединените нации;
  4. (доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) който се ползва от закрилата или помощта на органи или организации на Организацията на обединените нации, различни от Върховния комисар на Обединените нации за бежанците; когато тази закрила или помощ не е преустановена и положението на лицето не е установено, съгласно съответната резолюция на Организацията на обединените нации, това лице може да се ползва от привилегиите, произтичащи от Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г.;
  5. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) по отношение на когото компетентните органи в държавата по неговото постоянно местоживеене са признали правата и задълженията, произтичащи от гражданството на тази държава;
  6. (нова - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) за когото има сериозни основания да се предполага, че представлява заплаха за националната сигурност;
  7. (нова - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) който веднъж осъждан с влязла в сила присъда за тежко престъпление представлява заплаха за обществото.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Хуманитарен статут не се предоставя на чужденец:
  1. за когото има сериозни основания да се предполага, че е извършил някое от деянията по ал. 1, т. 1 и 3;
  2. за когото има сериозни основания да се предполага, че е извършил тежко престъпление;
  3. който е извършил извън територията на Република България престъпление, за което българският закон предвижда наказание лишаване от свобода, и е напуснал държавата си по произход единствено с цел да избегне наказателното преследване, освен ако това преследване застрашава живота му или е нечовешко или унизително;
  4. за когото има сериозни основания да се предполага, че представлява заплаха за обществото или за националната сигурност.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Молбата на чужденец за предоставяне на международна закрила се отхвърля като явно неоснователна, когато не са налице условията по чл. 8, ал. 1 и 9, съответно по чл. 9, ал. 1, 6 и 8, и чужденецът:
  1. се позовава на основания извън предмета на този закон;
  2. (изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) не посочва никакви причини за основателни опасения от преследване;
  3. твърдените от него факти не съдържат подробно описание на обстоятелствата или лични подробности за изясняване на случая;
  4. молбата е явно неправдоподобна, тъй като твърдените от него факти са непоследователни, противоречиви или напълно невероятни;
  5. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., отм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.)
  6. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) се представя с фалшива самоличност или използва неистински, подправен документ или документ с невярно съдържание, за които по време на производството продължава да твърди, че са истински;
  7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) умишлено, в устна или писмена форма, дава невярна или укрива съществена информация относно своя случай;
  8. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) умишлено унищожи, повреди или се разпореди с паспорт, друг документ или билет, който има отношение към неговото твърдение, за да се представи под фалшива самоличност или да затрудни разглеждането на молбата;
  9. (предишна т. 8, изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) не е представил информация, която да позволи да се установи с достатъчна сигурност неговата самоличност или гражданство;
  10. (отм., нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) отказва да изпълни задължението да даде пръстови отпечатъци;
  11. (отм., нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) е влязъл в страната и пребивава по законоустановения ред и в разумен срок от влизането не заяви пред компетентен орган, че иска закрила, освен в случаите, когато закъснението е по независещи от него причини;
  12. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) е влязъл в страната не по законоустановения ред и не заяви незабавно пред компетентен орган желанието си да получи закрила, освен ако независещи от него причини са му попречили да направи това;
  13. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) идва от сигурна държава по произход;
  14. (предишна т. 9 - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) след като е разполагал с достатъчно време и възможности, подава молбата си, за да осуети изпълнението на наложената му принудителна административна мярка "отнемане на правото на пребиваване в Република България", "принудително отвеждане до границата на Република България" или "експулсиране".
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Производството за предоставяне на международна закрила не се образува, а образуваното се прекратява, когато чужденецът:
  1. има предоставена международна закрила в друга държава - членка на Европейския съюз;
  2. има предоставен статут на бежанец в трета държава или друга ефективна закрила, която включва спазване на принципа на забрана за връщане и от която все още се ползва, при условие че ще бъде приет в тази държава;
  3. идва от трета сигурна държава, при условие че ще бъде приет в нея;
  4. е подал последваща молба, в която не се позовава на никакви нови обстоятелства от съществено значение за личното му положение или относно държавата му по произход;
  5. има открито производство по молба за предоставяне на убежище или предоставено убежище в Република България.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Обстоятелството по ал. 1, т. 13 не може да бъде самостоятелно основание за отхвърляне на молбата като явно неоснователна.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Производството за предоставяне на международна закрила се спира, когато чужденецът без основателни причини:
  1. след надлежно поканване не се яви на интервю в продължение на 10 работни дни;
  2. (изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) промени адреса си, без да уведоми за това Държавната агенция за бежанците;
  3. отказва да съдейства на длъжностните лица от Държавната агенция за бежанците за изясняване на обстоятелствата, свързани с неговата молба;
  4. (нова - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) наруши приложената мярка по чл. 45а.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., предишен текст на чл. 15 - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Производството за предоставяне на международна закрила, се прекратява, когато чужденецът:
  1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) не може повече да се отказва от ползването на закрилата на държавата му по произход, поради това че обстоятелствата, пораждащи опасенията от преследване, са отпаднали и промяната в тези обстоятелства е достатъчно значителна и не е от временен характер;
  2. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) доброволно се възползва от закрилата на държавата си по произход;
  3. след като веднъж е загубил своето гражданство, отново доброволно го е придобил или е получил ново гражданство в друга държава;
  4. придобие българско гражданство;
  5. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) доброволно се установи в държавата, в която е бил преследван;
  6. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) оттегли молбата си;
  7. (доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) не се яви пред съответното длъжностно лице на Държавната агенция за бежанците в продължение на три месеца от спирането на производството по чл. 14 за представяне на доказателства, че е имал обективни причини за промяна на адреса или обективни пречки за неявяване или несъдействие на длъжностните лица;
  8. почине;
  9. (нова - ДВ, бр. 31 от 2005 г.) получи убежище от президента.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Алинея 1, т. 1 не се прилага, когато чужденецът посочи убедителни причини, произтичащи от предишно преследване, за своя отказ да се ползва от закрилата на държавата му по произход.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Стряскаща тенденция е сривът при свободата на изразяване.Интересна констатация. Но, в какво се изразява сривът, какво има предвид този срив БХК. Нима ние нямаме право да изразяваме мнение и да го казваме публично. Нима когато живеем в непрекъсната заплаха от терористичните набези също трябва да мълчим, да мълчим и когато членове на малцинствени групи пребиват нашите старци за пет лв. Да мълчим когато същата тази група лъже държавата и консумира огромната част от социалните ни системи, същите тия дет ние пълним с много труд. Да мълчим когато не си плащат нито тока, нито водата. Да, има срив, но кои са истинските потърпевши. Кои са всъщност по бедните. Като например кой българин може да си позволи циганска сватба? Въобще за тези работи нямаме ли право да коментираме де? После де ги бедните бежанци? Колко българи могат да си позволят толкова скъпи пътешестви ако им се наложи да бягат? И после няма ли кой да държи сметка на тези хора от БХК, които пишат откровени лъжи, няма ли кой да ги съди?

 31. 31 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Плитка манипулация на платен демагог е това интервю с българския баш-кривозащитник. Нищо ново, те всичките марионетки на брюкселския зеленчук и неолибералите си дрънкат по един и същ начин - без да разсъждават, цитирайки либерасти от по-висша инстанция и, което е най-важното - без да дават нито един АРГУМЕНТ срещу тезите на противниците си.
  Тенденцията за увеличаване на исканията за криминализиране и НАКАЗАТЕЛНО преследване на противникови мнения, под предлог за борба с т.нар. реч на омразата, обаче е световна и ПЛАШЕЩА. Дори в страни, в които ИЗРИЧНО е постановено правото на свобода на словото, като в щатите, например, то бива ограничавано с поредици от закони в други сфери и под други предлози. Какво остава за Европа и ЕС, където и това липсва?! Ето, в Холандия съмишлениците на интервюирания кривозащитник пак съдят Геерт Вилдерс - вижте в
  gatestoneinstitute.org/7692/wilders-free-speech-trial (явно модераторите не ми разрешават да публикувам целия уеб адрес - въпреки че им въвеждам кода правилно, излиза тъпото съобщение, че е непревилно въведен! Подло. И не им прави чест, но както и да е ).

  Чудя се, кога на българските "народни израници" ще им дойде ищахът да изработят и приемат закони за лобизма и финансираните от чужбина НПО-та? Писна ми всякакви защитници на ГРУПОВИ интереси, често непрозрачни, да каканижат откровени глупости и обвинения, да не носят отговорност за деянията си, пък и да се бият в гърдите, че защищавали ОБЩЕСТВЕНИЯ интерес. Как не! АнтиБХК може да защитава всеки друг, но не и БЪЛГАРСКИЯ обществен интерес...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Продължение- Закон за убежището и бежанците
  Чл. 37а. (Нов - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) (1) На чужденците с предоставено убежище или международна закрила в Република България се предлага сключване на споразумение за интеграция, в което се определят техните права и задължения, както и правата и задълженията на съответните държавни или общински органи.
  (2) Условията и редът за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението по ал. 1 се определят с наредба, приета от Министерския съвет.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#28] от "Краде ми се мили мой!":

  Животът на всеки един човек е ценност. На белия, на черния, на мургавия, на жълтия.
  Ти и аз не сме повече и нямаме по-голямо право на живот от един неграмотен абориген, или ром.
  Законите също трябва да важат и се прилагат еднакво към всички. Но дали е така? Ако ром открадне кокошка, ще го закопчаят. Ако Христо Бисеров, или фамилия Пеевски ощетят обществото със стотици милиони-няма и да ги съдят изобщо.
  Та кой е по "белият" човек? Бисеров, Пеевски, или мургавият ром?
  Жалката истина е ,че всеки от нас," белите" може да си купи кокошка, НО дълбоко в себе си поне 80% от нас, ако бъдат на мястото на Бисеров и Пеевски ще се въползват от положението си без да им мигне окото и ще крадат като тях. И ще се надсмиват над останалите 20% "балами", дето им "дищат прахта".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#33] от "достатъчно":

  Сериозно ли е ценност живота!?
  Разходи се до Конго,Сомалия или Сирия,за да видиш колко е ценен живота!Останалото са кухи фрази и клишета!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Относно това дали терминът "нелегални имигранти" е език на омраза към чужденците- след като Фронтекс го използва, може бо бхк "бъркат"/ т.е. лъжат/" ... Meanwhile, the number of detections of illegal border-crossing in the Central Mediterranean fell by a third....2016-03-10"
  http://frontex.europa.eu/news/fran-quarterly-number-of-illegal-border-crossings-at-record-high-in-q4-tRfbnB
  Хайде сега някой филолог от бхк да ми преведе цитираното изречение какво ТОЧНО значи и какво ТОЧНО значи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Още малко от новините от Фронтекс "...The number of detections of illegal border crossings at the EU borders in Western Balkans in January fell to 65 300, down a third from December 2015..."
  http://frontex.europa.eu/news/number-of-migrants-arriving-in-greece-down-40-in-january-x3gZWu
  А как се наричат чужденците, извършили нелегално преминаване на границите? Нелегални имигранти! Е- и къде е тук езика на омразата? Само в главите/ джобовете/ на бхк

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Години наред журналистът Веселин Желев ни съобщава от Брюксел последните писъци на европейската политическа мода, като много често набляга колко недодялани и изостанали от европейските ценности сме ние на Балканите. Не щеш ли, преди два дни в личния му блог се появи потресаващ текст. Поствам го целия за назидание на Кънев и останалите културни глобализатори.

  ☯✝☬✡☪  АКО

  Чисто автобиографично, нищо общо с Р. Киплинг

  Ако африканските ти съседи отгоре варят маймунски глави,

  Ако вонята слиза в спалнята ти всяка нощ и не ти дава да дишаш,

  Ако адресно са регистрирани двама, а живеят 15, десет от които всеки ден са различни,

  Ако от непрестанния им тропот и глъч не можеш нито да работиш, нито да спиш,

  Ако им кажеш да пазят чисто и тихо, а те ти отвърнат, че си „расист“ и „терорист“,

  Ако извикаш полиция и тя ти се яви като тричленен въоръжен до зъби патрул,

  Само за да ти обясни, че законът не ѝ позволява да направи нищо,

  Ако на всяка заплата ти си от даващата страна, а те – от вземащата,

  Ако по тази причина избутваш всеки месец на червено,

  Ако на другата пряка съдебни медици сглобяват трупове след атентат,

  Ако в същото време арабските ти съседи отдолу пеят с пълен глас,

  Ако момченца наричат страната, която е отхранила магребските им предци и тях, pays-merde,

  Ако в службата за адресна регистрация документите ти приема забрадена госпожа,

  Ако те пита вие българите на турски ли говорите и дали държавата ви е в Европа,

  Ако от нея зависи дали ще имаш право на пребиваване,

  Ако взривят спирката, през която минаваш всяка сутрин,

  Ако я взривят точно в часа, когато обикновено минаваш оттам,

  Ако там тази сутрин, в този час е можела да пристигне жена ти,

  Ако все пак не е пристигнала, защото си отишъл да я вземеш с кола,

  Ако си казвате: „Има Господ“,

  Ако да напишеш всичко това, е политически некоректно,

  Ако след него продължаваш да ги обичаш от сърце и душа,

  Тогава, драги, ще те призная за истински либерал и мулти-култи.

  В кабинета, в пленарната зала и пред камерата всеки може.

  http://jelev.info/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D0%B0%D0%BA%D0%BE/

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  Аз БХК, освен за циганските права, за други права не съм чула да се грижат. За отношението на циганите към българите, за кражбите, убийствата и знасилванията не съм чула и дума да обелят.Не може едни хора да имат само права и никакви задължения и да бъдат защитавани,като дискриминирани.

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Още от Фронтекс"...2015-10-20.... These officers will work in hotspots to help identify and register incoming irregular migrants.''' БХК , КАК СЕ ПРЕВЕЖДА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК " irregular migrants"- КАКВО ЗНАЧИ?
  http://frontex.europa.eu/news/member-states-provide-291-border-guards-to-frontex-to-be-deployed-in-greece-italy-2tVnYY
  Жалки печалбари сте, бхк, вие сте демагози, чиято демагогия има само една цел- реализиране на чиста печалба от грантовете ви от ЕС и ви го доказах само с езика, описващ новините на Фронтекс А още не съм разровила ЕС директиви и ЕС регламенти относно търсещите убежище

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  Наложих си да прочета материала повече или по-малко внимателно. Но не постигнах целта си- никъде няма нито дума за разюзданото проповядване и лансиране на антибългарски позиции и идеи, обслужващи интересите на чужди държави. Българските граждани нямат никаква защита срещу такава пропаганда, което ги поставя на първо място в списъка на дискриминираните, защото се атакува нашата идентичност.
  И понеже това е така, смятам, че въпросният "БХК" трябва да махне от абревиатурата си "Б" и да сложи на нейно място буква, която съответства на истинските му позиции.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И така- трябва да се знае, че далеч не всеки, който твърди, че е бежанец, НАИСТИНА е бежанец! Бежанец се става след като един чужденец: 1. Лично, по своя воля КАНДИДАТСТВА за получаване на статут на бежанец/ хуманитарен статут / убежище/ временна закрила в една чужда държава.2 Това кандидатстване трае около 3-6 месеца, през което време чужденецът е КАНДИДАТ ЗА СТАТУТ, А НЕ БЕЖАНЕЦ. 3. Всяка държава има право на СВОИ правни условия, които, ако са налице, ЗАКОННО ОТКАЗВА предоставянето на статут 4. ПРАВНОТО производство завършва по 2 начин: а- предоставяне на статут на бежанец- ЕДВА ТОГАВА ЧУЖДЕНЕЦЪТ СТАВА БЕЖАНЕЦ И б. ОТКАЗ да се предостави статут/ ПРЕКРАТЯВАНЕ на производството- тогава чужденецът НЕ СТАВА бежанец!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дон Кихот":"...
  Българските граждани нямат никаква защита срещу такава пропаганда,.." Имаме и тя се намира в нашите български закони! За това и публикувах части от Закон за убежището и бежанците, за това и пиша под тази статия - за да РАЗОБЛИЧА С ТЕКСТОВЕТЕ НА АКТУАЛНОТО БЪЛГАРСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО АНТИБЪЛГАРСКАТА , ЗЛОБНА И КСЕНОФОБСКА КАМПАНИЯ НА БХК!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  1. Чужденец, който незаконно влезе в България, НЕ Е бежанец
  2. Чужденец, който незаконно влезе в България и НЕ ПОИСКА международна закрила от България,НЕ Е бежанец
  3. Чужденец, който е КАНДИДАТ ЗА СТАТУТ за време на осъществяване на производството, НЕ Е бежанец.
  4. Бежанец е ЕДИНСТВЕНО ЧУЖДЕНЕЦ, ПОЛУЧИЛ СЛЕД КРАЯ НА ЗАКОННАТА ПРОЦЕДУРА ОТ Р. БЪЛГАРИЯ СТАТУТ НА БЕЖАНЕЦ- това казва българското национално и ЕС законодателство, както и шенгенското законодателство!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ЕС регламент Дъблин 2- http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32013R0604 ГЛАВА I
  ПРЕДМЕТ И ОПРЕДЕЛЕНИЯ За целите на настоящия регламент:
  в) „кандидат“ означава гражданин на трета държава или лице без гражданство, което е подало молба за международна закрила, по която все още не е взето окончателно решение;
  б) „молба за международна закрила“ означава молба за международна закрила съгласно определението в член 2, буква з) от Директива 2011/95/ЕС;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32011L0095 ДИРЕКТИВА 2011/95/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 13 декември 2011 година ...Член 2 Определения За целите на настоящата директива се прилагат следните определения:
  а)„международна закрила“ означава статут на бежанец и статут на субсидиарна закрила, както са определени в букви д) и ж);
  б)„лице, на което е предоставена международна закрила“ означава лице, на което е предоставен статут на бежанец или статут на субсидиарна закрила, както са определени в букви д) и д)„статут на бежанец“ означава признаването от държава-членка на гражданин на трета държава или лице без гражданство за бежанец; ГЛАВА III УСЛОВИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ КАТО БЕЖАНЕЦ
  Член 12 Изключване 2. Гражданин на трета държава или лице без гражданство се изключва от кръга на бежанците, когато има сериозни основания да се счита, че съответното лице:
  а) е извършило престъпление срещу мира, военно престъпление или престъпление срещу човечеството по смисъла на международните актове, съдържащи разпоредби относно тези престъпления;
  б) е извършило тежко престъпление, което няма политически характер, извън територията на държавата на своето убежище, преди да бъде прието като бежанец, което означава преди издаването на разрешението за пребиваване, въз основа на факта, че му е предоставен статут на бежанец; особено жестоките действия, дори и да се твърди, че са извършени с политическа цел, биха могли да бъдат квалифицирани като тежки престъпления, които нямат политически характер;
  в) е признато за виновно в извършването на деяния, които противоречат на целите и принципите на Организацията на обединените нации, така както те са уредени в преамбюла и в членове 1 и 2 от Хартата на Организацията на обединените нации. 3. Параграф 2 се прилага към лицата, които подбуждат към престъпления или към деянията, посочени по-горе, или участват в тяхното извършване под каквато и да било друга форма. и т.н.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И така- доказах чрез българския закон- Закон за убежището и бежанците и ЕС закони- ЕС регламент дъблин2 и ЕС директива , че това волеизявление:"...Езикът,..., употребяваха спрямо бежанците – етикирането им като "...."незаконни мигранти",..., беше безпрецедентен.." ЛЪЖА И КРИВОЗАЩИТНА ДЕМАГОГИЯ! Терминът "незаконен/ нелегален имигрант" Е ЮРИДИЧЕСКИ, А НЕ ГРАЖДАНСКИ ТЕРМИН и има точно определено ЗАКОННО юридическо значение! На лъжата краката са къси, бхк, а истинските юристи сме въоръжени с най- мощното оръжие, което ги разобличава- доброто познаване на българските и ЕС закони! Не случайно исках да по появи колегата адв. илиева- правният ви директор, аз да я попитам като адвокат и колега- защо позволява на членовете на бхк умишлено дерогиране на българското и ЕС законодателство и умишленото им преиначаване?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Приклещени м/у авторитарните режими на Русия и Турция и на нашите управници им се иска да се изживяват, като еднолични господари.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  исках да по появи - т.е. да се появи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32013L0032 ДИРЕКТИВА 2013/32/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 26 юни 2013 година
  относно общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила (преработен текст)
  Член 9 Право за оставане в държавата-членка до разглеждането на молбата 1. Кандидатите могат да останат в държавата-членка единствено за целите на процедурата, докато решаващият орган се произнесе, в съответствие с процедурите на първа инстанция, установени в глава III. Това право за оставане в държавата-членка НЕ СЪСТАВЛЯВА ПРАВО НА ПРЕБИВАВАНЕ
  Член 13

  Задължения на кандидата

  1. Държавите-членки налагат на кандидатите задължението да сътрудничат на компетентните органи при установяването на тяхната самоличност и други елементи, посочени в член 4, параграф 2 от Директива 2011/95/ЕС. Държавите-членки могат да наложат на кандидата други задължения да сътрудничи на компетентните органи, доколкото тези задължения са необходими за разглеждането на молбата.
  2. По-конкретно държавите-членки могат да предвидят, че:
  а) от кандидатите се изисква да докладват на компетентния орган или да се представят лично, незабавно или в определен момент; б) кандидатите трябва да предоставят документите, с които разполагат и които имат значение при разглеждането на молбата, като например своите паспорти;
  в) от кандидатите се изисква да уведомяват компетентните органи за своето настоящо място на пребиваване или адрес, както и за настъпили промени в него, възможно най-скоро. Държавите-членки могат да предвидят, че кандидатът трябва да получава съобщения на мястото на последното си местопребиваване или на последния адрес, който съответно е посочил;
  г) компетентните органи ИМАТ ПРАВО ДА ПРЕТЪРСЯТ КАНДИДАТА, както и вещите, които носи със себе си. Без да се засягат всички претърсвания, извършвани по съображения за сигурност, претърсването на кандидата съгласно настоящата директива се извършва от лице от същия пол при пълно зачитане на принципите на човешко достойнство и на физическа и психическа неприкосновеност;
  д) компетентните органи могат да фотографират кандидата; и
  е) компетентните органи имат право да правят запис на устно направени от кандидата изявления, при условие че той е информиран предварително за това.
  Член 32 Неоснователни молби
  1. Без да се засяга член 27, държавите-членки могат да счетат определена молба за неоснователна, ако решаващият орган установи, че кандидатът не отговаря на условията за международна закрила съгласно Директива 2011/95/ЕС.
  2. В случаите на неоснователна молба, в които се прилагат някои от обстоятелствата, които са изброени в член 31, параграф 8, държавите-членки могат също така да приемат определена молба като очевидно неоснователна, когато тя е определена като такава в националното законодателство.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32013L0032 Член 33 Недопустими молби
  2. Държавите-членки могат да приемат, че една молба за международна закрила е недопустима единствено ако:
  б)страна, която не е държава-членка, се счита за първа страна на убежище за кандидата по силата на член 35;
  в) страна, която не е държава-членка, се счита като сигурна трета страна за кандидата съгласно член 38;
  Член 54 Влизане в сила и прилагане
  Настоящата директива влиза в сила на двадесетия ден след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз.
  Членове 47 и 48 се прилагат, считано от 21 юли 2015 г.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И така- съгласно чл.33 пар.2 букви "б" и "в", чл.35, 36 и 37 от ДИРЕКТИВА 2013/32/ЕС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 26 юни 2013 година, ако един кандидат за закрила в България идва от Македония напр. , то неговата молба за убежище се счита априори за НЕДОПУСТИМА и той няма да получи убежище в България, НЯМА да придобие статут на бежанец, а си остава НЕЛЕГАЛЕН ИМИГРАНТ, а е нелегален имигрант, защото пресича територията на България не на законоустановените места! В такъв случай лицето може да се експулсира до границата на Р. България с държавата, от където лицето е влязло незаконно в България и след това Р. България НЕ НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕГО!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti":

  '' Това не е по темата , но Борисов е най хубавото нещо в българската политика ...''

  Любезни, това:

  '' Яааааа ...един следовник на най-''ксенофилската'' религия в света бойко громи ксенофобията...''

  съвсем си е по темата, защото ''бойко'' не е името на текущия български премиер - все пак то се пИше с главна буква - а наречието ''бойко'' , произлизащо от прилагателното ''бояк'' ( смел, енергичен, решителен ).
  Та громящият не е Б. Б., а твоя милост ...

 53. 53 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво на БХК. Не е лесно, наистина, да бъдеш мразен в собствената си страна само защото защитаваш првата на същите тези хора, които ежедневно храчат по теб. Това може да се случи само в Булгаристаня, където различните гласове не само не биват чувани, ами и биват мразени.

  Иначе, човекът си го е казал много правилно в интервюто - дума по дума, няма на какво да се възрази.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  01.04.2016 22:56 Гръцките депутати одобриха закон за връщането на мигранти към Турция бгнес Гръцкият парламент одобри закон, който ще позволи на връщането на мигранти от островите в Егейско море обратно в Турция, съобщи АФП. Нормативният акт е съобразен със сделката ЕС-Турция, според която Анкара ще приема обратно всички НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ, които се опитват да влязат в Европа, а от своя страна европейските страни ще приемат регистрирани сирийски бежанци. „Законът бе приет с мнозинство от 169 от присъстващите 276 депутати”, заяви председателят по време на заседанието Тасос Куракис....АФП А сега бхк да съди АПФ за публикуване и пропагандиране на език на омраза към нелегалните имигранти

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=celex:32008L0115 ДИРЕКТИВА 2008/115/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 16 декември 2008 година относно общите стандарти и процедури, приложими в държавите-членки за връщане на НЕЗАКОННО ПРЕБИВАВАЩИ ГРАЖДАНИ НА ТРЕТИ ДЪРЖАВИЧлен 2 Приложно поле 1. Настоящата директива се прилага по отношение на граждани на трети страни, които са в незаконен престой на територията на държава-членка.Член 3
  Определения 2. „незаконен престой“ е всяко присъствие на територията на държава-членка на гражданин на трета страна, който не отговаря или е престанал да отговаря на условията за влизане, изложени в член 5 от Кодекса на шенгенските граници, или на други условия за влизане, престой или пребиваване в тази държава-членка;
  Член 23 Адресати Адресати на настоящата директива са държавите-членки, в съответствие с Договора за създаване на Европейската общност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  И пак на вниманието на бхк- този текст не съм го писала аз- негов автор е Европейска комисия MEMO Брюксел, 9 октомври 2013 г. и в него има следният текст:"...Г) ...Основните характеристики на директивата включват: - изискване за справедлива и прозрачна процедура за решения за връщане на НЕЗАКОННИТЕ МИГРАНТИ;- задължение за държавите от ЕС да връщат НЕЗАКОННИТЕ МИГРАНТИ или да им предоставят правен статут, като по този начин се избягват ситуации на „правен вакуум“;..." ХА СЕГА бхк ДА ОСЪДИ ЕК ЗА ЕЗИК НА ОМРАЗА
  http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-862_bg.htm

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  И последният пирон в ковчега ви, бхк, е този- пак на ЕС ниво
  ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Страсбург, 15.12.2015 г. COM(2015) 668 final 2015/0306 (COD) Предложение за
  РЕГЛАМЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
  относно европейски пътен документ за връщането на НЕЗАКОННО ПРЕБИВАВАЩИ граждани на трети държави Основания и цели на предложението...Увеличаването на дела на върнатите НЕЗАКОННИ МИГРАНТИ освобождава капацитет...При все това системата на ЕС за връщане на НЕЗАКОННИТЕ МИГРАНТИ не е достатъчно ефективна и т.н.
  https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2015/BG/1-2015-668-BG-F1-1.PDF

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ако питат мен, трябва да има сезиране на съответният държавен орган, че членове на нпо бхк умишлено и противоправно не спазват ЕС законодателство и българското законодателство и въвеждат в заблуждение относно определена част от съдържанието им с цел придобиване на имотна облага/ измама по чл.209 от НК, а именно:НК Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Да има късмет някой от бхк да ме обвини, че когато в коментарите си използвам юридическият термин" нелегални и/мигранти", значи пиша език на омраза към граждани на трети държави, такъв публичен наказателен съдебен процес ще спретна, че не България, ами светът ще им се види тесен- направо след това ще им се наложи да прекратят съществуването си като нпо съгласно ЗЮЛНЦ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#27] от "достатъчно":

  "Нито са абонирани, нито им плащат.
  Опитват се да спасят душите ви."

  Въобще не искам да ми спасяват душата с такива като този отявлен античовек Кънев! А за забрана на БХК има една композиция с доказателства в повече, от колкото са нужни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#60] от "lz2":

  Ваше право е да си останете в зоната на здрача, като преддверие към ада. Омразата е погубила милиони, не е спасила нито един. Важно е какво казва някой, а не КАК се казва.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  http://www.asylum.bg/bg/bg-2/bg2-1/bg2-1-2/
  http://www.asylum.bg/bg/bg-2/bg2-1/bg2-1-1/
  И бхк да не ме убеждават, че не са чели това

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#10:"eti"]Това не е по темата , но Борисов е най хубавото нещо в българската политика , от 89 а , до днес. Аз съм неутрален и от вън нещата изглеждат така. [/quote]

  Мда, от най-неутралните си

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 64. 64 Профил на Rosen Metodiev
  Rosen Metodiev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Статията е доста точна . И казва истината. Но има един сериозен пропуск. Не се посочва причината. А тя е много проста.
  Голяма част от обитаващите милата ни родина(включително и много от изявяващите се тук) ,
  няма как да разберат какво е това " права на човека". Защото те познават само едно право . Правото да мразят. И проблемът не е техен. Проблемът е на тези , които приеха България в ЕС. Повече от очевидно е , че ние сме в Европа само териториално. Със същото основание можеха да приемат Албания например.

 65. 65 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "els_g":

  [quote#31:"els_g"] (явно модераторите не ми разрешават да публикувам целия уеб адрес - въпреки че им въвеждам кода правилно, излиза тъпото съобщение, че е непревилно въведен! Подло. И не им прави чест, но както и да е[/quote]

  Да бе, модераторите ти кликат линка, четат какво има на него и го спират за времето, откакто ти натискаш "Изпращане", докато ти излиза съобщението за грешен код...

  В България говоренето на тъпизми със самочуствие и сериозност явно е национален спорт...Визирам и другите коментари, не много по-умни от тоя.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 66. 66 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#61] от "достатъчно":

  " Важно е какво казва някой, а не КАК се казва."

  Когато говориш глупости вече всички научават КАК се казваш и само като ти чуят името и подминават! Така че много зависи КОЙ приказва!
  Именно! Да сега тая карикатура не съм го чувал да защити някой българин! Все ни напада! Виж за циганите и лоша дума няма, макар да вършат почти всички злини в държавата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Интересно,че казва две противоречащи си неща-първо че имало ограничаване на свободата на изразяване,второ че имало много коментари,насочени срещу определена група хора.Добре де ами авторите на тези коментари нямат ли право на изразяване?Или трябва само да се говори това,което е удобно на БХК.Ако някой твърди,че хомосексуализмът е извращение веднага бива заклеймяван.Ами мнението на този човек е такова-защо да няма право да си го изрази?Значи тези,тези които не одобряват секса между мъже могат спокойно да бъдат обиждани,а те не могат да си кажат свободно мнението.

 68. 68 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#65] от "stupid_american":

  "Да бе, модераторите ти кликат линка, четат какво има на него и го спират за времето, откакто ти натискаш "Изпращане", докато ти излиза съобщението за грешен код... "
  ==================

  Господин глупав американецо, не изказвам своето мнение на потребител, а цитирам мнението на компютрен специалист, към когото се обърнах, защото мислех, че в компютъра ми има вирус. И ако не сте чували, да ви светна, че за тези неща има програми с възможност за прикрепяне към определен обект, а не е необходимо непременно да е следящ човек, както явно си въобразявате.
  Толкова и за нивото на вашата компетентност по въпроса.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 69. 69 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#67] от "mushashi":

  [quote#67:"mushashi"] Значи тези,тези които не одобряват секса между мъже могат спокойно да бъдат обиждани,а те не могат да си кажат свободно мнението.[quote]

  много просто - речта на омразата не попада под протекцията на свободата на словото. И не - не биват обиждани. С какво да ги обидиш такива хора? Като им кажеш "хомофоби" ли? Ама то вашата наглост в изкривяването на истината направо достига гиганстки размери. Не стига, че сте хомофоби съвсем умишлено и показно, ами и сетне се обиждате на "хомофоб"....ц ц ц

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 70. 70 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#68] от "els_g":

  Това е просто бъг - на всеки се е случвало. Копваш си мнението, чистиш кеша на браузъра, рестартираш браузъра (опшънъл), отваряш статията, пействаш - и, о.... небеса: "забраненият" линк чудодейно се публикува без проблеми...

  А на "компютърният специалист" му кажи да се гръмне...Или да се прави на спец в някоя друга област

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 71. 71 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  гнусна , лъжлива физиономия... българомразец...

 72. 72 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Най-важното за него са паричките, паричките да текат към оод то му..

 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":


  [quote#5:"karabastun"]Като гледам и чета думите на този човек, започвам да одобрявам политиката на Путин за забрана на дейността на подобни организации .... [/quote]

  И аз не вярвам и нямам доверие на този човек на едни еколози и някои и други от сорта, но ако забраните решаваха въпроса, все още щяхме да сме в СИВ и СССР да "процъфтява".
  Така че, не виждам защо заради наш Иван да намразим всички Ивановци.

 74. 74 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#73] от "tsvetko_51":

  Сега ви излязоха и двата поста до мене .
  Ще отговоря и на двата тук/- и за белугата - и за това''недоразумение''БХК .
  Всичко е в мярката , разбира се..., но само Господ я знае.
  Поздрави и наистина повече добро настроение!

  karabastun1@abv.bg
 75. 75 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 528 Гневно

  ЖАЛЪК, ПРОДАЖЕН ДЕМАГОГ!

  Бих употребил и много други изрази - като "нещастник","урод" и "педераст", но ще ме обвинят веднага в КСЕНОФОБИЯ и ФАШИЗЪМ... Защото друго не знаят, освен да лепят евтини етикети. Добре, че никой не им вярва.
  Този чудовищен нахалник и тотален антибългарин съсипва цялата (иначе позитивна) идея за ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Отвращава ме от нея. Което е най-ужасното...
  ЩЕ ТВЪРДИ:
  "Разгулът на расизма, ксенофобията и дискриминацията спрямо някои етнически групи и особено срещу ромите...?!?!!"
  А правата на жертвите на разюзданата циганска престъпност, г-н Изрод? Правата на Вероника от Търново, която е в гроба? Правата на бабите и дядовците, които биват пребити, ограбени, понякога и умъртвени от цигански примитиви за дребни левчета?! Примерите, имената са вече безбройни...
  КЪДЕ ИМА ДИСКРИМИНАЦИЯ, БЕ, ОЛИГОФРЕН? Който има талант и иска да работи - може да стане дори милионер. Ето Азис - свалям му шапка. Софи Маринова. И много други цигани, които финансово се оправят отлично и не мрънкат за ксенофобия. Но другите - масата, големият процент, който няма нито квалификация, нито трудови навици, а само про форма вика "нямаме работа, седемте деца са гладни, затова ще крада" - ТЕ СА ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ! И заради тях циганският етнос НЕ СЕ Е ИНТЕГРИРАЛ В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА, В НИТО ЕДИН СТРОЙ! Исторически факт. Дори в социализма, където безработицата беше де факто 0%...
  Ужасяващо ниско и жалко е нивото, до което това мазно леке и другите промити мозъци от БХК са слезли и съм убеден, че един ден историята ще им отреди подобаващо място - в пантеона на най-долното падение, на най-срамната продажност: да вървиш срещу собствения си народ и срещу очевадната истина ЕДИНСТВЕНО В ИМЕТО НА ПАРИТЕ.

 76. 76 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#53] от "stupid_american":

  "...Браво на БХК. Не е лесно, наистина, да бъдеш мразен в собствената си страна само защото защитаваш првата на същите тези хора, които ежедневно храчат по теб..."

  Хайде сега да се аргументираш. Посочи поне един случай , в който този господин да е защитил правата на онеправдани българи. Само един. Ако не можеш ( а ти няма да можеш) замълчи, защото иначе ще изглеждаш като " stupid clapper " . Много е лесно постоянно да обвиняваш в расизъм, ксенофобия и прочее досадни, заучени думички, хора, които искат единствено и само, всеки един жител на тази държава да е равнопоставен.

 77. 77 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 528 Гневно

  До коментар [#64] от "Rosen Metodiev":

  Коя точно "истина" казва "статията" (която всъщност е ИНТЕРВЮ)?
  За горките дискриминирани цигани, мачкани от българите-расисти ли?

 78. 78 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#68] от "els_g":

  Я, модераторите явно са изключили софтуеъра...

  http://www.gatestoneinstitute.org/7692/wilders-free-speech-trial

  Или ... допитай се пак до компютърния спец да видим кво ще каже...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 79. 79 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#76] от "zle_platen_trol":

  А ако мога, какво става?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#69] от "stupid_american":

  Естествено,че е обида да наречеш някого хомофоб.Хомо означава човек.Всички хора са хомо сапиенс.Откъде накъде някакви извратени ще си присвояват наименованието на всички хора?А и да наречеш някого нагъл също е обида.И то само защото не одобрява противоестествени прояви.

 81. 81 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Тоя отдавна надмина и Тренчев, начело на БХК е от самото му създаване в България - края на 1989г.
  А бе защо всички тия изпечени "демократи" много мразат думата "мандатност" и не пускат "кокала"?

 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#80] от "mushashi":

  [quote#80:"mushashi"] Естествено,че е обида да наречеш някого хомофоб.Хомо означава човек.Всички хора са хомо сапиенс.Откъде накъде някакви извратени ще си присвояват наименованието на всички хора? [/quote]

  Последно, обида ли е, или просто смяташ, че не е правдоподобен термина. Щото първо извеждаш тезата, че е обида, а пък сетне тирадата ти обяснява как някой си присвоил правото и т.н., ама не се разбира що да е обидно. За друго нещо говориш вече.

  Както казах по-горе, явно говоренето на безмислици, маскирани като някакво разсъждение, е национален спорт.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#82] от "stupid_american":

  Оправдаваш прякора си на глупав.Хомофоб е обида,защото означава че този към когото е отправена има негативно отношение към хората като цяло.А вашата дружинка я отправяте към хора,които смятат,че сексът между мъже е противоестествен.
  Аз също съм на това мнение и смятам,че сексът между мъже е противоестествен и е полово извращание.Ама тези от БХК няма да ми позволят свободно да си изразя мнението и веднага ще ми лепнат някакви обидни квалификации.Моето мнение е също толкова важно като това на някой гей и имам право да си го изразя.

 84. 84 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "mushashi":

  Ми отвори някой интернет речник и виж какво значи "хомофобия". Значението на думата е пределно ясно и то не е "мрази хората като цяло". Можеш да спориш до утре дали е трябвало да е така или не, но значението вече е утвърдено и за всеки възрастен човек, то е известно. Само от време на време някои български инфантили разтягат локуми по темата и се правят на интересни. Но не е интересно. Плитко и жалко е.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 85. 85 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "mushashi":

  А иначе, като гледам, изрази си мнението най-необезпокоено от БХК, така че и тоя ти плач е доста смешен. От думите ти някой човек би си помислил, че има някакъв проблем да изразиш подобна позиция в България, а това просто не е вярно. Проблеми няма никакви. Ма забрлязал съм, войнстващите хомофоби много обичате да се изкарвате жертви. Ма то какво ли се учудвам за племе, при което Динко е герой.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#85:"stupid_american"]Ма забрлязал съм, войнстващите хомофоби много обичате да се изкарвате жертви[/quote]
  Почна се с обидите.Как разбра,че съм войнстващ хомофоб?Никога през живата си не съм ударил гей,нито съм го обидил на тази основа,нито пък искал да им се забрани да практикуват извратените си деяния.Просто казвам,че сексът между мъже е извращение.Също така смятам,че ловът на животни е жестокост.Много голяма жестокост.Но никой от ловците не би ме обвинил,че съм войнстващ антиловец или каквато и дума да се измисли за противниците на лова.Освен това смятам,че религиите са отживелица и науката трябва да е водеща.Но досега не са ме обявили за войнстващ атеист.Само вие обиждате,когато някой изкаже мнение,с което не одобрява извратените ви действия.

 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#85] от "stupid_american":

  " то какво ли се учудвам за племе, при което Динко е герой"
  Не го знам кой е този Динко,камо ли да го смятам за герой.Що се отнася до племето-кое племе имаш предвид?Защото поне от Средновековието насам в България няма племена.Ако имаш предвид българите за такива като теб Алеко Константинов е написал"Пази Боже,сляпо да прогледа".Престанете с вашите идиотщини ,че само в България имало негативно отношение към педалите.В цял свят най-голямата обида ,която е отправена към някой мъж е да бъде наречен педераст.Във всяка една страна по света без изключение.

 88. 88 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Много важно е да излезе наяве, точно кой и колко плаща на БХК за такива полюции!

  I Want To Believe
 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Защитават роми, имигранти, мюсюлмани, криминални, всякакви. Само нас българите няма кой да защити. Скоро ще станем и ние малцинство, но и тогава няма да ни защитят. Щото няма кой да им плати.

 90. 90 Профил на Княз Мишкин
  Княз Мишкин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#88] от "2.50":

  Те на сайта си имат списък с най- големите им донори:
  http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/donori/

 91. 91 Профил на iliadiliev1959
  iliadiliev1959
  Рейтинг: 213 Весело

  Какъв ти хелзински комитет!
  Парите му са от чужди на България страни и държави!
  Да не очаквате тези пари да защитават български интереси!
  И глупости от рода демокрация!
  Демокрацията е като комунизма!
  Най-малкото защото се пропагандира от същите комунисти от преди!
  Кой от вас мисли ,че ЕЛИТА ни е сменен!

 92. 92 Профил на iliadiliev1959
  iliadiliev1959
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#53] от "stupid_american":
  Само в България може да съществуват БХК.
  Унгарците какво направиха с техните пети колони!
  Финансите определят и интересите!
  Ако се финансират от 'обратните'!
  От къде толкова много пари!
  И какво излиза , кой кого защитава!?!?!

 93. 93 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Ако, да не дава Господ, някой тръгне да се саморазправя с този индивид Кънев, няма да изпитам никакво съжаление към него и по никакъв начин няма да се опитам да му помогна...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 94. 94 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интересно дали някой може да ми преведе думите на този господин какво значат и какво точно е нарушението?
  .....Бежанците бяха отблъсквани от границата, стреляни, бити и ограбвани от служители на Гранична полиция и от частни лица. Достъпът до територия и процедура на най-уязвимите от тях бе възпрепятстван от продължаващото строителство на оградата по българо-туската граница.........
  Що се отнася до "стреляни,бити,ограбвани" това за мен е че прокуратурата не си е свършила работата,но доколкото знам това е навсякъде в България така че не може да се каже че е селективно спрямо отделни групи хора.Много хора в държавата ни са били обект на такъв вид престъпление.Та какво точно е "престъплението" според господина че граничната служба си върши работата и не дава възможност на тези хора да пресичат границата където си искат,аз мислех че това им е работата или може би греша?

 95. 95 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#79] от "stupid_american":

  На твое място вместо да задавам тъпи въпроси бих дал конкретни примери, но ти или нямаш, или просто си затвърждаваш ника.

 96. 96 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#69] от "stupid_american":

  "... много просто - речта на омразата не попада под протекцията на свободата на словото. И не - не биват обиждани. С какво да ги обидиш такива хора? Като им кажеш "хомофоби" ли? Ама то вашата наглост в изкривяването на истината направо достига гиганстки размери. Не стига, че сте хомофоби съвсем умишлено и показно, ами и сетне се обиждате на "хомофоб"..."

  Гусине, чи си stupid - да, ама чи съ пишиш мирканиц - минъл си пукръй САЩ. Я ся глей тукънъ кво точну е изключение ут free speech:

  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_free_speech_exceptions

  Ино й умразъ, другу й пудбуждъни към нъсилии, анадън му?

  Пък зъ моднътъ думичкъ "хомофобия", дет ти i разни либиралчитъ и културни мърксисчитъ йъ ръсити бес мяръ: "фобиъ" идвъ от гръчкуту fovos (стах). Ич ни мъ й страх ут судумити и нищу "пругрисивну" ни виждъм у прупъгандътъ нъ ъналин секс/содомия. Нит пъ някуй съ й рудил пидирас - няъ тъквоз чуду "хомо ген". Туй е придубитъ перверзнъ сексуалнъ уринтациъ, кояту йе личима и убратимъ:

  http://malcolmsmiscellany.blogspot.ca/2012/12/rates-of-cure-for-homosexuality.html

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на iliadiliev1959
  iliadiliev1959
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#98] от "bellend":
  Сорос разбира се е част от определена група богати хора ,които водят точно определена политика с много голяма дълбочина и много години напред !
  И ако се гледа сумите ,които те израсходват за тези стратегически цели , то това са много големи парични маси зад тези хора! И целта разбира са парите! Което означава , че глобализацията е основната им цел!
  Недостатък на парите е ,че унищожават самите си създатели!

 100. 100 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2003 Весело

  Моралните разбирания и стандартите на хора като Кънев са наистина изумителни. Понякога си мисля, че такива са създадени за да подлагат на изпитание самоконтрола на останалите. Предлагам на защитниците му да отсеят плявата и да се съсредоточат върху основното. Лицето Кънев проповядва, че всякакви престъпници имат право не само да правят каквото си поискат, но и да не понасят никакви последствия след това, единствено и само понеже той и някакви други неясни организации са решили, че те "страдат" и са "дискриминирани", докато всеки който каже нещо, което на тях не им харесва или не дай Боже критикува тях или любимците им трябва да бъде подложен на насилие (щото глоби, затвор, уволнение и т.н. са си точно насилие, за разлика от това да наречеш някого "скот". Тези нео-марксисти които са превзели неправителствените организации, университетите и медиите по цял свят ще затрият Западната цивилизация ако не ги спрем скоро. Като за разлика от тях, под "спиране" аз не визирам като тях употребата на насилие (да, употребата на държавата за да си налагаш вижданията е точно насилие - това за фенките им, които ще кажат, че те не използвали такова), а просто пълно игнориране. Да се възползват там от свободата на словото и да си говорят каквото си искат, но без никакви последици. То и ако в САЩ не спечели Хилъри за Сорос идват много, ама много тежки времена, та и грантовете ще намалеят силно и няма да са толкова кресливи.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK